Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Μας λένε:Γιατί να μη γίνει αξιολόγηση των ιδρυμάτων προκειμένου να ελεγχθεί η ποιότητά τους.

Απαντάμε: Η αξιολόγηση που προτείνει η κυβέρνηση αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιβολή της πολιτικής που υπηρετεί και μάλιστα συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση.

Κριτήριο που θέτουν κυβέρνηση και βιομήχανοι είναι η ανταπόκριση των ιδρυμάτων στις ανάγκες της αγοράς. Στο κατά πόσο μπορούν να προσελκύουν πελάτες - φοιτητές και επιχειρήσεις χρηματοδότες με στόχο να έχουν αυτές το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πρόγραμμα σπουδών, τον προσανατολισμό και το αντικείμενο των μεταπτυχιακών και της έρευνας.

Συνδεόμενη με τη χρηματοδότηση, η αξιολόγηση καθορίζεται με το βαθμό συμμόρφωσης στο νέο μοντέλο, ενώ ενδεικτικό στοιχείο θα είναι και ο αριθμός των φοιτητών που προσελκύονται από το κάθε ίδρυμα. Δουλεύοντας σ' αυτή τη λογική τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οδηγούνται σε δραματική υποβάθμιση των σπουδών για εύκολα και φτηνά πτυχία προσανατολισμένα στις άμεσες ανάγκες της αγοράς. Απτό παράδειγμα η κατάληξη της πλειοψηφίας των βρετανικών πανεπιστημίων, μετά τη δημιουργία του νέου αυτού μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρόταση νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση θεσμοθετεί το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ποιότητας που αποτελείται από επιστήμονες και εργοδότες (2 στους 9). Με αυτά τα σχέδια προωθείται η κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων με διαρκώς αυξανόμενη τη μεταξύ τους ποιοτική απόσταση.

Στην ελίτ θα ανήκουν επιλεκτικά ιδρύματα - κέντρα αριστείας, τα οποία με αυστηρή επιλογή φοιτητών και παχυλά δίδακτρα θα συγκεντρώνουν την υψηλή βαθμολογία.

Τα ιδρύματα κι οι σχολές που δε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της «αγοράς», θα οδηγούνται σε μαρασμό, οικονομική ασφυξία, χαμηλή βαθμολογία αξιολόγησης και συνεπώς θα κλείνουν.

Οσο κι αν η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ απεύχονται την κατηγοριοποίηση, η αξιολόγηση έχει αυτό ακριβώς το στόχο. Βάζει τις επιχειρήσεις και το ΣΕΒ «γενικό δερβέναγα» κι αξιολογητή των ιδρυμάτων με βάση και κριτήριο τα συμφέροντα που τους υπαγορεύουν τα κέρδη τους κι όχι οι ανάγκες της κοινωνίας. Ομως, κριτήριο της αξιολόγησης που πραγματικά χρειάζονται τα ιδρύματα πρέπει να είναι ο ανάγκες του ίδιου του λαού, της ρεαλιστικής επιταγής για ολοκληρωμένους επιστήμονες, που θα είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του λαού και του τόπου κι όχι στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Η ΚΝΕ στο θέατρο

Τι θα κάνουμε σήμερα Παρασκευή; Μα, φυσικά θα πάμε θέατρο, με την Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ! Πού; Στο θέατρο «Λύδρα» (Κέκροπος 12, στην Πλάκα), στις 9 το βράδυ, και θα δούμε το έργο «Εκείνος κι εκείνος», τρία μονόπρακτα του Κώστα Μουρσελά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μαθητικές εκδηλώσεις

Μαθητικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο σε Γκράβα, Περιστέρι και Πειραιά. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γκράβας, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, σήμερα στις 10.30 το πρωί, στο θεατράκι της Γκράβας, τραγουδούν για τα δύο χρόνια μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

«Σ' αυτήν την εποχή, που τα όνειρά μας γίνονται λεία στους οδοστρωτήρες των πολυεθνικών και στα κανόνια των ιμπεριαλιστών (ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩστρατός), τα σχέδιά τους για μας και το μέλλον μας δεν είναι τα καλύτερα», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό. Ομως, «εμείς έχουμε άλλα σχέδια. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, θα τραγουδήσουμε για να εκφράσουμε τη θέλησή μας κάτι τέτοιο να μην ξαναγίνει. Και εσύ έλα μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα».

Στο Περιστέρι, οι μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων διοργανώνουν αύριο Σάββατο εκδήλωση για την ειρήνη. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης και άλλοι μαζικοί φορείς.

Αύριο, επίσης, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Α` Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η 25η Μάρτη 1821 και ο κοινωνικός της χαρακτήρας». Η εκδήλωση έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΝΕ (4ος όροφος). Ομιλητής θα είναι ο Γ. Κ. Μωραΐτης, υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του ΚΜΕ.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 Μάρτη

«Η αδράνεια, ο συμβιβασμός, η υποταγή δε μας ταιριάζει» δηλώνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, που την Τετάρτη 28 Μάρτη πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, μαζί με ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για 13 Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης τους ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται με την ενεργοποίηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το «πόθεν έσχες», την προωθούμενη «αξιολόγηση» - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την αδιοριστία και την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συλλόγων, που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε αυτό το κάλεσμα του αγώνα είναι σημαντική, ενώ επισημαίνουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ που επιλέγει τη λογική του συμβιβασμού και της αδράνειας από το δρόμο των συντονισμένων αγώνων.

Μαζί με τους 13 Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συγκροτούν το συντονιστικό και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη κηρύξει στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, στις 28 Μάρτη έξω από το υπουργείο Παιδείας θα βρεθούν και καθηγητές από 11 ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, οι οποίες επίσης έχουν αναλάβει πρωτοβουλία αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπροστά στην αδράνεια της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για τα ογκούμενα προβλήματα. Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων πήρε και η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ
Αρνούνται την ιδιωτικοποίηση

Την άρνησή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, επιμένουν να δηλώνουν οι σπουδαστές δεκάδων Σχολών Μαθητείας του Οργανισμού, σε όλη τη χώρα. Με διάφορες μορφές αγώνα, καταλήψεις, πορείες, κλείσιμο δρόμων, οι σπουδαστές δείχνουν αποφασισμένοι να μαζικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα του Οργανισμού.

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι Σχολές Μαθητείας στην Πάτρα, στον Πύργο, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα, στα Γιάννενα, στην Αρτα, στο Ναύπλιο. Στην Αθήνα υπό κατάληψη βρίσκονται οι σχολές στον Πειραιά, στο Καλαμάκι και το Αιγάλεω.

Οι σπουδαστές των Σχολών Μαθητείας καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως την κύρια υπεύθυνη για τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα και για τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε οργανισμό εργοδοτών και περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΕΛ) του ΟΑΕΔ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της από την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ ξεκινούν απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα 26 Μάρτη. Οι διευθυντές, υποδιευθυντές των Σχολών Μαθητείας, ΚΕΚ και ΙΕΚ έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, αρνούμενοι να δεχτούν την τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ. Την απεργία διαρκείας που προκήρυξε η ΟΕΛ στηρίζει με τη συμμετοχή της και η Ενωση Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΟΑΕΔ.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το εξεταστικό

ΚΚΕ: Οι όποιες ρυθμίσεις δε διαφοροποιούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στη Βουλή - με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ρυθμίζονται σειρά θεμάτων που αφορούν στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (τρόπος διαμόρφωσης βαθμού, υπολογισμός βαθμών μαθημάτων, πρόσβαση κατόχων απολυτήριου Λυκείου κλπ). Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, σημείωσε ότι επιμέρους ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί στην εκπαίδευση η κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας τη ριζική διαφοροποίηση του ΚΚΕ στο θέμα της παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «στροφή στη γνώση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» και για ανάγκη «αλλαγής της νοοτροπίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», προκειμένου να ενισχυθεί η διά βίου εκπαίδευση.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης αναφορικά με την επιμονή του υπουργείου Παιδείας ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα θα βρει την ισορροπία και την αντιστοιχία του με τις κοινωνικές ανάγκες της χώρας», τόνισε ότι «ούτε και αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα βγει από το αδιέξοδο που την οδηγούν οι αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις της "μεταρρύθμισης"». Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης έκανε λόγο για «μια πολιτική θεμελιωμένη ουσιαστικά στη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική αντίληψη της ταχύρυθμης επαγγελματικής εκπαίδευσης, που σκέφτεται μόνο την αγορά και μάλιστα την ελεύθερη αγορά. Σκέφτεται επομένως μια κοινωνία που μέσα στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν αντανακλάται ως ένα σύνολο αναγκών συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά ως ένα λογιστικό άθροισμα κεφαλαίων που πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν». Τόνισε τέλος ότι στο νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται δυο κυρίαρχα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «η επιμόρφωση των καθηγητών και η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων».

Από την πλευρά της ΝΔ οι βουλευτές του κόμματος άσκησαν τη συνήθη κριτική προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ελλιπείς και απαρχαιωμένες αλλαγές», ενώ επανέφεραν το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μιλώντας για «αγκυλώσεις του παρελθόντος» που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.

Με την υποστήριξη ... ενός μεγαλοκτηματίου

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε χθες στη Βουλή μια αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, που, θέλοντας να σχολιάσει την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, ανέγνωσε ένα κείμενο διατάγματος για την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Οθωνα το 1837, που έλεγε: «Εκαστος, είτε ιθαγενής, είτε ξένος, δύναται να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο, χρεωστεί δε προς τούτο να παρουσιαστεί εις τον πρύτανη υφ' ενός μεγαλοκτηματίου». Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε: «Αναρωτιέμαι, λοιπόν, με ανησυχία μήπως και σήμερα για να μπει κανείς στο πανεπιστήμιο χρειάζεται την υποστήριξη ενός μεγαλοκτηματίου;».

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Αγωνίζονται «μέχρι τελικής πτώσης»

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα «μέχρι τελικής πτώσης» είναι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, που καταφέρει «σοβαρό πλήγμα στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των πρυτάνεων ο Θ. Ξανθόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις έχουν εξαγγείλει τριήμερο κλείσιμο των πανεπιστημίων μετά τις φοιτητικές εκλογές, στις 2, 3 και 4 Απρίλη, οδηγούνται δε και σε κλείσιμο των ιδρυμάτων επ' αόριστον, ενώ δήλωσαν ότι θα αξιοποιήσουν όλες τις μορφές, κινητοποιήσεις και νομικά μέσα, για να μην περάσει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Ξανθόπουλος παρουσίασε την πρόταση στην οποία κατέληξαν οι πρυτάνεις στην τελευταία τους σύνοδο, το να ενταχτούν δηλαδή όλα τα ΤΕΙ στα υπάρχοντα πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την πρόταση γενναία, ολοκληρωμένη και ουσιαστική, λέγοντας ότι «λύνει το πρόβλημα της παιδείας για τα επόμενα πενήντα χρόνια». Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Α. Καραμάνος, πρόσθεσε χτες ότι οι αποφάσεις των πρυτάνεων για αποφασιστικές κινητοποιήσεις είναι ομόφωνες και για το θέμα της αξιολόγησης σημείωσε ότι «αξιολογήσεις εκ των υστέρων είναι αξιολογήσεις μαϊμού».

Επίσης, μοιράστηκε ανοιχτή επιστολή της συγκλήτου του ΕΜΠ η οποία «δεν αποδέχεται τη χάρτα της Μπολόνια και δε συμφωνεί η πανεπιστημιακή παιδεία να καθηλωθεί» στα όρια μιας «βραχυχρόνιας τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης, ευέλικτων απασχολήσιμων υποεπιστημόνων και υποτεχνικών», χάριν των συμφερόντων του «ανηλεούς ανταγωνισμού» και «της αμεσότερης δυνατής μεγιστοποίησης των κερδών των αγορών».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των ενώσεων μηχανικών, ξεκίνησαν από τα Προπύλαια πορεία προς τη Βουλή όπου και κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

  • Με απόφασή της η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κρατά κλειστό το Πανεπιστήμιο, χτες και σήμερα, ενώ για το επόμενο διάστημα φαίνεται διατεθειμένη να συντονιστεί με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια.
Η απάντηση του υπουργείου

Σε επιχείρηση ανασκευής των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο επιδίδεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει και να διαβάλει την επιχειρηματολογία της πανεπιστημιακής κοινότητας πρυτάνεων και φοιτητών. Ετσι ο υπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί δε θα γίνουν «γιατί δεν έχουν καμία νομιμοποιητική βάση αφού όλα όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δε θίγουν και δεν αφορούν τα Πανεπιστήμια». Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ πριν και μετά το εγχείρημα και στο ότι δεν αλλάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, για να αποδείξει όμως τελικά ότι με το νομοσχέδιο δεν επέρχεται καμία ουσιαστική αλλαγή στο καθεστώς των ΤΕΙ. Και φυσικά δεν παραλείπει ο υπουργός Παιδείας να διατυπώσει το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την τύχη των πτυχιούχων των ΤΕΙ που δε θα αναγνωρίζονται στην ΕΕ, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό εμπνευστή της φραστικής αναβάθμισης των ΤΕΙ στο πλαίσιο της «κινητικότητας» και της συνθήκης της Μπολόνια για ενιαίο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγωνιστικά σε όλη τη χώρα

Μια μέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, δυναμικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Σταθερά στο δρόμο του αγώνα ενάντια στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης πορεύονται οι φοιτητές, που διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα και στη Ρόδο απαιτώντας ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ουσιαστική μόρφωση και δουλιά για όλους.

Οι φοιτητές της Αθήνας ξεκίνησαν γύρω στη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια για το υπουργείο Παιδείας. Μαζί τους ήταν και σπουδαστές των ΤΕΙ, που με το πανό των Επιτροπών Αγώνα από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά δήλωσαν: «Πάρε πίσω το νομοσχέδιο της ντροπής, απαιτούμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση». Είχαν δε την τιμητική τους μπαίνοντας στην κεφαλή της πορείας μαζί με το Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ, ενώ ακολουθούσαν η Πάντειος, το ΤΕΜΦΕ κι οι υπόλοιποι σύλλογοι του Πολυτεχνείου. «Οχι στης Μπολόνια τις εντολές, ανώτατη εκπαίδευση ζητούν οι φοιτητές», ήταν ένα από τα συνθήματα που έδωσε το στίγμα και της χτεσινής μαχητικής διαδήλωσης, που ήταν ακόμα πιο μαζική από την προηγούμενη πορεία των φοιτητών.

Φοιτητές και σπουδαστές έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας, που για άλλη μια φορά ήταν ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις και δε βρέθηκε κανένας για να τους συναντήσει και να παραλάβει τα αγωνιστικά τους ψηφίσματα. Η διαδήλωσή τους όμως δε σταμάτησε εκεί. Συνέχισαν μέχρι τη Βουλή, όπου και παρέμειναν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και καταγγέλλοντας, παράλληλα με το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, τα τρομονομοθετήματα της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Το μήνυμά τους ήταν ξεκάθαρο: «Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στη Θεσσαλονίκη πολλοί φοιτητές με αποφάσεις συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ πορεύτηκαν χτες μετά το μεσημέρι από το Πανεπιστήμιο μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια της μαχητικής τους εκδήλωσης οι φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου απαίτησαν την αναβάθμιση των σπουδών καθώς και δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν αναφέρονταν στους κοινούς αγώνες εργατών, αγροτών και νεολαίας, στην πρόσβαση όλου του λαού στο εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα στη μόρφωση, ενώ επαναλαμβανόταν η διεκδίκηση για πτυχία που δε θα είναι διαβατήρια για την ανεργία.

Η χτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών στην Πάτρα, που ήταν επίσης σημαντικά μαζικότερη από την προηγούμενη, ξεκίνησε από την πλατεία Ολγας γύρω στις 7.30 το απόγευμα και ενώθηκε με την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των αγωνιστών της πόλης.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ήταν η χτεσινή απάντηση των φοιτητών της Κέρκυρας. Οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συλλόγων Ιστορίας και Μουσικών Σπουδών, συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία γύρω στις 12 το μεσημέρι και έδωσαν τη δική τους υπόσχεση αντίστασης στα σχέδια υλοποίησης της Μπολόνια και υποβάθμισης της ανώτατης παιδείας.

Στη Ρόδο αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στη Διακήρυξη της Μπολόνια και στο νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, είχαν πάρει και τα τρία πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στο νησί (Μεσογειακών Σπουδών, Δασκάλων και Νηπιαγωγών). Ξεκίνησαν την πορεία τους από το πανεπιστήμιο στις 12.30 το μεσημέρι και κατέληξαν στη νομαρχία. Μάλιστα είχαν και συνάντηση με το νομάρχη, ο οποίος συμφώνησε με τη θέση τους ενάντια στην Μπολόνια.

  • Οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ στην Πρέβεζα κατεβαίνουν στο δρόμο με τη σειρά τους τη Δευτέρα το πρωί και μαζί τους θα έχουν τους έκτακτους καθηγητές του ιδρύματος.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Περί «ανεξάρτητων»...

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, εμφανίζονται πάλι «ανεξάρτητοι», «ανένταχτοι», «άσπιλοι κι αμόλυντοι», να διεκδικήσουν την ψήφο φοιτητών και σπουδαστών. Πρόκειται για μια παλιά και δοκιμασμένη ιστορία «ανταρτών» από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, που μαζεύοντας την παρέα τους προσπαθούν να εμφανιστούν ως κάτι το διαφορετικό.

Οσο για την καραμέλα που πιπιλούν είναι επίσης γνωστή: Φτύνουν γενικώς τις παρατάξεις - λες κι αυτοί δεν αποτελούν παράταξη - και τα κόμματα - λες και δεν ψηφίζουν κι αυτοί κάποιο κόμμα και συγκεκριμένο μάλιστα στις βουλευτικές εκλογές. Μόνιμη ατάκα τους είναι «να κοιτάξουμε το τμήμα μας, τη σχολή μας».

Ετσι, δεν ασχολούνται με τα νομοσχέδια, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ή την πολιτική που ακολουθείται στην εκπαίδευση, αλλά, όπως λένε, περιμένουν αυτές οι εξελίξεις να 'ρθουν στο τμήμα για να ασχοληθούν. Με λίγα λόγια, δηλαδή, άσε τα νομοσχέδια και την πολιτική της κυβέρνησης να περνούν! Την ώρα που κατακαίγεται όλο το δάσος, ισχυρίζονται ότι μπορεί να σωθεί ένα δέντρο!

Ανεξάρτητοι από τα προβλήματα

Τα δήθεν ανεξάρτητα σχήματα αποδεικνύεται ότι είναι πρωτίστως ανεξάρτητα από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητών. Γιατί δεν υπάρχουν ειδικοί ή σωτήρες για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε σχολής και τμήματος. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι φοιτητές και σπουδαστές τα ζουν καθημερινά, είναι στενά δεμένα με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται, π.χ., η κακή υλικοτεχνική υποδομή είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, τα λιγοστά και απαρχαιωμένα σε πολλές περιπτώσεις συγγράμματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που δε θέλει τη δωρεάν διανομή τους αλλά μεθοδεύει να πληρώνουμε τα συγγράμματα κτλ.

Αρα, από τη μια είναι αυτοί που παλεύουν ώστε το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να απαντήσει ενωμένο και δυνατό στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση, κι «αυτοί» δεν είναι άλλοι από την ΠΚΣ. Από την άλλη, στέκονται τα αυτοαποκαλούμενα «ανεξάρτητα», που χτίζουν συντεχνιακές αντιπαραθέσεις επιδιώκοντας το «διαίρει και βασίλευε». Διαλέξτε μπάντα...

«Εχθρός μας... το ΤΕΕ»

Τα παιδιά των ΕΑΑΚ «χτύπησαν» ξανά, ξεπερνώντας τον εαυτό τους. Μια μέρα μετά την κατάθεση του ν/σ για την ψευδεπίγραφη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, από την κυβέρνηση, κατ' εντολή των Βρυξελλών, στην κατεύθυνση δημιουργίας του «Ενιαίου ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού χώρου» (δηλαδή του πώς συνολικά οι πολυεθνικές θα εκμεταλλεύονται τους νέους της Ευρώπης και θα τους προσαρμόζουν στα συμφέροντά τους), τα ΕΑΑΚ στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν προς... το ΤΕΕ!

Η συντεχνία στο μεγαλείο της! Τα παιδιά δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταλάβουν τι επιχειρείται σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πως οι αλλαγές αυτές συνδέονται με το αυριανό μοντέλο του εργαζόμενου-γρανάζι των επιχειρήσεων. Αλήθεια, πόσο διαφέρει αυτή η τακτική από τη θέση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για «τις συντεχνίες που μας κυνηγάνε»;

Σημειώνουμε ότι την ίδια ώρα φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, με αποφάσεις ΓΣ, διαδήλωναν ενάντια στο ν/σ, ενάντια στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, μαζικά, αποφασιστικά, δίνοντας ένα πρώτο μήνυμα-απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, «καλησπερίζοντας» δυναμικά τον υπουργό. Η ΠΚΣ ήταν εκεί. Εμείς, βλέπετε, «παίρνουμε γραμμή» από τα συμφέροντα της πλατιάς μάζας φοιτητών και σπουδαστών και ενάντια στους εχθρούς τους κι όχι απ' το Μαξίμου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ