Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στη σημερινή ενότητα «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συγκέντρωση - συζήτηση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα: Εκφραση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ - Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με εργάτες της ΛΑΡΚΟ και κατοίκους της περιοχής

-- Μέρα δράσης για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων: Στους δρόμους για την επιβίωσή τους σε όλη τη χώρα

-- Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Βδομάδα δράσης στα τέλη Ιούνη απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Ολη μέρα στο πόδι!

Κατά τόπους κινητοποιήσεις από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σε γειτονιές της Αττικής

Ν. Ιωνία
Ν. Ιωνία
Η Μέρα Δράσης των αυτοαπασχολούμενων ξεκίνησε από το πρωί. Στο κέντρο της Αθήνας, έγινε κινητοποίηση στην ΙΖ' Εφορία, όπου συμμετείχαν Ενώσεις ΕΒΕ από την Καισαριανή, την Ηλιούπολη και από περιοχές της Α' Αθήνας. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, από τις Ενώσεις ΕΒΕ Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Μεταμόρφωσης. Στο Περιστέρι, κινητοποίηση στο δημαρχείο πραγματοποίησε η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου. Στου Ζωγράφου, κινητοποίηση στη ΔΟΥ πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ, ενώ στον Βύρωνα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, από την Ενωση Επαγγελματιών Βύρωνα. Στην Καλλιθέα, η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας διοργάνωσε μαζική εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, καλώντας όλους τους αυτοαπασχολούμενους σε συστράτευση και αγώνα.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί, στο παράρτημα ΕΦΚΑ στο Αιγάλεω, στο δημαρχείο Μενιδίου και εξόρμηση στην αγορά Αγίου Δημητρίου.


Αθήνα
Αθήνα
Οι διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων
  • Αμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων (α/α) στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης - 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί). Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν και οι αυτοκινητιστές που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Ταξί, που ήρθαν με αυτοκινητοπομπή έχοντας αναρτημένη την αφίσα στο παρμπρίζ των οχημάτων τους.

Εκεί, μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ, με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική που τους εξαθλιώνει και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Αντιπροσωπεία εκπροσώπων των σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου και επέδωσε το κείμενο με τα αιτήματά τους που αφορούν την επιβίωσή τους.

Στην Πάτρα, σωματεία και Ομοσπονδίες επαγγελματοβιοτεχών πραγματοποίησαν κινητοποίηση, το πρωί, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στον οποίο επέδωσαν το πλαίσιο με τα αιτήματά τους, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Τα σωματεία τόνισαν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους επαγγελματίες, με τα χρέη να συσσωρεύονται, κάτι που τους οδηγεί στο να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα και απαίτησαν από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να πάρουν μέτρα στήριξης. Τέλος, εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις για την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων τους, το επόμενο διάστημα.

Πάτρα
Πάτρα
Στο Ηράκλειο, έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και τον δήμο Ηρακλείου από τα Σωματεία Ξυλουργών, Αρτοποιών Ηρακλείου, τον Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και την Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Εστίασης και Διασκέδασης. Στα Χανιά, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν το πρωί Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων του νομού.

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης εκπρόσωποι Σωματείων Αυτοαπασχολούμενων Λάρισας, μπροστά από το δημαρχείο, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης. Αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου, του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο, καταθέτοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στον Βόλο, οι αυτοαπασχολούμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία, ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Ο Δημήτρης Λούμας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, τόνισε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν το τελευταίο διάστημα σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων, αλλά προωθούν περισσότερο τα μεγάλα συμφέροντα και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν έξω από τις ΔΟΥ σε Καρδίτσα, από το Σωματείο ιδιοκτητών Ταξί και το Σωματείο σχολικών Κυλικείων και στα Τρίκαλα.

Λάρισα
Λάρισα
Στη Καβάλα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΦΚΑ Καβάλας πραγματοποίησαν η «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας, αναδεικνύοντας την επόμενη μέρα του κλάδου των αυτοαπασχολούμενων, που βαδίζει σε δύσκολους δρόμους για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς η πλειοψηφία των επαγγελματιών παίρνοντας τα 800 ευρώ του επιδόματος δεν κάλυψαν τις υποχρεώσεις της επιχείρησής τους, αφήνοντας στην αβεβαιότητα τις οικογένειές τους για το μέλλον.

Στην Ξάνθη, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στη ΔΟΥ από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Ξάνθης.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων, το Σωματείο Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Στην Πρέβεζα, παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική ΔΟΥ και κατάθεση υπομνήματος στον προϊστάμενό της πραγματοποίησαν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ανδρέα Καραμάνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ τη στήριξή τους στην κινητοποίηση και στα δίκαια αιτήματά τους εξέφρασαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι Σωματείων από το Νοσοκομείο της πόλης, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τους ΟΤΑ και τους Συνταξιούχους ΙΚΑ.

Βόλος
Βόλος
Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική ΔΟΥ από τον Πανκερκυραϊκό Σύνδεσμο Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και το Σωματείο Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης. Παραδόθηκε υπόμνημα στον έφορο, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλ. Γεωργάκη.

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Στους δρόμους για την επιβίωσή τους σε όλη τη χώρα

Μαζικές συγκεντρώσεις διεκδίκησης άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης

Ο Θ. Καλαμπαλίκης
Ο Θ. Καλαμπαλίκης
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους βρέθηκαν χτες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί ΕΒΕ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης. Με συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και πορείες έκαναν καθαρό ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και πάλι την κρίση, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρέχει αφειδώς κάθε είδους στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας έγιναν έπειτα από αποφάσεις που έλαβαν δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα, προβάλλοντας ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Η μαζική συμμετοχή εκφράστηκε και στη συγκέντρωση που οργανώθηκε χτες το απόγευμα στην Κάνιγγος, όπου έδωσαν το «παρών» 35 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις της Αττικής.

Στους αυτοαπασχολούμενους χρέη και φτώχεια, και στα μονοπώλια τα εκατομμύρια

Αναδεικνύοντας το ταξικό περιεχόμενο των μέτρων της κυβέρνησης, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, σημείωσε: «Είναι πια καθαρό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα "οριζόντια" μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Εχει ξεκινήσει ένας ασύλληπτος χορός δισεκατομμυρίων προκειμένου να στηριχτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι όμιλοι, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες. Αυτοί είναι οι αποδέκτες των επιχορηγήσεων της τζάμπα χρηματοδότησης των πακέτων στήριξης και των φοροαπαλλαγών που προσφέρουν κυβέρνηση και ΕΕ. Οι μικροεπιχειρήσεις δεν έχουν να λάβουν, και αυτό αποδείχθηκε πολλές φορές στο παρελθόν.

Με τα ταξί συμμετείχαν στην πορεία οι οδηγοί τους
Με τα ταξί συμμετείχαν στην πορεία οι οδηγοί τους
Τα μέτρα της κυβέρνησης, μπροστά στην κρίση που έρχεται, ήταν και παραμένουν ανεπαρκή και - το κυριότερο - ήταν προσωρινά. Τα 800 ευρώ τα εξανέμισαν τα έξοδα και οι ανάγκες. Οσο για τις υποχρεώσεις που πήραν αναστολή, δεν θα μας χαριστούν, αντίθετα θα φορτωθούν στις νέες που έρχονται το φθινόπωρο».

Στον αντίποδα αυτών των μέτρων έθεσε τις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας:

«Ομως εδώ στη συγκέντρωσή μας είμαστε εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες βιοπαλαιστές, συνταξιούχοι με τα σωματεία μας. Δεκάδες Ενώσεις, Σύλλογοι, Σωματεία, που έχουν τη διάθεση να παλέψουν, που πιστεύουν στη δύναμη της συλλογικής δράσης και θέλουν να οργανώσουν την πάλη των μελών τους, που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση. Που καταλαβαίνουν ότι τα σούρτα - φέρτα στα υπουργεία, σε απόσταση από τη συλλογική πάλη, είναι "σημαδεμένη τράπουλα".

Για εμάς, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, η δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια Υγεία, οι συντάξεις, η κυριακάτικη αργία και ο ελεύθερος χρόνος είναι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας. Γι' αυτά τα ουσιώδη αιτήματα οι κυβερνήσεις δεν δέχονται κανένα διάλογο, καμία συνεννόηση, ακριβώς γιατί ο πυρήνας της πολιτικής τους είναι αντιλαϊκός. Επομένως δεν αρκούν οι διαβουλεύσεις και οι γνωριμίες. Οι "κοινωνικοί διάλογοι" είναι πεπονόφλουδα για τα δικαιώματά μας.


Για να αποσπαστούν κατακτήσεις χρειάζεται μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Ετσι θα δυναμώσει η φωνή μας. Η ιστορική πείρα δείχνει ότι καμία κυβέρνηση ποτέ δεν χάρισε το παραμικρό, αυτά που μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρούνται δεδομένα κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης, καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα».

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Παναγιώτης Μαυρίκης από τις Επιτροπές Αγώνα Αυτοπασχολούμενων και Οδηγών Ταξί, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση με τα οχήματά τους. Ο Π. Μαυρίκης τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου και ότι αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί αυτοαπασχολούμενοι και οδηγοί. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Η Μυρτώ Δεμίρη, εκ μέρους των αυτοαπασχολούμενων στα κυλικεία των σχολείων Αττικής, κατήγγειλε την κυβέρνηση που κρατά κλειστά τα κυλικεία και τη σίτιση των παιδιών την έχουν αναλάβει οι πολυεθνικές. Σημείωσε ότι 6 μήνες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. «Θα μας βρει ο Σεπτέμβρης με χρέη», τόνισε, προσθέτοντας πως «καταδικάζονται 10.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά με 12.000 απασχολούμενους και 40.000 εξαρτώμενα μέλη». «Δεν θα μείνουμε θεατές. Διεκδικούμε ανοιχτά σχολεία - ανοιχτά κυλικεία», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών μέσω της οδού Ακαδημίας. Στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της ΟΒΣΑ και ακολουθούσαν τα πανό των Ενώσεων ΕΒΕ και Σωματείων και οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων και Οδηγών Ταξί με τα οχήματά τους. Με συνθήματα «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας» και «Τα χρέη οδηγούν τα σπίτια στο σφυρί. Κάτω οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί», πορεύτηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, για να πάρουν την απάντηση ότι «η οικονομία δεν αντέχει». Οι αυτοαπασχολούμενοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους. Εδωσαν άλλωστε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 11 Ιούνη, στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν Εργατικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ συμμετείχε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης αντιπροσωπείες από την ΕΓ του ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκε στη σύσκεψη με σωματεία και φορείς

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 12 Ιούνη και στήριξη της πανυγειονομικής απεργίας στις 16/6

Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις αποφασίστηκαν από την προχτεσινή μαζική σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, η Ενωση Γυναικών, Σύλλογοι Αγροτών και Αυτοαπασχολούμενων.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 12 Ιούνη στις 19.00 στην κεντρική πλατεία και η στήριξη της απεργίας των υγειονομικών την Πέμπτη 16 Ιούνη. Ακόμα αποφασίστηκαν το δυνάμωμα της αλληλεγγύη με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στις γειτονιές καθώς και η στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τέλος, έγινε ενημέρωση για τη συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή 5 Ιούνη, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, «με αυτόν τον τρόπο δίνεται συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων». Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν το λόγο εκπρόσωποι των σωματείων, που μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους την περίοδο της πανδημίας, τα προβλήματα που υπάρχουν και μεγαλώνουν στους χώρους δουλειάς. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη κλιμακώνεται η αγωνιστική διεκδίκηση

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία» το σύνθημα των κινητοποιήσεων

Συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη οργανώνουν σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργάνωσαν και μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Θέτοντας στο προσκήνιο την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, για να μην πληρώσουν πάλι αυτοί το μάρμαρο της νέας οικονομικής κρίσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την πρωτοβουλία απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση των συλλαλητηρίων, προτάσσοντας τα αιτήματα για: Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 11 Ιούνη θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης σε πρόσφατη σύσκεψη πήραν απόφαση για συγκέντρωση την ίδια μέρα στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 μ.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν ήδη απευθύνει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Σε άλλες πόλεις

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε κινητοποίηση στις 11/6, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 10/6, οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 8 μ.μ. στην έδρα του, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στην Καλαμάτα, κινητοποίηση θα γίνει στις 11/6, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη και στην Κόρινθο, στις 7 μ.μ., έξω από την Εθνική Τράπεζα.

Στον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα, Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στις 11/6, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σήμερα Πέμπτη σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 6.30 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στο συλλαλητήριο στις 11/6 και προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9/6, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξ αποστάσεως εργασία μέχρι τις 30 Ιούνη», σημειώνει και προσθέτει ότι ήδη «οι τράπεζες και οι εταιρείες του κλάδου μας προσχεδιάζουν το ποσοστό των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως και στο μέλλον, όποτε το έχει ανάγκη η εργοδοσία».

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon» και καλεί στο συλλαλητήριο και στη συνέλευση του κλαδικού Σωματείου. Σε τηλεδιάσκεψη με το Σωματείο η Διοίκηση ξεκαθάρισε πως «οι απολύσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με τα γνωστά κριτήρια αξιολόγησης και απόδοσης», επιβεβαιώνοντας πως «οι αξιολογήσεις και η στοχοθεσία που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, για να ξεφορτώνονται τους εργαζόμενους ανά πάσα ώρα και στιγμή». Ενώ εδώ και σχεδόν τρεις μήνες «οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουμε δει μισθό ολόκληρο» και δεν μπορούν να προγραμματίσουν την καθημερινότητά τους «όταν μαθαίνουμε δύο μέρες νωρίτερα αν και πόσο θα δουλέψουμε την επόμενη βδομάδα ή τον επόμενο μήνα», η Διοίκηση δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για τα σχέδιά της, που αφορούν την εκ περιτροπής εργασίας, επιτείνοντας την ανησυχία των εργαζομένων.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11/6. Οι συνελεύσεις θα γίνουν την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6.

Ο «Ριζοσπάστης» σύντροφος στον αγώνα

Πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί ο «Ριζοσπάστης», που μέσα από συνεχή δημοσιεύματα αναδεικνύει τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους, αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, στέκεται απέναντι στις ενορχηστρωμένες συκοφαντικές επιθέσεις που εξαπολύουν ΜΜΕ και επιτελεία του κεφαλαίου, προβάλλει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, προτάσεις πάλης και προοπτικής.

Με τακτική παρουσία στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας και σε κάθε κινητοποίηση και αγωνιστική πρωτοβουλία των εργαζομένων, με συνεντεύξεις, δηλώσεις, ρεπορτάζ, αποτυπώνει τις αγωνίες και τη μάχη των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους, όλων των κατοίκων της περιοχής που στέκονται στο πλευρό τους.

Γι' αυτό και σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση, σε κάθε κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων, ο «Ριζοσπάστης» γίνεται ανάρπαστος στο εργοστάσιο. Οπως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη, όταν διακινήθηκαν δεκάδες παραπάνω φύλλα στην επόμενη έκδοση, με εργάτες της ΛΑΡΚΟ να λένε χαρακτηριστικά ότι «μόνο ο "Ριζοσπάστης" γράφει για μας». Οπως συμβαίνει και τώρα, στη νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με διακίνηση εκατοντάδων φύλλων τον προηγούμενο μήνα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.


Από εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα
Από εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα

Δείτε στο πόρταλ «902.gr»

Με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα, παρακολουθείστε στο πόρταλ «902.gr» ένα μικρό αφιέρωμα στους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους (https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/226667/synehizetai-o-agonas-toys-stathera-sto-pleyro-toys-kke-kai-laiko).

Μέσα στις πολύμορφες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και για την ανάδειξη της προοπτικής, περιλαμβάνεται και η επανέκδοση πριν από δύο χρόνια της επίκαιρης έκδοσης για τη μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, ενός αγώνα που έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των παλαιμάχων εργατών και αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και τις σημερινές μάχες.

Η επανέκδοση στην οποία προχώρησε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, μαζί με τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» τις μέρες της απεργίας του 1977, εμπλουτίστηκε με δύο άρθρα εργατών της ΛΑΡΚΟ, του Χρήστου Οικονόμου και του Γιώργου Ρούσση, ενώ προλογίστηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό μας, την Παρασκευή θα είμαστε εκεί!»

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και κατοίκους της περιοχής

Με πλατιά απεύθυνση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, συνεχίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ να διακινούν το κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση - συζήτηση στη Λάρυμνα.

Παράλληλα με τις προσκλήσεις που διακινούνται σε δεκάδες φορείς, συλλόγους, εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χωριά, έχουν αναρτηθεί πανό σε κεντρικά σημεία, ανοίγουν συζητήσεις σε καφενεία και μαγαζιά και αξιοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο για να φτάσει το κάλεσμα παντού.

Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη, στη Μαλεσίνα, όπου θα βρεθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Πολίτη, στέλεχος του Κόμματος και εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ.

Πλατιά ανταπόκριση

«Το κλίμα και η ανταπόκριση τόσο των εργατών όσο και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής είναι θετικά», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ρούσσης, στέλεχος του Κόμματος, παλιός συνδικαλιστής και εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνει επίσης ότι «ο εργαζόμενος λαός της περιοχής αναγνωρίζει την προσφορά και τη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες που έχουν γίνει τόσο τις προηγούμενες δεκαετίες όσο και στον αγώνα που γίνεται σήμερα. Βέβαια, έχουν και αυτοί που δεν θέλουν να ακούγονται οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος και ξέρουμε ότι γίνονται προσπάθειες να αποτρέψουν τον κόσμο από το να παραβρεθεί. Ακόμα και να τον φοβίσουν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής θα πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Μόνο να κερδίσουν έχουν ακούγοντας τη φωνή του ΚΚΕ».

«Ενας βασικός λόγος που θα πρέπει να έρθει κάποιος στην αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ είναι για να ακούσει αλήθειες», λέει στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Δάρας, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, και τονίζει: «Το ΚΚΕ γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, ξέρουμε ότι μας στηρίζει, στέκεται δίπλα στον αγώνα μας, που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει από έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν οικογένειες που μένουν στον οικισμό, που αν απολυθούν θα μείνουν άστεγες. Να έρθουν εργαζόμενοι στη συγκέντρωση, να συζητήσουν, να ακούσουν αλήθειες και όχι τα ψέματα, ότι παίρνουμε 40.000 ευρώ το χρόνο που κάποιοι διαδίδουν σκόπιμα. Εγώ και η πλειοψηφία των εργατών δεν παίρνουμε πάνω από 20.000 ευρώ μεικτά το χρόνο».

«Μόνο και μόνο που ο ΓΓ του ΚΚΕ έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στη Λάρυμνα, έχει τη δική του αξία και θα πρέπει όλοι να παραβρεθούμε στην εκδήλωση», δηλώνει ο Παρασκευάς Ζυγογιάννης, εργαζόμενος για 32 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ και μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας.

«Ξέρουμε ότι είμαστε "κρας τεστ" για το τι θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη κοινωνία: Τα νέα μέτρα που έρχονται, όπως η εκ περιτροπής εργασία, αλλά και τα νέα μνημόνια και η εποπτεία για το νέο πακέτο δανεικών που δίνει η ΕΕ, τα οποία θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι στη ΛΑΡΚΟ. Ξέρουμε επίσης ότι το μόνο που μας μένει είναι ο αγώνας για την επιβίωσή μας και για τα παιδιά μας. Στον αγώνα αυτόν, είτε αφορά τη ΛΑΡΚΟ είτε γενικότερα τη ζωή μας, μόνο το ΚΚΕ μάς συμπαραστέκεται. Μπορεί να μη συμφωνώ σε όλα μαζί του, αλλά αυτό το αναγνωρίζω. Και το κατάλαβα καλύτερα και μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε ως σωματείο με τα υπόλοιπα κόμματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μας αφορά όλους

«Το ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την περιοχή συνολικότερα. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό. Κανένα άλλο κόμμα δεν βοηθάει στον αγώνα», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Δουδούμης, αυτοαπασχολούμενος αυτοκινητιστής στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Συμπληρώνει επίσης: «Ολοι πρέπει να έρθουν στη συγκέντρωση - συζήτηση της Παρασκευής. Οχι μόνο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Αυτά που γίνονται αφορούν όλους. Οι συνολικότερες εξελίξεις είναι αρνητικές για όλο το λαό. Ερχονται άσχημες μέρες. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένο εισόδημα για κανέναν εργαζόμενο. Να έρθουν στη συγκέντρωση να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ».

«Ολες οι αντεργατικές πολιτικές που προώθησε στη χώρα μας η ΕΕ από τη δεκαετία του 1980, εφαρμόστηκαν και δοκιμάστηκαν πρώτα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Φλούδας, συνταξιούχος εργάτης της ΛΑΡΚΟ από το Μαρτίνο. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το 1987 και αφού πέρασε στο Δημόσιο καταχρεωμένη από τον Μποδοσάκη, δόθηκαν για πρώτη φορά κίνητρα για "οικειοθελή" αποχώρηση. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που το δέχτηκε, δεν πέρασε πολύς καιρός και έψαχνε για μεροκάματο. Μετά ήρθαν οι διαθεσιμότητες, δουλεύαμε για κάποιους μήνες, καθόμασταν για άλλους τόσους. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 άρχισαν και οι εργολαβίες. Μαζί με αυτές τις αντεργατικές πολιτικές είχε ξεκινήσει και η συκοφάντηση των εργαζομένων. Μας έλεγαν "τεμπέληδες" και "κοπανατζήδες". Το 1989 μάθαμε τι θα πει και εκκαθάριση».

Τονίζει επίσης: «Για όλα αυτά, για τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τότε, όπως και τώρα, μιλούσε μόνο το ΚΚΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έρθουν στη συγκέντρωση - συζήτηση της Παρασκευής».

«Το ότι είμαστε μαθητές δεν σημαίνει πως δεν μας αφορά και δεν καταλαβαίνουμε ό,τι συμβαίνει στη ΛΑΡΚΟ, την καταστροφή στην οποία την οδηγούν λίγοι εκμεταλλευτές. Δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε την αγωνία, την ανησυχία αλλά και την οργή των γονιών μας για τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας. Γι' αυτό θέλω να καλέσω τους συμμαθητές μου και όλους τους νέους της περιοχής μας να παραβρεθούμε στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα την Παρασκευή για να δείξουμε την παρουσία μας στο μόνο Κόμμα που μας δείχνει συνεχώς το δρόμο του αγώνα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» μαθήτρια από την περιοχή της Λοκρίδας.

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Εκφραση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ το 2018 στη Λάρυμνα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Από την εκδήλωση του ΚΚΕ το 2018 στη Λάρυμνα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., πραγματοποιείται στη Λάρυμνα, στο πάρκο «Θεόδωρος Μαλέρδος», η συγκέντρωση - συζήτηση του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με θέμα «Το ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα τους και τις προτάσεις του Κόμματος για τη λειτουργία της και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», η αυριανή συγκέντρωση - συζήτηση αποτελεί έκφραση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε μια σημαντική στιγμή της πάλης, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, για τα δικαιώματα των εργατών της, για την ανάπτυξή της προς όφελος του λαού και της χώρας, απέναντι στα διαλυτικά σχέδια που «τρέχει» η κυβέρνηση, στα βήματα των προκατόχων της.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, ολόκληρης της εργατικής τάξης, με εμπιστοσύνη στη δύναμή της. Αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, καταθέτει τις προτάσεις του για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, συζητά μαζί τους. Με όλες του τις δυνάμεις μπαίνει μπροστάρης στην οργάνωση του αγώνα, στη διαμόρφωση αιτημάτων που αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες για τα βάσανα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνουν αντοχή στον αγώνα τους, πρωτοστατεί στην έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης, στέκεται απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και άλλων αστικών επιτελείων να τους συκοφαντήσουν και να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, συζητά με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ μετά το θανατηφόρο ατύχημα το Νοέμβρη του 2019
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, συζητά με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ μετά το θανατηφόρο ατύχημα το Νοέμβρη του 2019
Αυτή η διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχει εκφραστεί σε κάθε καμπή της πολυτάραχης ιστορίας της. Από τα δύσκολα χρόνια της άγριας εκμετάλλευσης της εποχής του Μποδοσάκη και τους αγώνες της δεκαετίας του 1970, μέχρι σήμερα και την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, με το διαλυτικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη ολοκληρώνοντας την αντεργατική πολιτική όλων των προκατόχων της.

Το ΚΚΕ, με σταθερότητα και ξεκάθαρο λόγο, ανέδειξε τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και ολόκληρη η εργατική τάξη. Τον ένοχο, που δεν είναι άλλος από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις, γεννά εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους, που στο κυνήγι του κέρδους διαλύει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τον ιδρώτα τους, τους πετάει στο δρόμο όταν πλέον δεν τους έχει ανάγκη ή όταν το κεφάλαιο «μυρίζεται» αλλού μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή είναι η κατάσταση που βίωσαν και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όταν η επιχείρηση βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη, αυτήν την κατάσταση βιώνουν και σήμερα, που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και με το κράτος στο ρόλο της εξυπηρέτησης μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ στάθηκε και στέκεται ενάντια σε κάθε σχεδιασμό και προσπάθεια ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια του κλάδου, ανέδειξε και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωσή της, αποκαλύπτει τις στοχεύσεις των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Ο δρόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του, το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο για μια διαφορετική πορεία, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την οργάνωση της παραγωγής προς όφελος των εργαζομένων και του λαού της χώρας.

Στη δύσκολη καμπή που βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν είτε στο κλείσιμο είτε στο ξεπούλημα κομματιών της επιχείρησης που ενδιαφέρουν επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέσα από την τροπολογία - την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε χωρίς καμία συζήτηση και με φόντο την εκκωφαντική σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και «Ελλ. Λύσης» - το ΚΚΕ δείχνει ταυτόχρονα το δρόμο για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Κόντρα στη μεθοδευμένη διαστρέβλωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ, η τροπολογία του ΚΚΕ αναδεικνύει τις δυνατότητες λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησης. Τις δυνατότητες για: Καθετοποίηση της παραγωγής και αξιοποίηση του νικελίου και των κοιτασμάτων χρωμίου που διαθέτει η χώρα για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Διαχωρισμό νικελίου και κοβαλτίου και αξιοποίησή τους στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αξιοποίηση των χιλιάδων κυβικών ζεστών υδάτων που υπάρχουν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας για την ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης. Αξιοποίηση του εξοπλισμού εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλευμάτων, του εξοπλισμού μηχανολογικής υποστήριξης που έχει στην κατοχή της, των υποπροϊόντων, όπως η σκουριά, που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις και τον διαλυτικό σχεδιασμό

Με σαφήνεια και ξεκάθαρο λόγο, το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι στην προπαγάνδα περί «μη βιώσιμης ΛΑΡΚΟ», ανέδειξε το γεγονός ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και η συνολική υπηρέτηση των συμφερόντων και των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης είναι αυτά που υπονομεύουν τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

Αποκάλυψε τη μεθοδευμένη δημιουργία εικονικών χρεών που εξυπηρετούν τον διαλυτικό σχεδιασμό, το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χρεώνεται από τη ΔΕΗ (μέτοχο της ΛΑΡΚΟ) το ρεύμα που καταναλώνει στη διπλάσια τιμή από ό,τι οι ανταγωνιστές της και οι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ανέδειξε το ρόλο της ΕΕ για τη διευκόλυνση αυτού του αντιλαϊκού σχεδιασμού μέσα από τα πρόστιμα και τις εντεινόμενες και σήμερα πιέσεις για την ανάκτηση των δήθεν «κρατικών ενισχύσεων», η απαίτηση για επιστροφή των οποίων ωστόσο δεν θα ισχύει εάν η ΛΑΡΚΟ πουληθεί.

Εναντιώθηκε στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση μέσω του σχεδίου τριχοτόμησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για τα κερδοφόρα κομμάτια της επιχείρησης, όπως τα μεταλλεία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ή και στα αζήτητα το εργοστάσιο παραγωγής στη Λάρυμνα. Αποκάλυψε μεθοδεύσεις, όπως το σφράγισμα των μεταλλείων της Καστοριάς, που διαθέτει ετοιμοπαράδοτα μεταλλεύματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ετοιμάζονται για «προίκα» στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Τη διάθεση 7 εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεργολάβους για την αποκάλυψη μεταλλεύματος στην Εύβοια. Την πραγματική στόχευση πίσω από το πετσόκομμα του «μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μετατραπούν σε φτηνό εργατικό δυναμικό για να το αξιοποιήσει όταν και αν θελήσει ο ιδιώτης.

Κατέθεσε σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή και την Ευρωβουλή για όλα τα παραπάνω, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαιτώντας διαρκώς μέτρα προστασίας από τα εργοδοτικά εγκλήματα που ευθύνονται για τους πάνω από 80 νεκρούς και τους δεκάδες ακόμη σακατεμένους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Πρωτοπόρα συμβολή στον αγώνα και την αλληλεγγύη

Από το 1977 και τη μεγάλη απεργία των 110 ημερών, το ΚΚΕ με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

Στάθηκαν δίπλα στους αγώνες τους, συμβάλλοντας στην καλύτερη οργάνωσή τους, πρωτοστάτησαν στην έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης. Με την πρωτοπόρα δράση τους, οι κομμουνιστές μαζί με άλλους αγωνιστές είχαν και έχουν καθοριστική συμβολή στη διάρκεια και στην αντοχή του αγώνα, στην προβολή αιτημάτων που χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος και ακυρώνουν μεθοδεύσεις διάσπασης και αποπροσανατολισμού που συνεχώς επεξεργάζονται τα επιτελεία του κεφαλαίου.

Ηταν και είναι οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του ταξικού κινήματος που πρωτοστατούν στο κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που με κάθε ευκαιρία οργανώνουν επισκέψεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας, που πάλεψαν για να γίνει πράξη η μαζική υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα από σωματεία και φορείς, ενώ τώρα κάνουν ανάλογες προετοιμασίες μπροστά στο νέο συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Ιούνη.

Με αλλεπάλληλες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στα Ψαχνά της Εύβοιας και στις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, όπως και η πρόσφατη παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα στελέχη του Κόμματος εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, παρουσιάζουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.

Και βέβαια είναι τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος που έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε «δεύτερο σπίτι» τους, που με συγκεντρώσεις, θεματικές εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, με κάθε τρόπο στέκονται στο πλευρό των εργατών και του αγώνα τους, καλώντας τους να βαδίσουν το δρόμο που οδηγεί σε μια διαφορετική προοπτική, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα γίνουν ιδιοκτήτες του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις με τη σφραγίδα της ΚΑΠ

Υπερψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Με την ψηφοφορία επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», το οποίο περιέχει σειρά διευθετήσεων και προσαρμογών για την καλύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ στον αγροτικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι εκτός από τη ΝΔ, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι 78 συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών προηγούμενων ετών που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το ενωσιακό Δίκαιο». Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη χαριστική βολή στους συνεταιρισμούς, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που ορέγονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Προβλέπεται ακόμα η πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων διαδικτυακά, που σημαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο. Ακόμα περιέχονται μεν αυστηρές διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις, που όμως θα αποτελούν κενό γράμμα όσο παραμένουν αποψιλωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ανεξέλεγκτοι οι βιομήχανοι. Για τον ΕΛΓΑ, προβλέπεται η πρόσληψη δύο νομικών, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απολύσεων γεωτεχνικών. Ενδεικτικές είναι ακόμα οι διατάξεις που προβλέπουν την περισυλλογή των νεκρών ζώων, με το κόστος να βαραίνει τον αγρότη, όπως και τη μεταφορά των εγγειοβελτιωτικών έργων στους ΟΤΑ, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη χτεσινή συζήτηση, εκτός από την κριτική στο νομοσχέδιο, μετέφερε στη Βουλή την αγωνία που εκφράζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Μάη. Οπως τόνισε, μένουν χωρίς εισόδημα και την ίδια ώρα θα πρέπει να πληρώσουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα χαράτσια, τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια κ.ο.κ. Οσο για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, παρά τις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν, είναι από κουτσουρεμένες έως μηδενικές και δεν τις παίρνουν έγκαιρα. Η Δ. Μανωλάκου απαίτησε την άμεση και στο 100% αποζημίωση των αγροτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στην απαξίωση του ΕΛΓΑ, η οποία φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και την οποία μαρτυρούν η έλλειψη προσωπικού, οι απολύσεις γεωτεχνικών συμβασιούχων εν μέσω πανδημίας, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι από το 2011 το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα στον Οργανισμό, αν και ο νόμος προβλέπει τη χρηματοδότησή του κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 ή 35 εκατ. ευρώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες της Θεσσαλίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, με την οποία ανέδειξε την ανάγκη για άμεση αποζημίωση, στο 100%, των αγροτών της Θεσσαλίας, των οποίων οι καλλιέργειες σχεδόν καταστράφηκαν στο διάστημα 20 - 26 Μάη από τις έντονες χαλαζοπτώσεις, τις βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμα ότι ένα μέρος της καταστροφής των καλλιεργειών οφείλεται στην έλλειψη στοιχειωδών έργων υποδομής, όπως εγγειοβελτιωτικών έργων, αποστραγγιστικών, αντιχαλαζικής προστασίας κ.ο.κ. Οπως σημείωσε, με τις καταστροφές αυτές «αναδεικνύονται για πολλοστή φορά και στη Θεσσαλία οι τεράστιες ευθύνες, αφενός μεν κυβερνήσεων, αλλά και Περιφέρειας και τοπικών αρχών, Τοπικής Διοίκησης, δήμων, όπως και άλλων αρμόδιων φορέων, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.».

«Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε, «που καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, χωρίς ουσιαστική αποζημίωση, αφού η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και μία πολιτική στο σύνολό της, μια αντιαγροτική πολιτική, τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ», που τσακίζει το αγροτικό εισόδημα, ξεκληρίζει σταδιακά τη φτωχή και μεσαία αγροτιά για να συγκεντρώσει τη γη στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ανέφερε απλώς ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν τις ζημιές, χωρίς να αναλάβει δέσμευση για 100% αποζημίωση των αγροτών. Οσον αφορά την έλλειψη υποτυπωδών έργων στις περιοχές ανέφερε ότι «προγραμματίζονται εγγειοβελτιωτικά» σε όλη τη χώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Βδομάδα δράσης στα τέλη Ιούνη απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Πλούσια και γόνιμη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσήνης
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσήνης
Με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα απέναντι στα ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα με τα οποία βρίσκει η «επόμενη μέρα» της πανδημίας την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, συνεδρίασε, χτες, στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πείρα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος και η οργάνωση νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να διοργανωθεί βδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους. Για την καλύτερη προετοιμασία της θα συνεδριάσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Να μην πληρώσουμε πάλι την οικονομική κρίση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε!

Στην εισήγησή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία αναμένεται να οξυνθούν με τη νέα οικονομική κρίση και μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο, ενώ για τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν κοψοχρονιά τα αρνιά τους το Πάσχα, οι αγρότες που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές, δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, μόνο υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, έχουν ανακοινωθεί δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, για τους χονδρέμπορους τροφίμων και τους βιομηχάνους, όπως οι εκκοκκιστές, τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο), για να σωθούν τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν αυτήν την περίοδο για μια σειρά από προϊόντα, στο γεγονός ότι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν ένα μέρος των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο ή να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους. Γι' αυτό το ζήτημα ήρθε πλούσια πείρα από κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Μεσσήνη, Ηλεία και αλλού.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη «συμβολαιακή γεωργία», σημειώνοντας πως η επέκτασή της αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τη συγκέντρωση της παραγωγής από τα μονοπώλια και στον αγροτικό χώρο.

Σημαντικό πρόβλημα που αναδείχτηκε εισηγητικά και με τοποθετήσεις είναι το ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως ενώ είμαστε στον Ιούνη του 2020, έχει πληρωθεί μόλις το 65% των αποζημιώσεων του 2019! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Ετσι, αποφασίστηκε την 1η Ιούλη να γίνουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ, με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και με βάση τα τοπικά προβλήματα.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, οι δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χτες και κινείται στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, με σειρά διευθετήσεων για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση και τη δράση των αγροτικών συλλόγων

Με φόντο αυτήν την ολομέτωπη επίθεση, υπογραμμίστηκε η πλατύτερη αναγνώριση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της σημασίας της για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τονίστηκε ωστόσο ότι μόνο μέσα από τη μαζική οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων στους Συλλόγους και την ουσιαστική λειτουργία τους μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, στο να υπάρχει συνέχεια στη δράση, να εκφραστούν οι θετικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ένα κομμάτι του κόσμου αυτήν την περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, να οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν καλύτερα η μάχη των αρχαιρεσιών σε Αγροτικούς Συλλόγους που γίνονται αυτό το διάστημα και η συγκρότηση νέων Ομοσπονδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ