Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΡΗΤΗ
Εκλεισαν όλα τα μεγάλα εργοτάξια

Συγκεντρώσεις και πορείες στους τέσσερις νομούς του νησιού

Αποψη από την πορεία των εργαζομένων στο Ηράκλειο
Αποψη από την πορεία των εργαζομένων στο Ηράκλειο
Δυναμικό και αποφασιστικό απεργιακό μήνυμα έστειλαν χτες και οι εργαζόμενοι σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο από πολύ νωρίς το πρωί απεργιακές επιτροπές του ΠΑΜΕ, ταξικών σωματείων και παρατάξεων βρέθηκαν έξω από χώρους δουλειάς καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία. Στον κλάδο των κατασκευών η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα μεγάλα εργοτάξια. Στο εμπόριο κλειστά επίσης παρέμειναν για ώρες τα πολυκαταστήματα «Benetton», «Κωτσόβολος», «Μαρινόπουλος» κ.ά., ενώ απεργιακές επιτροπές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιόδευσαν και σε άλλους χώρους, ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν όπως στο «Τζάμπο», το «Ζάρα», το «Φωκάς», κ.α. Επίσης περιοδείες έγιναν και σε επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, ενώ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από νωρίς το πρωί βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη.

Ακολούθησε συγκέντρωση στη Νομαρχία με τη συμμετοχή τόσο εργαζομένων από κλάδους δουλειάς όσο και νεολαίας. Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της πόλης, σπουδαστές με πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, νέοι εργαζόμενοι, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στα STAGE και πολλοί μετανάστες κύρια από τον κλάδο των κατασκευών. Μαχητικό «παρών» έδωσαν και αγρότες του νομού με το πανό της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το ιδιωτικό ιατρικό διαγνωστικό κέντρο «Ιατρικό Κρήτης», όπου οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις πέντε νέες απολύσεις εργαζομένων από την επιχείρηση. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στο κτίριο όπου προχώρησε σε ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών και επισκεπτών που βρίσκονταν εκεί και εν συνεχεία κατήγγειλε τις νέες απολύσεις των πέντε εργαζομένων την ίδια ώρα που όπως επισήμαναν η επιχείρηση πολλαπλασιάζει τα κέρδη της.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε και στα Χανιά στην πλατεία Καταστημάτων. Νωρίτερα και εκεί μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το νέο πολυκατάστημα του «ΖΑΡΑ», καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οικοδόμοι, εργαζόμενοι από τον κλάδο του εμπορίου, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, το σωματείο εργαζομένων στα τρόφιμα και ποτά στα Χανιά, εργαζόμενοι στα STAGE, δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και αγρότες που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Ξεχωριστή και εκεί ήταν η συμμετοχή της νεολαίας μετά από απόφαση και του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα. Στο Ρέθυμνο κλειστό παρέμεινε από νωρίς το πρωί από συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ το σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» στο κέντρο της πόλης, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Στην Ιεράπετρα η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου με συμμετοχή κύρια εργαζομένων από τον κλάδο του μετάλλου, αλλά και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ