Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαιρετίζουν την απεργία

Με μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έστειλε στο ΠΑΜΕ η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πακιστάν χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Απεργία - γροθιά στο μέτωπο της πλουτοκρατίας

Στέρεο, κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα εμπρός, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος αποτέλεσε η απεργιακή αναμέτρηση που κορυφώθηκε προχτές. Η σκληρή μάχη που ολοκληρώθηκε μετά από μια πολυήμερη, δυναμική και στοχοπροσηλωμένη παρέμβαση που ανέπτυξαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα σε χιλιάδες τόπους δουλειάς, με ευθύνη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, έδειξε καθαρά τη σύγκρουση που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να κρύψει: Από τη μια μεριά είναι η τάξη που τρέφει και τρέφεται από την εκμετάλλευση του ανθρώπου και από την άλλη μεριά είναι η τάξη που παράγει τον πλούτο, η μόνη τάξη που έχει τη δύναμη να θέσει αυτόν τον πλούτο στην υπηρεσία του λαού. Καρπός αυτής της σύγκρουσης είναι κάθε λαϊκή κατάκτηση και όσο οι εργάτες συνειδητοποιούν ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων τους περνά μέσα από την όξυνση αυτής της σύγκρουσης, τόσο περισσότερες και σημαντικότερες θα είναι οι μάχες που θα μπορεί να δίνει το κίνημα.

* * *

«

Οργάνωση» και «αντεπίθεση». Δύο λέξεις - γραμμένες με τη σφραγίδα της ταξικής αναμέτρησης που ξεκίνησε από την πολυήμερη προετοιμασία ακόμα της μάχης - που ξεχώριζαν αν κάποιος παρατηρούσε από ψηλά τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε πάνω από 60 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της προχτεσινής, 24ωρης, πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας. Απεργίας που μετατράπηκε σε γροθιά στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μέσα από τη δουλειά που έγινε ασκώντας πίεση και καταγράφοντας τη συσπείρωση νέων δυνάμεων σε αγωνιστική κατεύθυνση, νομιμοποιώντας στη συνείδηση πλατιών τμημάτων του εργαζόμενου λαού το ΠΑΜΕ ως την εμπροσθοφυλακή του ταξικού εργατικού κινήματος. Η «οργάνωση» και η «αντεπίθεση» ξεχώρισαν, ως εικόνα, στα πανό των απεργών που συγκροτημένα διαδήλωσαν με τα συνδικάτα τους. Ως ήχος στα συνθήματα που εμπλουτίστηκαν ευρηματικά αλλά «ζυγισμένα» κατά μία προς μία λέξη. Ως νόημα, στη μαζική και μαχητική συμμετοχή εργαζομένων και ειδικά εκείνων που αυτό το διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις, την τρομοκρατία του εργοδότη, την ομηρία των συμβάσεων και των stage αλλά στη βαρβαρότητα ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ απάντησαν παλικαρίσια: «Απεργώ. Στρατεύομαι με το ΠΑΜΕ».

* * *

«

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» βροντοφώναξαν οι χιλιάδες απεργοί από την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα ως τη Μυτιλήνη, κουρελιάζοντας την επιχείρηση τρομοκρατίας που είχαν στήσει μέρες πριν η εργοδοσία και τα τσιράκια της. Χιλιάδες εργάτες που έδωσαν σύνθημα συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ. Γιατί το ΠΑΜΕ είναι καρφί στο μάτι του κεφαλαίου, είναι ορκισμένος υπερασπιστής των ταξικών συμφερόντων της εργατιάς, είναι καθρέφτης και μαζί εργαλείο της ισχυροποίησης του εργατικού κινήματος. Αυτό απέδειξε άλλωστε και η ίδια η λυσσασμένη επίθεση που δέχτηκε η απεργία ξεμπροστιάζοντας την αθλιότητα των εργατοπατέρων.

* * *

Ηταν μία δύσκολη και πετυχημένη μάχη. Οχι μόνο επειδή η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις ήταν μαζικότατη. Οχι μόνο επειδή απέκτησε τέτοια χαρακτηριστικά σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και έντασης της επιθετικότητας του κεφαλαίου. Οχι μόνο γιατί μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν αναδεικνύοντας την ανάγκη της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας κι οι φτωχοί αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες βιοτέχνες, οι γυναίκες, οι φοιτητές, οι μαθητές, συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Οχι μόνο επειδή ανέβασε τον πήχη και έδωσε τεράστια ώθηση στις επόμενες μάχες.

Αλλά, κυρίως, επειδή έδειξε το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι και μαζί τους συνολικά τα λαϊκά στρώματα, έδειξε ότι με οργάνωση και σύγκρουση ενάντια στα μονοπώλια, ναι, είναι ρεαλιστικό οι εργάτες και να σώσουν αλλά και - πάνω απ' όλα - να διευρύνουν τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν όλα όσα τους ανήκουν. Αυτός είναι ο δρόμος των εργατών: Ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Δρόμος μακρύς και δύσκολος, μα νικηφόρος, γιατί είναι ο μόνος που οδηγεί και στη δύναμη και στο δίκιο τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πιο ισχυρά τα θεμέλια για την ανασύνταξη του κινήματος

Ανακοίνωση για την απεργία εξέδωσε την ίδια μέρα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Από την κεφαλή της πορείας στην Αθήνα
Από την κεφαλή της πορείας στην Αθήνα
«Η επιτυχημένη απεργία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη, παρακαταθήκη στην παραπέρα ανάπτυξη και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, έδωσε ισχυρό χαστούκι στο μαύρο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΠΑΜΕ πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, επιτροπές αγώνα οργάνωσαν αυτή τη σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, κόντρα στη νέα έφοδο στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.

Η επιτυχημένη απεργία της Πέμπτης 17 Δεκέμβρη είναι σημαντικό γεγονός που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Βάζει ακόμα πιο ισχυρά θεμέλια για την ανασύνταξη, την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τον αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό του. Το καθιστά πιο ικανό και ώριμο να χαράσσει το δικό του δρόμο με βάση τα συμφέροντα του λαού, ξεχωριστά και σε αντίθεση από το δρόμο των δυνάμεων των μονοπωλίων.

Χιλιάδες χώροι δουλειάς νέκρωσαν, εργοστάσια, γιαπιά, καράβια, γραφεία. Η απεργία είχε επιτυχία κόντρα σε "θεούς και δαίμονες", στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στην πιο άθλια και αισχρή απεργοσπασία, στην οποία πρωτοστάτησε η ΓΣΕΕ και στις δικαστικές απαγορεύσεις.

Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι απήργησαν, πήραν μέρος στα μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες 63 πόλεις. Αψήφησαν το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης - της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και ενώθηκαν σε ένα αγωνιστικό ταξικό ποτάμι. Ο βιομηχανικός εργάτης, ο οικοδόμος, ο ναυτεργάτης, ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο εμποροϋπάλληλος, ο εργαζόμενος με stage, ο συμβασιούχος, ο δημόσιος υπάλληλος έγιναν μια ενωμένη αγωνιστική γροθιά, οικοδομώντας την πιο ισχυρή, σταθερή, την πιο πλατιά ενότητα που έχει ανάγκη η πάλη των εργαζομένων, κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Εμπρός για την ταξική αντεπίθεση, με το ΠΑΜΕ! Αυτή η απόφαση των απεργών «ήχησε» προχτές
Εμπρός για την ταξική αντεπίθεση, με το ΠΑΜΕ! Αυτή η απόφαση των απεργών «ήχησε» προχτές
Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και βρέθηκαν από τα χαράματα έξω από τις πύλες των επιχειρήσεων, περιφρουρώντας την απεργία. Μαζί τους βρέθηκαν στον κοινό αγώνα αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, σπουδαστές, μαθητές, μετανάστες. Εκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της κοινωνικής συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων. Δεν έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα να γίνουν συνένοχοι στις αντεργατικές πολιτικές. Απέρριψαν τις τρομοκρατικές εκκλήσεις του τύπου "τώρα όχι αγώνες, τα κεφάλια μέσα", "όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση". Γιατί ξέρουν πως ένας είναι ο στόχος και ο σκοπός του μαύρου μετώπου των δυνάμεων του κεφαλαίου, να αξιοποιήσουν την κρίση για να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στους εργαζόμενους και στο κίνημά τους.

Στην απεργία αναμετρήθηκαν δύο κόσμοι, δύο στρατηγικές. Από τη μία ο κόσμος των μονοπωλίων με τα στηρίγματά του και από την άλλη ο κόσμος της δουλειάς με τα συνδικάτα του και τα συνθήματά του, που γράφουν με μεγάλα γράμματα ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Δίνουμε απάντηση με οργάνωση, αγώνα, αγώνα αντεπίθεσης ως την τελική νίκη του λαού. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Η επίθεση του κεφαλαίου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κλιμακωθεί. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Παλεύουμε για τα δικαιώματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αντιστεκόμαστε και απορρίπτουμε τα αντεργατικά σχέδια που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση με το ολοκληρωτικό χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας.

Τα συνθήματα κι οι εικόνες έστειλαν σαφή μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση
Τα συνθήματα κι οι εικόνες έστειλαν σαφή μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση
Τώρα είναι πιο αναγκαία η προετοιμασία της επόμενης απάντησης, της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι είναι πιο ώριμοι, μπορούν και πρέπει να κάνουν βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους, πρώτα από όλα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συσπείρωση στα συνδικάτα, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έκφραση αλληλεγγύης, πρώτα από όλα εκεί που γίνονται απολύσεις. Η υπεράσπιση των απολυμένων είναι υπόθεση όλων.

Το σύνθημα και ο στόχος δουλειά για όλους με δικαιώματα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Να γίνουν βήματα συντονισμού του αγώνα με την αγροτιά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, που πλήττονται και αυτοί από την επίθεση των μονοπωλίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση του αγώνα είναι να καταδικαστούν και να απομονωθούν παντού από όλους τους εργαζόμενους οι προδοτικές και απεργοσπαστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι από τα πιο βασικά εμπόδια στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους σε εκείνους τους εργαζόμενους που απήργησαν και πιθανά να δεχτούν πολύμορφες διώξεις ακόμα και απολύσεις. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την εργοδοσία να μην τολμήσουν να σηκώσουν χέρι σε απεργούς. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν το εργατικό κίνημα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ταξική ανυπακοή ανοίγει δρόμους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απεργία

«Το ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους που αψήφησαν την πολύμορφη τρομοκρατία κρατικών, κυβερνητικών, εργοδοτικών μηχανισμών, τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του εργοδοτικού δικομματικού συνδικαλισμού και συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή στη σημερινή απεργία και στις εντυπωσιακά μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ αποδείχνει ότι το εργατικό ταξικό κίνημα έχει ισχυρή δυναμική και στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δείχνει ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ορθώσει αποφασιστικά το ανάστημά της, να αποκρούσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή θύελλα που συντονισμένα και συναινετικά εξαπολύουν η κυβέρνηση, οι μεγαλοκαπιταλιστές, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Δείχνει ότι οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τη συναίνεση και την υποταγή έχουν ισχυρό αντίπαλο που πατά όλο και πιο γερά στους εργασιακούς χώρους και στους κλάδους. Οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται το πόσο επικίνδυνος για τα δικαιώματα και τους αγώνες τους είναι ο ρόλος του δικομματικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Η μαζική ανυπακοή που επέδειξε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ανοίγει δρόμο για να ξετυλιχθεί πιο ισχυρή η εργατική ταξική και λαϊκή αντεπίθεση. Σ' αυτό το δρόμο, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους. Η επιτυχία της απεργίας έδειξε ότι μπορούμε. Εργατική λαϊκή συστράτευση για τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Μαζικός λαϊκός απεγκλωβισμός τώρα από την ιδεολογία και τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται η μέγιστη αντοχή

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, που έγινε στο Πεδίον του Αρεως, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν και πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη αντοχή σε έναν πολύ σκληρό αγώνα που τους περιμένει. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αντοχή, γιατί αν δεν την επιδείξουν τότε θα τους τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί κυριολεκτικά. Μέτρα έρχονται και τους δύο επόμενους μήνες του 2010 και το 2011 και το 2012, έχει κοπεί το κοστούμι. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα ότι θα αντιδράσουν. Θέλει τη μέγιστη αντοχή και τη διαθέτουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της ΓΣΕΕ η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Δεν έχει ξαναγίνει. Να υπάρχουν αποφάσεις από Σωματεία και Ομοσπονδίες για απεργία και να παρεμβαίνει το τριτοβάθμιο όργανο και στην ουσία να λέει ότι αυτή η απεργία είναι παράνομη και να στηρίζει το έργο της Δικαιοσύνης να βγάζει κλάδους ότι βρίσκονται σε απεργία παράνομα και καταχρηστικά. Αυτό που μπορεί να πει κανείς, και το έχουμε πει και εμείς πάρα πολλές φορές, μετέχοντας στο κίνημα, μπορεί να μη συμφωνούμε με όλα τα αιτήματα. Ομως, ποτέ δεν καλέσαμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες να γίνουν απεργοσπάστες γιατί μία οργάνωση κηρύσσει απεργία και δε συμφωνούμε στα αιτήματα».

Ποιος είναι ο νόμος

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αυτό διάλεξαν να γράψουν στο πανό τους ασκούμενοι, μισθωτοί, απασχολούμενοι με «μπλοκάκια» και άλλοι δικηγόροι που διαδήλωσαν με το μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων. Απαντώντας ξάστερα στη «νομιμότητα» που σέρνει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια όταν παλεύουν για το δίκιο τους, που κρατά τους εργαζόμενους ομήρους άθλιων εργασιακών σχέσεων, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους ίδιους. Γιατί δεν υπάρχει καμιά τυφλή Δικαιοσύνη. Γιατί και η Δικαιοσύνη είναι «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», αφού είναι ταξική.

Δεν πήγαν για δουλειά – πήγαν στην πορεία

Στη «Ρίκο» (φτιάχνει σαμπουάν) είχε χρόνια να γίνει απεργία. Προχτές το εργοστάσιο έμεινε κλειστό. Οι εργάτες δε μπήκαν για δουλειά. Μπήκαν στο πούλμαν που τους έφερε στην πορεία. Κλειστή έμεινε κι η Γενική Ανακύκλωση, στον Ασπρόπυργο. Κλειστή κι η Ανακύκλωση στερεών αποβλήτων, στο Μαρούσι. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν αποφασιστικά, μαζί με τα σωματεία τους. Γιατί ήταν πολλοί εκείνοι που πήραν την ίδια απόφαση με την καθαρίστρια που την περασμένη Τετάρτη μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου της και με την ανακοίνωση του κλαδικού συνδικάτου στο χέρι του είπε: «Εγώ μεθαύριο θ' απεργήσω!».

Τα συνθήματα της απεργίας
  • «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης»
  • «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι Ιρλανδία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία».
  • «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».
  • «Σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι εργάτες θα δώσουν σφαλιάρα ταξική».
  • «Γειά σου Παναγόπουλε εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα».
  • «Για όλους τους ανέργους μέτρα προστασίας, όχι κουπόνια φιλανθρωπίας».
  • «Εργατοπατέρες απεργοσπάστες, οι εργάτες σας γύρισαν τις πλάτες».
  • «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός».
  • «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών».
Δεν πληρώνουμε την κρίση τους

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν εργαζόμενοι από χώρους όπου αναπτύσσονται κινητοποιήσεις

«Οι 250 εργαζόμενοι της ELITE βρισκόμαστε σε αγωνιστική κινητοποίηση, διεκδικούμε τη δουλειά μας, μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας για πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά και τις δεδουλευμένες αποδοχές μας», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα για να χαιρετίσει ο Γιάννης Σκουλής, μέλος της Εργοστασιακής Επιτροπής Εργαζομένων στην ELITE και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και επισήμανε: «Ολα τα προηγούμενα χρόνια παράξαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια που έφεραν εκατομμύρια κέρδη στην εργοδοσία. Σήμερα, μας ζητούν να πληρώσουμε για την κρίση τους. Δεν το δεχόμαστε και αγωνιζόμαστε για πλήρη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα». Κατέληξε λέγοντας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με στήριγμα το Συνδικάτο μας, τις ταξικές δυνάμεις».

Η Ευδοκία Γερουλάκου, από τη Συντονιστική Συμβασιούχων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Δήμου Αθήνας, επισήμανε ότι οι συμβασιούχοι ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους απεργούς, για να αντισταθούν στους αντεργατικούς νόμους που γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να αντισταθούν στην ανεργία και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους. Να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς δικαιώματα.

Η Ευαγγελία Κουτράκου, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Stage, κατήγγειλε ότι τα αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν πάρει «εντολή να μην προβάλλουν τους αγώνες μας. Γι' αυτό και βγήκε ο κύριος Ραγκούσης και είπε: "Τα stage κάτσανε καλά, ήρθαν στο υπουργείο, τους είπα ότι δε γίνεται τίποτα και σταμάτησαν". Και εγώ σας ρωτώ. Σταματήσαμε; Μήπως δε βλέπει, δεν ακούει, δεν ξέρει; Γνωρίζει πολύ καλά, αλλά ήθελε να ασκήσει προπαγάνδα σε όλα τα stage και στη συντονιστική επιτροπή». Ενώ αναδεικνύοντας την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα όλων των εργαζομένων σημείωσε: «Θα πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε σε όλο αυτόν το μεσαίωνα που πάνε να μας φορέσουν. Μόνο ο λαός έχει τη δύναμη. Μόνο αυτόν φοβούνται».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Απαιτούμε μέτρα δραστικά για τα λαϊκά συμφέροντα

Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής
Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής
«Οι αγώνες των εργαζομένων δε δικάζονται, το δίκιο τους διεκδικείται στους δρόμους του αγώνα και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να δικάσει τους εργατικούς αγώνες», τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα της προχτεσινής συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κεντρικός ομιλητής, δίνοντας έτσι εκ μέρους όλων των απεργών απάντηση στη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που στήθηκε παραμονές της απεργίας.

«Η απεργία μας - συνέχισε - είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Και είναι σημαντική όχι μόνο γιατί έχει υψηλά ποσοστά συμμετοχής, αλλά κυρίως γιατί δείχνει το δρόμο, δείχνει το τι πρέπει να κάνει η εργατική τάξη, την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν τα λαϊκά στρώματα. Κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση αυτού που λέμε πως "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"». Καταγγέλλοντας τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που εξαπολύουν οι πλουτοκράτες και οι υπηρέτες τους, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, εκβιάζοντας τους εργάτες να δεχτούν σκληρά και επώδυνα μέτρα, επισήμανε: «Σε ένα συμφωνούμε με όλους αυτούς. Πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν δραστικά μέτρα χωρίς καμία αναβολή, όπως:

  • Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν μέσω προσωρινών μορφών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, για να έχει ο κόσμος σταθερή δουλειά.
  • Γενναίες αυξήσεις των μισθών και συντάξεων. 1.400 ευρώ ο εθνικός μισθός, 1.120 ευρώ η σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.
  • Δραστική μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και 55, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αμεση μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Αμεση καταβολή μισθών, ημερομισθίων για χιλιάδες εργαζόμενους που οι εργοδότες τούς έχουν απλήρωτους.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και άμεση καταβολή, επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έχουν τσεπώσει σε βάρος του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων μας».

Μιλώντας για «τη συναίνεση και την πανεθνική συμφωνία» που ζητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προωθήσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς υπογράμμισε: «Σε ένα μόνο προσκλητήριο κοινής δράσης απαντά το ΠΑΜΕ. Σε ένα μόνο κάλεσμα κοινής δράσης ανταποκρίνεται. Αυτό της οργάνωσης, της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος με στόχο την αντιμετώπιση, την ανατροπή της αντεργατικής θύελλας που έχουν εξαπολύσει εργοδότες - κυβέρνηση - ΕΕ».

Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να παραμερίσουν κάθε αυταπάτη και «χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής να διορθώσουν αποφασιστικά την ψήφο τους, παίρνοντας μέρος στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας». «Ούτε ώρα χαμένη, τόνισε. Αν αυτοί έχουν τα φερέφωνά τους σε κανάλια και εφημερίδες, εμείς είμαστε χιλιάδες κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στα σχολειά. Ανθρωπο τον άνθρωπο, πειστικά, υπομονετικά, να εξηγήσουμε τα μέτρα, να αποκαλύψουμε τους εκβιασμούς και τα διλήμματά τους. Σε κάθε τόπο δουλειάς, παντού, στήνουμε επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, επιτροπές του ΠΑΜΕ και τις μετατρέπουμε, τις κάνουμε ζωντανά κύτταρα ενημέρωσης, οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων». Ενώ αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα σωματεία υπογράμμισε την ανάγκη για τη μαζικοποίησή τους, καλύτερη σύνδεσή τους με τους τόπους δουλειάς, την ανάγκη να εξελιχθούν «σε εργαλεία ενημέρωσης, παρέμβασης και κινητοποίησης για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Τα θέλουμε χώρους ζύμωσης, δημοκρατικής συζήτησης, ανάδειξης της πρότασης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης από αυτόν που ακολουθείται και που στο κέντρο του θα έχει τον εργαζόμενο λαό και την κάλυψη των αναγκών του».

ΑΘΗΝΑ
Πλημμύρισαν οι δρόμοι απεργούς διαδηλωτές

Χιλιάδες συναντήθηκαν μετά τη μάχη της περιφρούρησης που είχε ξεκινήσει από το ξημέρωμα. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, αλλά δεν τελείωσε, αφού το ραντεβού ορίστηκε λίγο αργότερα στο λιμάνι του Πειραιά

Δυναμικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις
Δυναμικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις
Ενα εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο ποτάμι «κυλούσε» χτες από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, την Καθαριότητα, στα ΜΜΕ, στην Εκπαίδευση, σε όλο το φάσμα των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, άνεργοι και «μισο-άνεργοι» και μετανάστες ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων και έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Παρά το «όργιο» τρομοκρατίας και πιέσεων που τις τελευταίες μέρες κορυφώθηκε και στα δικαστήρια, οι μηχανές πολλών εργοστασίων σταμάτησαν. Γιαπιά, γραφεία, μεγάλα εργοτάξια και επιχειρήσεις «νέκρωσαν». Σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες έμειναν άδειες.

Ετσι έγινε και λίγο μετά τις 11, διαδηλωτές άρχισαν να «πλημμυρίζουν» το Πεδίον του Αρεως, όπου συνέρρεαν οι προσυγκεντρώσεις από όλες τις κατευθύνσεις, με κόσμο από όλες τις συνοικίες της Αθήνας. Τα μπλοκ που έφτασαν παρατάχθηκαν με τα πανό τους, πανό με τα σύγχρονα αιτήματα, τις δίκαιες και ρεαλιστικές λαϊκές διεκδικήσεις που υπηρετούν τις ανάγκες των παραγωγών του πλούτου: «Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης», «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα», «Ουσιαστική προστασία της μητρότητας», «Σταθερή δουλειά - μόρφωση - υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» κ.ά. Ολες οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων βγαίνουν στο προσκήνιο για να γίνουν ακόμα πιο σταθερός άξονας στην οργάνωση της πάλης, καθημερινά.

Φτάνοντας από τις προσυγκεντρώσεις στο Πεδίον του Αρεως, οι απεργοί τραγουδούν τα βάσανα και τις ελπίδες του λαού μαζί με τον Λάκη Χαλκιά
Φτάνοντας από τις προσυγκεντρώσεις στο Πεδίον του Αρεως, οι απεργοί τραγουδούν τα βάσανα και τις ελπίδες του λαού μαζί με τον Λάκη Χαλκιά
Το χρώμα των γιγαντοπανό που πλαισίωνε το χώρο της συγκέντρωσης, το κλίμα που «σήκωναν» τα συνθήματα, τα αγωνιστικά τραγούδια (ανάμεσά τους κι αυτό που πρόσφατα κυκλοφόρησε αφιερωμένο στο ΠΑΜΕ) να τονίζουν «στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή...», αλλά και οι μεστές ομιλίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η πορεία. Ενώνοντας τη φωνή του με τους απεργούς, ο Λάκης Χαλκιάς τραγουδά τα βάσανα και τις ελπίδες του λαού και η ατμόσφαιρα «ηλεκτρίζεται» από συγκίνηση και αισιοδοξία. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ νωρίτερα είχαν απευθύνει χαιρετισμό ο Γιώργος Γκικόπουλος, εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), αλλά και μια σειρά εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Η πορεία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκινά προς τη Βουλή και είναι μεγαλειώδης. Οταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη λεωφόρο Αμαλίας, στη Βουλή, οι τελευταίοι διαδηλωτές δεν είχαν φτάσει ακόμα στην Ομόνοια, βρίσκονταν στην οδό Πατησίων, με τη Σταδίου να είναι γεμάτη.

Το κέντρο της πόλης γέμισε διαδηλωτές που για να διαδηλώσουν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα «οργώθηκαν» αμέτρητοι τόποι δουλειάς, δόθηκε μάχη για να αποκαλυφθεί ο αντεργατικός ρόλος της κυβέρνησης, για να μετατραπεί σε πάλη η οργή ενάντια στους εργατοπατέρες. Δόθηκε μάχη που ξεμπρόστιασε τον ταξικό χαρακτήρα και της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και της ενημέρωσης, κόντρα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που στήθηκαν με πρωτεργάτες πολλές φορές τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση». Αποκρυστάλλωμα αυτής της μάχης ήταν οι χιλιάδες λαού και νεολαίας που δήλωσαν βροντερά ότι δεν παζαρεύουν τις ανάγκες τους για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, αυτή είναι η απάντηση των εργατών», φώναζαν μεταξύ άλλων.

«Είναι η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φορά...»

Διαδήλωσαν αυτό που τους δίδαξε ο αγώνας: Είναι μονόδρομος η συντονισμένη πάλη όλων για σταθερή εργασία
Διαδήλωσαν αυτό που τους δίδαξε ο αγώνας: Είναι μονόδρομος η συντονισμένη πάλη όλων για σταθερή εργασία
Εργαζόμενοι στο μέταλλο, στο φάρμακο, στη βιομηχανία τροφίμων, στις μεταφορές, στην υγεία, στην κλωστοϋφαντουργία, οικοδόμοι, βιομηχανικοί εργάτες, λογιστές, δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, λιθογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και πολλοί άλλοι «τράνταξαν» το κέντρο της Αθήνας με τα συνθήματά τους. Μαζί τους και οι απεργοί εργαζόμενοι με stage, οι απολυμένοι του υποδηματοποιείου ΕΛΙΤ, οι εργαζόμενοι - μετανάστες κυρίως - στις εταιρείες ανακύκλωσης, οι συμβασιούχοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που πρώτη φορά διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας πως «μόνο το ΠΑΜΕ βρίσκεται πάντα δίπλα μας». «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αλλά σίγουρα όχι και η τελευταία», λέει στον «Ρ» ένας εργαζόμενος στα ΕΑΣ, μέλος του σωματείου συμβασιούχων του κλάδου «Η Συσπείρωση».

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονται μετανάστες εργαζόμενοι, οικοδόμοι με τα κασκέτα της δουλειάς, νεολαίοι με πικέτες. Ο όγκος της και τα συνθήματα που ακούγονται «αναγκάζουν» τους περαστικούς να κοντοσταθούν, να ακούσουν τα συνθήματα, να κοιτάξουν τα πανό. Συνθήματα όπως «Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δεν είναι Ιρλανδία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Για όλους τους ανέργους μέτρα προστασίας, όχι κουπόνια φιλανθρωπίας», «Εργατοπατέρες απεργοσπάστες οι εργάτες σας γύρισαν τις πλάτες» προκαλούν αίσθηση στους διερχόμενους. Κάνουν καθαρό ότι η απεργία δεν είναι «μια ακόμα μάχη», είναι ταξική αναμέτρηση.

Μετά τις 1.30 μ.μ. η διαδήλωση καταλήγει στη Βουλή, αλλά δεν τελειώνει. Οι διαδηλωτές «κατηφορίζουν» προς το λιμάνι του Πειραιά. Η μάχη που δίνουν οι ναυτεργάτες, περιφρουρώντας την απεργία τους ενάντια σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να τη χτυπήσει, είναι μάχη όλων.

Παραβρέθηκαν

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα. Ο Αλεξ Μπούλα, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών - Επισιτισμού Κονγκό. Επίσης, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα με τη συμμετοχή απόστρατων αξιωματικών του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινός μας εχθρός τα μονοπώλια

«Σήμερα όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι φτωχοί αγρότες συνειδητοποιούν ότι απαιτείται πλέον η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας, με κοινά αιτήματα με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους» σημείωσε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Γιώργος Γκικόπουλος, εκ μέρους της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΠΑΣΥ).

«Εχουμε έναν κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τα κόμματα που εφαρμόζουν φιλομονοπωλιακή πολιτική, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μπορούμε να διεκδικήσουμε από κοινού έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελός μας, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Απεργιακή «αυλαία» και στα θέατρα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η απεργιακή «αυλαία» έπεσε σε 300 θιάσους σε όλη τη χώρα, με το ΣΕΗ να χαρακτηρίζει θετικό το ότι και «οι συνάδελφοι που έχουν την οικονομική ευθύνη σε πολλούς θιάσους κατανόησαν τα αιτήματά μας και παρατάχθηκαν στο πλάι μας».

«Η ενότητα του κλάδου μας πάνω στα ζωτικά προβλήματα που μας απασχολούν: ανεργία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση, σύνταξη, είχε σαν αποτέλεσμα τη καθολική - μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17/12, σημειώνει το ΣΕΗ. Και σ' αυτή την απεργία συμπορευόμενοι με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ που είναι και δικά μας διεκδικήσαμε:

-- Να παραμείνουν τα 50 ένσημα ως ελάχιστο όριο για δικαίωμα του κλάδου μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-- Να μη βγουν οι ηθοποιοί από το καθεστώς των βαρέων - ανθυγιεινών ενσήμων (αυξημένο ασφάλιστρο).

-- Πλήρη και σταθερή ασφάλιση.

-- Να μην εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών.

-- Να παραμείνει το όριο πλήρους σύνταξης για τις γυναίκες στα 55 χρόνια και στα 60 χρόνια για τους άντρες.

-- Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.

-- Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας.

-- Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στο 2% για τον πολιτισμό.

-- Κατώτερος μισθός 1.500 ευρώ.

-- Κατώτερη σύνταξη 1.200 ευρώ.

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.

-- Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Το ΣΕΗ καταλήγει ότι «η ενότητα αυτή δημιουργεί μια παρακαταθήκη για παραπέρα αγωνιστικότητα στην επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα αλλά και για να ανοίξουμε το θέμα των δικαιωμάτων μας στον οπτικοακουστικό χώρο που είναι ζωτικής σημασίας για μας».

Εσμιξαν στο λιμάνι

Η ώρα είναι 15.48 μ.μ. Ενα μέρος της πορείας που μπήκε στο λιμάνι πλησιάζει την μπουκαπόρτα του «Λισσός». Οταν το βλέπει η βάρδια της περιφρούρησης το υποδέχεται: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη»! «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», απαντούν οι «νεοφερμένοι». Κι ο εργάτης της θάλασσας «σμίγει» στην ίδια αλυσίδα με τον εργάτη στο μέταλλο, στο γάλα, τον εργάτη από τα τεντάδικα, την οικοδομή. «Σμίγουν» στη σιδερένια αλυσίδα της τάξης τους.

«Κανείς δε θα περάσει»

Στις 5.30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Είναι εδώ, συνεπείς στο ραντεβού τους. «Εχουμε απεργία σήμερα». Τρεις λέξεις που κανείς δεν τις λέει, μα τις βλέπεις στα πρόσωπα όλων. Οι προκλήσεις, πρέπει να σπάσουν από την αρχή, να μη φύγει ούτε ένα πλοίο. Η απάντηση απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστών και εργατοπατέρων, που ήθελαν να βγάλουν την απεργία τους «παράνομη», πρέπει να είναι μαζική και μαχητική. Και είναι. Από το πρώτο λεπτό...

Η ώρα είναι 5.30. Παρά το κρύο - που όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο τσουχτερό - φτάνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι για να συμπαρασταθούν στους ναυτεργάτες. Χωρίζονται σε ομάδες και βρίσκονται μπροστά από τα πλοία που είναι προγραμματισμένα για αναχώρηση. Στις μπουκαπόρτες, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. «Κανείς δε θα περάσει»!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η εργατική τάξη έδειξε τη δύναμή της

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Μυριόστομο το σύνθημα που αντηχούσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τη νύχτα στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες οι εργάτες της στεριάς και μαζί τους η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, σπουδαστές, φοιτητές που κατέκλυσαν το λιμάνι και κατέλαβαν καταπέλτες για να συμπαραταχθούν δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες. Η 24ωρη απεργία στα μηχανοστάσια, έγραψε τη δική της ιστορία. Απέδειξε ότι το δίκιο του εργάτη, το δικαίωμα στην απεργία, δεν κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων, στα γραφεία των κυβερνητικών επιτελείων και στις «παρασυναγωγές» των δυνάμεων της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μπροστά στους καταπέλτες, πάνω στις μαζικές, οργανωμένες, απεργιακές εργατικές φρουρές, εκεί την Πέμπτη στραπατσαρίστηκε η δικαστική απόφαση, υπαγορευμένη από το «μαύρο μπλοκ» εφοπλιστών και πολιτικών τους εκπροσώπων, που χαρακτήρισε την απεργία των ναυτεργατών «παράνομη» και «απαγορευμένη». Ετσι, είχε γίνει και το 2002 και το 2006, όταν πάνω στο ακατανίκητο μέτωπο εργατών στεριάς και θάλασσας, είχαν «τσακιστεί» οι γαλαζοπράσινες επιστρατεύσεις των μεγάλων ναυτεργατικών απεργιών.

Η απεργία στα καράβια, οι πρωτόγνωρες και μεγαλειώδεις σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στο λιμάνι, ανέβασαν την εργατική τάξη και το κίνημά της ένα μπόι ψηλότερα. Βοήθησαν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να δουν τη σημασία και τη δυναμική της γραμμής πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ. Οτι οι αγώνες γίνονται αποτελεσματικότεροι με τη δύναμη της ταξικής ενότητας και όταν αυτή έχει στην προμετωπίδα της, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των ανθρώπων του μόχθου.

Ολοι στους καταπέλτες

Η μάχη της περιφρούρησης, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία, με την οποία την έδωσαν χιλιάδες εργάτες από θάλασσα και στεριά, από όλη την Αττική, ήταν μάθημα για όλους

Νύχτα ξεκίνησε και νύχτα τελείωσε η μάχη της περιφρούρησης, με φρουρές έξω από κάθε πλοίο
Νύχτα ξεκίνησε και νύχτα τελείωσε η μάχη της περιφρούρησης, με φρουρές έξω από κάθε πλοίο
Η πρώτη απάντηση είχε δοθεί από τις 10 τη νύχτα της Τετάρτης 16 Δεκέμβρη. Οταν το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση, ολοφάνερα υπαγορευμένη από εφοπλιστές και κυβέρνηση, να απαγορευτεί η 24ωρη απεργία της 17ης Δεκέμβρη στα μηχανοστάσια ως «παράνομη». Το «δικαίωμα της απεργίας είναι αδιαπραγμάτευτο» διαμήνυσαν επί τόπου τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και έδωσαν το σύνθημα: «Ολοι στους καταπέλτες». Tο ΠΑΜΕ σήμανε συναγερμό σε όλη την εργατική τάξη.

Από τα ξημερώματα της 17ης Δεκέμβρη μέχρι αργά το βράδυ ολόκληρο το λιμάνι μετατράπηκε σε τόπο γιορτής της εργατικής τάξης. Αξημέρωτα και τα εργατικά «ποτάμια» άρχιζαν να «εισβάλλουν» κατά κύματα στο λιμάνι και εργάτες από κάθε κλάδο της στεριάς να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στους καταπέλτες, να συμπαρατάσσονται δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες που έδιναν παλικαρίσια τη μάχη της απεργίας.

Από τις 3.30 το μεσημέρι και μετά, οπότε και ήταν προγραμματισμένος ο μεγαλύτερος όγκος των αναχωρήσεων των πλοίων, μέχρι αργά το βράδυ ολόκληρο το λιμάνι από το ύψος του ηλεκτρικού σταθμού μέχρι και την περιοχή της Δραπετσώνας, κοντά δυόμισι χιλιόμετρα, είχε κατακλυστεί από απεργούς εργάτες της στεριάς, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, φοιτητές, σπουδαστές, ανθρώπους του μόχθου.

Χωρισμένοι κατά κλάδο και συγκροτημένα, απεργοί έπιαναν βάρδια στην περιφρούρηση
Χωρισμένοι κατά κλάδο και συγκροτημένα, απεργοί έπιαναν βάρδια στην περιφρούρηση
Οι σκηνές που καταγράφηκαν μοναδικές και σε ορισμένες φάσεις πρωτόγνωρες. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο Ηλεκτρικός Σταθμός του Πειραιά είχε γίνει τόπος προσυγκέντρωσης των εργατών που κατέφταναν συνεχώς από περιοχές της Αθήνας. Στις 3.30 αρχίζουν πορεία. Σχηματίζουν ένα μεγάλο εργατικό ποτάμι, που με δυναμισμό, αλυσίδες, ρυθμικό βηματισμό και απανωτά συνθήματα, «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», αρχίζει να σείει το λιμάνι και να το ζώνει περιμετρικά.

Ενα μεγάλο τμήμα εργατών μπήκε στο λιμάνι από τα Λεμονάδικα. Ο μεγαλύτερος όγκος συνέχισε την πορεία και κατέληξε στην πύλη Αγίου Διονυσίου του λιμανιού μπροστά από τα κρητικά καράβια. Στη συνέχεια οι εργάτες, με υποδειγματική οργάνωση, χωρίστηκαν κατά κλάδους και με τον ίδιο τρόπο που κατέφτασαν στην πύλη του λιμανιού, δηλαδή, συγκροτημένα και περιφρουρημένα και βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα παρατάσσονται μπροστά από τα καράβια και ενώνονταν με τους ήδη εκεί συγκεντρωμένους. Το εργατικό τείχος που είχε σχηματιστεί μπροστά από κάθε καράβι είχε γίνει πλέον αδιαπέραστο. Η απεργία είχε κριθεί. Η απαγόρευση είχε στραπατσαριστεί. Η ταξική ενότητα, σε συνδυασμό με την γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, είχε αναδειχθεί σε κάθε ναυτεργάτη, σε όλους τους εργαζόμενους, σε δύναμη ακατανίκητη.

«Τράνταξαν» το πρώτο λιμάνι της χώρας

Η πορεία ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης κι έπειτα διέσχισε το πρώτο λιμάνι της χώρας. Εκεί οι διαδηλωτές πήραν ξανά τη θέση τους δίπλα στους ναυτεργάτες

Μετά την πόλη, η πορεία μπήκε στο λιμάνι
Μετά την πόλη, η πορεία μπήκε στο λιμάνι
Εργάτες στεριάς και θάλασσας συγκρότησαν την Πέμπτη μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει ο Πειραιάς. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, με τους νεολαίους εργάτες, τους φοιτητές και σπουδαστές στην πρώτη γραμμή, πλήθος απεργών του Πειραιά και μαζί τους γυναίκες, συνταξιούχοι, άνθρωποι του μόχθου, έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα απέναντι στην πολιτική, που, για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, «θερίζει» τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Ολος αυτός ο εργατόκοσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ήταν ο «καρπός» μεγάλης προσπάθειας που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης, στους τόπους δουλειάς, στα γιαπιά, στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα καράβια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, στα εμπορικά καταστήματα, των ταξικών συνδικάτων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Εργάτες, ναυτεργάτες, εντάχθηκαν στις ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, αναμετρήθηκαν με τους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, των εφοπλιστών και των υποταγμένων δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΠΝΟ, ΕΚ Πειραιά, ΓΣΕΕ και έβαλαν «πλάτη» στην υπόθεση της οργάνωσης της αντεπίθεσης.

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού όπου είχε καθοριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι και μαζί τους η νεολαία είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους. Λίγο μετά τις 10, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα το μπλοκ των μεταναστών εργατών, που ήρθαν από το εργοστάσιο απορρυπαντικών ΡΙΚΟ στη Ριτσώνα, σπάζοντας το όργιο της τρομοκρατίας στο οποίο είχαν επιδοθεί οι εργοδότες.

Ενώ το μεσημέρι, με πορεία από το σταθμό του ΗΣΑΠ, έφτασαν στα καράβια και οι απεργοί της Αθήνας
Ενώ το μεσημέρι, με πορεία από το σταθμό του ΗΣΑΠ, έφτασαν στα καράβια και οι απεργοί της Αθήνας
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Ξουράφης από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο και τον Νίκο Σοφιανό, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν, ακόμα, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και εκπρόσωποι αγωνιστικών Δημοτικών Κινήσεων και της ΝΑΣ.

Με μπροστάρηδες τους νεαρούς εργάτες και το νεολαιίστικο μπλοκ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών του Πειραιά ξεκίνησε η μαζική, ιδιαίτερα μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είναι ορισμένα μόνο από τα συνθήματα που έπεφταν «βροχή» στη διάρκεια της πορείας, ξεσηκώνοντας τους πάντες στο πόδι. Η πορεία κατέληξε μέσα στο λιμάνι, οπότε και οι εργάτες από τους κλάδους της στεριάς συνέχισαν τη μάχη της περιφρούρησης στους καταπέλτες.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αυτή η μέρα γεννά νέους αγώνες

Σε δήλωσή της από το λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που έμπαιναν μέσα με πορεία και οι διαδηλωτές της Αθήνας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Πρόκειται για διπλή επιτυχία σήμερα. Η μία αφορά την επιτυχία της ίδιας της απεργίας παντού, πανελλαδικά, τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας και άλλων πόλεων, αλλά σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο βήμα, μία μεγάλη νίκη, μία νίκη των ναυτεργατών αλλά με πολύ γενικότερη σημασία. Να έχεις την απαγόρευση των δικαστηρίων για μια απεργία, να θεωρείται παράνομη και καταχρηστική και να μην έχει φύγει ούτε ένα πλοίο από το λιμάνι. Και αυτό θα γίνει μέχρι τη λήξη της απεργίας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη. Εχει σχέση και με τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και μία νίκη πραγματικά της εργατικής, της λαϊκής δημοκρατίας. Γιατί, όπως ξέρετε, η δημοκρατία έχει δύο όψεις: Η μία, η δημοκρατία της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, των κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, η δημοκρατία που εφαρμόζει η δικαιοσύνη, και η άλλη είναι η δημοκρατία που αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτή η μέρα πρέπει να γραφτεί με μεγάλα γράμματα δίπλα και σε μία άλλη μέρα που επίσης οι ναυτεργάτες πάλι έσπασαν τη σχετική απόφαση. Πρέπει να γραφτεί πραγματικά σαν μία σημαντική μέρα για το εργατικό κίνημα. Γιατί είναι αδύνατο να έχεις την παραμικρή κατάκτηση, αν δεν αποφασίσεις να είσαι απείθαρχος, αν δεν αποφασίσεις να σέβεσαι το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα να παλεύεις για το δίκιο του εργάτη. Και πιστεύουμε και αυτή η μέρα, η 17η Δεκέμβρη, θα γεννήσει καινούργιους, μεγάλους αγώνες. Είμαστε βέβαιοι γι' αυτό».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τους κονδυλοφόρους των εκμεταλλευτών

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία «εξαφανίστηκε» από τη συντριπτική πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ

Το ρόλο της «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας και των «ανεξάρτητων» ΜΜΕ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του, στο φόντο της «εξαφάνισης» της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης από τα αστικά ΜΜΕ. «Εξαφάνισης» που μαρτυρά την ανησυχία που προκάλεσε στο κεφάλαιο και όσους το στηρίζουν.

Ετσι, με αφορμή την προκλητική στάση που κράτησε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού «Μέγκα» Μανώλης Καψής απέναντι στην παρέμβαση του ΠΑΜΕ για την αποσιώπησης της προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης από το κανάλι, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη ντουντούκα του ΠΑΣΟΚ και υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφερόντων των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ, τον δημοσιογράφο Μανώλη Καψή. Ο κύριος αυτός σε τηλεφωνική παρέμβαση του ΠΑΜΕ για την αποσιώπηση της κινητοποίησης της 17 Δεκέμβρη, απάντησε: "έτσι γουστάρουμε να σας προκαλούμε, και να μη σας δείχνουμε ποτέ. Ετσι θα κάνει το ΜΕΓΚΑ από εδώ και πέρα".

Δηλώνουμε προς τη διοίκηση του ΜΕΓΚΑ και τον χρυσοπληρωμένο δημοσιογράφο της εργοδοσίας ότι οι απειλές στο ταξικό εργατικό κίνημα δεν πιάνουν. Οι χιλιάδες των απεργών στις 17 Δεκέμβρη, αυτό το ορμητικό ποτάμι κατά της αντεργατικής πολιτικής θα έρθει η ώρα που θα συμπαρασύρει στο δρόμο όλους τους κονδυλοφόρους και τα τσιράκια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σήμερα μίλησε το εργατικό κίνημα

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι εργάτες από τη φρουρά περιφρούρησης στην μπουκαπόρτα του πλοίου «ΛΙΣΣΟΣ» την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι ναυτεργάτες στο ΚΚΕ
Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι ναυτεργάτες στο ΚΚΕ
«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Με αυτά τα συνθήματα χιλιάδες εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους - που εξέφραζαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών να μην μπαρκάρει ούτε ένα πλοίο - υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο λιμάνι. Η Αλ. Παπαρήγα, μίλησε με τα πληρώματα των πλοίων, με τους εργάτες και τις εργάτριες που από το πρωί βρίσκονταν στη μάχη της περιφρούρησης των δικών τους χώρων δουλειάς και στη συνέχεια βρέθηκαν εκεί, στο λιμάνι, για να δείξουν πως η εργατική τάξη, υψώνει, κυριολεκτικά το μπόι της. Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήγε μέχρι το πλοίο ΛΙΣΣΟΣ, όπου βρισκόταν μια ομάδα περιφρούρησης. Εκεί, αφού χαιρέτησε το πλήρωμα και τους ναυτεργάτες, μίλησε στους συγκεντρωμένους.

«Δυο λόγια. Δε θα κάνω ομιλία, γιατί σήμερα έχει μιλήσει πραγματικά το εργατικό κίνημα, έδειξε το μπόι του. Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιτυχία σήμερα πριν κλείσει η βραδιά. Η πρώτη επιτυχία ήταν απ' την εικόνα που υπάρχει ότι αυτή η απεργία πέτυχε σε όλη την Ελλάδα, παίρνοντας υπόψη τους κλάδους και τα σωματεία που είχαν πάρει μέρος στην απεργία και τον τεράστιο μηχανισμό που έχει εξαπολυθεί. Και μάλιστα, μια απεργία σε συνθήκες κρίσης που δεν υπάρχει ο συνηθισμένος φόβος απέναντι στην εργοδοσία αλλά και ο κίνδυνος άμεσης απόλυσης. Εχουμε λοιπόν μια πρώτη επιτυχία.

Η Αλέκα Παπαρήγα χαιρετίζει την απεργιακή φρουρά
Η Αλέκα Παπαρήγα χαιρετίζει την απεργιακή φρουρά
Δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία, που θα πω για άλλη μια φορά ακόμα είναι παρακαταθήκη όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Εχουμε ασφαλιστικά μέτρα και μάλιστα υποκινημένα από τον πιο σκληρό και πιο αδιάλλακτο πυρήνα του κεφαλαίου, γιατί εδώ που τα λέμε το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι το πιο σκληροπυρηνικό τμήμα του κεφαλαίου, το πιο αδίστακτο, κυριολεκτικά. Η Δικαιοσύνη υπέκυψε στον πειρασμό και στις πιέσεις - κι έτσι πιστεύουμε. Και έβγαλε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Κι όμως, αυτή τη στιγμή, δεν έχει κινηθεί κανένα πλοίο και δε θα κινηθεί και μέχρι το τέλος της απεργίας. Αυτό, λοιπόν, είναι μια δεύτερη νίκη που πριν απ' όλα ξεπηδάει απ' την απόφαση των ναυτεργατών να αψηφήσουν τον κίνδυνο και οπωσδήποτε το έκαναν αυτό έχοντας όχι μόνο διάθεση να κινδυνεύσουν για χάρη των συμφερόντων της εργατικής τάξης, αλλά γιατί υπολόγιζαν στη γενικότερη εργατική αλληλεγγύη και των άλλων κλάδων.

Νίκη, λοιπόν, τρίτη: Αποδείχθηκε ότι αυτό που λέμε εμείς "όλοι για έναν κι ένας για όλους" είναι μονόδρομος, για να αποκρούσουμε τα χειρότερα μέτρα, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μεγάλες νίκες, ως την τελική νίκη. Αυτή η μέρα δεν πρέπει να περάσει έτσι, να πούμε γυρνάμε σελίδα και τώρα πάμε παρακάτω, πότε θα γίνει η επόμενη απεργία και πότε θα γίνει η επόμενη πορεία και κινητοποίηση. Βεβαίως, δεν είμαστε εμείς που θα υποκαταστήσουμε τα σωματεία. Τα σωματεία πρέπει να πάρουν επάνω τους την ευθύνη, να οργανώσουν συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, εμείς να συμβάλουμε με τους κομμουνιστές που είναι μέλη των σωματείων. Αλλά πρέπει πραγματικά αυτό το μήνυμα της αφοβίας, της αντοχής και της αισιοδοξίας, να περάσει».

Να αναδειχτεί η εργατική τάξη πρωταγωνιστής

«Εμείς ως Κόμμα, δεν πρόκειται να τα βάλουμε με τους εργάτες και τις εργάτριες, που σήμερα ήθελαν να απεργήσουν αλλά φοβήθηκαν. Καταλαβαίνουμε, ο φόβος είναι κάτι το υπαρκτό.

Αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν υπάρχει μια δυναμική πρωτοπορία, αφοσιωμένη, έτοιμη να αυτοθυσιαστεί - κι αυτό να μην το κρύψουμε, η αυτοθυσία είναι κι αυτή μέσα στο πρόγραμμα - τότε πραγματικά, η εργατική τάξη, θα βγάλει στην επιφάνεια αυτά τα χαρίσματα και τις δυνατότητες που έχει. Και εδώ που τα λέμε σε μια πρωτοπορία, αυτός είναι ο ρόλος της. Να συμβάλλει στο να αναδειχθεί η εργατική τάξη πρωταγωνιστής.

Και, σε ό,τι αφορά εμάς, όταν λέμε είμαστε πρωτοπορία και προσπαθούμε να είμαστε πάντα, δεν το λέμε για να πάρουμε "άριστα", αλλά γιατί θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη διάθεσή μας στο να αναδειχτεί συνολικά η πρωτοπορία της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα λαϊκά στρώματα της πόλης, τους μικρέμπορους, τους μικροεπαγγελματίες, τη φτωχή αγροτιά.

Αυτή η μέρα πρέπει να αξιοποιηθεί για διάλογο από τους εργαζόμενους. Νόημα έχει ο διάλογος στους τόπους δουλειάς. Ο διάλογος στις κορυφές είναι απάτη, είναι αποπροσανατολισμός, είναι ζημιά. Αλλά ο διάλογος και η συζήτηση πρέπει να φουντώσει. Να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι, και αυτοί που δεν απήργησαν, τι συνέβη σήμερα. Γιατί κανείς δεν είναι βέβαιος ότι από αύριο που θα "μιλήσουν" τα κανάλια ή από μεθαύριο που θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες δε θα βγουν να πουν τα δικά τους αντί να ενημερώσουν. Και είμαι βέβαιη ότι ή θα προσπαθήσουν να τσακίσουν αυτό που έγινε, ή να το αγνοήσουν. Επομένως, πρέπει να γίνουμε προπαγανδιστές αυτής της μεγάλης μέρας που μας χρεώνει για το επόμενο διάστημα να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο αποφασιστικοί».

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Στο ταξικό τείχος προσέκρουσαν οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί

«Σφραγίστηκαν» οι είσοδοι τόπων δουλειάς σ' όλη τη χώρα
«Σφραγίστηκαν» οι είσοδοι τόπων δουλειάς σ' όλη τη χώρα
Με την ίδια αποφασιστικότητα που όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας έδωσαν και προχτές από το ξημέρωμα και τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης. Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα βρέθηκαν έξω από εργοστάσια, πολυκαταστήματα, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, τσαγκαράδικα, ιδιωτικές σχολές, γιαπιά, κατασκευαστικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες κλπ. Αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, που επιχείρησε με κάθε τρόπο να χτυπήσει την απεργία, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που «έθεσε εαυτόν» σε απεργοσπαστική υπηρεσία. Η μάχη αυτή συνέβαλε αποφασιστικά τόσο στη συμμετοχή στην απεργία όσο και στην ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Πριν ακόμα χαράξει

Στην Οικοδομή «νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια στην Αθήνα. Ελληνες και μετανάστες οικοδόμοι συμμετείχαν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην «ΕΡΚΑΤ», στον «ΜΠΟΤΟΝΑΚΗ» και τη «ΒΙΟΧΑΛΚO».

Στο χώρο του Μετάλλου το 100% άγγιζε η συμμετοχή στην απεργία στις επιχειρήσεις «ΚΑΟΥΣΗΣ», «ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ». Το 100% άγγιξε η συμμετοχή και στην επιχείρηση «ΕΔΡΑΣΗ» όπου οι εργαζόμενοι με πούλμαν συγκροτημένα κατέβηκαν στο Πεδίον του Αρεως με δικό τους μπλοκ και πανό.

Στο χώρο των Λιθογράφων τα εργοστάσια της «ΣΟΦΤΕΞ» στο Μεγάλο Πεύκο και στην Αθήνα νέκρωσαν με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία να φτάνει το 100%. Η επιχείρηση «ΤΥΠΟΧΡΩΜ» στη Μεταμόρφωση «έκλεισε». Η «ΡΟΗ» στο Χαϊδάρι «έκλεισε» Στο 100% έφτασε η συμμετοχή και στον «ΜΑΤΣΟΥΚΗ» στους Αγ. Αναργύρους. Το ίδιο και στη «ΦΗΜΗΠΑΚ» στην Παιανία.

Απάντηση πήραν οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις και στη «ΦΑΓΕ»
Απάντηση πήραν οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις και στη «ΦΑΓΕ»
Στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, η επιχείρηση «ΔΕΛΤΑ» στον Ταύρο δεν δούλεψε, αφού οι απεργιακές φρουρές των ταξικών δυνάμεων δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Με την ίδια αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και σε «ΚΑΤΣΕΛΗ», «ΦΑΓΕ». Στην «TASTY» κανείς εργαζόμενος δεν μπήκε για δουλειά. Στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, καθώς το επιχειρησιακό σωματείο απέρριψε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας για απεργία, τα φορτηγά δεν βγήκαν από το εργοστάσιο.

Η μάχη δόθηκε από το πρωί στα εργοστάσια της «ΕΒΓΑ» σε Ιερά οδό και Ασπρόπυργο. Εξω από τις πύλες τη μάχη της περιφρούρησης έδωσαν και απολυμένοι της επιχείρησης. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Στο κενό έπεσαν οι απεργοσπαστικές προσπάθειες που στήριξε και η Αστυνομία. Το ίδιο και στη «ΦΑΓΕ», όπου παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης.

Οι μετανάστες στην πρώτη γραμμή

Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε αποφασιστικά και στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας του Ιματισμού και του Δέρματος. Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην «ΕΛΙΤ» με το πανό τους κατέβηκαν στο Πεδίον του Αρεως. Το τσαγκαράδικο του «ΤΣΑΚΙΡΗ» δε δούλεψε, όπως και η επιχείρηση ιματισμού «ΜΑΝΤΑΡΙΝΟ» καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στην απεργία και στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας. Στον Κολωνό οι μετανάστες παράτησαν τη βιοτεχνία όπου δούλευαν και σύσσωμοι συμμετείχαν στην απεργία. Στις βιοτεχνίες στα Πατήσια η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία, οι εργάτες δεν μπήκαν για δουλειά.

Στο 100% έφτασε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις φαρμακαποθήκες «ΣΑΡΑΝΤΗΣ», «ΒΙΑΝ» και αλλού. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στη «ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ» όπου οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις επιχειρήσεις «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΦΑΜΑΡ», «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ» και «ΜΠΕΡΓΚΕΡ».

Γροθιά στην εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία, που με μεγαλύτερη αγριότητα στοχοποιεί τους μετανάστες, αποτέλεσε και η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, στη «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στον Ασπρόπυργο - οι εργαζόμενοι δεν πήγαν για δουλειά, συγκροτημένα συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση. Το ίδιο και στην εταιρεία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» στο Μαρούσι όπου δόθηκε από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους η μάχη της περιφρούρησης. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στις εταιρείας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» συμμετείχαν με δικό τους πανό στην απεργιακή συγκέντρωση. Αποφασιστικά δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στην «ICAP» στο Κουκάκι.

Εργάτες - σπουδαστές μαζί στη μάχη

Οι εμποροϋπάλληλοι με τις απεργιακές τους φρουρές από το πρωί ανάγκασαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα στην Αθήνα όπως το «ΑΤΤΙΚΑ», το «ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ» κλπ, να μην ανεβάσουν ρολά. Ανάλογη μάχη έδωσαν και οι απεργοί στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό από το πρωί σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας όπως η «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ», το «KING GEORGE» κλπ. Μάχη δόθηκε και στο ξενοδοχείο «ΧΙΛΤΟΝ» όπου από το πρωί παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Ηταν τέτοια η λύσσα και παράλληλα ο φόβος της εργοδοσίας στο «ΧΙΛΤΟΝ» που στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου ήταν παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, βοήθεια που έσπευσε να δώσει στη μεγαλοεργοδοσία η κυβέρνηση. «Λουκέτο» μπήκε και στην Ιδιωτική Σχολή «LE MONDE» όπου δυνάμεις του κλαδικού συνδικάτου μαζί με τους Συλλόγους Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης. Μάλιστα σπουδαστές κάτω από τα πανό των συλλόγων τους συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

Στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών η μάχη δόθηκε με επιτυχία στις επιχειρήσεις «HOL» (όπου παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου) και «NEWSPHONE», κόντρα σε εργοδοτικές μεθοδεύσεις, π.χ. η εργοδοσία είχε καλέσει τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά πριν τις 6 το πρωί γιατί... «θα έρθει το ΠΑΜΕ».

Το 100% έφτασε η συμμετοχή των καθαριστριών στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Οι εργαζόμενες με το πανό τους συμμετείχαν συγκροτημένα στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως όπως και καθαρίστριες από τον «Ευαγγελισμό».

Στο υπόλοιπο Αττικής

Με επιτυχία έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στο Θριάσιο οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των ΟΤΑ. Ανάλογη ήταν και η συμμετοχή στα εργοστάσια μετάλλου στην περιοχή όπου οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί έστησαν τις απεργιακές τους φρουρές. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία και σήμερα διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και την επίλυση των ιδιαίτερων εργασιακών τους προβλημάτων. Τέλος, ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σημειώθηκε στις επιχειρήσεις «ΣΟΦΡΑ» και «ΜΕΚ» στην Ελευσίνα.

Επιτυχία της απεργίας στα ΜΜΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προχτεσινή 24ωρη απεργία και στους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Ετσι, καμία ενημερωτική εκπομπή και κανένα δελτίο ειδήσεων δε βγήκε στον «αέρα» από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και καμία εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε. Στο μεταξύ, οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ από νωρίς το πρωί έδωσαν την μάχη της περιφρούρησης έξω από το στούντιο του MEGA στην Παιανία, ενώ δυναμικό και μαχητικό ήταν το «παρών» που έδωσαν τόσο στην συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως όσο και στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή.

Συνεχίζουμε με νέα ορμή

Χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στη σημερινή πανεργατική απεργία, τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σ' αυτό και στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα στη κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η επίθεσή τους έχει να αντιμετωπίσει ένα αποφασισμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που δεν μπορεί να μπει στο "τσεπάκι" τους, που δεν παίρνει άδεια από καμιά ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να απεργήσει, να διεκδικήσει, να αγωνιστεί. Είναι αποφασισμένο να κλιμακώσει τον αγώνα, με κάθε μορφή που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς και λαϊκή γειτονιά». Ενώ μεταξύ άλλων καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, να οργανώσουν την πανεργατική αντίσταση στην αντεργατική θύελλα κυβέρνησης - εργοδοσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και να «δώσουν συνέχεια, προοπτική, αποτελεσματικότητα στον αγώνα τους. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ».

Ας το χωνέψουν!

Τους κόστισε, όπως αποδεικνύεται, η δράση του ΠΑΜΕ. Γι' αυτό ανέλαβαν από κοινού εργοδοσία (ΕΡΤ - Αγγελιοφόρος) και συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να καταγγείλουν το ΠΑΜΕ και να εμφανιστούν ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας και του δικαιώματος της εργασίας, του «δίκιου» των «εργατών» της ενημέρωσης.

Ποιοι; Αυτοί (ΕΡΤ) που κρατούν ομήρους εργαζόμενους με τις συμβάσεις έργου, αυτοί (Αγγελιοφόρος) που στο όνομα των περικοπών ανακοινώνουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου και απολύσεις, ενοποιήσεις τμημάτων καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου.

Αυτοί που ταγμένοι να βλέπουν μόνο τα δίκια των αφεντικών τους δεν είδαν τους χιλιάδες εργάτες απεργούς που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη και χτες μιλούσαν για «σχεδόν μηδενική συμμετοχή» στην απεργία.

Μπόρεσαν όμως να δουν επέμβαση στη δουλειά των δημοσιογράφων, προσδιορίζοντας ως τέτοια την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην ΕΤ - 3.

Αυτοί που έχουν αναλάβει να μας πείσουν ότι «το δίκαιο είναι ένα και ενιαίο», δηλαδή ότι υπερισχύει το δίκαιο του αφεντικού εργοδότη, είναι καιρός να χωνέψουν ότι το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, θα συνεχίσει να πορεύεται με οδηγό το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μαχητικές απεργιακές διαδηλώσεις

Με μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις και δίνοντας από νωρίς τη μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ οι εργάτες και οι υπάλληλοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Αλεξανδρούπολη οι εργάτες πορεύτηκαν από το Δημαρχείο και αντάμωσαν με τους αγρότες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», από τις 11 το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας.

Στην Καβάλα από τις 6.30 μέχρι τις 9 το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν τον ΟΑΕΔ. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση, με τη συμμετοχή εργαζομένων από εργοστάσια της περιοχής όπως η ΒΦΛ, αλλά και από το νοσοκομείο, τις κατασκευές, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τους εργαζόμενους σε προγράμματα stage.

Και στην Ξάνθη οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας έξω από το κατάστημα «Hondos». Μαχητική ήταν η απεργιακή διαδήλωση στην πόλη, όπως επίσης στη Δράμα και την Κομοτηνή.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε κάθε πόλη της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, τα προγράμματα stage, αλλά και τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπως, π.χ., στις Σέρρες και την Κατερίνη.

Στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Κιλκίς συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα «Κλωστήρια Κιλκίς» αλλά και οι εργαζόμενοι της «ΣΤΗΜΠΕΘΕΡΜ», οι οποίοι εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Στη Νάουσα η απεργιακή κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών και των εποχιακών εργατών στα διαλογητήρια, που μαζί με τους οικοδόμους παλεύουν για μέτρα προστασίας των ανέργων και ενίσχυσης του εισοδήματός τους, για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το ταμείο ανεργίας, από τα οποία αποκλείονται λόγω της ανεργίας που τσακίζει την περιοχή. Ολοι μαζί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ.

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ορθωσαν πανεργατικό μέτωπο

Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων έγινε στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Χιλιάδες εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Χιλιάδες απήργησαν. Οι περισσότεροι στο πλαίσιο της απόφασης του συνδικάτου τους, αλλά και πάρα πολλοί γυρνώντας την πλάτη σε συμβιβασμένες πλειοψηφίες και γραφειοκρατικές σφραγίδες, αποδεικνύοντας τι σημαίνει «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η επίθεση που έχουν εξαπολύσει έχει αντίπαλο το αποφασισμένο ταξικό εργατικό κίνημα που σπάει στην πράξη την απεργοσπασία των ξεπουλημένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που δίνει με επιτυχία μάχες κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, που διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων του εργαζόμενου λαού, που προβάλλει διεκδικήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες του και δεν ανέχεται να πληρώσει και πάλι για να ξεπεραστεί η κρίση των καπιταλιστών αφού προηγούμενα πλήρωσε και τα κέρδη τους που φούντωσαν την κρίση.

Προηγήθηκε, από νωρίς το ξημέρωμα, παγκινητοποίηση για την περιφρούρηση της απεργίας σε μια σειρά χώρους όπου η εργοδοσία, τα τσιράκια της και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με απειλές και τρομοκρατία επιχειρούσαν να σπάσουν την απεργία και να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργατών.

Μάχη από τις 4 το πρωί


MotionTeam

Ετσι από τις 4 το πρωί οι απεργιακοί φρουροί έδιναν τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εξω από το εργοστάσιο «Κατσέλης», στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στάθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Βιομηχανικού Επισιτισμού και ξεσήκωσαν τους εργάτες, με αποτέλεσμα να απεργήσουν όλοι. Στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έσπασαν στην πράξη την κατάπτυστη απόφαση του εργοδοτικού σωματείου για απεργοσπασία. Στο αεροδρόμιο, την Πρυτανεία και τη Φοιτητική Λέσχη του πανεπιστημίου, το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που από τις απειλές και την τρομοκρατία των εργοδοτών και των υποτακτικών τους εμποδίζονταν να απεργήσουν. Τελικά, με τη στήριξη του Σωματείου τους έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και μπήκαν στην απεργία.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ που την ώρα της μάχης συσπειρώθηκαν με το Σωματείο τους, το ΣΕΤΗΠ, αλλά και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που επέλεξαν να σηματοδοτήσουν την κόντρα τους με τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ, στήνοντας μπλόκο στο κατάστημα του «ΦΩΚΑ». Μάχη δόθηκε και έξω από τις σχολές του ΟΑΕΔ στην οδό Λαγκαδά, όπου σπουδάζουν εκατοντάδες νέοι που ήδη βρίσκονται στην παραγωγή και αποτελούν το φθηνό «ανειδίκευτο» και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, που αποτελούν κομμάτι της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης το οποίο οδηγείται να ενταχθεί στην «αγορά εργασίας» με εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα.

Ολοι αυτοί, με χιλιάδες ακόμη εργάτες άλλων κλάδων, όπως το Ξύλο, το Δέρμα, τους εργαζόμενους στον κλάδο του μετάλλου, τους Δασεργάτες, τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους περιφερειακούς δήμους, στα ΜΜΕ, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους σε προγράμματα «stage», τους οδηγούς φορτηγών, τους νέους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, που παράλληλα με τις σπουδές τους υποχρεώνονται να δουλεύουν σε καθεστώς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας για να μπορούν να καλύπτουν το κόστος των σπουδών τους, με τους απόμαχους της δουλειάς και τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, συγκρότησαν τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ολοι μαζί, μια γροθιά, στρατεύθηκαν με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής, της ρήξης και της ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων, στο δρόμο για τη διεκδίκηση της άλλης ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ασφάλιση και σύνταξη, μέτρα προστασίας των ανέργων, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Και έστειλαν απειλητικό το μήνυμα προς το κεφάλαιο, τους εκφραστές και τους υπερασπιστές του, την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους συνδικαλιστές τους. «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά» - «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Μπορούμε να νικήσουμε

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου οι συνδικαλιστές που μίλησαν μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς περιέγραψαν την πιο άγρια επίθεση που δέχονται οι εργάτες, με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 4ωρα, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, καταστρατήγηση των ΣΣΕ, τρομοκρατία και απειλές στους τόπους δουλειάς, πολλά εργατικά ατυχήματα.

«Συνεχίζουμε. Κλιμακώνουμε. Με κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν οι εργάτες, ό,τι κι αν λένε οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων (ΕΚΘ, κλπ.). Αυτή είναι η μεγάλη σημασία της σημερινής απεργίας. Η απελευθέρωση από τα δεσμά των σφραγίδων, των θεσμών της εκμετάλλευσης. Δεν επαναπαυόμαστε. Στήνουμε το ΠΑΜΕ παντού, οργανώνουμε την επόμενη κλιμάκωση του αγώνα, στην επιχείρηση, στον κλάδο, πανεργατικά, μετωπικά. Είμαστε πλειοψηφία. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής, Σ. Ζαριανόπουλος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ο. Ξενιτοπούλου από τα «STAGE», η Μ. Γκοτζαμάνη από το Βιομηχανικό Επισιτισμό, η Ι. Καλούση από τους εργολαβικούς καθαριστές και φύλακες, ο Α. Τσουραλάκης από τους δασεργάτες Μακεδονίας - Θράκης, ο Α. Μερκενίδης από τα Εμφιαλωμένα Ποτά, ο Δ. Βασιλειάδης από το εργοστάσιο του «Κατσέλη» και από τη σπουδάζουσα νεολαία ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ Χ. Χείρας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εσπασε τον αποκλεισμό κι έβγαλε στον αέρα τη φωνή των εργατών

Στη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στελέχη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «θάψιμο» της απεργίας και τη διαστρέβλωση του χαρακτήρα και της μαζικότητάς της από τα Μέσα Ενημέρωσης, πραγματοποίησαν συμβολική δράση στα γραφεία της ΕΤ - 3. Παρενέβησαν ζωντανά στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και μετέδωσαν απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, κατήγγειλαν την απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ να μη συμμετάσχει στην απεργία με αποτέλεσμα να υπονομεύσει πανελλαδικά την απεργία του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αυτή η ολιγόλεπτη παρέμβαση - συμβολική κατάληψη που έκανε το ΠΑΜΕ στάθηκε η αφορμή για τη λυσσαλέα, χυδαία και συντονισμένη επίθεση που ακολούθησε από την ΕΤ - 3, την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και την ΕΣΗΕΜ-Θ, που βρήκαν υποστηρικτή τον εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και τη «Χρυσή Αυγή». Τι έγραψαν και είπαν, λοιπόν, αναπαράγοντας τα όσα «κατήγγειλε» η ΕΤ - 3 περί βίαιης εισβολής και πρόθεσης να εμποδιστεί η μετάδοση του Δελτίου ειδήσεων: Οτι η ενέργεια αυτή θύμισε ...σκοτεινές εποχές για τον Τύπο. Οτι έγινε «βίαιη κατάληψη τηλεοπτικού χρόνου σε δελτία ειδήσεων», ανακάλυψαν «μειοψηφίες που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους», «παραταξιακές απεργιακές κινητοποιήσεις», «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», «επέμβαση στην κρίση των δημοσιογράφων», κ.ά. Ρεσιτάλ έδωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης όταν μίλησε για «πρωτοφανή τραμπουκισμό με την εισβολή του ΠΑΜΕ στο στούντιο της ΕΤ - 3» και πρόσθεσε πως «εισβολή σε στούντιο τηλεόρασης είχαμε να δούμε από την εποχή της χούντας».

Η απάντηση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαντά σε ανακοίνωσή της: «Είναι κατάπτυστο το κείμενο της ΕΤ - 3, που αναπαράγουν η ΕΣΗΕΜ-Θ που υπονόμευσε την πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων, αρνούμενη να κηρύξει απεργία, η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" (και προφανώς έπονται και άλλοι) καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ για αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, γιατί απαίτησε το αυτονόητο που αποτελεί απαγορευμένο είδος για την τηλεόραση: την ενημέρωση του κοινού ότι σήμερα μια μεγάλη απεργία συνέβη στην Ελλάδα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Μια είδηση που χτες σχολιαζόταν από τους FINANCIAL TIMES του Λονδίνου αλλά έπεσε στο καλάθι των αχρήστων των ελληνικών καναλιών».

«Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, ιδιοκτησία του ελληνικού λαού», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση δεν έχει κανένα δικαίωμα «να "θάβει" ειδήσεις που θίγουν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών (π.χ. Καζίνο Θεσσαλονίκης και λοιπές μεγάλες επιχειρήσεις που ό,τι κι αν γίνει σ' αυτές έχουν άσυλο από τα ΜΜΕ) που διαφημίζονται μέσω αυτής και αποτελούν χρυσοφόρους πελάτες της».

«Κύριοι, ιδιοκτήτες της ενημέρωσης, το γνωρίζουμε: Η απεργία αυτή δεν άρεσε καθόλου στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων, στην κυβέρνηση, στη ΝΔ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που - έμμεσα αλλά σαφώς - άνοιξαν το δρόμο για διώξεις απεργών. Το ΠΑΜΕ όμως δε χωρά στο τσεπάκι σας. Ενημερώνει και θα ενημερώνει τους εργαζόμενους, δικαίωμα που εσείς τους το αρνείστε επί της ουσίας», καταλήγει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει σχετικά: «Ας μας πουν αλήθεια τι είναι βίαιο: Η ολιγόλεπτη παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ στη διάρκεια δελτίου ειδήσεων στην ΕΤ - 3; `Η οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ("Μακεδονία", Δημοτικά Μέσα, κ.α.) που παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης του κόστους ζωής»;

Και παρακάτω συνεχίζει: «Τους τη χαρίζουμε τη δημοκρατία που θα μας οδηγήσει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα για να πάρουμε σύνταξη, αν τελικά τα καταφέρουμε.

Οσο υπάρχουν δημοσιογράφοι που υπηρετούν τη νομιμότητα της σιωπής και της συνενοχής, τη νομιμότητα των εργοδοτών, θα υπάρχουν και δημοσιογράφοι που με κάθε τρόπο θα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ολόπλευρη δημοκρατική ενημέρωση, το δικαίωμα στη ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε. Αδεια για τη δράση μας παίρνουμε μόνο από τις ανάγκες μας. Οχι από τους εργατοπατέρες».

ΝΗΣΙΑ
Αποφασιστικό «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Μυτιλήνη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Μυτιλήνη
Την αντίθεσή τους στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης διαδήλωσαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλά νησιά. Χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων ήταν η συμμετοχή αγροτών, μαθητών και νέων σε ηλικία εργαζομένων, ενώ υπήρξαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε απεργία. Το «παρών» έδωσαν στις κινητοποιήσεις συμβασιούχοι και απολυμένοι.

Στη Λήμνο η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της Μύρινας. Οι αγρότες από το Λιβαδοχώρι έφτασαν με πορεία τρακτέρ στο λιμάνι, όπου συναντήθηκαν με τους άλλες εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εκεί χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ενώ μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Κώστας Μαδινός και από την ΠΑΣΥ ο Αργύρης Χαρκότσικας. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση και των μαθητών από τα Λύκεια και το ΕΠΑΛ Μύρινας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μύρινας που κατέληξε στο Επαρχείο, όπου και παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στην Κω έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και ειδικότερα των εργαζομένων στο ClubMed. Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, Κική Μακρή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Ιωάννα Λάμπρου.

Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Γιανέλλης και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιώργος Κελεπούρης. Με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα που στο επίκεντρό τους είχαν το αίτημα για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στο παράρτημα ΙΚΑ του νησιού.

Η παρουσία και συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της νεολαίας ήταν το ιδιαίτερο στοιχείο της απεργίας και της συγκέντρωσης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου. Με πορεία και μπροστάρηδες τους απολυμένους της δημοτικής επιχείρησης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ροδίων και το πανό τους, που έγραφε «Δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα στη ζωή - μονιμοποίηση τώρα», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στην Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, όπου πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση. Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Αιγαίου, όπου και έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Γιάννη Σαρικά.

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία στη Σάμο οι συμβασιούχοι του νησιού, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που απήργησαν για πρώτη φορά. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Σάμου όπου μίλησαν από το ΕΚ ο Αντώνης Δράκος και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος των συμβασιούχων της Νομαρχίας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου. Ακολούθησε πορεία στο λιμάνι και την πλατεία Πυθαγόρα.

Στη Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς και πορεία στους δρόμους της πόλης. Μαζική ήταν η παρουσία των εκτάκτων της αρχαιολογίας, μαθητών από το Συντονιστικό των Σχολείων του νησιού και των φοιτητών. Στη συγκέντρωση μίλησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Αμπαζής.

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ικαρία, ενώ πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Ευδήλου, με μεγάλη παρουσία νέων και μεταναστών. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Λεωνίδας Καρούτσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ της Σάμου (που είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία), του Συνδικάτου Οικοδόμων και των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

ΚΡΗΤΗ
Εκλεισαν όλα τα μεγάλα εργοτάξια

Συγκεντρώσεις και πορείες στους τέσσερις νομούς του νησιού

Αποψη από την πορεία των εργαζομένων στο Ηράκλειο
Αποψη από την πορεία των εργαζομένων στο Ηράκλειο
Δυναμικό και αποφασιστικό απεργιακό μήνυμα έστειλαν χτες και οι εργαζόμενοι σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο από πολύ νωρίς το πρωί απεργιακές επιτροπές του ΠΑΜΕ, ταξικών σωματείων και παρατάξεων βρέθηκαν έξω από χώρους δουλειάς καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία. Στον κλάδο των κατασκευών η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα μεγάλα εργοτάξια. Στο εμπόριο κλειστά επίσης παρέμειναν για ώρες τα πολυκαταστήματα «Benetton», «Κωτσόβολος», «Μαρινόπουλος» κ.ά., ενώ απεργιακές επιτροπές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιόδευσαν και σε άλλους χώρους, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν όπως στο «Τζάμπο», το «Ζάρα», το «Φωκάς», κ.α. Επίσης περιοδείες έγιναν και σε επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, ενώ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από νωρίς το πρωί βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη.

Ακολούθησε συγκέντρωση στη Νομαρχία με τη συμμετοχή τόσο εργαζομένων από κλάδους δουλειάς όσο και νεολαίας. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της πόλης, σπουδαστές με πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, νέοι εργαζόμενοι, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στα STAGE και πολλοί μετανάστες κύρια από τον κλάδο των κατασκευών. Μαχητικό «παρών» έδωσαν και αγρότες του νομού με το πανό της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το ιδιωτικό ιατρικό διαγνωστικό κέντρο «Ιατρικό Κρήτης», όπου οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις πέντε νέες απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στο κτίριο όπου προχώρησε σε ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών και επισκεπτών που βρίσκονταν εκεί και εν συνεχεία κατήγγειλε τις νέες απολύσεις των πέντε εργαζομένων την ίδια ώρα που όπως επισήμαναν η επιχείρηση πολλαπλασιάζει τα κέρδη της.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε και στα Χανιά στην πλατεία Καταστημάτων. Νωρίτερα και εκεί μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το νέο πολυκατάστημα του «ΖΑΡΑ», καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οικοδόμοι, εργαζόμενοι από τον κλάδο του εμπορίου, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, το σωματείο εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά στα Χανιά, εργαζόμενοι στα STAGE, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και αγρότες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Ξεχωριστή και εκεί ήταν η συμμετοχή της νεολαίας μετά από απόφαση και του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα. Στο Ρέθυμνο κλειστό παρέμεινε από νωρίς το πρωί από συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ το σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Στην Ιεράπετρα η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου με συμμετοχή κύρια εργαζομένων από τον κλάδο του μετάλλου, αλλά και μετανάστες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες

Αποψη από την πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Αποψη από την πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Στην Πάτρα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η πορεία μάλιστα πέρασε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ) για τον εργοδοτισμό και τη συμβιβασμένη στάση της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Νωρίτερα από τα ξημερώματα στήθηκαν απεργιακές φρουρές σε αρκετά εργοστάσια και εργοτάξια, με αποτέλεσμα να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς.

Στον Πύργο, εργάτες, αγροτοκτηνοτρόφοι, πυρόπληκτοι, εργαζόμενοι στα stage και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΟΤΕ και στη συνέχεια με δυναμική πορεία έφτασαν μέχρι τη Νομαρχία, όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα μπροστά από την είσοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, καθώς και για τη μη καταβολή των πραγματικών αποζημιώσεων σε βάρος των πυροπλήκτων.

Στην Τρίπολη, σε μια μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι από τον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και από τα stage, αγρότες, καθώς και φοιτητές οι οποίοι μάλιστα μοίρασαν δωρεάν ζεστή φασολάδα στο πλήθος και στη συνέχεια πέταξαν κατσαρόλες με φαγητό σε Δημαρχείο και Νομαρχία, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι το εν λόγω φαγητό έρχεται στο Πανεπιστήμιο σε μορφή ...παγοκολόνας η οποία ξεπαγώνεται και σερβίρεται μετά στους φοιτητές.

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Αργος, Σπάρτη, Αίγιο και Κεφαλονιά. Επίσης όπου οι ταξικές δυνάμεις κήρυξαν απεργία και περιφρουρήθηκαν στο σύνολό τους νέκρωσαν οι τόποι δουλειάς, ιδιαίτερα στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Πελοποννήσου και στους οδικούς άξονες.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική

Αποψη από τη μαχητική πορεία που έγινε στην Πρέβεζα
Αποψη από τη μαχητική πορεία που έγινε στην Πρέβεζα
Ηχηρό αγωνιστικό ταξικό μήνυμα υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στο μεροκάματο, στη σύνταξη, στην Υγεία και Παιδεία, της προβολής και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων τους έστειλαν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Λευκάδα με τη συμμετοχή τους στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς ανταποκρίθηκαν μαζικά στο απεργιακό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων αψηφώντας τα κελεύσματα υποταγής και μοιρολατρίας, της απεργοσπασίας και υπονόμευσης των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, που βάζουν πλάτη για να ενταθεί το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε μια μαζική σε όγκο, δυναμική σε παλμό συγκέντρωση και πορεία, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη κοινής δράσης και πάλης εργατών και αγροτών απέναντι στην ενιαία αντεργατική - αντιαγροτική επίθεση. Ιδιαίτερα διακριτή ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων από τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που διαδήλωσαν κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία μαζί με άλλους εργαζόμενους από κοινού με τους αγρότες, που έδωσαν βροντερό «παρών» μαζί με την ΠΑΣΥ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Πραγματοποιήθηκε πορεία με συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το ΙΚΑ.

Στα Γιάννενα από νωρίς το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, στο εργοστάσιο Πλαστικών Θράκης όπου πρόσφατα είχαμε και απολύσεις εργαζομένων και σε γιαπιά. Νέοι σε ηλικία και από χώρους δουλειάς εργαζόμενοι έκαναν το βήμα απέργησαν και βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί με τις ταξικές δυνάμεις όπως μετανάστες από το χώρο της οικοδομής, βιομηχανικοί εργάτες. Στην πορεία που ξεκίνησε από το δημαρχείο και πέρασε μέσα από την αγορά της πόλης συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Επιτροπές Αγώνα του Πανεπιστημίου καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ.

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αγρίνιο, όπου κρεμάστηκε γιγαντοπανό στο ΙΚΑ, σε Αρτα, Λευκάδα και Ηγουμενίτσα όπου οι ταξικές διοικήσεις των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία. Με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι και στην Πρέβεζα, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Διαδήλωσαν μαζί εργάτες και αγρότες

Συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας

Λάρισα: Μέτωπο εργατών - αγροτών κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και πολυεθνικών
Λάρισα: Μέτωπο εργατών - αγροτών κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και πολυεθνικών
Ηχηρό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι απεργοί στη Θεσσαλία, οι οποίοι , προχτές, διαδήλωσαν στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής και σε άλλες επαρχιακές πόλεις διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την ταξική πάλη για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, «δηλώνοντας» ότι στην καπιταλιστική κρίση, στην επιθετικότητα της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης και της ΕΕ απαντούν με μαζικό ταξικό αγώνα, εντείνοντας τις προσπάθειες για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος κόντρα στη γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ταυτόχρονα, στις απεργιακές συγκεντρώσεις αναδείχτηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων της εργατικής τάξης, με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό εχθρό, την αντιλαϊκή πολιτική που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, στη μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, συμμετείχαν μικρομεσαίοι αγρότες που πέταξαν στο χώρο αγροτικά προϊόντα, ενώ υπήρχε και συμβολική παρουσία τρακτέρ, που στη συνέχεια αποτέλεσαν και τον προπομπό της δυναμικής πορείας στους δρόμους της πόλης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γ. Σκόκας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Μ. Κολοβός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΒΕ του νομού.

Πορεία με προπομπό τα τρακτέρ
Πορεία με προπομπό τα τρακτέρ
Στη Λάρισα, η συμμετοχή στην απεργία ήταν ικανοποιητική, ενώ από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στις πύλες των εργοστασίων και σε άλλους χώρους δουλειάς.

Στο Βόλο, στην απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχαν μαχητικά εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια βροντοφωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα, επίσης, στην κεντρική πλατεία και ακολούθησαν πορείες.

Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Ελασσόνα, Φάρσαλα και Σκόπελο.

Στη Λιβαδειά, σημαντική ήταν η επιτυχία της απεργίας σε κλάδους όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συμμετείχαν και στη συγκέντρωση στην πόλη, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης δουλειάς που είχε γίνει στον κλάδο με συγκεντρώσεις και συσκέψεις. Σημαντική ήταν και η επιτυχία στους οικοδόμους, με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων στις κατασκευές στην απεργία.

Στη Λαμία, μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν και οι αγρότες, ενώ μήνυμα αισιοδοξίας έστειλαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Αλιβέρι και Ιστιαία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΑΜΠΕΡΟΣ»
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους

Συσπειρωμένοι στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και κόντρα στο όργιο τρομοκρατίας που έστησε η εργοδοσία μαζί με τους εργατοπατέρες

Οι εργάτες έκαναν επί τόπου Γενική Συνέλευση κι αποφάσισαν πως συνεχίζουν
Οι εργάτες έκαναν επί τόπου Γενική Συνέλευση κι αποφάσισαν πως συνεχίζουν
Σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν το δίκιο τους, κι αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν η εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Ο λόγος για τους οδηγούς και υπαλλήλους στη μεταφορική εταιρεία «Καμπέρος», στην Ελευσίνα, που συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησαν προχτές, με απόφαση του κλαδικού τους συνδικάτου, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, παλεύοντας για να πληρωθούν το μισθό του Νοέμβρη, το δώρο Χριστουγέννων και απλήρωτα επιδόματα ακόμα και από το ...καλοκαίρι, που τους χρωστά η εργοδοσία.

Η αποφασιστικότητα με την οποία οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν την απεργία τους, από προχτές όλη μέρα και με μπροστάρη το συνδικάτο τους - που στους ελάχιστους μήνες ζωής έχει αποδειχτεί σημαντικό στήριγμα των εργαζομένων της περιοχής - έχει θορυβήσει την εργοδοσία. Χτες το πρωί, όπως και προχτές, επιστράτευσε κάθε λογής μηχανισμούς προσπαθώντας να λυγίσει τους εργάτες, αλλά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, οι εργάτες έκαναν επί τόπου Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα και αύριο, προχωρούν σε αποχή από την εργασία τους, ενώ μεθαύριο Δευτέρα ξεκινούν νέα 48ωρη απεργία.

«Θέλουμε όλα όσα δικαιούμαστε και δεν παζαρεύουμε τίποτα», δήλωναν χτες οι εργάτες στον «Ρ» που βρέθηκε στο σημείο. Οπως κατήγγειλαν, είναι πάγια τακτική της εργοδοσίας «να πληρώνει όποτε θέλει, όποιους θέλει και όσα θέλει». Ταυτόχρονα, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, με τους οδηγούς καθημερινά πάνω απο 12 ώρες στο τιμόνι, με αυτοκίνητα ασυντήρητα, στα όριά τους, σε ένα χώρο χωρίς νερό και τουαλέτα γεμάτο ποντίκια, κυρίως όμως, γιατί, όπως τόνιζαν, θα αναγκαστούν να κάνουν γιορτές χωρίς χρήματα.

Χέρι χέρι εργοδοσία κι εργατοπατέρες

Για το λόγο αυτό δε δέχτηκαν παζάρια. Δεν πέρασε η επιχείρηση τρομοκρατίας που έστησε η εργοδοσία με διάφορους τρόπους: Κατέθεσε αγωγή για «διαφυγόντα κέρδη». Εφτασαν να τους απειλήσουν με νταλίκα που στήθηκε λίγα μέτρα πριν την είσοδο ότι «θα εισβάλει, αν δεν απομακρυνθούν».

Εκείνοι, όμως, που αποδείχτηκαν οι καλύτεροι «μαχητές» της εργοδοσίας, ήταν τα μέλη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του (..!) συνδικάτου (!) επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Ελλάδας, που πρωτοστάτησαν - όπως κατήγγειλαν στον «Ρ» οι εργάτες - από το ξημέρωμα για να σπάσει η περιφρούρηση. Οι ίδιοι «συνδικαλιστές» βρίσκονταν συνεχώς δίπλα δίπλα με την εργοδοσία, παζαρεύοντας πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο πόσα δεδουλευμένα θα δώσει η εργοδοσία τους επόμενους μήνες.

Το μέρος της εργοδοσίας πήρε και η Αστυνομία, που έδωσε προθεσμία στους εργάτες να αποχωρήσουν, αλλιώς θα προχωρούσαν σε «επιχείρηση». Στο κενό έπεσε και αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης. Οι εργαζόμενοι δυνάμωσαν το μπλόκο της περιφρούρησης, έχοντας στο πλευρό εργαζόμενους και συνδικαλιστές ταξικών σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που κάλεσε την Αστυνομία να απομακρυνθεί. «Η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και από την ανοιχτή απεργοσπαστική τακτική της ΓΣΕΕ», σημείωσε απευθυνόμενος στους εργάτες και καλώντας τους να συνεχίσουν ανυποχώρητα. Την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του σωματείου των οδηγών κατήγγειλε και ο Γιώργος Ζεϊμπεκίδης, συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ, τονίζοντας ότι «αντί να υπερασπίζεται, όπως έχει καθήκον, τους εργαζόμενους υπερασπίζεται ανοιχτά τα συμφέροντα της εργοδοσίας». Αυτό επιβεβαίωσε, άλλωστε, και μια κατάπτυστη ανακοίνωση, με την οποία οι δυνάμεις αυτές καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στην εργοδοσία, κινούμενες στην ίδια άθλια απεργοσπαστική τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και εξαπολύοντας επίθεση στον γνήσιο υποστηρικτή των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Αμεση απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης

Στην ανάκληση απολύσεων οδήγησε η δυναμική παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων

Ανήσυχη για τους καρπούς της μεγάλης, προχτεσινής, απεργιακής κινητοποίησης που έγινε σε όλη τη χώρα, η εργοδοσία προσπαθεί τώρα να εμποδίσει να φτάσουν παντού τα μηνύματά της.

Στη διαφημιστική εταιρεία «Athens Gifts» ο εργοδότης είπε στους δύο γραφίστες που απασχολεί (σε σύνολο πέντε εργαζομένων) να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους, όταν του δήλωσαν ότι την Πέμπτη θα απεργήσουν. Μετά την άμεση απάντηση του ταξικού σωματείου των Λιθογράφων, μετά από χτεσινή παρέμβαση, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη και στον Πειραιά. Σπουδαστής του ΤΕΙ Πειραιά που δούλευε ως «ενοικιαζόμενος» στις καταχωρήσεις του «Χρυσού Οδηγού» μέσω της επιχείρησης «Manpower» ενημέρωσε την Τετάρτη ότι θα απεργήσει και τη μέρα της απεργίας, εκπρόσωπος της «Manpower» του τηλεφώνησε για να του πει ότι η «εταιρεία δεν έχει πρόβλημα» αλλά τη δουλειά του στο «Χρυσό Οδηγό» θα την πάρει άλλος. Χτες, συνδικαλιστές των ΤΕΙ και του ΣΕΤΗΠ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο «Χρυσό Οδηγό» και ανάγκασαν τον υπεύθυνο να δεσμευτεί ότι από Δευτέρα θα έρθει κανονικά για δουλειά.

Αυτό που ξάστερα ακούστηκε προχτές στις απεργιακές συγκεντρώσεις γίνεται πράξη: Οποιος τολμήσει ν' ακουμπήσει απεργό θα βρει απέναντί του το κίνημα. Ανάλογη θα είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης.

Αυτό ξεκαθάρισε και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που χτες προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση έξω από την επιχείρηση «Ρεγγίνα Στορς» στην Αχαρνών, απαιτώντας να παρθεί πίσω η τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης. Η εργαζόμενη αντέδρασε στην εργοδοτική αυθαιρεσία (έπιασε δουλειά την περασμένη Τετάρτη αλλά η εργοδοσία της είπε ότι θα υπογράψει σύμβαση την ...1η Γενάρη) απεργώντας. Η προϊσταμένη της είπε ότι επικοινώνησε με τα κεντρικά της επιχείρησης και η συνεργασία τους λύεται.

Ανάλογο κλίμα επιχειρεί να καλλιεργήσει και η διοίκηση της ΕΒΓΑ καθώς - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - τη μέρα της απεργίας προϊστάμενοι τους έπαιρναν τηλέφωνο ρωτώντας τους αν και γιατί θα συμμετάσχουν στην απεργία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κόψτε τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ
  • Αντικομμουνιστικό παραλήρημα Παναγόπουλου στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας
  • Κάνει λόγο για υπερφίαλες απαιτήσεις των εργαζομένων και λιβανίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λιβανίζει την κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά της σχέδια, το σύνθημα των εργαζομένων είναι ξεκάθαρο: «Κανένας διάλογος - καμιά θυσία για την πλουτοκρατία»

MotionTeam

Την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λιβανίζει την κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά της σχέδια, το σύνθημα των εργαζομένων είναι ξεκάθαρο: «Κανένας διάλογος - καμιά θυσία για την πλουτοκρατία»
Εντρομη μπροστά στη δυναμική του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μπροστά στους αγώνες της εργατιάς ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού παραμονή της απεργίας ανέλαβε ανοιχτά το ρόλο του απεργοσπάστη, χτες έψαξε να βρει καταφύγιο και να οχυρωθεί πίσω από τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό. Πρωταγωνιστικό και πάλι ρόλο ανέλαβε ο Γ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος μετέτρεψε το βήμα του χτεσινού Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, σε βήμα του πιο πρωτόγονου αντικομμουνισμού και μέσα σε ένα παραλήρημα συκοφαντιών και ύβρεων επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Απαντώντας σ' αυτό το παραλήρημα, το οποίο συνοδεύτηκε και με ένα άκρατο λιβάνισμα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντεργατική της πολιτική, ο Γ. Πέρρος εκ μέρους του ΠΑΜΕ, κάλεσε την εργατική τάξη να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ και να συμπαραταχθεί με τις ταξικές δυνάμεις.

Και τι δεν ανέσυρε από τα συρτάρια του μουχλιασμένου αντικομμουνισμού ο Γ. Παναγόπουλος: Με ύφος ιεροεξεταστή, ισχυρίστηκε ότι «είναι βέβηλο να ταυτίζεται το ΚΚΕ με τον κομμουνισμό», ότι «έμμισθοι τραμπούκοι μάς εμποδίζουν να πάμε στο διάλογο και να συζητήσουμε», συκοφάντησε στελέχη του ΠΑΜΕ με ασύστολα ψεύδη, οι δυνάμεις του οποίου - όπως είπε - «έχουν επιλέξει να διασπούν και να υπονομεύουν τη ΓΣΕΕ». Ομως, το αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ κρεσέντο του προέδρου, κανέναν δεν μπορεί να πείσει. Δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις πομπές της ΓΣΕΕ. Γιατί, βέβηλο και ανοσιούργημα, που δεν ξεπλένεται με τίποτα, είναι μια μέρα πριν την απεργία, να βγάζεις ανακοίνωση και να απειλείς ευθέως τους εργάτες πως αν απεργήσουν θα απολυθούν. Βέβηλο είναι να ταυτίζεσαι με τους εργοδότες, με τον ΣΕΒ, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την πραγματική υπονόμευση των συμφερόντων της εργατικής τάξης την κάνει συστηματικά και ασύστολα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που πρωτοστατεί στο διάλογο - απάτη για το Ασφαλιστικό. Βέβηλη είναι η ΓΣΕΕ, που έχει αναδείξει ως υπέρτατο καθήκον και αποστολή της την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Βέβηλοι είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν - όπως o Γ. Παναγόπουλος - για να εκδιωχθούν από τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα stage. Υπονομευτές των συμφερόντων της εργατιάς είναι αυτοί που υπογράφουν συμβάσεις του ενός ευρώ αύξηση στο μεροκάματο και κομπορρημονούν γι' αυτό, όταν χτες στην εισήγηση που παρουσίασαν, παραδέχτηκαν ότι οι κατώτεροι μισθοί στη χώρα μας, αυτοί δηλαδή που διαμορφώνονται με τις υπογραφές της πλειοψηφίας, αντιστοιχούν στο 54% του μέσου όρου των κατώτερων μισθών που ισχύουν στην ΕΕ. Αυτά είναι τα πραγματικά «κατορθώματα» της ΓΣΕΕ.

ΠΑΜΕ: Κόψτε τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ

Απάντηση στην αντικομμουνιστική πρόκληση έδωσε ο Γιώργος Πέρρος, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αντιπροσώπων του από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και έδωσε «συγχαρητήρια» στη ΓΣΕΕ, γιατί όπως τους είπε «Από χτες αποχτήσατε έναν ακόμα τίτλο, μαζί με όλους τους άλλους τίτλους που είχατε, τον τίτλο του απεργοσπάστη. Βγάλατε την απεργία παράνομη, πριν τη βγάλουν παράνομη οι δικαστές... Είναι μικρό το μπόι σας για να κρίνετε το ταξικό κίνημα». Στις άναρθρες κραυγές των στελεχών της πλειοψηφίας, τα οποία προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει, ο Γ. Πέρρος τους αντέτεινε: «Κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας... στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» και κατέληξε: «Καλούμε την εργατική τάξη να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη ΓΣΕΕ και να συμπαραταχθεί με τις ταξικές δυνάμεις».

Οχι υπερφίαλες απαιτήσεις

Το πόσο επικίνδυνη αποδεικνύεται κάθε μέρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, επιβεβαιώθηκε και από τις θέσεις της σχετικά με τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση και την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Μέσα σε ένα κλίμα εκφυλισμού όπου στη συνεδρίαση, μετά και την αποχώρηση του ΠΑΜΕ, παρέμεναν μόνο μερικές δεκάδες συνδικαλιστές από τα 230 μέλη του Γενικού Συμβουλίου, έγινε «ανάλυση» του εκλογικού αποτελέσματος και χαρτοπόλεμος για το ποια είναι η πιο καλή πολιτική, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ; Ως εκ τούτου, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ ανέδειξε τη ΓΣΕΕ ως το «θεματοφύλακα» του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να τηρηθεί, ενώ στην εισήγησή του ο Γ. Παναγόπουλος είδε στον προϋπολογισμό «στοιχεία υπέρβασης από τη συντηρητική διαχείριση των τελευταίων ετών»! Μίλησε για πλαίσιο διεκδικήσεων που θα ενισχύει τα κατώτατα μεροκάματα, προτείνοντας «ειδική σύμβαση» για εφάπαξ ποσό στα κατώτερα όρια και αμέσως μετά έναρξη διαπραγμάτευσης για ποσοστιαία αύξηση, πάνω στο νέο βασικό μισθό που θα έχει προκύψει. Βέβαια, για να μην υπάρχει παρεξήγηση για το πόση μπορεί να είναι η αύξηση που θα ζητήσει, έσπευσε να δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι «επιφυλακτικοί» όταν κάποιος παρουσιάζει «υπερφίαλες απαιτήσεις, έστω και αν αυτές περιβάλλονται το μανδύα της ανάγκης και της δικαιοσύνης, ιδιαίτερα τώρα που στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταγράφονται τρομακτικές απώλειες θέσεων εργασίας»! Για όποιον δεν κατάλαβε καλά, το μήνυμα είναι σαφές: Μη ζητάτε αυξήσεις, γιατί εδώ υπάρχει κρίση και ανεργία. Ποιος είπε ότι ο ΣΕΒ, στο πρόσωπο της ΓΣΕΕ δεν έχει βρει τον πιο καλό υπηρέτη;

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Το «μαύρο» ημερολόγιο της Συνομοσπονδίας

Δεν υπάρχει αντεργατική αξίωση των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μην έχει «βάλει το χέρι της»

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατέχει επάξια τον τίτλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού και του «εργατοπατερισμού» για το λόγο ότι μοναδικός της στόχος είναι να ποδηγετήσει το εργατικό κίνημα, να προσαρμόσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Οπως χτες κατά τη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου παρουσίασε τις θέσεις της, υποταγμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνότερη εργατική δύναμη, έτσι και «τα έργα και οι ημέρες» της αποδεικνύουν ότι αντιπαλεύει με κάθε τρόπο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Θέλει συναίνεση των εργατών με τους εργοδότες και αυτό επιχειρεί. Το χέρι βοήθειας που απλώνει στις κυβερνήσεις και τους μεγαλοεργοδότες είναι ότι φροντίζει σε κάθε κρίσιμη στιγμή να φανούν ως συνδικαλιστικά αιτήματα οι αξιώσεις των βιομηχάνων. Δεν υπάρχει αντεργατικό μέτρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που να μην «έχει βάλει το χέρι της» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ιδού, λοιπόν, μερικά από «τα έργα και οι ημέρες» της τα τελευταία 12 χρόνια:

  • Ανοιξη 1997: Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») συμμετέχει στον πρώτο κοινωνικό διάλογο που διοργανώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους μεγαλοεργοδότες. «Καρπός» του διαλόγου είναι το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στην πορεία προς το 2000», που υπογράφει μόνο η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ. Για την υπογραφή του Σύμφωνου, μάλιστα, χρειάστηκε η διπλή ψήφος του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου.

Αυτό το «Σύμφωνο» μνημονεύει η εισηγητική έκθεση του νόμου 2639/98, όπου αναφέρεται: «Τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου που κατέληξε στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000"». Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο θεσπίζονται: Τα stage και η ανασφάλιστη εργασία, η «εκ περιτροπής εργασία», τα τριήμερα και τετραήμερα, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμα και σε ετήσια βάση. Οι ταξικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή, είχαν καταδικάσει το «διάλογο» και διοργάνωσαν κινητοποιήσεις εναντίον του. Αντίθετα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν. Προς το τέλος του «διαλόγου», ΔΑΚΕ και ΑΠ αποχώρησαν, αρνούμενες να υπογράψουν το «Σύμφωνο», αφού πρώτα είχαν νομιμοποιήσει το «διάλογο».

  • Καλοκαίρι 1998: Κατατίθεται το νομοσχέδιο - τερατούργημα, που οδήγησε στον παραπάνω νόμο (2639). Η «πρασινογάλαζη» πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει να εξωραΐσει στα μάτια των εργατών το αντεργατικό έγκλημα. Λέει «ναι»: Στις άτυπες μορφές απασχόλησης, στη μερική απασχόληση, στην κατάργηση του οχτάωρου και στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Ο νόμος 2956/01 για την ενοικίαση εργαζομένων: Αρχικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιδίδεται σε λεονταρισμούς για το παράνομο αυτό σύγχρονο δουλεμπόριο. Πολύ γρήγορα αλλάζει «γνώμη». Με νέα ανακοίνωσή της το Γενάρη του 2001, επαναφέρει πρότασή της για νομοθετική ρύθμιση του «δανεισμού» εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει την «ενοικίαση» ή «δανεισμό», αλλά με νομοθετική ρύθμιση, όχι παράνομη.
  • Φλεβάρης 2002: Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταθέτει τις προτάσεις της για τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, «διεκδικώντας» ό,τι ακριβώς ζητούν οι βιομήχανοι. Συμφωνεί - μεταξύ άλλων - με τα «επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία» σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου, τάσσεται υπέρ στα «κίνητρα παραμονής στην εργασία» κ.ά. Κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου για να βάλει και τη σφραγίδα των εργατών στα παραπάνω μέτρα...
  • Φλεβάρης 2009: Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από τους εργαζόμενους με το πρόσχημα της κρίσης να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι» για να βγουν τα μονοπώλια πιο ισχυρά από την κρίση. Η ΓΣΕΕ σπεύδει - που είναι υπεράνω ...κυβερνήσεων - να απλώσει χέρι βοήθειας προς τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες και μετά από συνάντηση με τον ΣΕΒ καταλήγουν σε «11 σημεία σύγκλισης για τη διαμόρφωση κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης». Αυτά τα 11 σημεία προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι καθ' όλα νόμιμες και αποδεκτές, αρκεί ο εργοδότης να μπορεί να τις «δικαιολογήσει», ότι ο εργοδότης δε θα καταβάλλει για τον εργαζόμενο τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος του μισθού του, αλλά στο ύψος του κατώτερου βασικού μισθού, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, δημιουργία ταμείου αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων με κεφάλαια τραπεζών κ.ά.
  • Από το 2000 μέχρι σήμερα υπογράφτηκαν πέντε διετείς Συμβάσεις.Με αυξήσεις κάτω από το ένα ευρώ στο μεροκάματο. Που ταυτόχρονα, έθεταν τεράστια εμπόδια στη διεκδίκηση των κλαδικών Συμβάσεων.Είναι χαρακτηριστική η τελευταία ΕΓΣΣΕ των ετών 2008-2009 που έδωσε μεσοσταθμική αύξηση 98 λεπτά για το 2008 και 87 λεπτά για το 2009. Ολες αυτές οι συμβάσεις, όχι μόνο δεν κάλυπταν τον πληθωρισμό, όπως θέλει ηυ αστική πολιτική, αλλά ήταν κάτω από τις πραγματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής, ενώ μείωναν δραστικά την ικανότητα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών της εργατικής οικογένειας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ