Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, διεκδικώντας ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων της Αθήνας. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης Συνδικάτα της Αττικής.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Σήμερα η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν σήμερα Τετάρτη στη 1.30 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Θέματα της συνέντευξης είναι η πανδημία, οι επιπτώσεις της στα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες, προβλήματα με τον εμβολιασμό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ. Η συνέντευξη θα δοθεί μέσω της πλατφόρμας Ζoom (Meeting ID: 933 307 6881, Passcode: 48VxP2).

Περιοδεία σε Δραπετσώνα και Πέραμα

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά, θα περιοδεύσει αύριο, Πέμπτη:

  • Στις 10.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας.
  • Στις 12 μ., στη Μονάδα Υγείας Περάματος.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η μέρα δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε δεκάδες Κέντρα Υγείας

Από κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών σε δήμους της Αττικής
Από κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών σε δήμους της Αττικής
Σε μέρα δράσης για την αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προχωρούν σήμερα οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός, ο οποίος μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας παραμένει στο έλεος των τραγικών ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μόνιμο προσωπικό, κρατικούς πόρους, επαρκή εξοπλισμό, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται σήμερα πολύμορφες δράσεις σε Κέντρα Υγείας κι άλλες δομές ΠΦΥ η οποία εδώ και χρόνια επωμίζεται το βάρος της κρατικής υποχρηματοδότησης και της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας. Χαρακτηριστικά, μετά από όλες τις προηγούμενες περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση - μέσα στην καρδιά την πανδημίας και μπροστά στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του λαού - έκοψε άλλα 96 εκατομμύρια από την ΠΦΥ!

Στις συνθήκες της πανδημίας, το ελάχιστο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων έγινε «μπάλωμα» στις τρύπες των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδες ΠΦΥ ανέστειλαν τη λειτουργία τους και άλλες μετατράπηκαν σε δομές «μιας νόσου», ενώ και σήμερα μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση και τις κατάλληλες υποδομές. Χιλιάδες ιατρικά ραντεβού στην ΠΦΥ ακυρώνονται και χάνονται ξανά, ενώ και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς κάλυψη των αναγκών ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν κ.ο.κ.

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς πραγματοποιούν σήμερα παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες περιοχές.

Στην Αττική:

-- Στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας, στις 10 π.μ.

-- Στο ΚΥ Περάματος (πρώην ΙΚΑ Εθνάρχου Μακαρίου 7) στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Ελευσίνας, στις 9 π.μ.

-- Στο ΚΥ Περιστερίου (πρώην ΙΚΑ), στις 10 π.μ.

-- Στο ΚΥ Πατησίων (οδός Χαλκίδος), στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Ιωνίας, στις 9 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ Κεραμεικού, στις 12 το μεσημέρι.

-- Στο ΚΥ Ηλιούπολης, στη 1 μ.μ.

-- Στο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης (οδός Χανίων) στις 11 π.μ.

-- Στον Οίκο Ναύτου, στην Τερψιθέα, στις 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη:

-- Στο ΚΥ Ευόσμου, στις 8.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Θέρμης, στις 8.30 π.μ.

-- Στο τοπικό ιατρείο Βότση - ΕΟΠΥΥ στην Καλαμαριά, στις 9.30 π.μ.

Σε άλλες περιοχές:

-- Στο ΚΥ Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ), στις 9.30 π.μ.

-- Στην 7η ΔΥΠΕ (στον Εσταυρωμένο), στις 9 π.μ.

-- Στο ΚΥ Ελασσόνας στις 10 π.μ.

-- Στο ΚΥ Παλαμά στις 10π.μ.

-- Στα ΚΥ Φαρσάλων, Αγιάς και Γόννων, στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ) Λάρισας, στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Τυρνάβου, στις 11 π.μ.

-- Στο ΚΥ (πρώην ιατρεία ΠΕΔΥ) Τρικάλων, στις 10.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Καλαμπάκας, στις 11.30 π.μ.

-- Στο ΚΥ Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλέικα - Αχαΐα) στις 2.30 μ.μ.

-- Στο ΚΥ Ανατολής (Γιάννενα) στις 10 π.μ.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα κλιμακωθούν στις 16 Φλεβάρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα και αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις άλλες πόλεις.

Επικίνδυνη για τον λαό η κατάσταση και στη δημόσια ΠΦΥ

Χαρακτηριστικές είναι, στο μεταξύ, οι καθημερινές καταγγελίες από σωματεία και φορείς για τις ήδη ορατές συνέπειες από την απουσία πραγματικής ενίσχυσης της δημόσιας ΠΦΥ μέσα στην πανδημία και τη διαδικασία των εμβολιασμών.

Μεταξύ άλλων:

-- Το ΚΥ Θέρμης έχει επιλεγεί σαν εμβολιαστικό κέντρο και ταυτόχρονα εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους του δήμου Θέρμης αλλά και γειτονικών δήμων (Καλαμαριάς, Πυλαίας - Χορτιάτη, οικισμών της ΠΕ Χαλκιδικής). Εχει στην ευθύνη του Περιφερειακά Ιατρεία 13 οικισμών και επίσης του Αεροδρομίου «Μακεδονία» με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης υπάρχει αύξηση των καθυστερήσεων στα αναγκαία ιατρικά ραντεβού και τις εξετάσεις για πλήθος νοσημάτων. Σωματεία και φορείς απαιτούν να αναπληρωθούν οι 4 θέσεις γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και οι χρόνιες ελλείψεις ειδικοτήτων, να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού τα κενά, να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας με ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα κ.ά. Αντίστοιχες είναι η υποστελέχωση και οι ελλείψεις στο ΚΥ 25ης Μαρτίου, που έχει στην ευθύνη του τα 3 τοπικά ιατρεία της Καλαμαριάς.

-- Στη Θεσσαλία, τα ΚΥ Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο «φιλόδοξο» εμβολιαστικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ, αφού οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών πλησιάζουν τις 80! Για τον νομό Καρδίτσας, που έχει πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους αντιστοιχούν ένα Κέντρο Υγείας και δύο ΤΟΜΥ στην πόλη, και τα Κέντρα Υγείας σε Παλαμά, Σοφάδες, Μουζάκι, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ελάχιστες ανάγκες των κατοίκων. Στα Κέντρα Υγείας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών, ενώ το ΚΥ Καρδίτσας δεν έχει καθόλου παθολόγο, ούτε γενικό γιατρό, παρά μόνο 2 γενικούς γιατρούς μετακινούμενους από το ΚΥ Παλαμά. Το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, ενώ καλύπτει υγειονομικά ένα μεγάλο σε έκταση δήμο με πληθυσμό ευθύνης περί τις 25.000 κατοίκους με έντονο το ορεινό στοιχείο, αλλά και τη μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, στερείται βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατρο, ακτινολόγο, όσο και σε 24ωρη κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας και τραυματιοφορείς. Ταυτόχρονα και ενώ περιλαμβάνεται στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, το Κέντρο Υγείας συνεχίζει να αποδυναμώνεται, αφού γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται στο Νοσοκομείο Τρικάλων, καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό στις κλινικές COVID και τις εφημερίες γιατρών, με τη λειτουργία του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου.

-- Στα Γιάννενα, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, για περίπου 65.000 κατοίκους, λειτουργούν μόνο 3 ΤΟΜΥ. Τα 6 Κέντρα Υγείας του νομού είναι υποβαθμισμένα. Στην πόλη το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν νευρολόγο και οφθαλμίατρο. Η τραγική κατάσταση στην ΠΦΥ αποτυπώθηκε και στην τεράστια πίεση που ασκήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στα νοσοκομεία της πόλης. Το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό των ΚΥ του νομού μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία, όπως στο ΚΥ της πόλης όπου έχουν δεσμευτεί οι ελάχιστοι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ο παιδίατρος, ο ρευματολόγος και όλοι οι γιατροί των ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμά να μην υπάρχει κανένα ραντεβού σε αυτές τις ειδικότητες. Επιπλέον, στα Γιάννενα, που η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα δημιουργηθούν 20 εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχουν 3 μόνο (στο ΠΓΝΙ, στο «Χατζηκώστα» και στο ΚΥ της πόλης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις, τεράστια ταλαιπωρία ηλικιωμένων και αναβολή εμβολιασμών. Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

-- Στο Κέντρο Υγείας Λευκάδας εργάζονται μόνο δύο παθολόγοι, οι οποίοι μετακινούνται και στο νοσοκομείο, για να καλύψουν τις εκεί ελλείψεις και όπου αλλού χρειαστεί! Επίσης, υπάρχουν μόλις δύο νοσηλευτές και καμιά επισκέπτρια Υγείας, ειδικότητα κατεξοχήν για τους εμβολιασμούς, κανένας διοικητικός υπάλληλος. Αντίστοιχα στο ΚΥ Βασιλικής εργάζονται δύο μόνο γενικοί γιατροί, τρεις ανειδίκευτοι αγροτικοί, πέντε νοσηλευτές και μια επισκέπτρια Υγείας.

Τα αιτήματα

Υγειονομικοί και μαζικοί φορείς, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
Δέκα κρούσματα σε εργαζόμενους στο Μετρό

Τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - λάστιχο επικαλείται η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ

Προχτεσινή φωτογραφία από τον Ηλεκτρικό
Προχτεσινή φωτογραφία από τον Ηλεκτρικό
Δέκα εργαζόμενοι στο Μετρό βρέθηκαν θετικοί προχτές Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ («Σταθερές Συγκοινωνίες» - Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ). Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με την οποία η ΣΤΑΣΥ επικαλείται τα «υγειονομικά πρωτόκολλα», τα κρούσματα εντοπίστηκαν ύστερα από 171 μοριακούς ελέγχους σε εργαζόμενους τη Δευτέρα, ενώ θα γίνουν άλλοι 400 μοριακοί έλεγχοι σήμερα.

Το τι σημαίνει στην πράξη η τήρηση των «υγειονομικών πρωτοκόλλων», τα οποία έτσι κι αλλιώς γίνονται λάστιχο, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, αφού όπως λένε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν έχει κάνει ποτέ προληπτικά τεστ μοριακού ελέγχου - τα κάνει μόνο όταν εντοπίζονται κρούσματα, και τότε όμως ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Η συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων, άλλωστε, εντοπίστηκε ύστερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων σε κάποιους από τους εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι δέκα εργαζόμενοι είναι διαφόρων ειδικοτήτων (οδηγοί, επόπτες ελέγχου και ρυθμιστές κυκλοφορίας) και πριν από λίγες μέρες βρίσκονταν στην ίδια ομάδα εκπαίδευσης σε νέα συστήματα. Ενα βασικό ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα.

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα ότι ο καθαρισμός με ειδικά απολυμαντικά τις περισσότερες φορές περιορίζεται στο να περνάνε τα αντικείμενα με ένα πανί εμποτισμένο σε χλωρίνη, ενώ αναπάντητο μένει το ερώτημα αν απολυμαίνονται ουσιαστικά οι συρμοί κατά το χρόνο κυκλοφορίας τους.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιμένει ότι ...δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα για την προστασία των επιβατών (απολυμάνσεις, καθαρισμοί κ.ά.), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση του στόλου ώστε να μη συνωστίζονται οι επιβάτες, ενώ παραμένουν, με ευθύνη διοίκησης και κυβέρνησης, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και ανταλλακτικά.

Μια έκθεση αυτοψίας που επισήμαινε το πρόβλημα από τον περασμένο Νοέμβρη

Υπενθυμίζονται άλλωστε τα ανησυχητικά αποτελέσματα της αυτοψίας που έκαναν επόπτες Δημόσιας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, και την οποία η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και η κυβέρνηση «έκαναν γαργάρα». Πρόκειται για αυτοψία που έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Και παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής, διαπίστωνε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση "Ελληνικό" επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».

«Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».

«Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».

«Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».

«Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να πάψει κάθε προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί υγειονομικοί, αντιδρώντας στη δίωξη συναδέλφων τους για τοποθετήσεις τους σε ΜΜΕ που αφορούν τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας στην Πέλλα προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα των υγειονομικών. Ασκησαν ποινικές και υπηρεσιακές διώξεις σε βάρος των προέδρων των σωματείων των δύο νοσοκομείων (Σίμου Φωστηρόπουλου και Ελένης Σταυρουλάκη) για δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις δυσχέρειες των νοσοκομείων στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι υγειονομικοί απαίτησαν να σταματήσει κάθε δίωξη και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα για ενίσχυση του ΕΣΥ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική δίωξη γιατρού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»

Ερώτηση για τη συνδικαλιστική δίωξη του γιατρού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, σε ό,τι αφορά τόσο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και τα νοσοκομεία, διαχρονικά είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, πράγμα που έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Τα προβλήματα αυτά, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας, οξύνονται παραπέρα και αφήνουν εκτεθειμένους εργαζόμενους, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, όσο και ασθενείς.

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας η εκδικητική μετακίνηση, από το Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Σωτηρία", του γιατρού Κώστα Καταραχιά (γιατρός ακτινολόγος, επικουρικός επιμελητής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ). Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος γιατρός ενημερώθηκε πως η παράταση της σύμβασής του θα έχει ισχύ μόνο έως τον Μάρτιο του 2021 που λήγει η εντολή μετακίνησής του και όχι έως τις 31/10/2021, όπως ισχύει για όλους τους επικουρικούς μετά από πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η αναγκαστική μετακίνηση ενός ακτινολόγου σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου είναι καθαρό ότι δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως "υπηρεσιακή ανάγκη", αλλά αποτελεί δίωξη συνδικαλιστικής δράσης. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι πρόσφατα η διοίκηση του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" διέταξε ΕΔΕ ενάντια σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς του νοσοκομείου επειδή νόσησαν από Covid πάνω στο καθήκον. Ενέργεια που ουσιαστικά επιδιώκει να αποσείσει τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης για τη διασπορά της επιδημικής νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς. Στην ενέργεια αυτή οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" απάντησαν με αγωνιστική δράση, η οποία, όπως φαίνεται, ενόχλησε τη διοίκηση. Κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων οι ΕΔΕ ανακλήθηκαν, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ εμμένει στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου.

Σε μια περίοδο λοιπόν που οι προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν επιτακτική ανάγκη, που η ενίσχυση του συστήματος Υγείας όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες αυτές προσλήψεις, αλλά απολύει κιόλας γιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι αυταρχικές ενέργειες ενάντια στον γιατρό Κώστα Καταραχιά.
  • Να δοθεί παράταση θητείας έως τις 31/10/21, όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους επικουρικούς.
  • Να ανακληθεί η εκδικητική μετακίνηση και να επιστρέψει στο τμήμα του στο Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας", όπου είναι τοποθετημένος και όπου υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες για την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις όλων των εργαζομένων και να επιστρέψουν στον "Αγιο Σάββα".
  • Να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι.
  • Να πραγματοποιηθούν διορισμοί με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
  • Να διοριστούν όλοι οι υποψήφιοι γενικοί γιατροί για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019».
ΠΑΤΡΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης

Συνεχίζεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, όπου στα 17 κρούσματα των προηγούμενων ημερών χτες προστέθηκαν άλλα 9, σε νοσηλευτές διαφόρων τμημάτων. Και ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του, η αναμονή στα Επείγοντα έχει φρακάρει και στο χώρο της Βραχείας Νοσηλείας ξεκίνησε να λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο, με εργαζόμενους να πηγαινοέρχονται για να μπαλώσουν τρύπες, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα προστασίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους χρεώνει την ευθύνη και για τη διασπορά.

Προκλητικά μετατοπίζει τις δικές της ευθύνες στους υγειονομικούς «που δεν εμβολιάστηκαν», αν και μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται και εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν προλάβει να «χτίσουν» ανοσία. Χώρια που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση στο προσωπικό για τον εμβολιασμό, ενώ οι υγειονομικοί δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα που ζητούν να εμβολιαστούν, αλλά παραπέμπονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανέρχονται σε 25.000.

Σημειωτέον, δυο βδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στο νοσοκομείο έχουν διενεργηθεί στους εργαζόμενους μόνο rapid tests (χαμηλής ευαισθησίας, 60%). Στο νοσοκομείο ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής (!), ενώ μοριακός έλεγχος γίνεται «μόνο στις στενές επαφές» και ιχνηλάτηση «σε όσους είχαν μαζί βάρδια». Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται το μέτρημα των κρουσμάτων, με τους εργαζόμενους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς. Σε συνέχεια δε του εμπαιγμού τους, χτες τοποθετήθηκε ...ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι για τον έλεγχο των συνοδών και, παρά τα κρούσματα, οι μάσκες υψηλής προστασίας δεν επαρκούν για όλους.

«Τα δεκάδες περιστατικά ενδονοσοκομειακής διασποράς στο Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της υποστελέχωσης, των μετακινήσεων προσωπικού, της μετατροπής των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, ακόμα και σε εμβολιαστικά κέντρα», επισημαίνει σε καταγγελία της η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» - ΔΗΠΑΚ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Οπως εξηγεί, η κατάσταση που διαμορφώνεται «είναι αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων - λάστιχο, που προσαρμόζονται στην υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καραντίνα για υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Eίναι αποτέλεσμα της έλλειψης περιοδικού ελέγχου του προσωπικού με pcr test. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις που κατηγορούν τους υγειονομικούς για τη διασπορά διότι δήθεν δεν εμβολιάστηκαν».

Η παράταξη της ΔΗΠΑΚ διεκδικεί:

  • Εδώ και τώρα μοριακό έλεγχο όλου του προσωπικού! Περιοδικό μοριακό έλεγχο προσωπικού και ασθενών που εισάγονται, με έμφαση σε τμήματα μεγαλύτερης έκθεσης.
  • Μάσκες υψηλής προστασίας στο προσωπικό, ιδιαίτερα στα τμήματα με τη μεγαλύτερη έκθεση (ΤΕΠ, Παθολογικές, Πνευμονολογική).
  • Μοριακό αναλυτή στο νοσοκομείο, ώστε να διενεργούνται τα αναγκαία τεστ.
  • Να επαναλειτουργήσει τώρα το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε, και να αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση πρόσληψη των γιατρών που βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεων με μόνο προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή τους σε κεντρικό σχεδιασμό, πλάι στο δημόσιο σύστημα Υγείας (εμβολιασμός - τακτική παρακολούθηση ασθενών, τεστ).
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την επιτέλεση του σημαντικού ρόλου του εμβολιασμού.
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
«Ξέχασαν» να τους ενημερώσουν για το νέο ωράριο...

«Στο σκοτάδι», χωρίς καμία ενημέρωση για τη δυνατότητα νέου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους, άφησαν για τρεις μέρες τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ του Μενιδίου και του Ασπρόπυργου η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές στους δύο δήμους. Την ίδια ώρα, βέβαια, είχαν φροντίσει να δοθεί η κατάλληλη ενημέρωση στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ...

Υπενθυμίζεται ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου από τις προηγούμενες βδομάδες είχαν επιβληθεί ειδικά περιοριστικά μέτρα, βάσει των οποίων η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε από τις 6 το απόγευμα, άρα και τα καταστήματα έπρεπε να κλείνουν αντίστοιχα νωρίτερα. Με τη νέα Υπουργική Απόφαση ωστόσο, που τέθηκε σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου 30 Γενάρη, καταργούνται οι προηγούμενες ρυθμίσεις και ορίζεται κοινή ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη την Αττική από τις 9 το βράδυ. Για τρεις μέρες όμως δεν δόθηκε σχετική επίσημη ενημέρωση στους αυτοαπασχολούμενους των δύο δήμων, οι οποίοι - υπό το φόβο και των δυσβάσταχτων προστίμων - έκλειναν τα μαγαζιά τους από τις 5.30 το απόγευμα, την ίδια ώρα που μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούσαν μέχρι τις 8.

«Τη στιγμή που οι μικροί επαγγελματίες του Ασπροπύργου αγωνιούμε καθημερινά τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις μας, κυβέρνηση και δημοτική αρχή Ασπροπύργου, εκτός από το ότι δεν ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μας ενημερώσουν τι ισχύει για τα ωράρια λειτουργίας των μικρών καταστημάτων του Ασπρόπυργου», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπρόπυργου.«Ενώ έχει δημοσιευτεί ΦΕΚ με ημερομηνία Σάββατο 30 Ιανουαρίου, το οποίο καταργεί τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί σε Ασπρόπυργο και Μενίδι και ουσιαστικά εντάσσει και αυτές τις περιοχές στο καθεστώς που ισχύει για όλη την Αττική, κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει επίσημα γι' αυτήν την εξέλιξη τους κατοίκους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας».

Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου καλεί κυβέρνηση και δημοτική αρχή «να απαντήσουν τώρα για ποιο λόγο καθυστέρησαν 3 μέρες να ενημερώσουν τους μικρούς επαγγελματίες και το λαό για το τι ισχύει, και επιτέλους να πάρουν όλα τα μέτρα στήριξης που οι μικροί επαγγελματίες της πόλης μας συλλογικά διεκδικούμε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χτες Τρίτη αναρτήθηκαν σχετικές ανακοινώσεις από τις δύο δημοτικές αρχές, περιλαμβάνοντας μάλιστα διατυπώσεις που συντηρούν τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Αχαρνών αναφέρει μεν ότι για την ώρα ισχύει η νέα Υπουργική Απόφαση, ωστόσο προσθέτει ότι σε επικοινωνία του δήμου με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «η σχετική ενημέρωση ήταν πως θα υπάρξει διευκρινιστική απόφαση»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Θησαυρίζουν οι ιδιώτες στην Yγεία με τη «βούλα» ΕΕ - κυβέρνησης

Χαρακτηριστική η απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση για τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να πληρώνουν για τα διαγνωστικά τεστ σε ιδιωτικά κέντρα

Eurokinissi

Πλήρη στήριξη στα «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ κρατικών ενισχύσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου παρείχε μέσω της απάντησής της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ερώτηση αφορούσε τον εξαναγκασμό των εργαζομένων σε ατομική ανάληψη του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η επίτροπος στην απάντησή της νομιμοποίησε και την απευθείας «αιμορραγία» των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών για τεστ και εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που θησαυρίζουν αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία επιπλέον κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι αγωνιούν, αφού παραμένουν πολλαπλά εκτεθειμένοι σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ κ.α.

Κοινωνικό αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα η Υγεία

Η Ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης έχει ως εξής:

«Θέμα: Εξαναγκασμός εργαζομένων σε ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Βασικά επίκεντρα μετάδοσης της Covid-19, με ευθύνη της εργοδοσίας, είναι οι χώροι εργασίας. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ με δική τους ευθύνη και με δικό τους κόστος. Ανάλογη οικονομική "αιμορραγία" προβλέπεται για την εργατική - λαϊκή οικογένεια και στην περίπτωση κρουσμάτων παιδιών στα σχολεία.

Μάλιστα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας από τα μοριακά τεστ, αλλά εγείρεται ζήτημα ακόμα και για την όποια αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που εκδίδουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη περίπτωση των τεστ στο προσωπικό του κρουαζιερόπλοιου ''Mein Shiff''.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Στην κατεπείγουσα αναγκαιότητα να διεξάγονται όλα τα διαγνωστικά τεστ δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε χώρους δουλειάς και σχολεία όπου υπάρχουν κρούσματα;

2. Στο ότι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού για την υγεία του και θησαυρίζουν από τεστ και νοσηλείες εν μέσω πανδημίας, και στην ανάγκη να ενταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς καμία αποζημίωση προς τους ιδιώτες σε καιρό πανδημίας;

3. Για το γεγονός ότι η Υγεία, η Πρόνοια, όπως και το Φάρμακο, το εμβόλιο, δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και των εργαζομένων, για το οποία δεν πρέπει κανείς να πληρώνει;».

Υγεία - εμπόρευμα και ψίχουλα για τους πλέον εξαθλιωμένους

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη γνωστή ευρωενωσιακή ορολογία και τα αντίστοιχα «περιτυλίγματα» για... «μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων ή των ανισοτήτων», στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα Υγείας και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα για την προστασία του λαού.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Τα κράτη - μέλη είναι αρμόδια να αποφασίζουν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο βασίζονται σε μηχανισμούς της αγοράς για τη λειτουργία των συστημάτων Υγείας και την παροχή υπηρεσιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο Covid-19.

Στις 28 Οκτωβρίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο Covid-19, στην οποία καλεί τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων και σαφείς πληροφορίες για τους πολίτες. Καλεί επίσης τις τοπικές αρχές να καταρτίσουν προγράμματα διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων και συμμόρφωσης για προβλέψιμες κρίσιμες καταστάσεις, π.χ. σε σχολεία ή χώρους εργασίας.

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει ότι κάθε άτομο δικαιούται έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη. Το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων σε θεραπεία και περίθαλψη. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών - μελών για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της παροχής χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη της εφαρμογής τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απαιτούν βελτίωση της πληρότητας της υγειονομικής κάλυψης, καθώς και μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων ή των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες».

ΚΚΕ: Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του λαού

Σε σχετική ανακοίνωσή της μετά την απάντηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των διαδοχικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ στην Ελλάδα, που με απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με πετσόκομμα των κρατικών προϋπολογισμών για την Υγεία και εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους της Υγείας, τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας μετατρέπονται σε κλινικές της "μίας νόσου".

Η Επίτροπος παραπέμπει δε στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικό Δικαιωμάτων και στην ουσία ξεκαθαρίζει ότι για την ΕΕ υπάρχει μόνο "Υγεία - εμπόρευμα", με ψίχουλα για τους πλέον εξαθλιωμένους.

Απέναντι στο χρεοκοπημένο για τις λαϊκές ανάγκες, εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που συνδιαμορφώνουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, το ΚΚΕ παλεύει με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις απαιτήσεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών για: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό και μέσα προφύλαξης, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλη τη χώρα, ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές της δημόσιας ΠΦΥ. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επικίνδυνο «άλμα» με 1.261 νέα κρούσματα

Με ευθύνη της κυβέρνησης η νέα αναζωπύρωση

Σε τετραψήφιο αριθμό επέστρεψαν τα ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χτες, για πρώτη φορά μετά από αρκετές βδομάδες, αποτυπώνοντας την πολιτική που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία κ.ο.κ.

Αλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανακοινώθηκαν 1.261 νέα κρούσματα κορονοϊού. Η πληρότητα στις ΜΕΘ - παρά το σχεδόν τρίμηνο lockdown - δεν έχει πέσει κάτω από 50% και σήμερα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 244 ασθενείς, ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 5.851 και των κρουσμάτων 158.716.

Από τα νέα κρούσματα, τα 652 (51,7% του συνόλου) καταγράφηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 180 κρούσματα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά, 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 79 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 68 στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική Αττική και 3 στα νησιά.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (126) καταγράφεται μετά από πολλές μέρες και στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντοπίστηκαν επίσης 64 κρούσματα στην Αχαΐα, 43 στην Εύβοια, 39 στη Λάρισα, 38 στη Χαλκιδική, 22 στο Λασίθι, από 19 σε Κοζάνη και Κόρινθο, 16 στην Καρδίτσα, 14 στη Λακωνία, 13 στη Βοιωτία.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, από τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων (περιόδου 19 - 27 Γενάρη) από Αττική και Θεσσαλονίκη, αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά στο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, όλα στην Αττική. Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 205 (204 της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής), προκαλώντας ανησυχία, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους της «Βιοκλινικής» Πειραιά

Καθοριστική παρέμβαση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη «Βιοκλινική» Πειραιά πραγματοποίησε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία.

Υπενθυμίζεται πως η διεύθυνση προσωπικού του ομίλου «Βιοϊατρική» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της «Βιοκλινικής» Πειραιά ότι η εταιρεία αναστέλλει τη λειτουργία της κλινικής για λόγους ανακαίνισης και για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες.

«Στην ενημέρωση που έγινε» - σημειώνει το κλαδικό Σωματείο - «ζητήθηκε από τους συναδέλφους να δηλώσουν αν επιθυμούν μετακίνηση σε άλλη εταιρεία του ομίλου ή όχι. Παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει μετά την ανακαίνιση, με σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή χρήσης. Η εταιρεία, χωρίς να ενημερώσει το Σωματείο, επιχείρησε με ατομική "συζήτηση" να αποσπάσει δήλωση προθέσεων κάθε εργαζόμενου».

Το Σωματείο κινητοποιήθηκε άμεσα, πραγματοποιώντας δύο διαδοχικές παρεμβάσεις στη διοίκηση του ομίλου και οργανώνοντας συνέλευση των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης ήταν: Η δέσμευση της εταιρείας για απορρόφηση των εργαζομένων του παραρτήματος στον Πειραιά, σε μονάδες του ομίλου με τους ίδιους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που εργάζονται στη «Βιοκλινική» Πειραιά και με κριτήριο τον τόπο κατοικίας των εργαζομένων. Να διατηρηθεί η «Βιοκλινική» Πειραιά ως εργοδότης των εργαζομένων που μετακινούνται, με σκοπό να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική επιστροφής στην κλινική.

«Τα αντανακλαστικά των εργαζομένων να ενημερώσουν έγκαιρα το Σωματείο, η συνεχής παρουσία του Σωματείου στο χώρο δουλειάς και η ενότητα των εργαζομένων μάς επέτρεψαν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για διατήρηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που το αξιοποιούμε σήμερα προκειμένου να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα για διασφάλιση και διεύρυνση δικαιωμάτων, για μόνιμη σταθερή δουλειά», είναι το μήνυμα του κλαδικού Σωματείου.

«Αναβάθμιση... »

«Η δέσμευση της κυβέρνησης ήταν, και το γνωρίζετε, ότι μόνιμα θα αναβαθμίζουμε το ΕΣΥ (...) Ευχαριστώ και τους ιδιώτες δωρητές μας (...) Το Νοσοκομείο "Σωτηρία" είναι ένα από αυτά που αναβαθμίζουμε εν μέσω COVID - θυμίζω τις 50 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων». Τα παραπάνω ισχυρίστηκε προκλητικά χτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κόβοντας άλλη μια κορδέλα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», αυτήν τη φορά εγκαινιάζοντας εξοπλισμό, από δωρεά «ο οποίος εγκαταστάθηκε μόνο για την κάλυψη ασθενών με COVID-19»...

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος εκ μέρους της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»:

«Kαλούμε την κυβέρνηση, που τάχα μάχεται για τη δημόσια υγεία, να απαντήσει σε δύο ερωτήματα:

-- Γιατί δεν μονιμοποιεί τους - πάνω από το 50% του συνόλου - συμβασιούχους εργαζόμενους του νοσοκομείου, σε πολλούς από τους οποίους η σύμβασή τους λήγει τον Μάρτη;

-- Τι γίνεται σήμερα με τους χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα που δεν μπορούν να βρουν την υγεία τους, όταν και οι 8 πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι κλειστές από τον περασμένο Οκτώβρη, καθώς έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid-19;

Ακόμη και τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ, η δωρεά της Βουλής, που επικαλείται κάθε τρεις και λίγο ο υπουργός, δεν μπορούν να κρύψουν τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ που υπολείπονται σήμερα απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ στο "Σωτηρία" σήμερα είναι 8 και μειώνονται μέρα με τη μέρα. Με το ελάχιστο προσωπικό να μένει 7 ώρες στο 8ωρο "ντυμένο" με τη στολή, με ζέστη που σε πνίγει και σε εξουθενώνει. Με μεγάλο τμήμα του προσωπικού χωρίς εξειδίκευση εντατικολογίας, να μαθαίνει πάνω στη δουλειά, με φόβο και αγωνία. Αυτά είναι μόνο ένα τμήμα της "αναβάθμισης του ΕΣΥ". Κι όλα αυτά εν αναμονή του τρίτου κύματος, με τον αριθμό των κρουσμάτων να κάνουν "πάρτι" στην Αττική.

Ως εδώ με τα παραμύθια. Δεν κάνουμε πόντο πίσω από τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας του λαού και των υγειονομικών, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία».

ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΕΠ)
Σοβαρές συνέπειες από τη μεγάλη αποδυνάμωσή τους

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με έμφαση στην υποστελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που έχουν αποδυναμωθεί σε «βαθμό κακουργήματος», ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Στις 25 Γενάρη, σημείωσε, μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που αίρει μία αδικία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία είχε καθηλώσει επί δύο χρόνια, χωρίς καμία εξέλιξη, τους γιατρούς που εργάζονται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Ωστόσο, τόνισε, παραμένει το πρόβλημα με τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνολικά γιατροί και νοσηλευτές στα ΤΕΠ.

Προβλήματα που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό, όπως στα ΤΕΠ σε Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και «Ευαγγελισμό», όπου υπάρχουν από 4 κενές οργανικές θέσεις και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Πόσο μάλλον που και αυτές οι προσλήψεις να γίνονταν, δεν αρκούν 4 ή 5 γιατροί για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. «Μιλάμε για την εξόντωση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν φορτωθεί μαζί με τα επείγοντα και όλες τις υπόλοιπες ασθένειες», σημείωσε η Λ. Κανέλλη. Πρόσθεσε δε ότι οι όποιες προσλήψεις στα ΤΕΠ είναι στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μετακίνηση γιατρών από τα ΤΕΠ σε κλινικές Covid, με αποτέλεσμα να «αποδυναμώνονται τα ΤΕΠ σε βαθμό κακουργήματος». Ως παράδειγμα έφερε το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μετακινήθηκαν τρεις γιατροί στην κλινική Covid του νοσοκομείου και άλλοι δύο στην κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», που σημαίνει ότι ...«πάει το ΤΕΠ».

«Χρειαζόμαστε γιατρούς, προσλήψεις, μονιμοποίηση του προσωπικού», ανέφερε και ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να πει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει και με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης, κατά τα ...γνωστά, προσπέρασε όλα τα παραπάνω και αναφέρθηκε και πάλι σε προκηρύξεις και προσλήψεις που ...«θα» «ολοκληρωθούν το άμεσο χρονικό διάστημα». Είπε ότι «τις επόμενες ημέρες είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης μιας προκήρυξης η οποία είχα πει ότι θα αφορά 500 και πλέον γιατρούς», τελικά δε «ο αριθμός αυτός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και θα δώσουμε προτεραιότητα στα ΤΕΠ σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τα μονοπώλια του Φαρμάκου πλουτίζουν με δημόσιο χρήμα

Τα εμβόλια κατευθύνονται στις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες

Επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησαν οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V»

Associated Press

Επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησαν οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V»
Ξεπέρασαν τα 104 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 χτες, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 2,250 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα συνεχίζεται η «κούρσα» των εμβολιασμών, με το ρυθμό που επιβάλλουν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός.

Το στόχο για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε χτεσινή της συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ενώ αυτός κινείται με αργό ρυθμό, κάτι που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ουσιαστικά διευκολύνει τον κορονοϊό να μεταλλάσσεται.

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι ενδιαφέρθηκαν για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 αφότου τα κράτη έδωσαν δημόσιο χρήμα και εγγυήθηκαν τα επιχειρηματικά κέρδη. Ως ΕΕ «επενδύσαμε 2,7 δισ. ευρώ για να αυξήσουμε τις ικανότητες ανάπτυξης εμβολίων των εταιρειών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό ρίσκο. Χάρη σε αυτά τα χρήματα, η παρασκευή (εμβολίων) ήταν ήδη διαθέσιμη τον Δεκέμβρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τεράστια κέρδη από την πώληση εμβολίων επιβεβαίωσε χτες η «Pfizer», η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος από το εμβόλιο που ανέπτυξε μαζί με τη γερμανική «BioNTech».

Επαφές για το ρωσικό εμβόλιο

O Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χτες ότι θα υπάρξουν «δύσκολες βδομάδες έλλειψης εμβολίων» κατά το πρώτο τρίμηνο έως τον Απρίλη. Η παραγωγή εμβολίων «δεν θα επιταχυνθεί άλλο, οι κατασκευαστές το έχουν καταστήσει σαφές», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός στη χρήση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα στη Γερμανία, σε περίπτωση έγκρισής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Εάν ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε, τότε φυσικά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας», είπε.

Χτες η Ουγγαρία, η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρήγγειλε το ρωσικό εμβόλιο, αναμενόταν να λάβει την πρώτη παρτίδα, 40.000 δόσεων - που επαρκούν για 20.000 εμβολιασμούς - του «Sputnik V», σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Πέτερ Σιτζάρτο.

Επίσης χτες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών για το «Sputnik V», με ανάλυση δεδομένων από περίπου 20.000 εθελοντές. Το εμβόλιο έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα έναντι συμπτωματικού κορονοϊού, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, και μικρές παρενέργειες. Οι δοκιμές τελικού σταδίου συνεχίζονται, με στόχο να συμμετάσχουν περίπου 40.000 εθελοντές.

Οι παρασκευαστές του «Sputnik V» ξεκίνησαν επαφές με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «IDT Biologika» στο κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραγωγής του, μετέδωσε το δίκτυο MDR, επικαλούμενο πηγές από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 77 χώρες ή περιοχές του κόσμου πάνω από 101 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα σε περίπου δύο μήνες από τότε που ξεκίνησαν, αρχές Δεκέμβρη, οι πρώτες εκστρατείες εμβολιασμού. Ωστόσο, το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο εμβολιασμός.

Τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, οι χώρες με υψηλό εισόδημα (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα), με μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν το 65% των δόσεων που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο. Εκτός του Ισραήλ, πρόκειται ουσιαστικά για τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και του Περσικού Κόλπου. Στην πρώτη γραμμή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (9,8 εκατ. δόσεις στο 13,7% του πληθυσμού), οι ΗΠΑ (32,2 εκατ. δόσεις, 7,9%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,4 εκατ. δόσεις), ακόμα και η Σερβία (6,2%).

Στην ΕΕ, 12,7 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί στο 2,3% του πληθυσμού. Η Κίνα και η Ινδία έχουν χορηγήσει 24 εκατ. και 4 εκατ. δόσεις αντίστοιχα, αλλά υστερούν ως προς το ποσοστό του πληθυσμού τους. Σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Αυστραλία, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ