Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η «προίκα» του Δημήτρη η... «ΔΗΜΗΤΡΑ»

«Πλούσια» αρχή κάνει σήμερα ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Αποσχόλησης των αγροτών «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δ. Προβατάς, στην παρθενική υπό την προεδρία του συνεδρίαση του ΔΣ. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης του ΔΣ του «Δήμητρα» περιλαμβάνεται και η έγκριση αποδοχής και κατανομή ποσού 600 εκατομμυρίων δραχμών «Επιχορήγηση του ΟΓΕΕΚΑ για τη σύνταξη τελικής απολογιστικής έκθεσης για το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης». Μάλλον αυτό το ποσό θα είναι η «προίκα» του Δ. Προβατά για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και την απρόσκοπτη διεκπραίωσή τους. Και μάλλον ο υπουργός Γεωργίας που τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση πριν δυο βδομάδες περίπου, δε θα απογοητευτεί από έναν αριστερό της συμμετοχής, όπως ο ίδιος ο Δ. Προβατάς αρέσκεται να διαλαλεί, ως πρώην μέλος τους Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΝ και ως ενυπόγραφα αριστερός υποστηρικτής του Σημίτη.

Θερινή... συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Να πρωτοτυπήσει... επιχειρεί φέτος η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ορίζοντας την ετήσια τακτική συνέλευση της Οργάνωση μέσα στο κατακαλόκαιρο, αντί για χειμωνιάτικα όπως συνήθιζε τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια περίοδο που οι αγρότες δίνουν τη μάχη της σοδειάς και μοχθούν να βγάλουν σε πέρας τις καλλιέργειές τους αναζητώντας νερό να ποτίσουν, οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ έκριναν ότι είναι καλύτερα να πραγματοποιήσουν τώρα την 46η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Ετσι, σήμερα και αύριο, όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου θα συζητηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και το συνεταιριστικό κίνημα.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής, εκτός των άλλων, είναι σκόπιμη και πονηρή. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Καταστατικό ορίζει πως ο οικονομικός απολογισμός πρέπει να γίνεται το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και όχι το τρίτο τρίμηνο. Τα παραπάνω μάλλον αποτελούν «ψιλά γράμματα» και φαίνεται ότι οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν αποκοπεί τόσο πολύ από την πραγματικότητα που ξέχασαν τι δουλιές έχουν οι αγρότες το καλοκαίρι... Ή μήπως προτιμούν να κάνουν μια Γενική Συνέλευση ερήμην των πραγματικών αγροτών;

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η κυβέρνηση «καίει» τις αγροτικές καλλιέργειες

Πάνω από 12.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν μόνο στη Μελία Λάρισας. Κινητοποίηση με τρακτέρ των αγροτών του χωριού χτες. Με κινητοποιήσεις αντιδρούν και οι αγρότες άλλων χωριών της Λάρισας

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν «καεί» από τη λειψυδρία στη Θεσσαλία, και πολλά άλλα απειλούνται με καταστροφή οδηγώντας τους αγρότες σε τραγικά αδιέξοδα. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο απελπιστική, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τοπικιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αγρότες για ν' αποποιηθεί των ευθυνών της.

Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, τα χωράφια μένουν απότιστα πολύ καιρό με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι καλλιέργειες, ενώ προβλήματα σ' αυτές παρουσιάζονται και στα χωράφια που έχουν ποτιστεί με το ελάχιστο νερό που υπήρχε και τώρα τελείωσε ή το νερό παρέχεται με το «σταγονόμετρο». Οι εντυπώσεις που επιχείρησε να «σπείρει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δήθεν επίλυση του προβλήματος με την απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Γεωργίας, στην κατεύθυνση της διαχείρισης του ελλείμματος νερού που υπάρχει στη Θεσσαλία, δεν ανακουφίζουν τους αγρότες της περιοχής. Οπως, άλλωστε αναμενόταν, οι αγρότες εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στα αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η κυβέρνηση, ακολουθεί συνειδητά αυτή την τακτική γιατί θέλει να τους ξεκάνει και να τους «βγάλει» εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης σημειώνουν ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται ανάμεσα στους Λαρισαίους και στους Καρδιτσιώτες, καθώς και το νερό της Λίμνης Πλαστήρα είναι ελάχιστο και δεν αρκεί για να καλύψει τις αρδευτικές και υδρευτικές ανάγκες της περιοχής. Και αυτό το διαπιστώνουν καθημερινά. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση για τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση.

Βεβαίως το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από την ξηρασία, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα, καθώς τα χρέη «τρέχουν» στην Αγροτική Τράπεζα για τα έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποζημίωσης; Οπως οι ίδιοι λένε, αν δεν αποζημιωθούν, τον επόμενο χρόνο δε θα θα μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Αντιδρούν οι αγρότες

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν ή απειλούνται με καταστροφή έχουν ξεκινήσει. Χτες το πρωί οι αγρότες του χωριού Μελία, στο Δήμο Πλατυκάμπου Λάρισας έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους, απέκλεισαν την περιφερειακή οδό Λάρισας - Βόλου και στη συνέχεια τα παρέταξαν στην άκρη της οδού, εκφράζοντας την οργή τους για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται.

Οι αγρότες της Μελίας, έχουν να ποτίσουν από τις 20 Ιούνη τα χωράφια τους, καθώς δε βρίσκουν νερό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, τεύτλων και καλαμποκιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που υπέστησαν ξεπερνούν το 1,5 δισ. δρχ.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο χώρο της κινητοποίησης και μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιοι λένε ότι «δεν έχουν διαφορές με τους Καρδιτσιώτες συναδέλφους τους» και όπως είπε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατυκάμπου Αλέκος Χονδρονάσιος, που ήταν εκεί, «η πολιτεία πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της». Το λόγο παίρνει ο αγρότης Αχιλλέας Δρίβας, ο οποίος λέει ότι «για να μείνουν οι αγρότες στα χωριά τους πρέπει να γίνουν έργα για να ποτίζουν τα χωράφια τους, να μπορούν να παράγουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους». Και ο συγχωριανός του Τάκης Μουζαλάς, συνεχίζει: «Νερό δεν υπάρχει και για φέτος η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αφού οι καλλιέργειές μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να καταγραφούν οι ζημιές και ν' αποζημιωθούμε, γιατί και πολλά χρέη έχουμε στην Τράπεζα και δε θα μπορούμε να ζήσουμε. Και πρέπει βέβαια να γίνουν έργα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απελπιστική κατάσταση που έχουν περιέλθει εξαιτίας της λειψυδρίας, πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι αγρότες από τα χωριά Καλαμάκι, Αμυγδαλή, Καστρί, Νίκη, Αχίλλειο, Αρμένιο Λάρισας οι οποίοι μπορεί μέχρι πριν λίγες μέρες να είχαν κάποιες ποσότητες νερού και μπορούσαν να ποτίσουν τα χωράφια τους, τώρα δεν μπορούν καθώς το νερό τελειώνει. Ο ταμιευτήρας Καλαμακίου, που η στάθμη του νερού έπεσε από 3,60 μ. που ήταν στην αρχή της αρδευτικής περιόδου στο 1,75 μ., είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, όπου καλλιεργούνται πάνω από 100.000 στρέμματα.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι για την έλλειψη νερού ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, που δεν προχωρά στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων και τους «σπρώχνει» να μοιραστούν την ανέχεια με τους συναδέλφους τους στα διπλανά χωριά και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Δήλωσαν, δε, ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΣΙΟΥ
«Εγκαίνια» εκσυγχρονιστικής κοροϊδίας

Να εμφανίσουν ως σημαντικό γεγονός την ίδρυση της πρώτης διεπαγγελματικής οργάνωσης, δηλαδή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, επιχείρησαν χτες από κοινού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών (ΣΕΟ) και της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης κρασιού (ΚΕΟΣΟΕ).

Στην ιδρυτική συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, επιχειρήθηκε από τους παρεβρισκόμενους να καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες για τους αμπελουργούς και να διαφημιστεί άλλη μια πτυχή της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα για την ύπαρξη ενός οργάνου που θα γνωμοδοτεί για την εφαρμογή εθνικής πολιτικής και θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, δεν πείθουν. Ούτε πρόκειται για ταξική συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγούς και εμπόρους βιομηχάνους, όπως επιχειρείται να εμφανιστεί, αφού εκ των πραγμάτων τα συμφέροντα είναι αντίθετα. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι τα σπασμένα των διεπαγγελματικών θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά οι παραγωγοί.

Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό χτες, στην ιδρυτική συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος που να δηλώνει αμπελουργός. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λειτουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και την κάλυψη των οικονομικών της εξόδων, θα επιβληθεί και ειδικό τέλος - εισφορά, στους παραγωγούς.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγροτικοί συνεταιρισμοί σε οικονομική «καραντίνα»

Η διοίκηση της τράπεζας έβαλε σε εφαρμογή την απόφαση για τον αποκλεισμό των συνεταιρισμών από τη δανειοδότηση

Τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης στους συνεταιρισμούς αρχίζει να κλείνει η ΑΤΕ, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνοντας στην ουσία το ξεκλήρισμά τους.

Η διοίκηση της ΑΤΕ, σε συνέχεια της αρχικής εγκυκλίου που στάλθηκε πρόσφατα στα υποκαταστήματά της και επέβαλε την κατάργηση του δικαιώματος των συνεταιρισμών να εγγυώνται για λογαριασμό των αγροτών - μελών τους που δανείζονται, αλλά και το δικαίωμα των ιδίων των συνεταιρισμών να δανείζονται για να αγοράζουν αγροτικά μέσα και εφόδια για λογαριασμό των συνεταιρισμένων αγροτών, άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια για το ποιοι συνεταιρισμοί θα αποκλείονται. Οι εντολές που τίθενται στις νέες εφαρμοστικές εγκυκλίους που αποστέλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα της τράπεζας κατονομάζουν σε ποιους συνεταιρισμούς θα αρθεί η άσκηση βραχυπρόθεσμης πίστης. Ο όρος που τίθεται είναι να αποπληρωθούν άμεσα τα κεφάλαια και οι τόκοι για το διάστημα 1994-1998.

Η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΑΤΕ, να οδηγήσει σε οικονομική «λειψυδρία» τους αγρότες που για τη δανειοδότησή τους έθεταν ως εγγυητές τους συνεταιρισμούς, θα έχει ως αποτέλεσμα στο εξής χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Η διοίκηση της ΑΤΕ μέσω της «πατέντας» αυτής θα εξαναγκάσει τους αγρότες - όσους δηλαδή μπορούν με βάση τους όρους που τίθενται από την τράπεζα να δανείζονται με μεγαλύτερα επιτόκια (αυτά των μεμονωμένων αγροτών) - να καταλήξουν πελάτες της αγροκάρτας που ετοιμάζεται να γίνει πράξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εκσυγχρονιστικές αυτές μεθοδεύσεις, που συνδυάζονται άρρηκτα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και της κατάργησης της αγροτικής πίστης, θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί δε θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών, θα χάσουν το φιλοαγροτικό τους χαρακτήρα και θα πληγεί έτσι η συνεταιριστική ιδέα που ακόμα υπάρχει στη χώρα και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η ΑΤΕ κινείται στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας . Και τώρα φαίνεται πόσο αλήθεια είναι όσα λέγονται από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες ότι δήθεν με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα βελτιωθεί η θέση των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι εκτός των άλλων θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Ομως οι μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΑΤΕ δείχνουν ότι οι αγρότες θα εξακολουθούν να δανείζονται με ληστρικά επιτόκια και όσοι δεν έχουν τις εγγυήσεις που θέτει η ΑΤΕ δε θα έχουν καν δικαίωμα στο δανεισμό!

ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Φιάσκο η διεπαγγελματική συμφωνία

Το διεπαγγελματικό συμφέρον των βιομηχάνων υπερισχύει σε βάρος των παραγωγών, με την ανοχή της κυβέρνησης και των εκπροσώπων  των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ

Σκέτη απάτη αποδεικνύεται η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία για τα συμπήρυνα ροδάκινα που υποτίθεται ότι επιτεύχθηκε προ ημερών στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Οι βιομήχανοι μεταποιητές άρχισαν τους εκβιασμούς, με το γνωστό σλόγκαν «δε βγαίνουμε», επιδιώκοντας να αγοράσουν πρώτη ύλη σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές. Ετσι η περιβόητη διεπαγγελματική συμφωνία που διαφήμισε ως επιτυχία το υπουργείο Γεωργίας, πάει περίπατο, αφού διάφοροι βιομήχανοι επιβάλλουν μικρότερες τιμές από τα συμφωνηθέντα και απειλούν ότι δε θα απορροφήσουν τις ποσότητες που επίσης είχαν συμφωνηθεί στη διεπαγγελματική σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

Να σημειωθεί ότι στη διεπαγγελματική αυτή σύσκεψη ο προεδρεύων υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων - μεταποιητών και οι εκπρόσωποι των υποτακτικών διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ συμφώνησαν στο εξής: Να απορροφήσουν οι βιομήχανοι 170.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο (τη στιγμή που η παραγωγή φτάνει τους 600.000 τόνους) με τιμή 80 δραχμές το κιλό (τη στιγμή που η ελάχιστη τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο με βάση τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, είναι 97 δραχμές το κιλό). Επίσης ο Βαγ. Αργύρης υποσχέθηκε στους βιομηχάνους - μεταποιητές να τους δώσει δωρεάν 30.000 τόνους συμπύρηνο ροδάκινο με τη μορφή επισιτιστικής βοήθειας και άλλους 50.000 τόνους μέσω των ομάδων παραγωγών.

Ομως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η συμφωνία έσπασε στην Πέλλα, αφού οι εκεί εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, δεν άντεξαν στις πιέσεις των βιομηχάνων, που απαιτούσαν να πληρώσουν με 77 δραχμές το κιλό και όχι με 80 όπως είχε συμφωνηθεί. Το γεγονός αυτό που αποκαλύπτει το φιάσκο της διεπαγγελματικής συμφωνίας, προβλημάτισε... φαίνεται τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ και σε κοινή ανακοίνωσή τους χτες έσπευσαν να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους και να βγάλουν λάδι το υπουργείο Γεωργίας. Και επιβεβαιώνοντας τον βρώμικο ρόλο τους αναφέρουν στη σκοπίμως γενικόλογη ανακοίνωσή τους: «Δυστυχώς όμως προκαλεί έκπληξη η στάση κάποιων, που επιθυμούν με τις κινήσεις τους να τορπιλίσουν τη συμφωνία αυτή με άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση της φετινής αγοράς και ακόμη χειρότερα να τορπιλίσουν την προοπτική μιας μόνιμης διεπαγγελματικής συνεργασίας που θα στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κλάδου».

Το αποτέλεσμα πάντως της διεπαγγελματικής... πολιτικής υπουργείου Γεωργίας, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και βιομηχάνων θα είναι οι παραγωγοί να εισπράξουν στο χέρι γύρω στις 50 δραχμές το κιλό για το συμπύρηνο ροδάκινο που θα καταφέρουν τελικά να πουλήσουν. Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι 300.000 τόνοι περίπου συμπύρηνου ροδάκινου θα σαπίσουν στα χωράφια, μιας και δεν προβλέπεται να απορροφηθούν, ενώ ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει να αποσυρθεί μόνο το 20% των ποσοτήτων που εμπορεύονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ