Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ο αγώνας για την Παιδεία πρέπει να πολιτικοποιηθεί

Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το στηρίζουν

«Εμείς δεν κρυβόμαστε, Παιδεία σημαίνει οικονομία, κοινωνία, σημαίνει βάση και εποικοδόμημα, γι' αυτό και γίνονται συχνά μεταρρυθμίσεις αντιδραστικές ή προοδευτικές. Γι' αυτό και η Παιδεία σήμερα, λόγω της επιστήμης που είναι βασική παραγωγική δύναμη, πρέπει να υποστεί κάποιες αλλαγές. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ανοίξει και τέτοια συζήτηση, δεν είναι εύκολο, δε θα συμφωνήσουν όλοι». Με τον τρόπο αυτό εξήγησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή της ομιλία στα Παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας, το σημαντικό ρόλο της Παιδείας στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Υπογράμμισε πως «το πανεπιστήμιο είναι και μηχανισμός, βεβαίως, του αστικού κράτους, μηχανισμός πειθήνιου εργατικού δυναμικού, αλλά είναι και χώρος διαπάλης. Γι' αυτό και τα μέτρα που έρχονται στα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο μέτρα για την υποταγή στους νόμους της αγοράς, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν μόνο σκοπό την υποταγή στην αγορά, μια αγορά που δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια θα διαπλέκονται μεταξύ τους και θα υπηρετούν το κεφάλαιο, αλλά και γιατί τα πανεπιστήμια είναι ένας χώρος μέσα από τον οποίο πρέπει να βγει ένα πλήρως ενσωματωμένο και νεανικό υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Τα μέτρα είναι και ιδεολογικά και οικονομικά. Η διαπάλη δε θα σταματήσει. Αυτό το απέδειξαν και οι κινητοποιήσεις».

Από τη συζήτηση στο αμφιθέατρο
Από τη συζήτηση στο αμφιθέατρο
Λίγο πριν, μάλιστα, είχε σημειώσει πως «ο αγώνας για την Παιδεία είναι αγώνας για την πολιτική εξουσία. Γι' αυτό θέλουν αυτή την Παιδεία, για να διατηρήσουν την εξουσία. Είτε το ένα είτε το άλλο κόμμα. Στο κάτω κάτω το κάθε κόμμα έχει σημείο αναφοράς την εξουσία, τη διατήρηση των κεκτημένων της εξουσίας. Και το ΚΚΕ συνδέει τον αγώνα και με αυτή την προοπτική». Το φοιτητικό κίνημα, τόνισε, πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα κόμματα. Θέση αντίθεσης σε εκείνες τις δυνάμεις που παίζουν ρόλο στην προώθηση αυτών των μέτρων. Οι αγώνες θα δυναμώσουν με διάφορες μορφές, αλλά για να αποσπάσει κατακτήσεις το κίνημα πρέπει να ανοίγει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές.

Οι φοιτητικοί αγώνες επιβεβαίωσαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων

«Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά ολόκληρη τη ζωή σας τα επόμενα χρόνια. Αυτό που γίνεται σήμερα αφορά αυτό που θα κάνετε μετά», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα απευθυνόμενη στους φοιτητές και μιλώντας για τις αλλαγές που προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι φοιτητικοί αγώνες είναι αυτοί που επιβεβαίωσαν πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι αντιδραστικές. Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως το φοιτητικό κίνημα, τα τελευταία χρόνια έδειξε τάση να αναγεννηθεί, να παρέμβει, να αντισταθεί στις αντιδραστικές αλλαγές, να διεκδικήσει κατακτήσεις στο χώρο της Παιδείας».


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους φοιτητές που δε συμμετείχαν στις συνελεύσεις και κάποιοι θεωρούν πως ήταν αντίθετοι στις κινητοποιήσεις. Το ΚΚΕ, τόνισε, «θεωρεί πως είναι άνθρωποι που προβληματίζονται. Εάν δεν ήθελαν να "ανεχτούν" τις κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να έρθουν στις συνελεύσεις και να καταψηφίσουν».

Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τους αγώνες

Για το ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επισήμανε πως «απ' την πρώτη στιγμή στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αγώνες αυτούς και προσπάθησε το μήνυμα αυτό να πάει ευρύτερα, όχι μόνο στην "περιφέρεια" των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά στη γειτονιά, στο εργοστάσιο, στο γραφείο. Αυτός ο αγώνας, βεβαίως, ήταν φοιτητικός και σπουδαστικός αλλά ήταν και είναι αγώνας λαϊκός».

Για τους κομμουνιστές, πρόσθεσε, το ζήτημα είναι «κατά πόσο έχει συνειδητοποιηθεί βαθύτερα, απ' το λαό, γιατί πάρθηκαν αυτά τα μέτρα». Εάν έχει κατανοηθεί ο ρόλος των κομμάτων σε αυτή την υπόθεση, ο ρόλος της ΝΔ, που λέει ότι προωθεί αυτά τα μέτρα γιατί χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα λέει ότι η Παιδεία, τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά, το ίδιο λέει και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Με την ίδια ορολογία, δηλαδή, μιλάει για τις επιχειρήσεις, μιλάει και για τα πανεπιστήμια.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε τα μέτρα, αφού άλλωστε τα είχε προωθήσει ως κυβέρνηση και σήμερα «λέει πως όλα αυτά τα πήρε η Δεξιά γιατί είναι μια κυβέρνηση με νεοφιλελεύθερη αντίληψη». Στο ρόλο του ΣΥΝ, που «λέει ότι έχουμε να κάνουμε με μια δεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, με ένα δογματισμό και συντηρητισμό που παίρνει μια σειρά μέτρα που εμπορευματοποιούν την Παιδεία. Κάνει μια σειρά διαπιστώσεις, αλλά μένει εκεί».

Με τη στάση αυτή, εξήγησε, «αυτό που μένει στα μυαλά πολλών ανθρώπων είναι πως μια "κακή" υπουργός Παιδείας ή ένας "κακός" υπουργός Δημόσιας Τάξης, και ένας αθέατος, ο πρωθυπουργός, φταίνε για όλα». «Το θέμα - είπε - δεν είναι τα κοσμητικά επίθετα, δε σε πάνε πουθενά. Αυτή είναι μια λογική που οδηγεί σε ενσωμάτωση».

Τελειώνοντας την αναφορά της στα κόμματα επισήμανε πως το πανεπιστήμιο «δεν έχει σινικά τείχη με την κοινωνία. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα κόμματα, ανάλογα με τις επιλογές τους».

Ηταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν τις αντιδραστικές αλλαγές

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα - έγκαιρα - «είπε στους φοιτητές μια κουβέντα πλήρως κατανοητή: Αυτά τα μέτρα ήταν υποχρεωμένη να τα πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν υποχρεωμένο να τα στηρίξει. Πρόκειται για αναγκαιότητα του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο στηρίζουν. Δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς. Αυτό, βέβαια, δε δίνει συγχωροχάρτι σε κανέναν, αυτό δείχνει το βάθος του προβλήματος». Υπενθύμισε πως «τέτοια μέτρα δεν είναι και πολύ πρωτότυπα, τα έχουν πάρει εδώ και χρόνια στη δυτική καπιταλιστική Ευρώπη, αλλού πιο προωθημένα, αλλού γίνονται τα πρώτα βήματα. Αυτά τα μέτρα βολεύουν το κεφάλαιο, αυτά πρέπει να κάνουν οι πολιτικοί εκφραστές του συστήματος».

Κάλεσε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους «να σκεφτούν το γιατί προωθούνται αυτά τα μέτρα, γιατί η κυβέρνηση δεν υποχωρεί». Δεν υποχωρεί, εξήγησε, «γιατί είναι μέτρα στρατηγικής σημασίας. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εάν η Παιδεία δεν παράγει ένα εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία».

Η Παιδεία είναι χώρος διαπάλης

Τόνισε πως «δεν είναι μόνο οι εργασιακοί λόγοι. Ο χώρος της Παιδείας, ακόμα και στις πιο συντηρητικές συνθήκες, ήταν και είναι ένας χώρος που εμφανίζεται διαπάλη. Υπάρχει σ' αυτό το χώρο η κυρίαρχη πολιτική, η κυρίαρχη ιδεολογία αλλά υπάρχουν νέοι άνθρωποι που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα». Οπως ανέλυσε, «υπάρχουν ο νεανικός ενθουσιασμός αλλά και η ταξική κοινωνική σύνθεση που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη δεκαετία του '70 αυξήθηκε υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και η διεύρυνση του επιστημονικού δυναμικού στο χώρο, με ανθρώπους που προέρχονται απ' τα λαϊκά στρώματα.

Αυτά δημιουργούν όρους διαπάλης, υπάρχει το κίνημα που δρα στους κόλπους του πανεπιστημίου. Επομένως και στις πιο δύσκολες συνθήκες υπάρχει αντίσταση και δεν αποτυπώνεται μόνο ο συντηρητισμός της κοινωνίας αλλά και ένας ριζοσπαστισμός. Δεν είναι τυχαίο πως στη δικτατορία είχαμε την εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου».

Να βγουν συμπεράσματα για το πολιτικό σύστημα

Είναι απαραίτητο, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «να βγουν συμπεράσματα για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι φοιτητές πρέπει, βέβαια να κοιτάνε τι γίνεται στο πανεπιστήμιο, αλλά να κοιτάνε και έξω, να φέρνουνε και το έξω μέσα». Το ΚΚΕ, τόνισε ξεκάθαρα, λέει τη γνώμη του στο φοιτητικό κίνημα, όπως και αυτό μπορεί να του ασκήσει κριτική.

Στο ίδιο θέμα υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές δεν κρύβονται από κανέναν, λένε ξεκάθαρα τι διεκδικούν, δεν ταυτίζουν το Κόμμα με το κίνημα, γιατί εάν ταυτιστεί το Κόμμα χάνει την πρωτοπορία του και το μαζικό κίνημα αποδυναμώνεται. Μιλώντας ειλικρινά στους φοιτητές τόνισε ότι «όλοι μπορεί να κάνουν λάθη, το ζήτημα όμως είναι ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ λογοδοτούν γι' αυτά». Οι διάφοροι, συνέχισε, που μιλούν για το «ακηδεμόνευτο» κίνημα δε λογοδοτούν σε κανέναν.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της πάλης του φοιτητικού κινήματος και σημείωσε «το ρόλο των δομών και της οργάνωσης που πρέπει να έχει, δομή και οργάνωση σε αγωνιστική κατεύθυνση». Εκανε λόγο για τη χρησιμότητα που θα μπορούσε να έχει η ΕΦΕΕ, ώστε να υπάρχει μια ενιαία έκφραση των φοιτητών. Ωστε να αποφεύγονται οι παγίδες για ...«ακηδεμόνευτο φοιτητικό κίνημα». Αυτοί που μιλάνε για ακηδεμόνευτο κίνημα, πρόσθεσε, «είναι εκείνοι που θέλουν να το κηδεμονεύσουν πριν πολιτικοποιηθεί».

Για τις μορφές πάλης

Για τις μορφές πάλης η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε πως «οι φοιτητές είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, με συζήτηση και εκτίμηση των καταστάσεων και συνθηκών». Εβαλε ως πολύ σημαντικό ζήτημα τη συνάντηση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση που πρέπει να γίνεται αλλά και στην ανάγκη μόρφωσης των εργαζομένων, ως ενός πολύ σημαντικού τρόπου αντίστασης. Μια αντίσταση στα όσα αντιεπιστημονικά γράφονται. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε για το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, «το οποίο διατυπώνει "φινετσάτη" φιλοϊμπεριαλιστική θεώρηση των πραγμάτων. Βάζουν τη "λογική του διαλόγου" σε όλα, λες και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ...διάλογο σε συνθήκες όπως το 1821, το 1940, λες και μπορούμε να μιλάμε για ...διάλογο στην κατάσταση σήμερα στην Παλαιστίνη. Κοντεύουν να βγάλουν "κακή" και τη Γαλλική Επανάσταση γιατί είχε πολύ αίμα! Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας. Αυτό δεν πρόκειται να σταματάει όσο έχουμε κοινωνίες εκμεταλλευομένων και εκμεταλλευτών».

Νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, στο Λονδίνο, όπου ετοιμάζουν νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Σε αυτό το σημείο μίλησε για τις αλχημείες που γίνονται στα θέματα της χρηματοδότησης, επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ μιλάει για 15% για την Παιδεία απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι τυχαίο που οι άλλοι μιλάνε για 5% απ' το ΑΕΠ. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Το δεύτερο περιέχει και ιδιωτικές επενδύσεις και όχι μόνο κρατικές δαπάνες και έχει άλλους στόχους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Επιταχύνεται η διαμόρφωση συντηρητικών συνειδήσεων

Από την ξενάγηση στη βιβλιοθήκη
Από την ξενάγηση στη βιβλιοθήκη
Η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της ΚΟΑ, την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας και τον Βασίλη Τασούλα, γραμματέα της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους των δύο Παιδαγωγικών Τμημάτων. Στη συζήτηση μαζί τους, εκτός από θέματα του Πανεπιστημίου και των εργασιακών σχέσεων των διοικητικών υπαλλήλων, τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν το σχολείο και την προσχολική αγωγή, λόγω του αντικειμένου των τμημάτων.

Στη συνάντηση με τους καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος και τον πρόεδρο του Τμήματος, Γιάννη Παπαδάτο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «όταν υπάρχει ανάγκη για ριζοσπαστικές αλλαγές προωθούνε αντιδραστικές αλλαγές για να στηρίξουν το σύστημα», αυτό έγινε και με τα πανεπιστήμια. Στη διάρκεια της συζήτησης η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «επιταχύνεται η διαδικασία διαμόρφωσης συντηρητικών συνειδήσεων», ενώ συμφωνήθηκε πως το πανεπιστήμιο χρειάζεται αλλαγές, αλλά όχι στην κατεύθυνση που επιχειρείται. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η κατάσταση στο σημερινό ταξικό σχολείο και η υποχρηματοδότηση στην Παιδεία. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους η κουβέντα στάθηκε στις εργασιακές σχέσεις αλλά και σε παραδείγματα υποβάθμισης του σχολείου.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους διδάσκοντες του Τμήματος Νηπιαγωγών και την πρόεδρο του Τμήματος, Θάλεια Δραγώνα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ζητήματα προσχολικής αγωγής και των ιδιαίτερων προβλημάτων που υπάρχουν σε αυτή. Τονίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος του νηπιαγωγού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η κατάσταση στο εργατικό κίνημα και η άμεση σχέση του με τους αγώνες φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών.

Πριν από τις παραπάνω συναντήσεις, η Αλέκα Παπαρήγα ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου που στεγάζεται στο κτίριο και περιέχει δέκα χιλιάδες τίτλους, αρκετούς με ιστορική αξία.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Προσπαθούν να αποφύγουν την αντιπαράθεση

Στις 22 του Ιούνη ξεκινά η 76η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και ήδη, από τη συζήτηση στο ΔΣ της ΔΟΕ για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, διαφαίνονται οι προθέσεις της πλειοψηφίας να συνεχίσει να αποφεύγει τη σύγκρουση με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ξεκινώντας από τη θέση ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ πρέπει να διαμορφώσει διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης, ζητά να συζητηθούν τα ζητήματα των οικονομικών διεκδικήσεων, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της δομής και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, των κριτηρίων επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Η παράταξη επισημαίνει ότι η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΔΟΕ «αποτελεί στήριγμα της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού σε μόνιμη βάση οι δυνάμεις της πλειοψηφίας υποβαθμίζουν τη σημασία των μέτρων που προωθούνται, επιδιώκουν να συγκαλύψουν τη στόχευση των αναδιαρθρώσεων, καλλιεργούν αυταπάτες για ταξική συνεργασία και κοινωνικούς διαλόγους, υπονομεύουν την ταξική ενότητα των εργαζομένων». Είναι ενδεικτικό της στάσης τους ότι η ΠΑΣΚ επιμένει να περιορίζει το μεγάλο ζήτημα σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου και της δυνατότητας που δίνεται στους ΟΤΑ για δημιουργία τμημάτων νηπιαγωγείου στην προωθούμενη τροπολογία της κυβέρνησης, αντί να στραφεί κατά της αποκέντρωσης που χτυπά την πόρτα σε όλη την εκπαίδευση. Οπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ, στην προσπάθεια διαμόρφωσης εισήγησης προς το συνέδριο, η ΠΑΣΚ επιχειρεί να προσεταιριστεί την παράταξη της «Παρέμβασης» στο περσινό διεκδικητικό πλαίσιο. Η συζήτηση για την οριστική ημερήσια διάταξη του συνεδρίου συνεχίζεται και καλούνται να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις για τα μεγάλα ζητήματα της αποκέντρωσης, των νέων βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων, της Ευέλικτης ζώνης και διαθεματικότητας.

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Για να βαδίσει η συνείδησή μας άλλο ένα βήμα μπροστά

«Μη "φτιάχνεσαι" στα μέτρα τους». «Στάσου ανήσυχος και δυνατός». «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Ενα πολιτιστικό διήμερο στο ΣΥΡΜΟ, για την ξαστεριά της σκέψης, για «να βαδίσει η συνείδησή μας άλλο ένα βήμα μπροστά». Διοργανωτής η ΚΝΕ και πρωταγωνιστές εκείνοι που έδωσαν τη μάχη με το θάνατο και βγαίνουν «καθαροί» και νικητές. Μαζί τους - και αυτό το διήμερο - το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και οι οικογένειές τους. Και εδώ δε μιλάμε για άλλη μια δήθεν «κοινωνική προσφορά». Και πώς να είναι άλλωστε; Οταν η τοξικοεξάρτηση παίρνει διαστάσεις πανδημίας και «χτυπάει πρώτα τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά της εργατικής τάξης». Οταν «μιλάμε για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την πολιτική μας δράση, για ένα από τα κύρια μέτωπα πάλης που ανοίγουμε».

Γιατί τα ναρκωτικά δεν είναι απλά «μια κακή συνήθεια», αλλά ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της αστικής τάξης, για να εδραιώσει την πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία της. Και «η ΚΝΕ είναι η πρώτη που πρέπει να δράσει και να πάρει μέτρα. Η συμβολή μας μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, να δώσουμε την πραγματική διέξοδο μέσα από τον αγώνα, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα για την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος». Καθώς και το πρόβλημα της τοξικομανίας συνοδεύει το σύστημά τους, όπως ο καπνός συνοδεύει τη φωτιά.

Λίγο αργότερα η Επιτροπή κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ προβάλει το βίντεο, στο οποίο συμπυκνώνονται οι θέσεις, η επιχειρηματολογία και οι προτάσεις της Οργάνωσης. Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους: «Θέλουν τους νέους υπνωτισμένους, χειραγωγήσιμους. Εμείς τους θέλουμε ζωντανούς, ανατρεπτικούς, με ξάστερη σκέψη. Να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να την αλλάζουν».

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι «Ατεχνοι», το ροκ μουσικό συγκρότημα του κέντρου απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» Καλλιθέας και τραγουδούν πως «τα όνειρά μου φεύγουν σαν σφαίρα (...) μα ξέρω πάλι θα γυρίσουν μια μέρα, πολλές στιγμές ελεύθερος θα ζήσω»... Ενα τραγούδι για όλους εκείνους που τους χαλάνε τα σχέδια και «στέκονται στα πόδια τους και πάλι», αποφασισμένοι...

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα με νεανικό πάρτι στις 10.30 το βράδυ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Απαιτούν κατάργηση των διδάκτρων

Μέσω της δικαστικής οδού προωθούν οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) τη διεκδίκησή τους να μην καταβάλλουν δίδακτρα για τις σπουδές τους. Η προσφυγή ξεκίνησε όταν το ίδρυμα αρνήθηκε να εγγράψει στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» έναν νέο φοιτητή που είχε κληρωθεί κανονικά και κατέθεσε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή του εκτός από το απαιτούμενο ποσό των διδάκτρων, επικαλούμενος το συνταγματικό του δικαίωμα σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια» (άρθρο 16 παρ. 4).

Την προσφυγή στηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Προπτυχιακών Σπουδών του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) που σημειώνει ότι «σχεδιάζεται να ακολουθήσει και η κατάθεση ομαδικών αγωγών στα αρμόδια δικαστήρια από τους φοιτητές, οι οποίοι θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια ως δίδακτρα»!

Ο ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ. εξηγεί ότι «κάθε νέος φοιτητής καταβάλλει 700 ευρώ για κάθε θεματική ενότητα και για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η παρακολούθηση 12 θεματικών ενοτήτων! Συνεπώς, έως την απόκτηση του πτυχίου του κάθε νέος φοιτητής θα έχει καταβάλει το ποσό των 8.400 ευρώ συνολικά!». Και θέτει ρητορικά το ερώτημα μήπως το ΕΑΠ συνιστά στην ουσία ένα συγκαλυμμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα δίδακτρα αυξήθηκαν συνολικά κατά 70% στο διάστημα των επτά χρόνων της λειτουργίας του ιδρύματος, δε δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τα πληρώνουν σε δόσεις και δεν εκπίπτουν καν από τη φορολογική δήλωση των φοιτητών.

Δεν υπάρχουν «ευγενείς» προθέσεις

Η ψήφιση του νέου νόμου - πλαισίου έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη διαφόρων για να εισβάλουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με κάθε τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις που αφήνει σκόπιμα το κράτος στην εκπαίδευση.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο γνώριμος επιχειρηματίας της «Μηχανικής ΑΕ», Π. Εμφιετζόγλου, προτείνει την ίδρυση έδρας πομακικής γλώσσας και πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, της οποίας δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει τις λειτουργικές δαπάνες για δέκα χρόνια. Φαίνεται δηλαδή, ότι μια ανάγκη που δεν είναι ξένη για τη συγκεκριμένη περιοχή, μιας και ακουμπάει στο δίκαιο αίτημα να διδάσκονται τα Πομακόπαιδα τη μητρική τους γλώσσα, γίνεται αντικείμενο επιχειρηματικής διείσδυσης στην ανώτατη εκπαίδευση...

Για τον κάθε εργαζόμενο, όμως, πρέπει να είναι καθαρό: Δεν υπάρχουν ευγενείς προθέσεις για τους επιχειρηματίες!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα Πέμπτη
  • Στο Πολιτικό και το Διεθνολογικό Παντείου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2», με θέμα: «Οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική». Θα μιλήσει η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την εξέγερση στην ΟΑΧΑΚΑ.
  • Στη ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά εκδήλωση με θέμα: «Η επαγγελματική προοπτική του αποφοίτου - ΚΕΣ», στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο 002. Θα μιλήσει ο Θ. Κακαβάς, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Αθήνας και μέλος της Ομοσπονδίας Λογιστών.
  • Στα Παιδαγωγικά του Βόλου, εκδήλωση για τους αγώνες και την προοπτική τους, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Παπαρίζο.
  • Στην Ιατρική Λάρισας, στις 6 μ.μ., με θέμα: «Η εμπειρία από την ιατρική εκπαίδευση στην Κούβα - Αφιέρωμα στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε» και ομιλητές τον Χοσέ Καλά, Α' γραμματέα της κουβανικής πρεσβείας και τον Γ. Λαμπρούλη, γιατρό, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στο ΤΕΙ Θήβας κοινή σύσκεψη με το ΠΑΜΕ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση - Εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΤΕΙ».
Αύριο Παρασκευή

Στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Παντείου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2», με θέμα: «Η δύναμη της τηλεόρασης και του Τύπου στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη.

Η Παιδεία στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και τα ΔΣ των Α', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η Παιδεία στην Κούβα», σήμερα, στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο «Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Γυρίστε την πλάτη σ' όσους στηρίζουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Σε έναν πρωτόγονο αντικομμουνισμό κατέφυγε τις τελευταίες μέρες η ΠΑΣΠ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προσπαθώντας να κουκουλώσει τις πομπές της. Απαντώντας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ σημειώνει πως «η χυδαία επίθεση στην ΚΝΕ αποτελεί συμπλήρωμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ» και όπως όλοι, έτσι και «οι φοιτητές, τα "είδαν όλα" στα 20 χρόνια κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Και 20 χρόνια η τάχα «αυτόνομη» και «ανεξάρτητη» ΠΑΣΠ δεν έβγαλε άχνα για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθούσε το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και σήμερα «διαφωνεί στα λόγια, αλλά στην πράξη ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Γ. Παπανδρέου στα πανεπιστήμια, ψηφίζει όλους τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Σύγκλητο και στα όργανα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στήριξε: στη Σύγκλητο μαζί με τη ΔΑΠ το 2005 τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, μαζί με τη ΔΑΠ τα κριτήρια στη σίτιση, την αξιολόγηση στη ΓΣ του Μουσικού», τονίζει το ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ και υπενθυμίζει τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της νεολαίας ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα και χαράτσωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και καταλήγει: «Για όλα αυτά, η ΠΑΣΠ προσπαθεί να μην ακούγεται κουβέντα στους φοιτητές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, για όσα ψήφισε η ΠΑΣΠ κόντρα στα συμφέροντά μας. Οι φοιτητές να τους γυρίσουν την πλάτη. Στις 9 Μάη ενισχύουμε αποφασιστικά την ΠΚΣ».

«Ανέκαθεν ο φόβος του λαϊκού αγώνα οδηγούσε σε κινδυνολογία και ψέμα» και «η επίθεση της ΠΑΣΠ στην Πανσπουδαστική αφορά κάθε φοιτητή που είναι ενάντια σε όσα ψήφισε η ΠΑΣΠ στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο, ενάντια στη γραμμή Παπανδρέου, στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει σε αντίστοιχη ανακοίνωση η Πανσπουδαστική ΚΣ Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καθημερινή πλούσια δραστηριότητα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ΤΕΙ Χαλκίδας
Πλούσια είναι η καθημερινή δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται με πρωτοβουλία της «Πανσπουδαστικής» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, με κινητοποιήσεις στις σχολές καθώς και με πλήθος εκδηλώσεων:

-- Στα τμήματα Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Πάντειο, η «Πανσπουδαστική» διοργάνωσε χτες εκδήλωση με θέμα την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, εκπαιδευτικό κοινωνιολόγο. Στην εκδήλωση αναδείχτηκε το σοβαρό ζήτημα της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης των αποφοίτων των δυο αυτών τμημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετεροαπασχόληση των αποφοίτων αγγίζει το 75%! Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα: ο μόνος απόφοιτος που βρήκε δουλιά στο αντικείμενο σπουδών το 2005, βρήκε τη θέση εργασίας στη... Βόρειο Αφρική! Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχτηκε η ανάγκη να υπάρχουν θέσεις εργασίας κοινωνιολόγων σε φυλακές, σε κέντρα απεξάρτησης και αλλού.

-- Την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους εργάτες των Τσιμέντων Χαλκίδας εξέφρασαν στην πράξη σπουδαστές της ΠΚΣ του ΤΕΙ Χαλκίδας, που υλοποιώντας το σύνθημα «σπουδαστές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου. Κρατώντας πανό το οποίο έγραφε «τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «εργάτες - αγρότες - σπουδαστές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους εργάτες και εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν με κάθε μέσο.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η «Πανσπουδαστική» διοργάνωσε στο χώρο του ΤΕΙ συζήτηση - ενημέρωση για τα προβλήματα των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας με μαζική συμμετοχή σπουδαστών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Η. Κούκουρας, ο Ν. Γκίκας (πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του σωματείου των Τσιμέντων) και η Κ. Δημάκη, πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Στη συζήτηση αναδείχθηκε το μέλλον που ήδη έχουν φτιάξει για τους αυριανούς εργαζόμενους οι καπιταλιστές, καθώς και η ανάγκη συμπόρευσης του εργατικού με το σπουδαστικό και γενικότερα το νεολαιίστικο κίνημα.

-- Κατάληψη στα λεωφορεία της γραμμής 250 («Ευαγγελισμός» - Πανεπιστημιούπολη) έκαναν προχτές το πρωί με πρωτοβουλία της ΠΚΣ φοιτητές των Σχολών της Φυσικομαθηματικής, με αίτημα τις δωρεάν συγκοινωνίες για τους φοιτητές. Η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε από τους φοιτητές που υπέγραφαν μαζικά κείμενο που διακινεί η ΠΚΣ με απαίτηση τις δωρεάν μετακινήσεις για τους φοιτητές, ενώ απαιτεί την άμεση κατάργηση των εισιτηρίων στη συγκεκριμένη γραμμή. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί ουσιαστικά φοιτητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, καθώς ξεκινάει από τον «Ευαγγελισμό» και κάνει στάση σε όλες τις σχολές μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη, οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλανδρίου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ανταγωνιστικότητα και εκπαίδευση», στις 7 μ.μ., στο παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου. Θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός Χρ. Μπάθας.

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ πραγματοποιεί το Σάββατο 28 Απρίλη εκδήλωση με θέμα: «Οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Παιδείας και ο ρόλος των νέων βιβλίων σε σχέση με αυτές», στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος». Θα μιλήσει η Μαργαρίτα Κουσαθανά, Δρ. Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους»

«Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Το Ασυλο δε θα καταργηθεί. Ανήκει σε όλο το λαό. Με αγώνες καταργούμε την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, τίποτα δε μας σταματά. Παλεύουμε για τις ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή»...

Με τα παραπάνω λόγια φοιτητές από την Πανσπουδαστική ΚΣ, πραγματοποιώντας χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διατράνωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να καταργήσουν στην πράξη το νόμο - πλαίσιο. Οτι συνεχίζουν την πάλη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία κι απαιτούν διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στη Σύγκλητο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα του ασύλου και το πρόβλημα των εξεταστικών περιόδων. Για τις εξεταστικές περιόδους αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να χρησιμοποιηθούν ο Ιούλης μήνας και η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των μαθημάτων και των εξεταστικών περιόδων. Για το άσυλο και τη διεύρυνσή του, δεν έγινε τελικά καμία συζήτηση, καθώς συνέβαλαν σ' αυτό με την αποπροσανατολιστική στάση τους οι αριστερίστικες συσπειρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ