Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Με καταθέσεις στεφάνων, εκδηλώσεις και άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες τίμησαν την 9η Μάη οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ καθώς και μια σειρά μαζικών φορέων. Τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη, η οποία συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, γι' αυτό και «στοιχειώνει» καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Εδωσαν και με αυτόν τον τρόπο ακόμη μια απάντηση σε όσους πάνε να κάνουν τη νύχτα μέρα, να αποσιωπήσουν ή να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο της επετείου, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση της ανιστόρητης ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού.

Συνεχίζεται η δραστηριότητα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις Νέας Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θα μιλήσει η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στις 5 μ.μ. η ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Βόλου του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στη Νέα Ιωνία, από την πλατεία της ΕΠΟΝ (συμβολή Ειρήνης - Καραμπατζάκη).

Τη Δευτέρα 13 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην πλατεία Δαβάκη. Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Ασπρων Χωμάτων - Ρέντη Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην πλατεία Παλαιού Βυρσοδεψείου. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Για τους απαγχονισθέντες στα Ψηλά Αλώνια

Τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που απαγχονίστηκαν στα Ψηλά Αλώνια στις 9 Μάη 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τίμησε χτες η δημοτική αρχή Πάτρας, αναφερόμενη και στην ηρωική πάλη του λαού της πόλης.

Στους εκτελεσμένους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδάς, και πιο συγκεκριμένα στους Θεόδωρο Βάρκα, Κωνσταντίνο Γρίβα, Κωνσταντίνο Κάκο, Βασίλειο Καλαμπόκα, Κυριάκο Καψή, Ανδρέα Κόντη, Παναγιώτη Μανιάτη, Μιλτιάδη Μαστρογιαννόπουλο, Αργύρη Παπαδόπουλο, Δημήτρη Πετρίδη και Χρήστο Χωμενίδη.

«Ο λαός μας, οι λαοί με το αίμα τους έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας. Χτύπησαν τον φασισμό που είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και φορείς της πόλης, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντιστασιακά τραγούδια.

Μαζικοί φορείς τιμούν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Την 9η Μάη τιμούν και μαζικοί φορείς, μεταξύ αυτών η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«79 χρόνια από τη μέρα που η σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτισε στο Ράιχσταγκ, το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη. Η κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και το ευρασιατικό μπλοκ, το ξεκλήρισμα του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - τρομοκράτη Ισραήλ, οι νέες εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Βαλκάνια, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους.

Ο λαός μας έχει συμφέρον να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να γυρίσει την πλάτη στα αστικά κόμματα, που με την πολιτική τους τον ματώνουν καθημερινά και την ίδια στιγμή στρώνουν τον δρόμο για το πολεμικό σφαγείο».

«Ζήτω η 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών!»«Κρατάμε άσβεστη τη μνήμη των λαών που αγωνίστηκαν, των παρτιζάνων, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη χώρα μας και του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισε τον ναζισμό - φασισμό στη φωλιά του και ύψωσε το επαναστατικό λάβαρο στο Ράιχσταγκ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» και προσθέτει: «Σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων, μπλέκει με όλους τους τρόπους την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά και ενεργά στη συμμετοχή στα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Σήμερα οι λαοί έχουμε έναν δρόμο. Συμμετέχουμε στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, ορθώνουμε τείχος στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων, που αιματοκυλούν τους λαούς και ξαναζεσταίνουν το αυγό του φιδιού».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τιμή στον Κόκκινο Στρατό που τσάκισε τον φασισμό

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Καλλιθέα, Μνημείο Σοβιετικού Στρατιώτη
Καλλιθέα, Μνημείο Σοβιετικού Στρατιώτη
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, τιμώντας τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στεφάνι εκ μέρους του Κόμματος κατέθεσε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος.

Εκ μέρους της ΚΝΕ στεφάνι κατέθεσε η Δέσποινα Ρουμανέα, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΤΣ Νότιου Τομέα της ΚΝΕ, και εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η Ρούλα Ελευθεριάδου. Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον Σοσιαλισμό».

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σε δήλωσή του ανέφερε: «79 χρόνια έχουν περάσει από την οριστική συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και είναι ακόμα νωπή στη μνήμη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου η εικόνα της σοβιετικής σημαίας, της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο να μπήγεται στο Ράιχσταγκ γιατί ακριβώς αντανακλά το γεγονός ότι ο Κόκκινος Στρατός, ο στρατός της Σοβιετικής Ενωσης τσάκισε τη ναζιστική φονική πολεμική μηχανή με την καθοριστική συμβολή των παρτιζάνικων ένοπλων κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες, όπως και στην Ελλάδα με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που έγραψαν τη δική τους εποποιία.

Στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα αντανακλά την αστείρευτη, ατελείωτη δύναμη του λαού, των εργαζομένων, της λαϊκής πλειοψηφίας, τη θέλησή της όταν αποφασίσει να κάνει δική της υπόθεση την πάλη γι' αυτά που της αξίζουν, την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο όλες οι προσπάθειες που κάνουν τα αστικά επιτελεία, η ΕΕ να λοιδορήσουν, να διαστρέψουν την πραγματικότητα, να μασκαρέψουν τη Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σαν δήθεν κάποια μέρα της Ευρώπης πέφτουν στο κενό. Η ΕΕ, η οποία έχει επίσημη ιδεολογία της την ταύτιση του κομμουνισμού με τον ναζισμό - φασισμό, δηλαδή του ναζιστικού τέρατος με αυτόν που το τσάκισε, δεν μπορεί ποτέ, όπως μας λένε σήμερα, να καταπολεμήσει τον ναζισμό - φασισμό γιατί είναι αυτή που τον "ξεπλένει".

Εμείς καλούμε και σήμερα όλους εκείνους τους ανθρώπους που θυμούνται, όλους εκείνους οι οποίοι εμπνέονται από τις μεγάλες θυσίες των κομμουνιστών, του Κόκκινου Στρατού, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων αλλά και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν πολλά ερωτήματα για την ΕΕ γιατί ζουν την άθλια κατάσταση, το τσάκισμα των δικαιωμάτων σε κάθε χώρα, κάθε κράτος - μέλος, να κάνουν αυτό που πρέπει σήμερα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης γιατί εκεί βρίσκεται η λύση, αυτός είναι ο άλλος δρόμος, ο δρόμος των λαών, για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ, για την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των νέων, την Ευρώπη του σοσιαλισμού!».

Στο Μνημείο για τον Παύλο Φύσσα, στο Κερατσίνι
Στο Μνημείο για τον Παύλο Φύσσα, στο Κερατσίνι
Στην ομιλία της πριν από την κατάθεση των στεφάνων, η πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η 9η Μάη είναι μέρα τιμής των ηρώων μαχητών του Κόκκινου Στρατού, της καθοριστικής συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη αλλά και των απελευθερωτικών κινημάτων όλων των λαών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Στον Πειραιά

Με καταθέσεις λουλουδιών τίμησαν την 9η Μάη και στον Πειραιά οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και τα Παρατήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο Κερατσίνι, λουλούδια στο Μνημείο της Μάχης της Ηλεκτρικής κατέθεσε ο Μάρκος Μπεκρής, υποψήφιος ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, μαζί με την Μάγδα Φύσσα κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Στη Νίκαια η κατάθεση έγινε στη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς από την Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.


Στο Μνημείο της Μάχης της Ηλεκτρικής
Στο Μνημείο της Μάχης της Ηλεκτρικής
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης
Στη Λάρισα, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε την 9η Μάη με εκδήλωση στον χώρο του Μνημείου - Μουσείου που βρίσκεται στο πάρκο του Αλκαζάρ. Εκεί παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρουλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας και αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ανάμεσα σε άλλα κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην τολμήσει να μετατρέψει τον χώρο της εκδήλωσης, το Μνημείο - Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, σε «πολυχώρο», αλλοιώνοντας την αρχική μορφή για την οποία έγινε από τη δημοτική αρχή του Αριστείδη Λαμπρούλη.

Στη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους 11 απαγχονισθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, γεγονός που σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν την 9η Μάη 1945 (μέρα της άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας), και ενώ έναν μήνα νωρίτερα (Απρίλη 1944) στον ίδιο χώρο είχαν απαγχονιστεί άλλοι δύο συναγωνιστές τους. Στεφάνια στο μνημείο τους στην πλατεία κατέθεσαν ο Πέτρος Ροντογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Λευτέρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πάτρα
Πάτρα
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Σωτήρης Παρίσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στον Πύργο, εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη από την Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο των εκτελεσθέντων της δεκαετίας του '40 του νεκροταφείο του Δραπάνου πραγματοποίησαν η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Αίγιο, στην πλατεία Λαύρας, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των εκτελεσθέντων της δεκαετίας του '40, από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πόλη και από το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε Ηράκλειο και Χανιά

Στεφάνι στο Μνημείο των 33 Σοβιετικών Στρατιωτών στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά κατέθεσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το αντίστοιχο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο στη στοά Μακάσι. Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Λάρισα
Λάρισα
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 9ης Μάη σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Πτολεμαΐδα. Στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης η εκδήλωση δεν έγινε, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Στην Ξάνθη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονηθέντων από τους Βούλγαρους φασίστες Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη. Επίσης, αντιπροσωπεία του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης της ΚΝΕ κατέθεσε λουλούδια στο κτίριο όπου στεγαζόταν η Οχράνα, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, που εκεί μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες αγωνιστές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δράση του Κόμματος στη διάρκεια της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής στην Ξάνθη.

Στην Αλεξανδρούπολη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο για τους 65 εκτελεσθέντες αγωνιστές από το Εκτακτο Στρατοδικείο την περίοδο 1946 - 1949, στα παλιά νεκροταφεία της πόλης.

Με μια σεμνή εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στον χώρο της λαϊκής αγοράς της Πτολεμαΐδας, τίμησαν την 9η Μάη η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ «στόλισε» τις γειτονιές της Καλαμαριάς με συνθήματα αφιερωμένα στην 9η Μάη.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το Μάη του '36 και την Aντιφασιστική Νίκη των Λαών

Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν χτες το πρωί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο σημείο του Μνημείου του Καπνεργάτη, όπου σήμερα κατασκευάζεται ο σταθμός του Μετρό.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Καπνεργατών - Καπνεργατριών «Το Παγκαπνεργατικό», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΟΕΕΠ, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.ά.

Παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, που σε δήλωσή του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στο μήνυμα της 9ης Μάη, σημειώνοντας: «Οι λαοί θα πουν την τελευταία λέξη. Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν το πάρουν απόφαση έχουν τη δύναμη να κατακτήσουν τα πάντα».

Ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας είπε: «Ο Μάης του '36, η ηρωική Πρωτομαγιά, μαζί με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών συνεχίζουν και σήμερα να εμπνέουν. Να δείχνουν το δρόμο, ώστε και σήμερα οι εργαζόμενοι να βάλουν τη σφραγίδα στις εξελίξεις, να μπουν μπροστά ακόμα πιο αποφασιστικά για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Τιμή στον Γιώργο Τσαρουχά


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γιώργου Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη χούντα στις 9 Μάη του 1968, στον τόπο ταφής του, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Εκεί παραβρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, που ανέδειξε τους συμβολισμούς της σπουδαίας μέρας: «Είναι μια από τις μέρες του ηρωικού Μάη του '36 που η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης ξεσηκώθηκε και είναι βεβαίως η μεγάλη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ολα αυτά επιχειρούν να τα σβήσουν με πρώτη και καλύτερη την ΕΕ που όρισε τη σημερινή μέρα ως Μέρα της Ευρώπης. Οι λαοί όμως δεν ξεχνούν το αίμα που χύθηκε, δεν ξεχνούν τους ανθρώπους που χάθηκαν, δεν ξεχνούν τους αγώνες που έγιναν, προκειμένου να προχωρήσει ο άνθρωπος ένα βήμα πιο μπροστά. Ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο και καλούμε και τον λαό να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια στις επικείμενες ευρωεκλογές. Θα είναι η καλύτερη απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας».

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Στεφάνι στον τόπο θυσίας των Σοβιετικών αιχμαλώτων

RIZOSPASTIS

Στεφάνι στο σκοπευτήριο των SS στο Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν από τους ναζί περισσότεροι από 4.000 Σοβιετικοί στρατιώτες - στελέχη του κόμματος των μπολσεβίκων, κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος απέτισε έτσι φόρο τιμής στους πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς από την ΕΣΣΔ, πολλούς απ' αυτούς μέλη του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) και της Νεολαίας του, της Κομσομόλ, που με την καθοριστική συμβολή τους τσάκισαν τον φασισμό - ναζισμό, δείχνοντας παράλληλα την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, εμπνέοντας τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο στην πάλη τους ενάντια στον φασισμό - ναζισμό.

Δηλωμένος στόχος του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ενωσης, εξάλλου, ήταν η «εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης», με τους αιχμαλώτους πολέμου να μεταφέρονται με τις «διαταγές 8 και 9» του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ράιχ (RSHA) Heydrich - τις αποκαλούμενες διαταγές για τους κομισάριους - στα χέρια των SS, προκειμένου να εκτελεστούν.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου δολοφονούνταν συνήθως αμέσως μετά την άφιξή τους, για να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Οι πρώτες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του λεγόμενου «καταφυγίου». Από τον Οκτώβρη του 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1942, τα SS του στρατοπέδου πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις άνω των 4.000 αιχμαλώτων πολέμου στο σκοπευτήριο του Hebertshausen.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φόρος τιμής από το κολαστήριο του Νταχάου σε αυτούς που συνέτριψαν το φασιστικό τέρας

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γερμανία, με αφορμή την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Από την υποδοχή της αντιπροσωπείας στον χώρο
Από την υποδοχή της αντιπροσωπείας στον χώρο
Στο Πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου βρέθηκε χτες, 9 Μάη, ανήμερα της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. «Παρών» ήταν και ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης.

Εκεί, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και τις σημαίες του ΚΚΕ με το σφυροδρέπανο ανοιχτές, από δεκάδες φίλους του Κόμματος που τους περίμεναν στον χώρο.

Σε έναν από τους πλέον εμβληματικούς τόπους μαρτυρίου πάνω από 200 χιλιάδων κρατουμένων, από τους οποίους 40 και πλέον χιλιάδες βρήκαν τον θάνατο από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια και το αιματοβαμμένο χέρι του φασισμού - ναζισμού, η αντιπροσωπεία του Κόμματος απέδωσε φόρο τιμής στην ηρωική πάλη του Κόκκινου Στρατού, του σοβιετικού λαού, των αντιστασιακών κινημάτων με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές που τσάκισαν το ναζιστικό κτήνος, που μια τέτοια μέρα πριν 79 χρόνια παραδινόταν άνευ όρων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» που καλλιεργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δίνει τροφή στο αυγό του φιδιού, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας στη δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, κατά την είσοδο στον χώρο του Στρατοπέδου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:


RIZOSPASTIS

«Σήμερα, εδώ από το Νταχάου, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τιμούμε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων κομμουνιστών, αγωνιστών, όλων των εθνικοτήτων, ανάμεσά τους συμπατριώτες μας Ελληνες, που έπεσαν κάτω από το βόλι του φασισμού ή σάπισαν εδώ στα κρεματόρια του Νταχάου, στα κάτεργα του Νταχάου. Εβραίοι, Σοβιετικοί πολίτες, 4.000 εκτελεσμένοι εδώ σε αυτόν τον χώρο, ενώ 20.000.000 έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον χιτλερισμό, στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό.

Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς για τέσσερα χρόνια, εδώ στα κάτεργα, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαριάδης, μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τον οποίο τιμάμε. Θα περάσουμε από τον στρατώνα όπου βρισκόταν, όπως και απ' όλα τα υπόλοιπα μνημεία αυτής της μεγάλης τραγωδίας τότε, αλλά που κατέληξε σε Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και να "μπήγεται στην καρδιά του φασιστικού τέρατος" η κόκκινη σημαία, το κόκκινο σφυροδρέπανο. Αυτά τιμάμε, οι παλιότερες γενιές να τα θυμούνται, οι νεότερες γενιές για να τα γνωρίζουν, να τα μαθαίνουν και να γίνονται διδάγματα και για το παρόν και για το μέλλον.

Η θεωρία των δύο άκρων της ΕΕ, που ταυτίζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, είναι ανιστόρητη, είναι απαράδεκτη, είναι αυτή που θεριεύει που δίνει τροφή στο "αυγό του φιδιού", στον φασισμό».


RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων τονίζοντας: «Θα ήθελα να πω από εδώ, αυτόν τον ιερό χώρο, ότι συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από το γερμανικό κράτος και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και για τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές στη χώρα μας και για τα χιλιάδες θύματα του γερμανικού φασισμού των κατακτητών, αλλά και για την επιστροφή από τη ληστεία, που έκαναν στην Ελλάδα, των μεγάλων και σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλήγοντας είπε: «Θα τα καταφέρουμε με ΚΚΕ ισχυρό και στις ευρωεκλογές, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στους δρόμους του αγώνα, εκεί που ανατρέπονται αυτές οι αποφάσεις».

Μια συγκλονιστική ξενάγηση

Κάθε βήμα στον ιερό αυτό χώρο είναι εξάλλου κι ένα χαστούκι σε εκείνους που προσπαθούν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα των σημερινών τους σχεδιασμών για να ξαναρίξουν τους λαούς στους πολέμους «για τ' αφέντη το φαΐ», για να απαγορεύσουν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, να παρουσιάσουν τα σημερινά αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ ως μονόδρομο.


RIZOSPASTIS

Το στρατόπεδο του Νταχάου ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1933. Ηταν το πρώτο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι ναζί, με τον Χ. Χίμλερ, ως αρχηγό της Αστυνομίας του Μονάχου, να το περιγράφει επίσημα ως «το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατουμένους».

Την περίοδο 1933 - 1945 καταγράφηκαν πάνω από 206.000 κρατούμενοι, από περισσότερες από 40 χώρες, υπήρξαν όμως και άλλοι που δεν καταγράφηκαν, όπως πολλοί Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Πάνω από 33.000 κρατούμενοι διαμοιράστηκαν σε 140 «θυγατρικά» στρατόπεδα, που είχαν στηθεί δίπλα σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και στις οποίες δούλευαν μέχρις εξόντωσης, με βασικότερες τα γνωστά μονοπώλια BMW, Agfa, Messerschmitt, Hoch-Tief. «Σήμα κατατεθέν» άλλωστε του στρατοπέδου η σφυρήλατη σιδερένια πύλη στην είσοδο με την επιγραφή «Arbeit macht frei» («Η εργασία απελευθερώνει») από όπου περνούσαν οι κρατούμενοι, αντικατοπτρίζοντας τη ναζιστική προπαγάνδα, η οποία στόχευε να παρουσιάσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως «στρατόπεδα εργασίας και εκπαίδευσης».

Λίγο παρακάτω, στην «Πλατεία προσκλητηρίου», μεταξύ της πύλης και των στρατώνων, οι ταπεινώσεις, οι σωματικές τιμωρίες και ασκήσεις μέχρι εξάντλησης, οι ξυλοδαρμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη. Οι άρρωστοι και αδύναμοι κρατούμενοι συχνά κατέρρεαν από την εξάντληση κατά τη διάρκεια της ονομαστικής κλήσης. Κανένας από τους κρατούμενους δεν επιτρεπόταν να τους βοηθήσει.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Σ. Ζαχαριάδη ετοιμάζονται να καταθέσουν λίγα λουλούδια

RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Σ. Ζαχαριάδη ετοιμάζονται να καταθέσουν λίγα λουλούδια
Κι εδώ ακόμη, όμως, μέσα στο στρατόπεδο εξόντωσης, η αλληλεγγύη και η οργάνωση των κρατουμένων αποτελούσε το μόνο αποκούμπι, χάρη στο οποίο χιλιάδες άντεξαν.

Την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατουμένων συμβολίζει και το ανάγλυφο με τη μορφή αλυσίδας που περιέχει γωνίες σε διάφορα χρώματα, με τις οποίες τα SS σημάδευαν τους κρατούμενους, ανάγλυφο που βρίσκεται απέναντι από το κεντρικό χάλκινο γλυπτό με τους ανθρώπους μέσα στο συρματόπλεγμα. Βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο του Διεθνούς Μνημείου, που σχεδιάστηκε από τον Nandor Glid, Γιουγκοσλάβο Εβραίο και αντιστασιακό, σε μια διαδρομή που συμβολίζει τον πόνο και την απελπισία των κρατουμένων, πριν να βρεθεί μέσα από μια ανηφορική διαδρομή στον τάφο ενός ανώνυμου κρατούμενου, με την επιγραφή στην πλάτη να δίνει υπόσχεση σε 5 γλώσσες: «Ποτέ ξανά»!

Εκεί στο Διεθνές Μνημείο ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλλα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ με την κορδέλα να γράφει «9η Μάη 1945 - 9η Μάη 2024. Τιμάμε τα χιλιάδες θύματα του ναζισμού στο Νταχάου».

«Είμαι ο Νίκος Ζαχαριάδης»

«Γεια σας. Μήπως κανείς από σας με γνωρίζει;».

- «Οχι».

- «Ακούστε προσεκτικά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Εδώ μέσα είναι κόλαση, ατσαλωθείτε για να αντέξετε, μην τα χάσετε, τα μάτια σας ανοιχτά και τα λόγια σας μετρημένα. Πρώτον, θα δώσετε τα στοιχεία σας. Θα σας ρωτήσουν το επάγγελμά σας. Για τους εργατοτεχνίτες δεν υπάρχει πρόβλημα. Στους διανοούμενους απευθύνομαι. Εσείς δεν θα πείτε την πραγματική σας ενασχόληση (υπάλληλος, δάσκαλος, φοιτητής κ.λπ.), αλλά θα βρείτε ένα εργατοτεχνικό επάγγελμα - τσαγκάρης, ράφτης, κουρέας, υδραυλικός. (...) Το μεσημέρι θα σας εξηγήσω, γυρίζοντας από τη δουλιά. Είμαι ο Νίκος Ζαχαριάδης».


RIZOSPASTIS

Μ' αυτές τις κουβέντες έγινε η γνωριμία των 32 Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου, το πρώτο βράδυ που έφτασαν σ' αυτό, με τον συγκρατούμενό τους, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο Ζαχαριάδη.

Η πλειοψηφία των 32 Ελλήνων ήταν Γιαννιώτες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ΕΠΟΝίτες μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής, τους οποίους συνέλαβαν οι Ιταλοί τον Μάη του 1942 εν ώρα μαθήματος. Μαζί με άλλους συλληφθέντες - εργαζόμενους, υπάλληλους, φοιτητές - κλείστηκαν στην Ιταλική Ασφάλεια και μετά σε στρατόπεδο στην Πρέβεζα. Τον Δεκέμβρη του 1942 μεταφέρθηκαν ως εξόριστοι σε χωριό της Τοσκάνης. Τον Σεπτέμβρη του 1943 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και μεταφέρθηκαν στο Νταχάου.

Κάποιοι από αυτούς πέθαναν στο Νταχάου. Ελάχιστοι επέζησαν. Μεταξύ τους και ο Γιαννιώτης Τάκης Σωτηριάδης, ο κρατούμενος 57739, που χαρακτηριστικά είχε πει: «Ο Ζαχαριάδης μας επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά. Προσπαθούσε κι αυτός να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση και χάσουμε τον έλεγχο. Τα πάντα ήταν αρνητικά. Πουθενά δεν έβλεπες φως».

Ο Νίκος Ζαχαριάδης βρισκόταν στα χέρια των αρχών της Ασφάλειας του Μεταξά από τον Σεπτέμβρη του 1936. Με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων το 1941 ο Ζαχαριάδης και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι παραδόθηκαν στην Γκεστάπο στις 27 Απριλίου. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Τατόι και από εκεί στη Θεσσαλονίκη, στο Βελιγράδι και τέλος στη Βιέννη.


RIZOSPASTIS

Εξι μήνες αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου του 1941, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου έμεινε κρατούμενος μέχρι την απελευθέρωση και σύμφωνα με μαρτυρίες έμενε στο μπλοκ 2, δίνοντας με την αποφασιστική, συνειδητή, σταθερή στάση του από την πρώτη στιγμή κουράγιο στους συγκρατούμενούς και βοηθώντας τους να επιζήσουν.

Εκεί βρέθηκε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ν. Ζαχαριάδη, που όπως σε όλη την πορεία του, έτσι και ως δεσμώτης του Νταχάου από το 1941 έως το 1945, επιβεβαίωσε τον τίτλο του κομμουνιστή ηγέτη, του αλύγιστου επαναστάτη, του γεννήματος της ταξικής πάλης και του Κόμματός μας.

Το μπουκέτο με τα κόκκινα γαρύφαλλα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ έγραφε: «Στον κομμουνιστή ηγέτη, αλύγιστο ήρωα του Νταχάου, Νίκο Ζαχαριάδη». Ενώ ένα μπουκέτο γαρύφαλλα κατέθεσε και ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, εκ μέρους όλης της οικογένειας.

Ενα ολοκληρωμένο σύστημα εξόντωσης

Εκεί, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τον λόγο πήρε ο Peter Wilmitzer, απόγονος δεσμωτών του Νταχάου, ο οποίος και αναφέρθηκε στην προέλευση των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης, την καθημερινή ζωή στο στρατόπεδο, αλλά και στην οργάνωση της αντίστασης έως και την απελευθέρωση, την άνοιξη του 1945.


RIZOSPASTIS

Στους στρατώνες, στα «μπλοκ» του στρατοπέδου που τα απομεινάρια τους και δυο ανακατασκευασμένα κτίρια βρίσκονται λίγο πιο δίπλα, οι συνθήκες ζωής ήταν απερίγραπτες: Στο τέλος του πολέμου πάνω από 1.800 επιζώντες ζούσαν σε κάθε μπλοκ, σχεδιασμένο αρχικά για 200 άτομα. Πολλοί δεν άντεξαν τις ανείπωτες κακουχίες, τα μαρτύρια, τις αρρώστιες, το συνεχές καθεστώς τρόμου, επιλέγοντας μέσα στην απελπισία τους την «ουδέτερη ζώνη», όπου πυροβολούνταν απ' τους φρουρούς, ή πέφτοντας πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα.

Ο μόνος που κατάφερε να δραπετεύσει από την κόλαση ήταν το στέλεχος του KPD, του ΚΚ Γερμανίας, Χανς Μπάιμλερ, μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 9 του Μάη του 1933: Αργότερα ανέλαβε τη συγκρότηση της ηρωικής ταξιαρχίας Τέλμαν κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.

Λίγο πιο κάτω, στα κρεματόρια, στους θαλάμους θανάτωσης και αποτέφρωσης που λειτουργούσαν και ως τόποι εκτέλεσης, το στομάχι δένεται κόμπος. Χιλιάδες βρήκαν τον θάνατο εδώ. Με την έναρξη του πολέμου η συστηματική εξόντωση των κρατούμενων εκτινάχτηκε: Μέσα σε δυο χρόνια από το 1940 στο 1942 οι ναζί χρειάστηκαν νέες εγκαταστάσεις, αφού οι παλιές δεν επαρκούσαν...

Κάθε γωνία και μια ιστορία τρόμου, εγκλημάτων αλλά και αντίστασης: Το ιατρείο, που αρχικά τα SS χρησιμοποιούσαν ως βιτρίνα για τις αντιπροσωπείες που επισκέπτονταν το στρατόπεδο, αλλά που γρήγορα μετατράπηκε σε τόπο θανάτου, με τη ραγδαία εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, αλλά και με κρατούμενους γιατρούς να φροντίζουν τους άρρωστους συντρόφους τους.


RIZOSPASTIS

Εδώ γίνονταν και τα απάνθρωπα πειράματα των ναζί. Η επιστήμη στην υπηρεσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας: Πλάι στο στρατόπεδο υπήρχαν και άλλες εγκαταστάσεις των SS, όπως η «Σχολή ιατρικής εκπαίδευσης» και η «Σχολή οικονομικής διαχείρισης», καθώς και ένα κέντρο εκπαίδευσης για την οργάνωση και διοίκηση στρατοπέδων συγκέντρωσης, με «απόφοιτους» τους Ρούντολφ Ες, Αντολφ Αϊχμαν και λοιπούς.

Πίσω απ' τα μπλοκ οι εγκαταστάσεις παραγωγής, όπου αποσπάσματα κρατουμένων χρησιμοποιούνταν για καταναγκαστική εργασία. Το 1941 προστέθηκε ένας στρατώνας απολύμανσης, στον οποίο απολυμαίνονταν τα ρούχα και οι κουβέρτες των κρατουμένων. Καθώς τα SS απέφευγαν το κτίριο λόγω του κινδύνου μόλυνσης, οι κρατούμενοι το χρησιμοποιούσαν για παράνομες συναντήσεις, ενώ κατάφεραν να προμηθευτούν και να κρύψουν και έναν ραδιοφωνικό δέκτη, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να ακούνε ξένους σταθμούς.

Στο κτίριο «κοινής ωφέλειας», τα SS πραγματοποιούσαν την ταπεινωτική διαδικασία εισδοχής των νεοαφιχθέντων κρατουμένων: Γδύνονταν και παρέδιδαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ στο λουτρό ξυρίζονταν στο κεφάλι και στο σώμα για εξευτελισμό, που ολοκληρωνόταν με την στολή κρατούμενου, συνήθως σε λάθος μέγεθος πάνω στο οποίο οι κρατούμενοι υποχρεώνονταν να ράψουν τον αριθμό του κρατούμενου κι ένα χρωματιστό τρίγωνο, που χώριζε τους κρατούμενους, με τα SS να χρησιμοποιούν σκόπιμα τις κατηγορίες για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των ομάδων κρατουμένων.

Από το 1939, όλα αυτά γίνονταν με φόντο ένα απόσπασμα του Χάινριχ Χίμλερ, γραμμένο με μεγάλα λευκά γράμματα στην οροφή του κτιρίου υπηρεσιών που έβλεπε προς τους στρατώνες: «Υπάρχει ένας δρόμος για την ελευθερία. Τα ορόσημά του είναι: υπακοή, ειλικρίνεια, καθαριότητα, νηφαλιότητα, επιμέλεια, τάξη, αίσθημα θυσίας, ειλικρίνεια, αγάπη για την πατρίδα», έγραφε, χλευάζοντας τους κρατούμενους και την απελπιστική τους κατάσταση.

Λίγο πιο δίπλα εκατοντάδες μαρτύρησαν στο κέντρο κράτησης, στην αίθουσα ανακρίσεων και βασανιστηρίων, στις φυλακές και στην απομόνωση, στο κτίριο που οι κρατούμενοι αποκαλούσαν «Bunker» - καταφύγιο.

Στην αυλή μεταξύ του κτιρίου των υπηρεσιών και της φυλακής του στρατοπέδου, διαχωρισμένα από έναν τοίχο, τα SS έστησαν ένα πεδίο βολής. Στα τέλη Αυγούστου 1941, τα SS άρχισαν να εκτελούν εκεί Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Για λόγους μυστικότητας, οι μαζικές εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια στο κοντινό «σκοπευτήριο Hebertshausen SS».

Προς τα τέλη Απριλίου 1945, τα SS άρχισαν να εκκενώνουν τους κρατούμενους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, προκειμένου να αποτρέψουν την απελευθέρωσή τους από τα συμμαχικά στρατεύματα.

Τουλάχιστον 25.000 κρατούμενοι από το σύστημα των στρατοπέδων του Νταχάου στάλθηκαν σε αναγκαστικές πορείες με τα πόδια προς το Τιρόλο ή μεταφέρθηκαν μακριά με φορτηγά τρένα.

Στις 29 Απριλίου 1945, μονάδες του αμερικανικού στρατού απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου. Την ίδια μέρα, οι επιζώντες συστήνουν μια διεθνή επιτροπή στρατοπέδων. Για χιλιάδες κρατούμενους, η διάσωση έρχεται πολύ αργά - πεθαίνουν από εξάντληση, ασθένειες και τις συνέπειες της φυλάκισης.

Καθόλου τυχαία, οι κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να σβήσουν τα «ίχνη» των ανείπωτων εγκλημάτων που έγιναν εδώ, στην υπηρεσία του γερμανικού κεφαλαίου.

Μόνο χάρη στην πρωτοβουλία των επιζώντων, οι οποίοι δημιούργησαν τη Διεθνή Επιτροπή του Νταχάου (CID), το 1955, το πρώην στρατόπεδο κρατουμένων μετατράπηκε μέσα σε 10 χρόνια σε τόπο μνήμης.

Πολλά από τα κτίσματα ισοπεδώθηκαν, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1960. Το συγκρότημα της καταναγκαστικής εργασίας κατεδαφίστηκε σταδιακά τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Το Κρεματόριο σώθηκε τελευταία στιγμή από κατεδάφιση. Το 1962 η κυβέρνηση κατεδάφισε τους στρατώνες και στο πλαίσιο συμφωνίας με την επιτροπή ανακατασκεύασε 2 στρατώνες, για να γίνει επισκέψιμος ο μνημειακός χώρος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Εκδήλωση για τα ιστορικά συμπεράσματα και τη σύγχρονη πάλη ενάντια στον φασισμό

Αύριο Σάββατο στη Μαδρίτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης (ΕΚΔ) με θέμα: «Ιστορικά συμπεράσματα από την τακτική των αντιφασιστικών μετώπων. Η σύγχρονη πάλη των κομμουνιστών ενάντια στον φασισμό».

Την εκδήλωση θα φιλοξενήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας.

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσουν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι αντιπροσωπείες των κομμάτων της ΕΚΔ, τιμώντας τον ηρωικό αγώνα των χιλιάδων μαχητών των Διεθνών Ταξιαρχιών, που οργανώθηκαν με απόφαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, θα επισκεφθούν το νεκροταφείο Fuencarral στη Μαδρίτη, όπου βρίσκονταν θαμμένοι 451 μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών, ανάμεσά τους και Ελληνες κομμουνιστές.

Εκδηλώσεις από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 110 εκτελεσθέντες ανάπηρους στρατιώτες, από τους ναζί κατακτητές, στις 16 Μάη 1944, διοργανώνουν το Παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Σύλλογος Σιδερίτης, την Κυριακή 12 Μάη, στις 10.15 π.μ., στο χώρο του Μνημείου στη Ριτσώνα.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της περιόδου 1946 - 1949 στα Νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας οργανώνει το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 12 Μάη στις 11 π.μ., στον χώρο του μνημείου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάτοικοι του Κιέβου τίμησαν την 9η Μάη, παρά την καταστολή

Η αντικομμουνιστική φρενίτιδα του καθεστώτος δεν σβήνει τη μνήμη του λαού

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους που φορούν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού να προσεγγίσουν το Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους που φορούν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού να προσεγγίσουν το Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Συγκινητικές είναι οι εικόνες με κατοίκους του Κιέβου στην Ουκρανία που παρά την αστυνομοκρατία και τις απαγορεύσεις, έσπευσαν χθες το πρωί στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, στο Πάρκο της Δόξας, για να τιμήσουν την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης στο Κίεβο και γενικά στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, δεν τιμάται επίσημα η 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, καθώς με διάταγμά του ο Β. Ζελένσκι την ανακήρυξε «Μέρα της Ευρώπης», καθιερώνοντας ως «Μέρα μνήμης και νίκης κατά του ναζισμού» την 8η Μάη. Από το 2015, άλλωστε, έχουν απαγορευτεί και τα σοβιετικά σύμβολα, στο πλαίσιο της εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους τους, που φορούσαν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού, να προσεγγίσουν το Μνημείο.

Σε στιγμιότυπο που καταγράφουν ουκρανικά ΜΜΕ, μάλιστα, φαίνεται μια γυναίκα που φορώντας στολή του σοβιετικού στρατού και δηλώνοντας ότι είναι μέλος της Πανουκρανικής Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών - που είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας και τα μέλη της έχουν το δικαίωμα να φοράνε τη στρατιωτική στολή τους - επεδίωξε να καταθέσει λουλούδια. Αφού δέχτηκε τις σχετικές «συστάσεις» από την αστυνομία για τα απαγορευμένα σύμβολα (κόκκινο αστέρι και σφυροδρέπανο) που έφερε η στρατιωτική στολή της, και ενώ βρήκε στήριξη σε άλλους συγκεντρωμένους, ασκήθηκε σε βάρος της δίωξη με βάση την παραπάνω απαγόρευση.

Στο Κίεβο της αντικομμουνιστικής φρενίτιδας η μνήμη μένει ζωντανή. Οι λαοί δεν ξεχνάνε, οι λαοί της ΕΣΣΔ, που μονιασμένοι συνέτριψαν το τέρας του ναζισμού, θα είναι πάντα γραμμένοι με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, κόντρα στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων τύπου Ζελένσκι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Κοινό στεφάνι από το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας στο Treptower Park, παρά τις απαγορεύσεις

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις απαγορεύσεις σημαιών και συμβόλων της ΕΣΣΔ, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο συναντήθηκαν χθες στο Σοβιετικό Μνημείο του Treptower Park μαζί με μέλη και φίλους του ΚΚ Τουρκίας και κατέθεσαν κοινό στεφάνι στη βάση του μεγαλειώδους αγάλματος του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή.

Τιμώντας την 9η Μάη και τα 79 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέλη και φίλοι των δύο Κομμάτων συντεταγμένα προχώρησαν με τις σημαίες τους στον χώρο του Μνημείου, μη επιτρέποντας στην αστυνομία να τους περιορίσει.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα μπλουζάκια που φορούσαν οι Ελληνες και Τούρκοι κομμουνιστές, που απεικόνιζαν τον Σοβιετικό Στρατιώτη με ένα από τα συνθήματα του Μνημείου στα Γερμανικά: «Αιώνια τιμή στους μαχητές του Κόκκινου Στρατού, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τη φασιστική σκλαβιά».

Στον χώρο του Treptower Park είναι ενταφιασμένοι πάνω από 7.000 Σοβιετικοί στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες του Βερολίνου. Τότε που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε τη σημαία με το σφυροδρέπανο πάνω στο Ράιχσταγκ, ελευθερώνοντας την ανθρωπότητα και συντρίβοντας τον ναζισμό.

Σε Σουηδία και Δανία


Το ΚΚ Σουηδίας και η Κομματική Οργάνωση Στοκχόλμης του ΚΚΕ τιμώντας τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Slussen έως το αντιφασιστικό μνημείο ΑΜΑΝΟ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και μίλησε ο Γιάννης Κωνστάντης, στέλεχος του ΚΚΕ. Αφού έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα της ιστορικής νίκης, έφερε παραδείγματα από την αντιδραστική και ανιστόρητη προσπάθεια των αστικών τάξεων Ελλάδας και Σουηδίας, βασισμένων στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, να διαγράψουν από την Ιστορία όχι μόνο τα κατορθώματα της Σοβιετικής Ενωσης αλλά και τους χιλιάδες κομμουνιστές και αντάρτες που σε όλο τον κόσμο έδωσαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην αντίσταση κατά του φασισμού. Τόνισε τη σημασία της στήριξης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στους καθημερινούς αγώνες, σε όλες τις πολιτικές μάχες, και μπροστά στις ευρωεκλογές, καθώς αποτελούν το μόνο πραγματικό αποκούμπι για τους λαούς, που θα πιάσει τόπο την επόμενη μέρα.

Αντίστοιχα στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το ΚΚ Δανίας, την ΚΟΒ Δανίας του ΚΚΕ και την ΟΒ Δανίας της ΚΝΕ, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τους κομμουνιστές που έπεσαν πολεμώντας τους κατακτητές. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του Κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι κόντρα στα ψεύδη των επιτελείων της αστικής τάξης οι κομμουνιστές εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό και στον σοβιετικό λαό, αλλά και στα αντιστασιακά κινήματα που πολέμησαν και κατέθεσαν θυσίες στη σύγκρουση με τον φασισμό, την πιο βάρβαρη μορφή του καπιταλισμού.

Στη Δανία, είπε ακόμα, «περιμένουμε την αναγνώριση του αγώνα των κομμουνιστών που πολέμησαν ενάντια στον κατακτητή, κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού από την κυβέρνηση». Ευρεία αναφορά έκανε και στον ρόλο της ΕΕ, των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων που έχουν επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, όπως και στη σημασία της ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες ευρωεκλογές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να μεταφραστεί σε πολλαπλασιασμό, σε μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Δανία, σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η δυσαρέσκεια συσσωρεύονται, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης παραμένει ορατό.


Στο μνημείο AMANO στη Στοκχόλμη
Στο μνημείο AMANO στη Στοκχόλμη

Στο μνημείο για τους κομμουνιστές στην Κοπεγχάγη
Στο μνημείο για τους κομμουνιστές στην Κοπεγχάγη
ΡΩΣΙΑ
Για άλλη μια φορά έκρυψαν το Μαυσωλείο του Λένιν

Σκαλωσιές για να κρυφτεί το Μαυσωλείο του Λένιν κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέλασης στη Μόσχα
Σκαλωσιές για να κρυφτεί το Μαυσωλείο του Λένιν κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρέλασης στη Μόσχα
Οι ρωσικές αρχές, την ώρα που προσπαθούν να καπηλευτούν την Αντιφασιστική Νίκη, να ταυτίσουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη Σοβιετική Ενωση, για άλλη μια φορά φρόντισαν να αλλοιώσουν την Κόκκινη Πλατεία, στήνοντας μεγάλες σκαλωσιές με γιγαντοπανό για να κρύψουν το Μαυσωλείο του Λένιν, κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Αντιφασιστική Νίκη.

Οι ισχυροί συμβολισμοί δεν ενοχλούν μόνο στην Ουκρανία, όπου «καλπάζουν» ο αντικομμουνισμός και ο αντισοβιετισμός, αλλά και στη Ρωσία, όπου προωθείται και εκεί πότε η ιστορική καπηλεία και πότε η ιστορική αναθεώρηση.

Ετσι μετά από τα διάφορα μνημεία που σηκώνονται δίπλα στα υπάρχοντα αντιφασιστικά για εκπροσώπους της ρωσικής αστικής τάξης, που συνεργάστηκαν με τους ναζί, όπως είναι π.χ. το μνημείο για τον Π. Κρασνόφ, εμφανίστηκε σε κεντρικό κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας «Ανώτατη Πολιτική Σχολή», που φέρει το όνομα του θεμελιωτή του ρωσικού φασισμού, Ιβάν Ιλίν. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους της Ρωσίας και γίνονται κινητοποιήσεις με το σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τις σχολές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ