Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη σήμερα Πέμπτη, στις 1.50 το μεσημέρι, στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, στη ΝΕΤ, στα πλαίσια της εκπομπής του «Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εξαιρετικά δυσμενείς οι εξελίξεις

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σε σχετική ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Το σχέδιο Ανάν, πέρα από τις ασφυκτικές χρονικές προϋποθέσεις που θέτει, αποτελεί ουσιαστικά απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο που απαιτούσαν τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενιαίας, ανεξάρτητης Κύπρου, αποστρατικοποιημένης. Με το εν λόγω σχέδιο περιορίζονται ουσιαστικά οι αρχές της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης ιδιοκτησίας των πολιτών.

Το σχέδιο Ανάν, που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στο ελβετικό μοντέλο, ενώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό, προβλέπει στην πραγματικότητα μια συγκαλυμμένη συνομοσπονδία όπου το κεντρικό κράτος θα έχει περιορισμένη κυριαρχία και αρμοδιότητες σε όφελος των «συστατικών κρατών» που θα έχουν το δικαίωμα του βέτο. Νομιμοποιείται με τον τρόπο αυτό η διχοτόμηση.

Επιπλέον, καθιερώνεται η επικυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων:

1. Μέσω της παραμονής των βρετανικών βάσεων (που θεωρούνται βρετανικό έδαφος).

2. Μέσω της συμμετοχής τριών αλλοδαπών δικαστών στο 9μελές Συνταγματικό Δικαστήριο οι οποίοι θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα στα «συστατικά κράτη» για τη λήψη απόφασης.

3. Με την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία. Με αυτές τις ρυθμίσεις δημιουργείται τελικά ένα ακόμη αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα για τους λαούς.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα του λαού της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Εκφράζει τη βούλησή της να συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι μαζικοί φορείς της χώρας μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές εξελίξεις».

Στην Κύπρο ο λογαριασμός της ευρωατλαντικής σύγκρουσης
  • Αμερικανοβρετανικές πιέσεις στην ΕΕ για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων
  • Δε δίνουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία οι Γερμανοί
  • Μόνο υποσχέσεις δίνουν οι Τούρκοι

Τα κατάφερε, τελικά, η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και το Κυπριακό έχει τοποθετηθεί για τα καλά στη μέση του σκληρού ευρωατλαντικού ανταγωνισμού. Το αντικείμενο των έντονων τριβών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας) είναι η υπό διαμόρφωση σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση. Οι παράπλευρες απώλειες αυτού του έντονου παιχνιδιού, συσσωρεύονται, όπως όλα δείχνουν, στην Κύπρο, η οποία κινδυνεύει να πληρώσει το «μάρμαρο».

Χτες η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον έχει υποβάλλει non paper προς τους «15» και τους ζητά να δώσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Στο ίδιο πλαίσιο η Βρετανία κατέθεσε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχέδιο συμπερασμάτων για το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης, μετουσιώνοντας τις αμερικανικές προτάσεις, με την πρόταση να δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία και να τηρηθούν τα αυστηρότατα χρονοδιαγράμματα του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Γαλλία, δε φαίνονται διατεθειμένες να προσφέρουν στην Αγκυρα το δώρο της ημερομηνίας. Ως εκ τούτου η Τουρκία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό.

Αυτό το σκηνικό προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος εμπλοκής στην πορεία της Κύπρου, στην οποία πολλά είχε επενδύσει η κυβέρνηση Σημίτη. Μάλιστα οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται, καθώς όλο και πιο συχνά στο διπλωματικό παρασκήνιο διατυπώνεται από τους εταίρους η υπενθύμιση της υποπαραγράφου των συμπερασμάτων του Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα όταν έρθει η ώρα της ένταξης της Κύπρου. Αυτό υπενθύμισε χτες στην Αθήνα και ο Ντέιβιντ Χάνι μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου. Οταν ρωτήθηκε ο Βρετανός διπλωμάτης τι θα συμβεί αν μέχρι την Κοπεγχάγη δεν έχει υιοθετηθεί η συμφωνία Ανάν, είπε, πως η απάντηση βρίσκεται στα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι.

Την ίδια στιγμή ο Τ. Ερντογάν, δήλωνε χτες από τις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία αν λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, τότε μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα κάνει βήματα και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του ευρωστρατού. Σε αυτό το πολύπλοκο παζάρι, εμφανίστηκαν και κάποιες γραπτές τοποθετήσεις κύκλων της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους, η Αθήνα συμφωνεί να δοθεί η ημερομηνία στην Τουρκία, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει στις ρυθμίσεις για τον ευρωστρατό άμεσα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα και υπογράψει τις βασικές αρχές του «σχεδίου Ανάν» μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Το πολύπλοκο σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, φέρνει την ελληνική κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, αφού όπως όλα δείχνουν στην ατζέντα της Συνόδου θα τεθούν άπαντα τα φλέγοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και μάλιστα με ορατό πια τον «κίνδυνο» να αναβληθεί η ένταξη της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση, υποχρέωσε χτες τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει και την παρακάτω «ηρωική» δήλωση: «Ολοι έχουμε τονίσει ότι η ένταξη της Κύπρου είναι κάτι που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου και βεβαίως ελπίζουμε πως δε θα υπάρξει οποιαδήποτε χώρα που να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση σε μια πορεία που είναι μέχρι τώρα απολύτως θετική. Αλλιώς, θα έχουν να αντιμετωπίσουν εμάς».

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Σε αναμονή των εξελίξεων

Εν αναμονή της συνάντησης που αναμένεται να έχουν στο τέλος της βδομάδας στην Ευρώπη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, βρίσκεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, η μόνη ως σήμερα που έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ΓΓ του ΟΗΕ μπροστά στην τουρκική αναβλητικότητα ζήτησε από τον Αλβαρο ντε Σότο να τον συναντήσει αυτή τη βδομάδα σε ευρωπαϊκή χώρα, προκειμένου να μελετήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Σε δήλωσή του ο Κόφι Ανάν ανέφερε ότι το σχέδιό του προβλέπει χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στα μέρη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και ότι αυτό προϋποθέτει επίλυση των βασικών θεμάτων πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Επισημαίνεται ακόμα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέρος του σχεδίου.

Ο Γενικός Γραμματέας αποδοκίμασε την τουρκική αναβλητικότητα με δήλωση του εκπροσώπου του, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιό του, λόγω της ασθένειας του Ραούφ Ντενκτάς.

Αντιδράσεις από ΔΗΚΟ - Νέους Ορίζοντες

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου Ανάν, αν και όπως συμπλήρωσε «έχουμε ιστορικό χρέος να διαπραγματευτούμε».

Ο Τ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αν επέλθει συμφωνία επί των βασικών αρχών του σχεδίου μέχρι την Κοπεγχάγη, αυτό θα σημαίνει λύση του Κυπριακού. Αν συμβεί αυτό, είπε, τότε ο ίδιος δε θα διεκδικήσει την προεδρία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεσμεύτηκε να συνεχίσει διεκδικητικά τις συνομιλίες, ώστε η λύση να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά, υπέδειξε, ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν μπορεί να δεσμεύσει εσαεί τις επερχόμενες γενιές.

Σημείωσε δε, ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, όταν διεκδικούσε την Προεδρία από τον Γιώργο Βασιλείου.

Εκφράζοντας διαφωνία με τη θέση να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μείνουμε όπως είμαστε, ο Τάσος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό θα είναι η αρχή νέων περιπετειών για την Κύπρο. Τόνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα διλήμματος μη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης αν δε λυθεί το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι κανένας αξιωματούχος στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέτει τέτοιο θέμα ενώ επέκρινε όσους διαδίδουν τέτοια σενάρια.

Οι Νέοι Ορίζοντες, που απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν ως βάση για συνομιλίες, με ανακοίνωσή τους τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τους Νέους Ορίζοντες, ορισμένοι στην Κύπρο εξακολουθούν να κινδυνολογούν και να θέτουν διλήμματα, ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν η ένταξη δε θα προχωρήσει, την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της Κύπρου δε συνδέεται με προηγούμενη λύση.

Με τις τοποθετήσεις τους αυτές, προστίθεται στην ανακοίνωση, αντιφάσκουν με δηλώσεις που οι ίδιοι έκαναν πριν την κατάθεση του σχεδίου.

Οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν επίσης ότι οι ίδιοι κύκλοι προσπερνούν και άλλες δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων, ότι το σχέδιο Ανάν είναι ισορροπημένο για τις δύο πλευρές και επιμένουν να παραπλανούν, κατά την έκφρασή τους, τους πολίτες ότι είναι δυνατόν να βελτιωθεί υπέρ μας μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Οι κύκλοι αυτοί, τονίζεται στην ανακοίνωση, χρησιμοποιούν κάθε μέσο παραπληροφόρησης προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδοχή του απαράδεκτου, όπως το χαρακτηρίζουν, σχεδίου Ανάν.

Να αναφέρουμε εδώ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συζητήσει το σχέδιο Ανάν. Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χτες ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το σώμα για το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε πως θα οριστεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

Το ΔΗΣΥ

Την κοινή διαπίστωση ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Ιζέτ Ιζτζάν, έπειτα από τη χτεσινή τους συνάντηση.

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερόγλου, πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, ανακοίνωσε χτες ότι δεν αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει ωστόσο τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών. Ο Ερόγλου ανέφερε ότι το περιεχόμενο του σχεδίου απέχει πολύ από τις θέσεις του ψευδοκράτους, ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πρέπει να περιληφθούν ορισμένα βασικά σημεία, όπως είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας και πολιτικής ισότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς, η συνέχιση της διζωνικότητας και η ενεργός εγγύηση της Τουρκίας.

Ο Ερόγλου χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη την υποβολή χάρτη, λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση στα θέματα περιουσίας, μέσω συνολικής ανταλλαγής περιουσιών και αποζημιώσεων.

Αλλωστε, ο Ε. Ολγκιούν, σύμβουλος του Ρ. Ντενκτάς, αντέδρασε με έκπληξη στην απάντηση του Κόφι Ανάν μέσω του εκπροσώπου του, 45 λεπτά μετά τη λήψη της επιστολής Ντενκτάς, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει απάντηση κατά πόσο αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εργκούν Ολγκιούν είπε πως θα πρέπει να δοθεί και στον Ραούφ Ντενκτάς η ευκαιρία να διαβουλευτεί με τις νέες τουρκικές αρχές, όπως είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος διαβουλεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει, επίσης, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, πως η αντίδραση αυτή του Γενικού Γραμματέα οφείλεται στο ότι θεωρεί εμπαιγμό τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με βάση τις συνομιλίες που είχε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Αλβαρο Ντε Σότο και οι συνεργάτες του με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποσχεθεί να δώσει την προκαταρκτική της απάντηση μέχρι σήμερα ή αύριο.

Ομως - σύμφωνα πάντα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - μετά τις δηλώσεις Ολγκιούν, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι έτοιμος να απαντήσει, ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απλώς ροκανίζει το χρόνο.

Συστάσεις Ετσεβίτ

Στην Τουρκία ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, κάνει συστάσεις στο διάδοχό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, «να προσέξει ιδιαίτερα τις παγίδες που περιέχονται στο σχέδιο Ανάν».

Ο Ετσεβίτ - σύμφωνα με την εφημερίδα ΜΙΛΙΕΤ και τον αρθρογράφο Φ. Μπιλά, που είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τον Ετσεβίτ - είπε ακόμα στο διάδοχό του ότι «δεν πρέπει να παραχωρηθεί με κανέναν τρόπο το ακρωτήριο της Καρπασίας», γιατί η «στρατηγική του σημασία θα αυξηθεί μετά τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν».

Ο Ετσεβίτ επανέλαβε ότι «οποιοσδήποτε χάρτης με τον οποίο παραχωρείται η Καρπασία στους Ελληνοκυπρίους είναι απαράδεκτος». Απαράδεκτα για την τουρκική πλευρά είναι και τα σημεία των προτάσεων Ανάν που προβλέπουν τη μετακίνηση 50-60.000 Τούρκων εποίκων και την επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Ο Μπ. Ετσεβίτ προειδοποίησε το διάδοχό του ότι σε «περίπτωση κατά την οποία το σχέδιο γίνει δεκτό, θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας και θα αφανιστούν με τον καιρό οι Τουρκοκύπριοι από το νησί».

Σε ό,τι δε αφορά στη στάση της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γιανκίς, υπαινίχθηκε την αλλαγή της πολιτικής που μέχρι σήμερα αρνούνταν να συνδέσει το Κυπριακό και το θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ) με την εξασφάλιση ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Ραντικάλ» για το αν έχει ελπίδες ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει μια ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Γ. Γιανκίς είπε: «Εχω ελπίδες, ή πιο σωστά, για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας κάνουμε τα πάντα. Θα μετακινήσουμε κάθε πέτρα, θέλουμε να δοκιμάσουμε τον κάθε τρόπο, θα δοκιμάσουμε κάθε πιθανότητα». Και συνέχισε: «Από κει και πέρα είναι θέμα της ΕΕ».

Συμπλήρωσε επ' αυτού πως θα «πρέπει να εξηγήσουμε με τον καλύτερο τρόπο στην κοινή γνώμη ότι φυσικά και θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις για να αρχίσουν οι ελπίδες μας να γίνονται πραγματικότητα. Μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις εφόσον εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο Κυπριακό και στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα της ΚΕΠΑΑ».

«Διότι - κατέληξε - αν χρειάζεται συμβιβασμός για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος, ενδεχομένως να χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αρνήθηκε στον Ερντογάν ημερομηνία ένταξης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ως απειλητικός «κεμαλιστής» για Κύπρο και «ευρωστρατό» στο ξενοδοχείο, αλλά «μετριοπαθής ισλαμιστής» με «ευρωπαϊκά οράματα» στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε χτες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΔΑ) Ταγίπ Ερντογάν.

Περιφέροντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το «υψίστης σημασίας» (Τ. Ερντογάν) αίτημα να δοθεί στην Τουρκία καθορισμένη ημερομηνία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη), ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε για άλλη μια φορά την άρνηση του προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, που «ενθαρρύνει την πρόοδο» της Τουρκίας, αλλά «δε» δέχεται, ως οφείλει εκ των συμπεφωνηθέντων, να δοθεί ημερομηνία ένταξης «πριν την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» (Ρ. Πρόντι). Η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να κατηγορηθεί για παράβαση συμφωνιών, το «παίζει Πόντιος Πιλάτος» σ' ένα γεωστρατηγικό παιχνίδι που την ξεπερνά, και αφήνει σ' άλλους να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» των αμερικανο-βρετανικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ονομαστικά τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ως «υποστηρικτή» του «κρίσιμου» για την Τουρκία αιτήματος για ημερομηνία ένταξης και τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ ως «αρνητικό» (!!!).

Γίνεται φανερό ότι ο «καλός» Ερντογάν αλλιώς ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του «πορεία» και αλλιώς έφθασε χτες στις Βρυξέλλες. Ισως αυτό να εξηγεί και το διαφαινόμενο εκνευρισμό του Τούρκου πολιτικού, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο του πριν τη συνάντηση με την Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να πληγωθεί το λαϊκό αίσθημα» στην Τουρκία, που τον εξέλεξε πρώτο κόμμα, και ότι ο καθορισμός ημερομηνίας στην Κοπεγχάγη είναι για το καλό όλων, «και» της Ευρώπης. Προχώρησε μάλιστα στις παραδοσιακές τουρκικές απειλές, προειδοποιώντας για ταυτόχρονη ένταξη Τουρκίας και Κύπρου στην ΕΕ και για «συγχρονισμένη» προενταξιακή στρατηγική μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας (!!!). Με αποκορύφωμα την ανοιχτή απειλή προς όλους ότι αν δεν πάρει ημερομηνία στην Κοπεγχάγη, δεν πρόκειται να λυθεί το εκκρεμές «πακέτο εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, ευρωστρατού και επίλυσης του Κυπριακού» (Τ. Ερντογάν). Ο «καλός» Ερντογάν δεν εξαπολύει απειλές στον αέρα, αφού το Κυπριακό έχει «κολλήσει» από το «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών, την περασμένη Δευτέρα, και ο «ευρωστρατός», παρά την ελληνική συγκατάθεση, «κόλλησε» χτες στο ΝΑΤΟ, εξαναγκάζοντας σε επίσημη εξάμηνη παράταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και αναβολή «επ' αόριστον» της αντικατάστασής τους από τον «ευρωστρατό».

Κομισιόν

Ο Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στην έδρα της Κομισιόν με τον πρόεδρο Ρ. Πρόντι, ενώ ήταν ταυτόχρονα παρών και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γερμανός Γκ. Φερχόιγκεν, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ρ. Πρόντι επανέλαβε τις πάγιες απόψεις της Κομισιόν (βλ. και «Ρ» 20/11/2002) που επαναλαμβάνονται στερεότυπα τις τελευταίες ημέρες. Δηλαδή τα συμπεράσματα της «έκθεσης προόδου» της Κομισιόν για την Τουρκία, του περασμένου Οκτώβρη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις του Ρ. Πρόντι υπάρχει «αναγνώριση» και «εκτίμηση» των τουρκικών «προόδων» στα συμπεφωνηθέντα, η «πρόοδος» αυτή πρέπει να «εφαρμοστεί και στην πράξη», η Κομισιόν αναλαμβάνει «δέσμευση για ενθάρρυνση της προόδου», αλλά «δεν μπορεί να δοθεί ημερομηνία ένταξης πριν να πληρωθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», και αυτό γιατί η Κομισιόν, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών» πρέπει «να παραμείνει πιστή στα κριτήρια και στην εφαρμογή τους στην πράξη».

Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν έκανε λόγο για «ισχυρή και εκπεφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας του λαού και της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ» και ότι ο καθορισμός ημερομηνίας στην Κοπεγχάγη αποτελεί «ζήτημα υψίστης σημασίας». Σ' αυτήν τη «νέα εποχή για την Τουρκία που άνοιξε μετά τις εκλογές», ο Τ. Ερντογάν καταθέτει ότι «επιθυμούμε και πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή φιλία μας». Εξέφρασε το παράπονό του ότι «στην Κοπεγχάγη η Τουρκία θα 'ναι η μόνη από τις δεκατρείς υποψήφιες για ένταξη χώρες που δε θα 'χει ημερομηνία ένταξης, παρόλο που είναι η πρώτη που υπέβαλε αίτηση προσχώρησης» από το μακρινό 1963. Και ισχυρίστηκε ότι μ' αυτόν τον τρόπο, από την Κοπεγχάγη και μετά «θα ανοίξει νέα εποχή και για την Ευρώπη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποσχέσεις Σρέντερ στον Ερντογάν

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποσχέθηκε στον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρ. Ερντογάν, ότι αν η Τουρκία εκπληρώσει ως τη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη τους αναγκαίους όρους, μπορεί να υπολογίζει σε ένα πρόσθετο σινιάλο, που θα επιβεβαιώνει τη στενή σύνδεση (της Τουρκίας με την ΕΕ).

Είναι αναγκαίες, είπε ο Σρέντερ, μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική πολιτική και η λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Κατά την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (20/11) ο καγκελάριος ζήτησε από τον Ερντογάν ενδοτικότητα της Τουρκίας και στο θέμα της συνεργασίας του «ευρωπαϊκού στρατού» με το ΝΑΤΟ, όπου, ως γνωστόν, η Αγκυρα προβάλλει αντιρρήσεις.

Την ίδια ημέρα (Τρίτη) ο Σρέντερ συναντήθηκε στο Βερολίνο και με τον Ιταλό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει ζητήσει καθορισμό σταθερής ημερομηνίας, το αργότερο μέσα στο 2003, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αυτό ανταποκρίνεται στις αντιλήψεις και του Βερολίνου», γραφείο η ίδια εφημερίδα.


Θ. Β.

Πολιτική παρέμβαση Χριστόδουλου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δε συγχαίρει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και δε θεωρεί ότι είναι σχέδιο πραγματικής λύσης του προβλήματος». Αυτό ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε δήλωσή του μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό, η ιεραρχία της Ελλάδας παρεμβαίνει, ακόμη μια φορά - ως μη όφειλε - και μάλιστα ξεκάθαρα στην πολιτική σκηνή. Διεκδικεί το ρόλο του «συμβουλάτορα» στα κόμματα και αξιοποιεί την «πάσα» που της έδωσε ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών, με την πρόσφατη επίσκεψή του, για να κατοχυρώσει το δικαίωμα να έχει λόγο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής σημασίας.

Ο αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η ελληνική Εκκλησία χαιρετίζει την πρωτοβουλία Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, όμως διαπιστώνει ότι το σχέδιο επίλυσης του θέματος δεν εμμένει, όπως όφειλε, στις αποφάσεις του ΟΗΕ τον οποίο εκπροσωπεί».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν έχει ως κατευθυντήρια γραμμή το δίκαιο της Ενωμένης Ευρώπης», αλλά «υποκρύπτει σαφή ενδεχόμενα μακροχρόνιας δοκιμασίας και εμπλοκών, θύματα των οποίων θα είναι και οι δύο κοινότητες της Κύπρου». Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι οι «συνθήκες εξαναγκάζουν» για μια λύση του θέματος, όμως ανέφερε ότι «οι συνειδήσεις ανθίστανται» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία «του ελληνισμού να παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη στις αρχές και τις αξίες του ελληνικού γένους και κυρίως στην αρχή της ελευθερίας».

Ο αρχιεπίσκοπος, σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε ότι «η Εκκλησία δε δίνει κατευθύνσεις στην πολιτική ηγεσία», όμως καταθέτει «τη μαρτυρία της, γιατί στηρίζει το ελληνικό γένος και συμπαρίσταται σ' αυτό όχι με πολιτική διάσταση, αλλά γιατί το Κυπριακό είναι εθνικό θέμα». Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο συνομίλησαν οι μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Κερήνειας Παύλος. Αμέσως μετά, ο μεν πρώτος δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει», ενώ ο Παύλος τόνισε ότι «το σχέδιο Ανάν επιχειρεί την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ