Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός και πυροτεχνήματα τα «μέτρα» για την ακρίβεια

Την ίδια στιγμή έχει αποφασίσει να αφήσει ανυπεράσπιστα τα λαϊκά στρώματα στο έλεος των καρτέλ και να δημιουργήσει έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από την κερδοφορία των μονοπωλίων

«Μέτρα» εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων για το ζήτημα της ακρίβειας παίρνει η κυβέρνηση, καθώς έχει αποφασίσει να αφήσει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στο έλεος των καρτέλ και των πολυεθνικών.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει στρατευτεί στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ενθαρρημένη και από τις δημοσκοπήσεις που την εμφανίζουν να μην έχει ...καμία φθορά από την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση δε διστάζει να λανσάρει κάθε «επιχείρημα» των εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργώντας ένα «προστατευτικό κλοιό» γύρω από την κερδοφορία των μονοπωλίων. Μόνιμη «καραμέλα» των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών αποτελεί η αστεία δικαιολογία περί «εισαγόμενης» ακρίβειας λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας την ίδια στιγμή τα μάτια στην εκτόξευση της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Στο επικοινωνιακό παιχνίδι μπήκε από χτες και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, με επιστολή - πυροτέχνημα που έστειλε προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, επιχειρώντας να καλλιεργήσει την εικόνα ότι δήθεν «δίνει μάχη» και στην ΕΕ για τη λήψη μέτρων υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων. Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του ζητά από τον Μ. Μπαρόζο να συμπεριλάβει στην ατζέντα Συνόδου Κορυφής το ζήτημα της ακρίβειας και υποδεικνύει «τρία στοιχεία» που πρέπει να περιλαμβάνει η «απάντηση» της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το θέμα της ακρίβειας βρίσκεται ήδη στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 του μήνα και για το σκοπό αυτό συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας. Επιπλέον οι προτάσεις του πρωθυπουργού είναι «αντιγραφή» των αποφάσεων που πήρε χτες το ΕΚΟΦΙΝ και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού πρόκειται για κατ' εξοχήν φιλομονοπωλιακά μέτρα. Συγκεκριμένα προτείνεται «η περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», «στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ' ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων» με την προϋπόθεση όμως ότι δε θα θιγούν οι «δημοσιονομικοί στόχοι», ενώ ζητείται να υπάρξει «καλύτερος παγκόσμιος συντονισμός με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού»...

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί συστηματικά να εξαγνίσει την κερδοφορία των καρτέλ για την ακρίβεια, μετακυλίοντας την όλη ευθύνη στη ...διεθνή κρίση, αλλά και στους καταναλωτές, προτείνοντας μάλιστα να φτιάξουν «καταναλωτικό κίνημα»(!). «Δε θα έλεγα ότι φταίνε οι βιομηχανίες και δε φταίνε τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι φταίει μόνο η μια πλευρά. Για την ακρίβεια, πάντως, είναι γνωστό ότι η διεθνής συγκυρία είναι που έχει τη μεγάλη ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ασύλληπτη αύξηση των κερδών των πολυεθνικών τους πρώτους μήνες του χρόνου ταυτόχρονα με την έξαρση της ακρίβειας... Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση αφήνει στον ...«πατριωτισμό» των πολυεθνικών το «πάγωμα» των τιμών, καθώς «η αγορά είναι ελεύθερη». Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις εταιρείες «να κινηθούν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που σημαίνει να μειώσουν στο δυνατό(!) βαθμό τις τιμές, να παγώσουν τις τιμές»... Ο εκπρόσωπος ευλόγησε τις νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που προανήγγειλε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «έχουν οριστικοποιηθεί τα θέματα αυτά» και πως τα έσοδα της ΔΕΗ «πηγαίνουν στην ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται για το έλλειμμα ενέργειας που έχουμε ως χώρα».

Επίσης εμφανίστηκε περίπου ικανοποιημένος από τη «συγκράτηση των τιμών» στα ναύλα που έχουν ανακοινώσει μια - δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για τα είδη διατροφής, επικαλούμενος ότι υπάρχει «ενιαία πολιτική στην ΕΕ».

Μετά απ' όλα αυτά δε δίστασε να «δείξει» ως συνυπεύθυνους τους καταναλωτές, επαναφέροντας την πρόταση για δημιουργία καταναλωτικού κινήματος. «Εκείνο που θέλω να πω, για μια ακόμη φορά - το έχω πει και άλλες φορές, το έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός - είναι ότι ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα θα μπορούσε να βοηθήσει σίγουρα πολύ περισσότερο από ό,τι συμβαίνει σήμερα».

Τον ισχυρισμό ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας φέρνει αποτελέσματα, εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, επικαλούμενος για το λόγου το αληθές ότι μετά τις «εκκλήσεις» του «σημαντικοί παίκτες της ακτοπλοϊκής αγοράς έχουν ανακοινώσει ότι φέτος δε θα κάνουν αυξήσεις, ότι θα παγώσουν τις τιμές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ