Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναυλιακό οδοιπορικό

Το μουσικό σχήμα «Τρίχορδο», που αποτελείται από γνωστούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και άλλους καταξιωμένους μουσικούς, μετά την επιτυχημένη εμφάνισή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Καβάλας όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας σε διεθνή μουσική συνάντηση, συνεχίζει την περιοδεία του με συναυλίες: Στον Ασπρόπυργο (πλατεία Δημαρχείου), σήμερα (9 μ.μ.), στο Φεστιβάλ Πάτρας (2/8), στην Ομηρούπολη Χίου (5/8). Στο σχήμα επανεμφανίζεται, μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του, ο εξαίρετος σολίστας του μπουζουκιού Κώστας Παπαδόπουλος.

  • Περιοδείας συνέχεια και για τους Χάρη - Πάνο Κατσιμίχα και «Πυξ Λαξ», που σήμερα τραγουδούν στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Αρδα - 6η Συνάντηση Νέων». Το Σάββατο, η μελωδική διαδρομή τους θα σταματήσει στο Κιάτο (Αστεροσκοπείο Κρυονερίου) και ακολουθούν συναυλίες τους: Σε Ωρωπό - Παλιές Φυλακές Ωρωπού (31/7), Ζάκυνθο (2/8) και Φιλιατρά (3/8).
  • Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Δημήτρης Μπάσης, μαζί με τον Κώστα Λειβαδά, συνεχίζουν το συναυλιακό τους ταξίδι με σταθμούς, σήμερα το Κηποθέατρο Πρέβεζας, αύριο το «Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα» Σπάρτης και το Σάββατο το Θέατρο Σίβηρης, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
«Λειτουργία του Ορφέα» στους Δελφούς

Με μια μεγάλη συναυλία, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Σήμερα (9 μ.μ.), στο Αρχαίο Στάδιο Δελφών, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα διευθύνει το έργο του η «Λειτουργία του Ορφέα», το οποίο βασίζεται σε Ορφικά Κείμενα, παρουσία ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την εισαγωγή και τον πρόλογο θα κάνει ο γνωστός καθηγητής της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Πιερ Μπρουνέλ. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βέλγιο και τη Γαλλία, ενώ αναμένεται η παρουσίασή του στο Αρχαίο Θέατρο Συρακουσών της Σικελίας. Στη σημερινή συναυλία συμμετέχουν οι συντελεστές της πρωτότυπης εκτέλεσης: Ζάχος Τερζάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα, Μεικτή Χορωδία Κύπρου «Αρης Λεμεσού», Χορωδία «Αρχιτραγουδιστές της ΔΕΗ», ο διάσημος φλαουτίστας Mark Grawels και η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία». Αφηγητής θα είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Στο δεύτερο μέρος ο Πέτρος Γαϊτάνος θα παρουσιάσει επιλογή τραγουδιών του συνθέτη.

Πολυφωνική συνάντηση στην παραμεθόρια Ηπειρο

Το αλβανόφωνο σχήμα «Οι Νέοι του Αργυροκάστρου»
Το αλβανόφωνο σχήμα «Οι Νέοι του Αργυροκάστρου»
Η έρευνα και προβολή της λαϊκής πολυφωνίας είναι οι βασικοί στόχοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, που φιλοδοξεί ν' αποτελέσει χώρο συνάντησης και δημιουργίας των ερμηνευτών και των ερευνητών αυτού του πανάρχαιου είδους. Το περασμένο Αύγουστο ο θεσμός έκανε το πρώτο του βήμα με τη διοργάνωση στις περιοχές Δελβινακίου και Φιλιατών της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, η οποία ήταν αφιερωμένη στην πολυφωνία όπως απαντά σε Ελλάδα και Αλβανία. Το δεύτερο βήμα έγινε τον περασμένο Απρίλη, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, στο «Παλλάς», όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, με τη συμμετοχή δώδεκα σχημάτων από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Συνέχεια αυτής της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι η 2η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (1-6/8). Ο χάρτης των εκδηλώσεών της αγκαλιάζει σχεδόν το σύνολο της παραμεθόριας Ηπείρου, ενεργοποιώντας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «στη διαδρομή της το σύνολο των περιοχών όπου επιβιώνει το πολυφωνικό τραγούδι, είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης, είτε ως συλλογική μνήμη». Εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο ορεινό Πληκάτι, στις όχθες του Αώου κάτω από το γεφύρι της Κόνιτσας, στην πετρόκτιστη πλατεία στο Δελβινάκι, στα Κτίσματα με τη μεγάλη παράδοση, στον Ανω Παρακάλαμο, στις πηγές της Λαγκάβιτσας, στο βυζαντινό οικισμό Οσδίνα πάνω από το φαράγγι του Καλαμά, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Τσαμαντά, στους Φιλιάτες, στην ερειπωμένη Παλιά Σαγιάδα με τη μοναδική θέα στο Ιόνιο.

Θα παρουσιαστούν πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ηπειρο, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και τη Σερβία, όπως το γνωστό Πολυφωνικό των Κτισμάτων, οι Γέροντες του Παρακάλαμου, οι νέοι του «Πολύφωνου» και της «Χαονίας», τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά της Χειμάρας, της Σωτήρας, του Ανω Πωγωνίου, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυροκάστρου», ο τόσκικος όμιλος της Πρεμετής, οι βλαχόφωνοι από το Αντόν Πότσι, οι ελληνόφωνοι γέροντες του Κοριλιάνο από την Γκέτσια Σελεντίνα.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα γίνουν κινηματογραφικές προβολές έργων, με άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι και την παραμεθόρια Ηπειρο. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για το πολυφωνικό τραγούδι των Π. Καρκανεβάτου και Αντ. Τσάβαλου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν θεματικές εκδηλώσεις, αναφερόμενες στα πολυφωνικά τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, στα ιστορικά και τις παραλογές. Επίσης, θα γίνουν εκδρομές γνωριμίας και περιήγησης στην παραμεθόρια Ηπειρο, με ελεύθερη κατασκήνωση σε ξωκλήσια και φαράγγια. Τη συνάντηση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και δήμους της περιοχής.

Ηχοχρώματα καλοκαιριού

Ο Κώστας Χατζής με τη μελωδική του συντροφιά, σήμερα, στο Βύρωνα
Ο Κώστας Χατζής με τη μελωδική του συντροφιά, σήμερα, στο Βύρωνα
Η Νεφελοκοκκυγία, η ιδανική πολιτεία του Αριστοφάνη, θα ζωντανέψει μέσα από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από σήμερα (9 μ.μ.) μέχρι και την Παρασκευή, στο Ηρώδειο, στις τρεις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τους «Ορνιθες» του αξέχαστου συνθέτη. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σαν μπαλέτο, στην ολοκληρωμένη του μορφή, μουσικά και χορευτικά, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, χορογραφία Καρόλ Αρμιτάζ, κοστούμια Πίτερ Σπηλιόπουλου. Η ΕΛΣ έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή παράσταση, με μεγάλη ορχήστρα, μπαλέτο, μεικτή και παιδική χορωδία και τέσσερις σολίστ. Χορεύουν: Μαρία Μηλιοπούλου, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιάννης Ντοντσάκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Γιώργος Μελογιαννίδης κ.ά. Τραγουδούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Σπύρος Σακκάς, Σοφία Μιχαηλίδου, παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».

  • Σήμερα (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Βύρωνα, θα δώσει συναυλία ο Κώστας Χατζής. Μια μελωδική βραδιά, την οποία ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής θα μοιραστεί μαζί με το γιο του, Αλέξανδρο Χατζή, την Μαρία Αλεξίου και την Αντωνία Χατζίδη, καθώς και με τους πολυπληθείς φίλους των τραγουδιών του.
  • Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή (9.30 μ.μ.), ο Λάκης Χαλκιάς προσκαλεί σ' ένα ενδιαφέρον μουσικό ταξίδι. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Λ. Χαλκιάς θα παρουσιάσει κομμάτια του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ενώ στο δεύτερο μέρος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική παράδοση, με ειδική αναφορά στα ηπειρώτικα τραγούδια και στον αξέχαστο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Τάσο Χαλκιά. Συμπράττοντας με το ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», ο γνωστός τραγουδιστής θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά σε κοινό πολυφωνικά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του.
  • Μετά τη μαγευτική επίσημη πρεμιέρα του «6ου Φεστιβάλ Σύμης», που σφραγίστηκε από την ερμηνεία της Ιταλίδας σοπράνο Μαριέλας Ντεβία και τις μελωδίες του Μίμη Πλέσσα, σήμερα, στο ακριτικό νησί, διοργανώνεται μια ακόμη όμορφη μουσική βραδιά. Στο προαύλιο του Αγ. Ιωάννη, στις 9 μ.μ., θα δώσει ρεσιτάλ η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει άριες και μελωδίες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Πουτσίνι, Βέρντι κ.ά. Θα κλείσει με το τραγούδι της Αρετούσας από τον «Ερωτόκριτο» του Γ. Μαρκόπουλου και την άρια της Αντιγόνης από την ομώνυμη όπερα του Μ. Θεοδωράκη. Οπως σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σύμης, οι καλλιτέχνες μετέχουν αφιλοκερδώς και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
  • Με συναυλίες της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, ολοκληρώνεται ο «Μουσικός Ιούλιος 2000», στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
Ιωάννης Μαΐστωρ Κουκουζέλης

Τον 11ο αιώνα περίπου αρχίζει η κάμψη της Βυζαντινής Μουσικής.

Στα μετέπειτα χρόνια, σε περίοδο παρακμιακή για το Βυζάντιο, κάνει την εμφάνισή του ένα εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, ο Ιωάννης Μαΐστωρ Κουκουζέλης. Υπήρξε μεγάλος συνθέτης, θεωρητικός και δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής.

Αποσυρμένος στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, δημιούργησε την περίφημη μουσική του σχολή.

Σχεδόν αποποιήθηκε τα μουσικά αξιώματα, που κατείχε στην Εκκλησία και στο Παλάτι και αφοσιώθηκε στη δημιουργία, στην έρευνα, στη μελέτη.

Ο σημερινός μελετητής ανακαλύπτει με θαυμασμό (σε έναν καλλιτέχνη περασμένης εποχής) αξιοπρέπεια και ταλέντο. Κάτι τέτοιο, δύσκολα το συναντάμε στις μέρες μας.

Αυτά τα δύο στοιχεία λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά και συνθέτουν την προσωπικότητα εκείνη, που διδάσκει ήθος στο παρόν, ενώ ταυτόχρονα είναι παράδειγμα στάσης ζωής και στο μέλλον.

Η κάθε εποχή και ιδιαίτερα η δική μας αναζητά δημιουργούς - παραδείγματα που να μπορέσουν να δώσουν έργο με αγάπη.

Σε δύσκολους καιρούς, σε χρόνους κάμψης, σε εποχές πτώσης ιδεολογιών και αξιών, οι δημιουργοί και δάσκαλοί μας οδηγούν.

Παράδειγμα σημαντικού ανθρώπου και καλλιτέχνη, αποτελεί η προσωπικότητα του Ιωάννη Μαΐστωρ Κουκουζέλη.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ