Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
EE - κυβέρνηση εντείνουν τους πλειστηριασμούς με ... υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας

Στην ακρόαση με την Κρ. Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αιχμή το αίτημα παύσης όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και την καταδίκη του νέου απαράδεκτου νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπογράμμισε ιδιαίτερα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, καθώς, σύμφωνα με την «8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν», αυτό αποτελεί βασικό αντιλαϊκό πυλώνα των μεταρρυθμίσεων για την καπιταλιστική ανάκαμψη με βαρύ κόστος για τους εργαζόμενους.

Με δεδομένες τις αλλεπάλληλες «συστάσεις» από τους ευρωενωσιακούς οργανισμούς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε ο προκάτοχός της ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία πλειστηριασμών, η Λαγκάρντ, απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, αρκέστηκε να πετάξει το «μπαλάκι» στην Επιτροπή, λέγοντας ότι «είναι άλλου φορέα αρμοδιότητα» (η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και όχι της ΕΚΤ, ενώ δήλωσε ανέξοδα τη... συμπάθειά της για τα θύματα της ίδιας της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Στην τοποθέτησή του ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα παρακάτω:

«Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχει πολλές φορές συζητήσει για τα "προνομιακά επιτόκια δανεισμού" της ΕΚΤ προς τις εθνικές τράπεζες, για την ένωση κεφαλαιαγορών, τις κατευθύνσεις για τραπεζική ένωση. Ολες δηλαδή τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των μονοπωλιακών ομίλων για να συνεχίζουν να κερδοφορούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Οπως έχετε άλλωστε δηλώσει, αυτό που διαταράσσει το σχέδιο είναι, μεταξύ άλλων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δίνετε "γραμμή" και με το χτεσινό Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε τράπεζες, funds και αστικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα σε όλες της χώρες της ΕΕ, με χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών, κατασχέσεις λογαριασμών λαϊκών οικογενειών που ζουν στα όρια της εξαθλίωσης εν μέσω πανδημίας.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νέο νόμο για τον λεγόμενο Πτωχευτικό Κώδικα, με τις ευλογίες της ΕΕ. Με βάση αυτόν, τελειώνει και η τυπική προστασία της πρώτης κατοικίας, καθιερώνεται για πρώτη φορά η πτώχευση φυσικού προσώπου, ακόμη και για οφειλές 30.000 ευρώ, για καθυστερήσεις ακόμη κι έξι μηνών. Τη στιγμή που φουντώνουν η ανεργία, οι απολύσεις χωρίς αποζημίωση, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται χωρίς καν επίδομα ανεργίας.

Μετά την πτώχευση, το σύνολο της περιουσίας, οι κόποι μιας ζωής, η πρώτη κατοικία, όποιο άλλο τυχόν εισόδημα, δηλαδή μισθοί και συντάξεις, θα περνάνε στα χέρια των "πιστωτών", στα αρπακτικά τραπεζών και funds, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την αποπληρωμή των χρεών. Ολόκληρες οικογένειες καλούνται να επιβιώσουν με τις λεγόμενες "εύλογες δαπάνες διαβίωσης", 600 ευρώ, πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, ο πτωχευμένος απειλείται και με φυλάκιση για "ριψοκίνδυνες συμπεριφορές", που θα καθορίζουν οι τράπεζες και το αστικό κράτος.

Πώς τοποθετείστε στο αίτημα για απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και της δέσμευσης λογαριασμών από τράπεζες και ιδιωτικά funds; Για τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών στις τράπεζες, με διαγραφή τόκων και ουσιαστικό "κούρεμα" του χρέους τους, ώστε να δοθεί πραγματική διέξοδος και όχι παρατεταμένη ομηρία εργαζομένων και βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ