Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανάγκη ο συντονισμός της δράσης των αγροτών

«Παρών» στις συσκέψεις και συγκεντρώσεις που οργανώνει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, δίνουν και οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Νέα μέτρα, ντιρεκτίβες και πολιτικές έρχονται να προστεθούν στις ήδη καταστροφικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή μαζικής χρεοκοπίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών, διαπιστώνεται στις συγκεντρώσεις που οργανώνει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει άμεσα η ανάγκη συντονισμένου αγώνα των αγροτών που θα αντιπαλέψει τις πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα, η ανάγκη δημιουργίας ζωντανών κυττάρων ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών.

Ηδη στο πλαίσιο της απόφασης συγκρότησης τοπικών επιτροπών της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στο Κιλκίς, τη Ριτίνη Κατερίνης, το Μακροχώρι Ημαθίας και το Ροδολίβος Σερρών, ενώ σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται συνάντηση στην Επισκοπή Ημαθίας. Επίσης, μέλη της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης θα συμμετάσχουν σε ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε χωριά του νομού Θεσσαλονίκης. Στις παραπάνω συγκεντρώσεις που ομιλητές ήταν τα μέλη της επιτροπής Σωκράτης Γραβαλάς και Σταύρος Βιτάλης, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των συγκεντρωθέντων να συμμετέχουν στις τοπικές επιτροπές που δημιουργούνται στα χωριά και τους δήμους, προκειμένου τελικά να πραγματοποιηθεί μια πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Παράλληλα, σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων που γίνεται σήμερα το πρωί στα Γιαννιτσά, καθώς και σε ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, εκφράζεται από την πλευρά των παραγωγών η αγωνία τους για το μέλλον ενώ διατρανώνεται η θέλησή τους να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης όπου περιήλθε ο κλάδος. Χαρακτηριστικά, τονίζεται ότι τα χωριά της Βορ. Ελλάδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σ' ένα απέραντο νεκροταφείο εξ αιτίας αυτών των πολιτικών. Οι κτηνοτρόφοι καλούνε την κυβέρνηση να απαντήσει καθαρά με ποιον αποφάσισε να πάει: Με τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές που θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών και παραγωγών ή με τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές.

Ζητούν άμεσα να καταργηθούν οι περιορισμοί στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα και στο αγελαδινό γάλα που βάζει η ΕΕ και ειδικά στα επιλέξιμα να καταβάλλεται το 80% τουλάχιστον των 12.500 χιλιάδων που έχει καθοριστεί από τον κανονισμό 2092 τη στιγμή που οι άλλες χώρες της ΕΕ καταβάλλουν μέχρι και το 100% Επίσης, να μπει φραγμός στην ασυδοσία και να απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές τυριών, γάλακτος και κρεάτων ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα, να ενταθούν οι έλεγχοι για τις ζωονόσους και την αισχροκέρδεια της αγοράς. Τέλος, επισημαίνουν ότι οι τιμές του γάλακτος με βάση το κόστος παραγωγής και γενικότερα της ζωής δεν μπορεί να είναι κάτω από τις 370 δρχ. για το πρόβειο, τις 280 δρχ. για το κατσικίσιο και τις 180 δρχ. για το αγελαδινό.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Τι λέει τώρα η κυβέρνηση;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος σε βάρος των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας εξαιτίας των εκβιασμών των βιομηχάνων - κονσερβοποιών, που απαιτούν να αγοράσουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης τίθενται στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας δύο καίρια ερωτήματα: Τι ενέργειες θα κάνει για εισπράξουν οι ντοματοπαραγωγοί τουλάχιστον την περσινή τιμή για τη φετινή σοδειά. Θα ζητήσει την αλλαγή του νέου κανονισμού και την επαναφορά, και μάλιστα αναβαθμισμένου, του θεσμού της ελάχιστης τιμής;

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζονται τα παρακάτω: «Το νέο κανονισμό για τη βιομηχανική ντομάτα που καταργεί την ελάχιστη τιμή και υποχρεώνει τους ντοματοπαραγωγούς να υπογράψουν τις συμβάσεις με τους ντοματοβιομήχανους μέχρι τέλος του Μάρτη, χρησιμοποιούν σαν όπλο οι ντοματοβιομήχανοι για να εκβιάσουν τους παραγωγούς και να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους.

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υπογραφής των συμβάσεων οι ντοματοβιομήχανοι δίνουν εμπορική τιμή μόνο 14 δρχ./κιλό, που μαζί με την επιδότηση διαμορφώνουν συνολική τιμή στον παραγωγό 25,7 δρχ./κιλό, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει πρόστιμο συνυπευθυνότητας, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή μαζί με τα μεταφορικά, τα οποία καταργήθηκαν φέτος, ήταν 31 δρχ./κιλό περίπου για τον αντιπροσωπευτικό ποιοτικό τύπο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, επειδή υπερψήφισε αυτόν τον κανονισμό που παραδίνει χειροπόδαρα δεμένους τους ντοματοπαραγωγούς στους ντοματοβιομήχανους, γι' αυτό δεν μπορεί να παριστάνει τον "Πόντιο Πιλάτο"».

ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ξεπουλήθηκαν οχτώ σούπερ μάρκετ

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Στο ξεπούλημα οχτώ σούπερ μάρκετ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μαζί με τους εργαζόμενους τους, προχώρησε η διοίκηση της Ενωσης, αδιαφορώντας πλήρως για τις όποιες συνέπειες της ενέργειας αυτής. Αυτή η απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣ Ιωαννίνων είναι ένα από τα δείγματα εφαρμογής μιας αντισυνεταιριστικής πολιτικής που εκπορεύεται από το νέο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην οποία καταδικάζει την ενέργεια αυτή και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα. «Να επιβάλουν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την ακύρωση της σύμβασης με τον ιδιώτη και τη συνέχιση της λειτουργίας τους από την ΕΑΣ του νομού με σωστή και διαφανή διαχείριση και με πλήρη λογοδοσία στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων αγροτών».

Οπως τονίζεται, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, που υπόσχονται στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, «είναι ψέματα», διότι αφ' ενός αλλάζουν εργοδότη και αυτός θα έχει τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσει με τη δική του εμπορική του φιλοσοφία και αφ' ετέρου αλλάζει ο ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός τους φορέας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να απαιτήσουν πρώτα και κύρια οι συνεταιρισμοί να γίνουν παραγωγικοί που θα αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας».

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τώρα τους ζητάνε αυτοπεριορισμό!

Να εξωθήσει τους αγρότες να περιορίσουν από μόνοι τους την παραγωγή βαμβακιού επιχειρεί διά της πλαγίας το υπουργείο Γεωργίας. Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε μια «πονηρή» ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι παραγωγοί καλούνται να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν προς καλλιέργεια». Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μέχρι τώρα.

Ο υφυπουργός Γεωργίας στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από το Δεκέμβρη του 2000 ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για τη λήψη μέτρων μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης κατά 5% με βάση το μέσο όρο της πενταετίας 1995/1999. Πρόσθεσε επίσης ότι στις 23/3/2001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως προϊόν διεπαγγελματικής συμφωνίας. Εκτός αυτών ο υφυπουργός επισημαίνει ότι στο τέλος του Απρίλη θα ψηφιστεί στις Βρυξέλλες ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Βαγ. Αργύρης έβγαλε χτες αυτή την ανακοίνωση, ενώ η σχετική εντολή για να δηλώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί πόσα στρέμματα βαμβάκι θα καλλιεργήσουν φέτος στάλθηκε από τα κεντρικά του Οργανισμού Βάμβακος στις περιφερειακές υπηρεσίες, την περασμένη Παρασκευή. Και η προθεσμία που δόθηκε για να γίνουν οι προκαταβολικές δηλώσεις πρόθεσης καλλιέργειας από τους παραγωγούς, είναι πέντε εργάσιμες μέρες, δηλαδή μέχρι αύριο.

Αυτό πάντως που φαίνεται είναι πως με τη δημοσιοποίηση της χτεσινής ανακοίνωσης, ο υφυπουργός Γεωργίας επιχειρεί να δημιουργήσει ψυχολογικό κλίμα εθελοντικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Κι αν τα στοιχεία που θα φτάσουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα δείξουν τα ότι στρέμματα που πρόκειται να καλλιεργηθούν εξυπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης, τότε μάλλον δε θα ανακοινώσει περαιτέρω ενέργειες. Οπως για παράδειγμα, την έκδοση της εφαρμοστικής εγκύκλιου που θα καθορίζει πώς θα γίνει στην πράξη ο περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας.

Εκτιμάται επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει τώρα έξω την ουρά της, χωρίς υπάρξουν πολλές πολλές αντιδράσεις από τους παραγωγούς, καθώς και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα εξαναγκάσει τους βαμβακοπαραγωγούς να σπείρουν αναγκαστικά λιγότερα στρέμματα, φέτος. Βέβαια, το ερώτημα με τι θα σπείρουν οι αγρότες τα στρέμματα που καλούνται να κόψουν από το βαμβάκι και με τι θα ποτίσουν όλες τις καλλιέργειές τους ποσώς απασχολεί την κυβέρνηση. Της αρκεί η δημιουργία εντυπώσεων!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Να γίνουν, επιτέλους, τα έργα!

Για την οξύτητα του προβλήματος της λειψυδρίας, τις αιτίες που το προκαλούν, τους ενόχους και για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, συζητάμε με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

- Ποιες είναι οι διαστάσεις του προβλήματος της λειψυδρίας και ποιους απειλεί στη χώρα μας;

- Μάρτης μήνας και πολλές περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας. Ενα πρόβλημα που αφορά πρώτα και κύρια τους ανθρώπους, καθώς πολλοί φέτος θα διψάσουν. (Ηδη, σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως, π.χ., σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, παρατηρούνται προβλήματα στην ύδρευση).

Αφορά, επίσης, το περιβάλλον που συνεχώς υποβαθμίζεται, αφού η έλλειψη νερού καταστρέφει την πανίδα και τη χλωρίδα και συμβάλλει στη μόλυνση της γης και της παραγωγής από τα νιτρικά κι άλλες επιβαρυντικές ουσίες. (Υπάρχει κίνδυνος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Θεσσαλία να καταλήξει στην απερήμωση).

Αφορά, τέλος, τη γεωργία και γενικότερα την αγροτική οικονομία, στην οποία απασχολείται το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας, καθώς οι καλλιέργειες απειλούνται από την ξηρασία. (Ηδη μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στα σιτηρά, ενώ και οι εαρινές καλλιέργειες - καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, οπωροκηπευτικά κ.ά. - δε θα έχουν καμία απόδοση αν δε βρεθεί νερό.)

- Εχουμε, πράγματι, έλλειψη νερού στην Ελλάδα, ή το φαινόμενο είναι συγκυριακό και οφείλεται σε άλλους λόγους;

- Νερό υπάρχει στην Ελλάδα - σε σύγκριση, μάλιστα, με άλλες χώρες είναι άφθονο - όμως δεν αξιοποιείται όσο, όπως, όταν και όπου χρειάζεται. Αρα, η ευθύνη για τη δημιουργία και την όξυνση του προβλήματος της λειψυδρίας ανήκει στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική που καθορίζεται και κατευθύνεται από τις Βρυξέλλες και στοχεύει στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας. Είναι, π.χ., χαρακτηριστικό ότι από το περιβόητο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δε χρηματοδοτείται κανένα αρδευτικό έργο. Η έλλειψη νερού χρησιμοποιείται σαν «όπλο» αυτής της πολιτικής, καθώς συντελεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται πεισματικά να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας.

- Ποια είναι η λύση;

- Η λύση του προβλήματος είναι γνωστή στους κυβερνώντες και την έχει, πολλές φορές, καταστήσει αντικείμενο των αγωνιστικών διεκδικήσεών του το αγροτικό κίνημα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χρειάζεται:

  • Να κατασκευαστούν φράγματα για τη συγκράτηση και συγκέντρωση ποσοτήτων νερού το χειμώνα, που θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης το καλοκαίρι. Ειδικά για τη Θεσσαλία απαιτείται, επιπλέον, η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου για να καλυφθεί το μεγάλο υδατικό έλλειμμα της περιοχής.
  • Να κατασκευαστούν εγγειοβελτιωτικά έργα και αρδευτικά δίκτυα και να εκσυγχρονιστούν τα παλιά για την καλύτερη εκμετάλλευση των προς χρήση υδατικών αποθεμάτων.
  • Να επιδοτηθούν οι αγρότες για την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων κι αποδοτικών συστημάτων άρδευσης, ώστε να μη σπαταλάται περισσότερο νερό από όσο χρειάζονται οι καλλιέργειες.
  • Να συσταθεί ένας κι ενιαίος φορέας διαχείρισης του υδατικού δυναμικού - με τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων - που θα έχει την ευθύνη για την ορθολογική διαχείριση και τη δίκαιη κατανομή του νερού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κιτρινίζει ο τόπος!

Η λειψυδρία προκαλεί, ήδη, καταστροφές στις καλλιέργειες, επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον κι απειλεί με δίψα τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών

Photo Press

Αρχές της άνοιξης. Κι όμως, στο θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και, σε πολλές μεριές, «σκασμένη». Τα φυτά «γερασμένα» πρόωρα, μοιάζουν να 'ναι άρρωστα. Τοπίο γκρίζο και θολό. Κι η ζέστη, καλοκαιρινή.

Τι φταίει κι ο κάμπος αλλάζει όψη; Τι φταίει κι αλλάζουν χαρακτήρα οι εποχές; Λείπει το νερό. Φέτος δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Βεβαίως, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αφού στα τελευταία 30 χρόνια η ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία φτάνει στο 1,63%, απειλώντας, στο άμεσο μέλλον, την περιοχή με απερήμωση. Ομως, η ανομβρία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή, οξύνει την κατάσταση.

Ολα «στεγνώνουν»

Η έλλειψη νερού «στεγνώνει» τη γη, «καίει» τα σπαρτά, απειλεί με δίψα τους ανθρώπους. Δε χρειάζεται να ξέρεις τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, για να αντιληφθείς το μέγεθος του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει φέτος η Θεσσαλία.

Αρκεί να δεις τον Πηνειό - τον άλλοτε «ζωογόνο Θεό» της θεσσαλικής πεδιάδας - που έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο ρυάκι, να κοιτάξεις τα μικρότερα ποτάμια, όπου το νερό ελάχιστο «πασχίζει» να κυλήσει ανάμεσα στα καλάμια και στ' αναχώματα και τα αρδευτικά κανάλια άδεια και χορταριασμένα.

Αρκεί να πας στη λίμνη Πλαστήρα - απ' αυτή υδρεύονται οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας και αρκετών χωριά του νομού και αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα αγροτικής έκτασης στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας - για να δεις πόσο χαμηλά είναι η στάθμη του νερού και πόσο ψηλά η λάσπη.

Αρκεί να περάσεις από τα καφενεία των χωριών, για να ακούσεις τις αγωνιώδεις εκκλήσεις βοήθειας των ανθρώπων που στρέφονται προς τον Θεό - σε πάρα πολλές περιοχές οι εκκλησίες ετοιμάζονται να κάνουν λιτανείες - και προς το κράτος. Από το Θεό ζητούν να βρέξει έστω και τώρα και από το κράτος να κατασκευαστούν, επιτέλους, τα επείγοντα και αναγκαία έργα για τη συγκέντρωση και ορθολογική κατανομή κι αξιοποίηση του νερού και να δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που θα προκαλέσει η ξηρασία στην αγροτική παραγωγή.

Οι πρώτες επιπτώσεις

Ηδη, υπάρχουν οι πρώτες επιπτώσεις της λειψυδρίας. Σε πόλεις και χωριά των θεσσαλικών νομών παρατηρείται πρόβλημα στην ύδρευση. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας κι όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Βόλου, «τα φυσικά αποθέματα νερού είναι ελάχιστα, δεδομένων, μάλιστα, και των υψηλών θερμοκρασιών του Μάρτη και με πολύ κόπο θα αποφευχτεί η διακοπή νερού στους καλοκαιρινούς μήνες». Τονίζουν, δε, ότι «είναι πολυτέλεια να γίνεται λόγος για την ποιότητα νερού, όταν δεν υπάρχει καν η απαιτούμενη ποσότητα». Το νερό νεράκι λένε είδη οι κάτοικοι αρκετών χωριών του Νομού Λάρισας, αλλά και των Τρικάλων ακόμα, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ο νομός της Θεσσαλίας που θα διψάσει τελευταίος.

Επιπτώσεις έχουμε ήδη και στις καλλιέργειες. Τα σιτηρά «υποφέρουν» και τα βλέπεις να κιτρινίζουν πριν την ώρα τους. Τα δέντρα «μαραγκιάζουν». Αμεσα απειλούνται και οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων, πεπονοειδών, κηπευτικών και άλλες που αυτό το διάστημα σπέρνονται.

Αντιδρούν οι αγρότες

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι οργισμένοι με την κυβερνητική αδιαφορία κι ετοιμάζονται ν' αντιδράσουν δυναμικά. Στο τέλος της βδομάδας που διανύουμε και στην αρχή της επομένης θα βρίσκεται στη Θεσσαλία η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Κανείς Θεσσαλός, βεβαίως, δεν έχει την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Δεν περιμένει κάτι χειροπιαστό και συγκεκριμένο από τον Α. Ανωμερίτη, ούτε πιστεύει ότι, πράγματι, ο πρωθυπουργός συναποφάσισε με τον Γ. Παπαντωνίου να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις για να ξαναξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν κάποτε τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Αλλά και κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν πρέπει να περιμένει ότι ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας θα «μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», περιμένοντας τον αργό θάνατο της αγροτιάς...

Βρέχει... κυβερνητική κοροϊδία

Ο υπουργός Γεωργίας θα απογράψει τη λειψυδρία μέχρι τις 12 του Απρίλη και μετά θα ανακοινώσει συμπεράσματα...

Τους «κρουνούς» της κοροϊδίας άνοιξε χτες ο υπουργός Γεωργίας, αλλά δυστυχώς... δε βρέθηκε ακόμα ο τρόπος να μετατρέπεται η «βροχή» των κυβερνητικών ψεμάτων σε αποθέματα νερού. Η λειψυδρία απειλεί ορατά φέτος την αγροτική παραγωγή της χώρας, αλλά - κατά τον υπουργό Γεωργίας - οι αγρότες δεν πρέπει να αγχώνονται και να ανησυχούν. Γιατί ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε χτες ότι το υπουργείο Γεωργίας «παρακολουθεί με υπευθυνότητα την εξέλιξη των υδατικών αποθεμάτων της χώρας, των οποίων την οριστική αποτίμηση με πλήρη και ακριβή στοιχεία για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα θα καταγράψει σε θεσμική ειδική σύσκεψη στις 12 Απριλίου 2001».

Η παραπάνω ανακοίνωση του Γ. Ανωμερίτη έγινε μετά από σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ με τον Γ. Παπαντωνίου, όπου ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και το θέμα «των προβλημάτων που τυχόν να προκύψουν κατά το τρέχον έτος» από τη λειψυδρία. Κι όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, στη σύσκεψη «συμφωνήθηκε η αύξηση του ορίου πληρωμών των συλλογικών αποφάσεων του υπουργείου Γεωργίας για τα επείγοντα έργα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών». Κάτι που από μόνο του δε λέει τίποτα. Ο υπουργός Γεωργίας είπε ακόμα... θα εξευρεθούν πόροι από το Γ` ΚΠΣ για την κατασκευή μικρών και μεσαίων έργων. Δεν έδωσε όμως διευκρινίσεις σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν σχετικά και με τα πολλά πέταξε ένα ποσό 5 δισ. δραχμών, λέγοντας γενικώς και αορίστως ότι αυτό αφορά το σύνολο των έργων!

Στον υπουργό Γεωργίας επίσης τέθηκαν μια σειρά ακόμα ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και: Ποια έργα σκοπεύει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας το καλοκαίρι; Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες να σπείρουν, να μη σπείρουν και αν καταστραφεί η παραγωγή τους, θα αποζημιωθούν; Απάντηση όμως δε δόθηκε. Ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε πως καμία υπεύθυνη συνολική δράση δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν έρθει το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη. Επίσης είπε την ερχόμενη βδομάδα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Και για να δείξει ο υπουργός Γεωργίας ότι προνόησε... για το πρόβλημα της λειψυδρίας, ανέφερε ότι η διαχείριση των υδατικών πόρων αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) και πως τον περασμένο Γενάρη έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας. Πρόσθεσε ακόμα πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν συσκέψεις με εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και βουλευτές των Νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Βοιωτίας. Μόνο που οι συσκέψεις αυτές δεν έγιναν με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας. Από το Φλεβάρη χτύπησε το καμπανάκι, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αδιαφόρησε.

Εκτός αυτών ο υπουργός Γεωργίας σε μια προσπάθεια συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπαρξία έργων υποδομής και εξοικονόμησης νερού, ανακοίνωσε ότι έγιναν στη χώρα 62 φράγματα και λιμνοδεξαμενές για τον αγροτικό τομέα. Μόνο που δεν είπε τι έκταση μπορούν να αρδεύσουν αυτά τα έργα. Ανακοίνωσε επίσης ότι χρησιμοποιούνται χιλιάδες χιλιόμετρα εγγειοβελτιωτικών συστημάτων, αλλά δεν είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2001 μειώθηκαν οι δαπάνες για τις έγγειες βελτιώσεις κατά 25,1%. Και το ποιο καλό είναι ότι ανακοίνωσε πως στο υπουργείο Γεωργίας υπάρχουν Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις για τους υδατικούς πόρους στις κεντρικές υπηρεσίες. Μόνο που όμως δεν ανακοίνωσε ότι με δική του απόφαση διαλύεται η υπηρεσία Εγγειων Βελτιώσεων του υπουργείου Γεωργίας και πως η διαχείριση των υδατικών πόρων πρόκειται να περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ