Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τοπικό lockdown στον Αμπελώνα

Νέα μέτρα περιορισμού ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία για τον Αμπελώνα Λάρισας, στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορονοϊού. Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 17 κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 νοσηλεύονται και τα 3 είναι διασωληνωμένα: Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από χτες μέχρι και τις 20/8/2020 στις 6 π.μ. είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, αναμένεται έκδοση ΚΥΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκτεθειμένοι στον κορονοϊό από τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας

Πληθαίνουν τα κρούσματα, την ώρα που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης

Copyright 2020 The Associated

Μετά τα μαζικά κρούσματα σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, πενήντα ακόμα εργαζόμενοι σε εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς στην Ορμύλια Χαλκιδικής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων από την πανδημία, με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εργαζόμενες, που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αλβανία βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Οι γυναίκες κινητοποιήθηκαν καθώς παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα. Στη συνέχεια με την εξέταση όλων των εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικοί στον κορονοϊό 50 από τους 300, οι οποίοι και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οπως έγινε γνωστό, η επιχείρηση διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της και προχώρησε σε απολύμανση των χώρων με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι κάτοικοι 7 τουλάχιστον οικισμών του δήμου Πολυγύρου και οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες καθώς δεν είδαν να λαμβάνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τον έλεγχο και την προστασία του πληθυσμού.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής κι Ασφάλειας, υπολειτουργούν (...) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται στις τηλεφωνικές συστάσεις».

Το Σωματείο απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, με ευθύνη της επιχείρησης να εξασφαλιστούν ατομικά είδη προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας.

Ανακοίνωση της ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο αυτό δεν παίρνονται μέτρα «για μαζικά τεστ σε γειτονιές, χωριά και εργασιακούς χώρους, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας» και αφήνονται «οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στην πανδημία σε επικίνδυνους κλάδους με την ανυπαρξία προληπτικών ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνονται σε όλους καθολικά και κατ' επανάληψη».

Αναδεικνύει ότι αν μια ευθύνη έχουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα είναι «ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία, ενάντια στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για μέτρα ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους».

Η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο το νομό.
  • Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους εργασίας για να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
  • Αμεσα να καλυφθούν τα τεράστια κενά του Νοσοκομείου Πολυγύρου και των Κέντρων Υγείας σε όλο τον νομό με επαρκές μόνιμο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας.
  • Να γίνει επίταξη ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.
  • Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και τα όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Να μην έχουν καμία δυσμενή επίπτωση οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα με τον COVID-19. Να εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο εισόδημα όλων των εργαζομένων.
Σε δήμους και ξενοδοχεία

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Αλλοι τρεις εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους πέντε. Και οι τρεις είναι ασυμπτωματικοί, ενώ θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι και τις 18 Αυγούστου. Στο μεταξύ, θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη η διαδικασία διενέργειας τεστ, ώστε να ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις καταγγελίες της ΔΑΣ, κινητοποιήθηκε η διοίκηση του δήμου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ προγραμματίστηκε ο έλεγχος όλων των εργαζομένων της υπηρεσίας.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τις κρατικές υπηρεσίες και τη διοίκηση του δήμου να ενημερώσουν επίσημα τους εργαζόμενους ποιες ενέργειες έχουν κάνει και τι προτίθενται να πράξουν από εδώ και στο εξής. Παράλληλα, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Και στο δήμο Προποντίδας Χαλκιδικής υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, βρέθηκε θετικός δημοτικός υπάλληλος της ΔΕ Καλλικράτειας, μετά από τεστ που υπεβλήθη σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Πραγματοποιήθηκε απολύμανση του Δημοτικού Καταστήματος και των εγκαταστάσεων του αμαξοστασίου Ν. Καλλικράτειας, ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθούν δείγματα από όλους τους υπαλλήλους του εν λόγω καταστήματος. Και ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι ασυμπτωματικός και έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε καραντίνα 14 ημερών έχουν τεθεί από τις 8/8 οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας πρόσφυγας που διέμενε σ' αυτό. Στο ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να διαμένουν στις υπαίθριες δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, όλοι οι υπόλοιποι διαμένοντες εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Οπως καταγγέλλει η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων», το συγκεκριμένο ξενοδοχείο εδώ και αρκετούς μήνες φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες στην κυριολεξία στοιβαγμένους, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ούτε για τους ίδιους τους μετανάστες, ούτε φυσικά για τους εργαζόμενους. Απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία μεταναστών και εργαζομένων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Στην καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων

Εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης Αδριανού, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Η εργαζόμενη ειδοποίησε την υπηρεσία της, την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ότι κατόπιν ειδικής εξέτασης σε δημόσιο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Covid-19. Η τελευταία εργάσιμη μέρα της υπαλλήλου ήταν η Τρίτη 4 Αυγούστου.

Μετά την ανακοίνωση του κρούσματος, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό για 14 μέρες το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Σήμερα θα γίνει απολύμανση στο Μουσείο και σε όλους τους χώρους (τουαλέτες, φυλάκια κλπ.) και το σύνολο των εργαζομένων θα υποβληθεί σε ελέγχους από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα δώσουν και τις αναγκαίες οδηγίες για τα περαιτέρω. Οι ανοιχτοί χώροι θα λειτουργούν κανονικά με αποκλεισμό -όταν χρειάζεται- των σημείων, στα οποία θα γίνονται οι απολυμάνσεις.

Συνωστισμός σε αεροδρόμια, πλοία, αστικές συγκοινωνίες

Κυβερνητικός εμπαιγμός και θεατρινισμοί

Φαινόμενα συνωστισμού σε αεροδρόμια, πλοία, αστικές συγκοινωνίες κατέγραψαν φωτογραφικά επιβάτες, τις οποίες δημοσίευσε το πόρταλ του «902.gr» και σήμερα αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης», και αναδεικνύουν το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας.

Στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» εξαφανίστηκε ο συνωστισμός κατά την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, πριν την αναχώρησή του για Χίο και Μυτιλήνη.

Ο υπουργός δήλωσε υποκριτικά ότι «η προστασία της υγείας επιβατών και πληρωμάτων αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα» και «κάνουμε όλα όσα πρέπει, ώστε το ταξίδι τους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια». Μόλις τέλειωσαν οι δηλώσεις του και έφυγαν οι κάμερες, η αυξημένη πληρότητα επανεμφανίστηκε, όπως και οι επιβάτες που ήταν αναγκαστικά ο ένας δίπλα στον άλλο.

Την ίδια μέρα, φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν, σύμφωνα και με καταγγελίες αναγνωστών, στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως συμβαίνει καθημερινά και στις οδικές συγκοινωνίες, εξαιτίας των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να αφήσουν χωρίς επαρκές προσωπικό και στόλο τα μέσα.

Επίσης, το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε φωτογραφικά ο μεγάλος αριθμός επιβατών που είχε δημιουργηθεί στο χώρο αναμονής του αεροδρομίου Σαντορίνης.


478 κρούσματα σε τρεις μέρες

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χτες τα νέα κρούσματα κορονοϊού από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ήταν 126, εκ των οποίων τα 36 είναι εισαγόμενα (10 διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 17 σε μετανάστες που αφίχθηκαν στη Μυτιλήνη), 38 κρούσματα στην Αττική (εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας), 18 στη Θεσσαλονίκη (εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), 5 κρούσματα στη Λάρισα, από 3 κρούσματα σε Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Μαγνησία, Πέλλα, Χαλκιδική (2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων σε εργοστάσιο ελαιουργίας), από 2 κρούσματα σε Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κόρινθο, Τρίκαλα, από 1 κρούσμα σε Βοιωτία, Εβρο, Ηλεία, Καβάλα, Πρέβεζα, Σέρρες.

Μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα κρούσματα ήταν 352 (την Κυριακή 203), εκ των οποίων τα 58 είναι εισαγόμενα (51 στις πύλες εισόδου και 7 προσήλθαν αυτοβούλως), 64 κρούσματα στην Αττική (εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα), 78 στη Θεσσαλονίκη, 54 στη Χαλκιδική (τα 50 συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας), 18 στη Λάρισα, 9 στην Κέρκυρα, 8 στην Καβάλα, 5 στον Εβρο και στη Ροδόπη, από 4 σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ημαθία, Μαγνησία και Ξάνθη, από 3 σε Πέλλα, Τρίκαλα και Σέρρες, από 2 σε Αργολίδα, Γιάννενα, Βοιωτία, Δράμα, Καστοριά, Φλώρινα, Χανιά, Κορινθία, Ηράκλειο, Πιερία, από 1 σε Κιλκίς και Κοζάνη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749 (ημερήσια μεταβολή +2.2%). 24 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (την 1η Αυγούστου ήταν 10), με διάμεση ηλικία τα 63 έτη. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων στους 213, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.

Και το όριο των 20 εκατομμυρίων μολύνσεων παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό ξεπεράστηκε τις προηγούμενες μέρες, καταγράφοντας σε πολλές χώρες αναζωπύρωση της πανδημίας και νέες εστίες.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

H υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (8/8) αφορά: Εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, μη συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης.

Χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.

Από την προαναφερθείσα υποχρέωση εξαιρούνται

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

150 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες και επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που η παράβαση αφορά πλοία, επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ στον πλοιοκτήτη, στον διαχειριστή και τον πλοίαρχο. Η απόφαση ισχύει έως τις 31 Αυγούστου.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού
  • Από το ...«enjoy your greek summer» και το πετσόκομμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων έως τα χτεσινά μέτρα, αποκαλύπτεται πως βασική αιτία για την έξαρση είναι το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων
  • Κανένα μέτρο για την ενίσχυση νοσοκομείων και δομών δημόσιας Υγείας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, αποτελούν πανηγυρική παραδοχή ότι ο κύριος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να «ανοίξει» τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, με τους όρους και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προσαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες της κερδοφορίας των αεροπορικών εταιρειών, των tour operators, των ακτοπλόων εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και τουριστών...

Μπορεί όλες τις προηγούμενες μέρες, με τα αντιφατικά στοιχεία που έδιναν στη δημοσιότητα και κυρίως με την προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης» να επιχειρούσαν να ρίξουν στο λαό τις ευθύνες για την έξαρση, ωστόσο, όσα ανακοινώθηκαν χτες, παραπέμπουν ευθέως στο ότι η αιτία είναι διαφορετική.

Τι άλλο μπορεί να δείχνει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της επιβολής μοριακού ελέγχου σε όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες και για όλους όσοι θέλουν να μπουν από τα χερσαία σύνορα; Οπως ακόμα και το ότι το μέτρο απαγόρευσης λειτουργίας, σε συγκεκριμένες ώρες, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται κατά κύριο λόγο σε τουριστικές περιοχές; Οτι τα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν την είσοδο τουριστών και επισκεπτών από άλλες χώρες, μιας και αυτό καθόρισε την εξέλιξη που υπήρξε μετά το «πετσόκομμα» όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρχές Ιούλη, προκειμένου να υπάρξει «καύσιμο» για την ατμομηχανή του Τουρισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την άλλη, και αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βρίσκεται αντιμέτωπο με τα τεράστια προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών και ενώ είναι αυτό που σηκώνει το κύριο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε χτεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, είναι τα εξής:

  • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτέμβρη 2020 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτέμβρη, σε περιορισμένο ακροατήριο.
  • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων τη μέρα.
  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
  • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8, η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

-- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας

-- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Καλό είναι να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση επιχειρηματολογούσε πριν μερικές βδομάδες για τα αντίθετα από αυτά που ανακοίνωσε χτες. Ετσι, αντί να διενεργούνται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, όπως και συχνοί έλεγχοι σε εργαζόμενους και κατοίκους τουριστικών περιοχών, σε συνθήκες μάλιστα που καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως, η πρόληψη από την πλευρά του κράτους περιορίστηκε σε μερικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στις αφίξεις από το εξωτερικό, με τα αποτελέσματα ακόμα και γι' αυτούς τους ελέγχους να γνωστοποιούνται αφού πρώτα τα κρούσματα έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη χώρα!

Τις ίδιες προτεραιότητες του κεφαλαίου εξυπηρετούσαν και η απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, με συνωστισμό επιβατών σε πολύωρες πτήσεις, η αντίστοιχη «χαλάρωση» των προληπτικών μέτρων στην ακτοπλοΐα, αλλά και οι αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους, μαζί με τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, αντιμετωπίζουν είτε το ξεζούμισμα, το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων όσοι δουλεύουν, είτε την επιβίωση με ανεπαρκή επιδόματα ή ακόμα και χωρίς αυτά, όσοι έχουν μείνει άνεργοι.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να μην ανακοπεί ή ανασταλεί ούτε μία μέρα άδειας

Εξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και μια ανάσα πριν από το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει αθωράκιστο το σύστημα Υγείας, με μετακινήσεις και αναστολή των αδειών του ήδη εξουθενωμένου και ελάχιστου υπάρχοντος προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.898 εργαζόμενους, τον τελευταίο χρόνο (από 79.254 τον Μάη 2019 σε 77.356 τον Μάη 2020).

Και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - παραμένουν κενές οι 30.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία - μετά τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, «διαρρέει» το σενάριο αναστολής/περικοπής των καλοκαιριών αδειών και για τους υγειονομικούς, προκαλώντας την εύλογη αγανάκτησή τους.

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις λιγοστές μέρες ξεκούρασης, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστέλεχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, «συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων ενώ αντιμέτωποι με απόλυση, λόγω λήξης της σύμβασής τους, είναι χιλιάδες επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου συνάδελφοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας».

Απαιτείται περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για μοριακό έλεγχο μόνο όσων επιστρέφουν από άδεια

Eurokinissi

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών και την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση για τη θυσία του χρόνου που κερδήθηκε στο βωμό του τουριστικού κεφαλαίου, το υπουργείο Υγείας παίρνει ακόμη και τώρα αποσπασματικά ημίμετρα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να κάνουν τεστ κορονοϊού μόνο όσοι εργαζόμενοι των δημόσιων μονάδων Υγείας επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια.

Σε μια περίοδο όπου η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία σχεδόν σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων υπερδιπλασιάστηκε (1/8: 10 διασωληνωμένοι, 9/8: 22) σε λίγες μέρες, τα μέσα ατομικής προστασίας παραμένουν ανεπαρκή, η άμεση λήψη πρόσθετων ατομικών και συλλογικών μέτρων επιβάλλεται για την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν μοριακό αναλυτή, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων και σχεδόν όλα τα δείγματα πηγαίνουν στο Ινστιτούτο «Παστέρ» στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ τα αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στα νοσοκομεία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ μάσκες και γάντια δίνονται ακόμη και σήμερα με το σταγονόμετρο, όπου υγειονομικοί καλούνται να βγάλουν μια και δύο βάρδιες με μια μάσκα.


Copyright 2020 The Associated

Παρ' όλα αυτά, κλιμάκια που πραγματοποιούν ιχνηλατήσεις κρουσμάτων παραπέμπουν τους πάντες για διεξαγωγή τεστ στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι κινητές μονάδες Υγείας είναι ελάχιστες και η δράση τους έχει επικεντρωθεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

Να ποια είναι η κατάσταση!

Χτες, στο ΠΑΓΝΗ 30 αιρετοί από το δήμο Φαιστού απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε τεστ. Η απάντηση του νοσοκομείου ήταν ότι αδυνατεί να καλύψει όλο αυτόν τον αριθμό σε μια μέρα και προχώρησε σε 14 δειγματοληπτικά τεστ. Δίπλα στην ουρά των αιρετών σχηματίστηκε και η ουρά των υγειονομικών που έπρεπε να εξεταστούν.

Στο 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγείται μια μάσκα (αντί για 3) σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια ενώ στο 2ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας χορηγούνται τρεις (3) μάσκες σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη τη βδομάδα!

Σχεδόν σε όλες τις μονάδες Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας, τεχνικοί Ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων παραμένουν υποστελεχωμένες, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να γίνει άμεσα προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Είναι φανερό ότι δεν αρκεί ο έλεγχος μόνο των εργαζομένων που επιστρέφουν από κανονική άδεια στις δημόσιες μονάδες, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για έκθεση και μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι κατεξοχήν επαγγελματικός και μάλιστα αυξάνεται δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σε Μέσα Ατομικής Προστασίας».

Χαρακτηριστική είναι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», «σύμφωνα με την οποία το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι 3,4 φορές πιο πιθανό να βρεθεί θετικό στο SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό ενώ και όσοι χρησιμοποιούν "ανεπαρκή" Μέσα Ατομικής Προστασίας κινδυνεύουν 1,3 φορά περισσότερο από όσους έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Απόδειξη είναι στη χώρα μας ότι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας περιλαμβάνονται συνολικά περισσότεροι από 400 υγειονομικοί ενώ ο αριθμός όσων έχουν εκτεθεί είναι πολύ μεγαλύτερος».

Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων: Συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους. Προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αναλωσίμων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Καταγγελία για νοσηλεία σε νοσοκομείο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Τη διακομιδή για νοσηλεία ασθενούς - επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, χωρίς όμως το νοσοκομείο να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο νοσοκομείο (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στις «6/8, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, διακομίσθηκε ασθενής - επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID, για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μας. Ως γνωστόν, έως τώρα στο Κρατικό της Νίκαιας δεν νοσηλεύονταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρά μόνο ύποπτα από την εφημερία και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, ώστε μετά να συνεχίσουν νοσηλεία σε κάποιο από τα νοσοκομεία με ήδη διαμορφωμένες κλίνες COVID.

Μετά από απανωτά τηλεφωνήματα των υπευθύνων της εφημερίας, η τελική απάντηση από τα "ανώτερα" όργανα (διοίκηση, ΕΚΕΠΥ) ήταν ότι ο ασθενής θα νοσηλευτεί στη Νίκαια γιατί υπάρχει υπουργική απόφαση ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ πλέον να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συνάντηση του υπ. Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων την περασμένη βδομάδα, δόθηκε οδηγία να διαμορφώσουν σε όλα τα νοσοκομεία ειδικές κλίνες.

Το Νοσοκομείο της Νίκαιας όμως δεν έχει ξεχωριστό τμήμα για νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό προϋποθέτει κρεβάτια σε απομόνωση από τους λοιπούς ασθενείς, υποδομή σε υλικά και εξοπλισμό (π.χ. ειδικούς αναπνευστήρες για να μη γίνει διασπορά σε περίπτωση διασωλήνωσης) και προσωπικό που θα απασχολείται και θα καλύπτει ΜΟΝΟ αυτό το τμήμα: Ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες. Και αυτό δεν υπάρχει στο νοσοκομείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ