Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής

Από την Τρίτη ξεκίνησε η πυρκαγιά στην περιοχή, καίγοντας σπίτια, εγκαταστάσεις, ζώα και δασική έκταση και απειλώντας ολόκληρους οικισμούς

Eurokinissi

Στις φλόγες τυλίχτηκε τις προηγούμενες μέρες η Πάρνηθα, με τη φωτιά να καταστρέφει στρέμματα δάσους, να κατακαίει σπίτια, να σκοτώνει στο πέρασμά της ζώα, να απειλεί ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις...

Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη δυτική μεριά της Πάρνηθας από τη Μονή Κλειστών, περικύκλωσε τη Χασιά και προχώρησε προς τις περιοχές Πανόραμα και Γεννηματά 2. Μπήκε σε αυλές σπιτιών, έκαψε σπίτια, ταβέρνες, ελιές, υλικά σε μάντρα για σκαλωσιές κ.ά. Επεκτάθηκε τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης έκαιγε στην Πάρνηθα. Κι όμως: Η κυβέρνηση και διάφοροι παρατρεχάμενοι «ανακάλυψαν» ότι η φωτιά καίει στην Πάρνηθα... την Τετάρτη, μιλώντας μάλιστα και τότε ξεδιάντροπα για προσπάθεια να σωθεί ο «πυρήνας» του Εθνικού Δρυμού.

Ηδη από το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθυνόταν προς το Πανόραμα στα Ανω Λιόσια. Το μεσημέρι μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στη Μονή Κλειστών, εκεί απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά την Τρίτη και την ίδια στιγμή η φωτιά πέρασε στα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Αη Γιάννη τον Ρώσο στο Μενίδι, προκαλώντας ζημιές. Φωτιά ξέσπασε και στο Ολυμπιακό Χωριό, φτάνοντας μέχρι το στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης υπήρξε μια τεράστια αναζωπύρωση πάνω από την Αγία Παρασκευή, σε μια ρεματιά παράλληλα με τη λεωφόρο Πάρνηθος, με δύο κατευθύνσεις, μία μέσα στην Αγία Παρασκευή και μία προς Θρακομακεδόνες, όπου τελικά δεν έφτασε, καθώς στη συνέχεια άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου. Μόνο όταν χάραξε άρχισε η ρίψη από τα εναέρια μέσα, περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς που έκαιγε στον ορεινό όγκο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας στο ύψωμα Αέρας, δίπλα στην τοποθεσία Κεραμίδι.

Την ίδια μέρα, φωτιές ξέσπαγαν και στη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου, στον Αυλώνα.

Αστικό κράτος επιλεκτικά και επιτελικά... απόν

Για άλλη μια φορά, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε άμεσο κίνδυνο μπήκαν ζωές και σπίτια λαϊκών οικογενειών, ενώ ο πολύτιμος πνεύμονας της Αττικής δέχτηκε άλλο ένα σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με αποκλειστική διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως κόστος τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τη φωτιά. Την ίδια ώρα ανοίγουν «δρόμους» για την ιδιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και τα επιχειρηματικά σχέδια για τη «διαχείριση» των δασών.

Αποδεκατισμένες η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, χωρίς κανέναν συντονισμό.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια και επικαλούνται το «έργο» τους στην αναβάθμιση τάχα της πρόληψης, αρκεί να δει την κατάσταση που υπάρχει στο Δασαρχείο Πάρνηθας. Εκεί όπου για την προστασία του πιο ζωτικού πνεύμονα του Λεκανοπεδίου εργάζονται ...0 δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και τη φροντίδα 350.000 στρεμμάτων δάσους, από τα οποία τα 258.000 βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και 38.000 αποτελούν τον πυρήνα του!

Για ακόμη μια φορά η... πρόληψη είναι το «τρεχάτε ποδαράκια μου», κι αυτό πάλι χωρίς κανένα σχέδιο, με τους κατοίκους να έρχονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μπλόκα της αστυνομίας δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το αν και πότε έπρεπε να κόψουν την κυκλοφορία και αν την έκοβαν δεν υπήρχε καμιά κατεύθυνση προς τα πού έπρεπε να κινηθούν τα οχήματα. Εθελοντές ενημέρωσαν μπλόκα αν ο δρόμος περνάει ή όχι...

Καμένο στο καμένο...

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα της επιλεκτικής «ανικανότητας» του αστικού κράτους έχει τραγικά αποτελέσματα: Από το 2007 μέχρι τις 23 Αυγούστου 2023, καταγράφονται πάνω από 64.000 καμένα στρέμματα δάσους, εκ των οποίων τα 32.000 στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών... «Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS, η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Ορος Πάρνηθα», αναφέρεται.

Στην αναφορά σημειώνεται ότι «ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννηση του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μεικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, η καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Πάρνηθα είχε καταστρέψει 25.000 από τα 258.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού.

Πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια, το 2013 έπιασε φωτιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία άφησε πίσω μεγάλες καταστροφές στο δάσος, 10 κατεστραμμένα σπίτια, ενώ είχαν απειληθεί και οικισμοί.

Η προτελευταία πράξη στο έγκλημα διαρκείας στην περιοχή γράφτηκε στις 3 Αυγούστου 2021, με σκηνές αποκάλυψης να καταγράφονται λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Δάση, δασικές εκτάσεις, πλατείες, πάρκα έγιναν στάχτη.

Ενα έγκλημα διαρκείας λόγω της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις...

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, της μάχης και της διεκδίκησης οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Απέναντι σε ένα κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το περιβάλλον, η λαϊκή πρωτοβουλία την ώρα της ανάγκης είναι αυτή που τελικά σώζει ό,τι μπορεί να σωθεί, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Μπροστά στο νέο έγκλημα στην Πάρνηθα, εκατοντάδες άνθρωποι, είτε κάτοικοι που έβλεπαν να απειλούνται οι κόποι μιας ζωής, είτε επαγγελματίες που έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους, είτε άνθρωποι που δεν μπορούν απλά να είναι θεατές όταν η φωτιά συνεχίζει αδιάκοπα το καταστροφικό της έργο, έκαναν πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Δίπλα και μαζί με τους αποκαμωμένους πυροσβέστες, συνέχιζαν με κίνδυνο της ζωής τους να δίνουν τη μάχη για να σωθούν και των άλλων οι ζωές και οι περιουσίες. Απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παρθούν όλα τα μέτρα, όπως με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη κάτοικοι και φορείς του Μενιδίου στο δημαρχείο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Μεγάλη ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς, δίνοντας και πάλι το «παρών» στη μάχη για την προστασία της περιουσίας του λαού.


Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Χασιά, την Τρίτη, μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν ραντεβού μέσα στο χωριό. Εκεί, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής, και τον Γιάννη Πρωτούλη, επίσης μέλος του ΠΓ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχημάτισαν ομάδες οι οποίες συνέβαλαν άμεσα στο έργο της κατάσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική αλλά και σε επικοινωνία με τους κατοίκους, τους οποίους βοηθούσαν όπου ήταν δυνατόν. Στη διάρκεια της μέρας κατέφτασαν κι άλλα μέλη του ΚΚΕ, που σχημάτιζαν νέες ομάδες και συμμετείχαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Τα στελέχη του Κόμματος προχώρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης σε δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς και άλλους φορείς, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, καλώντας σε ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς και αναδεικνύοντας τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Και την Τετάρτη, από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονταν στην περιοχή, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρή Χιώνη, Κύριλλο Παπασταύρου και Γιάννη Πρωτούλη. Στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Πάρνηθα, σχηματίζονταν ομάδες και συνέδραμαν όπου χρειάζονταν, σβήνοντας μικροεστίες, κάνοντας εργασίες αποτροπής αναζωπυρώσεων και βοηθώντας κατοίκους όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ παρέμειναν και το βράδυ σε επιφυλακή.

Με δημόσιες παρεμβάσεις και διαβήματα, το ΚΚΕ δεν σταμάτησε στιγμή να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτικά, ο Θ. Χιώνης από το μεσημέρι της Τετάρτης κατήγγειλε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση της φωτιάς είναι ελάχιστα και κάλεσε «έστω και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για να σταλούν στο μέτωπο μέσα στην Πάρνηθα όλα τα αναγκαία μέσα, για να σταματήσει η φωτιά».

Σε μια από τις πολλοστές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε την Τετάρτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα και θυμίζοντάς του ότι αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει το Κόμμα και την προηγούμενη μέρα...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήταν αλλεπάλληλες οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και προς τη σημερινή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την πυροπροστασία της Πάρνηθας. Το Κόμμα κατέθεσε προς την κυβέρνηση δύο σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή για την προστασία της Πάρνηθας: Στις 14 Ιουλίου 2023, ζητώντας μέτρα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και καταγγέλλοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, καθώς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα αναγκαία έργα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις υποδομές (δίκτυα κρουνών, υδατοδεξαμενών, στελέχωση πυροφυλακείων κ.λπ.), ενώ ανάλογη Ερώτηση είχε καταθέσει και στις 24 Μαΐου 2022. Οι αρμόδιοι υπουργοί απαντούσαν με τα γνωστά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού...

ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Η οργή για το έγκλημα και τους ενόχους να γίνει δύναμη αγώνα!

Αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση

Ο Δ. Καραγκούνης
Ο Δ. Καραγκούνης
Εκ μέρους του Ελληνικού Πολιτιστικού και Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής χαιρετισμό απηύθυνε ο Μαξίμ Αμπντούλ Μαλάκ, μέλος του ΔΣ: «Οσοι είμαστε σήμερα εδώ, αλλά και εκατοντάδες άλλοι, δηλώνουμε ότι τα βουνά και τα δάση είναι λαϊκή περιουσία. Τώρα να πάρουν μέτρα πρόληψης και προστασίας. Να μη διανοηθούν μπίζνες στα καμένα. Να κριθούν αναδασωτέα άμεσα.

Οσοι είμαστε σήμερα εδώ, μοιραζόμαστε την ίδια οργή απέναντι σε αυτό το έγκλημα που εξελίσσεται στην Πάρνηθα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Βοιωτία αυτές τις μέρες, στη Ρόδο και τα Δερβενοχώρια στην αρχή του καλοκαιριού, τόσα και τόσα άλλα μέρη που γίνονται στάχτη κάθε χρόνο. Μοιραζόμαστε τον ίδιο αγώνα να σώσουμε από τις φλόγες τούς κόπους μιας ζωής των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες, τα σπίτια και τα ζώα μας.

Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία και οργή για την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου, των βουνών και των δασών, που κάθε φορά βρίσκονται παρατημένα στην τύχη τους».

Οπως είπε ο Μ. Α. Μαλάκ, «με αφορμή το συλλαλητήριο ξεκίνησε μια σημαντική πρωτοβουλία από τρεις συλλόγους, τον ΣΕΟ Αθήνας, τον ΟΦΟΝ Νίκαιας και τον ΠΟΣ Πετρούπολης να καλέσουν και άλλους ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους να συμμετάσχουν σήμερα. Η ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμα δείχνει τη διάθεση πολλών από εμάς να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα βουνά και τα δάση, τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο Στ. Σταθουλόπουλος
Ο Στ. Σταθουλόπουλος
Οι περισσότεροι από εμάς που μεγαλώσαμε σε αυτήν την πόλη κάναμε τα πρώτα μας πεζοπορικά βήματα σε αυτό το βουνό, την Πάρνηθα. Δεν υπάρχει μέλος ορειβατικού συλλόγου στην Αττική που να μην έχει επισκεφτεί με τον σύλλογό του αυτό το βουνό. Που να μην έχει περπατήσει τα μονοπάτια του, να μην έχει θαυμάσει τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας του, να μην έχει θαυμάσει τη θέα και τη δροσιά που προσφέρει.

Οπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η συναισθηματική μας φόρτιση είναι μεγάλη. Οπως μεγάλη είναι και η οργή μας, και η θέλησή μας να παλέψουμε ενάντια στην εγκληματική πολιτική τους, που έχει αφήσει τα βουνά και τα δάση απροστάτευτα.

Απαιτούμε τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία. Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, της ζωής και όλων αυτών που είναι απαραίτητα για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Καλή δύναμη, δεν σωπαίνουμε!».

Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και μέλος του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή, «τις οποίες προσπαθεί να κρύψει κάτω από το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και επιστρατεύοντας αστείες δικαιολογίες, επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους, κρύβοντας ότι πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μαζικοί φορείς, σωματεία, συνδικαλιστές των πυροσβεστών είχαν καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με αναγκαία μέσα, αντιπυρικούς δρόμους».

Ο Μ. Α. Μάλακ
Ο Μ. Α. Μάλακ
Πρόσθεσε πως «είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση είναι ικανότατη να υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, να φέρνει κατακαλόκαιρο αντεργατικά νομοσχέδια, να αυξάνει τον χρόνο δουλειάς, να αυξάνει τα όρια σύνταξης, να ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, να στέλνει τα ΜΑΤ στους πλειστηριασμούς και τόσα άλλα. Και από την άλλη θεωρεί ότι η δασοπυρόσβεση είναι κόστος, όπως η Υγεία με τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικών, είναι κόστος η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, με όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται σήμερα».

Σε άλλο σημείο είπε ότι «η πυρκαγιά στην Πάρνηθα ανέδειξε επίσης το εφιαλτικό σενάριο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος», καθώς «γύρω από τον ορεινό όγκο υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, όπως του Θριασίου, των Ανω Λιοσίων, του Μενιδίου. Στον Ασπρόπυργο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες.

Την ίδια στιγμή που κάτοικοι, πυροσβέστες, δυνάμεις από τα σωματεία έδιναν μάχη για να σωθούν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις υποχρέωναν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Μόνο κάτω από την αποφασιστική στάση των σωματείων, των κλαδικών συνδικάτων, αναγκάστηκαν να αφήσουν τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από τον χώρο δουλειάς».

«Αναλώσιμοι» για το κράτος οι πυροσβέστες

Ο Π. Καράμπελας
Ο Π. Καράμπελας
Ο Δημήτρης Καραγκούνης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρθηκε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «πλήρους ετοιμότητας», «εκπόνησης δράσεων και σχεδίων» και «κοσμογονίας στην πολιτική προστασία» στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, λέγοντας ότι «μόνο αγανάκτηση προκαλεί ο επικίνδυνος αποπροσανατολισμός που επιδιώκει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτήν την τραγωδία, για να κρύψει την ευθύνη που έχει».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και παρεμβάσεις των πυροσβεστών πολύ πριν την αντιπυρική περίοδο, για τις τεράστιες ελλείψεις, όπως οι 4.500 στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και εκείνες σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ατομικά εφόδια.

«Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμο υλικό και όχι ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και άνθρωποι. Η συνέπεια της εντατικοποίησης είναι να μετράμε περισσότερους από 60 πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί ή παρουσιάσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα», κατήγγειλε.

«Από το 1998, που η ευθύνη των δασικών πυρκαγιών πέρασε στην Πυροσβεστική, στη χώρα υιοθετήθηκε ένα μοντέλο δασοπυρόσβεσης που βασίστηκε κατεξοχήν στην καταστολή», συνέχισε ο συνδικαλιστής απόστρατος πυροσβέστης και πρόσθεσε:

«Οι Δασικές Υπηρεσίες εντάχθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και παραμένουν επί χρόνια υποστελεχωμένες. Την τελευταία 20ετία το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας μειώνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα Δασαρχεία της χώρας να μην υπάρχουν δασεργάτες!


Το αποτέλεσμα είναι δάση χωρίς καθαρισμούς - αραιώσεις, δασικοί δρόμοι που είναι ασυντήρητοι ή δεν υπάρχουν, πυροσβεστικοί κρουνοί χωρίς νερό, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες. Αντί για μόνιμο εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών σε τεχνικά μέσα πυρόσβεσης, η κυβέρνηση επιλέγει να γεμίζει με πακτωλό χρημάτων από τις τσέπες τους λαού ιδιωτικές εταιρείες για την καταστολή των πυρκαγιών μέσω της ενοικίασης ελικοπτέρων, αεροσκαφών και άλλων μέσων, συνεχίζοντας την απαξίωση του γερασμένου εθνικού στόλου, για τα κέρδη των επιχειρήσεων».

«Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του "κόστους - οφέλους" συνεχίζεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση», κατέληξε ο ομιλητής.

Είχαμε προειδοποιήσει

«Για άλλη μια χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαμε το 2021 στη Βαρυμπόμπη, τώρα πάλι μια απ' τα ίδια, τα ξαναζούμε για άλλη μια φορά σε επανάληψη», είπε στην ομιλία του ο Πέτρος Καράμπελας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου ΕΒΕ Αχαρνών.

Οπως τόνισε, τα σωματεία στο Μενίδι «φέτος αλλά και διαχρονικά κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου τόσο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και του δρυμού όσο και για τους οικισμούς στους πρόποδες, καταθέτοντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας - πρόληψης για την περιοχή, για το τι πρέπει να γίνει. Αλλά για ακόμα μια φορά δεν γίνεται τίποτα.

Ο Γ. Καρανικόλας
Ο Γ. Καρανικόλας
Το "τρεχάτε ποδαράκια μου" και "πάμε κι όπου βγει" είναι το μόνο μέτρο που μας συστήνει όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση. Το κράτος έχει προτεραιότητες που είναι μακριά και ενάντια στις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας για προστασία του περιβάλλοντος, της ίδιας της ζωής μας.

Προτεραιότητα γι' αυτούς είναι τα όπλα για το ΝΑΤΟ, η στήριξη του μετώπου στην Ουκρανία, οι επενδύσεις στην "πράσινη ανάπτυξη" που μαυρίζει τη ζωή μας. Φτάνει πια, μέχρι εδώ! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα ανεχόμαστε να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε τον χειμώνα κι αυτοί να στέλνουν SMS, για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους».

Ελαμψε η αλληλεγγύη

Τη δική του εμπειρία από τη μάχη με τις φωτιές μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Καρανικόλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, καθώς όπως είπε ζει στο Μενίδι, ανάμεσα σε Αγ. Ιωάννη Ρώσο και Αγ. Παρασκευή, που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και την επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και των τοπικών διοικήσεων.

Μίλησε για την αλληλεγγύη μεταξύ των λαϊκών ανθρώπων, που έλαμψε για άλλη μια φορά: «Κόντρα στα μηνύματα 112 να εκκενώσουμε την περιοχή χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με έναν και μοναδικό δρόμο διαφυγής, τόσο στενό που ίσα - ίσα επέτρεπε να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, δώσαμε τη μάχη με τους πυροσβέστες και σώσαμε τα περισσότερα σπίτια με ό,τι μέσα διαθέταμε.

Είχαμε απώλειες, με ολοσχερή καταστροφή τουλάχιστον 20 σπιτιών και δεκάδων με σοβαρές ζημιές, αλλά η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη αν ακολουθούσαμε τη λογική τού "τρεχάτε να σωθείτε", που δεν απέτρεψε όμως τους θανάτους δεκάδων συνανθρώπων μας από τις φετινές πυρκαγιές».

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης
  • Να παρθούν τώρα από την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για να σβήσουν οι φωτιές.
  • Αμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
  • Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας, όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.
  • Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, τα εργοτάξια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγείας και ασφάλειας.
  • Να υπάρξει απαγόρευση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί των εργαζομένων, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε θεατές στο έγκλημα

Από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε "Ως εδώ! Φτάνει πια!". Δεν θα γίνουμε και δεν είμαστε απλοί θεατές, άβουλοι θεατές σε αυτό το έγκλημα που συντελείται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή, ενάντια στον δασικό πλούτο, στο περιβάλλον, στο βιος των συνανθρώπων μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, γι' αυτό οργανωνόμαστε, διεκδικούμε, παλεύουμε, τους ανατρέπουμε!».

«Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές - κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές»

Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα σωματείων και φορέων της Αττικής

Δυναμικά, λαός και νεολαία της Αττικής είπαν την Παρασκευή ένα μεγάλο «φτάνει πια!». Βροντοφώναξαν ότι δεν ανέχονται άλλο το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες, αλλά και μέλη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων της Αττικής. Διαδήλωσαν την οργή τους αλλά και την αποφασιστικότητα να δυναμώσουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, για να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι πληγέντες από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

«Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές - κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές», «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στους τόπους μας αξιοπρεπώς», «Δώστε λεφτά για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Τώρα έργα αντιπυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ευρηματικά ήταν τα συνθήματα και στα πανό. Οπως αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας: «Μήνυμα 112: Δάση εκκενώστε στην Αττική, έρχεται η "πράσινη" ανάπτυξη!». 'Η του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών: «Καίγεται ξανά η χώρα και νιώθουμε οργή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».


Οι δε ομιλητές με τις παρεμβάσεις τους «φώτισαν» τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος και την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκαναν στον «Ριζοσπάστη» άνθρωποι που βρέθηκαν στο Σύνταγμα.

Ο Γιώργος, μαθητής του 15ου ΓΕΛ Αθηνών, μας είπε: «Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο "φτάνει" στα νέα Τέμπη, στα νέα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα. Για να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς και παππούδες μας, μαζί με τους δασκάλους μας, να προστατευτεί ό,τι φυσικός πλούτος έχει απομείνει από την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων».

Ο Αγγελος, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Τοπογράφων Αθήνας, τόνισε: «Είμαστε εδώ φοιτητές από πολλές σχολές της Αθήνας, επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς, και διαδηλώνουμε κόντρα στην πολιτική που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και τον φυσικό πλούτο».

Ο Δημήτρης, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, μας είπε: «Οι εργαζόμενοι μουσικοί και οι άνθρωποι του Πολιτισμού δεν μπορούσαμε να λείπουμε από το κάλεσμα των συνδικάτων, μετά από όλα αυτά τα αισχρά που έχουν γίνει με την πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν κάψει όλη την Ελλάδα. Και αυτές τις μέρες συνάδελφοί μας βρέθηκαν στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και με την τέχνη μας το επόμενο διάστημα θα είμαστε παρόντες στον αγώνα του λαού μας».


Τέλος, η Κούλα, από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιθέας (μέλος ΟΓΕ), εξέφρασε την αγανάκτηση που κυριαρχεί στις λαϊκές γειτονιές που πνίγηκαν στο μαύρο αυτές τις μέρες. «Να σταματήσει η κοροϊδία ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση και η περιουσία του λαού. Δεν πάει άλλο, να δώσουν λεφτά, να παρθούν μέτρα τώρα».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Με λιγότερες πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε την Παρασκευή η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναλύοντας τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο, μόνο φέτος η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24/8, καταγράφει αύξηση 195%, την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) καταγράφει μείωση 52% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων!

Με απλά λόγια, οι πυρκαγιές είναι λιγότερες, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής διάλυσης της δασοπυρόσβεσης, της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού και του «τρέξτε να σωθείτε»... σβήνουν στη θάλασσα!

Την ίδια περίοδο (από την αρχή του χρόνου ως τις 24/8):

  • Πάνω από 1.281.480 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών.
  • Η έως τώρα καμένη έκταση υπολείπεται κατά 40.000 στρέμματα από την αρνητική επίδοση του 2021, με συνολικά 1,3 εκατ. καμένα στρέμματα. Ενώ επισημαίνεται πως πλέον είναι πιθανό το 2023 να αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 17 ετών, με το 2007 (καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία και Αττική) να παραμένει πρώτο με 2,7 εκατ. στρέμματα καμένα.
  • Κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ήταν τα καμένα στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά, μακράν υψηλότερο απ' όλες τις άλλες χώρες.
  • Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα σημειώνει αύξηση 517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2022.
  • Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα), η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
  • Η πυρκαγιά στον Εβρο υπολογίζεται ότι έχει κάψει περίπου το 1/5 όλου του εδάφους του νομού και το 45% της δασοκάλυψης (!), ενώ θεωρείται η μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος την τελευταία 20ετία (βλέπε και σχετικό θέμα).
Να βάλουμε τέλος στην «κανονικότητα» των συνεχόμενων καταστροφών

INTIME NEWS

Η χώρα μας καίγεται ξανά φέτος, όλο το καλοκαίρι. Από νησιά του τουρισμού, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, μέχρι την Αττική και τις περιοχές στρατιωτικής σημασίας, το Στεφανοβίκειο, την Αγχίαλο, τους Αβάντες της Θράκης. Και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις γνωστές δικαιολογίες επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής: Δυνατοί άνεμοι, καύσωνας, δύσβατες περιοχές, κλιματική κρίση, μετανάστες, σχέδια εμπρησμού.

Τα ίδια που ακούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι καίγονταν το δάσος της Δαδιάς, τα βουνά της Αττικής, η Μυτιλήνη, η Πελοπόννησος, το Μάτι. Η λίστα είναι τεράστια...

Αν τους πιστέψουμε, για να εφαρμοστεί σχέδιο πυροπροστασίας πρέπει να είναι χειμώνας και η φωτιά να εκδηλωθεί στην πεδιάδα. Ούτε όμως τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο, αν δούμε τι συνέβη στην περιοχή του Βόλου και την αδυναμία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στους οδικούς άξονες να διαχειριστεί ένα προβληματικό βυτιοφόρο και μια χιονόπτωση.

Ομως τα σχέδια πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι αποτελεσματικά για να αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα, εμπρηστές, ακόμα και τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές». Και η καλύτερη πολιτική πρόληψης είναι αυτή που μειώνει ή τουλάχιστον δεν αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσής τους.


Γιατί, ασφαλώς, η πιθανότητα αυξάνεται όταν υπάρχει το πλαίσιο εμπορευματοποίησης των δασικών εκτάσεων, όταν οξύνεται ο ανταγωνισμός επιχειρηματικών συμφερόντων γύρω από φιλέτα γης, όταν υπάρχουν άναρχη δόμηση και μείξη δασών, οικιστικών ιστών και βιομηχανιών, αλλά και όταν η χώρα μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στην υλοποίηση πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και στο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το σαθρό αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας

Μετά από κάθε καταστροφικό γεγονός, παρακολουθούμε την προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές αιτίες. Γίνονται αλλαγές σε πρόσωπα και οργανωτικό - θεσμικό πλαίσιο εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Περισσεύουν οι υποσχέσεις για ριζικές αλλαγές. Και έρχεται η επόμενη καταστροφή για να επιβεβαιώσει ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τις υποσχέσεις για ριζικές αλλαγές και πρόληψη που ακούγαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πέρυσι, όταν κάηκαν το δάσος της Δαδιάς και η Αττική, τις ίδιες που ακούσαμε και προεκλογικά. «Ανθρακες ο θησαυρός»...

Στο σαθρό αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, επιστρατεύονται πολλά. Από τη μια επικαλούνται τη λεγόμενη «κλιματική κρίση», τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, τους συχνότερους καύσωνες, τις δύσβατες περιοχές.


Ας προσπεράσουμε, προς το παρόν, το γεγονός ότι υπάρχει επιστημονική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις για την «κλιματική κρίση» και η έρευνα συνεχίζεται. Οτι καύσωνες εμφανίζονται στη χώρα μας και διεθνώς από τον προηγούμενο αιώνα. Οτι στην Ελλάδα, για παράδειγμα, στον καύσωνα του 1958 πέθαναν πάνω από 600 άτομα, τον Ιούλιο του 1977 στην Αττική καταγράφηκε θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου, στον καύσωνα του 1987 πέθαναν 4.000 άτομα. Οτι το 1936 στις ΗΠΑ πέθαναν πάνω από 5.000 άτομα λόγω καύσωνα.

Δεν είναι άγνωστο, ούτε νέο φαινόμενο, ότι το καλοκαίρι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έναρξης και γρήγορης εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και μειώνεται το ποσοστό υγρασίας στη βιομάζα φυτικής προέλευσης, ανεξαρτήτως καύσωνα ή όχι.

Οι ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές της χώρας, για την εκδήλωση πυρκαγιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθορίζονται ήδη από το 1980 με το Προεδρικό Διάταγμα 575 (μεταξύ αυτών οι περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Εβρου, Χαλκιδικής, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Κορινθίας, Φθιώτιδας, νησιών Αιγαίου και Ιονίου, Χανίων, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αργολίδας).

Η εμφάνιση ισχυρών ανέμων το καλοκαίρι δεν είναι νέο φαινόμενο. Γι' αυτό και στους ημερήσιους Χάρτες Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταγράφεται αρκετές φορές κατά την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας «υψηλής ή πολύ υψηλής». Η επιδείνωση της κατάστασης, με ακόμα περισσότερες μέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού. Αντίθετα, απαιτεί βελτίωση του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας. Οι καιρικές συνθήκες προβλέπονται αρκετές μέρες πριν, συνεπώς υπάρχει δυνατότητα προετοιμασίας, εφόσον φυσικά έχουν εξασφαλιστεί μέτρα πρόληψης.

Η εγκληματική πολιτική το «προσάναμμα» για την καταστροφή


Eurokinissi

Η εγκληματική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό και το περιβάλλον, αποτελεί το «προσάναμμα» για το καταστροφικό αποτέλεσμα στη συνέχεια. Γιατί δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική δυσκολία για να εκτιμηθεί και να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία.

Ακόμα και στα πιο απλά μαθήματα πυροπροστασίας, όταν περιγράφουμε το «τρίγωνο ή τετράεδρο της φωτιάς» και τις συνθήκες που ευνοούν τη διατήρηση και εξάπλωσή της, το βασικό που αναφέρουμε είναι η σημασία της πρόληψης (π.χ. μείωση - αφαίρεση καύσιμης ύλης, έλεγχος πηγών ανάφλεξης) και της έγκαιρης επέμβασης στα πρώτα λεπτά, για να μην ξεφύγει η φωτιά και γίνει ανεξέλεγκτη. Οι χρόνιες ελλείψεις παραβιάζουν αυτές τις στοιχειώδεις αρχές πρόληψης. Ελλείψεις όπως ότι δεν γίνεται καθαρισμός δασών και άλλων εκτάσεων, ότι δεν έχουν δημιουργηθεί έγκαιρα (και όχι την ώρα της φωτιάς) επαρκείς αντιπυρικές ζώνες, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των δασών, ότι δεν υπάρχουν στελεχωμένες Δασικές Υπηρεσίες, επαρκείς σε αριθμό και με όλα τα μέσα επίγειες δυνάμεις, ειδικά εκπαιδευμένες και με γνώση του δάσους ευθύνης τους, διασκορπισμένες σε κατάλληλα σημεία ώστε να προσεγγίζουν και να παρεμβαίνουν έγκαιρα σε πιθανή εστία στα πρώτα λεπτά, ότι δεν υπάρχουν κρατικός έλεγχος και προληπτική συντήρηση υποδομών, ώστε να μην υπάρχουν πηγές ανάφλεξης (π.χ. δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας), ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δυνάμεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική και σύγχρονα, λειτουργικά, ασφαλή μέσα και υποδομές πυρόσβεσης. Οι κρουνοί χωρίς νερό είναι ένα από τα δεκάδες παραδείγματα.

Εμμεσα ή πιο άμεσα, γίνονται επίσης αναφορές σε σχέδια εμπρησμού και «ασύμμετρες απειλές». Μα η πιθανότητα εμπρησμού ή «ασύμμετρων απειλών» που μπορεί να σχετίζονται με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων, ή επιθετικών ενεργειών άλλων κρατών, είναι πλευρές που πρέπει να εξετάζονται ήδη κατά τη φάση της εκτίμησης διακινδύνευσης και τρωτότητας κάθε περιοχής, αλλά και ως προς την πρόβλεψη και ενίσχυση μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης.

Εάν αυξάνονται οι κίνδυνοι (είτε σε συχνότητα, είτε σε σοβαρότητα) ή εμφανίζονται νέοι, η προσέγγιση πρέπει να είναι τι επιπλέον μέτρα απαιτείται να ληφθούν για την αποφυγή τους. Ακόμα κι αν πρόκειται για ακραία φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αποφευχθούν, τότε θα πρέπει να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η πρόληψη και ετοιμότητα για περιορισμό των συνεπειών.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, ο οποίος θα έχει ως κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, αναδεικνύεται και από πλήθος άλλων παραδειγμάτων. Η λειτουργία στρατοπέδου σε τόσο κοντινή απόσταση από άλλες δραστηριότητες, η απουσία επαρκούς αντιπυρικής ζώνης και άλλων μέτρων ασφάλειας, που αναδείχθηκε μετά το μεγάλο ατύχημα με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, στο οποίο ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αναδεικνύουν την απουσία στοιχειωδών μέτρων για κρίσιμες υποδομές και τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη γειτνίαση επικίνδυνων δραστηριοτήτων με κατοικημένες και άλλες περιοχές. Οι φωτιές που απείλησαν και άλλα στρατόπεδα αυτές τις μέρες, οι φωτιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Αττική, ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης από τις δασικές πυρκαγιές που έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από επικίνδυνες εγκαταστάσεις στο Θριάσιο, στην Κόρινθο και αλλού, υπογραμμίζουν το ζήτημα. Αναδεικνύουν επίσης τους κινδύνους από τις δραστηριότητες που σχεδιάζονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος κ.ά.

Το παράδειγμα του βυτιοφόρου

Το πρόσφατο ατύχημα με το βυτιοφόρο, με τον πολύωρο εγκλωβισμό στην Αθηνών - Κορίνθου και την έκθεση σε κίνδυνο θανατηφόρας έκρηξης, ανέδειξε επίσης την απουσία στοιχειώδους σχεδιασμού για τέτοιου είδους περιστατικά. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης εστίασε στο ότι ήταν αναγκαία η ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων, γιατί υπήρχε «μεγάλη πολυπλοκότητα και επικινδυνότητα». Δηλαδή η επίσημη απάντηση στο πρόβλημα ήταν μέρος του προβλήματος.

Καμία ουσιαστική αναφορά στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόληψη και να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των δραστηριοτήτων μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχουν προϋποθέσεις έναρξης πυρκαγιάς (συντήρηση - έλεγχος, διαδικασίες ασφαλείας κ.ά.). Καμία αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης εκτιμήσεων επικινδυνότητας που θα λαμβάνουν υπόψη τέτοιου είδους σενάρια μεγάλων ατυχημάτων, και με βάση αυτά να έχουν προβλεφθεί μέτρα πρόληψης και σχέδια όπως η ύπαρξη των αναγκαίων μαζικών οδών διαφυγής, οργάνωση και προσωπικό που θα εξασφαλίζουν τη γρήγορη και ασφαλή εκκένωση και προστασία του πληθυσμού. Καμία αναφορά στην ανάγκη έγκαιρης προειδοποίησης όσων σκόπευαν να ταξιδέψουν, για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ας σκεφτούμε μόνο τι μπορεί να συμβεί αν αυξηθεί η δραστηριότητα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων σε περιοχές όπου θα μεταφέρεται LNG.

Το ατύχημα με το βυτιοφόρο, όπως και ο εγκλωβισμός των οδηγών στην Αττική Οδό στα χιόνια, ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο και τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των οδικών αξόνων, οι οποίοι αποτελούν έργα που τα χρυσοπληρώνει διπλά και τριπλά ο λαός, χωρίς να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς του. Ανέδειξε επίσης την απουσία οδών μαζικής διαφυγής σε πολλές περιοχές της χώρας, ζήτημα που αναδείχθηκε και στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Το κάλπικο αφήγημα της «προστασίας της ανθρώπινης ζωής»

Το κάλπικο αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας περιλαμβάνει επίσης την υποβάθμιση των πραγματικών συνεπειών των καταστροφών, εστιάζοντας στο ότι τάχα προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Πέραν του μεγάλου αριθμού νεκρών που μετράμε στις φετινές πυρκαγιές, ας σκεφτούμε:

Προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή όταν χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι και κάτοικοι, εισπνέουν το καρκινογόνο νέφος από την καύση επικίνδυνων υλικών και τα αιωρούμενα σωματίδια από τον καπνό; Η έκθεση στο τοξικό νέφος μπορεί να οδηγήσει άμεσα (ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες) σε προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο (π.χ. από καρδιαγγειακά επεισόδια), αλλά και μακροπρόθεσμα σε καρκίνο και άλλες νόσους. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες ταξίδεψε το νέφος, υπάρχει επιβάρυνση με αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Στην Αττική οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και στα 10 για ευάλωτες ομάδες. Για άλλες επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα. Η έλλειψη μετρήσεων, όπως και δεδομένων νοσηρότητας και θνησιμότητας από έκθεση σε αυτούς τους ρύπους, τις κάνει «αόρατες»...

Η κυβέρνηση εξαντλεί τα μέτρα προστασίας στις γενικές κατευθύνσεις, με εγκυκλίους όπως του υπουργείου Υγείας, που στην πράξη μεταθέτουν το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη. Εχουν γίνει μετρήσεις σε εργασιακούς χώρους και χώρους κατοικίας οι οποίες τεκμηριώνουν ότι ο εσωτερικός αέρας είναι ακίνδυνος; Πώς ελέγχθηκε η εργοδοσία, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων που αυτές τις μέρες δούλευαν σε περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν από το τοξικό νέφος; Αυτά και άλλα ερωτήματα, που δεν έχουν απάντηση, ξεμπροστιάζουν το κάλπικο αφήγημα περί προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων.

Προστατεύεται μακροπρόθεσμα η ανθρώπινη ζωή όταν χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, οδηγούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού καταστρέφεται η περιουσία τους και τα μέσα βιοπορισμού τους, και παίρνουν στην καλύτερη περίπτωση ψίχουλα ως αποζημίωση; Οταν εκτίθενται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους στο μέλλον;

Προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή όταν καταστρέφεται το περιβάλλον, όταν καταστρέφονται και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου, όπως η Πάρνηθα; Προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή όταν οι πλημμύρες είναι προ των πυλών;

Προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή όταν γνωρίζουμε ότι μετά τις πυρκαγιές δημιουργείται πλήθος επικίνδυνων καταστάσεων, όπως στις υποδομές πόσιμου νερού, από έκλυση αμιάντου και άλλων ρύπων στα κτίρια που επλήγησαν, από καρκινογόνους ρύπους που περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και στην τροφική αλυσίδα, χωρίς να εξασφαλίζεται με κρατικό έλεγχο η δημόσια υγεία και ασφάλεια;

Προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή όταν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και όσοι συνδράμουν την κατάσβεση των πυρκαγιών εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία τους; Οταν παραμένουν τα τεράστια κενά στο προσωπικό της Πυροσβεστικής (πάνω από 4.500), με αποτέλεσμα και τη μειωμένη δυνατότητα κατάσβεσης όταν απαιτείται αλλά και τους κινδύνους για την υγεία των πυροσβεστών;

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί με τον ισχυρισμό ότι έχει αναβαθμίσει τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας επειδή λειτουργεί το 112, που κάθε τόσο χτυπάει και μας λέει «τρέξτε να κλειστείτε μέσα» ή «φύγετε από την περιοχή», λες και αυτό εξασφαλίζει ουσιαστική προστασία. Αλήθεια, ποιος διασφαλίζει ότι το «κλείσιμο στο σπίτι» προστατεύει από το καρκινογόνο νέφος; Τι γίνεται με όσους εγκλωβιστούν στον δρόμο, λόγω του κυκλοφοριακού χάους;

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα μετατόπισης της ευθύνης της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη του καθενός. Ατομική ευθύνη γιατί δεν είχε κάποιος smartphone ή δεν άκουσε το μήνυμα από το 112. Ατομική ευθύνη γιατί δεν έκλεισε σωστά τα παράθυρα. Ατομική ευθύνη γιατί δεν βρήκε «τον γιατρό του» για να του δώσει οδηγίες...

Η πραγματική αιτία της απουσίας ολοκληρωμένης προστασίας

Η συνεχιζόμενη εκδήλωση καταστροφικών γεγονότων, η ύπαρξη αντίστοιχων και άλλων επικίνδυνων καταστάσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Πρόσφατα αναδείχθηκε για παράδειγμα το πρόβλημα ασφάλειας σε αεροδρόμια της χώρας.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Υπάρχουν δυνατότητες προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος;

Το πρόβλημα δεν είναι τεχνοκρατικό. Καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να το αντιμετωπίσει, γιατί υπηρετεί την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Είναι η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», των ματωμένων πλεονασμάτων, που καθορίζει τον σχεδιασμό για θέματα πολιτικής προστασίας και περιβάλλοντος, με βάση το κριτήριο του κόστους - οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι η πολιτική που χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο και δίνει ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα σχετικά θέματα. Είναι η πολιτική που διατηρεί ένα καθεστώς ανύπαρκτου στην ουσία κρατικού ελέγχου για θέματα υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας. Είναι η πολιτική που δαπανά δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της που εμποδίζει τον ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας.

Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και συνοδοιπόροι τους. Αυτήν την πολιτική υλοποίησαν και υλοποιούν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που εκπροσωπούν τα αστικά κόμματα. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων είναι ένα από τα πολλά τερτίπια της κυρίαρχης πολιτικής, για να διαχέεται η ευθύνη και να «μοιράζεται η πίτα» των έργων.

Συνεχίζουμε μαχητικά στον δρόμο της ανατροπής

Απέναντι στο εχθρικό κράτος του κεφαλαίου, που είναι πολύ ικανό όταν πρόκειται να προστατεύσει τα συμφέροντα της άρχουσα τάξης και να προωθήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και γι' αυτό εμφανίζεται ως «ανίκανο» όταν πρόκειται για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, προτάσσουμε το σύνολο των αναγκών μας και τη δύναμη της οργανωμένης πάλης του λαού.

Ουσιαστική προστασία, ουσιαστική κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας, μπορεί να υπάρξει, και υπήρξε στον 20ό αιώνα. Μπορεί να εξασφαλιστεί στο έδαφος του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με εργατικό έλεγχο, με κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στη γη, στους φυσικούς πόρους, στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στις υποδομές, δηλαδή στο έδαφος του σοσιαλισμού. Σε αυτό το σύστημα, το τι και πώς θα παραχθεί, ποιος θα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, ποια θα είναι η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση, πώς θα εξασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος, καθορίζονται με βάση το κριτήριο της κάλυψης του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, όπως είναι σήμερα.

Αυτός ο δρόμος, της ανατροπής, είναι ρεαλιστικός και επίκαιρος, είναι ο μόνος δρόμος για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Η μαχητική οργανωμένη δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή μαζί με τον λαό, για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές και να δοθεί βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη δύναμη που έχει ο λαός.

Συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο, με τα ταξικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλους φορείς, με όσους και όσες συσπειρώνονται στις δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες, μπαίνουμε μαχητικά μπροστά για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.


Της
Εύης ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ*
* Η Εύη Γεωργιάδου είναι μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ

Ο λαός της περιοχής να απομονώσει τους φασίστες «κεφαλοκυνηγούς»

Την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών ξεριζωμένων που βρίσκονται απανθρακωμένοι στην καμένη γη του Εβρου διαρκώς αυξάνεται, διάφορα φασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα, όπως του Βελόπουλου, στήνουν περιπολίες για το κυνήγι μεταναστών, στοχοποιώντας τους ως δήθεν υπεύθυνους για τις φωτιές.

Σπεύδουν έτσι να ξεπλύνουν το αστικό κράτος και την κυβέρνηση, που έχουν αφήσει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις φυσικές καταστροφές, και ταυτόχρονα σπέρνουν ρατσιστικό μίσος και προσπαθούν να στήσουν νέα τάγματα εφόδου, με στόχο τον ίδιο τον λαό.

Αποκρουστικές εικόνες από τη δράση τους αποκαλύφθηκαν, με τους τρεις «κυνηγούς» που κρατούσαν παράνομα 13 μετανάστες μέσα σε τρέιλερ και πρόβαλαν βίντεο με το «κατόρθωμά» τους, δείχνοντας τα «13 κομμάτια» που συνέλαβαν.

Κάτω από την κατακραυγή οι τρεις φασίστες συνελήφθησαν, μετά την απολογία τους σε ανακρίτρια και εισαγγελέα την Παρασκευή τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ επιπλέον τους επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αφαίρεση διαβατηρίου. Υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα ως προς την προφυλάκισή τους και εντός 5 ημερών καλείται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να αποφασίσει. Διώκονται για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα, σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία, και έκθεση σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, διάφοροι μηχανισμοί έστηναν σκηνικό ενοχοποίησης των μεταναστών. Οι 4 από τους 13 μετανάστες διώκονται για απόπειρα εμπρησμού και παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι 8 Σύροι και ένας Πακιστανός ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οι 4 που απολογήθηκαν αρνήθηκαν κάθε κατηγορία περί απόπειρας εμπρησμού και κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού, όχι μόνο από τους τρεις συλληφθέντες αλλά από ομάδα ατόμων.

Σε άλλη περίπτωση, μέσα από βίντεο που είναι αναρτημένο στα social media, το πρωτοπαλίκαρο του Π. Παπαδάκη, βουλευτή του κόμματος Βελόπουλου στον Εβρο, εμφανίζεται να καλεί σε περιπολίες «αλλά χωρίς όπλα και μαχαίρια, γιατί δεν μας το επιτρέπουν», σε μια αποστροφή που γεννάει μεγάλα ερωτήματα για τις σχέσεις με κρατικούς μηχανισμούς. Ο Π. Παπαδάκης είναι άλλωστε γνωστή περίπτωση, δικηγόρος, επικεφαλής ομάδας που εμφανίζεται ως «σύλλογος» με το όνομα «Αινήσιο Δέλτα», σύλλογος που λειτουργεί ως κάλυψη ακροδεξιάς ομάδας σε μορφή τάγματος εφόδου που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με την ανοχή (;) των δυνάμεων καταστολής, και που η δράση της είχε διαφημιστεί πολύμορφα από ΜΜΕ το 2019, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης στον Εβρο. Ο ίδιος με αντίστοιχα καλέσματα στα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες καλούσε σε δράση κατά των «λαθρομεταναστών» που καίνε τη χώρα.

Αλλοι «κυνηγοί κεφαλών», που οργανώνουν περιπολίες - πογκρόμ σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκαν παγανιά, δίνοντας ραντεβού σε 9 σημεία, σε ομάδες των 6-10 ατόμων. «Ολοι εκεί με μηχανάκια, αυτοκίνητα. Σήμερα θα κάψουν την πόλη», τρομοκρατούσαν.

Ο λαός της περιοχής έχει κάθε λόγο να απομονώσει τους φασίστες «κεφαλοκυνηγούς», που σπεύδουν ξανά να προσφέρουν πολύτιμο χέρι στην κυβέρνηση και στο αστικό κράτος, να χύσουν το ρατσιστικό δηλητήριο. Εχει κάθε λόγο να αποκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους, να παλέψει για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, για αποζημιώσεις.

ΕΒΡΟΣ
Στάχτη το 1/5 του νομού και το 45% του δάσους!

Eurokinissi

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους, της λογικής «κόστους - οφέλους», βιώνει ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τις τελευταίες μέρες, με τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονταν για έβδομη μέρα την Παρασκευή.

Μετρά νεκρούς, αποκαΐδια και δεν μπορεί να χωρέσει ο νους του την τεράστια καταστροφή. 20 τουλάχιστον οι νεκροί ξεριζωμένοι, ανάμεσά τους και 2 παιδιά, στάχτη περίπου 800.000 στρέμματα δάσους, μεταξύ τους και ό,τι είχε απομείνει από την περσινή φωτιά στο δάσος της Δαδιάς, δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ζώα, μελίσσια, εγκαταστάσεις, αποθήκες, δημόσιες υποδομές.

Είδε στην πράξη την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού» και το «ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας» να συνοψίζεται στο «τρέξτε να σωθείτε», δηλαδή στο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών, καθώς η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, τόσο τις κρίσιμες ώρες όσο και στη συνέχεια, δόθηκε και δίνεται με λιγοστά μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό. Και ακόμα ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό.

Στον Εβρο, μέχρι και την Παρασκευή η φωτιά στη Δαδιά δεν ελεγχόταν. Το ένα μέτωπο κινούνταν προς την περιοχή της Λευκίμμης και το δεύτερο από Κοτρωνιά προς τον μικρό πυρήνα του δάσους, με ορατό τον κίνδυνο η φωτιά να περάσει προς τη Βουλγαρία, μέσα από την οροσειρά της Ροδόπης.


Eurokinissi

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο, που κινείται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι τον νομό Ροδόπης, στην περιοχή των Σαπών. Το δεύτερο μέτωπο εξακολουθούσε στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων.

Σοκαριστικά στοιχεία

Στον Εβρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus έχει καεί το 17% της συνολικής έκτασης του νομού και το 45% του δασικού συμπλέγματος που εκτείνεται από τον κεντρικό έως τον νότιο Εβρο, στους δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 734.090 στρέμματα και θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεγάλη είναι η καταστροφή σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Τουλάχιστον 950 ζώα απανθρακώθηκαν (κατσίκια, πρόβατα, αγελάδες), 50 ποιμνιοστάσια και 1.200 μελίσσια και κυψέλες κάηκαν. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις καταστροφές σε αγροτικές υποδομές, αποθήκες με προϊόντα και ζωοτροφές, γεωργικό εξοπλισμό. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κάηκαν εκτιμώνται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, κυρίως λιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα, μέντες και τριφύλλια.

Τα μεικτά κλιμάκια των δήμων και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών, με αυτοψίες στους οικισμούς Λουτρά, Πεύκα, Παλαγία, Αετοχώρι, Ποταμό, Μάκρη, Δίκελλα, Μεσημβρία, Πλάκα, Αβαντα.


Copyright 2023 The Associated

Δεκάδες οικισμοί υπέστησαν ζημιές, όπως Παλαγία, Κίρκη, Αβαντας, Αισύμη, Λεπτοκαρυά, Λουτρά, Πεύκα, Αετοχώρι, Δίκελλα, Μάκρη, Μεσημβρία, Λευκίμμη, Δαδιά, Μελία, Κοίλα, Πυλαία, Αύρα, Αμφιτρίτη, Μαΐστρος...

Αντιμέτωπος με τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική ο λαός του Εβρου

Ο λαός της περιοχής ήρθε αντιμέτωπος με την εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είδε με τα ίδια του τα μάτια τις τραγικές ελλείψεις σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, το οποίο περιορίστηκε στην εκκένωση των οικισμών, ακόμα και του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που μεταφέρθηκε ...εν πλω και όπως - όπως στην Καβάλα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ούτε ακόμα και για την πυροπροστασία των πιο κρίσιμων για τον λαό υποδομών.

Ο λαός είδε για μια ακόμα φορά με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό, με την ΠΥ Αλεξανδρούπολης να μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο με λιγότερο προσωπικό από πέρυσι και με ανεπαρκή εναέρια μέσα. Είδε να αποκαλύπτεται η παντελής έλλειψης πρόληψης, με το Δασαρχείο Σουφλίου να έχει μόλις 4 δασοφύλακες για 800.000 στρέμματα και χρηματοδότηση στο 10% της αναγκαίας. Το δε Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης έχει μόνο δύο οχήματα και μηδέν δασεργάτες! Οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς, που κι αυτοί φθίνουν, λόγω της ερήμωσης των χωριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συμβολή τους στις περσινές πυρκαγιές το κράτος τούς χρωστάει 50.000 ευρώ, που ακόμα τα περιμένουν. Για όλο τον Εβρο η χρηματοδότηση για τη διαχείριση των δασών στα Δασαρχεία είναι την τελευταία 8ετία, ανά περιόδους, το πολύ μέχρι 200.000 ευρώ.


Πενιχρή είναι και η χρηματοδότηση των δήμων για την αντιπυρική προστασία, με τον δήμο Αλεξανδρούπολης να λαμβάνει μόλις 60.000 ευρώ.

Γι' αυτό δεν υπήρχε καμία αντιπυρική ζώνη στην έκταση του δήμου Αλεξανδρούπολης, πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν, υδατοδεξαμενές είτε δεν υπήρχαν είτε δεν αξιοποιήθηκαν, δεκάδες χωριά αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως η Κίρκη, όπου κάηκαν τα 20 από τα 30 σπίτια του χωριού.

Τουλάχιστον 20 οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες

Οταν η εγκληματική αυτή πολιτική της παντελούς έλλειψης πρόληψης και αντιπυρικού σχεδιασμού συναντιέται με την αντιμεταναστευτική πολιτική, που αναγκάζει τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή και τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τότε ξεδιπλώνονται και νέες τραγωδίες, όπως αυτή με τους πάνω από 20 απανθρακωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στα καμένα.

Την Παρασκευή ένας ακόμα πρόσφυγας εντοπίστηκε νεκρός στην καμένη γη του Εβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε στην περιοχή της Λευκίμμης, ανεβάζοντας τον αριθμό των απανθρακωμένων στους 20 μέχρι στιγμής.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκε μία απανθρακωμένη σορός στη Λευκίμμη και την επόμενη μέρα βρέθηκαν 18 απανθρακωμένοι στην περιοχή του Αβαντα. Και ο μαρτυρικός κατάλογος των νεκρών παραμένει ανοιχτός, καθώς ακόμα οι φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι περιοχές.

Μόνο κίνδυνοι τα «οφέλη» της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης»


Την ίδια ώρα που οι οικισμοί παραδίδονταν στις φλόγες, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, λόγω της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της περιοχής σε βασικό ΝΑΤΟικό κόμβο στον πόλεμο με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο κινδύνους έχει να περιμένει ο λαός από τα σχέδια αυτά.

Δημιουργήθηκαν μεγάλες ζώνες πυρασφάλειας γύρω από τις στρατιωτικές μονάδες και γύρω από εγκαταστάσεις με πολεμικό υλικό και καύσιμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώθηκαν το στρατόπεδο στον Αβαντα και το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη».

Μάλιστα, για την επίβλεψη της επιχείρησης αλλά και τον συντονισμό της συμμετοχής του στρατού στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, μετέβη στον Εβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μεγάλες καταστροφές και στη Ροδόπη

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στη Ροδόπη, όπου εξακολουθούσαν τα μέτωπα στο ορεινό δάσος πάνω από τον δήμο Ιάσμου και επίσης των Σαπών, προερχόμενο από Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Μίσχο του δήμου Ιάσμου έχουν καταστραφεί περίπου 30.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και σπίτια στους οικισμούς, ενώ από τη φωτιά στη Γρατινή, που έσβησε, περίπου 3.000 στρέμματα.


Αποδεκατισμένες είναι και εδώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών. Και ήταν πολύτιμη η συμβολή των κατοίκων στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, παρά τις οδηγίες για εκκένωση και εγκατάλειψη των οικισμών. Αυτή η «ανυπακοή» των κατοίκων, κυρίως των ανθρώπων νεότερων ηλικιών, ήταν καθοριστική στην υπεράσπιση των χωριών τους από την πύρινη λαίλαπα. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που οι κάτοικοι ενίσχυαν ουσιαστικά το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι έφταναν ανά δυάδες με ένα όχημα και ήταν αδύνατο να παρέμβουν μόνοι τους αποτελεσματικά και να σβήσουν τη φωτιά που έζωνε τα χωριά.

Και εδώ τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Στη Διεύθυνση Δασών απασχολούνται μόλις 11 άτομα, ενώ από πέρυσι ζητά να ενισχυθεί με επιπλέον 15 υπαλλήλους (επιστημονικό προσωπικό, διοικητικό, δασοπόνους, δασοφύλακες) και τελικά ενισχύθηκε με μόλις έναν δασοφύλακα, με μετάταξη.

Κρίσιμη είναι τώρα η μάχη της αποκατάστασης. Οπως είπαν στον «Ριζοσπάστη» δασολόγοι, σε όλες τις περιοχές που κάηκαν απαιτείται να γίνουν άμεσα οι μελέτες και τα απαραίτητα έργα. Να υλοτομηθούν τα δέντρα, να γίνουν κορμοφράγματα και κορμοδέματα, να γίνει μελέτη κατασκευής φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών, τουλάχιστον ένα φράγμα στο σημείο όπου χωρίζει η ορεινή από την πεδινή κοίτη για τις λεκάνες απορροής που έχουν πληγεί από τη φωτιά, και αυτά τα φράγματα στην περίπτωση της Ροδόπης αριθμούν σε τουλάχιστον 12 κύριους χειμάρρους και 27 μικρότερους. Αυτά τα έργα θα πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Καβάλα, στον δήμο Νέστου, σε επιφυλακή παρέμεναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, αν και η βροχή περιόρισε τις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή του Διαλεκτού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 57 τουλάχιστον κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς, Διαλεκτού και Παλιού Ξεριά, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν σε ποιμνιοστάσια και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με αμπέλια, ελαιόδεντρα κ.λπ.

Δράσεις αλληλεγγύης εργατικών σωματείων

Τα σωματεία στον Εβρο μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά και συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα καλούν σε συμμετοχή σε αιμοδοσία.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων «Η Ενότητα», Οικοδόμων, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης καλούν τους εργαζομένους, τους νέους, τα σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Συγκεντρώνουν άμεσα είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους και αδέσποτα ζώα: Αλοιφή SYLFIO (κρέμα - αλοιφή για εγκαύματα), φυσικά δάκρυα, αποστειρωμένες γάζες, υποσέντονα, σκυλοτροφές, τρόφιμα (νερά, χυμούς, φρυγανιές, μπισκότα, κονσέρβες, ζάχαρη, καφέ), είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες).

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Εβρου (Λ. Δημοκρατίας 372) ως εξής: Σάββατο 26/8, 10 π.μ. - 1 μ.μ. Κυριακή 27/8, 10 π.μ. - 1 μ.μ. Δευτέρα 28/8, 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Επίσης, καλούν τον λαό να συμβάλει και στη συγκέντρωση φιαλών αίματος, συμμετέχοντας στην αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο ανακοινωμένο ωράριο αιμοληψιών: Καθημερινές και Κυριακή, 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. Κάθε Σάββατο πρωί στο Νομαρχείο, 9 π.μ. - 1.30 μ.μ. Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εβρο και σε περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Η έκταση, η ένταση και η μεγάλη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών - παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων - φανερώνουν με τραγικό τρόπο το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών για τη δασοπροστασία, την έλλειψη ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη διάσπαση της ενιαίας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και της αναγκαίας και κατάλληλης στελέχωσης όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (Δασική, Πυροσβεστική, υπηρεσίες Υγείας κ.λπ.). Ακόμα, τεράστια είναι η ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, επίγεια πυροσβεστικά μέσα και για την υποχρηματοδότηση.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης" και της αντίληψης κόστους - οφέλους, που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και τα μετατρέπει σε καμένες εκτάσεις ή σε πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν:

- Για να εξασφαλίσουν τη διαχείριση και προστασία των δασών και σε αυτό το πλαίσιο του ενιαίου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και την πρόληψη.

- Για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε περιπτώσεις πυρκαγιών, απομακρυνόμενοι από τους εργασιακούς τους χώρους.

- Για την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, την άμεση, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά για το σύνολο των ζημιών τους».

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, τα μέλη του βρέθηκαν από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, σε Εβρο και Ροδόπη. Συνέβαλαν, μαζί με τους κατοίκους, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά, οδηγούσαν τους πυροσβέστες, που ήταν από άλλες περιοχές και δεν ήξεραν τον τόπο, στις εστίες της φωτιάς, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση άμεσα αναζωπυρώσεων, στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, στην αλληλεγγύη σε κατοίκους που οι οικισμοί τους εκκενώνονταν, στην προστασία των εργαζομένων στη Βιομηχανική Περιοχή και αλλού που είχαν αφεθεί και με ευθύνη της εργοδοσίας στην τύχη τους. Η δράση αυτή, μαζί με τους κατοίκους, επιβεβαιώνει το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», συνέβαλε στο να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πυρκαγιάς. Ετσι σώθηκαν από την καταστροφή τα χωριά Αγνάντια, Αβαντας, Παλαγία, Δαδιά στον Εβρο, αλλά και τα Κασσιτερά και οι Σάπες στη Ροδόπη.

Την Αλεξανδρούπολη και τις Σάπες επισκέφθηκε την Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της περιοχής. Ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που ενώ σπαταλά χρήματα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και τη στήριξη της Ουκρανίας, δεν χρηματοδοτεί την αναγκαία ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων και υποδομών, των δασαρχείων. Σημείωσε την ανάγκη για άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων και κάλεσε τον λαό της περιοχής να μη στρέφει τα πυρά του για τις καταστροφές στον «στρατηγό άνεμο», στην κλιματική αλλαγή και τους μετανάστες - πρόσφυγες. Να μη συμμετέχει σε πρωτοβουλίες μίσους σε βάρος των ξεριζωμένων. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κομματικών Οργανώσεων στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τους πληγέντες, και τόνισε πως «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική η πολιτική του κέρδους, αφήνει πίσω της στάχτες, αποκαΐδια και νεκρούς

Copyright 2023 The Associated

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει προδιαγεγραμμένο έγκλημα την κατάσταση που βιώνει ο λαός του Εβρου όλη την τελευταία βδομάδα, με τις καταστροφικές συνέπειες να επιβεβαιώνουν την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες, αλλά και στη συνέχεια, την παντελή έλλειψη πρόληψης. Καλεί τον λαό να παλέψει για πλήρη καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών και άμεση υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Σε όλες τις παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για όλα αυτά τα θέματα, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η απάντηση ήταν "είμαστε έτοιμοι", "είμαστε καλύτερα από πέρσι", "διαθέτουμε ό,τι ποσά μπορούν να διατεθούν, δεν σηκώνει ο προϋπολογισμός άλλες δαπάνες". Την ίδια ώρα όμως σπαταλούν τεράστια ποσά που προήλθαν από την τσέπη του ελληνικού λαού για ΝΑΤΟικές δαπάνες, για να στέλνουν όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, μεγαλώνοντας την εμπλοκή ειδικά της περιοχής μας, μετατρέποντάς την σε στόχο αντιποίνων και δράσης μηχανισμών. Μπουκώνουν με "ζεστό" χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα "κοράκια" των ΑΠΕ που ακονίζουν τα νύχια τους. Πρόσφατα προσπάθησαν να βάλουν ανεμογεννήτριες στο καμένο από πέρσι δάσος της Δαδιάς. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι αυτό το καπιταλιστικό κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τον λαό, τη ζωή και την περιουσία του ακριβώς γιατί θέλει να είναι πολύ ικανό στην προστασία των κερδών των λίγων.


Eurokinissi

Η οργή του λαού είναι μεγάλη. Ακριβώς αυτήν την οργή προσπαθούν να την στρέψουν σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα. Τα φασιστικά μορφώματα αποδεικνύεται ότι προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία για μια ακόμα φορά στο σύστημα. Θέλουν κανείς να μη μιλάει για τις τεράστιες ευθύνες του κράτους γι' αυτήν την καταστροφή. Ισα ίσα, τις δικαιολογούν σπέρνοντας μόνο ρατσιστικό μίσος και προσπαθούν να στήσουν νέα τάγματα εφόδου. Σήμερα απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, στη συνέχεια ενάντια στο ίδιο το λαϊκό κίνημα που είναι και ο βασικός τους στόχος. Αυτό δείχνουν και οι αποκρουστικές εικόνες από τη δράση τους που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να μην μπλεχτεί σε αυτά τα επικίνδυνα δίχτυα που του στήνουν και να τους απομονώσει. Οι σκηνές πραγματικής αλληλεγγύης που είδαμε όλοι μας, οι τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών που αρκετοί βρέθηκαν μέχρι και στο νοσοκομείο από την υπερπροσπάθεια την ώρα του καθήκοντος, του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, όλων των εργαζομένων που συνέβαλαν όλες αυτές τις μέρες είναι συγκινητική και τους αξίζουν συγχαρητήρια, αποτελούν φωτεινές εστίες ελπίδας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, τα μέλη του βρεθήκαμε από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης ως οφείλαμε (...) Η δράση αυτή μαζί με τους κατοίκους επιβεβαιώνει το σύνθημα "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό", συνέβαλε στο να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της πυρκαγιάς.

Συνέπειες όμως που παραμένουν καταστροφικές και απαιτούνται άμεσα μέτρα από σήμερα κιόλας. Η πικρή εμπειρία του λαού μας από άλλες πυρκαγιές, τόσο πανελλαδικά όσο και από την περσινή στο δάσος της Δαδιάς, δείχνει ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι καθόλου δεδομένα και απαιτείται άμεσα αγώνας και διεκδίκηση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και στη συνέχεια ώστε να ακουστεί ένα τεράστιο ως εδώ με την πολιτική που αφήνει στάχτες, αποκαΐδια και νεκρούς και να υλοποιηθούν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι επλήγησαν, να αποκατασταθεί άμεσα το σχολείο στην Παλαγία.

Ολα αυτά τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών να μη θεωρούνται κόστος και να υλοποιηθούν με προσλήψεις στην Πυροσβεστική, με χρηματοδότηση και προσλήψεις στα Δασαρχεία, με σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, τόσο επίγεια όσο και εναέρια, με αύξηση της χρηματοδότησης στους δήμους για την αντιπυρική προστασία, με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, κ.ά. Μέσα από τον οργανωμένο του αγώνα ο λαός της περιοχής μπορεί να πάρει ανάσες ανακούφισης από αυτήν τη μεγάλη καταστροφή».

ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ανυπολόγιστη καταστροφή από τα ανεξέλεγκτα μέτωπα φωτιάς και την επιλεκτική κρατική ανικανότητα

Την ανάγκη αποζημιώσεων και ουσιαστικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος μεταφέρουν με δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη» αγρότες της περιοχής

Ενας νεκρός κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ανυπολόγιστες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, καμένα ποιμνιοστάσια και νεκρά ζώα, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης είναι μέχρι τώρα ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ανατ. Στερεά και Εύβοια από την αρχή της βδομάδας που πέρασε και σε ορισμένες περιοχές συνεχίζουν ακόμη το καταστροφικό τους έργο.

Ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο. Το λιγοστό βιος λαϊκών νοικοκυριών χάθηκε. Χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα. Οι αποδεκατισμένες και κατάκοπες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με κατοίκους και εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να γλιτώσουν τα χωριά και τις περιουσίες τους. Αβοήθητοι, με το αστικό κράτος να δείχνει για μια ακόμη φορά την επιλεκτική ανικανότητά του όταν είναι να προστατέψει τον λαό.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς αναδείχθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα η ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάλειψη των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Οχήματα με πολλές δεκαετίες ζωής και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πυροσβέστες να τρέχουν από φωτιά σε φωτιά, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ακόμη και χωρίς επάρκεια σε μάνικες για να αντικαταστήσουν όσες καίγονταν την ώρα της φωτιάς ή για να απλώσουν δίκτυο πυρόσβεσης. Εικόνες εγκατάλειψης και απαξίωσης, που μαζί με την απουσία πρόληψης διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Στερεά και Εύβοια για τη συνέχεια της αντιπυρικής περιόδου.

Εφιάλτης δίχως τέλος, ανυπολόγιστη καταστροφή

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πυρκαγιές τα κλιμάκια του ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πυρκαγιές τα κλιμάκια του ΚΚΕ
Στη Βοιωτία, το παραλιακό μέτωπο στον Κορινθιακό Κόλπο από το χωριό Πρόδρομος και την παραλία Σαράντη μέχρι τον οικισμό Ταρσός και από κει μια τεράστια έκταση από το Κυριάκι μέχρι το Στείρι Διστόμου και τις πλαγιές του Ελικώνα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Στο χωριό Πρόδρομος θρηνούν τον δικό τους νεκρό που ξεψύχησε προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του από τις φλόγες.

Οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν αρχικά τη Δευτέρα και στη συνέχεια την Τετάρτη στην περιοχή και συνεχίζουν ακόμη να καίνε έκαψαν σπίτια σε παραλιακούς οικισμούς, χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και ζώα, εγκαταστάσεις και μηχανήματα, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και βοσκοτόπων. Οι φλόγες από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στείρι έφτασαν μέχρι το ιστορικό μνημείο της μονής του Οσίου Λουκά καίγοντας τον περίβολο και ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος.

Τα μέτωπα της φωτιάς κινούνταν ανεξέλεγκτα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, με τους κατοίκους να κάνουν έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και να καταγγέλλουν την έλλειψη εναέριων μέσων.

Στη Θήβα, το απόγευμα της Τρίτης, πυροσβέστες και κάτοικοι έσωσαν την τελευταία στιγμή το αλσύλλιο του Μοσχοποδίου, ενώ ακόμη συνεχίζει να καίει η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Υλίκης την ίδια μέρα και έφτασε απέναντι από το χωριό Βάγια.


Eurokinissi

Ανυπολόγιστες καταστροφές με καμένα ελαιόδεντρα, ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκάλεσε η φωτιά που έκαιγε για τρεις σχεδόν μέρες στην περιοχή ανάμεσα στα Ψαχνά και την Αρτάκη Εύβοιας. Ανάλογες ζημιές σε ποιμνιοστάσια, με καμένα ζώα και ζωοτροφές, αλλά και εκατοντάδες καμένα στρέμματα δασικής έκτασης προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έξω από τη Μακρακώμη της δυτικής Φθιώτιδας, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια στο χωριό Βίτωλη και η κυκλοφορία στον δρόμο Μακρακώμης - Καρπενησίου να διακόπτεται για ώρες.

Αμεση στήριξη των πληγέντων

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Μαρία Σβολιαντοπούλου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου στον Ταρσό Βοιωτίας, για την καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα στα παράλια της Βοιωτίας, την ανάγκη διεκδίκησης αποζημιώσεων που να αντιστοιχούν στις ζημιές που υπέστησαν και ουσιαστική στήριξη για να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών και καλλιέργειες στους οικισμούς στα παράλια της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο αποτελούν μικροϊδιοκτησίες. Είναι μικρές ιδιοκτησίες που οι παππούδες και οι γονείς μας κατέβαζαν τον χειμώνα τα ζώα από τα γύρω χωριά, είχαν εκεί τις ελιές και τα περιβόλια τους, κάποιοι είχαν τις βάρκες τους. Ολα αυτά έγιναν στάχτη σε μια στιγμή. Οι ζημιές που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη την περιοχή είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες. Χιλιάδες ελαιόδεντρα, καμένα σπίτια, νεκρά ζώα, εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, μηχανήματα, όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει γύρω του ένα γκρίζο τοπίο», μας αναφέρει η Μαρία Σβολιαντοπούλου.

Μέχρι τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έφτασε η πυρκαγιά από το Στείρι Διστόμου

Eurokinissi

Μέχρι τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έφτασε η πυρκαγιά από το Στείρι Διστόμου
Σημειώνει επίσης ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές. «Οι αντιπυρικές ζώνες είναι ελάχιστες, δασικοί δρόμοι ανύπαρκτοι ή απροσπέλαστοι. Η περιοχή καιγόταν επί μέρες, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έφταναν για πουθενά, αεροπλάνα άφαντα. Μόνο στα κινητά μας ηχούσε η σειρήνα του 112. Ούτε πρόληψη ούτε πυρόσβεση. Τα μέτωπα έσβηναν στη θάλασσα ή όταν έφταναν σε ήδη καμένα. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν είναι προτεραιότητά τους η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αλλωστε, χρόνια τώρα και εδώ στην περιοχή μας το βλέπουμε ότι προτεραιότητά τους είναι η προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Ωστόσο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Θα αγωνιστούμε για αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στο ύψος των ζημιών που έχουμε υποστεί. Για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να μην πλημμυρίσουμε τον χειμώνα. Θα αγωνιστούμε να φτιάξουμε τον τόπο μας καλύτερο για μας και τα παιδιά μας».

Την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης και στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Σκαρλάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρακώμης, καθώς τόσο από τη φωτιά στη δυτική Φθιώτιδα όσο και στις υπόλοιπες πυρκαγιές σε Ανατ. Στερεά και Εύβοια οι ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, αλλά και βοσκοτόπια είναι ανυπολόγιστες.

«Θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί τροφή για τα ζώα των κτηνοτρόφων που κάηκαν ζωοτροφές τους. Σε πολλές περιπτώσεις κάηκαν ποσότητες που είχαν αποθηκευτεί για τον χειμώνα. Ομως αυτό δεν φτάνει γιατί κάηκαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει επίσης άμεσα να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% για την αξία τους τα ζώα, οι ελιές, οι άλλες καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που κάηκαν», τονίζει ο Θανάσης Σκαρλάτος και προσθέτει:

«Ως Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης αλλά και ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα διεκδικήσουμε και θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα επιδιώξουμε επαφή και συντονισμό με αγροτικούς συλλόγους, αγρότες και κτηνοτρόφους από την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, τόσο για αποζημιώσεις από τις φωτιές όσο και συνολικότερα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Γιατί η καταστροφή αφορά όλους μας, όπως όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους αφορά ο αγώνας για συνολικότερα μέτρα στήριξης και επιβίωσης».

Συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό του λαού των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, που αβοήθητος βρέθηκε εκτεθειμένος στην πύρινη λαίλαπα και την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στα μέτωπα της φωτιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στην Κεντρική Εύβοια, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και αλλού, βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Κύριλλος Παπασταύρου, τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας και Κώστας Μπασδέκης, εκλεγμένοι και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πραγματοποιώντας παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, αλλά και την εξεύρεση στέγης και φιλοξενίας για τους κατοίκους και παραθεριστές που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Την ίδια στιγμή, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οργανωμένα, έτρεχαν από την πρώτη στιγμή σε κάθε μέτωπο φωτιάς, ζητώντας να συμβάλουν όπου ήταν ανάγκη. Ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των λιγοστών πυροσβεστών, των κατοίκων και των εθελοντών, συνέβαλαν να φτιαχτούν αντιπυρικές ζώνες και να μην μπουν οι φλόγες στα χωριά, μοίρασαν νερά και κουράγιο σε πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές.

«Από την πρώτη στιγμή, τόσο εγώ όσο και άλλοι σύντροφοι ριχτήκαμε στη μάχη με τις φλόγες στη φωτιά που ξέσπασε στο Στείρι Διστόμου. Μαζί με πυροσβέστες και κατοίκους των γύρω χωριών, με ό,τι μέσο είχαμε στη διάθεσή μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην μπουν οι φλόγες στα χωριά», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδηράς, υποψήφιος δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και προσθέτει:

«Δυστυχώς όμως είδαμε ότι δεν υπήρχε καμία οργάνωση από τις αρμόδιες αρχές, κανένα σχέδιο για το πώς θα δράσουμε και πώς θα σβήσουμε τη φωτιά. Οπως και χρόνια τώρα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός πρόληψης, με αντιπυρικές ζώνες, προσβάσιμους δασικούς δρόμους, εξασφάλιση νερού για τις ανάγκες της πυρόσβεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ