Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ 2η ΕΥΡΩ-ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Προσκλητήριο σε αραβικά κεφάλαια...

...με «χαρτί» τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αναδεικνύεται σε πολλά υποσχόμενη για επίδοξους επενδυτές, παρέσχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οπως είπε, την ανάκαμψη «δεν την αποδεικνύουν μόνον οι αριθμοί, αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον», που επιπρόσθετα προκαλείται απ' το γεγονός ότι η Ελλάδα, κράτος - μέλος της ΕΕ, είναι ταυτόχρονα «σε μια κρίσιμη τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων και (...) αποτελεί όχι μόνο μια κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα, αλλά και έναν ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Η Ελλάδα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική συνανάπτυξη και τη συνεργασία της επόμενης ημέρας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα προσηλωμένο στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, μέσα απ' την εμπλοκή σε παντός είδους επιχειρηματικά, στρατιωτικά και άλλα σχέδια.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στους Αραβες επενδυτές να «σπεύσουν», υπερασπίστηκε την «ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο» για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, και ασφαλώς «για την οικονομική, ενεργειακή και πολιτιστική συνεργασία, για τον τουρισμό, όπου ανοίγονται τεράστιες νέες ευκαιρίες για την περιοχή μας».

Οπως είπε, η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο, υποδεικνύοντας ως πεδία έκφρασης της επέμβασής της αυτά όπου ήδη εκδηλώνεται, δηλαδή Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη.

Διαφήμισε δε τους λόγους για τους οποίους η στρατηγική αυτή της ΕΕ πρέπει να στηριχτεί στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας την εμπλοκή της, λέγοντας ότι είναι η χώρα «με ισχυρούς δεσμούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, διπλωματικούς, ιστορικούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο», είναι «η μόνη χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», ταυτόχρονα είναι «ιδρυτής της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αλλά και άλλων κρίσιμων περιφερειακών πρωτοβουλιών», ενώ «αποτελεί, σε μια αποσταθεροποιημένη ευρύτερα περιοχή, πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και προωθεί σχήματα συνεργασίας διμερώς - ή μαζί με την Κύπρο, τριμερώς και πολυμερώς - με κρίσιμες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες» και «αποκτά έναν ολοένα και πιο δυναμικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

«Παράδεισος» επενδυτών, πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του και τα εύσημα που αυτή αποσπά, που αποτελούν άλλωστε όλα αυτά «δέλεαρ» για τους επίδοξους επενδυτές, μαζί με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που, πλάι στα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που τσακίζουν την τιμή της εργατικής δύναμης, είναι «κρίσιμες και για να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και για την προσέλκυση επενδύσεων». Ενδεικτικά ανέφερε πως «μειώνουμε δραστικά τον χρόνο αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για επενδύσεις, σταθεροποιούμε τους φορολογικούς συντελεστές για σημαντικές επενδύσεις (...) και αντιμετωπίζουμε, βεβαίως, αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη στον δημόσιο τομέα, προχωρούμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη μάστιγα της γραφειοκρατίας».

Ως διαβεβαίωση ότι όλα αυτά πιάνουν τόπο επικαλέστηκε τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο για την Ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες», απαριθμώντας έργα όπως οι ενεργειακοί αγωγοί, ο σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, οι συμφωνίες για τη σιδηροδρομική διασύνδεση με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, η αναβάθμιση των λιμανιών σε διαμετακομιστικά κέντρα κ.ά.

«Σας καλώ να αξιοποιήσετε αυτό το momentum, αυτή τη μεγάλη αλλαγή, προκειμένου να βρεθούμε μαζί, να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνο-αραβικής και ευρω-αραβικής, ευρύτερα, οικονομικής συνεργασίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Επενδυτικές ευκαιρίες» σε Ενέργεια και άλλους κρίσιμους κλάδους

Στις «επενδυτικές ευκαιρίες» που παρέχει η Ελλάδα σε αραβικά κεφάλαια αλλά και στις ευρύτερες δυνατότητες που προσφέρει λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη, στάθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη και ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου.

Στην ομιλία του εστίασε ιδιαίτερα στην Ενέργεια και τους νέους δρόμους μεταφοράς της, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον «ενεργειακό μετασχηματισμό» του Αραβικού κόσμου και τις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχει για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αλλά και τον νευραλγικό ρόλο της Μέσης Ανατολής για τη σύνδεση της ΕΕ με «το νέο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο στην Κίνα και τη ΝΑ Ασία». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη νέων αγωγών φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ και στη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ενίσχυση της ενεργειακής και ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας Ευρώπης - Αραβικού κόσμου.

Τόνισε, επίσης, ότι ήδη ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εδραιώσει ισχυρή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ ενισχύουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και απαρίθμησε τους οικονομικούς κλάδους οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν αραβικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο υπουργός ξεχώρισε την αγροβιομηχανία, την Ενέργεια και τις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τα ακίνητα, αλλά και τις συνδυασμένες μεταφορές.

«Αιχμή του δόρατος» της ελληνο-αραβικής συνεργασίας αποτελεί η Ενέργεια και ειδικά οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, εντάσσοντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα έργα που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτήν τη συνεργασία, καθιστώντας παράλληλα «τη χώρα μας κεντρική πύλη εισαγωγής LNG στα Βαλκάνια».

Νωρίτερα, από το βήμα της Διάσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, υπεύθυνος για την Ενεργειακή Ενωση, «έσταζε μέλι» για την κυβέρνηση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχει πετύχει μέχρι σήμερα δίνοντάς της προφανή «αβάντα» αφού αναφέρθηκε στις «νέες θέσεις εργασίας» που δημιουργούνται αλλά και στην «πορεία ανάπτυξης» στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο ίδιος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αργότερα αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σχετικά γρήγορα λύση και αποκάλυψε ότι το θέμα θα απασχολούσε και τη συνάντηση που θα πραγματοποιούσε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ