Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φουντώνει το ποτάμι της οργής των αγροτών. Μετά την Καρδίτσα, χτες «κατέλαβαν» τα Φάρσαλα, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και στην Πέλλα. Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα ορμή στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα είναι σαφές: Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες σε πλήρη απόγνωση, δε θα περάσει. Φέτος, πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, ακόμα περισσότεροι αγρότες συνειδητοποιούν τι ακριβώς γίνεται και ήδη τα εκκοκκιστήρια έχουν πάρει εντολή να μην παραλαμβάνουν ποσότητες παραγωγής πάνω από τα επίπεδα της ποσόστωσης.

Κάλεσμα προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου να συμμετάσχει στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τα αποτελέσματα που η κυβέρνηση προκάλεσε με την πολιτική της, δε δίσταζαν χτες να υποστηρίξουν διά του Κ.Σημίτη στη Βουλή ότι ...«η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα».

«Πουλάμε και δεν πληρωνόμαστε»!

Επιστολή του Β. Μπούτα στον Γ. Δρυ για το θέμα της απαγόρευσης πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών με «διπλό τιμολόγιο»

Εκατοντάδες τόνοι βαμβακιού μένουν ακόμα να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια - πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας κρατούν μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες και σε σκεπασμένους χώρους στην ύπαιθρο, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πόση ποσότητα δικαιούται να παραδώσει και πόση όχι, για πόση θα πληρωθεί και την επιδότηση και για πόση μόνο την εμπορική τιμή, πότε, πώς και πόσο θα εξοφληθεί
Εκατοντάδες τόνοι βαμβακιού μένουν ακόμα να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια - πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας κρατούν μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες και σε σκεπασμένους χώρους στην ύπαιθρο, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πόση ποσότητα δικαιούται να παραδώσει και πόση όχι, για πόση θα πληρωθεί και την επιδότηση και για πόση μόνο την εμπορική τιμή, πότε, πώς και πόσο θα εξοφληθεί
Σε επιστολή προς τον νέο υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ - την τρίτη που απευθύνει, το τελευταίο διάστημα, προς την ηγεσία του υπουργείου - ο Β. Μπούτας αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί - εκθέτει και την προσωπική του εμπειρία - μετά την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση πληρωμής με «διπλά τιμολόγια».

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αναφέρει:

«Κύριε υπουργέ

Είμαι αγρότης, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Πούλησα, στις 28/9/2001, 5.070 κιλά βαμβάκι και παρέλαβα δύο αποδεικτικά παραλαβής, με δύο διαφορετικές τιμές: Για τα 4.570 κιλά, με 210 δραχμές το κιλό (εμπορική αξία και επιδότηση) και για τα 500 κιλά προς 56 δραχμές το κιλό (μόνο την εμπορική αξία).

Σήμερα μου δόθηκε από τον έμπορο μόνο το τιμολόγιο για τα 4.570 κιλά και μου δικαιολογήθηκε ότι το δεύτερο τιμολόγιο, με την εμπορική αξία των 56 δραχμών το κιλό, του απαγορεύει το υπουργείο Γεωργίας να μου το ξοφλήσει.

Κύριε υπουργέ

Στις 29/9/2001 και 1/10/2001 έστειλα δύο επιστολές και ζητούσα εξηγήσεις σε διάφορα ερωτήματα που ποτέ δεν τις πήρα από τον προκάτοχό σας. Πιστεύω να μη συμβεί το ίδιο και με σας.

Στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σύσσωμη, δήλωνε ότι θα πάρουμε 310 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι, στη συνέχεια δήλωνε ότι θα πάρουμε 275. Παίρνουμε 210 και μας απαγορεύεται να πάρουμε την εμπορική αξία στο μη επιδοτούμενο βαμβάκι, δηλαδή, πουλάμε βαμβάκι, κυριολεκτικά, "τζάμπα".

Κύριε υπουργέ

Μπορεί κάποιος να καταλάβει και να κατανοήσει τις σκοπιμότητες ή τις λάθος εκτιμήσεις, αλλά ποιος μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει την υπόφαση του υπουργείου, που αφορά χιλιάδες αγρότες, να απαγορεύσει την εξόφλησή τους για προϊόν που πούλησαν;

  • Σε τι δυσκολεύει την κυβέρνηση και τους εκκοκκιστές να πληρωθούμε την εμπορική αξία του βαμβακιού και αν, καμιά φορά, αποφασίσετε ότι θα επιδοτηθούν όλες οι ποσότητες, να συμπληρώνεται η τιμή, όπως γίνεται χρόνια τώρα, με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας;
  • Σε ποια γωνιά του κόσμου υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται;
  • Πού και ποιος δαπανά κόστος για να βγάλει ένα προϊόν, όχι μόνο αγροτικό, και απαγορεύεται να πληρώνεται όταν το πουλάει;
  • Εχετε συμφωνήσει με την ΕΕ και σε ποια απόφαση υπάρχει, αν υπάρχει, συμφωνία να μην παραβιάζονται οι αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υπέρ των αγροτών;

Τέλος, ζητάμε μια συμβουλή, κύριε υπουργέ, για να μην ανησυχούμε: Θα είμαστε ωφελημένοι οικονομικά αν, έστω, τις 60 δραχμές το κιλό τις πάρουμε μετά από 6-7 μήνες;

Με τιμή

Μπούτας Βαγγέλης

Αγρότης, πρόεδρος ΕΟΑΣΚ

Καρδίτσα, 17/11/2001».

K. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα καλά με τους αγρότες...

Μια μαγική εικόνα ευημερίας των αγροτών παρουσίασε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Εκτός τόπου και χρόνου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, όταν θέλησε να αναφερθεί στα προβλήματα των αγροτών. Σε μία περίοδο που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν τον αφανισμό τους, ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Εβερτ, εμφάνισε μία «μαγική εικόνα» του αγροτικού τομέα, όπου όλοι ευημερούν και προοδεύουν συνεχώς.

Ετσι κατά τον πρωθυπουργό από το 1981 μέχρι τώρα το εισόδημα των αγροτών έχει ανέβει σε πραγματικούς όρους κατά 20%. Από το 1995 μέχρι το 2000 που ήταν, όπως είπε, μία δύσκολη περίοδος για τη γεωργία, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα κατά 2% και το 2000 σε πραγματικούς όρους κατά 2,1% και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης είδε αύξηση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης, όπως και αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στη γεωργία και αύξηση του μέσου μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συνεχίζοντας την περιγραφή ενός «θαυμαστού κόσμου της γεωργίας», είπε, αυξήθηκαν ακόμα και οι εξαγωγές των βασικών προϊόντων του γεωργικού κλάδου και ιδίως των οπωροκηπευτικών.

Το θαύμα όμως δεν έχει τελειωμό, αφού κατά τον πρωθυπουργό μειώθηκε και το κόστος παραγωγής, αφού τα καλλιεργητικά δάνεια κάποτε ήταν στο 20% και σήμερα έχουν πάει στο 5,5%.

Το μόνο πρόβλημα που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν στο βαμβάκι και τον καπνό, αλλά και εκεί, είπε η κυβέρνηση, έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα. Για τον καπνό είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ για το θέμα, αλλά μόνο μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περιορισμό των επιδοτήσεων, ενώ για το βαμβάκι είπε ότι η «κυβέρνηση θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να μην υπολογιστούν και να μην επιδοτηθούν μη παραγόμενα προϊόντα και η τιμή να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τις διεθνείς τιμές». Εκτίμησε δε ότι «η τιμή του βαμβακιού θα είναι υψηλότερη από αυτήν που υπολογίζεται».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν «επικοινωνεί με την πραγματικότητα» και τόνισε ότι οι αγρότες «κινητοποιούνται γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα».

Οι εργάτες στο πλευρό των αγροτών

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στην αγωνιζόμενη αγροτιά της Θεσσαλίας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει: «Χαιρετίζουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις κι απαιτούμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα αυτού του αγώνα και να σταματήσει τα διάφορα "τρικ", τον εμπαιγμό και την κοροϊδία απέναντι στις χιλιάδες οικογένειες της αγροτιάς.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, όπως τότε στα μπλόκα, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, μαζί και με άλλα λαϊκά στρώματα, ν' αναπτυχθεί κοινή δράση, για να σπάσει τα μούτρα της η κυβερνητική αδιαλλαξία και ν' αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική. Θα πρωτοστατήσουμε στον κοινό αγώνα γιατί τότε και μόνο τότε θα έχει αποτελέσματα».

ΠΕΛΛΑ
Συγκεντρώσεις αγροτών - κτηνοτρόφων

Σαν μοναδική διέξοδο στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους επιλέγουν και πάλι τις κινητοποιήσεις στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας αφού, όπως λένε, η κατάσταση όλο και δυσκολεύει για αυτούς και τις οικογένειές τους. Μετά τη μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΠΑΣΥ στη Νέα Πέλλα, χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Αραβησσό μία ακόμη εκδήλωση με κύριο αντικείμενο τον καπνό και την κτηνοτροφία, που αποτελούν μία από τις κύριες ασχολίες των παραγωγών στα χωριά του Πάικου και γύρω από τα Γιαννιτσά. Από μέρους της ΠΑΣΥ, που διοργάνωσε κι αυτή τη συγκέντρωση, μίλησε το μέλος της Γραμματείας της Χαρίλαος Αρχοντής. Οι περιοδείες των στελεχών της ΠΑΣΥ στα χωριά της περιοχής συνεχίζονται, ενώ από τις τοποθετήσεις των αγανακτισμένων αγροτών συμπεραίνεται ότι η ενεργός συμμετοχή τους στους αγώνες που έρχονται το επόμενο διάστημα θεωρείται δεδομένη.

Οπως τονίζουν τα στελέχη της ΠΑΣΥ στις ομιλίες τους, τα τελευταία μέτρα και οι αποφάσεις της ΕΕ στα δύο σημαντικά για το νομό προϊόντα, το βαμβάκι και τον καπνό, αλλά και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους. «Τόσο στους βαμβακοπαραγωγούς όσο και στους καπνοπαραγωγούς τους δείχνουν το δρόμο της εξόδου από το επάγγελμα. Αλλά και στην κτηνοτροφία η κατάσταση δεν πάει άλλο. Από τη μια οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και από την άλλη οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, οδηγούν στην απόγνωση πολλούς κατοίκους των ορεινών - ημιορεινών χωριών της Πέλλας, όπως και πανελλαδικά», σημειώνουν τα στελέχη της ΠΑΣΥ.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Εισβολή» στα Φάρσαλα, με 1.000 και πλέον τρακτέρ!

Νέες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ, την ερχόμενη Δευτέρα, 19/11, στα Τρίκαλα και την Παρασκευή, 23/11, στον Τύρναβο

Συνεχίζοντας στον αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν οι Καρδιτσιώτες συνάδελφοί τους, οι Φαρσαλινοί αγρότες «εισέβαλαν», χτες, με 1.000 και πλέον τρακτέρ, στην πόλη των Φαρσάλων. Ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών θα συνεχιστεί, θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και σ' αυτή την κατεύθυνση ακολουθούν τα συλλαλητήρια, με τρακτέρ, που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων και την Παρασκευή, 23 /11, στην πλατεία του Τυρνάβου. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων στην Καρδίτσα, όπου θα συζητηθεί η πορεία κλιμάκωσης της πάλης.

Κι ήταν η χτεσινή κινητοποίηση στα Φάρσαλα η μεγαλύτερη που έγινε, στα τελευταία χρόνια, καθώς συμμετείχαν αγρότες με τρακτέρ από όλα, σχεδόν, τα χωριά της επαρχίας. Οπως, μάλιστα, έλεγαν συνδικαλιστές, αυτή τη φορά στο συλλαλητήριο ήρθαν τρακτέρ από αρκετά χωριά που παλιότερα δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η τεράστια επιτυχία του χτεσινού συλλαλητηρίου δείχνει το εύρος και την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής - ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί, οι σιτοπαραγωγοί και οι ντοματοπαραγωγοί - καθώς και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για να παραμείνουν στα χωριά τους.

Δύναμη και αποφασιστικότητα


Ενα μόνο βλέμμα στην ατέλειωτη «ουρά» των τρακτέρ, τα οποία είχαν τοποθετηθεί, σε τριπλή σειρά, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Φάρσαλα με τη Λάρισα - εκατοντάδες άλλα είχαν «παρκάρει» στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης - έφτανε για να δεις το μέγεθος της κινητοποίησης και για να συνειδητοποιήσεις τη δύναμη της μαχόμενης αγροτιάς. Και μια μόνο βόλτα στην πλατεία, που «πλημμύρισε» από Φαρσαλινούς αγρότες, έφτανε για ν' αντιληφθείς την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αντιαγροτική πολιτική, που εφαρμόζεται και την αποφασιστικότητά του να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για το ψωμί και για το δίκιο του, συγκρουόμενος μ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική, μέχρι να την ανατρέψει.

Μαζί με τους ξεσηκωμένους ξωμάχους του φαρσαλινού κάμπου βρέθηκαν, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της επαρχίας και του νομού Λάρισας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και ο Ν. Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ, ο Νομάρχης Καρδίτσας, Θ. Αναγνωστόπουλος, πολλοί δήμαρχοι της περιοχής - αρκετοί, μάλιστα, «καποδιστριακοί» δήμοι έκλεισαν προς ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες - κ.ά.

Στο «στόχαστρο» η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικότητας κι ενθουσιασμού - ώρα πολλή από τα μεγάφωνα ακούγονταν «Τα Αγροτικά» του Θ. Μπακαλάκου κι ο «Αντώνης» από το Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη - άρχισαν οι ομιλίες, τις οποίες «άνοιξε» ο Χαρ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στο βήμα ακολούθησαν, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Χ. Αναστασίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων, ο Β. Νικολόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βρυσών, ο Κ. Κουτρουμάνης και ο Τ. Δημουλάς αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, χρησιμοποιώντας πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα και προβάλλοντας αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα, απέδειξε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αγροτικό τομέα, την οποία εφαρμόζουν, με περισσό ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι καταστροφική για την ελληνική αγροτική οικονομία κι οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας.

Ξεσκεπάζοντας κάθε αντιαγροτική πτυχή αυτής της πολιτικής - ιδιαίτερη εντύπωση στους συγκεντρωμένους προκάλεσε η αναφορά του στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε χρησιμοποιεί ελληνικό, αλλά βαμβάκι που εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την κατασκευή των χαρτονομισμάτων του Ευρώ! - ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα του μέχρι ν' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική και να επιβάλλει την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, που θα στηρίζει τα συμφέροντα του Ελληνα μικρομεσαίου αγρότη και θα αναπτύσσει την ελληνική αγροτική οικονομία, σε παραγωγική βάση και για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, που διάβασε στη συγκέντρωση ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φαρσάλων, αναφέρεται ότι οι αγρότες θα κλιμακώσουν την πάλη τους απαιτώντας, ανάμεσα στ' άλλα:

  • Την κατάργηση των καταστροφικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα.
  • Την απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, για την παραγωγή που θα σοδέψουν από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Την κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας στα σιτηρά, καθώς και την απόδοση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Πρόφαση διαλόγου

Επαφή με τους αγωνιζόμενους αγρότες ζητάει τώρα ο Γ. Δρυς...

«Επίθεση» διαλόγου... στους αγωνιζόμενους αγρότες έκανε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς. Ο υπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε γενικώς ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα, αλλά για... να τα μάθει καλύτερα, μιας και είναι από 23 Οκτώβρη στο υπουργείο Γεωργίας, προσκάλεσε τους αγρότες να του τα πούνε κι από κοντά. Μπορεί βέβαια ο Γ. Δρυς να είναι «καινούριος» στο υπουργείο Γεωργίας, όμως η πολιτική της κυβέρνησης είναι παμπάλαιη και μονίμως αντιαγροτική. Και η όποια επίκληση διαλόγου καθόλου δεν πείθει ότι θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία απαρέγκλιτα στηρίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο Γ. Δρυς που τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις υπονοούσε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες, τα γύρισε... χτες και δήλωσε οπαδός του «εξαντλητικού διαλόγου». Μόνο όμως που οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν χορτάσει μέχρι τώρα από διάλογο με την κυβέρνηση, όπως και από «διάλογο» με τα αγροτοδικεία και τα ΜΑΤ. Και επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση μιας σειράς αντιαγροτικών κανονισμών στην ΕΕ και στη λήψη μια σειράς αντιαγροτικών κυβερνητικών αποφάσεων, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των πραγματικών αγροτών. Τώρα τι έχει να συζητήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας, με τους αγωνιζόμενους αγρότες; Μήπως τη ματαίωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, για να μη διαταραχτεί η ενδοκυβερνητική «ειρήνη»;

Ο Γ. Δρυς ρωτήθηκε χτες αν τα αιτήματα των αγωνιζομένων αγροτών της θεσσαλίας είναι δίκαια ή όχι. Η απάντησή του ήταν: «Ουδείς εκ των συνδικαλιστών της Θεσσαλίας ζήτησε κάποια συνάντηση ή επαφή μαζί μου για να συζητήσουμε τα όποια αιτήματα». Πρόσθεσε επίσης πως είναι ανοιχτός για να συναντήσει οποιαδήποτε οργάνωση των αγροτών.

Ο υπουργός ξαναρωτήθηκε αν θεωρεί ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες και η απάντησή του ήταν: «Γι' αυτό υπάρχει και η πολιτική ηγεσία εδώ πέρα, για να συζητήσει τα προβλήματα των αγροτών». Αλλά μάλλον για τον Γ. Δρυ υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων. Αυτών που βολεύουν την κυβέρνηση και αυτών που δεν τη βολεύουν. Γιατί ο υπουργός Γεωργίας προσπέρασε ως μη γενόμενα τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλία και επικεντρώθηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 19 του Νοέμβρη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δε μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά τουναντίον μας δίνει μια καινούρια ώθηση». Δηλαδή, επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα κυβερνητικό συλλαλητήριο... δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των καπνοπαραγωγών.

Εύλογα ακολούθησε η παρατήρηση πως γίνονται και άλλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλία, που ζητούν την κατάργηση του κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και ρωτήθηκε αν έχουν δίκιο ή όχι οι βαμβακοπαραγωγοί που φωνάζουν. Η απάντηση τού Γ. Δρυ ήταν η εξής: «Εγώ συζητώ για το στάτους το οποίο υπάρχει. Ο κανονισμός ψηφίστηκε την άνοιξη του 2001. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού». Και το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την απάντηση είναι: Με βάση τα αιτήματα που θέτουν οι αγωνιζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί και τα όσα στο μεταξύ πράττει το υπουργείο Γεωργίας, τι περιθώρια διαλόγου αφήνει ο Γ. Δρυς;

Οι φωτογραφίες των σελίδων 20-23 είναι από το χτεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στα Φάρσαλα

Το «κουβούκλιο» του Αργύρη...

Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ρωτήθηκε χτες γιατί βγήκε τώρα μια νέα απόφαση που απαγορεύει στους βαμβακοπαραγωγούς να παραδώσουν τις λεγόμενες υπό εκκρεμότητα ή μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού, στα εκκοκκιστήρια.

Κι η απάντησή του είχε ως εξής: «Λέμε να μην πάνε μέσα την ποσότητά τους, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το πρόβλημα που είχαμε όταν λέγαμε να πάει μέσα. Λέγαμε στην αρχή να πάει μέσα, γιατί στην αρχή συγκεντρωνότανε το βαμβάκι από το χωράφι και δε θέλαμε την ώρα που η συλλεκτική μηχανή είχε στο κουβούκλιό της το βαμβάκι να το χωρίσει εκείνη την ώρα. Οταν όμως ο παραγωγός το πήρε το βαμβάκι και το πήγε στην αποθήκη του, το 'χει βάλει σε μια αποθήκη, το παίρνει λοιπόν από την αποθήκη και παίρνει ανάλογα την ποσότητα που έχει στη δήλωσή του και την πάει στο εκκοκκιστήριο. Στο τέλος θα έχουμε και την εισκόμισή του, της επιπλέον ποσότητας. Ο τρόπος αυτός είναι αποδεκτός από όλους, δεν είναι κάποιος που λέει να μην γίνεται έτσι».

Τα σχόλια μάλλον περιττεύουν... Κι αν κανείς βαμβακοπαραγωγός έχει αντίρρηση, ξέρει πού να βρει τον Αργύρη.

Στην ΠΑΣΕΓΕΣ χτενίζονται...

Βαμβακερό «σιγόντο» στην ολέθρια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έκαναν για άλλη μια φορά οι πρασινογάλαζοι καρεκλοκένταυροι της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε σύσκεψη που έγινε προχτές με την παρουσία των «μεγάλων ενώσεων», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Φαίνεται ξανά πως οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και κάποιοι πρόεδροι ενώσεων, δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν τίποτα για τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και οι συνακόλουθες αλλοπρόσαλλες και εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας εμφανίστηκε κυβερνητικότερος της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «αναζητάμε να βρούμε πώς θα γίνει καλύτερη η διαχείριση του νέου κανονισμού». Ο Α` αντιπρόεδρος Γ. Πίττας θεώρησε ...ότι ένα είναι το πρόβλημα και δήλωσε ότι «έχει ξεφύγει ο έλεγχος στο βαμβάκι κι έχει σημαντικές ευθύνες γι' αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που δεν πραγματοποίησε αξιόπιστους και αποτελεσματικούς ελέγχους». Επίσης, δημοσιοποιήθηκε και ένα μικρό τμήμα της τοποθέτησης του προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας Θ. Κοκκινούλη, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι «ήδη άρχισαν οι πρώτες κινητοποιήσεις και η κατάσταση πάει να εξελιχτεί άσχημα».

«Ελάτε στον αγώνα»!

Κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας προς τις άλλες αγροτικές οργανώσεις του νομού για συμμετοχή και στήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Κάλεσμα προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Λάρισας να συμμετάσχει στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Στην ίδια ανακοίνωση καλεί και τις διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών Λάρισας και Ελασσόνας, της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας να πάρουν αποφάσεις στήριξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στο κάλεσμά της η ΕΟΑΣΛ αναφέρει ότι «η αντιαγροτική πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, που χρόνια ζούμε στο πετσί μας, χρόνο το χρόνο, χειροτερεύει σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας» κι επισημαίνει πως «όλα τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε κρίση και οι όροι διαβίωσης της αγροτιάς καθημερινά χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των χωριών και των χωραφιών μας».

Και σημειώνει:

«Το κόστος παραγωγής μεγαλώνει, ενώ οι τιμές που παίρνουμε για την παραγωγή μας μένουν στάσιμες ή μειώνονται.

Η καρτέλα της ΑΤΕ συνεχώς μεγαλώνει και τα χρέη "πνίγουν" χιλιάδες αγρότες.

Η λειψυδρία γίνεται ο σύγχρονος εφιάλτης για την αγροτική παραγωγή στο νομό μας, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνεται, κανένα έργο δε γίνεται, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει:

«Η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000" και της ΚΑΠ συνεχίζεται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν στη λογική του μονόδρομου της ΟΝΕ και καταστρέφει τους αγρότες βάζοντας συνεχώς εμπόδια στην παραγωγή με τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Ολα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 6%-7% στη χώρα μας.

Είναι γνωστός ο ένοχος:

  • Η ΕΕ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.
  • Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις που με ραγιαδισμό υπακούουν πιστά τις εντολές της ΕΕ, που κάνουν "πλάτες" στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι και τονίζεται:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση ψήφισαν φέτος ένα νέο καταστροφικό κανονισμό για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας μας. Αυτός ο κανονισμός, που είναι στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", ουσιαστικά, αποτελεί την αρχή του τέλους για τη βαμβακοκαλλιέργεια και πρέπει έγκαιρα να ξεσηκωθούμε και να τον ανατρέψουμε».

Αναφερόμενη στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων, η ΕΟΑΣΛ επισημαίνει ότι «σ' αυτή την πολιτική που μας ξεκληρίζει δε χωράνε μερεμέτια. Η μόνη λύση για να μπορούμε να καλλιεργούμε τη γη μας είναι η πάλη και η ανατροπή αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μοναδικό μέσο πίεσης των αγροτών είναι οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες μας».

Και καλώντας τους πάντες σ ' αυτό τον αγώνα, υπογραμμίζει:

«Αγρότες - Αγρότισσες,

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σας καλεί στον μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει λύσεις, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Καλεί, επίσης, τις διοικήσεις των ΕΑΣ Λάρισας, Φαρσάλων, Ελασσόνας, της ΟΔΑΣ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νομού Λάρισας να πάρουν αποφάσεις στήριξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ώστε να παλέψουμε συντονισμένα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Οι αποφάσεις για κοινή δράση στο Νομό Λάρισας θ' αποτελέσουν σημαντικό βήμα για το συντονισμό των αγροτών σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει το πλαίσιο των αιτημάτων, το οποίο διεκδικούν άμεσα οι αγρότες της Λάρισας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από τη Δευτέρα στους δρόμους

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν από τη Δευτέρα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα το πρωί θα γίνουν συγκεντρώσεις των αγροτών με τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών, ενώ την Τρίτη θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους σε διάφορα κομβικά σημεία του νομού.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα μαζική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Επανωμή, στη διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί της περιοχής δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν την επόμενη βδομάδα. Συσκέψεις όπου γίνεται ενημέρωση για τα προβλήματα στο βαμβάκι, τον καπνό και άλλα αγροτικά προϊόντα πραγματοποιήθηκαν χτες στο Μικρό Μοναστήρι, τη Ν. Χαλκηδόνα και τον Αγιο Αθανάσιο, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις γίνονται καθημερινά με πρωτοβουλία διάφορων συνεταιρισμών του νομού. Επίσης μέλη της Επιτροπής Αγώνα περιοδεύουν σε χωριά της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης ενημερώνοντας τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα, καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτές. Οπως τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, κοινά είναι τα προβλήματα της αγροτιάς, κοινή πρέπει να είναι η απάντηση πανελλαδικά.

«Από τις περιοδείες που πραγματοποιούμε καθημερινά στα χωριά, από τις επαφές που έχουμε με τους συναδέλφους μας, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε διάφορα κομβικά σημεία του νομού, όπως σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους», δηλώνει ο συνδικαλιστής Γιώργος Ρίσκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. «Πρέπει όλοι να το καταλάβουν ότι σήμερα ο βαμβακοπαραγωγός, αλλά και ο καπνοπαραγωγός ή ο κτηνοτρόφος, ο ελαιοπαραγωγός και γενικά κάθε παραγωγός αντιμετωπίζει αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο. Η αγανάκτηση της αγροτιάς για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα ξεχείλισε και αυτό πιστεύω ότι θα εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο τις επόμενες μέρες με τους αγώνες που ακολουθούν».

ΒΟΙΩΤΙΑ
Αγωνιστικός προσανατολισμός

Κατάμεστη, από αγρότες, εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ήταν η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λιβαδειάς. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας και των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας και Λιβαδειάς, συμμετείχαν προχτές τ' απόγευμα στη συγκέντρωση - σύσκεψη για να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να πουν τα προβλήματά τους, αλλά το σημαντικότερο να βρουν τρόπους οργάνωσης της πάλης τους και συντονισμού της δράσης τους. Και το πέτυχαν, παρά τις «τρικλοποδιές» που επιχειρούνται από βουλευτές - υφυπουργούς και «παράγοντες» του κυβερνητικού χώρου.

Από την προχτεσινή συγκέντρωση προέκυψε Συντονιστική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στο δημαρχείο Αλιάρτου, προκειμένου να αποφασίσει πρόγραμμα ενημερωτικών περιοδειών στα χωριά του νομού και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού «οι αγρότες του νομού "είδαν και απόειδαν", χόρτασαν από υποσχέσεις, αλλά χαΐρι δεν είδαν από τις κυβερνήσεις», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Διαπίστωσαν ότι χωρίς αγώνα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν την πολιτική που τους εξανεμίζει το εισόδημα, που καταστρέφει το βιος τους, και τη γη τους, τους ξεκληρίζει.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας την άσχημη κατάσταση, την «ώρα μηδέν» που έχει σημάνει για τους αγρότες, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης που υλοποιεί κατά γράμμα επιλογές, οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνοδευόμενο από έντονη ανησυχία, έδειξαν οι αγρότες της Βοιωτίας για το νέο κανονισμό της ΕΕ για τη βαμβακοκαλλιέργεια, με δεδομένο ότι στο νομό καλλιεργούνται πάνω από 280.000 στρέμματα βαμβακιού.

Ο Κ. Μπασδέκης, από την πλευρά του, τόνισε την αναγκαιότητα της ενότητας δράσης των αγροτών στο μονόδρομο του αγώνα, όχι μόνο για να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ