Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Υπερ-ρυθμισμένη» για τους επενδυτές η προστασία του περιβάλλοντος!

Eurokinissi

Στη «συνεπή και συνεχή» επιλογή του να μετατραπεί η «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή οι «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, «σε ατμομηχανή ανάπτυξης», αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο.

Περιγράφοντας το «διακύβευμα», ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην «αναπτυξιακή λογική» του νομοσχεδίου, σημειώνοντας πως θα «διευκολύνει επενδυτικά σχέδια που σήμερα λιμνάζουν», «δεκάδες επενδύσεις οι οποίες βαλτώνουν στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και της νομικής αβεβαιότητας» με τα έως τώρα ισχύοντα, και με βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου «τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις».

Δεσμευόμενος απέναντι στο κεφάλαιο ότι «τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια αίρονται» και ισχυριζόμενος προκλητικά πως στη χώρα μας υπάρχει «υπερ-ρύθμιση» σε νόμους και απαγορεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος - επικαλούμενος και τη σχετική ευρωενωσιακή πραγματικότητα - ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτές αφορούν: «Τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις και κυρίως οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Και τέλος την αλλαγή προτύπου για την επεξεργασία και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων». Επιχείρησε έτσι να πείσει ότι οι στόχοι του κεφαλαίου, που αποτυπώνονται και στο τερατούργημα της κυβέρνησης, μπορούν τάχα να συμβιβαστούν με τις λαϊκές ανάγκες και σε αυτούς τους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι «η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης» και ότι «το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον», αξιοποίηση βέβαια που μεταφράζεται σε εμπορευματοποίησή του, με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικων ομίλων.

Αλλωστε χαρακτήρισε «βέβαιο ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας όλες οι χώρες θα πασχίζουν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους, διαγκωνιζόμενες για την προσέλκυση νέων πόρων και νέων επενδύσεων. Επείγει λοιπόν και η Ελλάδα να είναι παρούσα σε αυτό το μέτωπο, με ένα πρόσωπο δυναμικό και ελκυστικό για τις επενδύσεις. Και οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, γεφυρώνοντάς τους με τις ανάγκες του περιβάλλοντος», επιχειρώντας να παρουσιάσει την καπιταλιστική κερδοφορία ως συμβατή με τη λαϊκή ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε το στόχο της κυβέρνησης για «πλήρη απολιγνιτοποίηση» μέχρι το 2028, κάτι που σηματοδοτεί ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ώστε να διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας για «πράσινες» μπίζνες.

Σε αυτήν τη βάση, επιλέγοντας ως «αντίπαλο» τη βολική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός καταλόγισε υποκρισία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αδειοδοτήθηκαν περιοχές Νatura για έρευνες υδρογονανθράκων, τις οποίες νομοθετεί και με τη βούλα η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας και εδώ την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται. Βάζοντας βέβαια το θέμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με περισσότερες προεκτάσεις, παρατήρησε ότι «αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι και "περί όνου σκιάς" τελικά. Διότι με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους νεκρούς της «Marfin» το 2010, ανακοινώνοντας πως τις επόμενες μέρες η πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν με μια «ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους» που «θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεν κρύβεται με τίποτα η σύμπλευση

Ανακοινώνοντας το... στρίβειν διά του αρραβώνος, την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη διαδικασία ψήφισης του αντιπεριβαλλοντικού τερατουργήματος, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, ολοκλήρωσε χτες την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέβαλε «φιλότιμη» προσπάθεια να φιλοτεχνήσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ για το κόμμα του, κόντρα στα έργα της διακυβέρνησής του, τα οποία συνεχίζει η ΝΔ, αλλά και να πείσει ότι τάχα η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες του λαού και σε αυτόν τον τομέα.

«Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Οχι για την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής. Γιατί το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα μιας υποτιθέμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι κοινός τόπος με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση και ο ανταγωνισμός αφορά στο ποιος και με ποιους όρους μπορεί καλύτερα να το διασφαλίσει αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι προωθεί την εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», «μη βιώσιμης» ανάπτυξης, δημιουργώντας συνθήκες «ανασφάλειας δικαίου» για τους «σοβαρούς επενδυτές», με συνέπεια «οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών να πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν».

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της ΔΕΗ που επικαλέστηκε, προσπερνώντας και εδώ τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πήγε παραπέρα την ιδιωτικοποίησή της στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης», κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη πως δεν αντιλαμβάνεται ότι η διατήρησή της στο δημόσιο έλεγχο μπορεί να δράσει σαν καταλύτης για την καπιταλιστική ανάπτυξη, «υλοποιώντας σύνθετα έργα και φέρνοντας νέες ξένες επενδύσεις», ως «παγοθραυστικό» δηλαδή για το άνοιγμα των νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Κι ενώ, όπως είπε, επικαλούμενος τις χρεοκοπημένες κεϊνσιανές συνταγές για τη θωράκιση του κεφαλαίου, «σε όλη την Ευρώπη αλλάζει η κατεύθυνση. Εχει αρχίσει να εκτιμάται η σημασία της δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί των βασικών υποδομών».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας και παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα τερατουργήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα οποία πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως της «απαλλαγής» των ομίλων από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, της προσφοράς σε επιχειρηματικούς ομίλους «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν περιοχές NATURA, της εγκληματικής πολιτικής στους ΧΥΤΑ κ.ο.κ., ως «προοδευτικές εκσυγχρονιστικές τομές», επιχείρησε να τραβήξει και εδώ τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Ετσι έκανε λόγο για «δύο υποδείγματα» που τάχα συγκρούονται, της «βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης» κι αυτό «του κυρίαρχου, γνώριμου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας».

«Υποδείγματα» με... κοινό παρονομαστή τη στρατηγική της ΕΕ για το λεγόμενο Green Deal, την οποία εκθείασε ο Αλ. Τσίπρας, προτείνοντας αλλαγή διαχειριστή της ίδιας αυτής στρατηγικής, δηλαδή «μια άλλη κυβέρνηση».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τις δικές τους «αναπτυξιακές» προτάσεις για την προώθηση της «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης», δηλαδή των συμφερόντων των «πράσινων» αρπακτικών, κατέθεσαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Την «πατρότητα» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τις «πράσινες μπίζνες» διεκδίκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, η οποία στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη τάχα «για όλους, με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και όχι για τους «ημέτερους», όπως προωθεί η ΝΔ, κ.ο.κ.

«Εξις δευτέρα φύσις» για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλο, που αφού χρέωσε στη ΝΔ ότι «δεν έχετε πρόγραμμα», στο γνωστό παραλήρημά του αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ λέγοντας ότι «θα έπρεπε να συλληφθούν όλοι», ενώ με διάφορες αθλιότητες δεν παρέλειψε και αυτήν τη φορά να δείξει το μένος του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Διάφορες διαχειριστικού τύπου προτάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ ανέπτυξε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, ο επικεφαλής του οποίου δεν τοποθετήθηκε.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδει βουνά, λίμνες, περιοχές Natura μοναδικού φυσικού κάλλους, βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.

Στα «σημεία» και στο διαχειριστικό μείγμα εστίασαν τις διαφωνίες τους τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και καταψήφισαν το νομοσχέδιο χωρίς να διαφωνούν στην ουσία του, που αφορά την «προσέλκυση επενδύσεων», την παραπέρα «απελευθέρωση» της Ενέργειας και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην «πράσινη» οικονομία, που ήδη έχουν προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στους εργαζόμενους στον κλάδο και στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, παρά τις αντιπολιτευτικές του κορόνες και τις διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, τελικά όταν το πράγμα έφτασε στο «διά ταύτα», δηλαδή στην ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησε, διαμαρτυρόμενος τάχα για τις διαδικασίες. Με άλλα λόγια προτίμησε «να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια», προφανώς για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταψηφίσει άρθρα για τα οποία έχει ήδη «λερωμένη τη φωλιά» του, π.χ. την αδειοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης οικοπέδων για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura, τα σχετικά με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας κ.ο.κ.

Την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και αρκετών άρθρων του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου προκάλεσε με αίτημά της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία με τις τοποθετήσεις της κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέδειξε το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που επιβεβαιώνει πως ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της ΝΔ, που με την «ευκαιρία» της πανδημίας συνεχίζει να περνάει με διαδικασίες fast track ό,τι αντιλαϊκό - αντεργατικό μέτρο είχε απομείνει εκτός μνημονιακών νόμων.

Το κυνήγι του κέρδους είναι εχθρός του περιβάλλοντος

Οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Εχθρός του περιβάλλοντος «είναι το κυνήγι του κέρδους» και «όχι η συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εφερε ως παράδειγμα την πολιτική της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «κάθε άλλο παρά προστασία του περιβάλλοντος είναι η προώθηση της "πράσινης οικονομίας"». Αντίθετα, το ζητούμενο είναι «με πρόσχημα το κλίμα να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, δεν την αφορά την ΕΕ η προστασία του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος δε στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι «οι ΑΠΕ χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν ιδιώτες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα πανάκριβο ρεύμα για το λαό και ταυτόχρονα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με το να φυτρώνουν αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά, σε κάθε ορεινό όγκο και κορφή, με το να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων ρευμάτων, άρα με πλημμυρικά φαινόμενα, και σε λίγο θα έχουμε και τα νεκροταφεία των ΑΠΕ, των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι η μορφή, το θέμα είναι ποιος αξιοποιεί και για ποιο σκοπό την Ενέργεια», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «καταστρέφετε μορφές οι οποίες αποδεδειγμένα αναπτύσσουν και βοηθούν το περιβάλλον, όπως είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Γιατί; Διότι δεν συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες. Είναι λοιπόν πολύ καθαρός ο όρος».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του επέλεξε να «επιτεθεί» στον εύκολο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του κυβέρνηση, ο οποίος ακολουθεί την ίδια πολιτική με την ΝΔ «και όσον αφορά την Ενέργεια, και όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, τις περιοχές Natura, και όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ως εργαλείο, όπως επέβαλαν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και όχι για την προστασία των δασών».

Παράλληλα χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον και τις επικλήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα απορρίμματα και τη δημόσια υγεία, θυμίζοντας ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής, «που εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της Αττικής, είναι έργο και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σήμερα η ΝΔ μέσα από την αυθαίρετη χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προωθεί και επιδιώκει στα μουλωχτά να προχωρήσει στο νέο έγκλημα, στο έγκλημα του Γραμματικού».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση τιμά τους νεκρούς της «Marfin», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Δεν είναι τα μεγάλα λόγια η τιμή στη θυσία αυτή που έγινε. Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει, και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και ο ρόλος των προβοκατόρων απέναντι σε ένα λαϊκό κίνημα το οποίο είχε βγει στους δρόμους και διεκδικούσε τα δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία του. Οι προβοκάτορες έπαιξαν συκοφαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, με τους τρεις αυτούς νεκρούς».

Επικίνδυνα ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη δευτερολογία της χτες, όπου και σχολίασε τα άρθρα του νομοσχεδίου, επεσήμανε ξανά ότι στόχος του είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, «ισοπεδώνοντας περιβαλλοντικούς περιορισμούς, εμπόδια που είχαν στην απρόσκοπτη κερδοφορία τους». Παρέθεσε επίσης ένα προς ένα τα πιο «δηλητηριώδη» - όπως τα χαρακτήρισε - άρθρα του νομοσχεδίου (βλέπε διπλανό θέμα).

Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την απολιγνιτοποίηση

Η απολιγνιτοποίηση θα βρει χαμένο το λαό και κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρθηκε στις σοβαρές εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την απολιγνιτοποίηση, κάνοντας λόγο για εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας, για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, για καταστροφή του περιβάλλοντος και για αυξημένα τιμολόγια στην τηλεθέρμανση.

Οπως υπογράμμισε, τις πρώτες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης ο λαός της Δυτ. Μακεδονίας τις ένιωσε όταν αρκετές μονάδες βγήκαν εκτός με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι ποσότητες θερμικού φορτίου και αρκετές οικογένειες έζησαν το «κρύο μέλλον της μεταλιγνιτικής εποχής που τις περιμένει». Τόνισε πως ο δήμος Αμυνταίου έσπευσε να αυξήσει ήδη τα τιμολόγια τηλεθέρμανσης κατά 30%, ενώ αντίστοιχες προετοιμασίες γίνονται σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Σχολιάζοντας τα προσχήματα που επιστρατεύονται, σημείωσε πως ενώ με τα περί προστασίας του περιβάλλοντος σταματούν τα εργοστάσια και τα ορυχεία του λιγνίτη, στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών που θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε «θάλαμο αερίων».

«Δηλητηριώδη» τα άρθρα του νομοσχεδίου

-- Τα άρθρα 2, 3, 4 και 7 για την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής άδειας, βγάζουν από τη μέση κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και έργων, ενώ οι αξιολογητές της άδειας θα είναι και ιδιώτες, που μπορεί να έχουν συμφέροντα.

-- Το άρθρο 11 προβλέπει ότι αντικαθίσταται η άδεια παραγωγής για επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΠΕ, από μια απλή βεβαίωση παραγωγού, υποβαθμίζοντας έτσι περιοχές Natura, καταστρέφοντας περιβαλλοντικά ορεινούς όγκους για την «πράσινη» ανάπτυξη, δηλαδή για την κερδοφορία των ομίλων, τους οποίους βεβαίως ενισχύει η ΕΕ με επιδοτήσεις - τσάμπα χρήμα, χρήματα των λαών.

-- Το άρθρο 116 προβλέπει ειδικό εκκαθαριστή στο ΙΓΜΕ, που η διάλυσή του ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει το έργο αυτό της διάλυσης του μοναδικού ερευνητικού ινστιτούτου της χώρας, με στόχο το ξεπούλημα της μεταλλευτικής έρευνας και γενικότερα του ορυκτού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Με το άρθρο 110 ευνοούνται προκλητικά οι πολυεθνικές εξόρυξης υδρογονανθράκων που μπορούν να χρησιμοποιούν εκτάσεις του Δημοσίου, εκτάσεις Natura, εκτάσεις των ΟΤΑ, για σεισμικές και άλλες γεωφυσικές έρευνες, χωρίς να απαιτείται η λήψη οποιασδήποτε άδειας ή συναίνεσης των φορέων.

-- Με το άρθρο 115 προωθείται ακόμα περισσότερο η πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

-- Με το άρθρο 44 διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση στην τουριστική βιομηχανία ακόμα και σε εθνικούς δρυμούς που μετονομάζονται πλέον σε «εθνικά πάρκα», ευνοώντας και το κατασκευαστικό κεφάλαιο

-- Με το άρθρο 48 ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες για να νομιμοποιηθεί κάθε παράνομη χρήση και καταπάτηση των δασικών εκτάσεων. Ειδικά για το δεύτερο, τη σφραγίδα του έχει βάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, με την πατέντα των «οικιστικών πυκνώσεων».

-- Με το άρθρο 83 και επειδή «τα σκουπίδια είναι χρυσός» για το κεφάλαιο, απαλλάσσεται η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης από ενοχλητικές και χρονοβόρες γνωμοδοτήσεις για να περνάνε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Φωτογραφίζεται έτσι η μεταφορά των απορριμμάτων Αττικής στο Γραμματικό.

-- Με το άρθρο 92 νομιμοποιείται η παράνομη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε χώρους ακόμα και εντός οικιστικού ιστού, όπως στο δήμο Περάματος όπου οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι. Τι μέγεθος της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Περάματος (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τη δημιουργία του ΣΜΑ, για την εφαρμογή δηλαδή του άρθρου 92, το οποίο στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει (και σωστά) ως αντισυνταγματικό.

-- Με το άρθρο 93, δημιουργούνται ανώνυμες εταιρείες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στα νησιά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μοτοκίνητη πορεία ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

«Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σύστημά τους θέλει ανατροπή» το σύνθημα της χτεσινής κινητοποίησης

RIZOSPASTIS

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή, όπου αναρτήθηκε πανό που έγραφε: «Μας καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σύστημά τους θέλει ανατροπή». Με τα συνθήματά τους στις πικέτες και τα τρικάκια τους, τα μέλη της ΚΝΕ κατήγγειλαν ότι «οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα», ότι η κυβέρνηση φέρνει «πράσινες μπίζνες για το κεφάλαιο - υποβάθμιση της ζωής για το λαό και τη νεολαία» και διατράνωσαν πως «ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό».


RIZOSPASTIS

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ