Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ανοιξη και στο μπαλκόνι μας

Η άνοιξη είναι προ των πυλών αλλά να που στέκεται αμήχανα έξω,στη βεράντα μας. Θέλει,επιθυμεί και δικαίως απαιτεί να δηλώσει και εδώ, κοντά μας την ευγενική,την πολύχρωμη, την αρωματική παρουσία της. Είτε μεγάλη βεράντα διαθέτουμε, είτε απλώς ένα μικρό μπαλκόνι άν έχουμε κέφι μπορούμε να το διαμορφώσουμε και να το ομορφύνουμε με το τίποτε...σχεδόν. Και κυρίως να δώσουμε την ευκαιρία στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου να εμφανιστεί μπροστά μας

Ετσι λέμε να ρίξουμε πρώτα μια ματιά στα πιο σημαντικά ετήσια φυτά της ανοιξιάτιξης και καλοκαιρινής άνθησης.

Και ξεκινάμε από την Αγήρατο, που είναι ένα φυτό πολυετές το οποίο όμως καλλιεργείται σαν ετσήσιο καλοκαιρινής άνθησης. Επίσης είναι πολύ καλό για ζαρντινιέρες και για γλάστρες. Η «αγήρατος» παίρνει μια τουφωτή ανάπτυξη με ύψος 15 έως και 25 εκατοστά ανάλογα με τις ποικιλίες. Τα άνθη του είναι πολλά σε διάφορες αποχρώσεις του μπλέ. Υάρχουν όμως και άλλλες ποικιλίες με άνθη ροζ και πάλ κίτρινο. Ευτυχώς για μας αυτο το φυτό δεν έχει ιδιαίτέρες απαιτήσεις στα χώματα και πολλαπλασιάζεται με σπορά νωρίς την άνοιξη αλλά και με μόσχευματα εφόσον τα διατηρούμε για περισσότερα χρόνια.

Αμάραντος: Ετήσιο φυτό με πολλά είδη και ποικιλίες μεταξύ τών οποιών πολλά διακοσμητικά για φύτευση σε κήπους, ή γλάστρες. Μεταξύ αυτών τα σπουδάιότερα είναι: Η «ουρά της Αλεπούς», με φύλλα πλατιά πράσινα ανοιχτά και στη διάρκεια του καλοκαιριού πολύ μικρά, πάνω σε ενα μακρύ κυλινδρικό στάχυ, με χρώμα κόκκινο, κίτρινο ή ρόζ. Και το Αμάραντος το «τρίχρωμο», με πολύχρωμα φύλλα. Σπέρνεται την άνοιξη και φυτεύεται σε ζαρντινιέρες σε απόσταση 40 περίπου εκατοστών το ένα από το άλλο. Το φυτό αυτό έχει ανάγκη από χώματα πλούσια, δροσερά και ασβεστώδη.


Και φυσικά ο Βασιλικός, που είναι ένα από τα πιο αγαπητά λουλούδια στη χώρα μας. Καλλιεργείται κυρίως σε γλάστρες που στολίζουν παράθυρα, μπαλκόνια, βεράντες και αυλές αλλά και νοστιμεύει τη σάλτσα της μαρακόνάδας μας. Είναι ένα φυτό εύκολο στην καλλιέργεια και σπέρνεται τον Φλεβάρη η και αργότερα. Η φύτευση όμως γίνεται από τον Μάη και μετά που ο καιρός ζεσταίνει, σε χώμα αφράτο με αρκετή κοπρία. Ο βασιλικός θέλει ζεστασιά, παρέα και δροσιά. Με λίγα λόγια απαιτεί από μας να τον ποτίζουμε ακόμη και τρείς φορές την ημέρα! Ανθίζει απο τον Ιούνη μέχρι τον Νοέμβρη αλλά αυτή η διαρκής ανθοφορία, δυστυχώς, συντομεύει τη ζωή του, για αυτό και πρέπει να κόβονται προσεκτικά με ψαλιδι συνεχώς τα άνθη του.

Και θα τελειώσουμε, για σήμερα φυσικά, με τις «Πετούνιες», που θεωρούνται από τα πιο ενδιαφέροντα ετήσια ανθόφυτα για εξωτερική διακόσμιση με άφθονη καλοκαιρινή άνθηση, που διαρκεί μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Οι «πετούνιες» με τα υπέροχα χρώματα( κόκκινα, ροζ, κίτρινο, μπλέ, ή ροζ και λευκό) σπέρνονται νωρίς την άνοιξη και φυτεύονται σε χώματα οχι πολύ ξηρά. Θέλουν συχνά πότισμα και προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ