Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την παραμονή της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο

Με την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίζεται την παραμονή και δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ελλάδα γενικά στο επίκεντρο μιας σειράς επικίνδυνων για το λαό σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας πρότεινε την παύση της δραστηριότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επικαλούμενος μείωση του προσφυγικού ρεύματος.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας υπεραμύνθηκε της παράτασης παραμονής της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2. Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν εκλείψει οι προσφυγικές ροές» και ότι η σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ για έλευση εδώ της αρμάδας του ελήφθη με ομοφωνία και μόνο με ομοφωνία των κρατών - μελών μπορεί να αναιρεθεί. Πρόσθεσε ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για την αποθάρρυνση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων και απαντά στις προκλήσεις ασφαλείας που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη».

Ολα αυτά, μάλιστα, την ώρα που «βγάζει μάτι» το γεγονός ότι η αρμάδα μόνο για τη διαχείριση του Προσφυγικού δεν ήρθε εδώ και μόνο στο Αιγαίο δεν περιορίζει τη δράση της. Αντίθετα, απλώνει πλοία της από την Κεντρική Μεσόγειο έως το Σουέζ και βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα, μετέχει σε σειρά ασκήσεων που στόχο έχουν την περιλάλητη «προβολή ισχύος» του ΝΑΤΟ σε μια σειρά ζώνες, όπου διεκδικούν τον έλεγχο και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιχειρεί από κοινού με άλλες δυνάμεις «συμμαχικών χωρών» ακριβώς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα, το γεγονός ότι με το που ανέλαβε ρόλο ναυαρχίδας της SNMG2, η ναυαρχίδα και μεγαλύτερο πλοίο του βρετανικού Στόλου, το ελικοπτεροφόρο «HMS OCEAN», πήγε στην Τουρκία και έστειλε ελικόπτερα και «κομάντος» που κουβαλά να συμμετάσχουν, στο διάστημα 7-16/11, στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Dogu Akdeniz - 2017» («Ανατολική Μεσόγειος 2017»). Στην άσκηση μετέχει και ο αμερικανικός 6ος Στόλος, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, διά του αντιτορπιλικού «USS Donald Cook».

Στηρίζει με κάθε τρόπο

Η Σύνοδος εστίασε και στα ζητήματα του ελέγχου του ΝΑΤΟ σε κρίσιμες υποδομές και διαύλους, καθώς και στην περιβόητη «διαλειτουργικότητα» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Π.χ. στη Σύνοδο υπογράφηκε συμφωνία για την «Πολυεθνική Συνεργασία στη Διαχείριση των Βλημάτων Αέρος - Εδάφους Προσβολής Ακριβείας». Περιγράφοντας το ...«πρόβλημά» τους, η αν. γγ του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller θύμισε ότι στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη το 2011 «μερικοί σύμμαχοι εξάντλησαν τα δικά τους αποθέματα πυρομαχικών και το βρήκαν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιήσουν αυτά άλλων αεροπορικών δυνάμεων».

Το σχέδιο που υπογράφηκε χτες για απλοποίηση διαδικασιών και διατυπώσεων προς ταχύτερη και ευκολότερη προμήθεια πυρομαχικών απ' ένα κράτος - μέλος στο άλλο, έρχεται ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας που πρωτοανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014, με πρωτοστατούντα τότε κράτη μέλη - όπως θύμισε η ίδια η Gottemoeller - Δανία, Τσεχία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, που, τάχα, δεν μετέχει σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις αλλά τελικά τις υποστηρίζει με κάθε τρόπο, βάσεις, υποδομές, μέσα και πυρομαχικά.

Στην υλοποίηση του σχεδίου προστέθηκαν έκτοτε και Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βρετανία αλλά και η Φινλανδία, ως πρώτη χώρα «εταίρος» του ΝΑΤΟ που συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή.

Τέλος, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν σε πρώτη φάση από 13.000 σε 16.000 άτομα, ως αποτέλεσμα αμερικανικών ενισχύσεων, που όπως έκανε σαφές στη Σύνοδο ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζ. Μάτις, έρχεται ως αποτέλεσμα της νέας Στρατηγικής των ΗΠΑ για τη Νότια Ασία, σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην εν λόγω ζώνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Μαύρη Θάλασσα για το ΝΑΤΟ (2020-07-10 00:00:00.0)
Ξεκίνησε τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (2017-11-08 00:00:00.0)
Αλλαγή στη SNMG2 (2017-03-18 00:00:00.0)
Πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στη Μαύρη Θάλασσα (2017-03-07 00:00:00.0)
Αναβαθμίζει η Τουρκία τη συμμετοχή της (2017-03-04 00:00:00.0)
Συνέδεσε και επισήμως το Αιγαίο με τις επικίνδυνες κόντρες στη Μαύρη Θάλασσα (2017-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ