Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα

«Μόνο η κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να βάλει τέρμα στον εμπαιγμό και να δοθούν τα συγγράμματα στους φοιτητές δωρεάν». Αυτό ήταν το συμπέρασμα όλων των φοιτητών, που έδωσαν το «παρών» στη νέα μαζική παράσταση, που διοργάνωσε χθες η Πανσπουδαστική ΚΣ στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Εκθέτοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα, ο Φάνης Καρκατζούνης, από την Πανσπουδαστική του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, τόνισε: «Εδώ και χρόνια συνεχίζεται το ίδιο βιολί. Το εξάμηνο που ξεκίνησε, μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αν και υπάρχει σχετική απόφαση της Συγκλήτου, που πάρθηκε κάτω από την πίεση των φοιτητών και τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα».

Από τη μεριά της, η κα Καμπίτογλου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, αναφέρθηκε ξανά στις «ιδιαιτερότητες» της Φιλοσοφικής, που δεν επιτρέπουν να δίνονται τα συγγράμματα και οι σημειώσεις δωρεάν. Αναγνώρισε το πρόβλημα που υφίσταται, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση, ρίχνοντας ξανά το «μπαλάκι» στα Τμήματα. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να θεωρήσει «θετική» την απόφαση του Αγγλικού, που λέει ότι οι φοιτητές θα πρέπει, όπως και να 'χει, να πληρώνουν κάποια συγγράμματα και σημειώσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που θέτει περιορισμούς στη διανομή συγγραμμάτων, ενώ επικαλέστηκε και την έλλειψη κονδυλίων.

Από τη μεριά τους, οι φοιτητές επισήμαναν ότι η μοναδική «ιδιαιτερότητα» της Φιλοσοφικής είναι ότι έχει ουσιαστικά καταστρατηγηθεί κάθε έννοια Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, και ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό ζήτημα», τόνισε ο Παύλος Σπυρόπουλος από το Φιλολογικό, και συνέχισε: «Δεν μπορεί κανένας χωρίς κανένα έλεγχο να ισοπεδώνει ένα κατακτημένο, νομικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα. Υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες των διδασκόντων, υπάρχουν πρώτα απ' όλα οι ευθύνες της κυβέρνησης». Και καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλίες διεκδίκησης από το υπουργείο, και να ασκήσετε έλεγχο στα Τμήματα και τους διδάσκοντες, όπως οφείλετε».

Μετά απ' όλα αυτά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, οι φοιτητές αποχώρησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και όπου καλούνται να πάρουν αποφάσεις συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Προωθείται γοργά η κατάργηση της διανομής δωρεάν συγγραμμάτων

Στην κατεύθυνση δραστικής μείωσης των δωρεάν διανεμόμενων συγγραμμάτων βαδίζει το πανεπιστήμιο της Πάτρας τα τελευταία δυο χρόνια, πράγμα που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την απευθείας πληρωμή των συγγραμμάτων από τους ίδιους τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, από πέρσι λειτουργεί πιλοτικά (αρχικά σε κάποια εξάμηνα κι αργότερα σε ολόκληρα τμήματα) η διανομή συγγραμμάτων με βιβλιοκάρτα, ενώ μια πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου καλεί το υπουργείο Παιδείας να βρει τρόπους δραστικής μείωσης του κόστους της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας της βιβλιοκάρτας κάποια συγγράμματα αντί να διανέμονται δωρεάν δίνονται υπό μορφή δανείου στους φοιτητές και στο τέλος του εξαμήνου, αν ο φοιτητής θέλει να τα κρατήσει χρεώνονται στη βιβλιοκάρτα κατά το 80% της αξίας τους. Ομως, η συνολική χρέωση της βιβλιοκάρτας δεν μπορεί να υπερβεί τις 10.000 δραχμές. Ετσι, δεδομένου ότι τα πανεπιστημιακά βιβλία είναι ιδιαίτερα ακριβά, μπορεί η βιβλιοκάρτα να μη φτάνει για την πληρωμή ούτε ενός βιβλίου, πράγμα που σημαίνει ότι ο φοιτητής θα πρέπει να πληρώνει το σύγγραμμα. Επιπλέον, αν το σύγγραμμα δεν είναι «σε καλή κατάσταση», ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα να το επιστρέψει και το χρεώνεται υποχρεωτικά. Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι για να αποφύγει το κόστος, ο φοιτητής δε θα πρέπει να υπογραμμίζει πάνω στο βιβλίο. Η βιβλιοκάρτα «έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας», είναι αυστηρά προσωπική και σε περίπτωση που χαθεί ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πρόστιμο 4.000 δραχμές.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου (που χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΑΕΚ) από το πανεπιστήμιο και το ΥΠΕΠΘ, «με τη βιβλιοκάρτα επιχειρείται η δημιουργία ενός λειτουργικού μηχανισμού ο οποίος... θα δίνει κίνητρα στους ενδιαφερόμενους να επεκτείνουν και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους. Το άμεσο κίνητρο - παροχή στους φοιτητές είναι η δυνατότητα που τους παρέχει το σύστημα της βιβλιοκάρτας για δανεισμό ή αγορά σύγχρονων και εξειδικευμένων συγγραμμάτων, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν αντίτυπα βιβλιογραφίας στον ιδιαίτερο επιστημονικό τομέα του ενδιαφέροντός τους». Μάλιστα, λανσάρεται με το σύνθημα «υποστηρίζει τις σπουδές σου, μάθε πώς...»

Τα ιλουστρασιόν φυλλάδια του υπουργείου, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν ότι πρόκειται για μια μεθόδευση στην κατεύθυνση της κατάργησης της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, ενώ δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «σκοπός του πανεπιστημίου είναι να επεκταθεί ο θεσμός σε όλα τα τμήματα και όλα τα μαθήματα». Ομως το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί να μην μπορούν οι φοιτητές να δανείζονται ελεύθερα βιβλία από τις βιβλιοθήκες και να τους διανέμονται δωρεάν τα βασικά και απαραίτητα συγγράμματα για κάθε μάθημα; Πώς ο περιορισμός στο δανεισμό των συγγραμμάτων και ο εξαναγκασμός στην πληρωμή τους παρουσιάζεται σαν «κίνητρο - παροχή»;

Η απάντηση είναι εύκολη αν λάβουμε υπόψη την απόφαση της Συγκλήτου να μειώσει το κόστος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων για το πανεπιστήμιο που συγκεκριμένα προτείνει την κατάργηση της δωρεάν διανομής δεύτερου συγγράμματος, τον περιορισμό των «πολυτελών» συγγραμμάτων -όπου πολυτελή θεωρούνται και τα πολυσέλιδα-, την απαγόρευση της διανομής λεξικών, διατριβών κ.ά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Οξύνεται σταθερά το στεγαστιικό πρόβλημα

ΠΑΤΡΑ (Της απεσταλμένης μας Γιάννας ΣΤΡΕΒΙΝΑ)

Ηαύξηση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, που τις περισσότερες φορές γίνεται χωρίς τη συναίνεση των ιδρυμάτων, είναι μια από τις αιτίες αύξησης συνολικά του κόστους σπουδών για τους φοιτητές, καθώς επιτείνει το στεγαστικό πρόβλημα σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν περιφερειακά ΑΕΙ. Ετσι, εκτός από το Γιάννενα, την Κομοτηνή, τις περισσότερες Θεσσαλικές πόλεις, πρόβλημα στέγασης αρχίζει να ανακύπτει και στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όπου λειτουργεί κι ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, την Πάτρα.

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα αριθμεί ένα σύνολο περίπου δεκαεφτά χιλιάδων φοιτητών, αριθμός που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, ενώ το 1998 στα 19 τμήματα του πανεπιστημίου εισήχθησαν 2.500 νέοι φοιτητές, το 1999 ο αριθμός των εισακτέων έφτασε τους 2.800 με τη δημιουργία και ενός νέου τμήματος (Φιλοσοφίας), ενώ φέτος που ξεκίνησε να λειτουργεί ένα ακόμα τμήμα στο πανεπιστήμιο (αυτό της Επιστήμης υλικών) οι εισακτέοι έφτασαν τους 3.000.

Για τις ανάγκες στέγασης όλου αυτού του «φοιτητόκοσμου», λειτουργεί μια εστία η οποία ανήκει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), με οκτώ κτίρια που στο σύνολό τους διαθέτουν περίπου 800 δωμάτια. Ενας αριθμός που δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, αφού - ενδεικτικά αναφέρουμε - φέτος δόθηκαν μόνο 102 δωμάτια σε πρωτοετείς και 12 σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Ουσιαστικά δικαίωμα διαμονής στην εστία έχουν μόνο οι φοιτητές που προέρχονται από τις πλέον εξαθλιωμένες οικονομικά οικογένειες.

Οσο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους φοιτητές που καταφέρνουν να πάρουν τελικά δωμάτιο, όταν το βλέπουν προτιμούν να φύγουν και να επωμιστούν το βάρος του ενοικίου. Ιδιαίτερα τα τρία παλιότερα κτίρια, με ταβάνια που στάζουν, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, ωράριο στο ζεστό νερό και δωμάτια που οι φοιτητές τα παρομοιάζουν με κελιά, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στα όνειρα για σπουδές ενός νεοεισακτέου φοιτητή. Κάποιες επισκευές που έχουν ξεκινήσει πρόκειται σύμφωνα με τις υποσχέσεις να ολοκληρωθούν μέχρι το 2002. Μέχρι τότε όμως τι γίνεται;

Βέβαια, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΕΙΝ, μέχρι το 2004 θα ανεγερθούν δύο νέα κτίρια στην εστία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά σχετική προεργασία, δεν έχει οριστεί καν ο χώρος όπου θα χτιστούν, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Οπως χαρακτηριστικά εξηγούν φοιτητές που είναι στην πόλη δύο και τρία χρόνια, «κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις σπίτι, ενώ τα ενοίκια, ειδικά στις γκαρσονιέρες, αυξάνονται αλματωδώς».

Το «ψάξιμο» για τους πρωτοετείς έχει γίνει δύσκολο και χρονοβόρο. Η Χρυσάνθη Σελέκου που πέρασε φέτος, μας λέει: «Εψαχνα σπίτι από τις 24 Σεπτέμβρη και για ένα μήνα. Ολες οι γκαρσονιέρες ήταν κλεισμένες και τα ενοίκια έφταναν τις 70.000 και τις 80.000 δρχ. Εβρισκες βέβαια και φθηνότερα, αλλά ήταν σπίτια σε κακή κατάσταση». Από τις συζητήσεις με τους πρωτοετείς συμπληρώνει ότι «όλοι δυσκολεύτηκαν να βρουν σπίτι και κάποιοι αναγκάστηκαν να μείνουν σε ξενοδοχείο για ένα διάστημα».

Τα έξοδα για τους φοιτητές επιτείνονται και από την κατάργηση της επιχορήγησης σίτισης που έδινε μέχρι και πέρσι το πανεπιστήμιο και είχε κατακτηθεί με αγώνες των φοιτητών. Αποτέλεσμα, όσοι δεν έχουν κάρτα σίτισης, από 350 δραχμές που πλήρωναν πέρσι, να πληρώνουν φέτος 600 για κάθε γεύμα.

Επιπλέον, η μεταφορά στο πανεπιστήμιο γίνεται με ΚΤΕΛ που ανεβάζει το φοιτητικό εισιτήριο στις 190 δραχμές, ενώ με βάση τη σύμβαση που έχουν τα ΚΤΕΛ με το κράτος απαγορεύεται στο πανεπιστήμιο να ναυλώσει πούλμαν για την καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών από την πόλη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ημιτελές διδακτήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Λάρισας, διοργανώνει σήμερα στη 1.30 μ.μ. το ΔΣ της ΕΛΜΕ του Νομού, απαιτώντας τη χρηματοδότηση για την αποπεράτωση των εργασιών του κτιρίου, έτσι ώστε να δοθεί την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Λάρισας καλεί σε συμπαράσταση όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΤΕΕ, τους γονείς, τους μαθητές και άλλους φορείς, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.

ΔΟΕ
Ολομέλεια προέδρων στις 18 Νοέμβρη

Σε ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων προχωρά η ΔΟΕ στις 18 Νοέμβρη, όπου θα αποφασιστεί η δράση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να συγκλίνουν σε πρόταση για τη δράση του κλάδου τη νέα σχολική χρονιά, έριξαν τις μάσκες, αποκαλύπτοντας την ταύτιση της πολιτικής τους και ψήφισαν ένα αφυδατωμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Το πλαίσιο, που τελικά προώθησαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, περιλαμβάνει γενικόλογα τα αιτήματα για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα και την αντίθεση στην αξιολόγηση, διορισμό όλων των αναπληρωτών, αίτημα για νέο ΠΔ για την επιλογή στελεχών κ.ά. Η ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων ορίστηκε για τις 18 Νοέμβρη, ενώ θα προηγηθούν γενικές συνελεύσεις στους διδασκαλικούς συλλόγους με πρόταση για 24ωρη απεργία το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη (πανελλαδική ή κυλιόμενη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα).

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε διεκδικητικό πλαίσιο εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό της πλειοψηφίας, με αιχμή τα αιτήματα για κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτήν, όχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, μείωση αναλογίας μαθητών εκπαιδευτικού σε 15 προς 1 στο νηπιαγωγείο και α` και β` δημοτικού και 20 προς 1 στις υπόλοιπες τάξεις, πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων - πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, αυξήσεις 27% φέτος για την αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας του μισθού, ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος χωρίς περιορισμούς και ρήτρες, όχι στην αξιολόγηση - αστυνόμευση - ιδεολογική χειραγώγηση των εκπαιδευτικών κλπ. Με αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ πρότεινε επίσης συμμετοχή με τρίωρη στάση εργασίας στο αυριανό παμμαθητικό συλλαλητήριο και κήρυξη απεργίας για το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι δάσκαλοι

Συνεχίζεται για 31η μέρα η απεργία πείνας των δύο εκπαιδευτικών Σωκράτη Ζαραβίνα και Θεόδωρου Λιαροκάπη, δασκάλων στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αντιδημοκρατική και αυταρχική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά του εκπαιδευτικού κινήματος.

Οι δύο δάσκαλοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και ένα μήνα στην κεντρική πλατεία Αγρινίου - ο ένας εκ των δύο βρίσκεται εδώ και πέντε μέρες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της περιοχής - αρνούμενοι να υποκύψουν και να δεχτούν τον αυταρχισμό που επέδειξε σε βάρος τους η Διοίκηση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την αμέριστη συμπαράστασή του στους δύο διωκόμενους δασκάλους, απεργούς πείνας Σ. Ζαραβίνο και Θ. Λιαροκάπη, εκφράζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η ακραία στάση της διοίκησης είναι δείγμα του εντεινόμενου κλίματος αυθαιρεσίας και αυταρχισμού που προωθείται στην εκπαίδευση», επισημαίνει η ΟΛΜΕ. «Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να δεχτεί ότι η "ευνομούμενη πολιτεία" (κατά τον κ. Πετσάλνικο) εκδηλώνεται με εισβολή σε σχολείο 26 ένστολων αστυνομικών για να συλλάβουν δύο "ανυπότακτους" εκπαιδευτικούς με αυταρχισμό της διοίκησης και με την πρακτική σπίλωσης και συκοφάντησης των εκπαιδευτικών. Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δίνει μαθήματα αντιδημοκρατικής και αυταρχικής συμπεριφοράς με το να συκοφαντεί εκπαιδευτικούς που ορθώνουν το ανάστημά τους, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και το ελεύθερο φρόνημά τους», υπογραμμίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και καλεί την προϊσταμένη εκπαιδευτική αρχή να προβεί στην άμεση άρση κάθε δίωξης και στην επαναφορά των συναδέλφων στη θέση τους. Ακόμα καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να σταματήσει να καλύπτει τις αυταρχικές ενέργειες της Διοίκησης και να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η δίωξη.

Τη συμπαράστασή του προς τους δύο εκπαιδευτικούς εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο το συλλαλητήριο για την παιδεία

Στις 11.00 π.μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού

Μόρφωση για όλους και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 θα απαιτήσουν οι μαθητές της Αθήνας, οι οποίοι με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, πραγματοποιούν το πρώτο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σήμερα στη Σπάρτη και αύριο στην Πάτρα και την Κόρινθο, με αποφάσεις των τοπικών Συντονιστικών. Στη Σπάρτη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές θα ξεκινήσουν πορεία από το 1ο - 2ο ΕΛ Σπάρτης, με κατεύθυνση στο Γραφείο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προς τη Νομαρχία.

Κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που εξαπολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πάτρα, οι μαθητές απαντούν με νέα κινητοποίηση. Ετσι, αύριο στις 10.30 το πρωί έχουν «ραντεβού» στην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης) και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Στην Κόρινθο οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι μαθητές ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για το αυριανό συλλαλητήριο, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συνελεύσεις τμημάτων, 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους. Επίσης, μαζεύονται υπογραφές, απαιτώντας να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές για την 1η Νοέμβρη για 5μελή και 8 Νοέμβρη για 15μελή.

Επίσης, η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της περιοχής.

Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα σε κοινή δράση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για να καταργήσουν τους νόμους - λαιμητόμους, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή. «Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν. Για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή», τονίζεται στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Στον αγώνα οι φοιτητές

Απαιτώντας δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ,Φυσικού, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και Ιατρικής. Επίσης, απόφαση για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο έχει πάρει η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Οι φοιτητές, επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, να υπάρξει ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) επίσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ενώ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στις 11 το πρωί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σχολές (υψηλά δίδακτρα, υποδομή κλπ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ