Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΤΕΙ
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

Την αναγκαιότητα το σπουδαστικό κίνημα να παλέψει για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και γνώσεις υψηλού επιπέδου, τονίζει στην κεντρική της προκήρυξη η ΠΚΣ ΤΕΙ και ως προϋπόθεση για τη διεκδίκηση του αιτήματος αυτού θέτει την ενίσχυση της Πανσπουδαστικής για ισχυρό σπουδαστικό κίνημα.

Περιγράφοντας το μέλλον των ΤΕΙ, η ΠΚΣ σημειώνει ότι «είναι πια ξεκάθαρο ότι μας θέλουν:

Αμόρφωτους: Ενα στενά καταρτισμένο δυναμικό, χωρίς ουσιαστική επαφή με την επιστήμη. Με γνώσεις μιας χρήσης. Φτιάχνουν "νέα τμήματα" με τα οποία γελάνε ακόμα και οι σχολάρχες των ΙΕΚ...

Υποβαθμισμένους: Χωρίς εργαστήρια και αίθουσες, χωρίς εστίες, χωρίς καθηγητές (το 70% έκτακτοι). Την ίδια στιγμή ρίχνουν χοντρά λεφτά στα ΠΣΕ. Σε λίγο θα φιλοξενούνται τα ΤΕΙ στα ΠΣΕ και όχι το αντίστροφο.

Υποχρηματοδοτούμενους: Με προϋπολογισμούς εξαθλίωσης μάς στέλνουν κατευθείαν στα ΕΠΕΑΕΚ: το Δούρειο Ιππο για την ιδιωτικοποίηση και τη στροφή προς την κατάρτιση.

Ανεργους χωρίς δικαιώματα: Κάνουν τα ΤΕΙ, ΙΕΚ. Ισοπεδώνουν τα πτυχία προς τα κάτω με την εφαρμογή των Οδηγιών 89/48 και 92/51».

Με αφορμή την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας της παραπάνω οδηγίας και της (ν)τροπολογίας που ψηφίστηκε για τα ΤΕΙ, η ΠΚΣ σημειώνει, «μας λένε για περισσότερα εξάμηνα και την ίδια στιγμή μας δίνουν λιγότερες γνώσεις, μας λένε για οδηγίες που τάχα θα μας ανωτατοποιούν αλλά στην πραγματικότητα μας κάνουν ΙΕΚ, μας τάζουν μεταπτυχιακά και την ίδια στιγμή υποβαθμίζουν τα πτυχία». Σε αυτό η ΠΚΣ απαντά με γενικές συνελεύσεις και πανελλαδικό συντονισμό των συλλόγων, σε αντίθεση με τις παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ η ψήφος στις οποίες, όπως τονίζει η ΠΚΣ, «δίνει το πράσινο φως, όχι μόνο για να συνεχίζεται η κοροϊδία, αλλά και για να περάσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν στο πρόγραμμά τους κυβέρνηση και ΕΕ».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕΙ
«Εχουμε τη δύναμη»

Κάλεσμα στους φοιτητές να μην υποτιμήσουν την ψήφο τους και να στηρίξουν με αυτή την παράταξη που δεν απουσίασε από τους μικρούς και μεγάλους αγώνες τους, απευθύνει στους φοιτητές η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ΑΕΙ ενόψει των εκλογών στις 17 Μάη. Ενάντια στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό με τα οποία οι μικρογραφίες του δικομματισμού επιχειρούν να εμποτίσουν το φοιτητικό κίνημα, η ΠΚΣ απευθύνεται στους φοιτητές λέγοντας «έχουμε τη δύναμη». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ΠΚΣ, ενώ έχει κυκλοφορήσει φυλλάδιο - κάλεσμα, το οποίο τα μέλη και οι φίλοι της ΠΚΣ μοιράζουν χέρι χέρι στα ΑΕΙ, συζητώντας παράλληλα με τους φοιτητές.

Η ΠΚΣ ΑΕΙ καλεί τους φοιτητές να σκεφτούν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τις κυβερνητικές επιλογές που είναι σε εξέλιξη. «Στην ημερήσιά τους διάταξη είναι η απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων, οι πολλοί κύκλοι σπουδών, η μεταφορά των ουσιαστικών εφοδίων στα μεταπτυχιακά, ο κατακερματισμός και εμπορευματοποίηση της γνώσης, η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα», με στόχο περισσότερους και μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς, η διαμόρφωση φτηνού, εξαρτημένου, χωρίς απαιτήσεις επιστημονικού δυναμικού του αύριο.

Η ΠΚΣ περιγράφει το φοιτητικό κίνημα που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες ως μαζικό, μαχητικό και ενωτικό. Που σε συντονισμό με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα θα αντιπαλεύει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά σου στο παρόν και στο μέλλον, θα παλεύει για ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για συνολικές αλλαγές στην κοινωνία, σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα συμφέροντα.«Μόνο ένα τέτοιο φοιτητικό κίνημα, μπορεί να έχει δύναμη και πολιτικό ρόλο στην κοινωνία»,τονίζει η ΠΚΣ. Γιατί για την ΠΚΣ το φοιτητικό κίνημα δεν είναι μόνο οι φοιτητικές εκλογές. «Δεν είναι απλά το έσχατο ανάχωμα κάθε φορά που η κυβέρνηση ψηφίζει ένα αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο», τονίζει η ΠΚΣ, που θεωρεί το φοιτητικό κίνημα ένα ισχυρό όπλο για να μπορεί ο φοιτητής όχι μόνο να εκφράζει την άποψή του για όλα όσα η κυβέρνηση υλοποιεί, αλλά πολύ περισσότερο για να είναι η φωνή των φοιτητών ισχυρή, μαχητική, αποτελεσματική.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί

Η ΠΚΣ ήταν και είναι μέσα στους φοιτητές στηρίξε και στηρίζει τον συντιονισμένο αγώνα τους, δεν τους θυμάται λίγο πρίν τις εκλογές.
Η ΠΚΣ ήταν και είναι μέσα στους φοιτητές στηρίξε και στηρίζει τον συντιονισμένο αγώνα τους, δεν τους θυμάται λίγο πρίν τις εκλογές.
Με τις προκηρύξεις στο χέρι, με εκδηλώσεις στις σχολές, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται τα μεγάλα και μικρά προβλήματα και αναζητούνται λύσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΠΚΣ δίνουν αυτές τις μέρες μια μάχη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η μάχη των εκλογών στις 17 Μάη αποτελεί γι' αυτούς συνέχεια της καθημερινής παρουσίας μέσα κι έξω από τα αμφιθέατρα, στους δρόμους για τη διεκδίκηση λύσεων, όχι μόνο για τα προβλήματα της παιδείας, αλλά και για ενεργό δράση στα μεγάλα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την πάλη του λαού.

Η μάχη αυτή για τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας πρέπει να κερδηθεί. Για φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα συναντούν στους δρόμους του αγώνα το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα και θα αντιπαλεύουν τις αντιδραστικές επιλογές, διεκδικώντας λύσεις σε όφελος του λαού και του τόπου.

Η ενίσχυση της φωνής των φοιτητών και των σπουδαστών, μέσα από την ενίσχυση της ΠΚΣ, αποτελεί αναγκαιότητα για έναν επιπρόσθετο λόγο. Η επίθεση που εξαπολύθηκε στο δικαίωμα στη μόρφωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται, όπως προδιαγράφουν οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στη Βουλή και οι άνωθεν εντολές που παίρνει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να συνεχιστεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ηδη δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την πανεπιστημιακή έρευνα.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο διακρίνεται η προσπάθεια υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και η ενίσχυση των μεταπτυχιακών, οι οποίες θα απευθύνονται στους λίγους. Παράλληλα επιχειρείται τα μεταπτυχιακά να λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Σε ό,τι δε αφορά τον τομέα της πανεπιστημιακής έρευνας, αυτή απομακρύνεται από τους φοιτητές και την κοινωνία. Στα σκαριά βρίσκεται και το περιβόητο νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων.

Παράλληλα έχουν προδιαγράψει την περιβόητη αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά, καταδικάζοντας τους φοιτητές και σπουδαστές, αυριανούς πτυχιούχους, στο κυνήγι της κατάρτισης και της δουλιάς χωρίς δικαιώματα. Η προώθηση της οδηγίας 89/48, που ψευδεπίγραφα παρουσιάζεται ως αναβάθμιση των πτυχίων, ισοπεδώνει τα πτυχία προς τα κάτω, φτάνοντάς τα στο επίπεδο των ΙΕΚ και δημιουργώντας ουσιαστικά ανέργους χωρίς δικαιώματα.

Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση προωθεί, προβάλλοντας την πρόσφατη δήθεν «λαϊκή εντολή» στο όνομα της ένταξης της ΟΝΕ, κάνουν αναγκαιότητα την ύπαρξη φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος που δε θα συμβιβάζονται, δε θα αποτελούν προέκταση του δικομματισμού μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης. Κάνουν αναγκαιότητα την αποφασιστική ενίσχυση της ΠΚΣ.

Σε τρεις μέρες, την Τετάρτη 17 του Μάη, πραγματοποιούνται στους συλλόγους όλης της χώρας οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Η ΠΚΣ στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ δίνει τη μάχη για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή της, τη μάχη για ένα μαζικό, μαχητικό, ενωτικό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, με ζωντανές διαδικασίες κι ενεργοποίηση των φοιτητών και σπουδαστών, στη βάση των προβλημάτων που δημιουργεί η ασκούμενη αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική.

Η έντονη κρίση που είχε ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα στα ΤΕΙ, οι κινητοποιήσεις χιλιάδων σπουδαστών, η κατάσταση στο φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα, το ενδιαφέρον κι η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές και τις διαδικασίες του κινήματος, αλλά και η σχέση της ΠΚΣ με την ΚΝΕ κι οι στόχοι της παράταξης γι' αυτή την εκλογική μάχη, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζει σήμερα ο «Ρ» με αφορμή τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με την Ηλέκτρα Πατσουράκη, μέλος της ΠΚΣ στη ΣΕΥΠ Αθήνας, τη Φρόσω Κονδύλη από τη ΣΔΟ Αθήνας, τον Χάρη Βουρδουμπά, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και τον Θανάση Τζίμα από το Φυσικό Αθήνας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντικό βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών

Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με την Ηλέκτρα Πατσουράκη, τη Φρόσω Κονδύλη, τον Χάρη Βουρδουμπά και τον Θανάση Τζίμα
Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με την Ηλέκτρα Πατσουράκη, τη Φρόσω Κονδύλη, τον Χάρη Βουρδουμπά και τον Θανάση Τζίμα
- Πριν λίγο καιρό είχε προκύψει ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το χαρακτήρα των ΤΕΙ και το επίπεδο σπουδών που παρέχουν. Η κρίση στα ΤΕΙ συνοδεύτηκε από μια φιλολογία περί «ανωτατοποίησής» τους και το θέμα «έκλεισε» προεκλογικά, με τη γνωστή τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ποια η θέση της Πανσπουδαστικής για την «ανωτατοποίηση» και την τροπολογία;

Ηλέκτρα: Εμείς λέμε και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, ότι αυτή η τροπολογία δε μας κατοχυρώνει, ούτε διασφαλίζει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ρόλο των ΤΕΙ σήμερα. Η ανωτατοποίηση δεν πρόκειται να δημιουργηθεί με μια τροπολογία, αλλά μόνο με τη δημιουργία Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα καταργήσει το διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ και θα είναι μία επιστήμη ανά γνωστικό αντικείμενο. Δε θα πρέπει να υπάρχει διάσπαση πτυχίων σε κάθε κλάδο κι ιδιαίτερα σε κλάδους που είναι πολύ χωρισμένοι, όπως είναι τα παιδαγωγικά, οι οικονομικές σχολές κλπ.

Και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μόνο μέχρι τις εκλογές έκαναν κάτι. Αυτό που τους ενδιέφερε μόνο ήταν πώς θα προσεγγίσουν κάποιο κόσμο προεκλογικά και ενόψει των σπουδαστικών εκλογών και μετά τις βουλευτικές εκλογές ήταν άφαντοι. Ούτε σε Γενικές Συνελεύσεις θέλησαν να συμμετέχουν κι απ' αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχουν θέσεις. Οι θέσεις που παρουσιάζουν είναι θέσεις απάτης.


Θανάσης: Να προσθέσουμε ότι όταν ήταν στην επικαιρότητα το ζήτημα των ΤΕΙ, η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ κράτησαν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση σε σχέση μ' αυτά που έλεγαν στις Γενικές Συνελεύσεις των χώρων τους. Δηλαδή, στις συνελεύσεις των συλλόγων των ΑΕΙ ουσιαστικά υποστήριζαν ότι τα ΤΕΙ δεν πρέπει να ανωτατοποιηθούν. Ετσι προσπαθούσαν μ' έναν τρόπο να απομονώσουν τον κόσμο από το κύριο, από την ουσία του προβλήματος που έχει να κάνει με την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΠΚΣ, κρατούσε ενιαίες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και προσπαθούσε να πάρει σάρκα και οστά η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, συνδεδεμένη και με την κοινωνία και την παραγωγή, δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα να κατοχυρώνονται από τα πτυχία μας. Οι άλλες παρατάξεις έριχναν ουσιαστικά στάχτη στα μάτια του κόσμου, γι' αυτό και μετά τις εκλογές το πράγμα «κάθισε», με τα αποτελέσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή.

- Δηλαδή, η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών βαραίνει αυτές τις παρατάξεις;

Φρόσω: Εγινε προσπάθεια από την Πανσπουδαστική να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα στις σχολές, για να συζητηθούν τα προβλήματα που υπήρχαν και προπαντός να ενημερωθούν οι σπουδαστές. Η σχολή είχε κλείσει για ένα μήνα περίπου και πάρα πολλοί σπουδαστές δεν ήξεραν τι είχε «παιχτεί» το προηγούμενο διάστημα. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις μαζεύαμε υπογραφές για να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις, αυτοί έπαιρναν αποφάσεις για συνελεύσεις μετά από το Πάσχα, άλλαζαν τελείως τις ημερομηνίες, δε βοηθούσαν καθόλου στο να προπαγανδιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις, δεν ενημέρωναν τον κόσμο. Επειδή στο ΚΣ της ΕΣΕΕ η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ είναι πλειοψηφία, όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιρναν τέτοιες αποφάσεις, που μόνο στα λόγια έλεγαν ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την εξασφάλιση των ΤΕΙ, «ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο» κλπ. - σε καμιά περίπτωση όμως αυτό που λέει η ΠΚΣ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση - στην πράξη η επαναστατικότητά τους εξαντλούνταν στο να συναντηθούν με τον νέο υπουργό... Και δεν ξέρω τι θα ήθελαν να του ευχηθούνε...


Η στάση της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που πρότειναν «αγώνα από το σπίτι μας» δεν ήταν κι ανάλογη μ' αυτό που λέγανε οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην πλειοψηφίας τους. Οταν, μιλώντας με τους σπουδαστές, τους λέγαμε ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, τι γίνεται με την απόφαση του ΣτΕ, με την ευρωπαϊκή οδηγία -που μας υποβαθμίζει και δε μας αναβαθμίζει όπως έλεγε η ΔΑΠ, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στο μάζεμα των υπογραφών για να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, όπου τα ΔΣ δεν έπαιρναν αποφάσεις. Από την άλλη, η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ έστελναν τον κόσμο σπίτι του.

Ακριβώς επειδή τέτοιες ήταν οι πλειοψηφίες και στα ΔΣ και στο ΚΣ της ΕΣΕΕ, ήταν πολύ δύσκολο να συσπειρωθεί ο κόσμος, να συμμετέχει στις μαζικές διαδικασίες και να συνεχιστεί ο αγώνας γι' αυτή την κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας σε λίγο.

Για ένα ζωντανό μαχητικό φοιτητικό κίνημα

- Παρ' όλες τις δυσκολίες, οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ συσπείρωσαν χιλιάδες σπουδαστές πανελλαδικά, κι η ΕΣΕΕ παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς κινητοποιήθηκε. Αντίστοιχη κινητοποίηση στα ΑΕΙ δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Γιατί;

Χάρης: Το γιατί δεν έχουμε κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ δεν είναι απλό να απαντηθεί και δεν είναι μόνο ένας παράγοντας που συντελεί σ' αυτό. Οχι βέβαια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια ή ότι δεν υποβαθμίζονται οι σπουδές και τα πτυχία, αντίληψη που προσπαθούν να περάσουν οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Σ' αυτό παίζει βασικό ρόλο το ζήτημα των συσχετισμών. Η συνεργασία ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις που υπάρχουν στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ, έχει καταστήσει αυτή τη στιγμή την ΕΦΕΕ ένα «φάντασμα». Εχει να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο από το 1995 και τότε ήταν η τελευταία φορά που το ΚΣ της ΕΦΕΕ πήρε απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση - χωρίς κανένα ιδιαίτερο πολιτικό προσανατολισμό, βέβαια - με αφορμή τα μέτρα που πέρναγε τότε η κυβέρνηση, με υπουργό Παιδείας τον Γ. Παπανδρέου.

Το ζήτημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια κινείται μόνο από την Πανσπουδαστική. Εχουν υπάρξει μια σειρά από διαδικασίες: αρκετές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει και πέρσι και φέτος, συμμετοχή φοιτητών σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στο πλευρό των μαθητών, βάζοντας ταυτόχρονα και τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν το φοιτητικό κίνημα και τέλος, η συμμετοχή των φοιτητών ήταν ιδιαίτερα έντονη στις κινητοποιήσεις του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

- Σήμερα ακούμε συχνά ότι οι φοιτητές δε συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, «δεν ενδιαφέρονται», «στις εκλογές νικάει η αποχή» κλπ. Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η συμμετοχή σ' αυτές τις εκλογές;

Χάρης: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η συμμετοχή θα αυξηθεί ή θα μειωθεί κι αν ευσταθούν όλα αυτά τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε πρόβλεψη. Πάντως, οι διαθέσεις των φοιτητών δείχνουν ότι δε θα υπάρχει νέα πτώση της συμμετοχής. Χωρίς βέβαια να υπάρχει καμιά ένδειξη για ριζική αλλαγή στο κλίμα σε σχέση με τη συμμετοχή των φοιτητικών εκλογών.

Αυτό το οποίο όμως πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι όλοι αυτοί που ξεκίνησαν τη φιλολογία για μη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να πείσουν τους φοιτητές να μην κατέβουν να ψηφίσουνε και έχουν κάνει τα πάντα σχεδόν ώστε να δημιουργήσουν αυτή την αδράνεια και την αποπολιτικοποίηση, όχι μόνο στους φοιτητές αλλά και γενικότερα στη νεολαία και τον ελληνικό λαό. Σ' αυτό παίζουν προφανώς ρόλο κι οι άλλες παρατάξεις που έχουν μειώσει το κύρος των φοιτητικών συλλόγων με την αδρανοποίησή τους κι έχουν καταφέρει σ' ένα βαθμό να μην αισθάνεται ο φοιτητής τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος δική του υπόθεση.

Το ζήτημα της συμμετοχής ανοίγεται και θα είναι ένα κριτήριο για τα φετινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, όμως αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία στην οποία συντελούνε πάρα πολύ παράγοντες.

Ηλέκτρα: Στα ΤΕΙ με τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν οξύνθηκε κι η αντιπαράθεση σε μεγάλο βαθμό σε αρκετές σχολές. Αυτό σημαίνει ότι και η ΠΚΣ και σ' ένα βαθμό κι οι άλλες παρατάξεις, έπιασαν κουβέντα με κόσμο, απλώθηκε παρακάτω η δουλιά, με την έννοια ότι πολλοί σπουδαστές συμμετείχαν, ενδιαφέρθηκαν. Βέβαια, δεν έχουμε καμιά μαγική σφαίρα μπροστά μας για να ξέρουμε πώς θα είναι η αποχή. Ομως υπάρχουν κι άλλα δείγματα, όπως το μαζικό ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ. Οταν έχουμε το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο από άλλες φορές, κι όταν έρχεται μια γενιά που έχει περάσει κι από μαθητικές κινητοποιήσεις και διαδικασίες σε συλλογικά όργανα, μπορούμε να μιλάμε για δεδομένα που θα αυξήσουν τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτές τις εκλογές.

Να βγει δυνατό το μετερίζι των αγώνων

- Γιατί οι φοιτητές κι οι σπουδαστές να ρίξουν ψήφο στην ΠΚΣ;

Θανάσης: Οι φοιτητικές εκλογές είναι κομμάτι των διεργασιών του φοιτητικού κινήματος, δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Η επίθεση που δέχονται οι φοιτητές κι οι σπουδαστές όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως μέλη της κοινωνίας, είτε ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι μεγάλη. Κάποια στιγμή όλοι καλούνται να πάρουν θέση πάνω στα προβλήματά τους κι αργά ή γρήγορα όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι η μόνη διέξοδος είναι αυτή του αγώνα. Φαίνεται κι είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος της Πανσπουδαστικής είναι αυτή που εγγυάται την άνοδο του φοιτητικού κινήματος, τόσο σε επίπεδο ενότητας με το λαϊκό κίνημα όσο και σε επίπεδο θέσεων και πλαισίου. Γι' αυτό ακριβώς καλούμε τον κόσμο να στηρίξει την παράταξη σ' αυτές τις εκλογές. Οπως λέει κι η κεντρική μας αφίσα, «Εχουμε τη δύναμη» όχι μόνο από άποψη αιτημάτων, τα οποία βέβαια είναι σωστά κι αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα, αλλά ακριβώς επειδή οι ψήφοι που θα πέσουν στην ΠΚΣ θα μείνουν ακριβώς στο ίδιο μετερίζι. Στο επόμενο διάστημα η ΠΚΣ θα 'ναι αυτή που, με βάση τη δύναμη που θα έχει και από αυτές τις φοιτητικές εκλογές κι από τη συσπείρωση κόσμου που θα 'χει γύρω της, θα τις καταθέσει στο πεδίο του αγώνα, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική αυτή που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά και βάζοντας θέσεις και στόχους για παιδεία εντελώς διαφορετική στο μέλλον.

Φρόσω: Η κατάσταση δείχνει ότι δεν παίρνει άλλο πιο κάτω. Δεν μπορούμε να καθόμαστε σπίτι μας και να περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά κι επειδή οι διαθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι θα 'ρθουν κι άλλα πολύ χειρότερα. Για να έχουν δύναμη οι σπουδαστές να παλεύουν από καλύτερους όρους για τα ζητήματα που τους αφορούν στα ΤΕΙ και γενικότερα στο χώρο της Παιδείας, πρέπει να βγει δυναμωμένη η Πανσπουδαστική απ' αυτές τις εκλογές. Να βελτιωθούν οι όροι με τους οποίους θα μπορεί αργότερα να παρεμβαίνει πιο έντονα. Το πρώτο βήμα θα 'ναι η ψήφος στην Πανσπουδαστική και το σημαντικότερο, ο κόσμος που θα τη στηρίξει να συνεχίσει να 'ναι δίπλα της και το επόμενο διάστημα, είτε στη Γενική Συνέλευση, είτε στην κινητοποίηση, στους αγώνες που θα 'ρθουν.

Χάρης: Φέτος μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ένα ισχυρό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που θα κάνει «δύσκολη τη ζωή» της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια, αφού αναμένουμε μια σειρά αντιδραστικά μέτρα και νομοσχέδια για το επόμενο διάστημα. Βασικό, λοιπόν, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, είναι η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής, που δεν εμφανίζεται για να ζητήσει την ψήφο των φοιτητών και σπουδαστών τις τελευταίες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, αλλά είναι όλο το χρόνο μέσα στα αμφιθέατρα, ξέρουν ποιες είναι οι θέσεις της, την έχουν δει μπροστά σ' όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι σημαντικό να δοθεί ένα μήνυμα: ότι δε θα στηριχτεί ο δικομματισμός, θα δεχτεί ένα πλήγμα. Οτι δεν αποδέχονται οι φοιτητές τη συγκεκριμένη πολιτική και έχουν τη διάθεση να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να βάλουν πλάτη για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα.

Μπορούμε να κατακτήσουμε πολλά ακόμη

- Στη ΣΕΥΠ Αθήνας, τη μεγαλύτερη πανελλαδικά σχολή των ΤΕΙ, η ΠΚΣ βγαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια πρώτη δύναμη, με ποσοστά 35-40%. Πώς μεταφράζεται αυτό στην καθημερινή δράση της παράταξης;

Ηλέκτρα: Η Πανσπουδαστική και στη σχολή και γενικά είναι ευρύτερη παράταξη, στην οποία συμμετέχουν μέλη της ΚΝΕ και πολλοί άλλοι πρωτοπόροι σπουδαστές. Είναι πολλοί αυτοί οι νέοι που προβληματίζονται για τα θέματα της Παιδείας από το τι συμβαίνει στο εξάμηνό τους, που δεν έχουν βιβλία, μέχρι το τι πτυχίο θα πάρουν και τι θα κάνουν όταν βγουν στην παραγωγή. Εκφράζονται μέσα από την Πανσπουδαστική, συσπειρώνονται γύρω απ' αυτήν καθημερινά. Οι 665 ψήφοι που πήραμε πέρσι στη ΣΕΥΠ είναι ψήφοι διεξόδου από τα προβλήματα που μαστίζουν τους σπουδαστές.

Χάρης: Πέρα απ' το ζήτημα ότι η ΠΚΣ συσπειρώνει έναν ευρύτερο κόσμο, έχουμε καταφέρει, σε μικρό βαθμό βέβαια ακόμη, στα πανεπιστήμια να μην περνάει το στημένο δικομματικό παιχνίδι, ο καβγάς που κυριάρχησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μέσω μιας σειράς υποσχέσεων και παροχών που εγκλώβισε τις συνειδήσεις πολλού κόσμου και τους οδήγησε, παρόλο που δε συμφωνούν με τα δυο μεγάλα κόμματα, να επιλέξουν ένα από τα δύο ως διαχειριστές της συγκεκριμένης πολιτικής.

Ο εγκλωβισμός στο δικομματισμό δε συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στα πανεπιστήμια, χωρίς να εννοούμε ότι το ποσοστό που πήραμε πέρσι ή ακόμα κι αυτό που θα πάρουμε φέτος, θα μας ικανοποιεί. Αυτό έχει να κάνει και με τη δράση της παράταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει να κάνει και με τη συνεπή δράση της ΚΝΕ σ' όλους τους χώρους και τα πανεπιστήμια, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει επιτρέψει στους εκπροσώπους του δικομματισμού και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, να μεταφέρουν αυτό το στημένο δικομματικό σκηνικό στο χώρο των πανεπιστημίων. Εχουμε καταφέρει, σε μικρότερο βαθμό απ' αυτό που θα θέλαμε βέβαια, να μεταφέρουμε την κουβέντα των φοιτητικών εκλογών στα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές. Εχουμε αρκετή δουλιά να κάνουμε ακόμα σε σχέση μ' αυτό. Επίσης, έχουμε καταφέρει να δώσουμε στους φοιτητές την πεποίθηση ότι έχουν τη δυνατότητα να παλέψουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους κι αυτό το πράγμα θα εκφραστεί πιστεύω και στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ