Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Ακόμα 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 (το 55,4% αφορά άνδρες), ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 112.042 κλινικά δείγματα.

28 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 71 έτη, εκ των οποίων οι 10 είναι γυναίκες και το 96,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 155. Οι 41 είναι γυναίκες, η διάμεση ηλικία του συνόλου είναι τα 75 έτη και το 93,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί παραπέρα πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου

Την ώρα που η κυβέρνηση πλέκει υποκριτικά το εγκώμιο στους νοσηλευτές, ετοιμάζει νέο χτύπημα στα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με όσα «διαρρέονται», το υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού, συντηρώντας και διευρύνοντας τη διάσπαση του κλάδου. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές.

Ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συμβολική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, έξω από την έδρα της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους.

Να σημειωθεί ότι η παραπέρα πολυδιάσπαση του κλάδου προωθείται με πρόσχημα την... επίσπευση των προσλήψεων και την «αναβάθμιση» των νοσηλευτών. Στην πραγματικότητα, αθωώνοντας τη χρόνια πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, τη διεύρυνση κάθε λογής «ελαστικής» εργασιακής σχέσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει «κοινωνικό αυτοματισμό» μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, την ώρα που τα προβλήματά τους είναι κοινά και οξυμένα όσο ποτέ (εξαντλητικά ωράρια, χιλιάδες χαμένα ρεπό, περικοπές μισθών, διαρκής κινητικότητα, επαγγελματικές ασθένειες, εργατικά «ατυχήματα» κ.ά.).

Την ώρα που η κυβέρνηση «διαφημίζει» τις προσωρινές προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών (μόλις το 10% των κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία), νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφορείς, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν από κοινού τη μάχη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια κ.ά.

Επιτακτική η ανάγκη για τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των επισφαλών κι αποσπασματικών οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων (προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού μόνο σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε ολική νάρκωση), τα γεγονότα με τη διασπορά του ιού μέσα στο Νοσοκομείο «Ελπίς» έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους τους υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν προηγηθεί εξάλλου σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο «Ελπίς» πριν από μια βδομάδα εισήχθη ύποπτο κρούσμα, το πρώτο τεστ του οποίου ήταν αρνητικό. Χωρίς να γίνει επαναληπτικό τεστ (αν και η επώαση του ιού διαρκεί 14 μέρες), ο ασθενής μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε Παθολογική Κλινική. Τρεις μέρες μετά εμφάνισε συμπτώματα, με αποτέλεσμα να κάνει νέο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Προχτές το βράδυ γιατρός βρέθηκε θετική, οπότε χτες το πρωί ανεστάλησαν η εφημερία του νοσοκομείου, όλα τα χειρουργεία και η Καρδιολογική Κλινική. Η επαναλειτουργία των παραπάνω εξαρτάται από τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε άλλους 25 υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν τεθεί από χτες σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες για τρίτη διαδοχική φορά παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς και τους συνοδούς τους. Με αφορμή το νέο περιστατικό και το ότι δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου τέθηκαν σε καραντίνα, ανέδειξαν επίσης το γεγονός ότι τόσους μήνες μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα δεν έχει λυθεί το θέμα της αναγκαίας επίταξης χώρων για τη φιλοξενία των υγειονομικών, για την προστασία των οικογενειών τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Λανσάρουν ως «νέα πολιτική για την Υγεία» το βάθεμα της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ

Προετοιμασία του εδάφους για παραπέρα ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που μετατρέπει τη δημόσια Υγεία σε κερδοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υπό το ψεύτικο μανδύα της... «νέας πολιτικής για την Υγεία», ήταν ουσιαστικά τα όσα ανέφεραν χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, και βουλευτές της ΝΔ.

Τα κυβερνητικά στελέχη, αφού «διαφήμισαν» ως κυβερνητικά επιτεύγματα τα μέτρα - «μπαλώματα» που πήρε η κυβέρνηση για την πανδημία, στη συνέχεια έπλεξαν το εγκώμιο των ιδιωτών, κάνοντας αναφορά στις «δωρεές» τους και στη «συμβολή» τους. Ναι μεν «είμαι θεματοφύλακας της δημόσιας Υγείας, όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να δρα ανταγωνιστικά η δημόσια Υγεία και η ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε στο διά ταύτα ο υπουργός, δείχνοντας ότι αρχίζουν να «ξεπαγώνουν» και επίσημα πλέον οι κυβερνητικές εξαγγελίες προ κορονοϊού για παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης και των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στα νοσοκομεία.

Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε όσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στη χώρα ότι «αν κάποιος τα κατάφερε, αυτός είναι ο ίδιος ο λαός», ο οποίος ανέλαβε τη δική του ευθύνη, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, τη σημερινή και τις προηγούμενες.

Οπως υπογράμμισε, «στο πλαίσιο της λεγόμενης "επόμενης μέρας" της πανδημίας και ενόψει ενός δευτέρου κύματος, όπως λένε οι επιστήμονες, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα πως "αλλάζουν τα πράγματα στο χώρο της Υγείας", όμως η αλήθεια είναι ότι συνεχίζεται και εντείνεται η ίδια πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η οποία μας έφερε ως εδώ: Η πολιτική των περικοπών, των κριτηρίων "κόστους - οφέλους", της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών Υγείας. Εξάλλου πρόγευση είχαμε πάρει προ κορονοϊού, με τις εξαγγελίες για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, την παραπέρα διείσδυση δηλαδή των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία». Οι θάνατοι στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, επισήμανε χαρακτηριστικά, «δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα αλλά το κερασάκι στην τούρτα της πολιτικής που έχει το κέρδος πάνω από όλα».

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει «χιλιάδες προσλήψεις», που όμως είναι με προσωρινές συμβάσεις, ενώ είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις 30.000 κενές θέσεις στο ΕΣΥ, σύμφωνα ακόμα και με τα πετσοκομμένα οργανογράμματα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» και της «αντοχής του συστήματος», στη διάρκεια της πανδημίας τα νοσοκομεία ουσιαστικά ανέστειλαν τις άλλες λειτουργίες τους και «αποκλείστηκαν εκατομμύρια ασθενών που είτε έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα είτε ήταν στη φάση να διερευνηθεί το πρόβλημά τους». Το πρόβλημα αυτό μάλιστα θα διογκωθεί, αφού το σύστημα «για αρκετό διάστημα ακόμα θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας». Επομένως, τόνισε, «το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, της ένταξής του στον κρατικό σχεδιασμό, όπως είχαμε προτείνει από την αρχή, παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο και σήμερα».

Οσο για τη ...συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι αυτήν την είδε όλος ο λαός, όταν οι κλινικάρχες, συνολικά οι ιδιώτες «αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για παραπέρα κερδοφορία και υπονόμευσαν παράλληλα και το όποιο κρατικό σχέδιο έκτακτης κατάστασης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε επίσης να εξασφαλιστούν η προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια κ.λπ., να υπάρξει προμήθεια του λαού σε μέτρα προστασίας χωρίς επιβάρυνση, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.

Και υπογράμμισε: «Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο των εργαζομένων, όλου του λαού και να διεκδικήσει ένα κρατικό, ενιαίο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στην πρόληψη, με κάλυψη αναγκών σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές».

Μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία σε νοσοκομεία

Από την ουρά έξω από το ΑΧΕΠΑ
Από την ουρά έξω από το ΑΧΕΠΑ
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης στις πύλες νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς ξεκίνησε η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Τόσο στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο όσο και στο ΑΧΕΠΑ, οι ασθενείς περίμεναν στον ήλιο για ώρες, προκειμένου καταρχήν να περάσουν τον εξωτερικό έλεγχο, όπου έδιναν τα στοιχεία τους και επιβεβαίωναν το ραντεβού για να μπορέσουν να εισέλθουν εντός του νοσοκομείου. Και στη συνέχεια, αφού περνούσαν από θερμομέτρηση, βρίσκονταν αντιμέτωποι με νέα μεγάλη αναμονή στα ιατρεία...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σημαντικές επιπτώσεις που θα πληρώσει ο λαός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία αποτυπώνονται σιγά σιγά και στα επίσημα στοιχεία. Η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτη έφτασε το 5,8% σε σχέση με τον Φλεβάρη. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εφημερίδα «Telegraph» αποκάλυψε μυστική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 5/5, που εκτιμούσε ότι το οικονομικό κόστος της πανδημίας έως το τέλος τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει τα 330 δισ. στερλίνες, προτείνοντας διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αύξηση του φόρου εισοδήματος, άρση μέτρων σταδιακής αύξησης των συντάξεων και διετές πάγωμα των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτιμάται επίσης ότι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 337 δισ. στερλίνες από 55 δισ. που προβλέπονταν μόλις τον περασμένο Μάρτη. Επιπροσθέτως, ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εκτιμά ότι η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημειώνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο.

Το ίδιο διάστημα, εντείνεται στην Αγγλία η σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας. Παρά τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, πολλοί σταθμοί του μετρό ήταν χτες κατάμεστοι από κόσμο, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς, δίχως να πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων συγκοινωνίας.

Αλλη μια κίνηση εξωραϊσμού του καπιταλισμού

Σε άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα προχωρά η λεγόμενη «Προοδευτική Διεθνής» του Μπέρνι Σάντερς, σοσιαλδημοκράτη πρώην υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25, και περισσότερων από 300 ακόμα βουλευτές κομμάτων που προβάλλουν διάφορες παραλλαγές της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης σε μια σειρά χώρες. Καλούν σε «εκτεταμένη διαγραφή χρέους για πάνω από 70 φτωχές χώρες του κόσμου» ως λύση για «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας» και για «να δοθεί ισχυρή δημοσιονομική ώθηση για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας», δηλαδή για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, που έχει ως βάση της την ιδιοποίηση του τεράστιου κοινωνικού πλούτου που παράγει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο.

Στην επιστολή μάλιστα που απευθύνουν προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και την οποία κοινοποιούν στους ηγέτες των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), χαιρετίζεται η κίνηση τακτικής αυτών των οργάνων του διεθνούς κεφαλαίου να «πάρουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αναστολής για 25 χώρες του κόσμου για την περίοδο της πανδημίας». Η «αγωνία» τους είναι επίσης ότι «οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλα διασυνδεδεμένα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και να αποσταθεροποιούνται». Ετσι, λένε, «όχι μόνο έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, αλλά έχουμε επίσης κοινό έννομο συμφέρον να υποστηρίξουμε ολοκληρωμένη ανακούφιση για αποτελεσματική ανάκαμψη και ανθεκτικότητα. Ως συνεργατική διεθνής κοινότητα, μπορούμε να αρχίσουμε να ξεπερνάμε αυτήν την πανδημία μόνο όταν αυτή η πανδημία τελειώσει για όλους». Δηλαδή, μέσα από μια δήθεν ανθρωπιστική κίνηση λένε απροκάλυπτα ότι πασχίζουν να διασωθεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Αυτό το βάρβαρο σύστημα που με αφορμή και την πανδημία απέδειξε περίτρανα πόσο επικίνδυνο είναι για τη ζωή των ανθρώπων.

ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Επισημάνσεις ενόψει του καλοκαιριού

Η πανδημία θα εντείνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο καύσωνας, που φέτος αναμένεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Την ανάγκη αποφασιστικής λήψης μέτρων για τη δημόσια υγεία και την ολόπλευρη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν νέες προειδοποιήσεις που απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενόψει των κυμάτων καύσωνα, τα οποία αναμένονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Το τμήμα Ευρώπης του ΠΟΥ αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα ότι «σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι» και επικαλείται μελέτες μετεωρολόγων που μιλούν για αυξημένη πιθανότητα καύσωνα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων και βορειότερων, όπως οι Ρωσία, Βρετανία, Νορβηγία κ.τ.λ.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C προλαμβάνει ή θεραπεύει από τη νόσο Covid-19, ο ΠΟΥ τονίζει ότι «το κοινό, οι επαγγελματίες Υγείας και οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για καύσωνες και για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη ζέστη». Αυτό, συνεχίζει, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος λόγω της σε εξέλιξη πανδημίας της Covid-19, η οποία εντείνει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες περιόδους ζεστού καιρού, εφιστώντας την προσοχή και στην προστασία ειδικά των ομάδων του πληθυσμού που είναι ευάλωτες στη μόλυνση και τη ζέστη και θα τους συστήσουν ή συμβουλεύσουν να μείνουν στο σπίτι, καθώς μέτρα περιορισμού εφαρμόζονται ακόμα».

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, νηπίων, ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και αυτές με χρόνιες παθήσεις», αλλά και ότι «η ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία, μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή ψυχικές παθήσεις».

Κατά τα άλλα, ο Οργανισμός καταφεύγει σε συμβουλές ατομικής ευθύνης, χαρακτηρίζοντας σημαντικό ειδικά σε περιόδους καύσωνα να παραμένει το κοινό υπό δροσερές συνθήκες, με συμβουλές όπως «μείνετε μακριά από τη ζέστη», αποφύγετε «να βγείτε έξω και να κάνετε επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της μέρας», «διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό», «το σώμα σας ενυδατωμένο» κτλ. Κι αφού απογειώνει την ατομική ευθύνη, μετά συστήνει αόριστα και γενικόλογα ανάπτυξη προγραμμάτων δράσης που θα «στοχεύουν να προλάβουν, να αντιδράσουν και να περιορίσουν τους κινδύνους στην υγεία οι οποίοι σχετίζονται με τη θερμότητα και να περιλαμβάνουν μέτρα για μακροπρόθεσμη πρόληψη, μεσοπρόθεσμη προετοιμασία και βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Οξύνεται η αντιπαράθεση ενόψει συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Από διαμαρτυρία γιατρών στη Βραζιλία που μνημονεύουν συναδέλφους τους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό

Copyright 2018 The Associated

Από διαμαρτυρία γιατρών στη Βραζιλία που μνημονεύουν συναδέλφους τους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό
Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ξεκινά στις 18 Μάη) φουντώνει η συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του Covid-19 και τυχόν ευθύνες που υπάρχουν στην έγκαιρη αντιμετώπισή της, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν εδώ και καιρό τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και την Κίνα για ανεπαρκείς (και όχι μόνο) χειρισμούς.

Ενδεικτική είναι η πρόταση που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία για την εξουσιοδότηση του Προέδρου της χώρας να επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην Κίνα, στην περίπτωση - όπως μεταδόθηκε - που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η κινεζική κυβέρνηση από τη μεριά της έχει εκφράσει την ενόχλησή της για τις κατηγορίες, εγείροντας και αυτή επίμονα ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ.

Χτεσινό άρθρο στη «Λαϊκή Ημερησία» ρωτούσε τους Αμερικανούς: «Δεν ντρέπεστε που είστε συνένοχοι του ιού;». Το άρθρο επέκρινε έντονα προτάσεις Αμερικανών μέχρι και για να υποχρεωθεί η Κίνα να δώσει αποζημίωση για τη παγκόσμια εξάπλωση του SARS-COV-2 και σε... ηπιότερους τόνους σημείωνε ουσιαστικά την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να εντείνει προσπάθειες για αλλαγές σε διεθνείς συμμαχίες και ισορροπίες: «Προτεραιότητα για κάθε χώρα δεν θα έπρεπε να είναι να διαλέξουν πλευρά μεταξύ Κίνας και Αμερικής, αλλά να διαλέξουν αλήθειες και ψέματα, συνεργασία και ηγεμονισμό, πολυμέρεια και μονομέρεια...».

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές βοδινού κρέατος από 5 μεγάλες εταιρείες της Αυστραλίας, μετά την επιμονή της εν λόγω χώρας να ζητά διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την πανδημία. Πρόσφατο άρθρο της κινεζικής εφημερίδας «Global Times» συνέδεε την απόφαση με μια προειδοποίηση για τις «εχθρικές ενέργειες της Αυστραλίας» και ανέφερε ότι «η ανησυχία για πιθανά αντίποινα από την Κίνα μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη αν ληφθεί υπόψη και πόσο η Αυστραλία βασίζεται οικονομικά στην Κίνα».

Στο μεταξύ, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εξέφρασε προβληματισμούς ότι η «μάχη κατά του κορονοϊού» ενδέχεται να προκαλέσει (έμμεσα) σε πιο φτωχές χώρες το θάνατο μέχρι και 6.000 παιδιών ημερησίως, για τους επόμενους έξι μήνες. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το επόμενο 6μηνο είναι πιθανό να χαθούν μέχρι και 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες, ως αποτέλεσμα ελλείψεων που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας οι οποίες θα οξυνθούν εξαιτίας της ανεπαρκούς προετοιμασίας για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμα εκτιμάται ότι το ίδιο διάστημα μπορεί να πεθάνουν μέχρι και 56.700 περισσότερες γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό, εξαιτίας ανεπαρκούς φροντίδας...

Συνεχίζεται η εξάπλωση

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, μεγαλώνει η ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων και τους πραγματικούς ρυθμούς εξάπλωσης, με δεδομένες τις διαστάσεις που παίρνει πια και σε χώρες με πολύ αδύναμα συστήματα Υγείας, ελέγχου του πληθυσμού κ.τ.λ.

Για παράδειγμα, για χώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία αυξάνονται αναφορές για «εστίες ανεξήγητων θανάτων». Την ανησυχία μεγαλώνει και το ενδεχόμενο μια σειρά από άλλες θανατηφόρες ασθένειες να παραμελούνται εξαιτίας της πανδημίας. Για παράδειγμα, στην πολιτεία Κάνο (βόρεια Νιγηρία) τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν εκατοντάδες θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, τους οποίους έρευνα συνέδεσε με τον κορονοϊό. Τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα. Σημειωτέον, στις βόρειες πολιτείες της χώρας το ποσοστό της ακραίας φτώχειας φτάνει το 90%.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας είχαν φτάσει τα 4.394.058 και τα θύματα τα 295.647.

Στις ΗΠΑ, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 1.417.398 και 84.141. Ισπανία: 271.095 και 27.104. Ρωσία: 242.271 και 2.212. Βρετανία: 229.705 και 33.186. Ιταλία: 222.104 και 31.106. Τουρκία: 143.114 και 3.952.

Ακόμα, στη Βραζιλία τα θύματα έφτασαν τα 12.635 ενώ τα κρούσματα τα 180.737.

Αύξηση - ρεκόρ των θυμάτων καταγράφηκε στο Μεξικό, όπου αυξήθηκαν κατά 353, φτάνοντας τα 3.926, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 38.324.

Στην Κίνα οι αρχές απέκλεισαν την πόλη της Τζιλίν μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, ενώ οι 11 εκατ. κάτοικοι της Γουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, ανακοινώθηκε ότι θα κάνουν όλοι το τεστ για τον κορονοϊό.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Ουρές πείνας» στη Μαδρίτη

Σχεδόν 102.000 άνθρωποι εξαρτώνται από συσσίτια

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Οι λεγόμενες ουρές πείνας είναι όλο και πιο συχνές στους δρόμους μας, στην πόρτα των σπιτιών μας», διαπιστώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Pais» για την ισπανική πρωτεύουσα, αλλά αυτό το φαινόμενο σίγουρα αγγίζει και άλλες περιοχές της χώρας.

Λιγότεροι από δύο μήνες «έκτακτης ανάγκης» και «κλεισίματος» της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας στάθηκαν αρκετοί για να φτάσουν στα όρια της λιμοκτονίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσα στην καρδιά της Μαδρίτης, αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εν έτει 2020, χιλιάδες οικογένειες πεινούν, όχι επειδή δεν παράγονται αρκετά τρόφιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του ισπανικού λαού, αλλά επειδή παράγονται με σκοπό το κέρδος, επειδή βασικές ανάγκες όπως η τροφή, η στέγη, η υγεία, η μόρφωση κ.ά. είναι εμπορεύματα στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 101.942 άτομα λαμβάνουν φαγητό αυτές τις μέρες στην πόλη της Μαδρίτης. «Ανθρωποι να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν γάλα, ρύζι, μπισκότα, πατάτες, είναι κάτι που μέχρι τώρα βλέπαμε κυρίως στα δελτία ειδήσεων. Το βάρος του στίγματος και της ντροπής στη Μαδρίτη του 2020 ξεπερνιέται μόνο από την ηχώ ενός κενού στομάχου», σχολιάζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την ανάγκη να λαμβάνουν τροφή από υπηρεσίες πρόνοιας και δίκτυα πολιτών. «Πρόκειται για μια εντελώς νέα πραγματικότητα», τονίζεται.

Ο ισπανικός λαός, ενώ έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα, με το θάνατο τουλάχιστον 27.000 ανθρώπων στην πανδημία (επίσημα καταγεγραμμένων), αρχίζει ήδη να νιώθει στο πετσί του και τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας, που προκύπτουν από την ίδια τη φύση του καπιταλισμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες εστίες σε σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέες εστίες μόλυνσης του Covid-19 σε σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, φέρνοντας στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία κρέατος.

Επίκεντρα του νέου ξεσπάσματος κρουσμάτων κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Σλέσβιχ - Χολστάιν, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Βάδη - Βιρτεμβέργη. Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους εργασιακούς χώρους, οι εργάτες - κυρίως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη - διαμένουν σε πολυπληθή καταλύματα.

Πέραν του Βερολίνου, τέσσερις δήμοι προσπαθούν να ελέγξουν ξέσπασμα της επιδημίας με την εμφάνιση άνω των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών, που αντιστοιχούν στο όριο που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, για την επιβολή τοπικά περιορισμένων «lockdown».

Το Ινστιτούτο ελέγχου νοσημάτων «Ρόμπερτ Κοχ» (RKΙ) ανακοίνωσε χτες ότι ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας (Reproduction Rate, R), που βρίσκεται πάνω από το 1 τις τελευταίες τρεις μέρες, είναι πιθανόν να έχει σχέση με αυτές τις εστίες μόλυνσης στη βιομηχανία κρέατος.

Χτες ανακοινώθηκαν 101 νέοι θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση με τους βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) προχτές το βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τη Γερμανία - ως εξαγωγική χώρα - και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να «σταθούν στα πόδια τους». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά.

Η καγκελάριος συμφώνησε με τον Ραλφ Μπρινκχάους, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU, ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να ξέρει πού θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αναθεωρημένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

ΗΠΑ
Στο προσκήνιο οι κόντρες με την Κίνα

Αύξηση στα κρούσματα και τους νεκρούς

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή

Copyright 2020 The Associated

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο εντεινόμενος και πολυεπίπεδος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μεταφέρεται για μία ακόμη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο αμερικανικό Κογκρέσο, με αφορμή τις προσπάθειες χωρών - μελών του Οργανισμού να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για την πανδημία Covid-19.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για έκδοση κοινής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί διπλωμάτες φαίνεται να αντιδρούν σε σχέδιο απόφασης που προωθούν Γαλλία και Τυνησία επειδή δεν έχει σαφείς αιχμές κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας, που θεωρούν πως είναι υπόλογοι στην εκδήλωση και εξέλιξη της πανδημίας. Γαλλία και Τυνησία εμφανίστηκαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβαστικές «τροποποιήσεις», ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, την ίδια ώρα, Γερμανοί και Εσθονοί διπλωμάτες από την άλλη προωθούν ένα άλλο, πιο λιτό, σχέδιο απόφασης, που επικεντρώνεται στην πρόσφατη πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για παύση όλων των εχθροπραξιών διεθνώς (όπως αυτές σε Συρία, Λιβύη, Νότιο Σουδάν κ.α.), προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά της πανδημίας σε αμάχους των εμπόλεμων ζωνών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται πιο πιθανό να συναντήσει την αποδοχή των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, στο αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζεται ένα σχέδιο νόμου που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς έναντι της Κίνας σε περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ, από τους βασικούς υπέρμαχους του νομοσχεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως, αν δεν υπήρχε «δόλος» από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο ιός δεν θα είχε φτάσει στις ΗΠΑ», όπου έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς.

Αυτή η προσπάθεια προκάλεσε και χτες την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αγνοούν τα γεγονότα και πως ξεκινούν τις κατηγορίες έναντι του Πεκίνου όχι με το τεκμήριο της αθωότητας αλλά της ενοχής, ώστε να μεταθέσουν εκεί την ευθύνη για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία.

Χτες στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ξανά (μετά από ένα 48ωρο) πάνω από 1.900 θανατηφόρα κρούσματα, εκ των οποίων αρκετά εστιάζονται στο Οστιν του Τέξας, όπου ισχύουν και οι πιο χαλαροί περιορισμοί καραντίνας. Στην Καλιφόρνια, πάλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» και της αεροδιαστημικής εταιρείας «SpaceX», Ιλον Μασκ, λανσάρεται ως «ήρωας» επειδή αγνόησε την απόφαση της Καλιφόρνια για καραντίνα και ζήτησε από τους 10.000 εργάτες που δουλεύουν στο τεράστιο εργοστάσιο της «Tesla» στο Σαν Φρανσίσκο να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο πάντως, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς τα κόμματα του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου επιχειρούν να περιορίσουν, όσο γίνεται, τις τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε μάλιστα ένα νέο νομοσχέδιο 1.800 σελίδων με στόχο τη χορήγηση βοήθειας σε πολιτείες και μεγάλες πόλεις κατά της πανδημίας ύψους 3 τρισ. δολαρίων!

ΙΤΑΛΙΑ
Αναβρασμός για τη διάσωση του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Η Ιταλία έχει υποστεί μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από όλες τις χώρες του «G7», εκτιμά η τράπεζα Mediobanca, όπως και ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 9,1% για όλο το 2020. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εταιρείες διαδικτύου (ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.), οι αλυσίδες διανομής (σούπερ μάρκετ) και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν «όρθιες» τη νέα κρίση, τη μεγαλύτερη - επιμένει - από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τ' άλλα, συνεχίζει, θα δεχτούν «συντριπτικό πλήγμα» οι αεροπορικές και πετρελαϊκές εταιρείες, οι όμιλοι που ασχολούνται με τον ιματισμό, τη ραπτική κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται από μέρα σε μέρα να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης των μεγάλων ομίλων, με διάταγμα μέτρων που αθροιστικά φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εργατικών χεριών, άλλες επιδοτήσεις για μέτρα ασφαλείας σε χώρους δουλειάς, συνολικά μια σειρά από μέτρα που επιδιώκουν να ελαφρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε κατά το δυνατόν να μειωθεί η χασούρα του, να προστατεύσει τη θέση του και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις στις νέες συνθήκες.

Υπερασπιζόμενη τις ανάγκες του, άλλωστε, η κυβέρνηση Κόντε έκανε αποδεκτό το αίτημα να ανοίξουν νωρίτερα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, που επίμονα προέβαλλαν περιφερειάρχες και επιχειρηματίες των εν λόγω κλάδων. Ετσι, αντί για 1η Ιούνη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.ά. θα ανοίξουν στις 18 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ