Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι «με την ενσωμάτωση της αντεργατικής Οδηγίας της ΕΕ στο νομοσχέδιο ελαστικοποιείται παραπέρα ο χρόνος εργασίας των γιατρών, σμπαραλιάζεται κάθε κανονικότητα στο ωράριο και απορρυθμίζεται κυριολεκτικά η ζωή των γιατρών». Οπως σημείωσε, «το νομοσχέδιο αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη», καθώς «ανοίγει το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές και σε άλλους κλάδους γενικότερα», τονίζοντας ότι υπάρχει «η εμπειρία στη Γερμανία, όπου και εκεί το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η ευελιξία ξεκίνησαν από τους γιατρούς».

«Η κυβέρνηση - σημείωσε - βάζει τα δυνατά της προκειμένου να εξαπατήσει τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας πως αυτό το αντεργατικό μέτρο δήθεν διασφαλίζει τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων». Συμπλήρωσε πως «αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα το απορρίπτουμε, το καταψηφίζουμε και καλούμε τους γιατρούς, συνολικά τους εργαζόμενους να το απορρίψουν και να το καταστήσουν ανενεργό στην πράξη, εντείνοντας παράλληλα τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, χωρίς καμία μορφή διευθέτησης, ενάντια σε ευρωενωσιακές οδηγίες και προεδρικά διατάγματα».

«Η πρότασή μας - ανέφερε - για σταθερό 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο τη βδομάδα με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα, με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των γιατρών, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θέση μας για την ανάπτυξη αποκλειστικά δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα, που ανταποκρίνεται συνδυασμένα τόσο στις ανάγκες των γιατρών για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, όσο και στις ανάγκες του λαού για υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε: «Η ανάγκη που οδήγησε σ' αυτήν την Οδηγία, καθώς και στις άλλες παρεμβάσεις της ΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που δεν αναφέρονται μόνο στο ιατρικό προσωπικό, αλλά στο σύνολο των μισθωτών, ήταν να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων για οργάνωση του χρόνου εργασίας χωρίς τη δέσμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου και να προσαρμόζει τις ώρες της ημερήσιας εργασίας με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης χωρίς κανέναν περιορισμό». «Είστε αδίστακτοι. Τι άλλο μένει να κάνετε; Δεν έχετε αφήσει τίποτα για τη ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ενα είναι βέβαιο - κατέληξε - ότι η εργατική τάξη αργά ή γρήγορα θα σαρώσει αυτήν τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και τα στηρίγματά του. Θα συμπορευτεί με το ΚΚΕ για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας που οριστικά, μόνιμα θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού».

Ικανοποιούνται στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης

Απαντώντας καταρχήν στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που κυριάρχησαν στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι στην πραγματικότητα είναι για να συσκοτίζεται η πραγματικότητα, για παράδειγμα, στο χώρο της Υγείας, και τα όσα τραβάει ο κόσμος όταν αναγκάζεται να πάει στο νοσοκομείο και τα όσα βιώνουν το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πραγματικότητα που, όπως είπε, «είναι έργο των προηγούμενων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης». «Επειδή συμφωνείτε επί της ουσίας του νομοσχεδίου - πρόσθεσε - προσπαθείτε να ανακαλύψετε τεράστιες υποτιθέμενες διαφορές». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί «στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, την πολιτική της ΕΕ». «Εξυπηρετεί στο να έχουμε ένα πολύ πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, στο να καλυφθούν τα κενά, τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στις νοσηλευτικές μονάδες μέσα από αυτήν τη διαδικασία της διευθέτησης», κάνοντας «σμπαράλια τη ζωή των γιατρών, των εργαζομένων, να μην έχουν ελεύθερο χρόνο, να μην μπορούν να αναπληρώσουν την εργατική τους δύναμη».

Σε σχέση με τα όσα είπαν τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ως τάχα «κατοχύρωση» του σταθερού χρόνου εργασίας, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο ορίζει «μια πιο ευέλικτη μορφή οργάνωσης του χρόνου εργασίας του ιατρικού προσωπικού. Αλλιώς η διατύπωση θα ήταν πάρα πολύ απλή. Θα υπάρχει 7ωρο - βέβαια 6ωρο θέλουν οι γιατροί - 5ήμερο σε εβδομαδιαία βάση. Τελεία. Αυτό σημαίνει σταθερός χρόνος εργασίας. Εσείς δεν κάνετε, όμως, αυτό. Τι λέτε; Θα είναι 48 ώρες η εβδομαδιαία απασχόληση, η οποία όμως θα ορίζεται ως μέσος όρος, όχι καν του μήνα, αλλά του τετραμήνου. Αρα ανοίγει αμέσως το έδαφος να φαλκιδευτεί η σταθερή εργασία, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας».

Οσον αφορά την απόσυρση του άρθρου 6 του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο Ανδ. Ξανθός και αφορούσε την κατάργηση διατάξεων που απαγορεύουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος αποσύρθηκε «βεβαίως, μετά την αντίδρασή μας», όμως ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου παραμένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ