Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά

Η ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ παίρνει μια σημαντική πολιτική - πολιτιστική πρωτοβουλία με την εκδήλωση που οργανώνει για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες. Είναι συνέχεια μιας σειράς πολιτικών δράσεων συνολικά της ΚΟΑ για να δυναμώνει η ενότητα της εργατικής τάξης, Ελλήνων και ξένων εργατών.

Εχουν προηγηθεί εκδηλώσεις στο Φιξ, στο Μενίδι, συσκέψεις με μετανάστες εργάτες, με άνοιγμα της δουλειάς σε εργάτες γης. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται στην περιοχή του Πειραιά μετά από 3 χρόνια, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας στους μετανάστες εργάτες.

Μεγαλώνει η επίθεση στην εργατική τάξη συνολικά. Κοινή η αιτία για τα βάσανα Ελλήνων και ξένων εργατών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεσή του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί πολιτική που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ξήλωμα δικαιωμάτων, πιο φτηνή εργατική δύναμη για όλους. Για τους μετανάστες εργάτες τα πράγματα συχνά είναι πιο σκληρά: Πιο χαμηλά μεροκάματα, απειλές και κλοπές δεδουλευμένων από την εργοδοσία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η αιτία για τα βάσανα των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων, είναι κοινή, έχει όνομα, είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Είμαστε επίσης σε μια περίοδο που αυξάνονται πάλι οι προσφυγικές ροές, αποτέλεσμα του καπιταλισμού, που από τη μια γεννά πολέμους και ξεριζώνει λαούς, από την άλλη γεννά φτώχεια και ανέχεια και αναγκάζονται άνθρωποι να παρατάνε τις χώρες τους, τις οικογένειές τους για να τα φέρουν βόλτα. Είμαστε σε μια περίοδο που σκληραίνει η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει υιοθετήσει. Πολιτική που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για να έρθει ένας μετανάστης σε χώρα της ΕΕ, δυσκολεύει κι άλλο τις διαδικασίες για παροχή ασύλου, ακόμα και τις επανενώσεις οικογενειών. Είναι συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που δημιουργεί εγκλωβισμένους πρόσφυγες, με την κατάσταση ειδικά στα νησιά να είναι σήμερα απαράδεκτη και απάνθρωπη, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην παρουσία ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο. Οι πρόσφατες φωνές τάχα κριτικής προς τον αρμόδιο υπουργό, που ακούστηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ρόλο φύλλου συκής για να σκεπάσουν τη βρώμικη πολιτική τους.

Ταυτόχρονα υπάρχει η εγκληματική - ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής, που με διάφορες αφορμές χύνει ρατσιστικό δηλητήριο. Βγαίνει π.χ. στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, παίζει ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, υπονομεύοντας την πάλη για τη ΣΣΕ, και λέει δουλειά στους Ελληνες μόνο. Και κάνει αντικομμουνισμό χυδαίο. Κρύβουν ότι δουλειά σε όλους έδωσε μόνο μία κοινωνία, αυτή για την οποία παλεύει σήμερα το ΚΚΕ. Οτι δουλειά με δικαιώματα απαιτεί και διεκδικεί το εργατικό κίνημα εκεί που μπαίνουν μπροστά οι κομμουνιστές, ενώ αυτοί κάνουν δουλειά δουλέμπορου για να είναι πιο φτηνοί οι εργάτες, για να μπορούν να κάνουν σκόντο εφοπλιστές και εργολάβοι στα μέτρα ασφαλείας. Κρύβουν ότι η πολιτική γραμμή της Χρυσής Αυγής, με την υποστήριξη της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις των φασιστών σε σχέση με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, γεννά πολέμους και πρόσφυγες.

Απέναντι στο μέτωπο του κεφαλαίου, όπλο μας είναι η ταξική αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν κοινή αιτία. Δεν είναι ίδια, γιατί ο μετανάστης αγωνιά και για τα χαρτιά του, έχει μεγαλύτερες δυσκολίες και εμπόδια στη μόρφωση, στην Υγεία, είναι μακριά από την πατρίδα του. Ομως ο αντίπαλος είναι κοινός.

Σήμερα στην πάλη είναι ανάγκη να μπουν δυνάμεις και από τους μετανάστες εργάτες. Να δυναμώσει ο αγώνας και η δύναμη του εργατικού κινήματος για να διεκδικήσουμε από κοινού ΣΣΕ, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και όχι οι τόποι δουλειάς να γίνονται φέρετρα για τους εργάτες, Κοινωνική Ασφάλιση, σχολεία με υποδομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα που υπάρχουν περιπτώσεις με τάξεις με πολλά μεταναστόπουλα, Υγεία για όλους, δημόσια και δωρεάν.

Η περιοχή μας ξέρει από προσφυγιά. Οι παππούδες σε μεγάλο βαθμό ήρθαν ως πρόσφυγες και κυνηγημένοι και από τον τουρκικό στρατό και στη συνέχεια από το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος. Οι γειτονιές μας για χρόνια δεν ήταν παρά παραπήγματα, με αγώνες και πάλη έχουν αναβαθμιστεί. Οι παππούδες έχουν γνωρίσει τη σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση τη δεκαετία του '30, η καπιταλιστική ανάπτυξη στηρίχτηκε και στην πιο φτηνή εργασία των προσφύγων, μηχανισμοί απεργοσπασίας στήνονταν από πρόσφυγες. Στο βαθμό που οι Ελληνες εργάτες με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές άπλωναν το χέρι στους πρόσφυγες, όσο δυνάμωσε η ενότητα της εργατικής τάξης στη βάση της αμφισβήτησης της γραμμής του κεφαλαίου, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η δράση του εργατικού κινήματος, ωρίμαζε, δυνάμωνε, κατακτούσε νίκες.

Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καλεί Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, με αφορμή και τη συγκεκριμένη εκδήλωση, σε κοινή οργάνωση στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς, και κοινή πάλη:

-- Για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές διαδικασίες.

-- Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-- Για τη διεκδίκηση - κόντρα στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ - του δικαιώματος των προσφύγων να πάνε στη χώρα που θέλουν.

-- Για τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσον καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ.

-- Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που καταληστεύουν, καταδυναστεύουν και μακελεύουν τους λαούς.

Με πείσμα να φτάσει το κάλεσμα παντού

Οι ΚΟΒ του Πειραιά με μαχητικότητα και επιμονή οργανώνουν το άνοιγμά τους μπροστά στην εκδήλωση. Υπάρχει ενδιαφέρον και από Ελληνες και από μετανάστες εργάτες, συγκινεί το περιεχόμενο της εκδήλωσης, αλλά και το πρόγραμμα. Βοηθά το καλλιτεχνικό μέρος που θα υπάρχει, αλλά και το ότι θα λειτουργεί παιδότοπος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΚΟ Πειραιά να βγει ενισχυμένη και με μεγαλύτερη υποδομή στους μετανάστες εργάτες, στη γραμμή της ενότητας της εργατικής τάξης.

Αναπτύξαμε και αναπτύσσουμε δράση για να φτάσει το κάλεσμα παντού: Σε εργοστάσια, στην ιχθυόσκαλα, στη λαχαναγορά, σε εργοτάξια, νοσοκομεία, όλους τους χώρους δουλειάς όπου δουλεύουν μετανάστες. Σε σχολεία που πάνε προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα, σε γειτονιές και παιδικές χαρές. Σε σπίτια που ζουν μετανάστες, που είναι γείτονές μας. Σε κοινότητες και συλλόγους μεταναστών. Είναι γεγονός ότι όλα τα κομματικά μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος μπορούν να συμβάλουν στο άνοιγμα για την εκδήλωση.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Υπάρχει η δουλειά που γίνεται συνολικά στην εργατική τάξη όλα τα χρόνια. Υπάρχουν μέλη συνδικάτων που είναι μετανάστες, σχολεία μεταναστών που μαθαίνουν τη γλώσσα, φροντιστήρια αλληλεγγύης των λαϊκών επιτροπών όπου φοιτούν παιδιά μεταναστών, κύρια από πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά την Αλβανία.

100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και την ανώτερη σοσιαλιστική κοινωνία που οικοδομήθηκε, το ΚΚΕ βγάζει συμπεράσματα από την ιστορική πείρα και δυναμώνει τον αγώνα του για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό. Σε αυτή την πάλη μαζί με τους Ελληνες εργάτες έχουν θέση και οι μετανάστες. Αυτός είναι ο δρόμος, εκεί είναι το δίκιο, εκεί είναι η προοπτική.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
*Ο Β. Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ