Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να πάρει μέρος στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη (βλ. σχετικό θέμα). Ο Κύπριος ηγέτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που σε δηλώσεις του είπε ότι η «φιλία» και η «καλή γειτονία» έχουν «όρους και προϋποθέσεις».

Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και αραβικών χωρών». Ακόμα, επιβεβαιώνοντας πως η λύση του Κυπριακού αξιοποιείται σε γενικότερες διεργασίες, σημείωσε πως «μια λύση του Κυπριακού θα αποτελούσε έναν πυλώνα, ένα μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μια - αν θέλετε - κοιτίδα σταθερότητας, αλλά και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει πιο συγκεκριμένα η Κύπρος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ο Ν. Αναστασιάδης συνάντησε ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και - σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - συμφώνησαν ότι στην αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, χρειάζεται να τονιστεί η ανάγκη «καλής προετοιμασίας» μιας πιθανής νέας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ειδικά στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι χρειάζεται μια «εθνική γραμμή» για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και ότι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί και με τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Νέα τουρκική πρόκληση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία κατέφυγε σε νέα πρόκληση, εκδίδοντας νέα «Navtex» (Οδηγία προς ναυτιλλομένους) για περιοχή που βρίσκεται ανοικτά της Πάφου, κοντά στο οικόπεδο «6» της κυπριακής ΑΟΖ. Η έκδοσή της έγινε για αύριο, 11 Νοέμβρη, με σκοπό τη διενέργεια «στρατιωτικών ασκήσεων».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε χτες ότι «η κυβέρνηση προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης», που έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί και στη σημασία που έχει η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον «Ευρωπαϊκό Αμυντικό Πυλώνα». «Σε συνάρτηση με τις περιφερειακές συνεργασίες και την εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της Λευκωσίας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ