Υπάρχουν μερικοί που ισχυρίζονται ότι άν έχουν τα απαραίτητα, δηλαδή μερικά διαφορετικά μπουκάλια από ποτά, παγάκια και ένα σέικερ, θα ηταν σε θέση για τα επόμενα εκατό χρόνια να επινοούν καθηερινά και ένα νέο κοκτέιλ. Μπορεί να μοιάζει κάπως υπερβολικό αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Τα διάφορα ντρικς... επι το ελληνικότερον «ποτά» χωρίζονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: Στα σορτ ντρινκς (Sort Drinks) Είναι ένα κοκτκέιλ, άλλοτε οινοπνευματώδες κι άλλοτε όχι, που σερβιρεται συνήθως παγωμένο, σε μικρή ποσότητα και μικρό ποτήρι.
Τα Λονγκ Ντρινκ (Long Drink), που είναι ένα κοκτέιλ που σερβίρεται συνήθως παγωμένο σε μεγάλη ποσότητα και συνεπώς στο ανάλογο ποτήρι και το Ον δι ρόκς (On the rocks),που ετοιμάζεται κατευθείαν μέσα σ΄ ένα ποτήρι και αποτελείται από ένα μονο ποτό. Αυτά τα λίγα για την ιστορία.Θα επανέλθουμε όμως.
Και τωρα ετοιμάσετε να κάνετε το γνωστόσε μερικούς ως «Τσάϊνιζ» δηλαδή το κινέζικο.
Θα ριξετε στο σέικερ 3/4 ρούμι, 1/4 βύσσινο, μια κουταλιά της σούπας Κουραχάο και μερικές σταγόνες αγκοστούρα. Θα τα χτυπήσετε πολύ καλά και ...εις υγείαν.
Κυριακή σήμερα και εκείνο που επιθυμούμε είναι να βρεθούμε μακρυά, μακρύτερα τέλως πάντων από το σπίτι μας. Μια βόλτα με τα πόδια, αν ο καιρός είναι καλός, μας χρειάζεται. Ομως αν βρέχει ή αν κάποιος σοβαρός άλλος λόγος μας κρατά μέσα, τότε τι γίνεται; Πάντα υπάρχει λύση.
Ο αρχιτέκτονας Χάνσεν είχε κάνει τα σχέδια, οικοδομήθηκε αλλά στη συνέχεια εγκαταλήφθηκε. Στα 1840 το κτίριο το αγόρασε μια αγγλική εταιρεία με σκοπό, μετά απο ορισμενες μετατροπές, να λειτουργήσει σαν εργοστάσιο μεταξουργείας. Οι μετατροπές έγιναν, το εργοστάσιο εξοπλίστηκε, αλλά η εταιρεία πτώχευσε. Στα 1854 το αγόρασε ο Αθανάσιος Δουρούτης που ήταν και ένας από τους πρώτους οικιστές της νέας πρωτεύουσας, ο οποίος έκανε σοβαρές προσπάθειες για την εκβιομηχάνηση της χώρας και την εμψύχωση της ελληνικής βιομηχανίας. Κι αυτός λοιπόν, με τη σειρά του έκανε κάποιες μετατροπές στο κτίριο του Χάνσεν και εκεί λειτούργησε το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο στην Ελλάδα ως Μεταξουργείο, το οποίο έδωσε και το όνομα του στην περιοχή.
Σήμερα το Μεταξουργείο παρ΄όλον τον οικοδομικό οργασμό της περιόδου 1950-1960, τα έχει καταφέρει ώστε να μην έχει αλλάξει φυσιογνωμία και συνεχίζει να κρατά το ύφος του 1900. Αν και το περικυκλώνουν μεγάλες αρτηρίες όπως η Λένορμαν, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καρόλου, Κολοκυθούς, Αχιλλέως, Θερμοπυλών και Κωνσταντινουπόλεως, αν και το πνίγουν τα αυτοκίνητα, και οι ρύποι από τις εξατμίσεις καταλυτικών και μή, αν και η περιοχή βουίζει από τα κλάξον και απο τον κόσμο, διατηρεί την παράδοση, την αξιοπρέπεια και να αποδεικνύει ότι ξέρει να αντέχει στο χρόνο. Ο Βασίλης Αγγελίδης γράφει πολλά και ενδιάφεροντα μέσα στο μικρό αλλα πολύτιμο τόμο (εκδόσεις Φιλιππότη), και αποχαιρετά τον αναγνώστη- συνοδοιπόρο του στην βόλτα του στο παρελθόν με ένα τραγούδι του Αλέκου Σακελλάριου: «Δρομάκια σκοτεινά/ που η αγάπη περνά/ ντροπαλή τα δειλινά. Αυλόπορτα βαριά/ που στολιζει η μουριά και η κληματαριά».
Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή αλλαγή για το σπίτι. Αν έχετε φυλάξει παλιά τσίγκινα κουτιά, αλλά και τα κουτιά...νέας κοπής από τσιγάρα, από τσάι, ή από ουίσκι και τα έχετε κάπου καταχωνιάσει και ολο γκρινιάζετε πως χώρο σας πιάνουν και απειλείτε πως μια μέρα θα βρείτε το κουράγιο να τα ξεφορτωθείτε, σας παρακαλούμε μην το κάνετε. Αναδείξτε τα . Βάψτε σκούρο πράσινο μια γωνιά στην κουζίνα σας, προσθέστε μερικά ράφια, (αν ήδη υπάρχουν τόσο το καλύτερο), και τοποθετείστε τα υπέροχα κουτιά που τοσο σας είχαν νευριάσει. Το αποτελέσμα θα είναι εντυπωσιακό.
Και ξαφνικά χτυπά το κουδούνι της πόρτας. Μια επίσκεψη απρόβλεπτη μας χαροποποιεί αλλά μας ξαφνιάζει. Και είναι κοντά μεσημέρι, και δεν προλάβαμε να ψωνίσουμε χθές και το ψυγείο μάλλον λίγα πράγματα φιλοξενεί. Τότε τι κάνουμε; Φυσικά δε μένουν και πολλες επιλογές. Καταφεύγουμε στην ιταλική λύση της τελευταίας στιγμής. Στη μακαρονάδα. Δε μπορεί να μην έχουμε εστω και μια κονσέρβα με ντοματάκια. Σε περιπτωση που δεν έχουμε θα πρέπει από εδώ και μπρός μερικά βασικά πράγματα να μη λείπουν από την κουζίνα μας. Την επόμενη Κυριακή θα μιλήσουμε για αυτά τα απαραίτητα. Μα τώρα έχουμε δουλειά. Ας ανασκουμπωθούμε.
Σε μια μικρή κατσαρόλα θα ρίξουμε ένα κουτί αποφλοιωμλένες ντομάτες, λίγο λάδι, λιγο ξηρό βασιλικό και ρίγανη, ένα κύβο κνόρ, δυο σταγόνες ταμπάσκο, αλάτι και πιπέρι, έλαχιστη ζάχαρη, μερικές ελιές ψιλοκομμένες και θα τα ανακατέψουμε.Σε δέκα περίπου λέπτα η σάλτσα είναι έτοιμη. Τότε στρέφουμε την προσοχή μας στα μακαρόνια. Τα βράζουμε όχι πολύ, τα στραγγίζουμε, προσοχή: χωρίς να ρίξουμε κρύο νερό. Αμέσως μετα θα τα ρίξουμε πάλι στην κατσαρόλα, θα τα περιχύσουμε με λίγο λάδι για να μη κολήσουν. Επειτα σε μια βαθιά πιατέλα βάζουμε τα μακαρόνια και ρίχουμε τη σάλτστα από πάνω. Το τυρί είναι προαιρετικό. Συνήθως όταν υπάρχει κόκκινη σάλτσα, μάλλον περριτεύει. Και καλή όρεξη
Ετσι λέμε να ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα πιο σημαντικά ετήσια φυτά της ανοιξιάτιξης και καλοκαιρινής άνθησης.
Και ξεκινάμε από την Αγήρατο, που είναι ένα φυτό πολυετές το οποίο όμως καλλιεργείται σαν ετσήσιο καλοκαιρινής άνθησης. Επίσης είναι πολύ καλό για ζαρντινιέρες και για γλάστρες. Η «αγήρατος» παίρνει μια τουφωτή ανάπτυξη με ύψος 15 έως και 25 εκατοστά ανάλογα με τις ποικιλίες. Τα άνθη του είναι πολλά σε διάφορες αποχρώσεις του μπλέ. Υάρχουν όμως και άλλλες ποικιλίες με άνθη ροζ και πάλ κίτρινο. Ευτυχώς για μας αυτο το φυτό δεν έχει ιδιαίτέρες απαιτήσεις στα χώματα και πολλαπλασιάζεται με σπορά νωρίς την άνοιξη αλλά και με μόσχευματα εφόσον τα διατηρούμε για περισσότερα χρόνια.
Αμάραντος: Ετήσιο φυτό με πολλά είδη και ποικιλίες μεταξύ τών οποιών πολλά διακοσμητικά για φύτευση σε κήπους, ή γλάστρες. Μεταξύ αυτών τα σπουδάιότερα είναι: Η «ουρά της Αλεπούς», με φύλλα πλατιά πράσινα ανοιχτά και στη διάρκεια του καλοκαιριού πολύ μικρά, πάνω σε ενα μακρύ κυλινδρικό στάχυ, με χρώμα κόκκινο, κίτρινο ή ρόζ. Και το Αμάραντος το «τρίχρωμο», με πολύχρωμα φύλλα. Σπέρνεται την άνοιξη και φυτεύεται σε ζαρντινιέρες σε απόσταση 40 περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο. Το φυτό αυτό έχει ανάγκη από χώματα πλούσια, δροσερά και ασβεστώδη.
Και θα τελειώσουμε, για σήμερα φυσικά, με τις «Πετούνιες», που θεωρούνται από τα πιο ενδιαφέροντα ετήσια ανθόφυτα για εξωτερική διακόσμιση με άφθονη καλοκαιρινή άνθηση, που διαρκεί μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Οι «πετούνιες» με τα υπέροχα χρώματα( κόκκινα, ροζ, κίτρινο, μπλέ, ή ροζ και λευκό) σπέρνονται νωρίς την άνοιξη και φυτεύονται σε χώματα οχι πολύ ξηρά. Θέλουν συχνά πότισμα και προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις.