Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού
  • Από το ...«enjoy your greek summer» και το πετσόκομμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων έως τα χτεσινά μέτρα, αποκαλύπτεται πως βασική αιτία για την έξαρση είναι το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων
  • Κανένα μέτρο για την ενίσχυση νοσοκομείων και δομών δημόσιας Υγείας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, αποτελούν πανηγυρική παραδοχή ότι ο κύριος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να «ανοίξει» τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, με τους όρους και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προσαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες της κερδοφορίας των αεροπορικών εταιρειών, των tour operators, των ακτοπλόων εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και τουριστών...

Μπορεί όλες τις προηγούμενες μέρες, με τα αντιφατικά στοιχεία που έδιναν στη δημοσιότητα και κυρίως με την προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης» να επιχειρούσαν να ρίξουν στο λαό τις ευθύνες για την έξαρση, ωστόσο, όσα ανακοινώθηκαν χτες, παραπέμπουν ευθέως στο ότι η αιτία είναι διαφορετική.

Τι άλλο μπορεί να δείχνει, μεταξύ άλλων, το μέτρο της επιβολής μοριακού ελέγχου σε όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες και για όλους όσοι θέλουν να μπουν από τα χερσαία σύνορα; Οπως ακόμα και το ότι το μέτρο απαγόρευσης λειτουργίας, σε συγκεκριμένες ώρες, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται κατά κύριο λόγο σε τουριστικές περιοχές; Οτι τα μέτρα έχουν στόχο να περιορίσουν την είσοδο τουριστών και επισκεπτών από άλλες χώρες, μιας και αυτό καθόρισε την εξέλιξη που υπήρξε μετά το «πετσόκομμα» όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις αρχές Ιούλη, προκειμένου να υπάρξει «καύσιμο» για την ατμομηχανή του Τουρισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την άλλη, και αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βρίσκεται αντιμέτωπο με τα τεράστια προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών και ενώ είναι αυτό που σηκώνει το κύριο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε χτεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, είναι τα εξής:

  • Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτέμβρη 2020 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτέμβρη, σε περιορισμένο ακροατήριο.
  • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
  • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων τη μέρα.
  • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
  • Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8, η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

-- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας

-- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω. Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Καλό είναι να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση επιχειρηματολογούσε πριν μερικές βδομάδες για τα αντίθετα από αυτά που ανακοίνωσε χτες. Ετσι, αντί να διενεργούνται καθολικοί προληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, όπως και συχνοί έλεγχοι σε εργαζόμενους και κατοίκους τουριστικών περιοχών, σε συνθήκες μάλιστα που καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως, η πρόληψη από την πλευρά του κράτους περιορίστηκε σε μερικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στις αφίξεις από το εξωτερικό, με τα αποτελέσματα ακόμα και γι' αυτούς τους ελέγχους να γνωστοποιούνται αφού πρώτα τα κρούσματα έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη χώρα!

Τις ίδιες προτεραιότητες του κεφαλαίου εξυπηρετούσαν και η απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, με συνωστισμό επιβατών σε πολύωρες πτήσεις, η αντίστοιχη «χαλάρωση» των προληπτικών μέτρων στην ακτοπλοΐα, αλλά και οι αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους, μαζί με τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους, αντιμετωπίζουν είτε το ξεζούμισμα, το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων όσοι δουλεύουν, είτε την επιβίωση με ανεπαρκή επιδόματα ή ακόμα και χωρίς αυτά, όσοι έχουν μείνει άνεργοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συνταγογραφείται το PCR τεστ για τους ογκολογικούς ασθενείς (2021-03-24 00:00:00.0)
Δίχως τα αυτονόητα και το Νοσοκομείο Αγρινίου (2020-12-09 00:00:00.0)
Παλινωδίες και περιορισμοί αντί για μέτρα προστασίας (2020-11-20 00:00:00.0)
Φιέστες και «φιγούρα», ενώ τα νοσοκομεία ρημάζουν (2020-09-17 00:00:00.0)
Ανεπαρκή ημίμετρα από την κυβέρνηση με κριτήριο τις προτεραιότητες του κεφαλαίου (2020-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ