Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Παλινωδίες και περιορισμοί αντί για μέτρα προστασίας

Στην ενημέρωση χτες των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χαρακτήριζε κρίσιμη την κατάσταση, παραπέμποντας σε στοιχεία του ΕΟΔΥ που έδειξαν ότι «οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για βδομάδες». «Υπάρχει πτώση στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε», πρόσθεσε.

Προσπαθώντας να κρύψει και πάλι την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη, κατηγόρησε για άλλη μια φορά ευθέως τον λαό, λέγοντας ότι «οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες» και ότι «η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown». Την παράταση των περιορισμών «θα κρίνει το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των ειδικών», είπε σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοικτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε νέα, περιοριστικά μέτρα:

-- Αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από σήμερα 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Οσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Οσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

Σημειωτέον, rapid test στα χερσαία σύνορα γίνονταν προηγουμένως μόνο «δειγματοληπτικά», ενώ η κυβέρνηση δεν προχωρά σε rapid test για όλους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, κρίνοντας ότι... «δεν υπάρχει λόγος», όπως έλεγε χτες ο Πέτσας, αφού αλλιώς προφανώς ορίζουν τα «πρωτόκολλα» αερομεταφορέων και εφοπλιστών.

-- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο δήθεν και στους χώρους εργασίας, στους οποίους επί μήνες ξεσαλώνει η εργοδοσία μετατρέποντάς τους σε χώρους υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ενώ στο πλαίσιο του «μπαλώματος» αντί της κάλυψης των τεράστιων αναγκών, δεν απέκλεισε τη διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και αλλού με τρένα...

Στο μεταξύ, ενημερώνοντας χτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε πως «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη βδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών», σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε Χριστούγεννα σε ένα πλαίσιο που «δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης», ώστε να κινηθεί η αγορά.

Η Πρόεδρος έθεσε στο μεταξύ ζήτημα «να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση» για το υγειονομικό προσωπικό, καθώς «η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό».

Αργότερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος σχετικά φρόντιζε να ψαλιδίσει τις όποιες προσδοκίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ