Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για τη συλλογική προστασία

Προειδοποιήσεις από επιδημιολόγους που αποδεικνύουν ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν. Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέγραψε χτες για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα και 235 θανάτους σε ένα 24ωρο, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού.

Οπως τόνισε ο Γερμανός επιδημιολόγος, ο νέος κορονοϊός και η μετάλλαξη «Δέλτα» «εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι έχουμε εμβολιαστεί» και «μετά από δύο ή τρεις μήνες, η προστασία από τον εμβολιασμό αρχίζει να μειώνεται».

«Εχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστά δωμάτια».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως εργασιακοί χώροι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά., αλλά και πραγματική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός επιδημιολόγος εκτιμά ότι «ο ιός θα γίνει ενδημικός γιατί δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Και σύντομα θα υπάρξουν επίσης μεταλλάξεις έναντι των οποίων ο εμβολιασμός δεν είναι πλέον αποτελεσματικός».

Μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά εμβολιασμού, η Ισπανία (79% στον συνολικό πληθυσμό και 99% άνω των 70 ετών) δεν καταγράφει προς το παρόν αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο και εκεί οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων με την έλευση του κρύου και των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ δεν αποκλείονται οι κίνδυνοι που θα σημάνει η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Οπως τονίζουν οι Ισπανοί επιδημιολόγοι, ακόμη και με εμβολιασμούς στο 79% δεν υπάρχει «συλλογική ανοσία», διότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εμβόλια που δεν αποκλείουν τη μετάδοση.

Στην Ολλανδία η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 συνέστησε στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη καθώς τα νοσοκομεία πιέζονται ήδη από την αύξηση των ασθενών με Covid-19.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, η αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, ανέφερε το δίκτυο NOS. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν θεραπείες, να ακυρώσουν χειρουργεία κ.λπ.

Χτες η Ολλανδία κατέγραψε πάνω από 16.300 κρούσματα σε μια μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θανάτους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας

Την κάλυψη των κενών όλων των ειδικοτήτων σε ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιστροφή των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, όπως και την εξασφάλιση της γενναίας χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί για τα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς με κοινοβουλευτική του παρέμβαση το ΚΚΕ.

Σε Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας, αναδεικνύουν τα επικίνδυνα για την υγεία του λαού κενά που έχει δημιουργήσει στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης που διαχρονικά υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οξύνθηκε με τραγικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας και σημειώνουν πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία στην περιοχή.

Ενδεικτικά, στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης υπηρετούν μόλις δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το Νοσοκομείο συνεχόμενα όλες τις μέρες της βδομάδας και να αναβάλλονται ή να καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, με ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια εγκύων και επίτοκων σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε μέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο. Από την άλλη, η Παθολογική Κλινική έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε κλινική covid, με τα υπόλοιπα περιστατικά να πηγαίνουν στη χειρουργική και τη Μαιευτική/ Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Ορθοπεδική Κλινική δεν λειτουργεί πλέον λόγω των κενών θέσεων σε γιατρούς.

Στο «Μποδοσάκειο» ΓΝ Πτολεμαΐδας, που είναι και το Νοσοκομείο Αναφοράς της περιοχής, οι αναισθησιολόγοι επίσης δεν επαρκούν, ενώ η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται από γενικούς γιατρούς των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πράγμα που γίνεται και στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς. Ενδεικτική, επίσης, είναι η εικόνα από την Παθολογική του «Μποδοσάκειου» όπου, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, για τις πάνω από 44 κλίνες covid τυγχάνει να εφημερεύει μόλις ένας γιατρός. Επίσης, εδώ και μήνες τα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής παραμένουν κλειστά και σε συνδυασμό με τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Στο ΓΝ Καστοριάς, από την αρχή της πανδημίας παραμένει η παντελής απουσία πνευμονολόγου, ενώ ούτε εκεί επαρκούν οι αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών να καλύπτουν οι μη εφημερεύοντες αναισθησιολόγοι ή ακόμα και γιατροί άλλης ειδικότητας.

Οι λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν στα ΓΝ Πτολεμαΐδας και Καστοριάς, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτη του 2022, ενώ στην καθαριότητα αφορά συμβασιούχους με ΣΟΧ που λήγουν τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες και αργίες του προσωπικού από τον Αύγουστο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Μεγάλη άνοδος για τη ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Με σημαντική άνοδο για τη ΔΗΠΑΚ, ποσοστού, ψήφων και εδρών στους αντιπροσώπους της στην ΟΕΝΓΕ, αλλά και στο τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο, που τη φέρνει στη δεύτερη θέση (από 4η πριν από τρία χρόνια), ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, την Τετάρτη.

Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα σε αρχαιρεσίες υγειονομικών, μετά από αυτά στις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, αλλά και σωματείων σε νοσοκομεία, όπως στον «Ευαγγελισμό», στο ΚΑΤ, στο «Μεταξάς» κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, για το ΔΣ της ΕΙΝΑ με συμμετοχή 626 (από 581), έλαβαν:

Η ΔΗΠΑΚ 121 ψήφους από 65 και 2 έδρες από 1 (+56 και +1 αντίστοιχα). Η «ΕΜΕΙΣ» (ΛΑΕ κ.ά.) 340 από 279 και 5 από 4 έδρες, η ΑΚΙ-ΔΗΚΙ (ΝΔ) 102 από 154 και 2 από 3 αντιπροσώπους και η ΕΣΙ (ΣΥΡΙΖΑ) 45 από 77 και 0 από 1 έδρα.

Για την ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΠΑΚ με 122 ψήφους εκλέγει 3 αντιπροσώπους, η «ΕΜΕΙΣ» εκλέγει 10 αντιπροσώπους, η ΑΚΙ-ΔΗΚΙ 2 αντιπροσώπους και η ΕΣΙ 1 αντιπρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδος για τη ΔΗΠΑΚ σημειώθηκε σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ΠΓΝΠ Ρίου, ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», Παιδιατρικό «Καραμανδάνειο», ΓΝ Αιγίου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι δυνάμεις της και με αντιπροσώπους σε όλες τις τριμελείς επιτροπές Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της ΕΙΝΑ (εκτός Καραμανδάνειου και Αιγίου), έχοντας μάλιστα την πλειοψηφία στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», αποτελέσματα που, όπως επισημαίνεται και από τους συνδικαλιστές της, αποτελούν ευθύνη για ακόμη πιο δυναμική - μαχητική συνέχεια.

ΚΟΥΒΑ
Στα τέλη Νοέμβρη ο εμβολιασμός θα φτάσει στο 90% του πληθυσμού

Στο 76,2%, που αντιστοιχεί σε 7.458.669 του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί (2 ετών και άνω), έχει φτάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κούβας, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Χοσέ Ανχελ Μιράντα. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τον πλήρη εμβολιασμό που είχε γίνει έως τις 6 Νοέμβρη, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Επίσης τις επόμενες μέρες που ξαναρχίζουν τα διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία, 1,6 εκατομμύρια πάνω από 2 ετών θα λάβουν και την τρίτη δόση και περισσότεροι από 45 χιλιάδες ενήλικες που ανάρρωσαν τον Αύγουστο την αναμνηστική δόση. Ενώ, οργανωμένα και συγκροτημένα, σε κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, εφαρμόζονται οι αγωγές «Biomodulina T» και «Factor de Transferencia».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας της Κούβας, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 90% του πληθυσμού της Κούβας (δηλαδή δυο δόσεις), ενώ έχει ανακοινωθεί ότι για την παραπέρα ανοσοποίηση θα πραγματοποιηθεί και τρίτη δόση.

Τα εγχώρια εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι τα «Abdala», «Soberana-02» και «Soberana Plus» και παράλληλα με τα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας έχουν οδηγήσει στη ραγδαία μείωση της διάδοσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά στην Κούβα, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 957.332 κρούσματα και έχουν πεθάνει 8.274 άνθρωποι. Στη χώρα μας τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 808.297 κρούσματα και 16.493 θάνατοι (διπλάσιοι από την Κούβα), ενώ η πανδημία μετά από δύο χρόνια είναι σε μεγάλη έξαρση.

Σημαντική επιδείνωση σ' όλη τη χώρα

Η σημαντική έξαρση της πανδημίας, με μεγάλη διασπορά σ' όλη τη χώρα καταγράφηκε και χτες, καθώς 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.560 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503, 416 (82,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι σε σχέση με έναν μήνα πριν έχουν διπλασιαστεί οι πλήρως εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αφού στις 11 Οκτώβρη ήταν 44 (13,29%).

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 6.801, εκ των οποίων 1.633 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.156 στη Θεσσαλονίκη, 355 στη Λάρισα, 235 στην Αχαΐα, 206 στις Σέρρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 815.068.

Την τελευταία βδομάδα αυξήθηκαν 50% οι νέες διαγνώσεις, 13% οι θάνατοι, 5% οι διασωληνώσεις.

Μέχρι και χτες 3.633 ασθενείς νοσηλεύονταν με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας. Η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ανέρχεται σε 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Δεν υποχωρούν από τη διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας χτες από σωματεία και Επιτροπές Αγώνα υγειονομικών, παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες συμβασιούχοι των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ απαιτώντας να μη γίνουν απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, να ανακληθούν οι αναστολές και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με ΣΟΧ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζόμενους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων στη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ με τους εργοδότες - διοικήσεις των νοσοκομείων και λήγουν τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα ανακοινώσει μέχρι τις 25/11 το μέλλον των περίπου 8.000 εργαζομένων. Την ίδια ημερομηνία θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για το μέλλον υγειονομικών (μεταξύ αυτών 864 γιατροί) που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα «PHILOS» αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκέμβρη.

Στην Κοζάνη, εργατικά σωματεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης, απαιτώντας ενίσχυση του νοσοκομείου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη κενών σε σημαντικές ειδικότητες. Τα σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να «λύνει» τις ελλείψεις και τα κενά με τη λογική των μετακινήσεων από τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής, καθώς μια σειρά από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας είναι αποκλεισμένοι από σημαντικές και ουσιαστικές εξετάσεις αφού τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Δράμα, από το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝ Δράμας μπροστά στην πύλη του Νοσοκομείου, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, απαιτώντας και την άμεση ανάκληση της απόφασης της 4ης ΥΠΕ για το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων.

Μαχητική κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια Σερρών, πραγματοποίησαν χτες, νωρίς το απόγευμα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παζάρια με κλινικάρχες αντί για πλήρη και άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Στο έλεος του κορονοϊού όλη η χώρα, με την τραγική κατάσταση να αξιοποιείται για ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

INTIME NEWS

Με τη «συνταγή» που φέρνει τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων και τη χειροτέρευση των πιο «σκληρών» δεικτών της πανδημίας συνεχίζει η κυβέρνηση, προκαλώντας κάθε μέρα και μεγαλύτερους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους υγειονομικούς από την υπερμετάδοση του κορονοϊού.

Χαρακτηριστική είναι η άρνησή της να επιτάξει άνευ όρων και προϋποθέσεων τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που συνεχίζει να θησαυρίζει από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μιας νόσου και από τη συνολική υποβάθμιση νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων.

Σήμερα, μάλιστα, και ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν «βρέχει ούτε τα πόδια του» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ετοιμάζεται για μεγαλύτερο «κομμάτι της πίτας» από την εμπορευματοποιημένη Υγεία, μέσω του «νέου ΕΣΥ», πλευρές του οποίου ήδη εφαρμόζονται αυξάνοντας την «πελατεία» του: Κλεισίματα κλινικών και συγχωνεύσεις, αναστολές λειτουργίας σε Περιφερειακά Ιατρεία, όπως στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, κινητικότητα υγειονομικών, που αφήνουν τεράστια κενά και ασθενείς ή χρόνια πάσχοντες ξεκρέμαστους κ.ο.κ.

Σε «αντιπερισπασμό» στο παραπάνω δίκαιο αίτημα, που αγκαλιάζεται από σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό και εκατοντάδες σωματεία, από όλους τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση επιδίδεται σε τηλεδιασκέψεις και «διαρροές» με βαρύγδουπους τίτλους για «τελεσίγραφα» και για «επιστρατεύσεις από βδομάδα». Πίσω από αυτά είναι σε εξέλιξη ένα παζάρι με κλινικάρχες για τον τρόπο που θα γίνει η «συνεργασία» τους με το κράτος, ώστε να αναλάβουν την υγειονομική περίθαλψη μερικών ασθενών. Σε σύσκεψη που είχε προχτές το υπουργείο Υγείας με τους κλινικάρχες, τους κάλεσε να «προετοιμαστούν» για νοσηλείες non Covid και για να διαθέσουν ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά, και ...ίσως αργότερα για Covid περιστατικά, πάντα με το αζημίωτο. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο για τη νοσηλεία απευθείας από ιδιώτες περιστατικών Covid, καθώς οι κλινικάρχες μυρίζονται «ψητό» και ετοιμάζονται να «συνδράμουν» και με αυτόν τον τρόπο.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, έχει διπλασιαστεί η αμοιβή για κάθε κλίνη ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο προηγούμενο σφοδρό κύμα οι κλινικάρχες έκαναν και διαλογή ασθενών, «παραγγέλνοντας» μόνο όσους είναι σχεδόν αναρρώσαντες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα αξιοποιείται προπαγανδιστικά η ένταξη στο σύστημα μέσω της «ενοικίασης» 370 κλινών στη Θεσσαλία και 250 στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι στην Αττική «υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, αν παραστεί ανάγκη».

Η δε συζήτηση για «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών επιβεβαιώνει καταρχάς τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες συμβασιούχοι είναι στον «αέρα» και η κυβέρνηση αρνείται τη μονιμοποίησή τους. Από την άλλη, είναι στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη αντίστοιχη «επιστράτευση», που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού στέρησε αρκετούς γιατρούς από τις γειτονιές, την ίδια στιγμή που ασθενείς δεν έχουν άλλες δομές για να απευθυνθούν.

Στο μεταξύ, και η χτεσινή ενημέρωση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία της ζωής του λαού, παρουσιάζοντας ξανά την «ατομική ευθύνη» ως το μαγικό ραβδί για την αναχαίτιση του ιού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, παρουσίασε την πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ότι δηλαδή «το ΕΣΥ πιέζεται, 124 νοσοκομεία στην Ελλάδα λειτουργούν τμήματα Covid και όλα τα υπόλοιπα, που σημαίνει 4πλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται σ' αυτά (...) οι δεξαμενές οξυγόνου αδειάζουν σε μια μέρα», προτείνοντας και πάλι «να κρατάμε τα μέτρα, να μην είμαστε χαλαροί, να μη βλέπουμε πολύ κόσμο». Το ερώτημα για τον εργατόκοσμο είναι «πού να μη βλέπει πολύ κόσμο»; Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που συνωστίζονται κατά εκατοντάδες σε κάθε βαγόνι και λεωφορείο ή στους χώρους δουλειάς που η εργοδοσία με την αβάντα της κυβέρνησης έχει καταργήσει κάθε μέτρο προστασίας;

Χτες μάλιστα σημειώθηκε ένα ακόμα «αλαλούμ», για τον παράλληλο εμβολιασμό έναντι της γρίπης και της Covid, μετά τις δηλώσεις του Γκ. Μαγιορκίνη, μέλους της επιτροπής των ειδικών, τις προηγούμενες μέρες ότι πρέπει να μεσολαβούν 20 μέρες, κάτι που απέρριψε με επίσημη τοποθέτησή της η ίδια η επιτροπή εμβολιασμών. Χτες, ο Γκ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι συντάσσεται απόλυτα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» του φόβου και των αμφιβολιών γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε αυτό το φόντο συνεχίζεται η δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα π.χ. το Νοσοκομείο «Αττικόν» μπαίνει σε εφημερία έχοντας ήδη 57 ράντζα non Covid περιστατικών, χτες έκλεισε και η Νευροχειρουργική κλινική για να μετατραπεί σε Covid και ασθενείς στοιβάζονται από τη μια κλινική στην άλλη, «"ανοίγουν" κρεβάτια χωρίς προσωπικό», ενώ η διασπορά είναι εκτεταμένη εντός του νοσοκομείου καθώς οι εμβολιασμένοι δεν δικαιούνται να κάνουν τεστ. Στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα σε απλές κλίνες Covid πλέον ανέρχεται στο 75% και 80% στη ΜΕΘ Covid. Στο «Θριάσιο» δεν υπάρχει καμία απλή και ΜΕΘ κλίνη Covid διαθέσιμη, στην τελευταία εφημερία οι εισαγωγές έφτασαν τις 49 (από 38 ένα χρόνο πριν), ενώ 4 διασωληνωμένοι ήταν εκτός Εντατικής. Στο Κρατικό Νίκαιας και χτες διασωληνωμένος ασθενής ήταν εκτός ΜΕΘ, ενώ 14 κρεβάτια πάρθηκαν από το Παθολογικό για να μετατραπούν σε Covid.

Στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς καμία κλίνη ΜΕΘ και με τουλάχιστον 4 ασθενείς διασωληνωμένους σε θαλάμους, αλλά και όλες τις κλινικές κορονοϊού πλήρεις, ξεκίνησε την εφημερία του χτες το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, στις κλινικές έχουν αυξήσει τον αριθμό των νοσηλευομένων μετατρέποντας δίκλινους θαλάμους σε τρίκλινους, τετράκλινους σε πεντάκλινους κ.λπ.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται πως αφορά όλα τα νοσοκομεία, αφού και στο ΑΧΕΠΑ κλινική που μέχρι πριν φιλοξενούσε 28 ασθενείς τώρα νοσηλεύει 36. Και στο ΑΧΕΠΑ η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτη και χτες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ τουλάχιστον 3 ασθενείς.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία, το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε σε Covid. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 άτομα με άλλες παθήσεις πήραν εξιτήριο χτες και αυτό θα επαναληφθεί και σήμερα προκειμένου να απελευθερωθούν συνολικά 92 κρεβάτια για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.

Διαλύουν και την Παθολογική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Τη δραματική αποδυνάμωση της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών στο πλαίσιο της πολιτικής κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό με μπαλώματα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και καλεί τον λαό και τους φορείς του σε σύσκεψη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στα Γιαννιτσά, το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 11 π.μ., για τον σχεδιασμό αγωνιστικών δράσεων ενάντια στη διάλυση τμημάτων των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Πέλλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ