Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στις 11 Γενάρη το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!», δηλώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οργανώνοντας την πρώτη αγωνιστική απάντηση με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σε μια σειρά πόλεις την Πέμπτη 11 Γενάρη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Μέχρι στιγμής συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Σε κοινή τους απόφαση 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού το προηγούμενο διάστημα, σημειώνουν:

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, στα πτυχία και στην εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διαφόρων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο όνομα του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν "πελατεία" τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι" κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Οπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από τη συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φτηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές! Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας - Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Οργανώνουμε:

  • Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις.
  • Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.
  • Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μαθητές

Επί ποδός βρίσκονται και οι μαθητές απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στον σχεδιασμό για νέους φραγμούς στο Λύκειο, διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών των σχολείων. «Εμείς οι πολλοί να παλεύουμε σε ένα σχολείο - εξεταστικό μαραθώνιο και όσοι λίγοι μπορούν να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον! Φανταζόμαστε τη συνέχεια... Τα ιδιωτικά θα παίρνουν χρηματοδότηση, καλούς καθηγητές κ.λπ., και για τα δημόσια δεν θα περισσεύει τίποτα! Για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά, θα μας βάζετε όλο και πιο πολλά εμπόδια για να περνάμε στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η αδικία να είναι νόμος του κράτους! (...) Θα μας ξαναβρείτε απέναντι! Καλούμε όλα τα σχολεία, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια, σε ξεσηκωμό! Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και όλες χωρίς διακρίσεις! Ολες τις τάξεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε μόλις παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Εναντιώνεται στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

«Η απάντηση του πανεπιστημιακού κινήματος θα είναι ένα ξεκάθαρο και μαζικό "Δεν θα περάσει!"», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ με αφορμή την εξαγγελία ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση.

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ καλεί σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του την Τετάρτη 17 Γενάρη για το θέμα και ταυτόχρονα σε αγωνιστική συμπόρευση το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντιθέτως, οι κοινωνικοί φραγμοί ισχυροποιούνται, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών μετατρέπονται σε προσόντα χωρίς αντίκρισμα και διάρκεια, τα ελληνικά ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ από την άλλη η "απελευθέρωση" των πανεπιστημίων θα σημάνει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, θα εντείνει το κλίμα εκφοβισμού, τη συρρίκνωση μισθών, την κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και το κυνήγι χρηματοδοτήσεων».

Ο ΕΣΔΕΠ τονίζει ότι αντιτίθεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπως και στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους και παράλληλα διεκδικεί: Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας. Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης - στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών και κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό, και καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα καμπάνια στο διαδίκτυο

Η πανελλαδική συνάντηση 126 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία αυτών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, έστειλε μήνυμα ξεσηκωμού ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με σύνθημα: «Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές - πτυχία με αξία! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι εγκαινιάζουν μια μεγάλη καμπάνια με τίτλο «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Η προηγούμενη καμπάνια, «Φοιτητές Μαζί!», μετεξελίσσεται σε «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», επιδιώκοντας να βρεθεί όπου χτυπάει η καρδιά των αγώνων και των διεκδικήσεων των φοιτητών!

Στις παρακάτω σελίδες θα υπάρχουν διαρκής ροή όλων των τελευταίων εξελίξεων και δράσεων των φοιτητικών συλλόγων, συνεχής ενημέρωση για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, την εξέλιξη των κινητοποιήσεων καθώς και αποκλειστικές ειδήσεις μέσα από τις σχολές και τα ιδρύματα.

Μείνετε συντονισμένοι!

https://www.facebook.com/foititesmazi

https://www.instagram.com/foititesmazi/

ΕΚΠΑ
Πανεπιστήμιο ή... και σούπερ μάρκετ;

Σχόλιο των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου

Ενσωματώνοντας το πνεύμα ενός πανεπιστημίου που μπορεί να λειτουργεί και ως εμπορική επιχείρηση, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, πέρα από την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, αλλά και τις μισθώσεις κατοικιών και ακινήτων από την περιουσία του, έχει προχωρήσει από το 2016 στη δημιουργία και ενός ηλεκτρονικού εμπορικού καταστήματος αναμνηστικών ειδών. Εκεί μπορεί να βρει κανείς από βιβλία και γραφική ύλη, έως t-shirt, γραβάτες, γυναικείες τσάντες, κούπες και πιάτα, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν στα προϊόντα του κρασί και λάδι, από ποικιλίες της Πελοποννήσου και της Λέσβου αντίστοιχα.

Με αφορμή τα παραπάνω οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΚΠΑ σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε σχόλιό τους:

«Δεν πρόκειται για κάποια φάρσα, αλλά για το πώς λειτουργούν τα "σύγχρονα" πανεπιστήμια - ΑΕ του 2023! Αλήθεια, πόσο σύγχρονο και λογικό είναι να ψάχνει το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας μας να βρει πόρους πουλώντας λάδι και κρασί; Εκεί έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις τα ιδρύματά μας τον 21ο αιώνα.

Δεν πέφτουμε βέβαια και από τα σύννεφα, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα πουλάνε πτυχία!

Το μόνο σχετικό του συγκεκριμένου e-shop με το πανεπιστήμιο είναι ότι έχουν κάνει... επιστήμη την προσπάθεια να βγάζουν λεφτά από τους φοιτητές με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Δεν θα τους περάσει! Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
  • Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας!».
Κείμενο υπογραφών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αγωνιστικό «παρών» δίνουν όσοι ήταν φοιτητές την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Από κινητοποίηση περικύκλωσης της Βουλής το 2006 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Από κινητοποίηση περικύκλωσης της Βουλής το 2006 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Το δικό τους «παρών» στον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίνουν και εκείνοι που το 2007, ως φοιτητές συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην τότε προσπάθεια να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Οσοι ήταν φοιτητές εκείνη την περίοδο προχωρούν σε συλλογή υπογραφών, δηλώνοντας ότι δεν ξεχνούν τις μάχες που έδωσαν, ότι «παραμένουμε αξιοπρεπείς και ταγμένοι στον αγώνα που βάζει τα συμφέροντα του λαού και της νέας γενιάς μπροστά. Γι' αυτό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, απ' όπου βρίσκεται ο καθένας μας, για να μην περάσει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μη γίνει η αδικία νόμος!». Τα παραπαω αναφέρονται στο σχετικό κείμενο υπογραφών, που μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τις 500.

Στο κείμενο συλλογής υπογραφών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «είμαστε χιλιάδες, που έτυχε και ήμασταν φοιτητές την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα χρόνια εκείνα. Αμέτρητοι νέοι άνθρωποι, ποτάμια στους δρόμους, με ένα κοινό όνειρο: Οι σπουδές μας να έχουν αντίκρισμα, η επιστήμη μας να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να μην είναι υποταγμένη σε επιχειρηματικά συμφέροντα. (...)

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώσαμε μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, μαζί με τα εργατικά σωματεία, τις απεργιακές κινητοποιήσεις;».

Και, χαιρετίζοντας τις σημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών σημειώνεται στο κείμενο: «Μας συγκινούν όταν βλέπουμε την κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, να τσακίζεται πανελλαδικά και να αναδεικνύεται 1η δύναμη η "Πανσπουδαστική ΚΣ". Ανατριχιάζουμε όταν τους βλέπουμε αποφασισμένους να εμποδίζουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ανώνυμη εταιρεία. Νιώθουμε ένα ρίγος, γιατί θυμόμαστε τον δικό μας αγώνα. Είμαστε περήφανοι που υπάρχουν νέοι και νέες, 18άρηδες, που δείχνουν τον δρόμο, δεν σκύβουν το κεφάλι και παλεύουν για τη ζωή τους».

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Απορρίπτονται!

Τα βαφτίσια των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε «μη κερδοσκοπικά» για να παραβιαστεί με μεγαλύτερη «ασφάλεια» το άρθρο 16, οι «αυστηρές» προϋποθέσεις, που κατά βάση αφορούν το ύψος της χρηματικής δυνατότητας των ιδιοκτητών και, φυσικά, μπορούν να αλλάξουν άρδην σε ένα βράδυ, σε τίποτα δεν αλλάζουν την ουσία.

Η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων είναι μια άδικη και αντιδραστική τομή εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η «επόμενη μέρα» αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί

Το «νέο τοπίο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σχεδιάζουν, διαμορφώνει έναν «ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης», με ακόμα πιο ανισότιμη πρόσβαση, η οποία κρίνεται άμεσα από την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας.

Η συνύπαρξη κάτω από την «ίδια ομπρέλα» δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστήμιων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, πολλών ταχυτήτων και επιπέδων, όλα πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, μετατρέποντας τη δυνατότητα εργασίας στο αντικείμενο με εφόδιο το πτυχίο σε... «όνειρο θερινής νυκτός».

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα συνεχίσει να προσδοκά και να προσβλέπει στα δημόσια πανεπιστήμια, θα βρει μπροστά της νέα εμπόδια. Γιατί, παντού και πάντα, η συνύπαρξη δημόσιων - ιδιωτικών λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου, που υποβαθμίζεται, υποστελεχώνεται, εμπορευματοποιείται, με τα τραγικά αποτελέσματα να τα ζούμε για παράδειγμα στην Υγεία.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο ενισχύεται με περισσότερο από 1 δισ. και θα παραμείνει η "ναυαρχίδα" της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», λέει η κυβέρνηση. Πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες, τελικά από αυτά τα χρήματα ούτε μισό ευρώ δεν κατευθύνεται για τις ανάγκες των φοιτητών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της φοιτητικής μέριμνας, για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε διδάσκοντες, για τις προσλήψεις των οποίων δεν τηρείται ούτε το ταβάνι που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει του 1:1 (αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων διδακτικού προσωπικού).

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την παραπέρα απομάκρυνση του πανεπιστημίου από τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή την υποβάθμιση των παροχών του προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γιατί οδηγεί αντικειμενικά σε υποβάθμιση και κόψιμο των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν, το «σπρώξιμο» προς τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ακόμα περισσότερο με γνώμονα την αναζήτηση εσόδων από πελάτες - φοιτητές, να αφοσιώνονται στην προσπάθεια να «τραβήξουν» όσα περισσότερα μπορούν από τα διάφορα προγράμματα, στο στρωμένο διαχρονικά έδαφος της λειτουργίας τους υπό τη λογική κόστους - οφέλους.

Η σημερινή πραγματικότητα ενός δημόσιου πανεπιστήμιου, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, θα γιγαντωθεί στο έδαφος του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά. Ενδεικτικό είναι ότι η βασική πλευρά που αφορά στα δημόσια στο νομοσχέδιο, όπως ανακοινώθηκε, είναι η μεγαλύτερη «αυτονομία» στο ανοιγοκλείσιμο προγραμμάτων σπουδών, που τελικά αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου (βλ. κοινά και διπλά πτυχία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα). Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης θα τείνει να κλείνει, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, θα επιβληθούν νέοι κόφτες για την εισαγωγή υποψηφίων στον αριθμό που θα «δέχεται» κάθε τμήμα, θα ενταθεί η πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης κ.ά.

Με άλλα λόγια, το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Ο κανόνας, οι εξαιρέσεις...

Οταν ο κανόνας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων, τα πανάκριβα νοίκια στις φοιτητικές εστίες, οι χρεωμένοι νέοι με φοιτητοδάνεια εφ' όρου ζωής για να σπουδάσουν, η περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων (με φοιτητές σε πολυδιαφημισμένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ να κατηγορούνται για «αντισημιτισμό» επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού)...

...Αποτελεί θετική εξαίρεση ότι ο λαός μας με τους αγώνες του στην Ελλάδα έχει επιβάλει το πάγωμα όλων των μέχρι τώρα προσπαθειών, εδώ και 20 περίπου χρόνια, να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Οι όμορφες λέξεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να «ντύσει» τις αντιλαϊκές στοχεύσεις που υπηρετεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν κρύβουν, ούτε φυσικά αφορούν κάποια διάθεση να «μοιάσουν του γείτονα».

Σε κάθε ερώτηση, το κέρδος είναι η απάντηση. Το κέρδος όσων θέλουν να κάνουν μπίζνες, μέσω «εκπαιδευτικών» επενδύσεων, όπως και μέσα από την καθαυτή λειτουργία των πανεπιστημίων, αλλά και «η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και συνακόλουθα της κατασκευαστικής αγοράς», «ο εκπαιδευτικός τουρισμός» κ.ά. Αλλά και όσων κερδίζουν από τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν πιο φθηνούς εργαζόμενους με πανεπιστημιακή ειδίκευση, με τη μεγαλύτερη πίεση της ετερο-απασχόλησης και ανεργίας των πτυχιούχων να συμπιέζει τα δικαιώματά τους.

...και οι «πιέσεις»

Πλάι σε αυτά βρίσκεται και το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ να βαθύνουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όχι μόνο για οικονομικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά και ως ένα ισχυρό κανάλι «ζύμωσης» των νέων φοιτητών και επιστημόνων με τις «αξίες» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το οποίο άλλωστε είναι δηλωμένο με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, ο τομέας των πανεπιστημίων που είχε συμπεριληφθεί ως ξεχωριστό κεφάλαιο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, η πρόσφατη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα που υπερθεμάτιζε στις καλές σχέσεις αμερικανικών - ελληνικών πανεπιστημίων, οι συχνές επισκέψεις αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, οι συνεργασίες που ήδη υπάρχουν κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους πολυπλόκαμους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αντίστοιχα αυξάνεται και η πίεση προς τα πανεπιστήμια να τους υπηρετήσουν. Πρόσφατο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι η πρόσκληση συμμετοχής των πανεπιστημίων σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ με τον προκλητικό τίτλο «Επιστήμη για την ειρήνη και την ασφάλεια», με στόχο την επιστράτευση των πανεπιστημίων, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του.

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Βορίδη: «Θα δοκίμαζα να πάω τις διακρατικές και εκτός ΕΕ, προκειμένου να δούμε και εκεί πώς μπορεί να δει κανείς τη σχέση των διεθνών συνθηκών με το άρθρο 16 του Συντάγματος». Ούτε ότι ανάμεσα στους «ενδιαφερόμενους επενδυτές» είναι, για παράδειγμα, ο όμιλος ιδιωτικής υγείας CVC, που είναι αμερικανικών κεφαλαίων, ή ορισμένα από τα κολέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας και δηλώνουν ικανά να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις «αναβάθμισής» τους σε πανεπιστήμια.

Γι' αυτούς τους λόγους, η «εμμονή» της κυβέρνησης να αλλάξει «το καθεστώς ενός ιδιότυπου κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια», όπως λέει, δεν αφορά γενικά και αόριστα κάποια ιδεοληψία, αλλά τις απαιτήσεις της αγοράς να προσαρμοστεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο και πιο άμεσα στις ανάγκες της.

Σύγχρονο και δίκαιο είναι το αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο

Το φοιτητικό, το μαθητικό, το λαϊκό κίνημα παλεύει απέναντι σε αυτό το πέρα για πέρα άδικο και αντιδραστικό νομοσχέδιο, που φτιάχνει μια αγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης που χωράει πτυχία διαφόρων κατηγοριών και επιπέδων ανάλογα φυσικά με την τσέπη. Σε μια μεγάλη αγορά, που χωράει τα πάντα, εκτός από τις ανάγκες μας.

Στην «καρδιά» αυτής της πάλης βρίσκονται οι ανάγκες και πραγματικές δυνατότητες για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμια. Με ισότιμη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, εξαλείφοντας την άνιση αφετηρία από την οποία ξεκινούν οι νέοι τη ζωή τους, και όχι ανάλογα με την τσέπη κάθε οικογένειας. Με εξασφάλιση όλων των όρων για σύγχρονες σπουδές, με υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών και όχι μαγαζιά πιστοποιήσεων. Με πτυχία που θα έχουν ενταγμένη τη γνώση και την επαγγελματική κατοχύρωση, χωρίς να απαιτούνται έξτρα κύκλοι και δοκιμασίες για την πρόσβαση των αποφοίτων στο επάγγελμα. Με πανεπιστήμια ισότιμα που θα στηρίζονται από το κράτος για να προσφέρουν στην κοινωνία, και όχι να ανταγωνίζονται για το ποιο μπορεί να είναι πιο κερδοφόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ