Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αδειο το «πακέτο προστασίας» της κυβερνητικής πολιτικής

Eurokinissi

Αδειο αποδεικνύεται το καλάθι των μέτρων που ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί Σταϊκούρας και Βρούτσης καθώς δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να επαναλάβουν στο μεγαλύτερο μέρος τις ανακοινώσεις και τα μέτρα που ήδη είναι γνωστά από τις 6 Νοέμβρη. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πλήττονται από τους περιορισμούς της δεύτερης φάσης της πανδημίας, οι οποίοι επιβλήθηκαν από τις αρχές του Νοέμβρη και ενώ ήδη από την άνοιξη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό για την ανυπαρξία πραγματικής προστασίας είναι και το στοιχείο που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο του «από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,1 δισ. ευρώ υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, Δώρο Πάσχα κ.ά.) στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις». Αυτό σημαίνει, συνυπολογίζοντας ακόμα και τα χρήματα που κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις και όχι στους εργαζόμενους, ότι για 8 ολόκληρους μήνες σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούσαν μόλις 857,6 ευρώ. Ετσι εννοεί την προστασία η κυβέρνηση. Δηλαδή μόλις 107,2 ευρώ το μήνα ή 4,28 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα από το Μάρτη!

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, το Δώρο Χριστουγέννων που θα λάβουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή, θα είναι κουτσουρεμένο καθώς τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να το υπολογίσει επί των 534 ευρώ για κάθε μήνα που ήταν σε αναστολή και όχι επί του ονομαστικού μισθού που λάμβαναν οι εργαζόμενοι όταν εργάζονταν.

Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση και στους πιο αδύναμους, αφού μπροστά και στις γιορτές περιορίζει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» μόνο στους δικαιούχους του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» που για μια 4μελή οικογένεια (με δύο ανήλικα παιδιά) ανέρχεται μόλις στα 400 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λάβει μόλις 200 ευρώ!

Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας στο επόμενο έτος, για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτη του 2020 ή τίθενται σε αναστολή μέχρι τέλος του χρόνου. Το σύνολο ή το υπόλοιπο της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 μπορεί να ληφθεί μέχρι το τέλος Ιούνη του 2021.

Επίσης, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους αλλά το κονδύλι θα καλυφθεί από τις εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων υπέρ του κλάδου ανεργίας. Πάντως, δεν ανακοινώθηκε το ύψος της έκτακτης επιχορήγησης, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, «εξετάζεται να συμπεριληφθούν και άλλες επιστημονικές κατηγορίες», υπό την προϋπόθεση να καταβάλλουν αυτήν την ειδική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τις νέες ανακοινώσεις, προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων παραμένει εγκαταλειμμένο στη μοίρα του. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς πάνω από 700.000 άνθρωποι δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ. Αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, με περιστασιακές εργασίες, οι οποίοι στις σημερινές συνθήκες δεν μπορούν να βρουν μεροκάματο. Σε όλους αυτούς η κυβέρνηση «γυρίζει την πλάτη», την ώρα βέβαια που, στον αντίποδα, συνεχίζει να στηρίζει πλουσιοπάροχα τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από μια σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης, όπως το «Συν-Εργασία», η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ