Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αγριοι εκβιασμοί

Γαλλία - Ζακ Σιράκ (δεξιά)

Associated Press

Γαλλία - Ζακ Σιράκ (δεξιά)
Σε αναζήτηση ισορροπιών βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αναμένεται να τοποθετηθεί αμέσως προσεχώς επί του αμερικανοβρετανικού σχεδίου απόφασης που θα εξουσιοδοτεί, ουσιαστικά, τον πόλεμο. Με δεδομένο ότι για να ληφθεί απόφαση κανένα μόνιμο μέλος δεν πρέπει να ασκήσει βέτο και, ταυτόχρονα, πρέπει να συγκεντρωθούν εννέα ψήφοι υπέρ, είναι απολύτως φυσική η οργιώδης δραστηριότητα και οι τεράστιες πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε όλες τις χώρες του ΣΑ, για να συνταχθούν μαζί τους. Αν και μέχρι στιγμής τα «κουκιά» δε βγαίνουν, ίσως οι εκβιασμοί για τη βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής να μεταστρέψουν εντελώς την εικόνα. Ηδη, χτες, έγινε γνωστό πως το Μεξικό αλλάζει στάση...

ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ

ΗΠΑ: Υπέρ

Τζορτζ Ουόκερ Μπους, Πρόεδρος

Κάθε διαθέσιμο «βέλος» βγάζει από τη διπλωματική της φαρέτρα η κυβέρνηση Μπους για να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που χρειάζεται για να περάσει το ψήφισμά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πείσει τα Μόνιμα Μέλη να μην ασκήσουν βέτο. Οι πολιτικοοικονομικοί εκβιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη -ειδικά προς τη Γαλλία, που η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι αν ασκήσει βέτο, αυτό θα θεωρηθεί «εχθρική» πράξη (αυτό δε σημαίνει «μη φιλική»;). Ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν, τα «γεράκια» στην αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να πάνε σε πόλεμο με τη «συμμαχία των προθύμων», όπως το θέτει ο Μπους.

Βρετανία: Υπέρ

Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «συνδέει το πολιτικό του μέλλον» με τον πόλεμο, όπως έχει παραδεχτεί. Ο πολιτικός που ξεπέρασε και την Μάγκι Θάτσερ σε ρητορικούς εξτρεμισμούς υπέρ των αμερικανικών θέσεων και λοιδορήθηκε ακόμη και από έντυπα όπως ο «Economist», που τον αποκάλεσε «υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ», αντιμετωπίζει ανταρσία ακόμη και μέσα στους Κόλπους των Εργατικών, αλλά συνεχίζει απτόητος. Ο Μπλερ έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Μεξικό - Βιθέντε Φοξ (δεξιά)

Associated Press

Μεξικό - Βιθέντε Φοξ (δεξιά)
Ρωσία: Κατά

Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος

Με τεράστια πετρελαϊκά συμφέροντα στο Ιράκ - ρωσικές εταιρίες έχουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα συμβόλαια εκμετάλλευσης των ιρακινών κοιτασμάτων - η κυβέρνηση της «Νέας Ρωσίας» υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάθε λόγο να αντιτίθεται στον πόλεμο. Το ερώτημα είναι αν η ρωσική διπλωματία θα ασκήσει βέτο ή όχι. Η σύμπραξη της Ρωσίας με Γαλλία - Γερμανία προκαλεί οργή στην Ουάσιγκτον, η οποία πάντως βρίσκεται σε οργιώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για να αποφευχθεί το «χειρότερο».

Κίνα: (Ενδεχομένως) Κατά

Ζιανγκ Ζεμίν, (απερχόμενος) Πρόεδρος

Η κινεζική διπλωματία έχει δεσμευτεί στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης, αλλά πρόκειται περισσότερο για μια φραστική δέσμευση: Οι πληροφορίες λένε ότι δεν προτίθεται να ασκήσει βέτο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος και ΓΓ του ΚΚ Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και η νέα ηγεσία, υπό τον Χου Ζιντάο, μοιάζουν να παίζουν ένα λεπτό παιγνίδι, προσέχοντας τις αυριανές ισορροπίες.

Γαλλία: Κατά

Ζακ Σιράκ, Πρόεδρος

«Ο πόλεμος είναι πάντα η χειρότερη λύση» δηλώνει ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι η γαλλική διπλωματία όχι μόνον αντιτίθεται σε ένα ψήφισμα που θα νομιμοποιούσε τον πόλεμο, αλλά προτίθεται να ασκήσει βέτο, μπλοκάροντας κάθε περαιτέρω διαδικασία. Οι Αμερικανοί πιέζουν - κι ελπίζουν - να πείσουν το Παρίσι να απέχει. Το αν θα τα καταφέρουν, αποτελεί ανοιχτό ερώτημα.

ΜΗ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ

Ισπανία: Υπέρ

Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση Αθνάρ είναι από τους πλέον «σκληροπυρηνικούς» συμμάχους των ΗΠΑ στους κόλπους της ΕΕ και μάλιστα αξιοποιείται ως μοχλός πίεσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον στη Λατινική Αμερική, όπου εξακολουθεί να διαθέτει πολιτισμικές και εμπορικές επιρροές λόγω αποικιοκρατικού παρελθόντος. Θεωρείται από τις «σίγουρες» ψήφους υπέρ του πολέμου και πιθανώς προσβλέπει και σε μερίδιο από τη μεταπολεμική μοιρασιά.

Βουλγαρία - Συμεών ΙΙ

Associated Press

Βουλγαρία - Συμεών ΙΙ
Μεξικό: (Μάλλον) Υπέρ

Βιθέντε Φοξ, Πρόεδρος

Η θεαματική μεταστροφή του Μεξικού - ως αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση του Μεξικού εμφανιζόταν να τηρεί επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας τη συνέχιση των επιθεωρήσεων - προαγγέλθηκε από ομιλία του Προέδρου Βιθέντε Φοξ την Τρίτη και πιστοποιήθηκε χτες με εμπιστευτικό διπλωματικό έγγραφο του Μεξικανικού ΥπΕξ, που αναφέρει ότι «η υπερψήφιση είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Η αποστολή του Μεξικού στον ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες. Η «μεταστροφή» προέκυψε μετά από έντονες πιέσεις που άσκησε ο ίδιος ο Μπους και διπλωμάτες. Τα ανταλλάγματα δεν είναι ακόμη γνωστά.

Χιλή: Υπέρ

Ρικάρδο Λάγος, Πρόεδρος

Η κυβέρνηση της Χιλής χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως το λατινοαμερικανικό αντίστοιχο της... Βρετανίας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της τοποθετήσεις. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο για «ανάγκη παράτασης των επιθεωρήσεων», πράγμα που ίσως εξυπονοεί αξιώσεις μεγαλύτερης αμερικανικής βοήθειας, και ούτως ή άλλως έχει σημάνει συναγερμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενδεχομένως η μεταστροφή του Μεξικού (που παραδοσιακά αντιτίθεται σε ξένες επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών: έχει πικρή πείρα...) «σιγουρεύει» και την ψήφο της Χιλής υπέρ των ΗΠΑ. Ο Ρικάρδο Λάγος δε θέλει και πολύ εξάλλου.

Γουινέα: (Πιθανώς) Κατά

Λανσάνα Κόντε, Πρόεδρος

Η κυβέρνηση που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας την 1η Μάρτη τηρεί εύθραυστες ισορροπίες. Μέχρι στιγμής, υποστηρίζει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων και δεν έχει τοποθετηθεί όσον αφορά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Πρώην γαλλική αποικία, η Γουινέα διατηρεί κρίσιμους εμπορικούς δεσμούς με το Παρίσι, που παρεμπιπτόντως αποτελεί τον μεγαλύτερο παροχέα βοήθειας στην αφρικανική χώρα - μετά, όμως, από τις ΗΠΑ (29 εκατ. δολάρια το 2003). Εκτός των άλλων, η Γουινέα έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Λεπτομέρεια: ο Λανσάνα Κόντε είναι σοβαρά άρρωστος.

Πακιστάν - Περβέζ Μουσάραφ

Associated Press

Πακιστάν - Περβέζ Μουσάραφ
Αγκόλα: (Μάλλον) Κατά

Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος, Πρόεδρος

Ως τώρα, η κυβέρνηση της Αγκόλας μιλά για ανάγκη συνέχισης των επιθεωρήσεων. Αλλά η πρόσφατη δήλωση του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Γκασπάρ Μάρτινς, ότι «ζητάμε για χρόνια βοήθεια για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας μετά από χρόνια εμφυλίου και κανείς δεν τη συνδέει με το Ιράκ, αλλά όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα», μαζί με την είδηση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «εξετάζει» την παροχή βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων βοήθειας το 2003 και το γεγονός ότι η Αγκόλα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του αργού που παράγει στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν το δίλημμά της.

Καμερούν: Κατά

Πολ Μπιγιά, Πρόεδρος

Η κυβέρνηση του Καμερούν έχει στενές σχέσεις με το Παρίσι και όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ταχθεί εναντίον του αμερικανοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος. Οι αμερικανικές πιέσεις μέχρι στιγμής δε μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα, αφού το τελευταίο που θέλει να δει το Καμερούν είναι προβλήματα με μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Αφρική, ειδικά στην κοντινή του Νιγηρία. Ο Πρόεδρος Μπιγιά επιλέγει μάλλον το γαλλικό στρατόπεδο.

Συρία: (Επισήμως) Κατά

Μπασάρ αλ Ασαντ, Πρόεδρος

Τα στερεότυπα όσον αφορά τη στάση της Δαμασκού - είναι η μόνη αραβική χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δε θέλει να δει αποδυνάμωση του Ιράκ διότι αυτό θα συνέφερε το Ισραήλ και ενδεχομένως θα σήμαινε άνοιγμα δικών της διενέξεων με το Τελ Αβίβ, δε θέλει πόλεμο στη γειτονιά της κ.ο.κ. - ασφαλώς ισχύουν. Παράλληλα η Συρία εμπλέκεται, κατά πληροφορίες, σ' ένα «υπόγειο» παιγνίδι με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να μη χάσει, ή να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα. Στην ψηφοφορία, πιθανολογείται ότι θα αντιταχθεί σε «πολεμικό» ψήφισμα.

Ισπανία - Χοσέ Μαρία Αθνάρ (αριστερά)

Associated Press

Ισπανία - Χοσέ Μαρία Αθνάρ (αριστερά)
Πακιστάν: Ουδείς γνωρίζει

Περβέζ Μουσάραφ, στρατηγός (για τους φίλους Πρόεδρος)

Ο αρχιτέκτονας της θεαματικότερης πολιτικής στροφής 180 μοιρών - από «συνδημιουργός» και βασικός σύμμαχος των Ταλιμπάν, έγινε διώκτης τους μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 - Περβέζ Μουσάραφ, βρίσκεται σε δεινή θέση: η συντριπτική πλειοψηφία του λαού του μουσουλμανικού Πακιστάν εξεγείρεται εναντίον του πολέμου σε βάρος του Ιράκ. Η στάση του Μουσάραφ και της κυβέρνησής του αποτελεί αίνιγμα. Θα έρθει και πάλι σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα ψηφίζοντας υπέρ; Θα απόσχει; ΄Η θα καταψηφίσει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Βουλγαρία: Υπέρ

Συμεών Σαξκομπουρκότσκι, πρώην μονάρχης/πρωθυπουργός

Η σημερινή κυβέρνηση της Σόφιας αρέσκεται κατά τα φαινόμενα να παίζει ρόλο οσφυοκάμπτη των ΗΠΑ. «Ο Τζορτζ Μπους μου είπε πως οι ΗΠΑ συμπαρίστανται στους φίλους τους», δήλωσε την Τρίτη ο Συμεών μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, περίπου πανηγυρίζοντας για τις «δεσμεύσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια από εκείνη που συνήθως παρέχεται σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ» που έλαβε. Το τι θα ψηφίσει η Βουλγαρία δεν αντέχει σε ανάλυση.

Γερμανία: Κατά

Γκέρχαρντ Σρέντερ, καγκελάριος

Γερμανία -Γκέρχαρντ Σρέντερ

Associated Press

Γερμανία -Γκέρχαρντ Σρέντερ
Η κυβέρνηση που απέρχεται της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι το δεύτερο «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γιόσκα Φίσερ έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Γερμανία θα καταψηφίσει το ψήφισμα που θα οδηγεί σε πόλεμο. Η στάση τους είναι απόρροια περισσότερο επιταγών των βιομηχάνων παρά της δράσης του αντιπολεμικού κινήματος, βεβαίως...


Βρετανία - Τόνι Μπλερ

Associated Press

Βρετανία - Τόνι Μπλερ

Ρωσία - Βλαντίμιρ Πούτιν

Associated Press

Ρωσία - Βλαντίμιρ Πούτιν

Κίνα - Ζιανγκ Ζεμίν

Associated Press

Κίνα - Ζιανγκ Ζεμίν

ΗΠΑ - Τζορτζ Μπους

Associated Press

ΗΠΑ - Τζορτζ Μπους

Χιλή - Ρικάρδο Λάγος

Associated Press

Χιλή - Ρικάρδο Λάγος

Συρία - Μπασάρ Ασαντ (δεξιά)

Associated Press

Συρία - Μπασάρ Ασαντ (δεξιά)

Γουινέα - Λανσάνα Κόντε
Γουινέα - Λανσάνα Κόντε

Αγκόλα - Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος
Αγκόλα - Χοσέ Εδουάρδο ντος Σάντος

Καμερούν - Πολ Μπιγιά
Καμερούν - Πολ Μπιγιά
Αλλεπάλληλες συναντήσεις, μαραθώνιο παρασκήνιο

Στρατόπεδο των Βρετανών πεζοναυτών

Associated Press

Στρατόπεδο των Βρετανών πεζοναυτών
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της σημερινής έναρξης της συνεδρίασής του με αφορμή τη νέα πρόταση απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ - Βρετανία και Ισπανία. Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά από συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, αρκέστηκε να επιμείνει στις θέσεις του ενώ η Μόσχα επαναλάμβανε τις αντιρρήσεις της, αν και αρκετός θόρυβος έχει, ήδη, προκληθεί από τη, σχεδόν, μυστική και αναπάντεχη άφιξη στις ΗΠΑ ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου προέδρου. Παράλληλα, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, και πάλι, επικοινωνιακά κέντρα της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο ν. Ιράκ.

«Ειδικό στην υποκρισία και στις καθυστερήσεις» χαρακτήρισε τον Σαντάμ Χουσεΐν ο Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνοντας ότι το ιρακινό καθεστώς αποτελεί κίνδυνο τόσο για τις γειτονικές χώρες όσο και για ολόκληρο τον κόσμο εφόσον μπορεί να εκπαιδεύσει τρομοκράτες τύπου αλ Κάιντα. Ο Μπους, που απέφυγε να κάνει άμεση σύνδεση του Ιράκ με την αλ Κάιντα, επρόκειτο να εκφωνήσει, αργά χτες, ομιλία για το θέμα στο Ινστιτούτο «Αμέρικαν Εντρεπράιζ», όπου αναμενόταν να αναφερθεί εκτενώς στα οφέλη του ιρακινού λαού από την απομάκρυνση του ιρακινού καθεστώτος, στα σχέδια για κατοχή του Ιράκ και διαφύλαξη της εδαφικής ενότητάς του και για την «εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός μοντέλου δημοκρατίας στην περιοχή».

Αμερικανοί στρατιώτες στην βάση Ισκεντουρούμ στην Τουρκία

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες στην βάση Ισκεντουρούμ στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, παραδέχτηκε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «είναι νόμιμος στόχος εφόσον αρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις». Διέψευσε, όμως, τις πληροφορίες ότι έχει δοθεί εντολή να δολοφονηθεί από τον Μπους.

Ρωσική ρουλέτα

Στη Μόσχα αναμενόταν, αργά χτες, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως δήλωναν Γερμανοί και Ρώσοι διπλωμάτες, οι δύο άνδρες θα «συντονίσουν τη θέση τους» αφού, ήδη, συμφωνούν. Μάλιστα, ενόψει της άφιξης Σρέντερ, πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο σκλήραιναν τη ρωσική θέση χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης και επαναφέροντας το ενδεχόμενο του βέτο «έστω και αν είναι εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη».

Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ουάσιγκτον έφθανε ο προσωπάρχης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Βολοσίν, ο οποίος έτυχε προεδρικής υποδοχής και επρόκειτο να συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις, τον Ντικ Τσένεϊ και άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Βολοσίν δεν έκανε δηλώσεις αλλά πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να διαπραγματευτεί τη διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος και αναλόγως να καθορίσει τη θέση του. Στο υπάρχον πλαίσιο, μάλλον είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, ο οποίος τόνιζε, σχεδόν κατηγορηματικά, ότι «ούτε η Κίνα αλλά ούτε και η Ρωσία πρόκειται να ασκήσουν βέτο».

Κλειστά και τα γαλλικά «χαρτιά»

«Σε καμία περίπτωση, το δίκαιο της βίας δεν μπορεί να υπερσκελίσει τη δύναμη του δικαίου. Αυτή είναι η ουσία της γαλλικής θέσης και διπλωματίας. Η σημερινή κρίση μπορεί να είναι ο αυριανός πόλεμος. Δεν πιστεύουμε ότι ο δρόμος της βίας είναι ο συντομότερος και αποτελεσματικότερος, ιδιαίτερα εφόσον οι επιθεωρήσεις αποφέρουν καρπούς». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, καταχειροκροτούμενος από όλες τις πτέρυγες.

Ο Ζακ Σιράκ, από την άλλη, μετά από συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό παραδεχόταν ότι «οι δύο χώρες διαφωνούν στο θέμα του Ιράκ αλλά παραμένουν φίλες». Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι η Γαλλία πιστεύει στην ειρηνική επίλυση, αποφεύγοντας, όμως, να διευκρινίσει αν τίθεται θέμα βέτο ή όχι. Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ επανέλαβε ότι «η άσκηση μέγιστης πίεσης είναι η καλύτερη λύση» και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «κοινή διεθνή δράση».

Γερμανικό «όχι» στο καναδικό σχέδιο

Συνέχιση των επιθεωρήσεων και τελική αναφορά των επιθεωρητών στις 28 Μάρτη και λήψη οριστικής απόφασης στις 31 του ίδιου μήνα ανάλογα με την έκθεση των επιθεωρητών, προτείνει ανάμεσα στα άλλα η καναδική ηγεσία, στο σχέδιο που κατέθεσε στον ΟΗΕ, προκειμένου «να γεφυρωθούν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Μέχρι αργά χτες, η μοναδική επίσημη αντίδραση ήταν της Γερμανίας, η οποία απέρριψε το σχέδιο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος και ανάγκη για συμβιβασμούς».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Δίνουν «αέρα» στους Αμερικανούς αγνοώντας το λαό...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Τον εθνικό εναέριο χώρο της Κροατίας παραχωρεί στους Αμερικανούς η κυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κροατική κυβέρνηση ήταν... «η δέσμευση της Κροατίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κατά των όπλων μαζικής καταστροφής»...

Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του Στίπε Μέσιτς προτίμησε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να αγνοήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του κροατικού λαού που σε ποσοστό άνω του 81% αντιτάσσεται στα αμερικανο-βρετανικά σχέδια πολέμου στο Ιράκ και σε ποσοστό 72% δεν επιθυμεί η κροατική κυβέρνηση να δώσει επιμελητειακή βοήθεια στις ΗΠΑ!

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλωτές ενάντια στα «τρένα του θανάτου»

Κορυφώθηκαν χτες με διαδήλωση στην Πίζα οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τις μετακινήσεις πολεμικού υλικού και προσωπικού στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στην Πίζα
ΠΙΖΑ - ΒΙΤΣΕΝΤΖΑ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Κορυφώθηκαν χτες οι προσπάθειες των Ιταλών διαδηλωτών να σταματήσουν τα «τρένα του θανάτου», που μεταφέρουν αμερικανικό πολεμικό υλικό και προσωπικό σε βάσεις ανά την ιταλική επικράτεια και κυρίως στη βάση «Καμπ Ντάρμπι» κοντά στην Πίζα.

Η μέρα, που χαρακτηρίστηκε από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις κατά των προετοιμασιών του πολέμου, ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Πίζας. Περίπου στις 6μ.μ. ώρα Ελλάδας τουλάχιστον δέκα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και κατά των πολεμικών προετοιμασιών, που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Οπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ansa» οι διαδηλωτές κατέφτασαν με πούλμαν από ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, αν και το ισχυρότερο «παρών» το έδωσαν οι πολίτες της Τοσκάνης, στην οποία βρίσκεται και η βάση «Καμπ Ντάρμπι». «Παρών» έδωσε και μεγάλη αντιπροσωπεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους που αναγκάζονται από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε αυτές τις προετοιμασίες, ενώ φυσικά συμμετείχαν διάφοροι κοινωνικοί φορείς και εργατικά συνδικάτα. Πάντως, η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τζιουζέπε Πιζάνου που διαμήνυσε: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει τα κατάλληλα κατασταλτικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει τις παρακωλύσεις των δρομολογίων». Ηδη ο υπουργός έχει αποστείλει 1.500 αστυνομικούς που φυλάνε τρένα και σταθμούς.

Νωρίτερα, στη Βιτσέντζα διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του σταθμού Γκρισινιάνο ντι Ζόκκο, από όπου ξεκινούν τα δρομολόγια των «τρένων του θανάτου». Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ανάλογες κινήσεις θα διεξαχθούν σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου στις περιοχές Εμίλια Ρομάνια, Τοσκάνη και Βένετο, έτσι ώστε να μη φτάσουν τα τρένα στις αμερικανικές βάσεις. Εξάλλου, κάλεσαν και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εμποδίσουν τους Αμερικανούς να μετακινήσουν τα όπλα τους.

Παράλληλα, άλλη ομάδα ακτιβιστών κατέλαβε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πίζας, αν και μετά από λίγες ώρες οι διαδηλωτές αποχώρησαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο της πόλης. Στην Πάντοβα ακόμη, εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού, προκειμένου να σταματήσουν τα δρομολόγια. Επίσης, διαδηλωτές και μέλη εργατικών συνδικάτων πραγματοποίησαν μικρή συγκέντρωση έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι», ενώ και στο Παλέρμο ομάδες εργατών και νέων κομμουνιστών κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό. Δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Μιλάνο, στο Μπέργκαμο, στην Μπρέσια, στη Βερόνα και αλλού. Ηταν πραγματικά μια εξαιρετικά δραστήρια ημέρα αντίστασης.

Ενέκρινε το Κοινοβούλιο, απέρριψαν οι Εργατικοί

Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών, εγκρίθηκε η «στρατηγική για το Ιράκ» του Τόνι Μπλερ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πύρρειος» ήταν η υποστήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου, που εξασφάλισε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα του Ιράκ. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, όπου, τόσο ο Μπλερ, όσο και ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν ότι η κυβερνητική πρόταση «δεν είναι ψήφος στον πόλεμο», ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ούτε βρετανικής εμπλοκής σ' αυτήν» και ότι η Βρετανία «θα προσπαθήσει μέχρι τέλους για δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ και ειρηνική επίλυση της κρίσης», ολοκληρώθηκε η κρίσιμη ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η κυβερνητική πρόταση έλαβε 393 ψήφους, ενώ η πρόταση των διαφωνούντων, που υποστήριζαν ότι «δεν αποδείχτηκε η αναγκαιότητα ενός πολέμου», έλαβε 199 ψήφους, πολύ περισσότερους από ό,τι αναμενόταν. Ενδεικτικότερο, ίσως, της δεινής θέσης που έχει περιέλθει ο Τόνι Μπλερ είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν κατά της κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας ότι «αποτελεί χρονοδιάγραμμα πολέμου», είναι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Αν και δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός, βέβαιο ήταν ότι αν η πλειοψηφία της συντηρητικής αντιπολίτευσης δεν είχε υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ, η πρότασή του δε θα είχε εγκριθεί, γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα στον πρωθυπουργό.

Πώς οι ΗΠΑ στήριζαν ποικιλοτρόπως τον Σαντάμ Χουσεΐν...

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα επίσημα πρώην απόρρητα έγγραφα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ...

Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Ράμσφελντ - Σ. Χουσεΐν, όταν ο δεύτερος έκανε τα χατίρια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή...
Οι μακρόχρονες πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, με στόχο, μεταξύ άλλων, την κυριαρχία τους στην πρόσβαση πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής, είναι «κοινό μυστικό»... Εντούτοις, χτες, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις και χειρισμοί της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, που έκριναν κρίσιμες φάσεις του ιρακινο-ιρανικού πολέμου, επανήλθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με αφορμή τη δημοσίευση πρώην απόρρητων κρατικών εγγραφών από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας και το Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Τα έγγραφα καλύπτουν τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης (στις αρχές της δεκαετίας του '80) και δείχνουν πως η Ουάσιγκτον είχε πλήρη γνώση των κινήσεων της Βαγδάτης κατά του Ιράν, πως ανανέωσε τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, παρέχοντας πληροφορίες αντικατασκοπίας, στρατιωτικής και άλλης βοήθειας, ώστε να «εξασφαλιστεί» η ήττα του Ιράν. Κεντρικό ρόλο στην «ευόδωση» των αμερικανικών επιδιώξεων έπαιξε τότε ο (σήμερα υπουργός Αμυνας) Ντόναλντ Ράμσφελντ, που μετέβη το Δεκέμβριο του 1983, ως επίσημος απεσταλμένος του Προέδρου Ρίγκαν.

Τα αποχαρακτηρισμένα «απόρρητα» έγγραφα συμπεριλαμβάνουν επίσημο ενημερωτικό υλικό και εκθέσεις διπλωματικών αξιωματούχων, αναφορικά με τα δύο ταξίδια του Ράμσφελντ στη Βαγδάτη, αναφορές για το τότε ιρακινό οπλοστάσιο χημικών όπλων, τις επίσημες οδηγίες που υπέγραψε ο Ρίγκαν και που αποκαλύπτουν ως απώτερους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή: Τη διατήρηση πρόσβασης στο πετρέλαιο, τη διεύρυνση της ικανότητας των ΗΠΑ να έχουν στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή, την προστασία των εκεί συμμάχων τους από «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές»!

Μεταξύ των εγγράφων είναι:

- Κυβερνητικό τηλεγράφημα, με ημερομηνία 20 Δεκέμβρη 1983, αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας Ντ. Ράμσφελντ και Σ. Χουσεΐν. Μολονότι ο Ράμσφελντ δήλωσε στο CNN (21 Σεπτέμβρη 2002) πως κατά την τότε επίσκεψή του στη Βαγδάτη έκανε «αυστηρές υποδείξεις» στον Σαντάμ, «αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων και διάφορα άλλα πράγματα», το έγγραφο αποκαλύπτει πως δεν έκανε καμία νύξη επί χημικών όπλων...

- Οδηγία - απόφαση υπ' αριθμόν 114 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 26ης Νοέμβρη 1983 για την «Αμερικανική Πολιτική στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ», που υπογραμμίζει ως προτεραιότητες των ΗΠΑ: Την ικανότητα προβολής στρατιωτικής δύναμης στον Περσικό, προστασία σταθμών εφοδιασμού πετρελαίου. Ουδεμία αναφορά σε χημικά όπλα και ανθρώπινα δικαιώματα.

- Οδηγία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπ' αριθμόν 139 (Απρίλης 1984), στην οποία, μεταξύ άλλων, εντέλλεται η έναρξη προετοιμασίας «σχεδίου για την αποτροπή κατάρρευσης του ιρακινού καθεστώτος».

- Διαβουλεύσεις Αμερικανών και Ιρακινών, αναφορικά με το προσχέδιο απόφασης που επιδίωκε το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το οποίο ζητούσε την καταδίκη του Ιράκ για τη χρήση χημικών όπλων. Οι Ιρακινοί ζητούσαν τη χαμηλών τόνων αντίδραση των ΗΠΑ και να μην κατονομαστεί στην απόφαση του ΟΗΕ η Βαγδάτη για τη χρήση χημικών όπλων, όπερ και εγένετο...

Προετοιμασία πολέμου στα αεροδρόμια

Δεδομένο θεωρεί η κυβέρνηση τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και γι' αυτό προχωρά στην εφαρμογή αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Η εφαρμογή των μέτρων εξετάστηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, αναφέρεται ότι «όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς και στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, στην περίπτωση που έκρυθμες τοπικές ή γενικότερες συνθήκες το επιβάλλουν, εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους αερολιμένες».

Τα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: Ελέγχους εισόδου σε ελεγχόμενους χώρους και αδειών εισόδου. Ερευνα οχημάτων που εισέρχονται σε ελεγχόμενους χώρους. Επίβλεψη, παρακολούθηση και περιπολία όλων των κοινόχρηστων χώρων των αεροσταθμών και αερολιμένων (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, μέσα μεταφορών, ξενοδοχεία στους αερολιμένες κλπ.). Ερευνα ασφαλείας όλου του προσωπικού πριν την είσοδό του σε ελεγχόμενους χώρους. Δειγματοληπτική έρευνα οχημάτων και εφοδίων μετά την είσοδο στους ελεγχόμενους χώρους. Θα φρουρούνται και θα πυρπολούνται περιοχές συντήρησης, η περίμετρος, ηλεκτρικοί υποσταθμοί, αεροναυτιλιακά βοηθήματα, πύργοι ελέγχου, περιοχές καυσίμων, τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί. Ερευνα αεροσκαφών που έρχονται από επισκευαστική βάση. Φύλαξη αεροσκαφών μετά την έρευνα μέχρι την αναχώρηση. Ελεγχος ασφαλείας αεροσκαφών πριν την αναχώρηση. Προστασία πρόσβασης μετά την έρευνα και τον έλεγχο. Κάθε αεροσκάφος θα επιτηρείται από, πεζή ή μη, περιπολία. Ελεγχος ασφαλείας επιβατών και των χειραποσκευών τους. Διαχωρισμός αναχωρούντων και αφικνουμένων επιβατών. Προστασία χώρων παραμονής παραδοθεισών αποσκευών και 100% έλεγχος παραδιδομένων αποσκευών. Ελεγχος ασφαλείας φορτίου, ταχυδρομικών αποστολών, τροφοδοσίας, και καθαρισμού αεροσκαφών κλπ.

Για να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, θα διατεθούν επιπλέον πόροι, χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος τους και θα υπάρξει αυξημένη στελέχωση των αεροδρομίων, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στη μάχη κατά του πολέμου και της ελληνικής συμμετοχής

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Αθήνα 9,84»

Ολα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, με ή χωρίς πολλούς συμμάχους, θα τον πραγματοποιήσουν αυτόν τον πόλεμο, δικαιολογημένα ο καθένας μπορεί να κρατάει και μια επιφύλαξη, διότι την τελευταία στιγμή απρόοπτα υπάρχουν. Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και στον δημοσιογράφο Μ. Μουζάκη.

Σχετικά με τις καταγραφόμενες αντιδράσεις, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Για πρώτη φορά έχουμε το μέτωπο των συμμάχων διασπασμένο ως προς το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα. Οχι γενικά βεβαίως διασπασμένους ως προς τη "νέα τάξη πραγμάτων". Αυτό είναι για πρώτη φορά, γιατί τώρα συγκρούονται συμφέροντα γαλλογερμανικά, δυτικοευρωπαϊκά και αμερικανικά και όταν ο πόλεμος θίγει τα συμφέροντα της μιας πλευράς, καταλαβαίνετε ότι αυτή η πλευρά αντιστέκεται και αντιδρά. Αλλά, όμως, όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν κτίσει τη σημερινή "νέα τάξη πραγμάτων" και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Συμπλήρωσε ότι χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες και χωρίς το αντιπολεμικό κίνημα να γίνεται ουρά της γαλλικής και της γερμανικής ηγεσίας, ωστόσο αυτές οι αντιδράσεις οπωσδήποτε πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για να αποτραπεί αυτός ο συγκεκριμένος πόλεμος.

Σχετικά με τη στάση της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εγινε ένας συμβιβασμός κατά την τελευταία σύνοδο, όμως ο συμβιβασμός αυτός ήταν ταυτόχρονα και ένα βήμα πιο κοντά προς την επιθυμία των ΗΠΑ, διότι ο πόλεμος δεν απαγορεύτηκε και δεν καταδικάστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπήκαν ζητήματα διαδικασίας, τακτικές, ότι τελικά ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση, άνοιξε δηλαδή το πράσινο φως, όπως και υιοθετήθηκαν όλα τα επιχειρήματα για την αιτία του πολέμου. Με αυτήν την έννοια δεν είναι καμία επιτυχία, η σύνοδος μπορούσε να είχε ένα καταδικαστικό "Οχι" καθαρό απέναντι στις ΗΠΑ και να αποτελούσε ένα ουσιαστικό φρένο, πριν μάλιστα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Τα συγχαρητήρια του κ. Μπους - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα -νομίζω ότι αιτιολογούνται και δικαιολογούνται, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση κρατάει μια στάση περισσότερο φιλοαμερικανική στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η θέση της Ελληνικής Προεδρίας, αντικειμενικά, διευκολύνει περισσότερο τα σχέδια των ΗΠΑ και εξ ου και τα συγχαρητήρια».

Αλλωστε, σχετικά με τη στάση της Ελλάδας συνολικότερα, τόνισε: «Ηδη η Ελλάδα είναι από τους πιο ενεργούς συμμάχους των ΗΠΑ στην προετοιμασία του πολέμου, άρα και στην πραγματοποίησή του όταν θα γίνει. Γι' αυτό εμείς θεωρούμε ότι μάλλον το σύνθημα να μην πάρει μέρος η Ελλάδα στον πόλεμο δεν είναι και τόσο εύστοχο. Αυτό που πρέπει να λέμε, είναι να βγει η Ελλάδα από την προετοιμασία του πολέμου και, βεβαίως, να μην είναι και στη διαδικασία του πολέμου. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση του πολέμου και έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να το κάνει».

Καινούρια στοιχεία στο αντιπολεμικό κίνημα

Σε ό,τι αφορά στο αντιπολεμικό κίνημα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι υπάρχουν καινούρια στοιχεία γι' αυτό το κίνημα, που αναπτύσσεται πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, σε αντίθεση με το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μέσα σε αυτό το κίνημα, κατά τη γνώμη μας - συνέχισε - αντανακλάται όλη η αγανάκτηση των λαών για τη συνολική κυρίαρχη πολιτική, αντανακλώνται τα προβλήματά τους στον τομέα της οικονομίας, τα κοινωνικά προβλήματα, δηλαδή εκφράζει ένα ρεύμα γενικότερης αγανάκτησης, πιο πολύπλευρης». Γι' αυτό άλλωστε για το ΚΚΕ «έχει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το κίνημα συμμετέχουν και δυνάμεις, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο συγκυριακά και με βάση τα γαλλογερμανικά συμφέροντα τοποθετούνται, παρ' όλα αυτά και αυτές οι δυνάμεις προσμετρούνται μέσα τη μαζικότητα του κινήματος, αλλά θα χρειαστεί ακόμα πολύς κόπος και περισσότερη πολιτική πείρα, ούτως ώστε το κίνημα αυτό να έχει μια μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα στον προσανατολισμό του».

Σε κάθε περίπτωση, η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κίνημα δεν είναι προϊόν μιας συγκυρίας, αφού όπως υπογράμμισε: «Ο πόλεμος του Ιράκ ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιηθεί, έχει ανοίξει μια καινούρια σελίδα στην πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων" σε όλο τον κόσμο, τον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Ασία. Είναι μπροστά μας - αν θέλετε - και άλλες πολεμικές αναμετρήσεις και νέοι πολεμικοί σχεδιασμοί για τη διανομή των αγορών. Δε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Πότε θα έχουμε το ζεστό πόλεμο, πότε θα έχουμε την απειλή του πολέμου. Επομένως, αυτό το κίνημα δεν μπορεί να είναι κίνημα μιας συγκυρίας».

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Συνεχίζουμε: Κάτω ο πόλεμος

Με ανακοίνωσή της η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αναφερόμενη στις προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών για επέμβαση στο Ιράκ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Παρά την παγκόσμια κατακραυγή ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ και παρά τις όποιες αντιθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, ο πόλεμος μέρα με τη μέρα έρχεται πιο κοντά. Η ελληνική κυβέρνηση, αμερικανότερη των Αμερικανών, παρέχει κάθε υλική και ηθική διευκόλυνση για τη διεξαγωγή και τη γενίκευση του εγκλήματος.

Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί σε γενίκευση των κινητοποιήσεων.

-- Στηρίζει το αίτημα που τα ταξικά συνδικάτα εδώ και πολλές μέρες κατέθεσαν σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και αφορά προκήρυξη απεργίας ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου. Καλεί τους εργαζόμενους, όλους τους εργάτες και υπαλλήλους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προκηρύξουν απεργία.

-- Οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές να οργανώσουν αποχή από τα μαθήματά τους.

-- Οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες να κλείσουν τα καταστήματά τους.

-- Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι να βγουν στους δρόμους.

Ολοι μαζί διαδηλώνουμε στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η "Δράση" ζητά άλλη μια φορά από την ελληνική κυβέρνηση επιτέλους να διακόψει τη στήριξη στους ΝΑΤΟικούς. Συγκεκριμένα:

-- Να αντιταχθεί στον πόλεμο με ή χωρίς έγκριση του ΟΗΕ.

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας.

-- Να επιστρέψουν στην πατρίδα, φρεγάτες, ναύτες και αξιωματικοί που "υπηρετούν" στον Περσικό.

-- Να μη διατεθούν Ελληνες αεροπόροι και τεχνικοί ως πληρώματα για τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη AWACS.

Ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί. Οι λαοί έχουν τη δύναμη».

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αποφάσισαν μπαράζ παλλαϊκών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων
  • Περικύκλωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις 14 του Μάρτη, στις 5 το απόγευμα
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 15 του Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Αντιπολεμική ημερίδα στις 12 του Μάρτη

Ξαναβγαίνουμε στους δρόμους. Ολοι στους δρόμους για να σταματήσουμε τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Για να απαιτήσουμε να βγει η ελληνική κυβέρνηση έξω από αυτό τον πόλεμο, στον οποίο ήδη συμμετέχει... Στις 15 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, το αντιπολεμικό κίνημα της πατρίδας μας θα στείλει νέο ηχηρό μήνυμα. Η ΕΕΔΥΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες άλλοι μαζικοί φορείς, εκείνη τη μέρα καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχει μαζικά στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τα γραφεία της ΕΕ και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Παράλληλα, μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 του Μάρτη, στις 5 μ.μ., το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα βρεθεί σε «ανθρώπινο κλοιό», αφού οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αποφάσισαν να περικυκλώσουν το ελληνικό Πεντάγωνο, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που θα πραγματοποιείται εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

Στις δυναμικές αυτές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης του Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ χτες το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οπως τόνισαν οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους, οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα ενώσουν τη φωνή τους με τους λαούς όλου του κόσμου, εναντίον του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη τόνισαν επανειλημμένα, πως πέρα και ξέχωρα από τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, καλούν το λαό όλης της χώρας την πρώτη μέρα του πολέμου να γεμίσει τους δρόμους και να διατρανώσει την αντίθεσή του στην έναρξη του νέου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας... Πρέπει επίσης να αναφέρουμε, ότι η ΕΕΔΥΕ έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση ημερίδας για την Τετάρτη 12 του Μάρτη με θέμα: «Ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ευρωστρατού και ΟΗΕ, όπως αυτός εξελίσσεται σήμερα στα πλαίσια της προετοιμασίας του πολέμου κατά του Ιράκ και των επόμενων στόχων τους».

Λαϊκός φραγμός στα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού


Στη χτεσινή σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα, ότι το αντιπολεμικό κίνημα έχει μια τεράστια δυναμική, η οποία εκδηλώνεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προσπάθεια κινητοποίησης του λαού σε κάθε σχεδόν περιοχή της χώρας. Η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία ήταν και συντονίστρια της σύσκεψης, έδωσε αυτό ακριβώς το στίγμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αγώνες που θα έρθουν θα είναι πιο δυναμικοί, πιο μαζικοί και θα πλαισιώνονται από ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αγριότερη ιμπεριαλιστική επίθεση της "νέας τάξης". Αγριότερη κι απ' αυτή που εξαπέλυσε ο ναζισμός εναντίον της ανθρωπότητας.

Γινόμαστε, όμως, παράλληλα μάρτυρες της ανάπτυξης ενός τεράστιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που δηλώνει αποφασισμένο να μπει φραγμός στα δολοφονικά σχέδιά της», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγ. Μαχαίρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή σύσκεψη. «Σε 350 χώρες του κόσμου και 54 πόλεις της χώρας μας, ένα μεγάλο αντιπολεμικό ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους», υπογράμμισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Ακόμα πιο ελπιδοφόρα ήταν τα μηνύματα που ήρθαν από τους νέους ανθρώπους, αφού η νεολαία έδωσε βροντερό και αισθητό "παρών" στις κινητοποιήσεις».

Ο Ευάγ. Μαχαίρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα γεγονότα που μεσολάβησαν, μετά τα συλλαλητήρια που έγιναν στις 15 του Φλεβάρη, επισημαίνοντας: «Μεσολάβησε η απόφαση των "15", που ουσιαστικά δίνει "πράσινο φως" στον πόλεμο, ενώ το τελεσίγραφο του Μπους προς τον ΟΗΕ φανερώνει το τι θα ακολουθήσει». Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε γιατί τόσο στις 15 του Φλεβάρη, όσο και στις 15 του Μάρτη η ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει ξεχωριστό συλλαλητήριο, υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι δε θέλουν να καταλάβουν τι ρόλο παίζει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά μετά το τηλεφώνημα Μπους προς τον Σημίτη, οι μάσκες έπεσαν... Αν λέμε μισόλογα, ως αντιπολεμικό κίνημα δεν κάνουμε το καθήκον μας. Δεν είμαστε εμείς που δε συμφωνούμε σε κοινό συλλαλητήριο, είναι αυτοί που με μισόλογα επιχειρούν να εξωραΐσουν καταστάσεις».

Απεργούμε την πρώτη μέρα του πολέμου


Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκ μέρους της Γραμματείας της Επιτροπής Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ο Χάρης Χαλβατζόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συμμετέχουμε και συνδιοργανώνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, καλούμε σε 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου. Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικροεμπόρους εκείνη τη μέρα να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Τους μαθητές και τους φοιτητές να απέχουν από τα μαθήματά τους. Τους εργαζόμενους να μην πάνε στη δουλιά τους και όλοι μαζί να γεμίσουμε τους δρόμους της Αθήνας». Ο ίδιος, αμέσως μετά, υπογράμμισε ότι «το λαϊκό κίνημα δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει ότι οι διαφορές και οι συγκρούσεις γίνονται για το μοίρασμα της λείας στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και όχι για τη διασφάλιση της ειρήνης. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για να τους σταματήσουμε, πριν χυθεί αίμα αθώων λαών».

Ο Χ. Χαλβατζόγλου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τα δυο πλοία από τον Περσικό. Να κλείσει τις βάσεις. Να μην έχει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στον πόλεμο». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε: «Εμείς δε λέμε ένα αφηρημένο "όχι" στον πόλεμο. Λέμε ΟΧΙ στις αιτίες που τον γεννούν. Λέμε ΟΧΙ στις Συνόδους και στις Συνθήκες, οι οποίες καθορίζουν τις τύχες των λαών και τις οποίες κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται»...

Πήραν μέρος στη σύσκεψη

Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους παρακάτω μαζικούς φορείς:

ΠΑΜΕ, ΕΚΑ, «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ΠΕΑΕΑ, Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ΕΙΝΑΠ, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, Σωματείο Εργαζομένων «ΠΑΛΚΟ», Σωματείο Εργαζομένων «ΣΙΣΕΡ», Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων Ποτών, «Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003», Σωματείο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Σωματείο Τεχνικών Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΕΠΤΑΟΑ), ΠΕΚΑΜ, ΟΣΝΙΕ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πατησίων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, Κούρδοι και Τούρκοι Εργαζόμενοι, πολλές επιτροπές ειρήνης κ.ά.

Αλλες παρεμβάσεις

Πλούσιος ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης της ΕΕΔΥΕ, αφού αρκετοί εκπρόσωποι φορέων θέλησαν να πάρουν το λόγο και να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους συναδέλφους και στους συναγωνιστές τους στους χώρους που κινούνται και δραστηριοποιούνται. Παράλληλα, έκαναν προτάσεις για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, ενώ συγχρόνως εξέφρασαν και τις απόψεις τους για επιμέρους θέμα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.

«Την πρώτη μέρα του πολέμου, στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, στις πόλεις και τα χωριά όλη της χώρας, πρέπει να επικρατήσει γενικός συναγερμός. Να βγουν όλοι στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Για την καλύτερη επιτυχία, μιας τέτοιας προσπάθειας, πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές κατά του πολέμου σε κάθε δήμο του Λεκανοπεδίου, σε κάθε νομό της χώρας, οι οποίες θα συντονίσουν αυτή την προσπάθεια». Με τη συγκεκριμένη πρόταση ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, υπογράμμισε ουσιαστικά την ανάγκη του καλύτερου και ταχύτερου συντονισμού του λαϊκού αντιπολεμικού κινήματος.

Ο Χρ. Τριάντης εκ μέρους των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, επισήμανε ότι και αυτά τα συλλαλητήρια πρέπει να αποτελέσουν «ένα ράπισμα, ένα νέο χαστούκι, στους εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κερδίσαμε τη μάχη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας».

Γιατί πρέπει να βρεθούμε στα Προπύλαια

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Β. Δημόπουλος, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των χωρών - μελών της ΕΕ επισημαίνοντας: «Η απόφαση της Συνόδου των "15", σε συνδυασμό με την ανακοίνωση Μπους που την ακολούθησε, φανερώνει τη συνοχή στη συνενοχή τους για τον πόλεμο. Στην ουσία ανέτρεψαν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, παρουσίασαν τον επιθετικό πόλεμο σαν έσχατη λύση». Για όλους αυτούς του λόγους, συνέχισε, «πρέπει να εξηγήσουμε σε κάθε καλοπροαίρετο και καλόπιστο άνθρωπο που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, γιατί πρέπει να βρεθεί στα Προπύλαια»...

«Την ίδια ώρα που ο λαός πάλευε, για να μη λιμενιστούν τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά. Την ίδια ώρα που οι οδηγοί των αυτοκινήτων εκεί στους κεντρικούς δρόμους του λιμανιού χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές, εκείνη την ίδια ώρα ο δήμαρχος Πειραιά έστελνε εξώδικο, για το πανό που αναρτήθηκε στην είσοδο του λιμανιού», επισήμανε η εκπρόσωπος της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης και νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά Ελένη Παπαδοπούλου, θέλοντας να παρουσιάσει τη διαφορετική στάση και αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στους πραγματικούς αγωνιστές της ειρήνης και εκείνους που «βαφτίζονται» εν μια νυκτί... μαχητές εναντίον του πολέμου.

Στη χτεσινή σύσκεψη παραβρέθηκε εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη: Αντίσταση 2003», ο οποίος πρότεινε τη «συνδιοργάνωση δυο κοινών αντιπολεμικών εκδηλώσεων στις 14 και 15 Μάρτη, καθώς και την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης όλων των αντιπολεμικών πρωτοβουλιών, για τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων».

Ο οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι «τόσο η ΕΕΔΥΕ, όσο και οι άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κάλεσαν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για τη διοργάνωση κοινών κινητοποιήσεων και αυτές δεν ήρθαν». Ο ίδιος, όμως παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορούν να πάνε μαζί με «δυνάμεις που μετέχουν και συμμετέχουν σε άλλες αντιπολεμικές πρωτοβουλίες, χειροκροτούν τη στάση της ΕΕ, οι αποφάσεις της οποίας, όσο και αν τις περιτυλίξουν και τις φτιάξουν, έχουν ανοίξει ουσιαστικά παράθυρο στον πόλεμο»... Ηταν αυτές, συμπλήρωσε, «που στις 15 Φλεβάρη, ήθελαν να παραμείνουν στο Σύνταγμα και να πραγματοποιήσουν μόνο μια συναυλία και οι οποίες σύρθηκαν στην πορεία εξαιτίας της αυθόρμητης λαϊκής πρωτοβουλίας».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Χ. Παπαμάργαρης, ο οποίος τόνισε: «Εμείς δεν αποκλείσαμε κανέναν. Είπαμε βγείτε στους δρόμους, όπου θέλετε. Βγείτε από τα σπίτια σας. Στα Προπύλαια απλά, όσοι συγκεντρωθήκαμε, είχαμε ξεκάθαρες θέσεις, δεν ήμασταν λίγο εκεί και λίγο εδώ. Εμείς ποτέ δεν είπαμε, μην κατέβεις στο συλλαλητήριο αν δεν έρθεις μαζί μας. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι το έπραξαν και αυτό»...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο στρατηγός της αντίστασης και της ειρήνης

Δεκατέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία του, είχε φωνάξει με όλες τις δυνάμεις του, ότι η εγκατάσταση των ξένων βάσεων στη χώρα μας και η υποταγή στα ξένα συμφέροντα οδηγού σε συρρίκνωση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Και αυτό το διακήρυξε ένας αγωνιστής στρατηγός, ο Στέφανος Σαράφης, αρχηγός του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ανυποχώρητος, πολέμιος της υποτέλειας και θερμός υπερασπιστής της ειρήνης.

Σ' ένα από τα πολλά άρθρα του (16 Ιουνίου του 1952) - υπογράμμιζε ότι ένας πόλεμος είναι πάντοτε ολέθριος, αλλά με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής προκαλεί φρίκη και τρόμο.

Η πρόσδεση της χώρας μας σε ξένα οικονομικά και πολιτικοστρατιωτικά κέντρα μόνο φοβερούς κινδύνους της επιφυλάσσει.

Αντίθετα, προς τη στάση αυτή της υποτέλειας, χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτικής ίσης φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς και προς όλες τις χώρες και ιδιαίτερα προς τις γειτονικές. Ο Στέφανος Σαράφης επαναλάμβανε την ιστορική φράση του Κολοκοτρώνη: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Αυτά έλεγε ο στρατηγός των λαϊκών αγώνων και γι' αυτό του τσάκισαν τη ζωή σ' εκείνο το επιδρομικό χτύπημα του αμερικανικού τζιπ.

Μνήμη τιμής μένουν οι παραινέσεις του για την ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής αγωνιστικής ενότητας, «γιατί αυτός ο λαός που τόσα υπέφερε - και σε πείσμα των υποταγμένων - πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα στη ζωή, τη δημιουργία και την ειρήνη».

Οι στρατηγοί και οι άλλοι αξιωματικοί των λαϊκών αγώνων σαν τον Σαράφη, που τίμησαν την ΕΑΜική Αντίσταση, έδωσαν το παράδειγμα τιμής που είναι τόσο χρήσιμο και στους σημερινούς καιρούς, όπου κάποιοι άλλοι στρατηγοί (των 7 αστέρων) από τα πολλά της «αστερόεσσας» - κλιμακώνουν την τηλε-εξόντωση των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΧΟΛΑΡΓΟΣ
Αντιπολεμική εκδήλωση

Εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού με θέμα: «Πόλεμος και Παιδεία», αύριο, Παρασκευή 28 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ (ΕΤΕΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Να κλείσει το ίδρυμα την πρώτη μέρα του πολέμου

Οποια επιθετική ενέργεια ενάντια στο λαό του Ιράκ καταδικάζει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, που προτείνει στις πρυτανικές αρχές τη διακοπή της λειτουργίας του ιδρύματος κατά την πρώτη μέρα του προαποφασισμένου πολέμου.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία γίνεται στην πραγματικότητα για να ξαναμοιράσουν «τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, για τον έλεγχο των πετρελαίων, για νέες αγορές, για την εδραίωση της επικυριαρχίας τους στον πλανήτη». «Ποτέ η ανθρωπότητα δεν είχε βιώσει τόση υποκρισία», λέει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παρασκευαστών και υπογραμμίζει ότι «η έκτακτη Σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών των 15 χωρών καθιστά ως μόνο υπεύθυνο το Ιράκ, δεν παίρνει σαφή θέση ενάντια στον πόλεμο και παραπέμπει στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ». Ομως «καμιά απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο», επισημαίνει και καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση που «είναι συνένοχη» γιατί «παρέχει γην και ύδωρ στους βαρβάρους».

«ΑΒΑΚΣ»
Ελληνικά πληρώματα στην Τουρκία

Ενα ακόμα μέτωπο, της ελληνικής εμπλοκής στον επικείμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ανοίγει με τη συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων στα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα λεγόμενα «ΑΒΑΚΣ», στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής «ομπρέλας» προστασίας της Τουρκίας έναντι του Ιράκ που ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων στα «ΑΒΑΚΣ» που θα πάνε στην Τουρκία. Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάνε πάνω από το Ιράκ και θα παίξουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία και στη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν από το τουρκικό έδαφος. Να σημειωθεί ότι ελληνικά πληρώματα συμμετέχουν σταθερά στα ΝΑΤΟικά «ΑΒΑΚΣ» (πιλότοι και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης) και παίρνουν ανελλιπώς μέρος σε όλες τις αποστολές. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική βάση των ΝΑΤΟικών «ΑΒΑΚΣ» βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ το αεροδρόμιο του Ακτίου στην Πρέβεζα παίζει ρόλο περιφερειακής βάσης. Ο αριθμός των ελληνικών πληρωμάτων είναι περίπου 15 άτομα, που βάζουν έτσι τη σφραγίδα της ελληνικής συμμετοχής στον επικείμενο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΧΑΝΙΑ
Ξεσηκωμός για τη μηχανοκίνητη πορεία

Πραγματοποιείται την Κυριακή, 2 Μάρτη, στις 11 το πρωί, από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ

Τη «νέα» απόφαση της ΕΕ και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν άκουσαν τίποτα από την απαίτηση εκατομμυρίων διαδηλωτών, να μη γίνει πόλεμος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η απόφαση που πήραν μετατοπίζει την ευθύνη στο Ιράκ και ουσιαστικά προσφέρει χείρα βοηθείας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Η Επιτροπή Ειρήνης, καλεί το Χανιώτικο λαό και τη νεολαία του να συμμετέχει μαζικά στη μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας την Κυριακή 2 Μάρτη, (συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς), που έχουν αποφασίσει και συνδιοργανώνουν δεκάδες μαζικοί, συνδικαλιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς του νομού.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι ιμπεριαλιστές για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι ο έλεγχος των πετρελαίων και συνολικά ο γεωστρατηγικός και οικονομικός έλεγχος της περιοχής. «Μπροστά σε αυτό το στόχο δε λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές, όπως δε λογάριασαν στη Γιουγκοσλαβία στο Αφγανιστάν και αλλού».

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλους τους Χανιώτες, με τη συμμετοχή τους στις αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές κινητοποιήσεις να πουν ΟΧΙ στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν και τις διευκολύνσεις που με την ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης προσφέρονται μέχρι στιγμής στους Αμερικανούς. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία.

Ανακοινώσεις επίσης, για τη μηχανοκίνητη πορεία στη βάση της Σούδας, εξέδωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων και το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, καλώντας το χανιώτικο λαό με τη συμμετοχή του να καταδικάσει τον προαποφασισμένο πόλεμο, από τους Αμερικανούς και Αγγλους ιμπεριαλιστές με τη συμμετοχή και της ΕΕ εναντίον του ιρακινού λαού. Να ξεσηκωθούν όλοι, για να φύγει η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, που αποτελούν σύμβολα υποτέλειας και πηγή πολλαπλών κινδύνων για το λαό μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ