Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Γιατί πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ

Σ' αυτές τις εκλογές η μικρομεσαία αγροτιά έχει τουλάχιστον τρεις βασικούς λόγους για να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

- Ο πρώτος αφορά στην καταδίκη της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΚΑΠ, που είναι υπεύθυνες για τα αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας, τη μαζική χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Η καταδίκη αυτή δεν μπορεί να γίνει ψηφίζοντας ΝΔ ή ΣΥΝ, επειδή και αυτά τα κόμματα θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, που είναι η μήτρα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζοντας ΝΔ δεν αποτρέπεται, αλλά εξασφαλίζεται η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, είτε η ΝΔ γίνει κυβέρνηση στις 7 Μάρτη, είτε το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσουν την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία με διάφορα προσχήματα μειώνει δραστικά τη στήριξη της γεωργίας, αποδιοργανώνει την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων με ολέθριες συνέπειες στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου και επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες.

- Ο δεύτερος λόγος υπερψήφισης του ΚΚΕ αφορά στην ενίσχυση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στήριξε και θα στηρίξει αυτούς τους αγώνες που σίγουρα δεν ανέτρεψαν τις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, απέτρεψαν όμως χειρότερες επιλογές, επιβράδυναν την υλοποίηση τους, απέσπασαν κάποιες μικροκατακτήσεις και αποτελούν σοβαρή εμπειρία και παρακαταθήκη για το μέλλον. Τους αγώνες αυτούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους αντιμετώπισε με όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα αγροτοδικεία. Ενώ η ΝΔ τους υπονόμευσε και στις κρίσιμες φάσεις διέλυε τα μπλόκα, για να καλλιεργείται η απογοήτευση και η ηττοπάθεια και να υλοποιείται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

- Ο τρίτος λόγος υπερψήφισης του ΚΚΕ αφορά στην προώθηση της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που θα αλλάξει το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και σε μια πορεία θα κατακτήσει την εξουσία για να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική, στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας.

Βασικοί άξονες αυτής της φιλοαγροτικής πολιτικής είναι:

  • Η ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Η ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, επειδή μόνο έτσι αντιμετωπίζεται ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος χωρίς να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μειώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται το γεωργικό εισόδημα.
  • Η πολύπλευρη κρατική στήριξη της αγροτικής οικονομίας, με τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με την υλοποίηση βασικών αγροτικών έργων υποδομής. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή της εγχώριας αγροτικής έρευνας. Με ΑΤΕ κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή. Με ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας. Με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο. Με θεσμοθετημένη κατώτερη σύνταξη ίση με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ περίπου). Με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τους «τσάκισε» ο καιρός, τους «θάβει» η κυβέρνηση

Μετά την κακοκαιρία, οι παγετόπληκτοι αγρότες της περιοχής του Μαραθώνα έρχονται αντιμέτωποι με την κοροϊδία της κυβέρνησης και τα «ψίχουλα» που τους δίνει ο ΕΛΓΑ

Το βάρος του χιονιού κατέστρεψε θερμοκήπια και καλλιέργειες
Το βάρος του χιονιού κατέστρεψε θερμοκήπια και καλλιέργειες
Κουράστηκαν απ' τα ψέματα, βαρέθηκαν τις υποσχέσεις, οι πληγέντες αγρότες. Για άλλη μια χρονιά γίνονται μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές υποδομές από το χιονιά. Για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση έσπευσε να μοιράσει ψευτοϋποσχέσεις και ψευτοαποζημιώσεις. Κι αυτή τη φορά το έκανε με μεγαλύτερη ένταση, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν μέρες που 'ναι λίγο πριν τις εκλογές...

Το μέγεθος των προβλημάτων τους, στα οποία ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη κακοκαιρία, κατέθεσαν στο «Ρ» πληγέντες παραγωγοί της Αττικής. Το μέγεθος των ζημιών που έπαθαν και της κοροϊδίας που δέχονται, τους ωθεί σε αγωνιστική διέξοδο. Οι πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία αγρότες της περιοχής του Μαραθώνα δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την άμεση και ουσιαστική αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο «Ρ» βρέθηκε κοντά τους, συνομίλησε μαζί τους και κατέγραψε με λεπτομέρεια το μέγεθος της ζημιάς. Τους «έφερε» τα μαντάτα του υπουργείου Γεωργίας για τις τιμές με τις οποίες θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες: Τα εσπεριδοειδή κοστολογούνται με 3 ευρώ/ δέντρο, οι ελιές 0,5 ευρώ/δέντρο, τα σιτηρά 2 ευρώ/στρέμμα, τα υπαίθρια λαχανικά 150 ευρώ/στρέμμα, τα λαχανικά θερμοκηπίου 500 ευρώ/στρέμμα και τα ανθοκομικά φυτά 1.000 ευρώ/στρέμμα. Στο άκουσμα των παραπάνω τιμών οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μας ξέσπαγαν σε γέλια, για να αρχίσουν στη συνέχεια τους χαρακτηρισμούς προς τους αρμόδιους «εις άπταιστον γαλλικήν».

Ο Λ. Αντωνάκης ακόμη περιμένει την αποζημείωση από την καταστροφή του 2002
Ο Λ. Αντωνάκης ακόμη περιμένει την αποζημείωση από την καταστροφή του 2002
Η αιτία περιγράφεται με τον πιο πειστικό τρόπο από τον παρακάτω συνομιλητή μας, Θ. Σταφύλη, του οποίου τα 3 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας μαρουλιών καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου, τόσο η καθεαυτή καλλιέργεια, όσο και η ίδια η εγκατάστασή του. «Η σπορά των 25.000 ριζών μου στοίχισε περίπου 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις παραπάνω τιμές, εγώ δικαιούμαι να πάρω 1.500 ευρώ για την καταστροφή της καλλιέργειας. Ηδη είμαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό στην Αγροτική Τράπεζα και τώρα αυτό που μου προτείνουν είναι να πάω να κάνω επιπλέον δάνειο με τους γνωστούς "ευνοϊκούς" όρους. Δηλαδή σαν να μου λένε πάρε τη θηλιά να κρεμαστείς». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιεργητής οφείλει στην ΑΤΕ 70.430 ευρώ (24 εκατ. δραχμές), όταν το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκε το 1984 ήταν 5 εκατομμύρια δραχμές και ήδη έχει καταβάλει στην ΑΤΕ 20 εκατ. δραχμές.

Ο Θ. Σταφύλης μας ρώτησε αν γνωρίζαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Γ. Δρυ στο Συμβούλιο της ΕΕ, που έγινε την περασμένη βδομάδα, σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν από τα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης). Του μεταφέραμε και μεις την «έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης» που εξασφάλισε με την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Γεωργίας. Μας κοίταξε απορημένος και ρώτησε: «Κι από λεφτά; Δεν είπαν τίποτα;». «Προς το παρόν, στέλνουν την αλληλεγγύη τους», του απαντήσαμε και για του λόγου το αληθές του διαβάσαμε την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας. Το αποτέλεσμα ήταν να πλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας με μερικούς πολύ ενδιαφέροντες «χαρακτηρισμούς» και μερικά εξίσου ενδιαφέροντα... «καλολογικά στοιχεία», όλα αποκλειστικά αφιερωμένα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αγροτική της πολιτική.

«Μας βάζουν στον "ντορβά"»

Ο Χρ. Σακαρίκος δείχνει στον φακό του «Ρ» την κατεστραμμένη σοδειά του
Ο Χρ. Σακαρίκος δείχνει στον φακό του «Ρ» την κατεστραμμένη σοδειά του
Λίγο παρακάτω από το κατεστραμμένο πλέον θερμοκήπιο του Θ. Σταφύλη, συναντήσαμε τον Δημήτρη Τούντα, του οποίου τα 7 στρέμματα θερμοκηπίου που είχε και καλλιεργούσε ντομάτες και αγγούρια καταστράφηκαν από το βάρος του χιονιού που συσσωρεύτηκε στη στέγη. Το ευτράπελο και ταυτόχρονα εξοργιστικό με τη δική του περίπτωση είναι ότι ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει να αποζημιωθεί ο Δ. Τούντας ούτε καν βάσει των εξευτελιστικών τιμών που προαναφέραμε, αφού η καλλιέργειά του δε βρισκόταν στη φάση ανάπτυξης καρπού. Με έναν φειδωλό υπολογισμό τα εφτά στρέμματα της καλλιέργειας του στοίχισαν περίπου 12 εκατ. δραχμές. «Και πώς θα βγει η φετινή χρονιά;» τον ρωτήσαμε και η ερώτηση φάνηκε μάλλον αφελής: «Μα για τη φετινή χρονιά με ρωτάς; Πώς θα ξαναστήσω όλη αυτήν την εγκατάσταση που είχε φτιάξει με μύριους κόπους ο πατέρας μου, μου λες; Μόλις είχαμε καταφέρει να ξεχρεώσουμε την τράπεζα και ευτυχώς δηλαδή. Τώρα πάνε να μας βάλουν πάλι στον ντορβά».

Επόμενος συνομιλητής μας ο Χρ. Σακαρίκος, που τον βρήκαμε να «παλεύει» μέσα στο 5 στρεμμάτων χωράφι του να το καθαρίσει από τα απομεινάρια πια του θερμοκηπίου του. Ανοιξε τα μάτια του και μας κοίταζε λίγο με δυσπιστία, αλλά πιο πολύ με οργή όταν του είπαμε τις τιμές των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ. «Πήγε στράφι αυτή η χρονιά», μας είπε, «η δουλιά μας σβήνει χρόνο με το χρόνο. Ακόμα και να πάρω κάποια στιγμή - φέτος ελπίζω - αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ, ξέρω ότι καιροφυλακτούνε οι κατασκευαστές των θερμοκηπίων, οι οποίοι θα ανεβάσουν το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων, για να καρπωθούν αυτοί τις όποιες αποζημιώσεις».

Δις εις... καταστροφή


Για το τέλος αφήσαμε την περίπτωση του Λευτέρη Αντωνάκη, διότι αυτή καταδεικνύει σε όλο της το μέγεθος τι σημαίνει «άμεσες αποζημιώσεις» που εξαγγέλλει σε κάθε ανάλογη περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Το 2002 είχα πάθει ανάλογη καταστροφή στο θερμοκήπιό μου, όπως και άλλοι αγρότες της περιοχής. Μας είπαν τότε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουμε μόνοι μας στις επισκευές και να κρατήσουμε τιμολόγια για κάθε έξοδο που θα κάνουμε. Εγώ ξόδεψα τότε 4,5 εκατ. δραχμές, μαζί με το ΦΠΑ. Από αυτά, δεν πήρα 2 χρόνια μετά, ούτε πεντάρα τσακιστή».

Οπως μας είπαν οι αγρότες που συνομιλήσαμε, τις αμέσως επόμενες μέρες και βέβαια πριν από τις εκλογές, οι πληγέντες αγρότες της περιοχής θα αποφασίσουν με ποιους τρόπους θα διεκδικήσουν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι ίδιοι δήλωναν στο «Ρ» ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πραγματικά δυναμικές κινητοποιήσεις. Μας αποχαιρέτησαν και ανανέωσαν το ραντεβού μαζί μας, «στο δρόμο, αφού εκεί μόνο μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας». «Σίγουρα στο δρόμο, αλλά μην ξεχνάμε και την κάλπη, για να έχει ο δρόμος ορθή κατάληξη» τους ανταπαντήσαμε και ανανεώσαμε τα ραντεβού μας και στα δύο μέρη...


Ο Θ. Σταφυλής ανάμεσα στα απομεινάρια του θερμοκηπίου του...
Ο Θ. Σταφυλής ανάμεσα στα απομεινάρια του θερμοκηπίου του...

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΡΗΤΗ
Δεν ξανάγιναν τέτοιες ζημιές

Τις πληγές της συνεχίζει να μετρά η Κρήτη, μετά τον καταστροφικό χιονιά και την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες μέρες. Η έντονη και διαρκής χιονόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέχρι και 100% σε αρκετές περιπτώσεις της φυτικής παραγωγής, των θερμοκηπίων, είδη κηπευτικών, στην κτηνοτροφία, ενώ από το βάρος του χιονιού καταστράφηκαν ελιές και εσπεριδοειδή.

Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο νομό Ηρακλείου, στην περιοχή Τυμπάκι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές φτάνουν το 100% σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων και 460 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο «Ριζοσπάστης» που βρέθηκε στην περιοχή μίλησε με παραγωγούς για τις καταστροφές και το ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίοι όπως μας δήλωσαν βρίσκονται σε απόγνωση.

Ακόμα, από τις πλημμύρες του 2001 και το χαλάζι το 2002 έχουν να δουν αποζημιώσεις οι αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αφού τα έξοδα είναι τεράστια, το ίδιο και τα χρέη.

Μας οδηγούν στην εγκατάλειψη της παραγωγής μας, μας είπε ο Στέλιος Χατζηδάκης, παραγωγός στην περιοχή Τυμπακίου στον Κόκκινο Πύργο. «Καλλιεργούσα εννιά στρέμματα και τα τελευταία χρόνια μόνο πέντε, αφού δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα έξοδα και αυτά θα μειωθούν και άλλο», μας δηλώνει και προσθέτει. «Το 2001 το ύψος των καταστροφών στις καλλιέργειές μου, από τις πλημμύρες εκτιμήθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια, τελικά το κατέβασαν στις 300.000 δρχ. που ακόμα δε μου έχουν δοθεί. Εχω καταθέσει όλα τα τιμολόγια που απαιτούνται χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καταστροφές από το χαλάζι το 2002, δόθηκαν κάτι λεφτά από τα ΠΣΕΑ όχι όμως και από τον ΕΛΓΑ. Γιατί να περιμένω τώρα ότι κάτι θ' αλλάξει;».


Λαμπρινή ΠΙΤΑΚΑ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κι εδώ «μετράνε» πληγές και... κοροϊδία

Μεγάλες καταστροφές εκτιμάται ότι έχουν γίνει στη φυτική παραγωγή, και πιθανά στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοδειδών, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών.

Στο νομό της Αρτας έχει γίνει 100% ζημιά στην παραγωγή πορτοκαλιών που ήταν στα δέντρα. Καταστράφηκε η παραγωγή λεμονιών και ο ελαιόκαρπος. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) επισημαίνει ότι οι καταστροφές που έχουν γίνει θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό του νομού. Μπορούν να προκαλέσουν την οικονομική καταστροφή του αγροτικού πληθυσμού με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, γιατί δεν υπάρχουν αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει τάξει προεκλογικά 6 με 7 φορές και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το περασμένο φθινόπωρο, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν καθώς μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες. Η ΟΑΣΝΑ υπογραμμίζει ότι λύση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι καταστροφές πρέπει να γίνει μέλημα των μικρομεσαίων αγροτών. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, από τα χιόνια στις 23-25/1/04 και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από τις 13-16/2/04, μεγάλη ζημιά έχει γίνει κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα χειμερινά κηπευτικά. Λιγότερο στις φράουλες, τα δημητριακά ενώ στις ελιές είχε γίνει η συγκομιδή και έτσι δεν παρατηρούνται μέχρι στιγμής καταστροφές. Εχουν γίνει γύρω στις 2 με 3 χιλιάδες αιτήσεις. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα με ενάμισι μήνα. Πιθανά το κόστος των καταστροφών στην παραγωγή να φτάνει το 1 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη η καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών.

Στο νομό Θεσπρωτίας υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 3 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «βαλέντσια» και 2 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «ναβαλίνες». Αν έχουν καταστραφεί τα δέντρα τότε δε θα υπάρχει καθόλου παραγωγή τη χρονιά που έρχεται, τουλάχιστον. Δηλαδή, θα υπάρχει απώλεια στην παραγωγή 10-15 χιλιάδων τόνων πορτοκαλιών και 25-35 τόνων μανταρινιών.

Στο νομό Πρέβεζας, έχουν καταστραφεί 100% τα λεμόνια, το 80% της παραγωγής των πορτοκαλιών και ο ελαιόκαρπος. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στα θερμοκήπια με τα κηπευτικά.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μετά τον παγετό οι κυβερνητικές «κρυάδες»...

Ολοκληρωτική η καταστροφή στα εσπεριδοειδή σε Αχαΐα και Αργολίδα και μεγάλες ζημιές στα θερμοκήπια

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, μετά τις χιονοπτώσεις στα μέσα του Φλεβάρη και του παγετού που ακολούθησε.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς όσα πορτοκάλια και λεμόνια ήταν επάνω στα δέντρα καταστράφηκαν, ενώ οι αγρότες εκφράζουν έντονους φόβους για το μέγεθος της ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή στα δέντρα, όπου η ζημιά είναι δεδομένη και αναζητείται το ύψος που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ολοκληρωτική είναι και η καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες κηπευτικών και θερμοκηπίων στις περισσότερες περιοχές του Μοριά.

Η Αχαΐα και η Αργολίδα ήταν οι δύο νομοί που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Στην Αργολίδα, όση παραγωγή είχε μείνει στα δέντρα (πορτοκαλιές - λεμονιές) καταστράφηκε. Για πρώτη φορά χιόνισε στην Επίδαυρο όπου πέρα από την παραγωγή σημαντικές ζημιές διαφαίνονται και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς μέρα με τη μέρα τα αποτελέσματα του παγετού γίνονται ακόμα πιο ευδιάκριτα. Ταυτόχρονα, μεγάλες είναι και οι ζημιές στα κηπευτικά, όπου οι αγκινάρες και τα μαρούλια «κάηκαν» σχεδόν ολοσχερώς.

Οσο ένας καφές...

Στην Αχαΐα, η Αιγιάλεια και η Δυτική Αχαΐα υπέστησαν τρομερές ζημιές. «Κανείς δε θυμάται χειρότερη χιονόπτωση εδώ και πενήντα χρόνια από τη φετινή. Το χιόνι εδώ στην Αιγιάλεια και μάλιστα στην παραλία έφτασε τους 30 και 35 πόντους. Σε συνδυασμό με τον παγετό που ακολούθησε τα "έκαψε" όλα» μας λέει ο Γιώργος Πληθάκης από τα Σελιανίτικα και δείχνει την καταστραμμένη του παραγωγή στο περιβόλι όπου και τον βρήκαμε, συνοδευόμενοι από τον Κώστα Κερκουλά, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Σελιανίτικων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιγιάλειας των Αγροτών.

«Φέτος περιμέναμε να πάρουμε κάτι από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Τώρα τίποτα. Εγώ συντηρώ εφταμελή οικογένεια, τα έξοδα τρέχουν και λεφτά δεν υπάρχουν. Πού να βρω άκρη;» μας λέει απογοητευμένος ο Γ. Πληθάκης και συμπληρώνει: «Μας κοροϊδεύουν. Οχι μόνο δεν έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ μέχρι στιγμής να δουν τις ζημιές, αλλά λένε πως θα δώσουν 2 ευρώ το δέντρο (πορτοκαλιά - λεμονιά) και 0,50 ευρώ την ελιά για αποζημίωση. Κοστολογούν τα δέντρα μας όσο κάνει ένας καφές».

«Η αναλγησία της κυβέρνησης παρουσιάζεται μπροστά μας το τελευταίο διάστημα σε όλο της το μεγαλείο», σημειώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κ. Κερκουλάς και συνεχίζει: «Αντί, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στις καλλιέργειες, να δώσει τα χρήματα που οφείλει εδώ και μήνες στους ελαιοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς από την επιδότηση της περσινής παραγωγής που τώρα τα έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ, βρίσκει και τους μοιράζει χημικά!»


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ