Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά

Η ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ παίρνει μια σημαντική πολιτική - πολιτιστική πρωτοβουλία με την εκδήλωση που οργανώνει για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες. Είναι συνέχεια μιας σειράς πολιτικών δράσεων συνολικά της ΚΟΑ για να δυναμώνει η ενότητα της εργατικής τάξης, Ελλήνων και ξένων εργατών.

Εχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στο Φιξ, στο Μενίδι, συσκέψεις με μετανάστες εργάτες, με άνοιγμα της δουλειάς σε εργάτες γης. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται στην περιοχή του Πειραιά μετά από 3 χρόνια, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στους μετανάστες εργάτες.

Μεγαλώνει η επίθεση στην εργατική τάξη συνολικά. Κοινή η αιτία για τα βάσανα Ελλήνων και ξένων εργατών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεσή του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ξήλωμα δικαιωμάτων, πιο φτηνή εργατική δύναμη για όλους. Για τους μετανάστες εργάτες τα πράγματα συχνά είναι πιο σκληρά: Πιο χαμηλά μεροκάματα, απειλές και κλοπές δεδουλευμένων από την εργοδοσία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η αιτία για τα βάσανα των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων, είναι κοινή, έχει όνομα, είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Είμαστε επίσης σε μια περίοδο που αυξάνονται πάλι οι προσφυγικές ροές, αποτέλεσμα του καπιταλισμού, που από τη μια γεννά πολέμους και ξεριζώνει λαούς, από την άλλη γεννά φτώχεια και ανέχεια και αναγκάζονται άνθρωποι να παρατάνε τις χώρες τους, τις οικογένειές τους για να τα φέρουν βόλτα. Είμαστε σε μια περίοδο που σκληραίνει η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει υιοθετήσει. Πολιτική που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για να έρθει ένας μετανάστης σε χώρα της ΕΕ, δυσκολεύει κι άλλο τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, ακόμα και τις επανενώσεις οικογενειών. Είναι συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που δημιουργεί εγκλωβισμένους πρόσφυγες, με την κατάσταση ειδικά στα νησιά να είναι σήμερα απαράδεκτη και απάνθρωπη, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο. Οι πρόσφατες φωνές τάχα κριτικής προς τον αρμόδιο υπουργό, που ακούστηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ρόλο φύλλου συκής για να σκεπάσουν τη βρώμικη πολιτική τους.

Ταυτόχρονα υπάρχει η εγκληματική - ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής, που με διάφορες αφορμές χύνει ρατσιστικό δηλητήριο. Βγαίνει π.χ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παίζει ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, υπονομεύοντας την πάλη για τη ΣΣΕ, και λέει δουλειά στους Ελληνες μόνο. Και κάνει αντικομμουνισμό χυδαίο. Κρύβουν ότι δουλειά σε όλους έδωσε μόνο μία κοινωνία, αυτή για την οποία παλεύει σήμερα το ΚΚΕ. Οτι δουλειά με δικαιώματα απαιτεί και διεκδικεί το εργατικό κίνημα εκεί που μπαίνουν μπροστά οι κομμουνιστές, ενώ αυτοί κάνουν δουλειά δουλέμπορου για να είναι πιο φτηνοί οι εργάτες, για να μπορούν να κάνουν σκόντο εφοπλιστές και εργολάβοι στα μέτρα ασφαλείας. Κρύβουν ότι η πολιτική γραμμή της Χρυσής Αυγής, με την υποστήριξη της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις των φασιστών σε σχέση με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, γεννά πολέμους και πρόσφυγες.

Απέναντι στο μέτωπο του κεφαλαίου, όπλο μας είναι η ταξική αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν κοινή αιτία. Δεν είναι ίδια, γιατί ο μετανάστης αγωνιά και για τα χαρτιά του, έχει μεγαλύτερες δυσκολίες και εμπόδια στη μόρφωση, στην Υγεία, είναι μακριά από την πατρίδα του. Ομως ο αντίπαλος είναι κοινός.

Σήμερα στην πάλη είναι ανάγκη να μπουν δυνάμεις και από τους μετανάστες εργάτες. Να δυναμώσει ο αγώνας και η δύναμη του εργατικού κινήματος για να διεκδικήσουμε από κοινού ΣΣΕ, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και όχι οι τόποι δουλειάς να γίνονται φέρετρα για τους εργάτες, Κοινωνική Ασφάλιση, σχολεία με υποδομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα που υπάρχουν περιπτώσεις με τάξεις με πολλά μεταναστόπουλα, Υγεία για όλους, δημόσια και δωρεάν.

Η περιοχή μας ξέρει από προσφυγιά. Οι παππούδες σε μεγάλο βαθμό ήρθαν ως πρόσφυγες και κυνηγημένοι και από τον τουρκικό στρατό και στη συνέχεια από το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος. Οι γειτονιές μας για χρόνια δεν ήταν παρά παραπήγματα, με αγώνες και πάλη έχουν αναβαθμιστεί. Οι παππούδες έχουν γνωρίσει τη σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση τη δεκαετία του '30, η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίχτηκε και στην πιο φτηνή εργασία των προσφύγων, μηχανισμοί απεργοσπασίας στήνονταν από πρόσφυγες. Στο βαθμό που οι Ελληνες εργάτες με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές άπλωναν το χέρι στους πρόσφυγες, όσο δυνάμωσε η ενότητα της εργατικής τάξης στη βάση της αμφισβήτησης της γραμμής του κεφαλαίου, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η δράση του εργατικού κινήματος, ωρίμαζε, δυνάμωνε, κατακτούσε νίκες.

Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καλεί Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, με αφορμή και τη συγκεκριμένη εκδήλωση, σε κοινή οργάνωση στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς, και κοινή πάλη:

-- Για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές διαδικασίες.

-- Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-- Για τη διεκδίκηση - κόντρα στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ - του δικαιώματος των προσφύγων να πάνε στη χώρα που θέλουν.

-- Για τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσον καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ.

-- Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που καταληστεύουν, καταδυναστεύουν και μακελεύουν τους λαούς.

Με πείσμα να φτάσει το κάλεσμα παντού

Οι ΚΟΒ του Πειραιά με μαχητικότητα και επιμονή οργανώνουν το άνοιγμά τους μπροστά στην εκδήλωση. Υπάρχει ενδιαφέρον και από Ελληνες και από μετανάστες εργάτες, συγκινεί το περιεχόμενο της εκδήλωσης, αλλά και το πρόγραμμα. Βοηθά το καλλιτεχνικό μέρος που θα υπάρχει, αλλά και το ότι θα λειτουργεί παιδότοπος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΚΟ Πειραιά να βγει ενισχυμένη και με μεγαλύτερη υποδομή στους μετανάστες εργάτες, στη γραμμή της ενότητας της εργατικής τάξης.

Αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε δράση για να φτάσει το κάλεσμα παντού: Σε εργοστάσια, στην ιχθυόσκαλα, στη λαχαναγορά, σε εργοτάξια, νοσοκομεία, όλους τους χώρους δουλειάς όπου δουλεύουν μετανάστες. Σε σχολεία που πάνε προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα, σε γειτονιές και παιδικές χαρές. Σε σπίτια που ζουν μετανάστες, που είναι γείτονές μας. Σε κοινότητες και συλλόγους μεταναστών. Είναι γεγονός ότι όλα τα κομματικά μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος μπορούν να συμβάλουν στο άνοιγμα για την εκδήλωση.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει η δουλειά που γίνεται συνολικά στην εργατική τάξη όλα τα χρόνια. Υπάρχουν μέλη συνδικάτων που είναι μετανάστες, σχολεία μεταναστών που μαθαίνουν τη γλώσσα, φροντιστήρια αλληλεγγύης των λαϊκών επιτροπών όπου φοιτούν παιδιά μεταναστών, κύρια από πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά την Αλβανία.

100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και την ανώτερη σοσιαλιστική κοινωνία που οικοδομήθηκε, το ΚΚΕ βγάζει συμπεράσματα από την ιστορική πείρα και δυναμώνει τον αγώνα του για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό. Σε αυτή την πάλη μαζί με τους Ελληνες εργάτες έχουν θέση και οι μετανάστες. Αυτός είναι ο δρόμος, εκεί είναι το δίκιο, εκεί είναι η προοπτική.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
*Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά

Την Κυριακή η εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Νίκαια, στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245), η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ινδικά και πακιστανικά τραγούδια και με ελληνικά τραγούδια για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος με απασχόληση για τα παιδιά και δραστηριότητες όπως σκάκι, πινγκ-πονγκ κ.ά.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»
  • Αρθρο για την εκδήλωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους την Κυριακή 12 Νοέμβρη
  • Στιγμιότυπα από την πλούσια δράση των ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση
  • Οικονομική Εξόρμηση: Δίνουμε τη μάχη μαζί με φίλους και οπαδούς του Κόμματος
Κορυφώνεται η πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Στο ΤΕΙ Αθήνας μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Στο ΤΕΙ Αθήνας μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Σε εξέλιξη είναι το πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και αφιερώματα σε πλευρές της Επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, που αναδεικνύουν την ανωτερότητά του. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία, η προετοιμασία της, το κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνουν οι Οργανώσεις, αποτελεί την αφορμή για πλούσια συζήτηση, τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και για την πρόταση διεξόδου που το ΚΚΕ καταθέτει στο λαό, για την ανάγκη έντασης της πάλης και της συσπείρωσης γύρω από το Κόμμα.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, οι οποίες κορυφώνονται τις επόμενες μέρες, δίνουν τη δική τους απάντηση στην αντικομμουνιστική επίθεση, στη συκοφάντηση και τη διαστρέβλωση του σοσιαλισμού από τα αστικά επιτελεία και τον οπορτουνισμό.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Γερμανία. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στη Στουτγκάρδη την εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ο αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χανς Πέτερ Μπρένερ, και στελέχη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας. Με μεγάλο ενδιαφέρον είδαν οι παρευρισκόμενοι την έκθεση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και παρακολούθησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα με μουσική και απαγγελίες. Επιτυχία είχε και η εκδήλωση στο Αμβούργο, στην οποία επίσης, εκτός από την κεντρική ομιλία από πλευράς του ΚΚΕ, απεύθυναν χαιρετισμό και εκπρόσωποι του Γερμανικού ΚΚ και του ΚΚ Τουρκίας. Οι ομιλίες, οι απαγγελίες ποιημάτων του Μπέρτολτ Μπρεχτ στα Ελληνικά και τα Γερμανικά και η προβολή βίντεο της ΚΝΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση έγιναν δεκτά με θερμά χειροκροτήματα. Στην Κολωνία προβλήθηκε βίντεο με γερμανικούς υπότιτλους, λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού υλικού για την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και για τις κατακτήσεις των εργαζομένων στην ΕΣΣΔ, καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Από την εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου με ομιλήτρια τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου με ομιλήτρια τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε και η εκδήλωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοέμβρη στη Λευκωσία. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Με μεράκι τα μέλη της ΚΟ Κύπρου ετοίμασαν έκθεση - αφιέρωμα για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις στην ΕΣΣΔ, προβάλλοντας και σχετικό βίντεο, ενώ στο χώρο υπήρχαν όλες οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που βοηθούν στη γνωριμία αλλά και τη μελέτη των γεγονότων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917.

Με ένα ιδιαίτερο θέμα καταπιάστηκε η εκδήλωση των Οργανώσεων Καλλιθέας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε προχτές Τετάρτη. Το θέμα της ήταν η συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αλλωστε, στην περιοχή της Καλλιθέας μένει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που προέρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ. Εντύπωση προκάλεσε η μικρή έκθεση με σοβιετικά κειμήλια, όπως σοβιετικά λάβαρα που παραχώρησαν οικογένειες πολιτικών προσφύγων. Ανάμεσα στα πολύτιμα εκθέματα ήταν και το παράσημο «Λένιν» του οικοδόμου Γιάννη Αθανασιάδη, Σοβιετικού εργαζόμενου που τιμήθηκε με τον τίτλο του Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας και έλαβε την τιμητική διάκριση στο Ανώτατο Σοβιέτ του Καζακστάν. Κοντά σε αυτά και φωτογραφίες με έργα, όπως ένα εργοστάσιο, στην κατασκευή του οποίου συνέβαλε ο Γ. Αθανασιάδης. Επίσης, τα παράσημα του Λευτέρη Παρασκευόπουλου, που ήταν αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού και συμμετείχε στη Μάχη του Βερολίνου. Την έκθεση συμπλήρωναν ταμπλό με φωτογραφίες όλων των ελληνικής καταγωγής Σοβιετικών που τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ηρωα της ΕΣΣΔ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και άλλες από τη δράση των ελληνικών κοινοτήτων στην ΕΣΣΔ. Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομο βίντεο με στιγμές από τη ζωή της Πάσας Αγγελίνα και ακολούθησε αφηγηματικό δρώμενο που περιέγραψε στιγμές από τη συμβολή των Ελλήνων στην οικοδόμηση.

Στη Ν. Σμύρνη μίλησε η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Στη Ν. Σμύρνη μίλησε η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και τις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΚΟ Περάματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Λ. Δημοκρατίας 22), θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., σε εκδήλωση στο Τεφέλι Ηρακλείου, θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής Αττικής, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Χολίδης», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των Ελλήνων εργατών και του ποντιακού ελληνισμού στην Οκτωβριανή Επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ελασσόνας καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη». Θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση ρώσικων επαναστατικών τραγουδιών από τους Δημήτρη και Αποστόλη Φωτιάδη και προβολή βίντεο.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου Παλλήνης (16ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνα), θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

{Περιστέρι}
{Περιστέρι}
-- Στις 6.30 μ.μ., στο Π. Φάληρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας (Αγ. Βαρβάρας 24), θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Αρτας καλεί στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα παρουσιαστεί θεατρικό έργο από την ομάδα της ΚΝΕ, βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν έκθεση για τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Στυλίδας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΣΚ, στο πάρκο Λαού. θα μιλήσει ο Αντώνης Αλεξός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας, και θα προβληθεί βίντεο. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8 μ.μ., στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Βουλή, θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα».


{Περιστέρι}
{Περιστέρι}

Στο Περιστέρι μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών
Στο Περιστέρι μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών

{Αιγάλεω}
{Αιγάλεω}

Στο Αιγάλεω μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη»
Στο Αιγάλεω μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη»

{Αιγάλεω}
{Αιγάλεω}

Καλλιθέα
Καλλιθέα

Τα σοβιετικά παράσημα Ελλήνων που εκτέθηκαν στην εκδήλωση της Καλλιθέας
Τα σοβιετικά παράσημα Ελλήνων που εκτέθηκαν στην εκδήλωση της Καλλιθέας

Αμβούργο
Αμβούργο

Στουτγκάρδη
Στουτγκάρδη
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εντατικά προετοιμάζεται η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με την οποία θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Εκεί, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, προετοιμάζοντας την εκδήλωση, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους, διακινώντας την πρόσκληση και το σχετικό κάλεσμα σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Την ίδια στιγμή, η αφίσα για την εκδήλωση κυκλοφορεί στους δρόμους της Αττικής και στους τόπους δουλειάς.

Με τους δικούς του, εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται και το θεατρικό πολυθέαμα που θα ακολουθήσει την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Η θεατρική αυτή παράσταση θα ζωντανέψει τις συγκλονιστικές στιγμές του Οκτώβρη του 1917, αλλά και πλευρές της μαχητικής προετοιμασίας των μπολσεβίκων στη μάχη για την εξουσία. Επίσης, οι δεκάδες συντελεστές θα ξεδιπλώσουν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε όλους τους τομείς, αλλά και των ανεπαρκειών, των αντιφάσεων που έκαναν δυνατή την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Οι πρόβες είναι καθημερινές, από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ, μέχρι τις πρόβες των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ώστε στις 26 Νοέμβρη να είναι όλα έτοιμα.

Το σενάριο βασίζεται σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι και Μπ. Μπρεχτ, ενώ θα εμπλουτίζεται με βίντεο και μουσική τόσο από σοβιετικά τραγούδια, όσο και πρωτότυπη.

  • Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί αναλυτικό ρεπορτάζ από τις πρόβες με δηλώσεις από συμμετέχοντες στην παράσταση.
Κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις

Στιγμιότυπο από τις πρόβες ενόψει της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από τις πρόβες ενόψει της εκδήλωσης
Παράλληλα, προετοιμάζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα:

  • Οι δραστηριότητες της ΚΟ Κ. Μακεδονίας για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης θα κορυφωθούν με την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 18 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».
  • Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Αλιβερίου καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 11 Νοέμβρη:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Χανίων καλεί στην κεντρική πολιτική της εκδήλωση, στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», από τη θεατρική ομάδα Ηρακλείου της ΚΝΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης, από τις 6 μ.μ. θα υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42-46, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Wyndham Grand» (πλατεία Καραϊσκάκη - Μεταξουργείο), η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο δρόμος χαράχτηκε. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, με σύνθημα: «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία».

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα γραφεία του «Ακτορα» στην Αθήνα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο «Σαβοϊδάκη» και στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

-- Αύριο Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Τρικάλων καλεί στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», σε σύσκεψη - συζήτηση για την κατάσταση στην κτηνοτροφία και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής και μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθεί, στις 11 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 12 μ., σε εκδήλωση της ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης, στην ταβέρνα «Ο Μήτρος» θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αιγιαλείας του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου σε εκδήλωση με θέμα: «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 14 Νοέμβρη, στις 6.30 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία της Επισκευαστικής Ζώνης Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση της ΚΟΒ Μικροκάστρου - Καλονερίου Δ. Μακεδονίας, στην ταβέρνα «Γεωργαλάς», θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς.

Αλλες δραστηριότητες

Σήμερα Παρασκευή, οι Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, πραγματοποιούν συνεστίαση - λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., στο δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2).

Η ΚΟΒ Θέρμης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τριαδίου, πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα της Παιδείας στη χώρα και την περιοχή μας. Η θέση του ΚΚΕ για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών. Η προσφορά του σοσιαλισμού στην Παιδεία». Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αιματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλου, τόπο εκτέλεσης εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών την περίοδο 1946 - 1949.

-- Στις 12.30 μ.μ., η ΤΟ Περιστερίου καλεί σε λαϊκό γλέντι, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αναπαύσεως).

Κατά 34,54% καλύπτεται το πανελλαδικό πλάνο

Στο 34,54% είχε φτάσει η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου μετά το 2ο «κλείσιμο» την περασμένη Τρίτη. Οσο κλιμακώνεται η μάχη, τόσο εντείνεται και η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις, που τροφοδοτεί την προσπάθεια όλων των ΚΟ ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με ποσοστό κάλυψης του πλάνου 39,03%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ Αττικής με 37,85% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Πελοποννήσου με 37,56%.

Ακολουθούν κατά σειρά οι Κομματικές Οργανώσεις όπως φαίνονται στον πίνακα. Η ΚΝΕ καλύπτει το πλάνο της κατά 30% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 37,27%.

Θυμίζουμε ότι η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΚΕ προκήρυξε την πανελλαδική άμιλλα ανάμεσα στις ΚΟ, ανακοινώνοντας ότι οι τρεις πρώτες Οργανώσεις Περιοχής θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση της ΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, με αναμνηστικές πλακέτες φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνες μας και με τα παρακάτω βραβεία: Για την 1η Οργάνωση: Η σημαία του Κόμματος και τεχνολογικός εξοπλισμός. Για τη 2η Οργάνωση: Τεχνολογικός εξοπλισμός και πίνακας ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος. Για την 3η Οργάνωση: Τεχνολογικός εξοπλισμός.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίνουμε τη μάχη με το κουπόνι στο χέρι

Στα «γεμάτα» μπαίνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επιτυχία της μάχης της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος και ήδη μετράει δύο βδομάδες από την επίσημη έναρξή της.

Στη σημαντική αυτή μάχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, με το κουπόνι στο χέρι, έχουν ξεκινήσει ένα πλατύ άνοιγμα ώστε να φτάσει παντού στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Καθημερινά, όλη μας η δράση συνδέεται και με την οικονομική δουλειά. Στις κινητοποιήσεις, στην εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη», στην περιοδεία, στην κουβέντα εργάτη τον εργάτη.

Στη μάχη της κάλυψης του πλάνου αξιοποιούνται τα «κόκκινα μεροκάματα», οι εισφορές, τα γλέντια που διοργανώνουν οι ΚΟ, όλες εκείνες δηλαδή οι μορφές που ενισχύουν υλικά το Κόμμα και την καθημερινή του δράση.

Σημαντική πλευρά για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, όπως έχει αποδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια, είναι και οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος που θα δώσουν μαζί μας τη μάχη. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζονται η καλή συζήτηση και η ένταξη των οπαδών μας στο σχεδιασμό των ΚΟΒ.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, οι ΚΟΒ Ανάληψης και Ντεπώ της ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σύσκεψη με φίλους και οπαδούς του Κόμματος, την περασμένη Τρίτη 7 Νοέμβρη.

Από το 1ο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης
Από το 1ο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης
Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο και του εορτασμού των 100 χρόνων της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης και συνδυάστηκε με την πρωτοβουλία της ΤΟ Κ/Α Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσει πανηγυρικό «κλείσιμο» για την Οικονομική Εξόρμηση στην επέτειο των 100 χρόνων από τον Κόκκινο Οκτώβρη, ενώ δόθηκαν πλήθος από «κόκκινα μεροκάματα» και εισφορές προς τιμήν της. Στους συντρόφους και φίλους του Κόμματος μάλιστα που συνεισέφεραν «κόκκινα μεροκάματα» και εισφορές, απονεμήθηκε αναμνηστική κάρτα της Τομεακής Οργάνωσης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο χαιρετισμό του, στέλεχος της Τομεακής Επιτροπής του Κ/Α σημείωσε μεταξύ άλλων: «...Σαν σήμερα, στις 7 Νοέμβρη του 1917 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η οποία υπήρξε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα. Ανοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία και ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους "των κολασμένων της Γης". Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης.

(...) Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή λαμπρή επέτειο, τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, που σφράγισε την Ιστορία του 20ού αιώνα και με αφορμή αυτήν την επέτειο να αποδώσουμε το "κόκκινο μεροκάματό" μας.

Μια μοναδική πράξη με διαπαιδαγωγητικό και συμβολικό χαρακτήρα, που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του αγώνα, πέρα από την προσωπική συμμετοχή μας, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ατομικά οι ίδιοι και οι οικογένειές μας με περηφάνια προσφέρουμε αυτό το "κόκκινο μεροκάματο" στο Κόμμα. Γιατί, πέρα από την προσωπική συμμετοχή των κομμουνιστών και των οπαδών του Κόμματος, απαιτείται η ολόπλευρη ενίσχυσή του. Ενίσχυση πολιτική, εκλογική, αλλά και οικονομική, που αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του Κόμματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ