Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αέρας «ΝΑΤΟικής συνοχής» στα πανιά των διεκδικήσεών της

«Προσπαθούν να μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο σε ελληνική λίμνη και να περιορίσουν την Τουρκία μόνο στον κόλπο της Αττάλειας. Είναι αποδεκτό; Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα δεχτεί έναν τέτοιο χάρτη; Οχι, φυσικά όχι», τόνισε στις αρχές της βδομάδας ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Γερμανική Ατλαντική Ενωση με θέμα «Το μέλλον, η ενότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ». Ο Αϊντίν μεταξύ άλλων εξέφρασε δυσαρέσκεια και για τη στάση της Γαλλίας (με την οποία η Τουρκία έχει σοβαρές αντιθέσεις σε πολλά μέτωπα), συμβουλεύοντας το Παρίσι «απλώς να είναι αμερόληπτο και να ενθαρρύνει τους Ελληνες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση». Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία ήταν από καιρό υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων». Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος διπλωμάτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Γερμανία για «τις προσπάθειές της να μειώσει τις εντάσεις και να βρει μια διπλωματική λύση», αναφέροντας ότι «εκτιμούμε τον ρόλο της Γερμανίας ως προέδρου της ΕΕ (...) Προσπαθούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ μας και των Ελλήνων». Καταλήγοντας, ο Αϊντίν ξεχώρισε τη σημασία τήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής, αναφέροντας ότι «η Γαλλία πρέπει να αλλάξει την πορεία της και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, προς όφελος όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», αλλά και ότι (εμείς) «βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες. Ημασταν πάντα αξιόπιστο, ισχυρό μέλος της συμμαχίας».

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία Josef Kremp συναντήθηκε με τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Ο Kremp συνεχάρη τον Τατάρ για την εκλογή του, τονίζοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο εάν θέλουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ο δε Τατάρ επέμεινε να μιλά για τη σημασία της «κυριαρχικής ισότητας» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και τη σημασία άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και των περιορισμών απέναντί τους, ζητώντας να καθοριστούν απευθείας πτήσεις μεταξύ Κατεχομένων και ευρωπαϊκών πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν κατά καιρούς δώσει δεσμεύσεις στους Τουρκοκύπριους για άρση περιορισμών που δεν τηρήθηκαν. Κατέληξε δε ότι αναμένει τη συμβολή της Γερμανίας, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να τύχουν «ίσης και δίκαιης μεταχείρισης από τη διεθνή κοινότητα, να αρθεί η πολιτική και οικονομική ανισορροπία μεταξύ των δυο πλευρών και η διάκριση που η ΕΕ επιδεικνύει προς τους Τουρκοκύπριους».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο Τατάρ αναφέρθηκε χτες στη σημασία της κοινής - όπως είπε - δύναμης που έχουν «η δυνατή Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν με τις μεγάλες προοπτικές και το σημαντικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», τονίζοντας: «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Το σήμερα είναι πιο σημαντικό από το χτες, διότι είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει πλέον πλούτο σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες. Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη επιτυχία μαζί. Είναι σημαντικό να μπορούμε να δράσουμε μαζί, στη λογική του "ενός έθνους, τριών κρατών"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ