Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι!

Ελένη ΜΠΑΚΙΡΛΗ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ

Στα δίκαια αιτήματα που θέτει στην πρώτη γραμμή ο αγώνας όλων των υγειονομικών περιλαμβάνεται και αυτό της αναγκαίας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων.

Αυτήν τη στιγμή, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 16.000, δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου των εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνέχεια σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους, αν υπολογίσουμε τις συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 30.000, το 2018 δεν έγινε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη.

Αυτό που παρατηρείται στον Τουρισμό, με τις 14 διαφορετικές συμβάσεις «ευελιξίας», ως ένα σημείο συμβαίνει και στο δημόσιο σύστημα Υγείας: Εργαζόμενοι ΣΟΧ, επικουρικοί του COVID, ΟΑΕΔίτες, επικουρικοί που προσλήφθηκαν πριν από τον COVID, συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ, μαθητεία, εργολαβικοί και τώρα τελευταία οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές...

Ο κατακερματισμός και ο «κοινωνικός αυτοματισμός» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις, δίνοντας κάθε φορά παρατάσεις σε διαφορετική μερίδα εργαζομένων, επιδιώκουν εκτός των άλλων να φέρουν τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλον. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που πέρασε, έδωσε 1 χρόνο παράταση, αλλά με κάποια «ψιλά γράμματα» πάνω στα οποία πατούν οι διοικητές των νοσοκομείων για επικουρικούς σε σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, αφού τους δίνεται η επιλογή να προχωρήσουν αν θέλουν σε εργολάβους. Παράδειγμα στο Νοσοκομείο Νάουσας, ο διοικητής ανακοίνωσε στην παρέμβαση που έκαναν οι εργαζόμενοι ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμό σε εργολαβία.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι όλο αυτό εντάσσεται στην πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις, όπου η μισθοδοσία των εργαζομένων θα εντάσσεται στη χασούρα ή το κέρδος τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, που δεν είναι αμιγώς δημόσιο, ο πρόεδρος της διοίκησης στη συνάντηση με το σωματείο, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι επικουρικοί, άρα ίσως να γίνουν και απολύσεις, αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του νοσοκομείου που μειώθηκαν λόγω της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Ολοι αυτοί οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλούνται χωρίς εξειδίκευση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και μόλις αποκτήσουν εμπειρία οδηγούνται στην απόλυση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ διαχρονικά ακολουθούν την ίδια πολιτική, που είναι κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα επιμένει στη μοριοδότηση αυτών των εργαζομένων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι οι περισσότεροι οδηγούνται σε απόλυση.

Μεγάλες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ που από τη μια χτυπούν την πλάτη στους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά από την άλλη δεν τους δέχονται στα σωματεία και κυρίως γυρνούν την πλάτη στη συμμετοχή τους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Οι υγειονομικοί του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παλεύουμε στο πλευρό τους, χωρίς διαχωρισμούς και κόκκινες γραμμές. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα που κρατάει σε ομηρία ανθρώπινες ζωές.

Για τη Θεσσαλονίκη καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις 13/10 στο συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κλιμακώνουμε με την απεργία στις 15 Οκτώβρη με προσυγκέντρωση των υγειονομικών στην 3η και 4η ΥΠΕ, στις 10 π.μ. και κεντρική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ.

Ενα μήνα με κρούσματα στο ΚΥΤ Σάμου... μέχρι να φτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Σταμάτης ΦΙΛΙΠΠΗΣ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στη δημόσια Υγεία, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, επικίνδυνη και μόνο με οργανωμένο αγώνα μπορεί να αλλάξει.

Στο Νοσοκομείο Σάμου δεν υπάρχουν ούτε γιατροί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και οι ανάγκες «καλύπτονται» από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και ειδικευόμενους. Υπάρχει μόνο μια πνευμονολόγος, ενώ δεν υπάρχει καν Πνευμονολογική κλινική. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχουν μόλις 6 κλίνες, αλλά το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί μόνο για τις μισές. Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, ένας χειριστής στη βάρδια καλείται να καλύψει εκτός από τα τακτικά ραντεβού, τα έκτακτα, τα ύποπτα για Covid, το φορητό μηχάνημα για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και τα χειρουργεία.

Εδώ και τρεις μήνες οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε υγειονομικό υλικό, κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι τα γάντια που δεν υπάρχουν καν στο νοσοκομείο, οι μάσκες ασφαλείας, αλλά και οι απλές χειρουργικές μάσκες, καθώς και στολές προστασίας.

Εδώ και δύο χρόνια η Παιδιατρική κλινική λειτουργεί μόνο με μία παιδίατρο. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες. Η Μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες και με κλήσεις από το σπίτι σε περιπτώσεις μεγάλου φόρτου εργασίας.

Το προσωπικό καθαριότητας είναι λιγότερο απ' ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενώ οι απαιτήσεις λόγω κορονοϊού έχουν αυξηθεί, διοικήσεις και ΥΠΕ ετοιμάζονται να κάνουν πάσα την καθαριότητα στους εργολάβους.

Κι όλα αυτά συνοδεύονται με την καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Εκατοντάδες είναι οι μέρες κανονικής άδειας και ρεπό που οφείλει η διοίκηση στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Μέρες άδειας που σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται από το 2017 και η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι για να πάρουμε «άδεια περασμένων ετών πρέπει να δώσει νομική συμβουλή η 2η ΥΠΕ».

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στην κυριολεξία από τις κυβερνήσεις στην πλαγιά ενός βουνού στο Βαθύ της Σάμου, χωρίς καμία φροντίδα, ουσιαστικά δίχως καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόλις με έναν γιατρό και δύο νοσηλευτές. Η Κινητή Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από έναν οδηγό και μια νοσηλεύτρια, λειτούργησε λίγες μέρες μόνο στο νησί, ενώ πολλά κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά μέσα στο ΚΥΤ.

Παρ' όλα αυτά μόλις την περασμένη Πέμπτη κατέφθασε στο νησί - ύστερα από δεκάδες αιτήματα φορέων - κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει δειγματοληψίες στον ντόπιο πληθυσμό και στον πληθυσμό του ΚΥΤ. Το ΔΣ του Συλλόγου μας ζήτησε συνάντηση με τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ της Σάμου, ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον σύλλογο εάν δεν πάρει άδεια από τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που αγωνιούν και νιώθουν ανασφάλεια να συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13/10 και στις 15 Οκτώβρη καλούμε τους υγειονομικούς στη προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου και στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική που ρημάζει την υγεία και τη ζωή του λαού

Μαχόμενοι υγειονομικοί, εκλεγμένοι συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μπροστά στην απεργία στο Δημόσιο στις 15 Οκτώβρη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που δίνουν τη μάχη με την πανδημία αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις και άθλιες εργασιακές σχέσεις, να μετατρέψουν την οργή τους σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική που ρημάζει την υγεία και τη ζωή του λαού, απευθύνουν σωματεία και αγωνιστές υγειονομικοί μπροστά στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της Πέμπτης 15 Οκτώβρη.

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης, ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας» του ΕΣΥ γκρεμίζεται και πάλι με πάταγο απ' την πραγματικότητα που διαμορφώνει η χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης.

Για όλα τα παραπάνω και για τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ώστε να προσφέρει απολύτως δωρεάν και υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι αποκατάσταση για όλες τις νόσους, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μαχόμενοι υγειονομικοί, πρόεδροι και άλλοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντί για μέτρα προστασίας του λαού, στηρίζουν τους ιδιωτικούς ομίλους και την εμπορευματοποίηση

Μανώλης ΒΑΡΔΑΒΑΚΗΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο»

Παρά τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, με επίκεντρο την Αττική, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, με προτεραιότητα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τις σχολές, αλλά συνεχίζει «να κουνάει το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία, προσπαθώντας να τους μεταθέσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την «προσαρμογή» των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, τη στελέχωση και αξιοποίηση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και την επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να ενισχύσει την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται και στην έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» - είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της αύξησης της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ιδιωτικές ΜΕΘ και της ανάθεσης του μοριακού ελέγχου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - αλλά και για να προωθήσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως προβλέπεται και στον πρόσφατο νόμο για την «αξιολόγηση» των μονάδων Υγείας.

Αν και οι ίδιοι ομολογούν ότι ιδιαίτερα σε επίπεδο Αττικής, «ασκούνται αυξημένες πιέσεις στις ΜΕΘ», αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες για να «ανοίξουν» νέες ΜΕΘ, προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις νοσηλευτών για ένα μήνα (!) από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως προκύπτει από το απαράδεκτο έγγραφο της 1ης ΥΠΕ ή αλλάζουν χαρακτήρα σε ήδη υπάρχουσες ΜΕΘ, αφαιρώντας κρεβάτια από την αντιμετώπιση άλλων επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή ασθενειών και ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να αξιοποιούν την πανδημία και την οικονομική κρίση που τη συνοδεύει, για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για τις απλήρωτες υπερωρίες.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, ξεκινώντας από το πανεργατικό συλλαλητήριο την Τρίτη 13 Οκτώβρη και την 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία την Πέμπτη 15 Οκτώβρη.

Το ψέμα για «λειτουργία του ΕΣΥ στο 100%» έχει κοντά ποδάρια...

Δημήτρης ΒΡΥΣΑΛΗΣ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα κάνει λόγο προκλητικά για δήθεν «πλήρη λειτουργία στο 100% του συστήματος Υγείας», λέει ότι χειρουργεία δεν αναβάλλονται, μιλάει για επάρκεια σε δυναμικό, υλικά, εξοπλισμό, ισχυρίζεται ότι όλα γίνονται όταν και όπως πρέπει...

Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα!

  • Μόνο στο ΠΑΓΝΗ η λίστα χειρουργείων είναι 5.500 ασθενείς, σε όλη την Κρήτη πάνω από 10.500.
  • Για μια απλή αιμοληψία με παραπεμπτικό από ιδιώτη γιατρό, πρέπει να κλείσεις ραντεβού που μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα. Στο ιατρείο ύπνου η αναμονή είναι πάνω από 2 χρόνια και δεν κλείνονται νέα ραντεβού. Είναι στελεχωμένο με μια νοσηλεύτρια επικουρική και άλλη μια που κάνει βάρδιες και στη ΜΕΘ.
  • Τα γάντια και οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Εργαζόμενοι πληρώνουν για τα γάντια, άλλοι τα πλένουν. Μάσκες χρησιμοποιούνται μέχρι και 2 μέρες, ενώ στους εργάτες δεν δίνονται καν.
  • Συνωστισμός και πολύωρη αναμονή παρατηρούνται κάθε πρωτομηνιά στο χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, ενώ συχνά η αναμονή βαίνει άκαρπη, αφού τα ραντεβού των επόμενων μηνών εξαντλούνται σε 1-2 ώρες.
  • Εκατοντάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους.
  • Τα παιδιά που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στο ΤΕΠ-COVID των ενηλίκων, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα παιδιατρικό, καθώς ο αριθμός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δύο ΤΕΠ. Εξετάζονται από τον ίδιο γιατρό που εφημερεύει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, ο οποίος - αφού εφαρμόσει τα απαραίτητα MAΠ κι εξετάσει το ύποπτο παιδί στο χώρο όπου εκτιμώνται και οι ύποπτοι ενήλικες - επιστρέφει στο παιδιατρικό ΤΕΠ, συνεχίζοντας την εξέταση άλλων επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών...
  • Γιατροί από τμήματα όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται και να εφημερεύουν και στα τμήματά τους. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, οι μετακινήσεις αυτές προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των περισσοτέρων τμημάτων. Επίσης, η παράλληλη απασχόληση των γιατρών τόσο του παθολογικού τομέα όσο και του ΤΕΠ στα τμήματα COVID αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση που κάποιος γιατρός προσβληθεί από τον ιό, παρά την εφαρμογή του πλήρους εξοπλισμού ΜΑΠ. Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, ώστε ειδικά αυτοί οι γιατροί να ελέγχονται περιοδικά με μοριακά τεστ.
  • Στο ΠΑΓΝΗ δεν ελέγχονται με μοριακό τεστ όλοι οι ασθενείς πριν εισαχθούν στην Ψυχιατρική Κλινική και δεν υπάρχει ειδικός θάλαμος απομόνωσης οξέων περιστατικών, ούτε στην κλινική ούτε στα ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε ευθύνη να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Καλούμε τους υγειονομικούς του Ηρακλείου στις κινητοποιήσεις στις 13 και στις 15 Οκτώβρη.

Συνεχίζεται η διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς

Επιβεβαιώνονται οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας

Τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται «λάστιχο», επιβεβαιώνουν τα κρούσματα που εμφανίζονται καθημερινά και ο τρόπος διαχείρισής τους από τις επιχειρήσεις.

«Η μεγαλύτερη διασπορά είναι μέσα στους χώρους εργασίας», αναγκάστηκε να παραδεχθεί την Παρασκευή μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Οπως ανέφερε, βλέπουμε «πάρα πολλά κρούσματα» σε αυτούς τους χώρους, χωρίς ωστόσο να θίξει το ζήτημα της έλλειψης μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, όπως και της διαχείρισης των κρουσμάτων με τα πρωτόκολλα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας.

Το κουρέλιασμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μια ακόμα περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Παρότι η ύπαρξη κρούσματος σε εργαζόμενη στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι το κατάστημα λειτούργησε κανονικά τόσο την ίδια όσο και την επόμενη μέρα. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου ήρθαν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του καταστήματος, διεκδικώντας να υπάρξει ενημέρωση, να γίνουν τεστ σε όλους με ευθύνη της επιχείρησης και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη απολύμανση. Η μόνη απάντηση που πήραν ωστόσο ήταν να τους παραπέμψουν... στα κεντρικά της εταιρείας. Το Εργατικό Κέντρο προχώρησε την Παρασκευή σε εξόρμηση και συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν είναι υπεύθυνοι για την έξαρση της πανδημίας, ευθύνη έχει η κυβέρνηση που πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Συρροή κρουσμάτων καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια ακόμα επιχείρηση στον κλάδο των Τροφίμων. Συγκεκριμένα, 13 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο τμήμα παραγωγής στην εταιρεία μπαχαρικών «Ηλιος» στου Ρέντη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γιατρός Εργασίας της επιχείρησης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, προκύπτει ότι ενώ το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε το Σάββατο και τη Δευτέρα αυτό ήταν γνωστό στην επιχείρηση, η λειτουργία της συνεχίστηκε κανονικά τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ τα τεστ στους εργαζόμενους ξεκίνησαν την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, καταγγελίες από εργαζόμενους για την αύξηση των κρουσμάτων στις επιχειρήσεις του κλάδου, την προσπάθεια της εργοδοσίας να τα αποσιωπήσει και την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων δέχεται ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εργαζόμενοι κατήγγειλαν στο σωματείο πως στο πολυκατάστημα «HONDOS CENTER» στην Ομόνοια, ενώ υπάρχουν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα μόνα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία είναι «η θερμομέτρηση στους εργαζόμενους και η σύσταση να είναι προσεκτικοί»... Σε παρέμβαση του Συλλόγου στη διεύθυνση του πολυκαταστήματος, εκπρόσωπος της εργοδοσίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο κρουσμάτων και ισχυρίστηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ! Ο Σύλλογος διεκδικεί «να γίνουν άμεσα και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του πολυκαταστήματος και να παρθούν επιπλέον μέτρα ατομικής προστασίας και προστασίας των ευπαθών ομάδων». Στην κατεύθυνση αυτή, με εξόρμηση στους εργαζόμενους απηύθυνε κάλεσμα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Αύξηση - ρεκόρ στα νέα κρούσματα παγκοσμίως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με 338.779 κρούσματα σε 24 ώρες.

Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 5.514 και επίσημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,05 εκατ.

Η Ινδία ανέφερε 78.524 νέες μολύνσεις. Ακολουθούν η Βραζιλία με 41.906 και οι ΗΠΑ με 38.904 νέα κρούσματα.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 330.340 στις 2 Οκτώβρη και το ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, 12.393, στις 17 Απρίλη.

Παράλληλα, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χ. Χ. Κλούγκε, προειδοποίησε πως ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Ολλανδία, Ρωσία, Βέλγιο κ.ά. καταγράφουν τώρα περισσότερα νέα κρούσματα από ό,τι στην κορύφωση του πρώτου κύματος. Η εξάπλωση του κορονοϊού θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω από την εποχική γρίπη, δημιουργώντας μια «διπλή επιδημία» και κατακλύζοντας τα νοσοκομεία.

391 νέα κρούσματα, 98 διασωληνωμένοι

Αλλα 391 κρούσματα κορονοϊού, σε 39 Περιφερειακές Ενότητες στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να είναι 21.772.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και το σύνολο των θανόντων ανήλθε σε 431.

Στο μεταξύ, αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 98.

Από τα νέα κρούσματα τα 40 είναι εισαγόμενα (36 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου, 4 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο), 161 εντοπίζονται στην Αττική, 25 στη Θεσσαλονίκη, από 23 σε Κοζάνη και Γιάννενα, από 11 σε Αιτωλοακαρνανία και Κορινθία, 9 στην Εύβοια, από 8 σε Ηλεία και Αχαΐα, 7 στη Λάρισα, από 5 σε Λέσβο, Πέλλα και Σάμο. Τα υπόλοιπα καταμερίζονται σε μια σειρά νομούς της χώρας, ενώ 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο Χάρτης... ξαναπρόδωσε το σύστημα της μιας νόσου

Την ίδια ώρα που οι ελλείψεις στα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού παραμένουν παντού «στο κόκκινο» (δημόσιο σύστημα Υγείας, εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία κ.ο.κ.), η κυβέρνηση σε μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρουσίασε την Παρασκευή το λεγόμενο «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας» από τον κορονοϊό, επικαλούμενη «το κενό στον άμεσο εντοπισμό της πληροφορίας».

Ο συγκεκριμένος χάρτης, διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, περιλαμβάνει 4 επίπεδα (ετοιμότητα, επιτήρηση, αυξημένη επιτήρηση, αυξημένου κινδύνου) «προληπτικών μέτρων και κανόνων» για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την ανάλυση μιας σειράς κριτηρίων. Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 μέρες ή και συχνότερα αν επιβάλλεται. Μέχρι στιγμής, 26 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο 1ο επίπεδο (ετοιμότητα), 25 στο 2ο (επιτήρηση) και 23 στο 3ο (αυξημένη επιτήρηση), ενώ σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της κυβέρνησης, καμία ΠΕ δεν βρίσκεται στο 4ο επίπεδο (αυξημένου κινδύνου).

Στην ουσία του ζητήματος, βέβαια, τα μέτρα που προβλέπονται στα διάφορα επίπεδα του Χάρτη επιβεβαιώνουν ότι από αυτά απουσιάζουν τα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού. Χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τάχα «το ΕΣΥ δεν θα αναστείλει καμία ιατρική πράξη και θα λειτουργεί στο 100% όπως και στο πρώτο κύμα», στα μέτρα που προβλέπονται στο επίπεδο 3 (όπου ήδη βρίσκονται η Αττική και άλλες 22 Περιφερειακές Ενότητες), αναφέρεται η αναβολή μέχρι και κατά 50% των προγραμματισμένων χειρουργείων, ενώ στο επίπεδο 4 η αναβολή φτάνει στο 60%.

Επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ο υφυπουργός Υγείας, σε σχετική ερώτηση ισχυρίστηκε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας «σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία που αφορούσαν χρόνια περιστατικά κι όχι επείγοντα», όπως και ότι «ο αριθμός των χειρουργείων μειώνεται για την αποφυγή του συγχρωτισμού και να διασφαλίσουμε την υγεία των νοσηλευόμενων», που θα μένουν χωρίς χειρουργείο!

Ανησυχητική παραμένει και η κατάσταση με τις ΜΕΘ: Στην Αττική, παρά την πρακτική της κυβέρνησης να αρπάζει κλίνες ΜΕΘ από άλλες νόσους (τροχαία, εμφράγματα κ.λπ.) και να μετακινεί προσωπικό από άλλες ΜΕΘ ή τμήματα, είναι κατειλημμένο το 70% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ενώ τα εναπομείναντα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό είναι μόλις 38. Κι αυτό όταν την Παρασκευή ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 98 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ