Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων!

Την Πέμπτη 25 Νοέμβρη το συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο ετοιμάζεται και στην Καρδίτσα

Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας τη δράση τους μπροστά στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της πόλης.

Την πρωτοβουλία παίρνουν τα Σωματεία: Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη, Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Ανάπτυξη νέων σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο. Αμεσο άνοιγμα του «Παναγία» και του Λοιμωδών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας.

Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στις αστικές συγκοινωνίες και στην Εκπαίδευση. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Σύσκεψη στην Καρδίτσα για τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου

Με στόχο την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καλεί τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη, την Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα προτείνει να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο νοσοκομείο, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, με κορύφωση τη διοργάνωση παν-καρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη.

Στο κάλεσμά της περιγράφει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στο Νοσοκομείο άνοιξε ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για 15 ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο να έχουμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (...)

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για ΤΕΠ, ΤΕΠ COVID και ύποπτα COVID. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν από έναν χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων.

Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό - αιματολογικό εργαστήριο στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από ΚΥ και άλλους νομούς.

Με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους, από τη μετατροπή του συστήματος σε μιας νόσου για μεγάλο διάστημα.

Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποδιάρθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους, η δε συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ και με κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα».

Να επιταχτεί εδώ και τώρα ο ιδιωτικός τομέας

Η Ενωση Ιατρών απαιτεί την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας πως «ακόμα και η διάθεση κλινών για COVID από ιδιωτική κλινική στον νομό θα φορτωθεί στους εκεί εργαζόμενους που δεν επαρκούν και συνθλίβονται κάτω από "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, την ώρα που στους κλινικάρχες μοιράζονται παχυλές αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών, που σε όλη τη Θεσσαλία ξεπερνούν τη χωρητικότητα των 2.500 κλινών, παραμένουν έξω από τον πόλεμο που δίνουμε, συνεχίζοντας την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ταυτόχρονα, δηλώνει την αντίθεσή της στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», τονίζοντας ότι θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι ενάντια σε απολύσεις, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις

Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν», διαμαρτυρόμενοι για τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι η χτεσινή εφημερία ξεκίνησε με 30 ράντζα και μόλις 3 κενά κρεβάτια ΜΕΘ COVID. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας ο διοικητής έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με το καθεστώς της εφημέρευσης των νοσοκομείων ασχολείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, με θέματα την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα ράντζα που κατακλύζουν το νοσοκομείο με ή χωρίς πανδημία.

«Ευαγγελισμός»: Αντιδρούν στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς λήγουν - όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία - οι ατομικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει με την εργοδοσία - διοίκηση του νοσοκομείου στις 31 Δεκέμβρη. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» πρόκειται να απολυθούν 300 εργαζόμενοι, ήδη 20 έχουν βγει σε αναστολή και ετοιμάζεται να μπει εργολάβος με 25 εργαζόμενες, και όλα αυτά με την πανδημία να σαρώνει.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση απειλούνται με απόλυση το επόμενο διάστημα, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για τρίμηνη παράταση στην καλύτερη περίπτωση - δηλαδή να τους ξεζουμίσει και στο 4ο κύμα, και μετά να απολυθούν. Εξάλλου, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, «οι υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν χρειάζεται να είναι μόνιμες», προμηνύοντας την επέλαση των εργολάβων, με τους μισθούς πείνας, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές κ.ο.κ.

Να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί τη μονιμοποίησή τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψήφιση του νόμου 4512/2018 (άρθρο 242 παρ. 2) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των αστικών κομμάτων, της πρότασης του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

ΠΓΝΙ: Παραμένουν οι συμβασιούχοι στην εργασία μέχρι 14/1

Με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, την περασμένη Παρασκευή 200 συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν τέλη Νοέμβρη, παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι 14 Γενάρη, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Η δίμηνη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, επισιτισμό, φύλαξη στο ΠΓΝΙ χωρίς να υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο δίνει ανάσα στους συμβασιούχους ώστε να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες μέσα από την Ειτροπή Αγώνα τους, τη μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση τους.

«Εδώ και έναν χρόνο συστήσαμε μέσα από μαζική συνέλευση τη δική μας επιτροπή αγώνα συμβασιούχων, για να προσπεράσουμε τη συνειδητή αδράνεια, τον συμβιβασμό και τα εμπόδια της συμβιβασμένης φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ», τονίζει η Ελένη Γκόγκου, συμβασιούχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, και συνεχίζει: «Βάλαμε στην άκρη τα "πονηρά" αιτήματα για μοριοδοτήσεις, που οδηγούν σε απόλυση τους μισούς από όσους εργάζονται, και προτάξαμε τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου ως βασικό μας αίτημα. Ενωθήκαμε με τους συμβασιούχους του ΓΝ "Χατζηκώστα" και πρωταγωνιστήσαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Υγείας, όπου έλαμψε διά της απουσίας της η συνδικαλιστική ηγεσία του σύλλογου εργαζομένων».

Οπως τονίζουν οι συμβασιούχοι, ο αγώνας τους βρήκε στήριξη και αλληλεγγύη από τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με κορύφωση το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη, στο οποίο συμμετείχαν και με χαιρετισμό. Πίεσαν με παραστάσεις διαμαρτυρίας τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, διεκδίκησαν με τη ζωντανή τους δράση την αλληλεγγύη των μονίμων συναδέλφων τους και την έλαβαν. Οι εργαζόμενοι, τελικά, έκαναν την υπεράσπιση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων των ασθενών δική τους υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΓΝΙ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υποκριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις και να νομοθετήσει την παραμονή όλων των συμβασιούχων κάθε ειδικότητας στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, τη στιγμή που εκτυλίσσεται με αποκλειστικά δική της ευθύνη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα».

Επισημαίνει άλλωστε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε είναι χρόνος ανασύνταξης του αγώνα για ορμητικότερη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα και θωράκισης του συνειδητά εγκαταλελειμμένου ΕΣΥ προς χάριν της επιχειρηματικής του λειτουργίας σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού».

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εκτός νησιού νεφροπαθείς ασθενείς για τις αιμοκαθάρσεις τους

Δεν καλύπτει τις ανάγκες η ΜΤΦ λόγω έλλειψης γιατρών

Εναν εφιάλτη δίχως τέλος ζουν οι περίπου 35 νεφροπαθείς ασθενείς στη Ζάκυνθο, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να μπορέσουν να ζήσουν, αφού το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού «ξέμεινε» από γιατρούς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μην μπορώντας να καλύψει τις ανάγκες.

Τους τελευταίους μήνες, στη Μονάδα απέμειναν δύο γιατροί, εκ των οποίων ο ένας έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα, όπως μαρτυρούν ασθενείς, θα μπορούσε να έχει σταματήσει, παραμένει όμως, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί.

Ενώ η προβλεπόμενη αντιστοιχία είναι δέκα ασθενείς ανά γιατρό με βάση και το ΚΕΣΥ, γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται να προκηρυχθούν τουλάχιστον τρεις θέσεις, ώστε οι 2 να γίνουν 5, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, σε ασθενείς, και λόγω της κενής θέσης που θα προκύψει λόγω συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, αποτέλεσμα της συνεχούς, απ' όλες τις έως και σήμερα κυβερνήσεις, υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ταυτόχρονη στήριξη και γιγάντωση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο, οι τοπικές αρχές (βουλευτής, περιφερειακή και δημοτική αρχή) προβάλλουν τη γνωστή επίκληση των «άκαρπων προκηρύξεων», που αποτελεί φτηνή δικαιολογία, για τη μη πλήρωση των απαραίτητων θέσεων σε γιατρούς. Μεταθέτουν έτσι την ευθύνη στους τελευταίους, ενώ η ίδια η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους όρους δουλειάς, το αυξημένο κόστος ζωής σε συνθήκες περικοπών, την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών, διαμορφώνει αποτρεπτικούς ή και απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη αυτών των κενών.

Φιλοξενείται στην Αθήνα για να κάνει αιμοκαθάρσεις

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 62χρονου νεφροπαθή Σπύρου Ταβουλάρη, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί και να φιλοξενείται σε συγγενικό του σπίτι στην Αθήνα εδώ και 20 μέρες, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες γι' αυτόν αιμοκαθάρσεις τρεις φορές τη βδομάδα, σε ιδιωτικό κέντρο, με έξοδα της Πρόνοιας.

«Απ' το καλοκαίρι που διαγνώστηκε η ασθένειά μου, μου τονίστηκε ότι πρέπει να μπω σε αυτή τη διαδικασία γιατί δύσκολα θα μπορούσα να εξυπηρετηθώ στη Ζάκυνθο, λόγω έλλειψης προσωπικού», σημείωσε ο ίδιος, που εργαζόταν ως καπετάνιος σε τουριστικά σκάφη, προσθέτοντας:

«Στην κατάστασή μου είναι και άλλοι που έχουν φύγει για Πύργο, Πάτρα και άλλες πόλεις ανάλογα πού μπορούν να μείνουν». Το πρόβλημα είναι τεράστιο, με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού, όπως τόνισε και ο Σπύρος Ταβουλάρης, «είναι αδύνατον να πληρώνεις νοίκια και να μην μπορείς να δουλέψεις. Υποχρεώνεσαι να φιλοξενείσαι σε συγγενείς, φίλους, αν έχεις δυνατότητα, διότι είναι αδύνατα και τα συνεχή ταξίδια».

Αυτά εν μέσω χειμώνα, όπου με δύσκολες καιρικές συνθήκες διακόπτονται οι συγκοινωνίες, σε ένα νησί που «φιγουράρει» στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και εν μέσω της πανδημίας, με την ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ΓΝ Ζακύνθου, ενώ πρόσφατα κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Παπαναστάση, απαιτώντας κάλυψη των κενών και εξασφάλιση της αιμοκάθαρσης των ασθενών, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνση, όπως και των συνοδών τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα αυτό. Το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία σε νέο κτίριο, με οργανισμό του παλαιού, δηλαδή μακριά απ' τις σημερινές ανάγκες σε προσωπικό και υπηρεσίες Υγείας. Βασικές ελλείψεις καλύπτουν γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους, απογυμνώνοντας εντελώς και τα περιφερειακά ιατρεία.

Απλήρωτες εφημερίες εδώ και έξι μήνες

Μειωμένες 30%, «λόγω μη επαρκούς πίστωσης», και «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής από τον Σεπτέμβρη

Οδεύοντας προς τον τρίτο χρόνο πανδημίας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτός από την άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά με τις τεράστιες, παντός τύπου ελλείψεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πετσόκομμα των εφημεριών.

Συγκεκριμένα, απλήρωτες παραμένουν οι τακτικές εφημερίες 6 ολόκληρων μηνών στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ, οι οποίοι τις πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Μάη του 2021, όπως και στους γιατρούς των ΚΥ των νησιών που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ, οι οποίοι τις πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Ιούλη του 2021, ενώ η ίδια απαράδεκτη καθυστέρηση παρατηρείται και στην πληρωμή δεδουλευμένων ωρών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Απλήρωτες παραμένουν από τον Μάρτη οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι τακτικές εφημερίες των ειδικευμένων γιατρών του Ιούνη πληρώθηκαν μειωμένες κατά 30%, «λόγω μη επαρκούς πίστωσης», (με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται τον Αύγουστο), ενώ «αναστολή πληρωμών» του 35% της αμοιβής των εφημεριών ισχύει ξανά από τον Σεπτέμβρη (χωρίς να είναι γνωστό πότε και αν θα δοθεί το υπόλοιπο).

Οι δε γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, και μετακινούνται με «εντέλλεσθε» στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες «τρόμου» που πραγματοποιούν στη νοσηλευτική μονάδα του Πύργου.

Αυτή είναι η ανταμοιβή των υγειονομικών, που δίνουν μάχη εδώ και 20 μήνες, σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, με εξουθενωτικά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών του υπάρχοντος ελλιπούς προσωπικού, και εν μέσω διαρκώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, έτσι που να μην εξασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση για το σύνολο των υπερωριών του προσωπικού.

Το γεγονός καταγγέλλουν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία. Απαιτούν άμεσα να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (πρόσθετων και τακτικών), την αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και τη θέσπιση αφορολόγητου για τις πρόσθετες εφημερίες.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ
Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Υγείας - εμπόρευμα

Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η ενίσχυση των νοσοκομείων και τα επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ παντού, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

H εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της Υγείας - εμπόρευμα, που θεωρεί «πολυτέλεια» τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολεία και σχολές, αποτυπώθηκε και χτες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά την πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.

Χτες 80 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, 928 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες 15 μέρες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.923 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547, οι 455 (83,18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 92 (16,82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Χαρακτηριστικό της εξάπλωσης είναι ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν χτες κατά 21,1%, φτάνοντας τις 442. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 415 ασθενείς (από 171 πριν από έναν μήνα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 8.129, με τα 2.025 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική, 1.345 στη Θεσσαλονίκη, 374 στη Λάρισα, 308 στην Αχαΐα, 212 στη Μαγνησία, ενώ 15 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 847.188.

Κι όσο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, απλά γίνονται περισσότερα τεστ», στην 75η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 4 - 10 Νοέμβρη) ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

  • Κατά 11,6% αυξήθηκε ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων, ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 13,5%, σε σχέση με μια βδομάδα πριν.
  • Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ήταν 97% και στην Αττική 88%.
  • Κατά 46,7% αυξήθηκε ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων (6.781 κρούσματα, από 4.621).

Με την υπερδιάδοση της πανδημίας να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει την «κολοκυθιά» εδώ και μια βδομάδα. Από τη μια, εξασφαλίζει «συμβόλαια» στους κλινικάρχες για να διαθέσουν μερικές κλίνες και, από την άλλη, απορρίπτει κάθε συζήτηση για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ εδώ και μια βδομάδα κάνει διαρροές, με τα ΜΜΕ να τις εμφανίζουν ως «αποκαλυπτικές» πληροφορίες γύρω από το αν θα χρειάζονται rapid tests οι ανεμβολίαστοι προκειμένου να ψωνίσουν στα σούπερ μάρκετ.

Κι αυτό όταν έχει αποδειχθεί πια, και οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνουν, ότι απαιτείται καθημερινός γενικευμένος έλεγχος του πληθυσμού με διαρκή τεστ όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, επικεντρώνοντας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι πανδημικοί δείκτες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, αφού η όποια παρακολούθηση της εξάπλωσης επαφίεται στην αυτοδιάγνωση.

Την ίδια στιγμή, σε «σίριαλ» μετατρέπονται και οι «επιστρατεύσεις» μερικών δεκάδων ιδιωτών γιατρών, που ακόμα κι αν γίνουν, ως «αντιπερισπασμός» στο δίκαιο αίτημα της επίταξης των μεγάλων κλινικών του ιδιωτικού τομέα, απλά θα στερήσουν ένα πολύτιμο ιατρικό δυναμικό από τις γειτονιές, όπου οι δομές ΠΦΥ είναι ξεχαρβαλωμένες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η συμμετοχή των γιατρών στο κάλεσμά του για να συνεισφέρουν στα νοσοκομεία «αυξάνεται, είναι άνω των 40 στη Βόρεια Ελλάδα», ενώ έκανε γνωστό ότι δίνει νέο «τελεσίγραφο» για να καλύψει... 100 θέσεις πνευμονολόγων, παθολόγων, όσες και πριν από έναν χρόνο, ομολογώντας ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα. Δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο πνευμονολόγο, παθολόγο, εντατικολόγο, αναισθησιολόγο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα 90 διασωληνωμένοι ασθενείς περίμεναν να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Οι γιατροί καλούνται να βγάλουν εις πέρας εφημερίες τρόμου και να γίνουν «δήμιοι», ξεδιαλέγοντας περιστατικά που «μπορούν να σωθούν». Τα νοσοκομεία της χώρας γεμίζουν ασφυκτικά και τμήμα τους έχει ήδη μετατραπεί αποκλειστικά σε Covid, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των υγειονομικών δεν δικαιούται να κάνει τεστ επειδή έχει ...εμβολιαστεί. Χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί και προστέθηκαν στις λίστες, με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά τα... 2 χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, απαντώντας στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας, ανέλαβε να τους ...θυμίσει ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επικαλούμενος «εκατοντάδες νέες ΜΕΘ», που βέβαια στήθηκαν χωρίς τις αντίστοιχες προσλήψεις, με επισφαλείς αναλογίες και ειδικότητες κι ενώ η χώρα πριν από την πανδημία χρειαζόταν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Επικαλέστηκε επίσης την «πίεση που δέχονται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα Υγείας στον κόσμο», που κι αυτά μετατράπηκαν σε εκατόμβες νεκρών επιβεβαιώνοντας τη χρεοκοπία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ