Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν πως όρος της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων

Eurokinissi

Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν πως όρος της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων
Σε νέο «ψαλίδισμα» των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2017 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης για την ερχόμενη διετία (2018 - 2019) προϋποθέτουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» και το «συντεταγμένο κλείσιμο» του προγράμματος του ESM το 2018, και βέβαια σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2015 και το 2016, καθώς επίσης και με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το Μάη του 2017, αναφορικά με την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου ορίου (2020).

Με όρο και προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις 2017» εκτιμά πως η «αγορά εργασίας ανακάμπτει ταχέως» και, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ανεργία αναμένεται να μειωθεί, ο «μέσος μισθός μόνο βαθμιαία και ενδεχομένως να αυξηθεί», ενώ τα «δημόσια οικονομικά παραμένουν στη σωστή πορεία για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM». Επίσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «η αποτελεσματική σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενίσχυσε τις προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής φέτος και μεσοπρόθεσμα».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

-- Για το ΑΕΠ το 2017 προβλέπεται ανάκαμψη μόλις 1,6%, από 2,1% στις φετινές «Εαρινές Προβλέψεις» και 2,7% που προέβλεπε ένα χρόνο νωρίτερα. Για το 2018, καθώς και για το 2019, προβλέπονται ρυθμοί 2,5% (αμετάβλητοι σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση), έναντι 3,1% ένα χρόνο νωρίτερα.

-- Η ανάκαμψη των επενδύσεων για το 2017 αναμένεται στο 5,1%, για το 2018 στο 11,5% και για το 2019 στο 12,1%. Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση των «επενδυτών» είναι συνυφασμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περσινή έκθεση προβλεπόταν τόνωση των επενδύσεων το 2017 με 12%, ενώ η «υποβάθμισή» τους στο 5,1% συνδέεται με τις λεγόμενες «καθυστερήσεις» στο κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης».

-- Η επίσημη ανεργία εκτιμάται στο 21,8% φέτος, στο 20,4% του εργατικού δυναμικού το 2018 και στο 18,7% το 2019.

-- Το κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται σε 179,6% φέτος, και σε 177,8% και 170,1% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και παρά τις «στρογγυλοποιήσεις» αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα, επισημαίνει πως «τα φορολογικά έσοδα είναι κάπως κατώτερα των μηνιαίων στόχων», ανοίγοντας «παράθυρο» για την εφαρμογή και νέου συμπληρωματικού αντιλαϊκού «πακέτου», κάτι που ήδη συζητείται στο παρασκήνιο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η είσπραξη ληξιπρόθεσμων φόρων και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές «είναι ισχυρά», ενώ στην επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού επιδρά και η «υποεκτέλεση» των δαπανών, με άλλα λόγια η διάλυση των κονδυλίων για την κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί...

«Βασική μεταρρύθμιση» οι πλειστηριασμοί

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, όπως τόνισε χτες ο εκπρόσωπός του, Γ. Μάρεϊ, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ξεκαθάρισε πως αποτελούν «βασικό συστατικό του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα και ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατόν».

Την ίδια ώρα, ουσιαστικά έβαλε πλάτες στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την «αναβάθμιση» των πολεμικών αεροσκαφών αεροσκαφών «F-16», και όπως χαρακτηριστικά τόνισε «παρακολουθούμε τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Δεν βλέπουμε κάποιο ρίσκο στους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα»...

Μόνιμα στην ατζέντα τα Εργασιακά

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε Επιτροπή της Ευρωβουλής, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πολλές «μεταρρυθμίσεις» στα Εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία, πιο «ευέλικτη» η αγορά εργασίας και να διορθωθούν οι «ανισορροπίες»...

Για το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, εστίασε στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρότυπο δηλαδή που προωθεί η πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης. Οπως είπε, «αν υπάρξει πάλι κάποιο σοκ ή χαμηλότερες επιδόσεις, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σημαντικός για την επόμενη δεκαετία».

Ανάκαμψη στην ΕΕ με εντεινόμενες ανισομετρίες

«Μολονότι η κυκλική ανάκαμψη μετρά πλέον 18 συνεχή τρίμηνα, παραμένει ελλιπής, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα σημαντική κάμψη στην αγορά εργασίας και ασυνήθιστα χαμηλή αύξηση των μισθών», επισημαίνει η έκθεση αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, αφού επισήμανε πως «οι επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ είναι συνολικά θετικές», τόνισε ότι «υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών, καθώς σε ορισμένα από αυτά εξακολουθεί να παρατηρείται σημαντική κάμψη στην αγορά εργασίας». Σε αυτό το έδαφος, εστίασε εκ νέου στην ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για «μακροοικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες προς τη σταθερότητα, με στόχο να τονωθεί η παραγωγικότητα και η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή...».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης:

Για το 2017 στο 2,1% (από 1,7% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2018 στο 2,1% (από 1,8%).

Συνολικά στην ΕΕ αναμένονται ρυθμοί στο 2,4% (από 1,9%) για το 2017 και στο 2,1% (από 1,9%) για το 2018.

Μεταξύ άλλων:

-- Γερμανία: 2017: 2,2%. 2018: 2,1%.

-- Γαλλία: 2017: 1,6%. 2018: 1,7%.

-- Ιταλία: 2017: 1,5%. 2018: 1,3%.

-- Βρετανία: 2017: 1,5%. 2018: 1,3%, με την επισήμανση ότι η πρόβλεψη «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Για τις ΗΠΑ αναμένεται ενίσχυση 2,2% το 2017 και 2,3% το 2018. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία αναμένονται ρυθμοί 3,5% και 3,7%, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ