Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Μουσική
Πολυφωνική συνάντηση στην παραμεθόρια Ηπειρο

Το αλβανόφωνο σχήμα «Οι Νέοι του Αργυροκάστρου»
Το αλβανόφωνο σχήμα «Οι Νέοι του Αργυροκάστρου»
Η έρευνα και προβολή της λαϊκής πολυφωνίας είναι οι βασικοί στόχοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, που φιλοδοξεί ν' αποτελέσει χώρο συνάντησης και δημιουργίας των ερμηνευτών και των ερευνητών αυτού του πανάρχαιου είδους. Το περασμένο Αύγουστο ο θεσμός έκανε το πρώτο του βήμα με τη διοργάνωση στις περιοχές Δελβινακίου και Φιλιατών της 1ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, η οποία ήταν αφιερωμένη στην πολυφωνία όπως απαντά σε Ελλάδα και Αλβανία. Το δεύτερο βήμα έγινε τον περασμένο Απρίλη, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, στο «Παλλάς», όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, με τη συμμετοχή δώδεκα σχημάτων από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Συνέχεια αυτής της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι η 2η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (1-6/8). Ο χάρτης των εκδηλώσεών της αγκαλιάζει σχεδόν το σύνολο της παραμεθόριας Ηπείρου, ενεργοποιώντας, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «στη διαδρομή της το σύνολο των περιοχών όπου επιβιώνει το πολυφωνικό τραγούδι, είτε ως ζωντανό μέσο έκφρασης, είτε ως συλλογική μνήμη». Εκδηλώσεις, που θα φιλοξενηθούν στο ορεινό Πληκάτι, στις όχθες του Αώου κάτω από το γεφύρι της Κόνιτσας, στην πετρόκτιστη πλατεία στο Δελβινάκι, στα Κτίσματα με τη μεγάλη παράδοση, στον Ανω Παρακάλαμο, στις πηγές της Λαγκάβιτσας, στο βυζαντινό οικισμό Οσδίνα πάνω από το φαράγγι του Καλαμά, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Τσαμαντά, στους Φιλιάτες, στην ερειπωμένη Παλιά Σαγιάδα με τη μοναδική θέα στο Ιόνιο.

Θα παρουσιαστούν πολυφωνικά σχήματα και όμιλοι από την Ηπειρο, την Αλβανία, την Κάτω Ιταλία και τη Σερβία, όπως το γνωστό Πολυφωνικό των Κτισμάτων, οι Γέροντες του Παρακάλαμου, οι νέοι του «Πολύφωνου» και της «Χαονίας», τα βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά της Χειμάρας, της Σωτήρας, του Ανω Πωγωνίου, οι αλβανόφωνοι «Νέοι του Αργυροκάστρου», ο τόσκικος όμιλος της Πρεμετής, οι βλαχόφωνοι από το Αντόν Πότσι, οι ελληνόφωνοι γέροντες του Κοριλιάνο από την Γκέτσια Σελεντίνα.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα γίνουν κινηματογραφικές προβολές έργων, με άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι και την παραμεθόρια Ηπειρο. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ για το πολυφωνικό τραγούδι των Π. Καρκανεβάτου και Αντ. Τσάβαλου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν θεματικές εκδηλώσεις, αναφερόμενες στα πολυφωνικά τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, στα ιστορικά και τις παραλογές. Επίσης, θα γίνουν εκδρομές γνωριμίας και περιήγησης στην παραμεθόρια Ηπειρο, με ελεύθερη κατασκήνωση σε ξωκλήσια και φαράγγια. Τη συνάντηση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Απειρος» σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και δήμους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ