Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ
Κοινή σύσκεψη για το ωράριο και την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Σε κοινή σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στο διευρυμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προχωρούν την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα σε σύσκεψη ανέλαβε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση που έχει αναπτυχθεί με τις δύο Ομοσπονδίες με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. «Συζητάμε έχοντας παρακαταθήκη την πλούσια πείρα της κοινής μας δράσης ενάντια στα ωράρια - λάστιχο και στο διαχρονικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αλλά και των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Δίνουμε συνέχεια, δυναμώνουμε πιο αποφασιστικά τον κοινό μας βηματισμό απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που μας στερεί τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση, όλα όσα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να απολαμβάνουμε, για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναφέρει ο Σύλλογος στο κάλεσμά του.

Σύσκεψη τη Δευτέρα από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Σε σύσκεψη καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρας (Φιλίππου Ολυμπιάδος και Μιλήτου).

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση», τονίζει στο κάλεσμά του. «Η πείρα από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Πάτρα με μπροστάρη το ΕΚ, η μαχητική παρέμβαση και δράση δεκάδων σωματείων διαμορφώνει σήμερα νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων αγώνων! Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι και με νέες δυνάμεις που μπήκαν στον αγώνα, γράφτηκαν στα συνδικάτα», υπογραμμίζει.

«Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές τις ζωής μας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους της να βλέπουν εφιάλτες», καταλήγει.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας την περασμένη Δευτέρα. Με την πρωτοβουλία αυτή τα σωματεία έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν ενάντια το αντεργατικό τερατούργημα. Παράλληλα, προετοίμασαν τα επόμενα βήματα στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «νέο σχολείο» αλλά και τον «εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη» μέσω του οποίου η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει λουκέτο σε νοσοκομεία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομάδα Γυναικών Πύργου της ΟΓΕ, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και στα Καταστήματα Νομού Ηλείας, η ΕΔΟΠ - ΔΕΗ Νομού Ηλείας.

  • Στο ετήσιο απολογιστικό συνέδριό του προχωρά το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Κυριακή 18 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα των γραφείων του (λεωφόρος Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι).
Οι διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις καλούν σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:

  • Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Οχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 20 Ιούλη: Στην Αθήνα στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων διεκδικούν Σωματεία και Συνδικάτα, οργανώνοντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σωματεία της Αττικής καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο επίσης την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με την πρωτοβουλία τους αναδεικνύουν διεκδικήσεις για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.ά., μπροστά στη νέα έκρηξη της πανδημίας. Παράλληλα, στο φόντο των χιλιάδων νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την υπονόμευση του αναγκαίου και γρήγορου εμβολιασμού.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα συνυπογράφουν το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει και τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο» και ΚΑΤ.

«Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία τη συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και το ξήλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και αλλού, με ευθύνη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζουν στο κάλεσμά τους.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει το βάρος της ευθύνης της διασποράς στους ίδιους τους εργαζόμενους, στη νεολαία», καταγγέλλουν και επισημαίνουν πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες «αφού εδώ και μήνες δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, αφού αυτά δεν χωράνε στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου». Οσο για τις αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως αυτές «πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της "ανταποδοτικότητας" που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική - κρατική ευθύνη».

Στη Θεσσαλονίκη

Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», αναδεικνύουν σωματεία της Θεσσαλονίκης που καλούν στο συλλαλητήριο της Τρίτης. Σημειώνοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τονίζουν τα σωματεία: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μιας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό.

Είναι τόσα τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, οι οποίοι θησαύρισαν το προηγούμενο διάστημα από τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, που χρειάζονται «καθαρό» υγειονομικό χάρτη από δημόσιες μονάδες Υγείας για να μπορούν να επενδύσουν σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ, την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή «Δέλτα». Συνεχίζουν με τα ίδια πρωτόκολλα - λάστιχο στον Τουρισμό σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική με μεγάλη τουριστική κίνηση. Φέτος ζούμε το ίδιο έργο όπως και το περσινό καλοκαίρι, που για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων ομίλων είχαν τραγικές συνέπειες οι εργαζόμενοι και οι τουρίστες.

Τονίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, σημειώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που «αποδεικνύουν ότι η πανδημία έχει ακόμα πολύ δρόμο».

«Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά για να μεγαλώσει ο αγώνας για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την επαναλειτουργία νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών. Την άμεση και καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και την αξιοποίησή του με ευθύνη του κράτος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Να αξιοποιηθούν οι πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 απλές κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Να μην επιτρέψουμε για άλλη μια φορά το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

ΜΦΗ «ΒΑΣΙΛΑΚΕΙΟΝ»
Καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους το επόμενο διάστημα

Με 100% συμμετοχή στη στάση εργασίας που προκήρυξε το κλαδικό Σωματείο τους, απάντησαν οι εργαζόμενοι στην εργοδοσία της ΜΦΗ «Βασιλάκειον» στην Κυψέλη, απαιτώντας να εξοφληθούν όλες οι μέρες της άδειας του 2020, να καταβάλλεται η προσαύξηση για νυχτερινή εργασία και για εργασία τις Κυριακές - αργίες, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να μην εργάζονται διπλή βάρδια και να μην επιφορτίζονται με εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους. Επίσης, διεκδικούν να προμηθευτεί το γηροκομείο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μέσα εργασίας (π.χ. γερανοί ανύψωσης ασθενών, τροχήλατα καρότσια μεταφοράς φαγητού).

Χτες, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έξω από τη ΜΦΗ, στο πλευρό τους στάθηκαν φορείς της περιοχής, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων, όπως η Ενωση Γονέων 6ου διαμερίσματος, εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστριών Αθήνας, της ΟΣΝΙΕ κι επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου («ΜΗΤΕΡΑ», «ΙΑΣΩ» «ΕΡ. ΝΤΥΝΑΝ» και «ΩΝΑΣΕΙΟ») καθώς και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου». Επίσης εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δημοτικό διαμέρισμα.

Το κλαδικό Σωματείο απαίτησε και πάλι συνάντηση με τον εργοδότη, ο οποίος αρνήθηκε, παραπέμποντας στον δικηγόρο του. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν άμεσα σε σύσκεψη με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ για τις 3 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΟΕΝΓΕ
Απορρίπτει την αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για ειδικότητα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 21 Ιούλη

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 21 Ιούλη στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, ενώ ήδη διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών το οποίο θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η Ομοσπονδία, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντελώς αιφνιδιαστικά και ενώ η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη αλλάζει το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, διευκρινίζει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών μπαίνει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων, τη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων, τη διενέργεια εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας. Μάλιστα για τον βαθμό δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις στα γραπτά, αλλά μόνο η προφορική εξέταση. Τον βαθμό αυτό («καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα») θα τον απονέμει μία τριμελής επιτροπή, της οποίας πρόεδρος θα είναι ένας πανεπιστημιακός καθηγητής (ΕΚΠΑ ή ΑΠΘ) από την αντίστοιχη ειδικότητα. Ο βαθμός θα είναι ισόβιος, θα συνοδεύει τον γιατρό σε όλη του τη ζωή. Σε καμία σχεδόν χώρα του κόσμου δεν υπάρχει βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας, γιατί αυτονόητα οι εξετάσεις ειδικότητας είναι κρατική δοκιμασία επάρκειας.

«Η αλλαγή στο σύστημα των εξετάσεων θα ενισχύσει τον υδροκεφαλισμό του συστήματος Υγείας. Ενας μικρός αριθμός κλινικών μεγάλων νοσοκομείων (κυρίως πανεπιστημιακές) θα έχουν πολλούς ειδικευόμενους, με μακροχρόνιες λίστες αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, ενώ η πλειοψηφία των κλινικών του ΕΣΥ δεν θα έχουν ειδικευόμενους ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμισή τους.

Συνένοχοι σε αυτήν την αθλιότητα, που είναι διαχρονική στόχευση όλων των κυβερνήσεων, είναι τόσο η ελίτ των πανεπιστημιακών καθηγητών όσο και η ηγεσία του ΠΙΣ. Είναι οι ίδιοι που ενεργούν ως "λαγοί" στα σχέδιά τους για βάθεμα της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, που πάντα συνοδεύονται με επίθεση στα δικαιώματα των νέων γιατρών. Στόχος τους η κατηγοριοποίηση του ιατρικού δυναμικού, η διαμόρφωση γιατρών πολλών ταχυτήτων, πλήρως υποταγμένων στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας, το χτύπημα και η υποβάθμιση συνολικά προς τα κάτω των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων τους».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει μάλιστα ότι εν μέσω πανδημίας η έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών πρακτικά εξανεμίστηκε. Αναβλήθηκαν χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου, με άμεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.

«Οι ειδικευόμενοι γιατροί, ανεξαρτήτως της ειδικότητάς τους, αποκόπηκαν βίαια από το επιστημονικό τους αντικείμενο και εξαναγκάστηκαν, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς, να μετακινηθούν από τα τμήματα της ειδικότητας τους στις κλινικές COVID για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δουλεύοντας με εξοντωτικούς ρυθμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που οι ειδικευόμενοι, διαλυμένοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις, η κυβέρνηση αλλάζει αιφνιδιαστικά το σύστημα των εξετάσεων, χωρίς καν να έχει ανακοινώσει εξεταστέα ύλη, και ακυρώνει την εξεταστική του Αυγούστου, επιτείνοντας την αγωνία των συναδέλφων», καταλήγει.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να αποσυρθεί το σχέδιο για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας, να μη μειωθεί ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Να καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Να καταργηθεί η τιμωρητική διάταξη που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ. Να καθοριστεί ενιαία εξεταστική ύλη και να μην ακυρωθεί η εξεταστική του Αυγούστου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΗΒΑΣ
Αγωνιστικά απαντούν στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ»

Τη διοργάνωση συγκέντρωσης - συναυλίας διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις και στα λουκέτα σε νοσοκομεία αποφάσισε η χτεσινή σύσκεψη

Να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχώνευση νοσοκομείων και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, αποφάσισαν σωματεία και φορείς της Θήβας και της γύρω περιοχής, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο ανοιχτό θέατρο Μοσχοποδίου.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την αναδιάρθρωση και τη συγχώνευση νοσοκομείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και τον λαό της Βοιωτίας.

Εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Θήβας για την Υγεία, συμμετέχοντας στη χτεσινή σύσκεψη, αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο περίπου για την ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας της περιοχής και παράλληλα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εξέλιξη υποβάθμισης ή κλεισίματος του νοσοκομείου. Χαρακτήρισαν μάλιστα επικίνδυνες για τον λαό της περιοχής τις εξελίξεις που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τόσο οι ιδιαιτερότητες της περιοχής όσο και τα συμπεράσματα της πανδημίας αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και όχι την περαιτέρω υποβάθμιση ή κατάργησή τους.

Ως πρώτη κίνηση εναντίωσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και συνέχισης της διεκδίκησης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Θήβας και των ΚΥ της περιοχής αποφασίστηκε να προγραμματιστεί συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας τέλη Ιούλη.

Γιώργος Μαρίνος: Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση συγχωνεύσεις

«Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να συγχωνεύσει ή να υποβαθμίσει περαιτέρω τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς», τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

«Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω συγχώνευση νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων τα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, αποτελούν έγκλημα για τον λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής, και ενώ λόγω της βιομηχανικής ζώνης, στρατοπέδου, προσφυγικών δομών, φυλακών κ.λπ. απαιτείται επείγουσα στήριξη των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», σημειώνει και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο μέσα στην πανδημία, μπροστά σε ένα ακόμη κύμα της, η κυβέρνηση που υποχρέωσε σε στραγγαλισμό τα νοσοκομεία, αποφεύγοντας σαν ο διάολος το λιβάνι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να προτείνει ως λύση τις συγχωνεύσεις.

Συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να επικαλείται την υποστελέχωση και τις άλλες "παθογένειες" του συστήματος Υγείας, αφού είναι η ίδια που τις προκάλεσε, συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση έχει πρωταρχική ευθύνη να στελεχώσει πλήρως με μόνιμο προσωπικό τα δύο νοσοκομεία και όλες τις άλλες δομές Υγείας της περιοχής. Να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φορέων της Βοιωτίας για πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νομού με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Αυτή είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων της Βοιωτίας για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Το ΚΚΕ μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής, με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, θα είναι κι αυτήν τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Συστάσεις «ατομικής ευθύνης» για τη διασπορά που είναι «εμφανής παντού»

Eurokinissi

Και χτες 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να είναι 12.819. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 112 (ημερήσια μεταβολή +12%).

Από τα 2.794 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χτες, 15 είναι εισαγόμενα, 1.190 εντοπίστηκαν στην Αττική, 198 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, 96 στο Ρέθυμνο, 86 στη Μύκονο, 76 στην Αχαΐα και 143 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 450.512. Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε 77 ανά ημέρα.

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» αποτυπώνεται και στον έλεγχο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού. Σε 892 δείγματα της περιόδου από 20 Μάη έως 7 Ιούλη «αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος», και ειδικότερα 320 της «βρετανικής» μετάλλαξης και 281 του στελέχους «Δέλτα».

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, τις τελευταίες δυο βδομάδες «είναι εμφανής η διασπορά παντού». Ενώ σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι τα πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων είναι «κίνδυνος - θάνατος» για εργαζόμενους και ταξιδιώτες, ειπώθηκε ότι αυξημένες συρροές κρουσμάτων εντοπίζονται «σε εργασιακούς χώρους που σχετίζονται με τον τουρισμό ή άλλες υπηρεσίες».

Είναι χαρακτηριστικές οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου (64 από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας): Ηράκλειο (838 ενεργά κρούσματα), Ρέθυμνο (792), Μύκονος (318), Θήρα, Πάρος (72) και Ιος (55) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο (3, αυξημένης επιτήρησης).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα «ατομικής ευθύνης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην Εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις στις έξι παραπάνω περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν από ένα self test και ένα rapid test τη βδομάδα, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη». Το ίδιο θα ισχύει και για μη εμβολιασμένα μέλη πληρωμάτων σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια. Οσο για τα μέτρα στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, είναι «υπό διαβούλευση».

Επίσης, ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο σχετικά με τις κατασκηνώσεις: Για την είσοδο στην κατασκήνωση στην έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Τα παιδιά θα υποβάλλονται σε self test μία φορά τη βδομάδα, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν ένα rapid test και ένα self test τη βδομάδα. Δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια στις κατασκηνώσεις, εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στο φόντο αυτής της εκτεταμένης διασποράς του ιού στην κοινότητα, η κυβέρνηση έκανε σαφές για άλλη μια φορά ότι δεν θα πάρει ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ η επιδημιολογική επιτήρηση παραμένει υπόθεση της αυτοδιάγνωσης, αφού όπως ειπώθηκε «δώσαμε 35 εκατ. self test, 50.000 επιβεβαιώθηκαν ως θετικά». Ενώ για πολλοστή φορά ο λαός κλήθηκε να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη τη διάδοση σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Ενδεικτικό της αθλιότητας που συντηρεί σκόπιμα και αυτή η κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί προσωπικό κι εξοπλισμός ούτε για τεστ στις δημόσιες υγειονομικές δομές, και έτσι συνεχίζεται η αστειότητα με τα self tests κατά την επιστροφή από τα νησιά, που δεν μπορούν να ελεγχθούν, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και με το πρόσφατο περιστατικό συρροής σε πλοίο από την Ιο στην Αθήνα. Οπως είπε χτες η Β. Παπαευαγγέλου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, «είχαμε εισηγηθεί αρχικά για rapid test και στην επιστροφή από το νησί. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί τα μικρά νησιά δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες (!), οπότε θα είναι υποχρεωτικό το self test». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι «ακόμα και στα μεγαλύτερα νησιά είναι δύσκολο να γίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τεστ». Παρά τις παραπάνω παραδοχές, η κυβέρνηση θεωρεί βασικούς παράγοντες για τις τοπικές αναζωπυρώσεις «τις νέες ηλικίες, τη διασκέδαση και τις συναθροίσεις».

Και ενώ η αναμονή για χειρουργική πράξη σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνά και τα δύο χρόνια, μετά την πολύμηνη αναστολή έως και 80% των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν φαίνεται να σταματήσουμε πάλι τα χειρουργεία ή να μετατρέψουμε θαλάμους σε COVID».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους, στο όνομα τάχα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις όσων δεν εμβολιαστούν, τις οποίες «ανασκεύασε» μετά τις αντιδράσεις, χτες ο Μ. Βορίδης προανήγγειλε «πειθαρχικά συμβούλια» για δημόσιους υπαλλήλους που δεν εμβολιάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο με τεράστιες ελλείψεις ενόψει του 4ου κύματος

Μόνο τρεις από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα πάνω από 1.500 ασθενείς να παραμένουν σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργείο, παρά την «επαναφορά στην κανονικότητα», που, όπως ισχυρίζεται, έχει καταφέρει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και των Χειρουργείων οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο Αναισθησιολογικό τμήμα και τα Χειρουργεία, με κενές 2 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, ενώ ένας ειδικευμένος γιατρός αποσπάται σχεδόν κάθε μήνα σε αναισθησιολογικά τμήματα των νησιών.

Αντίστοιχα, στα Χειρουργεία λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν οι περισσότερες από τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης - σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις εκατό (100)!».

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με απόλυση 59 επικουρικοί εργαζόμενοι, ανάμεσά τους γιατροί του Χειρουργικού τομέα, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία των Χειρουργείων, απαιτεί να προκηρυχθούν και να καλυφθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός και να συσταθούν 2 τουλάχιστον επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων αναισθησιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη τη μη προσέλευση ειδικευομένων. Να ενισχυθούν το Αναισθησιολογικό και τα Χειρουργεία με το αναγκαίο προσωπικό, για να εξασφαλισθεί η χορήγηση συνεχούς καλοκαιρινής άδειας 15 εργάσιμων ημερών, να δοθούν οι χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο σκοτάδι ξανά λόγω μπλακάουτ ο «Ευαγγελισμός»

Νέο μπλακάουτ, διάρκειας μισής ώρας, σημειώθηκε χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που οφείλεται στις πολλαπλές διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τον καύσωνα που έγιναν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Ολες οι ΜΕΘ, το κτίριο εργαστηρίων και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου έμειναν χωρίς ρεύμα για 20 λεπτά και αφού είχε ήδη ξεκινήσει η γενική εφημερία, ενώ από τύχη και έπειτα από την έγκαιρη κινητοποίηση του προσωπικού δεν κινδύνεψαν σοβαρά οι ασθενείς. Αγνωστες παραμένουν ακόμα οι επιπτώσεις, λόγω της διακοπής ρεύματος, στους αναλυτές των εργαστηρίων, την ίδια στιγμή που αρκετές εξετάσεις δεν ολοκληρώθηκαν.

Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, που επανειλημμένα έχει στραφεί κατά της ανάθεσης της συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου του νοσοκομείου σε εργολάβο, ο οποίος έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί, ενώ λόγω των διαχρονικών περικοπών, οι συντηρητές του νοσοκομείου είναι ελάχιστοι.

Μετακινήσεις και μπαλώματα στα Νοσοκομεία Παίδων

Τρία κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά Covid διατίθενται όλα κι όλα, κι αυτά μόνο στο «Αγλαΐα Κυριακού», αφού όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «κλίνες ΜΕΘ για Covid παιδιά δεν υπάρχουν άλλες στο Λεκανοπέδιο».

Μάλιστα, από τη μονάδα αυτή του «Αγλαΐα Κυριακού» μετακινούνται δύο γιατροί αυθαίρετα για να καλύψουν ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία», ενώ θα έπρεπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες της καρδιοχειρουργικής. «Οι μετακινήσεις εμπεριέχουν και τον κίνδυνο να υπάρχει αδυναμία περίθαλψης παιδιών θετικών σε Covid που χρειάζονται ΜΕΘ, με δεδομένη την αναμενόμενη αυξητική τάση μολύνσεων σε μικρές ηλικίες», τονίζει η ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας να σταματήσουν οι απαράδεκτες μετακινήσεις προσωπικού και να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις γιατρών οι ανάγκες της παιδοκαρδιοχειρουργικής του «Αγία Σοφία».

Μια επικίνδυνη πραγματικότητα στο Νοσοκομείο της Αμφισσας

Τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Αμφισσας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα ότι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν οδηγήσει σε μια απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι εφημερίες και να μην υπάρχει ασφαλής λειτουργία των τμημάτων, ενώ προσδιορίζει ότι προβλήματα υπάρχουν και σε επίπεδο υποδομών.

Αναδεικνύει τις ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εφαρμόσει στην πράξη την ένταξη του Νοσοκομείου Αμφισσας στην κατηγορία «άγονο τύπου Α», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα έχει ως στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως έγινε με την καθαριότητα και τη φύλαξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων ζητά την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Αμφισσας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την αλλαγή του οργανογράμματος και την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων.

  • Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμφισσας κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Λαμπρούλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ