Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η άλλη όψη του ουρανού

Η όψη του έναστρου ουρανού είναι πολύ διαφορετική όταν κανείς χρησιμοποιήσει ραδιοτηλεσκόπιο αντί των συνηθισμένων οπτικών τηλεσκοπίων. Οση ακρίβεια και να δώσει ένα οπτικό τηλεσκόπιο δεν μπορεί να αποκαλύψει πλευρές της ύπαρξης και της δραστηριότητας των ουράνιων σωμάτων γιατί μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά αυτές είναι δυνατό να παρατηρηθούν μόνο σε ...άλλο μήκος κύματος.

Ετσι χάρη στην επονομαζόμενη Πολύ Μεγάλη Συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων (μεγάλη φωτογραφία) που αριθμεί 27 τηλεσκόπια διαμέτρου περίπου 27 μέτρων το καθένα και βρίσκεται στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι ο γιγαντιαίος γαλαξίας Μ87 στον αστερισμό της Παρθένου δεν είναι ένας απλός σφαιρικός γαλαξίας όπως φαίνεται στην φωτογραφία του από οπτικό τηλεσκόπιο (πάνω). Η φωτογραφία του ραδιοτηλεσκοπίου (κάτω) υποδείχνει, ότι στο κέντρο του γαλαξία υπάρχει πιθανότατα μια Μαύρη Τρύπα, από τον ορίζοντα γεγονότων της οποίας εκτοξεύονται ρεύματα υποατομικών σωματιδίων υψηλής ταχύτητας, τα οποία διαστέλονται μέχρι τελικά να προσκρούσουν σε ύλη που πέφτει από το εξωτερικό του γαλαξία μέσα στη Μαύρη Τρύπα.

Σημείωση: Ορίζοντας γεγονότων είναι η νοητή σφαίρα γύρω από μια Μαύρη Τρύπα πέραν της οποίας οτιδήποτε πλησιάσει τη Μαύρη Τρύπα δεν μπορεί πια να διαφύγει, ακόμα κι αν αυτό που περάσει το όριο είναι το φως. Επίσης, όπως και σε όλες τις ραδιοφωτογραφίες, επειδή τα ραδιοκύματα δεν έχουν χρώμα (δεν μπορεί καν να τα δει το ανθρώπινο μάτι) γίνεται μια αντιστοίχιση χρωμάτων και μήκους κύματος ώστε να μπορέσει να απεικονιστεί το λαμβανόμενο σήμα.


Πηγή:
«Discover»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ