Τετάρτη 3 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στις 11 Γενάρη το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού

Συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!», δηλώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οργανώνοντας την πρώτη αγωνιστική απάντηση με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σε μια σειρά πόλεις την Πέμπτη 11 Γενάρη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Μέχρι στιγμής συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Σε κοινή τους απόφαση 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού το προηγούμενο διάστημα, σημειώνουν:

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, στα πτυχία και στην εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διαφόρων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο όνομα του "ανταγωνισμού" με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν "πελατεία" τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι" κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Οπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από τη συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φτηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές! Οχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας - Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Οργανώνουμε:

  • Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις.
  • Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.
  • Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μαθητές

Επί ποδός βρίσκονται και οι μαθητές απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στον σχεδιασμό για νέους φραγμούς στο Λύκειο, διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών των σχολείων. «Εμείς οι πολλοί να παλεύουμε σε ένα σχολείο - εξεταστικό μαραθώνιο και όσοι λίγοι μπορούν να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον! Φανταζόμαστε τη συνέχεια... Τα ιδιωτικά θα παίρνουν χρηματοδότηση, καλούς καθηγητές κ.λπ., και για τα δημόσια δεν θα περισσεύει τίποτα! Για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά, θα μας βάζετε όλο και πιο πολλά εμπόδια για να περνάμε στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η αδικία να είναι νόμος του κράτους! (...) Θα μας ξαναβρείτε απέναντι! Καλούμε όλα τα σχολεία, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια, σε ξεσηκωμό! Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και όλες χωρίς διακρίσεις! Ολες τις τάξεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε μόλις παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ