Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ
«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Μαζικά, ενωτικά, μαχητικά στη συνέχιση του αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΤΕΙ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των ΤΕΙ στην Αθήνα την Παρασκευή 3/3, συντονισμό των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστικών συλλόγων την ίδια μέρα, για να αποφασίσουν την παραπέρα κλιμάκωση, κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη και νέες γενικές συνελεύσεις την επόμενη εβδομάδα.

Το προεκλογικό πυροτέχνημα της τροπολογίας, που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, «όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα των σπουδαστών, αλλά τα διαιωνίζει», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει την κοροϊδία, και των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που διευκόλυναν την κυβέρνηση να συνεχίσει αυτήν την τακτική.

«Χτες ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία υποτίθεται πως αίρεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει τα ΤΕΙ, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει ένα σαθρό και διάτρητο οικοδόμημα. Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ένα προεκλογικό τέχνασμα, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την πραγματικότητα και την υποβάθμιση των ιδρυμάτων μας (βλ. προγράμματα σπουδών στενής κατάρτισης, υποχρηματοδότησης, ελλείψεις καθηγητών, πτυχία ανεργίας), μια πραγματικότητα που αναγκάζει χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τα ΤΕΙ πριν καλά - καλά εγγραφούν.

Το προεκλογικό πυροτέχνημα που ψηφίστηκε χτες, όχι μόνο δε λύνει τα ουσιαστικά μας προβλήματα, αλλά, αντίθετα, τα διαιωνίζει. Τονίζουμε ότι το θέμα δεν είναι απλά η νομική ερμηνεία του status των ΤΕΙ, αλλά η συγκεκριμένη πραγματικότητα στα ιδρύματά μας, πάνω στην οποία πατάνε οι όποιες αμφισβητήσεις, και ιδίως οι κακοπροαίρετες, της δουλιάς που γίνεται σήμερα στα ΤΕΙ. Ακόμα, όμως, και η νομική πλευρά βρίσκεται στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπαίνει στον κόπο να αναθεωρήσει τον ιδρυτικό 1404 νόμο των ΤΕΙ. Είναι καθαρό πως η κυβέρνηση, στην κυριολεξία, παίζει με την αγωνία των σπουδαστών για προεκλογικούς λόγους. Αφήνει έκθετα τα πτυχία και τις σπουδές μας. Αναπαράγει τα αδιέξοδα, δημιουργώντας νέα και, μάλιστα, πιο μεγάλα.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δε θα περάσει. Το σπουδαστικό κίνημα παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, υποταγμένη στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Είναι η μόνη προοπτική, που είναι σε αρμονία με τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και με τις απαιτήσεις του ελληνικού λαού για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που όλο αυτό το διάστημα καλούσαν τους σπουδαστές σε ασαφείς στόχους πάλης (άμεση νομοθετική ρύθμιση, ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.α.), οι οποίοι διευκόλυναν και διευκολύνουν την κυβέρνηση στην τακτική κοροϊδίας που έχει επιλέξει.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δε θα ανεχτούμε καμιά κοροϊδία. Δε θα ανεχτούμε κανένα ξεπούλημα του αγώνα μας, από αυτούς που μέχρι τώρα έδιναν "μαθήματα ενότητας" στους σπουδαστές».

  • Στην Πάτρα, η ΓΣ στη ΣΕΥΠ πήρε απόφαση για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό, καθώς και πορεία σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην ανακοίνωσή τους, οι σπουδαστές καλούν και τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει αύριο Παρασκευή 3/3 συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας προς το ΥΠΕΠΘ και να γίνει νέα ΓΣ την Τετάρτη 8/3, για να δει τις εξελίξεις.
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απεργούν και διαδηλώνουν

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας την ποιοτική ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, κατάργηση του νόμου 2525/97, οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και άλλα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, διοργανώνονται σήμερα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 11 π.μ. στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Τα συλλαλητήρια διοργανώνονται μαζί με την ΟΛΜΕ, που σήμερα επίσης έχει κηρύξει στάσεις εργασίας σε όλη τη χώρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στα συλλαλητήρια συμμετέχει επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

Νέες γενικές συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων θα γίνουν σήμερα και αύριο, όπου θα συζητηθεί η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων και στις 6 Μάρτη θα συνέλθει η συνέλευση των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το ΔΣ της ΔΟΕ, στην προχτεσινή συνεδρίαση για διαμόρφωση εισήγησης, δεν κατέληξε σε ενιαία πρόταση, με ευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων και απευθύνεται στους συλλόγους με τρεις προτάσεις. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επέμεινε ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν κλιμάκωση και στηρίζει πρόταση για 48ωρη απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, με εξουσιοδότηση για καθορισμό της ημερομηνίας στη γενική συνέλευση προέδρων, με συλλαλητήρια την πρώτη μέρα και γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη για χάραξη της παραπέρα πορείας. Την πρόταση αυτή στήριξαν οι «Παρεμβάσεις».

Αντιδράσεις προκάλεσε η ρύθμιση

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για τα ΤΕΙ επιβεβαίωσαν ότι η ρύθμιση δε λύνει τα προβλήματα των ΤΕΙ, αλλά τα ανακυκλώνει. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, βλέπει με ανησυχία τις αντιδράσεις στη ρύθμιση.

Από την πλευρά των ΤΕΙ, υπήρξε αναστολή των κινητοποιήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κρήτη. Τη Δευτέρα, αναμένεται να συνέλθει η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, όπου θα συζητηθεί η στάση τους απέναντι στη ρύθμιση.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που, με ανακοίνωσή του, στρέφεται κατά των υπουργών Παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ και εξαγγέλλει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε οποιοδήποτε άλλο όργανο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πάτρας θεωρεί την τροπολογία «αντισυνταγματική» και «εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία της για τις ρυθμίσεις, που νομοθετήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή στη σχετική συζήτηση των ΑΕΙ της χώρας και που θίγουν καίριες πλευρές της υπόστασης και της αποστολής τους, καθώς επίσης και της αναγνώρισης της επιστημονικής και επαγγελματικής οντότητας των αποφοίτων τους». Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τις Συγκλήτους των άλλων Πανεπιστημίων, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μάρτη αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης για σήμερα Πέμπτη, αποφάσισαν η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, εξαιτίας, όπως δηλώνουν, της επιχειρούμενης εξίσωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τα παραπάνω όργανα θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο σε μια πιθανή αναμόρφωση του τοπίου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλλιεργώντας όμως ένα κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που καθόλου δε βοηθάει μπροστά στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές των ΠΚΣ , Πρυτανεία και Κοσμητεία, ακολουθώντας τη δική τους συντεχνιακή πολιτική, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές και σπουδαστές, δημιουργώντας ανεκδιήγητες πολώσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που οδηγούν μόνο στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό φοιτητών - σπουδαστών στο ανορθόδοξο καθεστώς που ισχύει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα. Προσπαθούν να επιφέρουν τη διάσπαση στους κόλπους των φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος και, φυσικά, εξορκίζουν διά ροπάλου τη συγκρότηση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και πραγματική λύση.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου πρόκειται να συζητηθεί η «επιχειρούμενη αναδιάταξη των ρόλων ΑΕΙ και ΤΕΙ», καθώς επίσης πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή της Συγκλήτου να προχωρήσει στην άμεση υποβολή προτάσεων «για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται στο χώρο της εκπαίδευσης».

ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΤΕΙ
Η τροπολογία ψηφίστηκε, το πρόβλημα παραμένει

Με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών και τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ψηφίστηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την υπόθεση που προέκυψε με τα ΤΕΙ και την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με ρύθμιση, τα ΤΕΙ καθιερώνονται ως τεχνολογικός τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παράλληλος με τον πανεπιστημιακό, με διακριτές φυσιογνωμίες και ορίζεται ότι η διάρκεια σπουδών στον πανεπιστημιακό τομέα δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 8 εξαμήνων και στον τεχνολογικό τομέα και όχι μικρότερη των 7 εξαμήνων και 8 εξαμήνων για τα τμήματα που αναφέρονται στο ΠΔ 227/95. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, τονίζοντας ότι δε λύνει το πρόβλημα, αφού χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός και άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και την παιδεία.

Τοποθετούμενος επί της τροπολογίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ΤΕΙ και γενικά της ανώτατης και της τεχνολογικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι αιτία είναι ο διαχωρισμός στη λεγόμενη πανεπιστημιακή και την τεχνολογική εκπαίδευση. Και υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Είκοσι χρόνια τώρα δε θελήσατε να δείτε αυτό το πρόβλημα. Και αν πράγματι θέλατε να το διερευνήσετε, τουλάχιστον θα έπρεπε να δείτε τι συμβαίνει σε πολλές σχολές του Πανεπιστημίου. Πάρτε την Ιατρική Σχολή. Είναι δυνατόν να διαχωρίζεται σύμφωνα με αυτά που λέτε εσείς ένα ΑΕΙ από ένα υποτιθέμενο ΤΕΙ; Είναι δυνατόν να έχετε γιατρούς που να μην έχουν και τα δύο αυτά στοιχεία; Δε θα βρείτε.

Για να το κάνετε αυτό, έπρεπε να έχετε άλλον προσανατολισμό στην παιδεία. Επρεπε να έχετε προσανατολισμό για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και να φροντίσετε για την υποδομή, να φροντίσετε για το προσωπικό, για τα προγράμματα σπουδών, όπως και για το χρόνο σπουδών, ώστε ουσιαστικά να είναι μία ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση». Στη συνέχεια σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα των επτά και των οκτώ εξαμήνων, ωστόσο τόνισε ότι «η νομική διελκυστίνδα δεν πρόκειται να λυθεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Και για να έχει αξία η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να μπει η χώρα, να μπει η εκπαίδευση στη χώρα μας σε αυτόν τον ουσιαστικό δρόμο, της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις. Γιατί δεν είναι ζήτημα πώς θα τη βαπτίσει κάποιος ή πώς μπορεί να πει "αποδίδω την ανώτατη εκπαίδευση"».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ συμφώνησαν με την τροπολογία, με το αιτιολογικό ότι λύνει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είπαν ότι το πρόβλημα χρειάζεται συνολική λύση.

Η ΝΔ, η οποία δεν ψήφισε τη ρύθμιση, προέβη διά του εκπροσώπου της σε μία γενικόλογη «πολιτική δήλωση» ότι εάν μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση, στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου» θα ξεκινήσει διαδικασίες άμεσης αξιολόγησης των ΤΕΙ, με στόχο την αναβάθμιση και την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Κατά τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη, η τροπολογία αποτέλεσε προϊόν στενής συνεργασίας με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους προέδρους των ΤΕΙ, καθώς και άλλων φορέων των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ