Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ! ΕΞΩ ΑΠ' ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Τις μεγάλες αγωνιστικές και διεκδικητικές διαθέσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς αποτύπωσαν οι χτεσινές μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε λόγω της απεργίας στα βαπόρια, στις προβλήτες της COSCO και στη Ζώνη, ενώ τα σωματεία αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας και σήμερα, Πέμπτη.

Οι εκπαιδευτικοί έτριψαν στα μούτρα της κυβέρνησης τον αυταρχισμό και πραγματοποίησαν ογκώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα και αλλού μπήκαν στον «πάγο», με διευθυντές και άλλα στελέχη να αναλαμβάνουν μέχρι και ...λάντζα λόγω έλλειψης προσωπικού, και με τους εργαζόμενους να απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Αυτά τα «στιγμιότυπα» του μεγάλου απεργιακού αγώνα που κλιμακώνεται μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 20ής Νοέμβρη καταγράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στην ενότητα «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία».

Απεργιακός αγώνας που φανερώνει ότι η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την επίθεση στο εισόδημα, για τα οξυμένα προβλήματα σε Υγεία και Παιδεία, για τη βάρβαρη πολιτική εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό τροφοδοτεί την πλούσια αγωνιστική δράση εκατοντάδων Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Αυτό είναι άλλωστε το σύνθημα που διαπερνά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των κλάδων, που κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση γίνεται στους δρόμους του αγώνα, εκεί φουντώνει η αγωνιστική διεκδίκηση για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.

ΠΑΜΕ: Ολοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα!

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις που χτες αγκάλιασαν μια σειρά από κλάδους χαιρετίζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας:

«Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι ξεκίνησε από το πρωί, από το λιμάνι του Πειραιά και κατέκλυσε την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα, λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές σε όλη την Ελλάδα παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους διανομείς και τους υγειονομικούς. Παραδίνουν τη σκυτάλη στους επόμενους κλάδους που ακολουθούν, όπως στους οικοδόμους, αλλά και πάλι στους διανομείς και όλοι μαζί δυναμώνουν το μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων στην απεργιακή κλιμάκωση για να παραλύσει η χώρα στις 20 Νοέμβρη, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, με σύνθημα "Εξω από του πολέμου τα σφαγεία, δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία"».

«Η κυβέρνηση ανησυχεί και θα φροντίσουμε η ανησυχία της να γίνει πραγματικός φόβος από την άνοδο των διεκδικήσεων. Μέσα σε λίγες μέρες προσπάθησε να ποινικοποιήσει και να ακυρώσει αποφάσεις για τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Των μηχανοδηγών στα τρένα που ζητούσαν μέτρα ασφάλειας στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία που απαιτούν να ακυρωθεί το νομοσχέδιο διάλυσης των δομών Υγείας και Απεξάρτησης, και χτες των δασκάλων και των νηπιαγωγών που απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονες υποδομές για τους ίδιους και τους μαθητές τους.Η κυβέρνηση έμεινε με τις δικαστικές αποφάσεις στο χέρι! Ολοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα. Ολοι στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη», τονίζει.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»

Σε όλη τη χώρα ακούστηκαν δυνατά οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργία, εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματά τους. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε δύο συναδέλφους τους που διώκονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό σπιτιού λαϊκής οικογένειας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στη Βέροια, στην Εδεσσα, στην Κατερίνη και στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γονέων, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην απεργία και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί, εκπρόσωποί τους καταδίκασαν την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας και ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που διαχρονικά θεωρεί «κόστος» τη μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Βόλο, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, οι απεργοί εκπαιδευτικοί, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης έδωσαν απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τον αγώνα τους. Αποφασιστική ήταν και η στάση τους έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει τον χώρο σε μια προσπάθεια να τους εμπόδιζαν να επιδώσουν το ψήφισμα στήριξης των δύο εκπαιδευτικών που καθαιρέθηκαν από τη θέση του διευθυντή, επειδή συμμετείχαν πέρυσι στην απεργία - αποχή κατά της «αξιολόγησης». Τόνισαν πως οι διώξεις δεν θα περάσουν, καλώντας σε συμπαράσταση τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τον λαό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η δημοτική αρχή.

Μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καλαμάτα, Αγρίνιο και Πύργο, όπου μάλιστα καταγγέλθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η απαράδεκτη στάση του διευθυντή της, να διώξει 5 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, επειδή συμμετέχουν στην απεργία - αποχή ενάντια στην ατομική «αξιολόγηση», και απαιτήθηκε να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις.

Στην Ηπειρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Πρέβεζα στη Θεοφάνη, στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς και στην Ηγουμενίτσα στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, χρώμα στη συγκέντρωση έδωσε η παρουσία μεγάλου αριθμού νέων εκπαιδευτικών, ενώ η κινητοποίηση κατέληξε με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε επίσης μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην πλατεία Ελευθερίας, με πορεία στη συνέχεια στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν η ΟΓΕ και η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Η πορεία έκανε στάση έξω από το ξενοδοχείο «Αστόρια», που οι εργαζόμενοί του βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τις εκδικητικές απολύσεις της εργοδοσίας. Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Χανιά, η οποία στηρίχτηκε και από την Ενωση Γονέων της πόλης. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Χανίων. Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο και Σητεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα, όπου στην Πρωτοβάθμια το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 40%. Ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα στην πόλη έβαλαν λουκέτο, ενώ με πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε από το πρωί συμβολική κατάληψη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πρώην νομαρχία από κοινού με τους απεργούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, όπου απαιτήθηκε να προχωρήσει η κατασκευή 10 νέων σχολείων στον νομό, να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τις μεταφορές μαθητών, να αναλάβει η λέσχη του Ιόνιου Πανεπιστημίου τη σίτιση των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Με συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων και μαθητών έγινε η απεργιακή συγκέντρωση στη Μύρινα της Λήμνου. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των σωματείων των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό. Κινητοποιήσεις έγιναν σε Μυτιλήνη, Νάξο, Χίο.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πανεκπαιδευτική απεργιακή απάντηση και κλιμάκωση, κόντρα στον αυταρχισμό

Μία από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι στην Αθήνα!

Μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για τη διεκδίκηση του δίκαιου και αναγκαίου για το σχολείο και τα παιδιά του λαού, με μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα:

Αυτή ήταν η μαζική και αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών, στέλνοντας το μήνυμα της κλιμάκωσης για τη ζωή και τη μόρφωση που αρμόζει στην εποχή μας.

Και, με την απεργία τους να έχει ήδη πετύχει τον σκοπό της, με την κυβέρνηση να τρώει τα μούτρα της στην προσπάθεια να την ποινικοποιήσει, σέρνοντας στα δικαστήρια και καταδικάζοντας τη ΔΟΕ, οι χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν στην Αθήνα ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, θυμίζοντας τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων πριν τρία χρόνια.

Σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λοιπόν από όλη την Αττική ήταν χτες το μεσημέρι στο αγωνιστικό τους ραντεβού στα Προπύλαια, ύστερα από τη μάχη που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα σε προσπάθειες εκφοβισμού, συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά, ενάντια στις συγχωνεύσεις. Εχοντας στήριξη από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που με αποφάσεις τους δήλωναν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα του απεργιακού αγώνα και καταδίκαζαν τον αυταρχισμό.

Σπ. Μαρίνης: Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι!


Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν σωματεία εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι των απεργών εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία κήρυξε τη χτεσινή 24ωρη απεργία για τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

«Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν, γιατί είναι δίκαιοι», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, προσθέτοντας: «Είναι ντροπή το 2024 εκπαιδευτικοί να μένουν σε αυτοκίνητα, στα σχολεία, να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα, να παραιτούνται αναπληρωτές ή συνάδελφοι να ψάχνουν δεύτερη και τρίτη εργασία. Είναι πρόκληση να μας οδηγούν στα δικαστήρια, με τον άθλιο ισχυρισμό ότι η απεργία των δασκάλων διαταράσσει το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο και η λειτουργία των σχολείων διαταράσσονται από τα πάνω, από 1.000 λουκέτα που επιχείρησαν να βάλουν σε τμήματα σε όλη την Ελλάδα, από τα τμήματα 25 μαθητών σε ακατάλληλες αίθουσες, από τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σήμερα, από την οικονομική ασφυξία των σχολικών επιτροπών, από τις άθλιες υποδομές».

«Τους ενοχλεί ότι τα αιτήματα αγκαλιάζονται από όλο τον λαό, από όλους τους εργαζόμενους, γιατί αντιμετωπίζεται από όλες τις κυβερνήσεις σαν κόστος το δικαίωμα στη μόρφωση», συνέχισε, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να μας λυγίσουν με δικαστήρια, διώξεις, πειθαρχικά, απειλές».

Μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
Ο Σπ. Μαρίνης, πρόεδρος της ΔΟΕ
«Δωρεάν Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς - Οχι στα πειθαρχικά και στους εκβιασμούς» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία, συμπυκνώνοντας το συνεκτικό πλαίσιο αιτημάτων της απεργίας, για αυξήσεις, δικαιώματα, όρους για τη διαβίωση των εκπαιδευτικών και τη μόρφωση των παιδιών με όσα έχουν ανάγκη και όσα μπορούν να έχουν σήμερα, ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και όχι καταστολή. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», «Δέκα χρόνια τώρα μείωση μισθού, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού», «Οχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ακουγόταν από τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από τα πανό των σωματείων τους.

Δεν περνά ο αυταρχισμός!

Στη διάρκεια της πορείας έφτασαν και οι εκπαιδευτικοί που από το πρωί είχαν πραγματοποιήσει μαζική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, ενάντια στις πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν κατά μελών της ΕΛΜΕ Πειραιά για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο πρόεδρός της, Ηλ. Πατίδης, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους δύο εκπαιδευτικούς κινούνται στον δρόμο της απαλλαγής τους, της δικαίωσης του αγώνα που δόθηκε με το σωματείο μπροστά. Συμπλήρωσε δε ότι χωρίς εφησυχασμό ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να παρθούν πίσω οριστικά και αμετάκλητα όλες οι διώξεις.

Μήνυμα συνέχισης με σταθμό την πανεργατική απεργία

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας μας για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για να σπάσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά, για να ακυρωθεί στην πράξη η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία και την Ομοσπονδία, θα τα καταφέρουμε. Ολοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη», διαμηνύθηκε από την καρδιά της Αθήνας, από το Σύνταγμα.

Εκεί εκφράστηκε και η συστράτευση των γονιών, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ενώ χαιρετίζοντας ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαρίθμησε τις 8.000 ωραίες αποβολές σε μαθητές, τα πειθαρχικά, τις απεργίες που κρίνονται παράνομες, και δήλωσε: «Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να βγουν ελεύθεροι αγωνιστές, να μη σκύβουν το κεφάλι, και αυτό το παράδειγμα τους δίνουμε με τη σημερινή μας στάση. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στην απεργία, το βρήκαμε από τους προηγούμενους, θα το αφήσουμε στους επόμενους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΣΤΙΑΣΗ
«Απεργούμε για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, για τη ζωή μας!»

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Χτες, στη λήξη μιας ακόμα εξοντωτικής τουριστικής σεζόν, ήταν η σειρά των πραγματικών «πρωταγωνιστών» να μιλήσουν, των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτών που δίνουν ζωή στα τουριστικά μεγαθήρια, που στις πλάτες τους και στα ωράρια σκλαβιάς γράφονται τα ρεκόρ των κερδών για μια χούφτα ομίλους, ενώ με το «σβήσιμο» των φώτων έρχεται και η εξαφάνιση του εισοδήματος.

Χτες, λοιπόν, οι «πρωταγωνιστές» του τουριστικού θαύματος το έδειξαν και με το παραπάνω ότι χωρίς αυτούς τα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες της Εστίασης είναι κουφάρια. Το απέδειξαν οι καμαριέρες και οι εργαζόμενοι στις κουζίνες, οι αχθοφόροι και οι σερβιτόροι, οι ρεσεψιονίστ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας που «νέκρωσαν», με κάμποσους διευθυντές και άλλα εργοδοτικά στελέχη να αναλαμβάνουν ...πόστα: Λάντζα, στρώσιμο κρεβατιών, υποδοχή, κουβάλημα κ.ά. Σε άλλα ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες αναρτούσαν πολύγλωσσες ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους πελάτες ότι οι «υπηρεσίες είναι περιορισμένες», ότι δεν θα λειτουργούν τα εστιατόρια και ότι ...απολογούνται για την «ταλαιπωρία».

Με την 24ωρη απεργία τους και τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στην Εστίαση διατράνωσαν τις διεκδικήσεις τους για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις, με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Για τοπικές ΣΣΕ σε κάθε τουριστική περιοχή.

Παρέμβαση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Παρέμβαση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ξεχώρισαν ακόμα την απαίτηση από την κυβέρνηση επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στο υπουργείο «εργοδοσίας» και στην Ενωση Ξενοδόχων

Στην Αθήνα η απεργία ξεκίνησε από πρωινές απεργιακές φρουρές σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στο «Stanley», όπου όλες οι καμαριέρες βρέθηκαν σε θέσεις στο πεζοδρόμιο.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης, διακινώντας ανακοίνωση στα Αγγλικά και ενημερώνοντας τους τουρίστες για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς του κλάδου και τα αιτήματά τους.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων ξεκίνησε μάλιστα έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Ξενοδόχων, με τους απεργούς να καταδικάζουν τις εργοδοτικές αξιώσεις για 10ωρη δουλειά, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τους απεργούς και τα δίκαια αιτήματά τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οταν έχει δουλειά, μας ξεπατώνουν για ένα μεροκάματο. Οταν δεν έχει δουλειά, μας στέλνουν στα αζήτητα». Με τη φράση αυτή οι απεργοί συνόψισαν το «μοντέλο ανάπτυξης» του Τουρισμού, που στερεί από τους ίδιους τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μετατρέπει τις διακοπές σε πανάκριβο εμπόρευμα, απλησίαστο για όλο τον λαό. «Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, τα έξοδα δεν είναι εποχικά», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Μηλαπίδη, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα για το εποχικό επίδομα.

Η «ανάπτυξη» στον κλάδο βρίσκει όλο και πιο χαμένους τους εργαζόμενους

Την εικόνα των διευθυντών και προϊσταμένων που κλήθηκαν να πλύνουν πιάτα, να αλλάξουν σεντόνια και να κουβαλήσουν βαλίτσες, μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, μιλώντας για την επιτυχία της απεργίας. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα αιτήματά μας», ξεκαθάρισε. «Από την ανάπτυξη που μας ευαγγελίζονται όχι μόνο δεν κερδίζουμε όλοι, αλλά εμείς, οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, χάνουμε συνέχεια», υπογράμμισε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μη μείνουν για μια ακόμα χρονιά χωρίς επίδομα ανεργίας οι εποχικοί στο τέλος του Γενάρη, τη στιγμή που δαπανά τεράστια ποσά για να βρίσκεται ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να συμμετέχει στα πολεμικά μέτωπα. Οσο για την ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικοτήτων που έχουν πεταχτεί έξω από το σχετικό ασφαλιστικό καθεστώς, το υπουργείο θυμήθηκε ότι «χρειάζεται νέα επιστημονική μελέτη».

Οσον αφορά την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου μετέφερε το μήνυμα εκατοντάδων απεργών: «Αυτά που λένε για 10 ώρες δουλειάς και για ψίχουλα 3% στον μισθό, να τα ξεχάσουν και να τα πάρουν πίσω», ξεκαθάρισε. Αντίστοιχα, απαίτησε να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, επισημαίνοντας ότι τα σχέδια αυτά το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αναζήτηση νέων πεδίων επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο της Αττικής και στα σωματεία σε όλη τη χώρα, να δημιουργήσουμε νέα σωματεία μέσα στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Ολοι εμείς που σήμερα κάναμε την επιλογή να απεργήσουμε, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε», υπογράμμισε, με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

Προϊστάμενοι και διευθυντές ας εξασκηθούν στα πόστα μας - Ερχονται κι άλλες απεργίες!

Τον λόγο στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πήραν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων, μεταφέροντας τη φωνή και τα αιτήματα των απεργών. Επίσης, την επιτυχία της απεργίας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», τόνισε ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Intercontinental». Τις γυναίκες απεργούς χαιρέτισε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabettus». «Δουλεύουμε σε έναν χώρο στον οποίο σπάνε τα ρεκόρ των κερδών» και οι εργαζόμενοι εισπράττουν εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, δουλειά χωρίς άδειες, κατήγγειλε ο Νίκος Λαβαντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση εστίασης «Select SP» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Τη μείωση των μισθών στην κρίση και την επιβίωση των εργαζομένων με επιδόματα πείνας την περίοδο της πανδημίας υπενθύμισε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

«Η Συλλογική μας Σύμβαση φτάνει στο τέλος της, το ίδιο και η υπομονή μας», είπε η Σίσσυ Ράνου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia», αναφερόμενη στις αξιώσεις των ξενοδόχων να επιβάλουν εξαήμερη και επταήμερη δουλειά και ατελείωτα ωράρια. Οσο για τις προκλητικές επισημάνσεις για τις «χαμηλές δεξιότητες» του δυναμικού του κλάδου, έστειλε στην εργοδοσία το εξής μήνυμα: «Σήμερα σας δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στα πόστα μας, γιατί έρχονται κι άλλες απεργίες!». «Αυτήν τη στιγμή μάνατζερ κουβαλάνε βαλίτσες και προϊστάμενοι κάνουν check in στους πελάτες», ανέφερε ο Αντώνης Λακιάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ, Γιώργο Μπρανίκα, να καταγγέλλει την προκλητική παρουσία της αστυνομίας που, όπως είπε, «μας έκανε υποδείξεις για το πού πρέπει να σταθούμε. Αυτό φανερώνει ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Θα δοθεί απάντηση από το εργατικό κίνημα στην εργοδοσία και στο κράτος της. Δεν τους φοβόμαστε».

Ακολούθησε μαχητική παρέμβαση στα γραφεία της ΔΥΠΑ, όπου ειδικότερα προβλήθηκε το αίτημα για πλήρη επιδότηση των συναδέλφων τους που επέστρεψαν από σεζόν, για όλο το διάστημα που θα είναι άνεργοι και όχι μόνο για τρεις μήνες.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό ενώθηκε στη συνέχεια με την απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στα Χανιά, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, με τους εργαζόμενους να ζουν από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε χτες από νωρίς το πρωί. Μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Avra Imperial» στο Κολυμπάρι, καταγγέλλοντας την εργοδοσία που δεν πλήρωνε όπως έπρεπε την προσαύξηση τις Κυριακές και τα νυχτερινά. Μετά από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ο εργοδότης κέρδιζε 1,5 μέρα απλήρωτη εργασία από Κυριακές και νυχτερινά! Με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων αναγκάστηκε να πληρώσει τις προσαυξήσεις στη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη, αλλά και να πέσουν στο κενό οι μεθοδεύσεις της που είχαν στόχο την απόλυση της εργαζόμενης που πρωτοστάτησε. Στη συνέχεια το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων και το Σωματείο Διανομέων Χανίων πραγματοποίησαν πορεία μέσα από τα επισιτιστικά καταστήματα στο κέντρο των Χανίων. Η απεργιακή κινητοποίηση κατέληξε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Χανίων.

Στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο αεροδρόμιο, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων του κλάδου. Αξιοσημείωτη ήταν η μαζική παρουσία των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Astoria», οι οποίοι εδώ και 5 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πάρει η εργοδοσία πίσω τις εκδικητικές και άδικες απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων και να διασφαλιστεί το 100% των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Χαρακτηριστικό της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ήταν το γεγονός ότι το ξενοδοχείο ανακοίνωσε «δυσλειτουργία του μπαρ και του εστιατορίου», ενώ η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο του Ηρακλείου. Υπήρξε και συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, η οποία για ακόμα μια φορά υπήρξε ανένδοτη στα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν θα το βάλουν κάτω και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Πάτρα, πριν από το πρώτο φως της μέρας, το κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας οργάνωσε την απεργία έξω από την πύλη μεγάλου ξενοδοχείου, με το Εργατικό Κέντρο της πόλης να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων.

Αντίστοιχα οργανώθηκε η απεργία σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Ηλείας από το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης.

Στην Κέρκυρα απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, ενώ από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στη Ζάκυνθο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, απαιτώντας επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού για όλους τους μήνες ανεργίας, για να ακολουθήσει συγκέντρωση στην πρώην νομαρχία, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς.

Αντίστοιχα, απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού.

«ΝΕΚΡΩΣΕ» ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ
Απεργιακός κλοιός σε βαπόρια, Ζώνη, προβλήτες της COSCO
  • Απεργούν και σήμερα στη Ζώνη, συζητούν την κλιμάκωση οι λιμενεργάτες
  • Νέα 48ωρη από τους ναυτεργάτες, «δεν λύνει κάβος»

Ακίνητα έμειναν χτες οι προβλήτες, η ναυπηγοεπισκευή, τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Γερανογέφυρες και καταπέλτες δεν κινήθηκαν ούτε χιλιοστό, δεν «κολλήθηκε» ούτε εκατοστό λαμαρίνας, οι εργοδότες - μεταξύ αυτών διεθνή μεγαθήρια - δεν παρήγαγαν ούτε ένα σεντ κέρδους.

Ναυτεργάτες, λιμενεργάτες και εργαζόμενοι στη Ζώνη - μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί - έδειξαν τη δύναμή τους, μετατρέποντας την οργή για τον «βίο αβίωτο» και την ανάγκη τους σε κοινό απεργιακό βηματισμό, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στους εργοδότες και στις κυβερνήσεις τους, «νεκρώνοντας» τους χώρους δουλειάς απ' άκρη σ' άκρη.

Απαιτούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις και άλλα δικαιώματα, αλλά και την εφαρμογή τους σε κάθε χώρο δουλειάς. Απαιτούν να ληφθούν μέτρα για να γυρνάνε σώοι στο σπίτι τους και όχι σακαταμένοι ή νεκροί, όπως γίνεται συχνά - πυκνά στο λιμάνι. Και απαιτούν τα μέτρα να ληφθούν τώρα.

Οχι άλλα κηδειόχαρτα στο λιμάνι!

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», δήλωσαν χτες με τη δυναμική κινητοποίησή τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που μετατράπηκε σε συμβολική κατάληψή του όταν η αντιπροσωπεία των απεργών είδε ότι η πολιτική ηγεσία, για λογαριασμό εφοπλιστών και εργολάβων, συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος της ζωής τους.


«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε φορά με ένα κηδειόχαρτο, να μας λένε ότι έχουμε δίκιο και να μην παίρνουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το σημερινό και αυριανό απεργιακό πρόγραμμα

Και το ίδιο δηλώνει με την απόφαση που ανακοίνωσε χτες το Συνδικάτο της Ζώνης, που προχωράει σήμερα σε νέα 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην πύλη στο Πέραμα. Από την άλλη, το σωματείο των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα στις 2 μ.μ., για να συζητηθεί πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα. Αυτά άλλωστε συζητιούνταν μέχρι αργά χτες το βράδυ σε κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού στο λιμάνι, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι εργάτες.

Ακόμα, απόφαση για δεύτερη συνεχόμενη 48ωρη απεργία πήρε χτες η ΠΝΟ, με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να ξεκαθαρίζουν: «Ολα θα κριθούν στους καταπέλτες!», «να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα». Καλούν επίσης σε απεργιακή συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» (Αγ. Διονύσιος).

Από το πρωί χτες στις απεργιακές επάλξεις

Η χτεσινή απεργία ξεκίνησε πριν ακόμα φέξει, με τους εργαζόμενους της Ζώνης και τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς τους.

Από τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Ναυτιλίας
Από τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Ναυτιλίας
Περίπου στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι της Ζώνης ξεκίνησαν μοτοπορεία προς το κέντρο του Πειραιά, και στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της Ιχθυόσκαλας, ενώθηκαν με τους απεργούς λιμενεργάτες, για να πορευτούν μέσα από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά τους:

«Σακατεμένοι εργάτες, κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Στο πλάι των απεργών βρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Αμπατιέλος.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, ο Αποστόλης Κυπραίος, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ.

Στα χέρια των εργατών η δύναμη

Ο Σταύρος Τουμανίδης τόνισε ότι τα πάντα έχουν «νεκρώσει» από τη Ζώνη έως τις προβλήτες και την ακτοπλοΐα. «Δεν θα περιμένουμε», σημείωσε, «το πότε θα έχουμε ένα νέο δυστύχημα. Οι υποσχέσεις των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας αποδείχτηκαν κοροϊδία».

Ο Αποστόλης Κυπραίος μίλησε για τους παρατεταμένους και κλιμακούμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μεταξύ άλλων έχουν ως αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να καταγράφουν νεκρούς και σακατεμένους σε Μαύρη και Ερυθρά Θάλασσα. Πρόβαλε το αίτημα για αυξήσεις 12% στους μισθούς, μαζί με ένα διευρυμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για τα καράβια της ακτοπλοΐας.

Ο Μάρκος Μπεκρής αναφέρθηκε στη δύναμη του κοινού απεργιακού αγώνα των συνδικάτων στο λιμάνι του Πειραιά και επισήμανε ότι υπάρχει ξεσηκωμός και σε άλλους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα αγωνιστικά ρυάκια που ξεκίνησαν με τις απεργίες αυτές θα πρέπει να πλημμυρίσουν το λιμάνι και στις 20 Νοέμβρη, τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Αλέξανδρος Μιχόπουλος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά, μιλώντας για το «διαφορετικό μάθημα» που πήραν χτες, «μαζί με τους απεργούς εκπαιδευτικούς, μαζί με τους απεργούς εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, στα καράβια». «Μας κάνετε περήφανους γιατί κάθε μέρα παλεύετε για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για να μπορούν να γυρνάνε οι γονείς μας σπίτι, που τα βάζετε με όλους αυτούς που φταίνε που τα λεφτά στο σπίτι τελειώνουν στα μισά του μήνα», ανέφερε ο μαθητής.

Κατάληψη στο υπουργείο των ...εφοπλιστών

Ακολούθησε νέα πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των συνδικάτων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Οταν έγινε γνωστό ότι η πολιτική ηγεσία προσπαθεί για άλλη μια φορά να τους κοροϊδέψει καθώς μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και όσα προτείνει είναι ημίμετρα, οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, απευθυνόμενος στους απεργούς μίλησε για την επιτυχία της απεργίας, για τη μεγάλη σημασία του απεργιακού συντονισμού που έγινε πράξη σε όλο το λιμάνι.

«Εστιάζουμε άμεσα», είπε, «σταμέτρα για την προστασία των εργαζομένων, την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ στη Ζώνη, την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους λιμενεργάτες». Αναφερόμενος στη συνάντηση ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά το υπουργείο είπε «έχετε δίκιο», αλλά μας κοροϊδεύουν. «Είπαν ότι τα αιτήματα που ζητάμε στοιχίζουν 1 εκατομμύριο ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν τα λεφτά αυτά για να προστατεύονται οι ζωές των εργατών αλλά μπορούν να δίνουν εκατομμύρια ευρώ για να στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των συνδικάτων βρέθηκε και στο υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Κ. Καραγκούνη, που κι αυτός ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» αναφέρθηκε σε «προώθηση μέτρων» για τη ...μερική αύξηση των ελέγχων των μεικτών επιτροπών για την υγεία και ασφάλεια, από 5 σε 8 τον μήνα, ενώ τα σωματεία ζητούν να γίνονται έλεγχοι 7 μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Να δημιουργηθούν και άλλες μεικτές επιτροπές, μία για τα μεγάλα ναυπηγεία και μία για το υπόλοιπο λιμάνι.

Απεργία στις Κατασκευές στις 6 Νοέμβρη

Τη μάχη για την προετοιμασία της κλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη και της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη δίνουν τα Συνδικάτα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Με καθημερινές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες μεταφέρουν σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς το απεργιακό κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Νοέμβρη έχουν πάρει, εκτός από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Ως εδώ! Τώρα θα ακουστεί η δική μας φωνή. Το "τζάμπα" τελείωσε! Ο ιδρώτας μας, η δουλειά μας πρέπει να πληρωθούν. Με υπογραφή ΣΣΕ με μεγάλες αυξήσεις, που θα προστατεύουν και θα διασφαλίζουν τα κατώτερα μεροκάματα των οικοδόμων, το κατώτερο ένσημο για όλους», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί από την εργοδοσία και την κυβέρνηση: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους οικοδόμους. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 54 ευρώ, βοηθού 57 ευρώ, τεχνίτη 60 ευρώ. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων στα συναφή επαγγέλματα. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για όλους τους οικοδόμους. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Προστασία από τις ανατιμήσεις, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Σε νέα 48ωρη απεργία οι διανομείς

Με 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Νοέμβρη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διανομείς στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες «Wolt» και «efood». Με παρακαταθήκη τις στάσεις εργασίας που οργάνωσαν και την 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν μαζί με τους συναδέλφους τους από την «efood», οι διανομείς της «Wolt» διεκδικούν: Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία όσων εργάζονται στους λεγόμενους «στολάρχες» που λειτουργούν ως εργολάβοι. Αύξηση των αμοιβών των freelancers και ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα. Κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος», μέτρα υγείας και ασφάλειας, δωρεάν χορήγηση των ΜΑΠ και επιστροφή της χρηματικής εγγύησης την οποία έχει εισπράξει η εργοδοσία.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στην «efood» προετοιμάζουν την επιτυχία και της νέας απεργίας, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βασική αμοιβή ανά ώρα και ασφαλιστική κάλυψη εργατικού «ατυχήματος» για τους freelancers.

Πρωτοβουλίες από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. οργανώνει σύσκεψη σωματείων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στις 11 π.μ. καλεί σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα του ωραρίου και του εργάσιμου χρόνου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 9 και 10 Νοέμβρη η Πανελλαδική Σύσκεψη

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής»

Παράλληλα με τις κλαδικές κινητοποιήσεις και την πανεργατική απεργία, πλήθος συνδικάτων ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοέμβρη στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, στον δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό η Σύσκεψη, που συμπίπτει με τα 25 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί γόνιμος διάλογος σε συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταφορά πείρας από την αγωνιστική δράση των σωματείων, η διαμόρφωση πλαισίου πάλης και δράσης, η συζήτηση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση της αντεπίθεσης. Ηδη, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ, δεκάδες σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει το ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους εργάτες και στους λαούς του κόσμου, στην Πανελλαδική Σύσκεψη θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από το εξωτερικό, η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και συνδικάτα που ανέπτυξαν μεγάλους και σημαντικούς αγώνες σε μια σειρά χώρες όλου του κόσμου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!»

Συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Νοέμβρη

«Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!»: Με το σύνθημα αυτό συντονίζονται μια σειρά από σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας καλώντας στη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 12 μ. στην πλατεία Σημηριώτη.

«Να βουλιάξει η Νέα Ιωνία από εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, συνταξιούχους, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, τονίζοντας ότι το μεγάλο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ: «Από τη μία η τεράστια χλιδή και τα απίστευτα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και από την άλλη η φτώχεια και η διαρκής αγωνία για να τα βγάλουμε πέρα, εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία.

Αρκεί να δει κανείς τα εξής: Οι τράπεζες έχουν κέρδη, το α' εξάμηνο του 2024, 2,3 δισ. ευρώ. Οι ενεργειακοί όμιλοι είχαν κέρδη το ίδιο διάστημα 770 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια είναι πάνω από 21 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς δολοφονικούς σκοπούς».

Αρα δεν βγαίνουμε όλοι χαμένοι από αυτήν την κατάσταση

Γι' αυτό και οι φορείς ξεκαθαρίζουν: «Δεν πάει άλλο:

  • Με τη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών που μας εμπλέκουν σε τεράστιους κινδύνους, δολοφονούν τον λαό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τα γελοία όσο και φρικιαστικά προσχήματά τους να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Δεν ανεχόμαστε να δολοφονούνται εν ψυχρώ κάθε μέρα παιδιά, "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ".
  • Με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην Ενέργεια, που μας πνίγει στην κυριολεξία, εξανεμίζει τους μισθούς μας πριν τους ακουμπήσουμε. Οσο η κυβέρνηση βλέπει "αποκλιμάκωση" των τιμών, τόσο εμείς ζούμε κάθε μέρα μετρώντας και το ευρώ.
  • Με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, με την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις.
  • Με το νέο σαφάρι πλειστηριασμών, που διώχνουν λαϊκούς ανθρώπους από τα σπίτια τους λες και είναι εγκληματίες, ακόμη και ΑμεΑ.
  • Με τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία του δήμου μας, καθώς τα παιδιά μας και η μόρφωσή τους λογίζονται σαν κόστος. Με την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, ασυντήρητα και συχνά επικίνδυνα, με ευθύνη του δήμου.
  • Με το να μένουν εκατοντάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  • Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, όπως στο "Αγία Ολγα". Με τη διαρκή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας.
  • Με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη και την ακατάπαυστη φορολογία που διαλύει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Εμπρός όλοι στη μάχη, όλοι στον αγώνα!

Για να κερδίσουμε εμείς, οι πολλοί, πρέπει να χάσουν αυτοί, οι λίγοι».

Με το συλλαλητήριο στις 2 Νοέμβρη, οι φορείς της περιοχής απαιτούν απεμπλοκή της χώρας από το πολεμικό μακελειό. Επίσης, άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας στη Νέα Ιωνία. Κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις - επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ακόμα, απαιτούν να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία. Να παρθούν πίσω όσες έγιναν. Να γίνουν ουσιαστική συντήρηση στα σχολικά κτίρια και αντισεισμικός έλεγχος.

Να απαλλοτριωθεί η ΕΡΙΟΤΕΚ και να ξεκινήσει η κατασκευή σχολικών κτιρίων - να σταματήσει το αίσχος που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και έχει οδηγήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους, για να αξιοποιήσουν τον χώρο για να βγάλουν νέα κέρδη. Να εξασφαλιστεί ο χώρος της πρώην «Altec» από τον δήμο, για δημιουργία αθλητικού κέντρου αλλά και ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του χώρου - καμία σκέψη για εμπορευματική χρήση.

Να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών - άμεση ανέγερση νέου παιδικού σταθμού στην Καλογρέζα και στην Αλσούπολη, ή σε πρώτη φάση ενοικίαση κατάλληλου κτιρίου. Να καλυφθούν οι 200 κενές θέσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Να στελεχωθεί με όλο το απαιτούμενο προσωπικό το Κέντρο Υγείας. Να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη για όλους και να μην πληρώνουν καθόλου άνεργοι, ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς κατηγορίες. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δήμο.

Αποφάσεις συμμετοχής

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο μέχρι στιγμής έχουν πάρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ), ο Ιωνικός Σύνδεσμος, το Παράρτημα Βορειοδυτικών Συνοικιών της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ