Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεχειλίζει η οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και την επιλεκτική «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού

Με κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμμετείχε σε συσκέψεις

Στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
Στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε χτες το πρωί από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, συνοδευόμενος από τους Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντ. Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, Θανάση Καϊδαντζή, υποψήφιο δήμαρχο Δομοκού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Αντώνη Αλεξό, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας.

Το χωριό και οι κάτοικοί του έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, οφθαλμοφανή παντού, στις καλλιέργειες βαμβακιού και σε χωράφια που δεν θυμίζουν σε τίποτα καλλιεργήσιμη έκταση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς κατοίκους και αγρότες του χωριού, λέγοντας ότι το νόημα της επίσκεψης του ΚΚΕ στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη διεκδίκηση, γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε, όπως πριν με τις καταστροφές από τον «Ιανό», πιο πριν από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη θεωρία που αναπτύσσεται, πως «όλα αυτά είναι μία κανονικότητα» λόγω της κλιματικής αλλαγής, γιατί σήμερα «δεν είμαστε πριν έναν αιώνα, σήμερα υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση, υπάρχουν και οι επιστήμονες και οι ειδικοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό λέμε επίσης ότι χρειάζεται κεντρικό σχέδιο, ένα συνολικό σχέδιο στις υποδομές».

Στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά
Στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά
Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα και σημείωσε πως τα κονδύλια πρέπει να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζουν η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα υπουργεία, «και βεβαίως χωρίς τους "κόφτες", που τελικά για τη λαϊκή κατοικία, για το χωράφι του αγρότη, για τα μηχανήματα, για τα μέσα, για την παραγωγή δίνονται κάποια ψίχουλα».

Μίλησε αναλυτικά για τις προτάσεις του ΚΚΕ, για αποζημιώσεις στο 100% που πρέπει να δοθούν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες. Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «θα είναι μπροστά στους αγώνες γι' αυτές τις διεκδικήσεις, ενάντια σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική που σκοτώνει τον άνθρωπο, δεν υπολογίζει τις ζωές μας, δεν υπολογίζει τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, δεν υπολογίζει τίποτα, γιατί το μόνο που υπολογίζει είναι τα κέρδη των λίγων, τις μίζες των μεγαλοεργολάβων.

Γι' αυτό και λέμε ότι δεν φτάνει μόνο ο αγώνας τώρα να διεκδικήσουμε κάτι, να πάρουμε μία ανάσα, να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χρειάζεται να πάμε και για ριζικές αλλαγές, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Γι' αυτό χρειάζεται κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, χρειάζεται το κράτος να αλλάξει, κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός με τις επιλογές του».

Απόκοσμες εικόνες στον Παλαμά Καρδίτσας


Τα νερά έχουν υποχωρήσει στον Παλαμά, όμως η καταστροφή που προκλήθηκε είναι φανερή σε κάθε του γωνιά. Τα υπάρχοντα κάθε σπιτιού απλωμένα σε πεζοδρόμια και αυλές, τα περισσότερα για πέταμα. Ανθρωποι απελπισμένοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, με δάκρυα στα μάτια όμως ομολογούν ότι θα πάρει χρόνια να συνέλθουν απ' το χτύπημα. Μέσα στον πόνο και την αγωνία τους εξαίρουν την αλληλεγγύη που δέχτηκαν, όπως ο κ. Τάκης που σημειώνει στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε με το κλιμάκιο του Κόμματος το σπίτι του, ότι δίχως τη βοήθεια των παιδιών της ΚΝΕ δεν θα ήταν δυνατό να καθαρίσει το πλημμυρισμένο ισόγειο του σπιτιού του.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς και Κ. Παπασταύρου, η Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Γ. Τσιούτρας, Ρ. Μαρούδας και Β. Συρίγος, ο Αντ. Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος Β. Μεταξάς, η Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας, ο Τ. Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Α. Πολυγένης, υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με τα μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων
Με τα μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων
Ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε στις γειτονιές της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους, που είναι οργισμένοι από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Στη διαδρομή του προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, σταμάτησε στον χώρο που στεγάζει το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Παλαμά, που στήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου. Εγινε θερμά δεκτός και ενημερώθηκε από τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και τον Σωτήρη Αντωνίου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, για τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα στην περιοχή.

Και οι δύο ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα για τη μεγάλη αλληλεγγύη που δέχονται και τόνισαν ότι βασικό τους μέλημα σε αυτήν τη φάση πέρα απ' την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, τη διεκδίκηση της λήψης μέτρων για να μη σκάσει η υγειονομική βόμβα που συνθέτουν τα νεκρά ζώα στην περιοχή, είναι να ενισχυθεί μέσα απ' τη δράση των φορέων το φρόνημα και το ηθικό των πληγέντων προκειμένου να ξανασταθούν στα πόδια τους, να παλέψουν για να ξαναστήσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν να σηκωθούν τα αναχώματα στα ποτάμια για να μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή με την πρώτη επόμενη βροχή.

«Η αλληλεγγύη και η οργάνωση πρέπει να συνεχιστούν, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, όπως λέει το ΚΚΕ και το λέτε κι εσείς», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε πως «οι κυβερνώντες είναι για λόγια και υποσχέσεις που τα ξεχνάνε και μοιράζουν το χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πληρώνει ο λαός, ο αγρότης, ο εργάτης, ο μεροκαματιάρης».

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά και στη Γιάννουλη

Λάσπη. Δυσοσμία. Σαν να έσκασαν οι υπόνομοι όλου του κόσμου στις γειτονιές του Αγίου Θωμά. Μα το πιο στενάχωρο απ' όλα είναι τα κλάματα ηλικιωμένων ανθρώπων που παλεύουν με τα στοιχεία μόνοι τους, με τις αρρώστιες, τα προβλήματά τους, όπως η κα Θεοδώρα. «Αν δεν ήταν το παιδί μου, κάτι θα έκανα να πεθάνω, δεν θέλω να ζω άλλο. Πώς να τα καταφέρω;», μονολογεί με λυγμούς. Το σπίτι της, το σπίτι του γιου της, πλημμυρισμένα, όλα κατεστραμμένα, ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια, ούτε χρήματα... Τι να καλύψει με τα πεντακόσια ευρώ της σύνταξης; Μας δείχνει ολόγυρα και καταγγέλλει την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από τον δήμο, από κάποια αρμόδια αρχή, να φέρουν κάδους, να ρίξουν λίγο νερό στους δρόμους, να κάνουν κάτι, οτιδήποτε. «Τίποτα!», λέει με οργή.

Αυτήν τη γειτονιά της Λάρισας επισκέφτηκε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, συνεχίζοντας την περιοδεία του στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Στην πολυμελή αντιπροσωπεία προστέθηκε ο Π. Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, ενώ στο σημείο βρέθηκε και ο Γ. Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στον Αγιο Θωμά τον υποδέχτηκαν μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων, και συγκεκριμένα οι Χρ. Παπαθανασίου, Λ. Γούναρη, Ι. Γκονέλα, Σ. Γκονέλας και Χρ. Καλαμπούκας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή και του εξέθεσαν τα αιτήματά τους, ενώ παρέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά στο ΚΚΕ, το οποίο στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα αιτήματα των πλημμυροπαθών και θα βρεθεί δίπλα τους στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής για τις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα η βυθισμένη σε επικίνδυνα λύματα Γιάννουλη, όπου ο Τ. Τσαπλές, κάτοικος της περιοχής ο ίδιος, τον ενημέρωσε για τους λόγους που προκάλεσαν αυτήν την τεράστια καταστροφή στην πόλη, για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι κάτοικοί της, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει για τα άμεσα προβλήματα και ώστε μακροπρόθεσμα να μην επαναληφθεί αυτή η τραγική κατάσταση.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποδεικνύεται και εδώ στη Λάρισα, στη Γιάννουλη και στη Νέα Σμύρνη και παντού, αυτό που είπαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ότι αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν δοθεί γενναία χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, συνεχώς θα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες καταστροφές. Τα μεγάλα λόγια των κυβερνήσεων, και από τον "Ιανό" και πιο πριν και μετά και σήμερα, δεν μας επαναπαύουν.

Χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται αγώνας. Στηριχτείτε στην επιτροπή εδώ των κατοίκων που υπάρχει. Το ΚΚΕ είναι εδώ, παρόν και στη Βουλή, ήδη καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα της Λάρισας και των πληγεισών περιοχών. Χρειάζεται αποκατάσταση άμεση των ζημιών, χρειάζονται αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής και βεβαίως χρειάζονται όλα αυτά τα μέτρα που είπε πριν και ο Τάσος Τσιαπλές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο περιφερειακός σύμβουλος, που είναι από εδώ και γνωρίζει τα ζητήματα και βρίσκεται και στην επιτροπή αγώνα, να τα παλέψουμε όλοι μαζί μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Γεια σας, καλή δύναμη!».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να δυναμώσει η διεκδίκηση, σημαδεύοντας την πολιτική που θυσιάζει ζωή και περιουσίες στον βωμό του κέρδους

Η παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσούμπα στη χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά

Πραγματικά, και τα όσα είπατε και η εικόνα που είδαμε, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που βιώνει αυτές τις μέρες ο λαός της Καρδίτσας, ολόκληρης της Θεσσαλίας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.

Είμαστε όμως εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους χιλιάδες πληγέντες που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες. Στους πυροσβέστες, στους διασώστες, στους εθελοντές και στον ίδιο τον λαό της περιοχής, που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για τη διάσωση των ανθρώπων, την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους.

Να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης και αποζημιώσεων

Περιττεύει να πω ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες. Αυτή η ώρα δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, γιατί τα λόγια τα ακούμε και από τους κυβερνώντες και από τις κρατικές αρχές και από τις τοπικές αρχές. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Και όταν μιλάμε για πράξεις δεν εννοούμε τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, τα οποία αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής. Πράξεις σημαίνει να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τον κρατικό μηχανισμό εδώ και μέρες, μέσω των εκλεγμένων μας στη Βουλή, στην Τοπική Διοίκηση.


Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

  • Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι όλων των πλημμυρισμένων περιοχών, όχι να φύγουν απ' τον τόπο τους, να μείνουν εδώ.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων.
  • Να εξασφαλιστούν η διαμονή τους, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται.
  • Να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες και να καθαριστούν με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων.
  • Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ξενοδοχεία, κτίρια) για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη των πληγέντων για όσο χρειαστεί.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, οδοποιίας και άλλες βασικές υποδομές.

Ακούσαμε βέβαια και ακούμε και από εσάς τους ίδιους προτάσεις ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, τον δήμο, και πιο αποτελεσματικά να κινηθούν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σφραγίδα κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της ΕΕ


Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι είχαμε συναντηθεί περίπου τέτοιες μέρες σε μια παρόμοια σύσκεψη στην Καρδίτσα. Τότε μιλούσαμε για τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός». Από τότε μέχρι σήμερα βρισκόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Γι' αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού.

Οσο κι αν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του συστήματος και τα ΜΜΕ αποδίδουν τις καταστροφές στην «ένταση των φαινομένων» και στην κλιματική αλλαγή, η αλήθεια είναι μία: Η περιοχή της Θεσσαλίας και όλη η χώρα είναι αθωράκιστη λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει και σε άλλες, πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα ανικανότητας της τάδε ή της δείνα κυβέρνησης, του άλφα ή του βήτα υπουργού, δημάρχου, περιφερειάρχη. Οσο κι αν εδώ επιδεικνύεται και ανικανότητα... Ομως η ουσία βρίσκεται στο ότι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος, διότι δεν δίνουν κέρδη στους καπιταλιστές και στους μονοπωλιακούς ομίλους τους.

Είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας αυτό που ακούμε από ορισμένους, και είναι προκλητικό να λέγονται αυτά τούτες τις ώρες, ότι δήθεν «η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα επειδή δεν κάνει αντιπλημμυρικά έργα η Ελλάδα». Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η ΕΕ τούς δίνει τέτοια κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση η σημερινή και οι προηγούμενες είναι υπόλογες απέναντι στον λαό ακριβώς γιατί υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα, δεν τα θεωρεί «επιλέξιμα» σε σχέση με άλλα «αναπτυξιακά», γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «ανταποδοτικότητα», δεν έχουν διόδια δηλαδή, για να το πούμε απλά, δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος και κοστίζουν.

Η ίδια η ΕΕ, θα ακούσατε και την φον ντερ Λαιεν προχτές, συστήνει στις κυβερνήσεις ότι στις περιοχές όπου ζει ο φτωχόκοσμος είναι προτιμότερο, αντί για αντιπλημμυρικά, να δίνουν αποζημιώσεις - ψίχουλα μετά τις καταστροφές και τέτοια έργα να κάνουν μόνο εκεί που υπάρχουν οι βίλες των πλουσίων, βιομηχανίες, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ. Σήμερα μάλιστα, όσοι προλάβατε να διαβάσετε ή να δείτε στο διαδίκτυο τον «Ριζοσπάστη», λέει αποκαλυπτικά για το τι είπε το Ευρωκοινοβούλιο και οι Επιτροπές του γι' αυτά τα ζητήματα.

Η μόνη περίπτωση να γίνουν κάποια έργα είναι αν συνδυάζονται με μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες θέλουν να προφυλάξουν, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο πάντα, όπως βλέπουμε στους μεγάλους οδικούς άξονες, ούτε αυτά δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν, γιατί το κέρδος, η μίζα, η αρπαχτή, οι κακοτεχνίες δίνουν και παίρνουν, για να βγάζουν κέρδη.

Για τα σπίτια και την περιουσία του λαού δεν ενδιαφέρεται κανείς τους, και δεν θα ενδιαφερθούν αν δεν τους αναγκάσουμε. Τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υλοποιούνται, γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και μέσα από τους ανταγωνισμούς του. Γι' αυτό και γίνεται κατάτμηση σε πολλά μικρά επιμέρους έργα. Επιχειρηματικοί όμιλοι, εργολάβοι, Περιφέρειες και δήμοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υλοποιήσει και με πόσο κέρδος το κάθε έργο.

Πόση μίζα θα πάρουν και πόσα κέρδη θα έχουν, αυτό τους ενδιαφέρει... Ετσι, απ' τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, τα όποια τεχνικά έργα γίνονται με κριτήριο διαφορετικό απ' αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός και η χώρα.

Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ομίλων για τα ποσοστά κέρδους και την κατανομή των πόρων καθιστούν αδύνατη την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων και τον σχεδιασμό τους σε μεγάλη κλίμακα με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή προστασία. Η κατασκευή των όποιων έργων γίνεται με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα αναλαμβάνουν, οδηγώντας σε κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη πόρων. Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες, και έτσι έργα που έχουν γίνει αποδεικνύονται αποσπασματικά και παντελώς ανεπαρκή.

Ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο θέμα τι προσωπικό, τι υποδομές έχεις, πώς τις στελεχώνεις, πώς βάζεις τον κόσμο να δουλέψει, πώς και πόσο τον πληρώνεις, πώς τον εκπαιδεύεις, πώς έχεις τα απαραίτητα εργαλεία και τις άλλες υποδομές για να μπορέσεις να στρέψεις αλλού την ορμή του νερού, και πάει λέγοντας.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που υπηρετεί μόνο το κέρδος και ως εκ τούτου δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην πολεοδόμηση, στη χωροταξία, στην πολιτική προστασία, που να υπηρετεί πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό λέμε ότι το έγκλημα αυτό έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως κάποιο «περιττό κόστος».

Η καπιταλιστική ανάπτυξη θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στον βωμό των κερδών

Θα ήθελα ακόμα να σας υπενθυμίσω το εξής: Εναν χρόνο μετά τον «Ιανό», που είχε χτυπήσει την Καρδίτσα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με φορείς στην Καρδίτσα έλεγε: «Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω ακόμα το κερδίσαμε, το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον "Ιανό", αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους».

Βέβαια, στο φόντο της βιβλικής καταστροφής δύο χρόνια μετά, ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που είχε πει τότε ο πρωθυπουργός και με αυτά που λέει σήμερα, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος.

Αυτό που πραγματικά έγινε από το 2020 μέχρι σήμερα είναι: «Πακέτα» 500 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους ΑΠΕ και Τουρισμού για τη Θεσσαλία και μόλις λίγα ψίχουλα για έργα πρόληψης από τις πλημμύρες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον «αναπτυξιακό» νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.

Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος «κλιματική αλλαγή - πρόληψη», που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!

Μάλιστα το 2023 εξήγγειλε χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι το 2025 μόλις 10 εκατ. ευρώ!

Μετά τον «Ιανό», ο αρχικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τους δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα περικόπηκε κατά 61% (10,8 εκατ.), ενώ δεν κάλυπτε όλες τις ζημιές στις περιοχές αυτές.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έπεσε «ψαλίδι» 35,4 εκατ. Για τους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας οι αποκαταστάσεις δόθηκαν σε πακέτο 143 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ και επέλεξε αυτή, τελικά, πού της ήταν προσφορότερο να κάνει έργα.

Μην ακούτε λοιπόν τα παραπλανητικά λόγια για τα δισεκατομμύρια που δήθεν έπεσαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον «Ιανό». Μπλέκουν ανόμοια πράγματα για να κρύψουν ότι τα δισεκατομμύρια όντως πέφτουν, αλλά μόνο για τους σκοπούς που υπόσχονται κερδοφορία για τους ομίλους, και όχι για τις ανάγκες σας, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά.

Οταν λοιπόν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μιλούν για «έργα» και «ανάπτυξη», ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται. Γιατί αυτά τα «έργα» και αυτή η «ανάπτυξη», η καπιταλιστική, όχι μόνο δεν αφορούν τις δικές του ανάγκες, αλλά αντίθετα τις θυσιάζουν στον βωμό των κερδών.

Ολες αυτές τις μέρες πιπιλίζουν τα περί κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων, της δύναμης της φύσης που δήθεν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ναι, σίγουρα έβρεξε πολύ. Είναι όμως διαφορετικό να πει κάποιος ότι είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα, είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης εφόσον εκδηλώνονταν καταστροφές και πιθανώς κάπου να μην αποφύγαμε τελικά τις συνέπειες στο 100%. Και τελείως διαφορετικό, με δεδομένη την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού, να επαναλαμβάνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη φράσεις που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες και αιώνες της ανθρώπινης Ιστορίας, ότι δηλαδή «δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο».

Ακραίες και καταστροφικές ήταν οι συνέπειες αυτών των φαινομένων εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μάς δίνει σήμερα όλες τις δυνατότητες για να λυθούν τέτοια προβλήματα, να προβλεφθούν καταστάσεις και να μη λέμε «φταίει το κακό το ριζικό μας» ή «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Πάντα θα υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι είναι η ίδια η φύση, αιώνες τώρα αυτό συμβαίνει και σήμερα ακόμα χειρότερα, γιατί έχει βιαστεί επανειλημμένα. Ομως σήμερα έχουμε τα απαραίτητα μέσα, έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία, τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιστήμονες που μπορούν και να προβλέψουν και να σχεδιάσουν.

Αρα λοιπόν χρειάζεται πολιτική θέληση, χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, της οικονομίας, των υπηρεσιών.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των μαζικών φορέων

Εχετε ακούσει ήδη πολλά λόγια συμπόνοιας και συμπάθειας από τους κυβερνώντες. Μάλιστα, έχουν το θράσος όλοι αυτοί, τώρα, να σας χτυπάνε δήθεν φιλικά στην πλάτη, να σας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς που νομίζουν ότι θα σας ξεγελάσουν με τα καθρεφτάκια των ψίχουλων που εξήγγειλαν, τα οποία ούτε αφορούν όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως ούτε εξασφαλίζουν την άμεση αποζημίωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των καταστροφών που έχουν γίνει ούτε προβλέπουν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών προστασίας της ζωής του λαού.

Για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες ανεξαιρέτως.

Επίσης, να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι άκρως απαραίτητα, γιατί έρχεται χειμώνας και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Χρειάζονται αυτά τα έργα να γίνουν και χρειάζεται αυτό το σχέδιο να εκπονηθεί εδώ και τώρα. Δεν χωράει δηλαδή καμία αναβολή αυτό το πράγμα.

Τα μέτρα αποκατάστασης για τους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτός ότι είναι ανεπαρκέστατα, συνιστούν κι εμπαιγμό. Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ κρατικής - κυβερνητικής αναλγησίας, αγρότες με νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ μόνο και μόνο για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις!

Στηρίζουμε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν οι μαζικοί φορείς, όπως:

  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κ.λπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών σε μηχανήματα, πρώτες ύλες, αναλώσιμα κ.ά.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Δεν πρέπει να χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Πρέπει να παγώσουν τα χρέη και να μη χαθεί καμία ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες, για τους πληγέντες όλης της περιοχής, τους εργαζόμενους και για την εφορία, τον ΕΦΚΑ (αγροτών - επαγγελματιών), για τον δήμο, για τις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  • Χρειάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εντελώς απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης, από το τέλος επιτηδεύματος και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις όλου του νομού της Καρδίτσας που πλήγηκαν και των άλλων πληγέντων νομών.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Να γίνουν διαγραφή τόκων και γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να ανασταλεί κάθε πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού, τηλεπικοινωνιών.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο και οι μικροί επαγγελματίες που καταστράφηκαν κ.λπ.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.

Οσο για το πού θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, εμείς τους λέμε: Να τα πάρουν από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που τα διαφημίζουν και τα προορίζουν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να τα πάρουν από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού. Να τα πάρουν από τα 4 δισ. που δίνουν τον χρόνο για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς. Να κόψουν από αυτά που στέλνουν στον Ζελένσκι και να τα δώσουν στους πλημμυροπαθείς.

Αμεσα μέτρα για την υγεία του λαού της περιοχής

Οπωσδήποτε, από τα ιδιαίτερα ζητήματα που αναδεικνύουμε, είναι τα μέτρα για την υγεία του λαού της περιοχής. Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού, τα κουνούπια έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια υγειονομική βόμβα με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ηδη, σε πολλές πόλεις και χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες μεγαλώνει την ανησυχία.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικό είναι ότι εκδηλώθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά, αλλά και σε προάστια των μεγάλων πόλεων, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, αφού το οδικό δίκτυο έχει φοβερές ζημιές.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως:

- Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των ΚΥ.

- Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας.

- Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας και να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης).

- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Είμαστε εδώ και κάνουμε πράξη το «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε καλά ότι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του Κόμματος, όχι μόνο από εδώ την Καρδίτσα, αλλά και από άλλες περιοχές, είμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή. Συμβάλλοντας εθελοντικά, με προσωπική εργασία, ώστε να απεγκλωβιστεί κόσμος, να φύγουν οι λάσπες και τα νερά, να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Είμαστε εδώ και κάνουμε πράξη και αυτές τις τραγικές στιγμές το «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό», βοηθώντας στη διανομή νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε ό,τι άλλο χρειαστεί.

Και δείτε την κοροϊδία: Αντί η κυβέρνηση να δίνει δωρεάν νερό στον κόσμο, έβαλε πλαφόν νομιμοποιώντας τον μαυραγοριτισμό!

Εχουμε, λοιπόν, κινητοποιήσει τις δυνάμεις μας που δρουν σε συνδικάτα, σε συλλόγους σε όλη τη χώρα για να προχωρήσει η συλλογή των απαραίτητων υλικών που χρειάζονται οι άνθρωποι, να φτάνουν εδώ και άμεσα να δίνονται στους πλημμυροπαθείς.

Και είναι πραγματικά εξοργιστικό η ΚΕΔΕ να λέει ότι δεν πρέπει να συλλέγονται τρόφιμα και υλικά γιατί οι δήμοι, λέει, δεν τα ζήτησαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Αν δεν μπορούν αυτοί, μπορεί ο ίδιος ο λαός, μπορούμε εμείς οι ίδιοι! Μπορεί το ΚΚΕ, το ταξικό κίνημα, οι φορείς του λαού μας! Το έκανε - το κάναμε πράξη στο παρελθόν, θα το κάνει - θα το κάνουμε και τώρα.

Οι εκλεγμένοι μας επίσης στους δήμους και την Περιφέρεια, αλλά και κεντρικά στελέχη μας, βρίσκονται μέρα - νύχτα στους δρόμους της πόλης, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό για μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις, όπως ο απεγκλωβισμός ατόμων, η εύρεση ξενοδοχείων, η εκκένωση επιχειρήσεων.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε και θα στηρίξουμε όλες τις αγωνιστικές δράσεις των κατοίκων, όλες τις δράσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και άλλων μαζικών φορέων.

Εμείς αυτά που σας είπαμε και άλλα που μας έχετε καταθέσει, θα τα προωθήσουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στο δήμο και στην Περιφέρεια και στα εργατικά σωματεία, στους αγροτικούς συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, παντού. Θα κοιτάξουμε να τα παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι, στους δρόμους του αγώνα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και δράση, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στον βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Το ΚΚΕ σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσει μπροστά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για να μπορούμε να ζούμε όλοι στον τόπο μας με ασφάλεια και ευημερία.

Με αυτές τις σκέψεις, αυτή την κατάθεση των θέσεων του ΚΚΕ στον λαό του Παλαμά, της Καρδίτσας, όλης της Ελλάδας θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σημερινή μας παρέμβαση που δεν σταματάει εδώ. Είδατε ότι είμαστε εδώ οι βουλευτές από τη Θεσσαλία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, υποψήφιοι δήμαρχοι, νυν δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη του ΠΓ, της ΚΕ, εκπρόσωποί μας στο μαζικό κίνημα κι απ' τη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Οτιδήποτε χρειαστείτε ζητήστε το, το ΚΚΕ είναι εδώ, και σας υποσχόμαστε πως θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανακουφιστεί ο λαός της Θεσσαλίας άμεσα και κυρίως για να ανοίξουμε έναν δρόμο για την οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων που επανέρχονται γιατί μένουν ίδιες οι πολιτικές όσο κι αν αλλάζουν οι διαχειριστές τους, οι διάφοροι υπουργοί, οι διάφοροι πολιτικάντηδες, τα διάφορα κόμματα της καπιταλιστικής εξουσίας.

Θα μας βρούνε μπροστά τους... Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας

Σε βήμα καταγγελιών και διεκδίκησης αναδείχτηκε η χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά

Σε βήμα σοβαρών καταγγελιών και διεκδίκησης μετατράπηκε η χτεσινή σύσκεψη στο 1ο Δημοτικό, από τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, Αγροτικό Σύλλογο Κοσκινά, Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, Αγροτικό Σύλλογο Αμπέλου, Αγροτικό Σύλλογο Γραμματικού, Αγροτικό Σύλλογο Ιτέας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας, Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, Στέκι Αλληλεγγύης Σωματείων και Φορέων Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσιλή», Αγροτικό Σύλλογο Καλλιφωνίου, Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΕΛΜΕ Καρδίτσας, Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογο Γονέων Μουσικού Σχολείου, Αγροτικό Σύλλογο Ν. Ικονίου, Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων ν. Καρδίτσας, Εμπορικό - Βιοτεχνικό Σύλλογο Παλαμά, Αγροτικό Σύλλογο Σταυρού, Αγροτικό Σύλλογο Σέκλιζας, Σύλλογο Εργαζομένων ΕΦΚΑ Καρδίτσας, Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Πανθεσσαλικό».

Το άνοιγμα στη σύσκεψη έκανε ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός της είναι η συμβολή στην ανάδειξη των εγκληματικών ευθυνών του αστικού κράτους αλλά και των ζητημάτων που μπαίνουν σε άμεση ανάγκη επίλυσης και διεκδίκησης, κόντρα στην πολιτική κόστους - οφέλους τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω από αυτή. «Αλλωστε, η περιοχή έχει πείρα από αγώνες και διεκδίκηση, γνωρίζει πλέον από πρώτο χέρι πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής», είπε.

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλλας, σημείωσε ότι πρώτο βασικό αίτημα προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει και να ζήσει στα χωριά είναι να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα. «Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χτες», είπε χαρακτηριστικά, «γιατί κινδυνεύουμε όλοι μας όσοι γλιτώσαμε από τον πνιγμό, γιατί δυστυχώς είχαμε και θύματα». Ακόμα τόνισε ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, καθώς στα βρωμόνερα που παραμένουν στην περιοχή εκτός από νεκρά ζώα έχουν αναμειχθεί φυτοφάρμακα, λάδια και άλλα, που διαμορφώνουν μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Δεύτερο αίτημα είναι η άμεση επισκευή των αναχωμάτων εκεί που γκρεμίστηκαν, ώστε να μην πνιγεί και πάλι η περιοχή με την επόμενη βροχή που θα πέσει είτε στον κάμπο είτε στα ορεινά. Τρίτον, πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε οι κάτοικοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους ή τα σπίτια τους βρίσκονται σε μη κατοικήσιμη κατάσταση να μείνουν στα χωριά τους τόσο στον Παλαμά όσο και στα διπλανά χωριά, για να μην ερημώσει ο τόπος, να μπορέσει η κάθε οικογένεια, ενώ βρίσκεται στο σπίτι της να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι περίπου μισοί από τους 300.000 τόνους παραγωγής της Θεσσαλίας σε βαμβάκι βρίσκονται στην Καρδίτσα και σήμερα είναι κάτω από το νερό και τη λάσπη, και δεν υπάρχει περίπτωση να μαζευτούν. Ακόμα σημείωσε ότι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι τα χιλιόμετρα ποτιστικών λάστιχων που βρίσκονται στις λάσπες κατεστραμμένα, τα οποία έχουν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους παραγωγούς, οι οποίοι τα χρωστάνε στα εκκοκκιστήρια καθώς δεν υπάρχει γι' αυτούς χρηματοδοτικό εργαλείο. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με γρήγορες διαδικασίες. «Ο ΕΛΓΑ έπρεπε να είχε πάρει τα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα λεφτά να ήταν ήδη στους λογαριασμούς των αγροτών, γιατί σε κανέναν δεν έχει απομείνει τίποτα, δεν έχουμε να ζήσουμε, όχι να καλλιεργήσουμε», υπογράμμισε και κατέληξε: «Εμάς θα μας βρούνε μπροστά τους, κανένας συνάδελφος να μη φοβηθεί. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε να μείνουμε στον τόπο μας και τις εστίες μας».

Ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα απ' τον «Ιανό». «Το Συνδικάτο φωνάζει συνεχώς κάντε τώρα αντιπλημμυρικά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμα φορά. Τα περιορισμένα έργα ήταν "μπαλώματα" που καμία σχέση δεν έχουν με αντιπλημμυρική θωράκιση νομού», τόνισε.

Ακόμα, σημείωσε ότι το Συνδικάτο συμμετέχει στο Στέκι Αλληλεγγύης, συγκρότησε ομάδες καθαριότητας και αποκατάστασης για τα λαϊκά σπίτια της περιοχής, ενώ την αλληλεγγύη τους έδειξαν και οικοδόμοι απ' την Αθήνα καθαρίζοντας αρκετά σπίτια στον Παλαμά. «Απαιτούμε ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, πλήρη αποζημίωση για όλους. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», τόνισε.

Η Ιωάννα Αγγέλη, γραμματέας του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Παλαμά, μετέφερε την απόγνωση και την αγωνία του Συλλόγου για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις της περιοχής και τόνισε ότι θα χρειαστεί βοήθεια ώστε ο κόσμος να τις στήσει και να τις λειτουργήσει ξανά. «Κρίνεται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη και βοήθεια για να ορθοποδήσουμε, γενναίες αποφάσεις και πράξεις. Αμεση χρηματοδότηση, αναστολές πληρωμών αλλά και πλήρη αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς όλα τα καταστήματα εξαρτώνται άμεσα από αυτούς». Ακόμα, εξέφρασε ένα «τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές γιατί αυτοί βοήθησαν και έσωσαν κόσμο και σε όλους όσοι εμφανίστηκαν και μας βοήθησαν τις επόμενες μέρες. Επίσης σας ευχαριστώ, κ. Γραμματέα, για την κίνησή σας να είστε εδώ σήμερα».

Ο λαός της περιοχής έδειξε αντανακλαστικά, γνήσια ταξική αλληλεγγύη

«Απ' τις πρώτες ώρες καταστροφής ήταν συγκινητική η άμεση ανταπόκριση εργαζομένων, του λαού της πόλης και χωριών να βοηθήσουν, να διασώσουν, να απεγκλωβίσουν, να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, να σώσει ο ένας τον άλλο», σημείωσε ο Γ. Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος σωματείων που έχουν συγκροτήσει το Στέκι Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι «ο λαός της περιοχής έδειξε αντανακλαστικά, γνήσια ταξική αλληλεγγύη». Τόνισε επίσης πως «ο λαός της περιοχής, οι πληγέντες έγιναν μάρτυρες της εγκληματικής απουσίας του κράτους που τους άφησε στο έλεος, στη μοίρα τους. Οχι μόνο ως προς το πώς φτάσαμε εδώ, αλλά και ως προς την έλλειψη σχεδιασμού για να ανταποκριθεί το κράτος σε τέτοιες καταστάσεις. Στο Στέκι έρχεται κόσμος που ψάχνει πού θα μείνει γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός γι' αυτό το ζήτημα, καμία έγνοια τι θα απογίνει αυτός ο κόσμος, το κράτος δεν ανταποκρίθηκε σε στοιχειώδη ζητήματα επιβίωσης, παραμένει απόν και ανίκανο γιατί δεν έχει καν στον προσανατολισμό του να ικανοποιήσει τις έκτακτες ανάγκες του λαού».

Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για την υγεία του λαού

Ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι τρομακτικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στον νομό για τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας πως «πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Στέκι πληγέντων που μπόρεσε να ταΐσει και να δώσει νερό σε κόσμο γιατί χωρίς τρόφιμα, νερό, ρούχα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για δημόσια υγεία». Σχετικά με τις κυβερνητικές συστάσεις τόνισε ότι πολλοί δεν μπορούν να τις ακούσουν γιατί δεν έχουν ρεύμα, ούτε να τις υλοποιήσουν, επισήμανε πως οι υγειονομικές μονάδες είναι με ένα προσωπικό ήδη εξαντλημένο, με αποκλεισμένους συναδέλφους σε άλλες πόλεις, δουλεύοντας συνεχόμενα 24ωρα. «Το Μουζάκι είναι ακόμα γκρεμισμένο και το ΚΥ συστεγάζεται με την Εργατική Εστία. Χτες πήγαν και 20 πληγέντες απ' τον Παλαμά. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας πλημμύρισαν τα χειρουργεία και κάναμε τα επείγοντα χειρουργεία. Για τους εγκλωβισμένους πρέπει να ενεργοποιηθεί η κατ' οίκον νοσηλεία», σημείωσε μεταξύ άλλων και στάθηκε στα αιτήματα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών για άμεσες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν κατεπειγόντως όλες οι μονάδες, δημιουργία στρατιωτικού τύπου δομής στον Παλαμά, ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων. Σημείωσε ακόμα ότι ως Ενωση γιατρών δέχονται δεκάδες τηλέφωνα από συναδέλφους σ' όλη την Ελλάδα που ζητάνε να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν, και τόνισε την ανάγκη «το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να πιέσουμε όλοι».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, Πόπη Μπούτα, τόνισε ότι το Σωματείο απ' την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για πρώτες βοήθειες «γιατί δεν υπάρχει κράτος, δεν υπήρχε Περιφέρεια, πόρτα πόρτα επισκεφτήκαμε τα σπίτια να δώσουμε βοήθεια μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο, δημιουργήθηκε χώρος παροχής Υγείας στο κλειστό γυμναστήριο. Υπάρχουν εκεί άστεγοι, μικρά παιδιά, χρονίως πάσχοντες». Υπογράμμισε ότι το Σωματείο έκανε παρεμβάσεις παντού, όπως και στον δήμο για το πλημμυρισμένο ΚΥ Παλαμά «κι ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, είναι ανάγκη, μιλάμε για ζωές, απαιτούμε από κυβέρνηση, Υγειονομική Περιφέρεια, τοπικές αρχές να κάνουν κάτι επιτέλους να σωθούν ζωές, φτάνει πια, ως εδώ!».

Ούτε σκέψη να διαλύσουν τις σχολικές μονάδες

Η Ελένη Καραμήτρου, γραμματέας της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, αναφέρθηκε στους μαθητές απ' τις οικογένειες που έχουν πληγεί τονίζοντας: «Οι μαθητές μας δεν μπορούν να φοιτήσουν, δεν έχουν καν σπίτι να μείνουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους (...) Υπάρχουν σχολεία όπως στις Σοφάδες, το ΕΠΑΛ, όπου στεγάζονται και δύο Ειδικά, όπου έχει πλημμυρίσει το σχολείο και αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε μήνες». Εκπαιδευτικοί με πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους. «Ούτε σκέψη να διαλύσουν τις σχολικές μονάδες και να στείλουν τους μαθητές σε άλλα σχολεία για να καλύψουν τα προβλήματα», σημείωσε, καλώντας όλα τα σωματεία σε κοινό βηματισμό για τη διεκδίκηση λύσεων.

Ο Δημήτρης Μπαλαδήμας, από τον Σύλλογο Γονέων Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο, αρχίζουν τα σχολεία, αλλά το νερό δεν έχει έρθει ακόμα», με παιδιά να μην έχουν σπίτι, ρούχα, να ζουν σε τεράστια αναστάτωση. Τόνισε πως οι ανισότητες θα φανούν τώρα «σε όλο τους το μεγαλείο», επισημαίνοντας ότι «τα σχολεία είχαν ήδη από πριν προβλήματα (...) Τώρα τα πράγματα έγιναν επιτακτικά (...) Τη Δευτέρα θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού στα σχολεία; Θα υπάρχουν γιατροί; Το ψυχολογικό θέμα είναι τεράστιο, τα παιδιά βρίσκονται σε κακή κατάσταση, άρα κι εκεί χρειάζεται στήριξη».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Εμπρακτη στήριξη και οργανωμένη διεκδίκηση

Σήμερα συναντιούνται στα Προπύλαια φοιτητές από τη Θεσσαλία

Με πολύμορφες παρεμβάσεις έμπρακτης αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πλημμυροπαθείς φοιτητές, Φοιτητικοί Σύλλογοι κάνουν πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Ηδη μια σειρά σύλλογοι πήραν από την πρώτη στιγμή πρωτοβουλίες συλλογής ειδών και διεκδίκησαν μέτρα διευκόλυνσης στις σπουδές τους.

Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια (στάση Μετρό «Πανεπιστήμιο») πραγματοποιείται συνάντηση φοιτητών από τη Θεσσαλία, για την οργάνωση της δράσης.

«Ο λαός σώζει τον λαό με αλληλεγγύη, διεκδίκηση, οργάνωση», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΕΜΠ, που με παρέμβασή τους απέσπασαν δέσμευση από την Πρυτανεία για τη λήψη μέτρων στήριξης των Θεσσαλών φοιτητών.

Παράλληλα, παρέμβαση στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικής Επιστημών έγινε από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Μαθηματικού και Γεωλογικού. Οπως μεταφέρουν οι Σύλλογοι, έλαβαν δεσμεύσεις διευκόλυνσης όλων των πληγέντων για την εξεταστική, με εναλλακτικές ημερομηνίες εξέτασης και παράταση στην παράδοση πτυχιακών - διπλωματικών εργασιών, ενώ θα γίνει παρέμβαση στον αντιπρύτανη και στον πρύτανη για δωρεάν στέγαση και μετακίνηση των πληγέντων.

Στο ΑΠΘ, κατόπιν παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους στους προέδρους των Τμημάτων και στις Κοσμητείες των σχολών, κατακτήθηκε στα Τμήματα Χημείας, Φυσικής, Μαθηματικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεωλογίας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Νομικής και Πολιτικών Επιστημών να παρθούν μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών φοιτητών, για την ολοκλήρωση της εξεταστικής τους.

Οπως σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, «τώρα μπαίνουμε μπροστά και συνεχίζουμε να διεκδικούμε: Να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα για όλους τους φοιτητές από τις πόλεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν. Να γίνει άμεση εισδοχή όλων των πληγέντων φοιτητών στις εστίες. Να αξιοποιηθούν δωμάτια ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών. Δωρεάν μετακινήσεις για όλους. Παράλληλα συνεχίζεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στα φουαγιέ της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Πολυτεχνείου, της Φιλοσοφικής, της Ιατρικής, της ΝΟΠΕ και του ΠΑΜΑΚ.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΛΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κομβόι αλληλεγγύης ταξιδεύουν από όλη τη χώρα για τη Θεσσαλία

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Δεκάδες τόνοι με είδη πρώτης ανάγκης φορτώνονται κάθε μέρα από κάθε γωνιά της χώρας, από εκατοντάδες συνδικάτα, που «μια γροθιά» οργανώνουν την αλληλεγγύη για τον λαό της Θεσσαλίας.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν όσα μπορούν, τα μεταφέρουν στα γραφεία Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, κι εκεί μέλη των σωματείων αναλαμβάνουν μετά το σχόλασμα την ταξινόμηση και το πακετάρισμα, για να φτάσουν στον προορισμό τους τα πολύτιμα φορτία που τόσο έχουν ανάγκη οι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος πλημμυροπαθείς.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες φορτώθηκε ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας που συγκεντρωνόταν από όλη την Αττική στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Τα σωματεία της Αττικής συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών ανάγκης, ενώ ετοιμάζουν και νέα αποστολή συνεργείων την Κυριακή στη Θεσσαλία, που θα βοηθήσουν στο ξελάσπωμα κατοικιών και σε ό,τι ακόμα έχουν ανάγκη οι πληγέντες.

Συγκινητικές είναι οι εικόνες και από τη Θεσσαλονίκη, εκεί που στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου αποτυπώνεται ένα μόνο δείγμα της τεράστιας ταξικής αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται σε όλη την πόλη με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες. Από την πρώτη στιγμή που τα σωματεία κάλεσαν την εργατική τάξη της πόλης να εκφράσει με κάθε τρόπο, και έμπρακτα, την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στον δοκιμαζόμενο λαό, άρχισε να οργανώνεται μια τεράστια επιχείρηση για να εξασφαλιστούν τα είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς.

Το σωματείο των εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» έφτιαξε σημεία διαλογής στον χώρο διαλείμματος στα καταστήματα συγκεντρώνοντας μέσα σε 3 μέρες μεγάλες ποσότητες σε εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα.

Αντίστοιχα σημεία δημιουργήθηκαν σε διάφορους χώρους δουλειάς, από τα σωματεία των εργαζομένων. Στην «Pfizer», τη BETA, την «Deloitte», την E-NET, δεκάδες σακούλες με τρόφιμα και είδη υγιεινής συγκεντρώθηκαν σε μόλις δύο μέρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τεράστια ήταν και η συμβολή των συλλόγων γυναικών της Θεσσαλονίκης. Από την Καλαμαριά μέχρι την Πολίχνη, κατέφθαναν συνεχώς αυτοκίνητα στο ΕΚΘ γεμάτα με κουβέρτες και νερά για τον λαό της Θεσσαλίας.

Σε μία κούτα από την Ενωση Γονέων Καλαμαριάς, τα μικρά παιδιά είχαν γράψει «φρυγανιές και παστέλια», στολίζοντας την ταμπελίτσα τους με ζωγραφισμένες καρδούλες.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, κατέφθαναν εργαζόμενες και εργαζόμενοι από καταστήματα, γραφεία όπως από τη Σκέμμα Μηχανική, από εργοστάσια όπως τα ΕΛΠΕ. Ενα τεράστιο δίκτυο οργανώθηκε για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τον δοκιμαζόμενο λαό στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα χωριά της περιοχής.

Ομως η αλληλεγγύη δεν τελειώνει εκεί. Ταυτόχρονα τα σωματεία αναδεικνύουν τον δολοφονικό χαρακτήρα της πολιτικής που άφησε ανοχύρωτες ολόκληρες περιοχές, την ανάγκη για οργανωμένη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα αποκατάστασης, για μέτρα πρόληψης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στα δυτικά με μισή ώρα βροχή δεν φαίνονται οι δρόμοι! Τι θα γίνει αν βρέξει περισσότερο» αναρωτιόταν εργαζόμενη που έφερε κούτες με βρεφικά γάλατα.

«Τόσα λεφτά πηγαίνουν για τους λίγους και τους αγρότες τους αποζημιώνουν μόνο στο 80% στην καλύτερη περίπτωση», έλεγαν οργισμένοι εργαζόμενοι σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ.

Φόρτωμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Φόρτωμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Το Συνδικάτο Μετάλλου στον Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως την Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και στην Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) Πέμπτη και Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Σωματεία και φορείς της Ελευσίνας, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αισχύλου 10) Τετάρτη (9 π.μ. - 12 μ.) και Πέμπτη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.). Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2103809327). Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις:

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σήμερα Πέμπτη τις 3 μ.μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία της (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος).

Το ΕΚ Ημαθίας (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Σωματεία Πιερίας, Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 12.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Α' πάρ. Βότση 1, Κατερίνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ., στο στέκι αλληλεγγύης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου Κατερίνης και επίσης καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ., στον χώρο της Κοινότητας Καλλιθέας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα (Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987161310. Περιοχή Σκύδρας: 6931511020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937939080)

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στα τηλέφωνα: Εδεσσα 6948632046, Σκύδρα 6944433072, Αριδαία 6944177169, Γιαννιτσά: 6936116086.

Στον Εβρο, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Λ. Δημοκρατίας 372) σήμερα Πέμπτη, 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Κρήτη: Χανιά, μέχρι 15/9 18.00-21.00 στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68). Επίσης από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην δήμου Αρμένων στα γραφεία Τιτάν (καλύβες Αποκορώνου) 18.00 - 20.00 έως 15/9. Ηράκλειο, στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (2ος όροφος Εργατικού Κέντρου) καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων 10 π.μ. - 12 μ.

Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αμφισσα, μέχρι την Παρασκευή, 8 π.μ. - 1 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν οι πληγέντες

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση συνεχίζουν να προβάλλουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Στη Λάρισα έχουν γίνει συνελεύσεις και συγκροτήθηκαν συντονιστικές επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης. Οι επιτροπές αυτές έχουν αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν ακόμα τη μάχη με τις λάσπες. Ταυτόχρονα δυναμώνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες οι πληγέντες της Νέας Σμύρνης συναντήθηκαν με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να τους θέσουν τα προβλήματα και αιτήματα που αφορούν την αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα, απαίτησαν: Να γίνει άμεσα αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από όλα τα σπίτια. Να πάνε αντλίες σε όλα τα σπίτια και μαγαζιά όπου χρειάζεται άντληση του νερού από τα υπόγεια. Να γίνουν καθαρισμός και απολυμάνσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και ασθένειες. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα φερτά υλικά. Για όσους το σπίτι τους δεν είναι κατοικήσιμο να υπάρξει άμεση λύση, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών. Να δοθεί φαγητό και νερό σε όσους έχουν ανάγκη.

Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο Παλέρμο της Καρδίτσας, στη δημοτική αρχή
Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο Παλέρμο της Καρδίτσας, στη δημοτική αρχή
Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αρχικά αναλώθηκαν σε αόριστες απαντήσεις, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων, με δικαιολογίες πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε», «αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα» και άλλα παρόμοια.

Η πίεση των κατοίκων ανάγκασε τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να δεσμευτούν ότι θα γίνει προσπάθεια να μαζευτούν όλα τα νερά και από σήμερα να ξεκινήσουν να μαζεύονται και οι λάσπες. Βέβαια δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα λύματα που υπάρχουν στην περιοχή και δημιουργούν κίνδυνο μολύνσεων, ούτε για τις αποζημιώσεις.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν σε ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με νέες συνελεύσεις και άλλες δράσεις.

Σήμερα θα γίνει συνέλευση των κατοίκων των παλιών και νέων Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, στις 5 μ.μ. στην αυλή του 14ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, επί της οδού Κοζάνης, δίπλα από το άγαλμα του Ιπποκράτη.

Στην Καρδίτσα

Διαβεβαιώσεις περί άμεσων ενεργειών του δήμου για την απομάκρυνση των νερών που λιμνάζουν στους συνοικισμούς Παλέρμο και Καροπλεσίτικα της πόλης της Καρδίτσας απέσπασε η Επιτροπή Κατοίκων, μετά από μαζική παρέμβαση στον δήμαρχο Καρδίτσας.

Χθες, κάτοικοι των συνοικισμών, που συγκρότησαν Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Καρδίτσας προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν νερά που ύστερα από ανοργάνωτες και εγκληματικές παρεμβάσεις του δήμου και της Περιφέρειας εγκλωβίστηκαν στο δίκτυο ομβρίων και ακάθαρτων της περιοχής, τα οποία μάλιστα πλημμύρισαν πολλές οικίες.

Παρά τον εμπαιγμό του δημάρχου προς τους πλημμυροπαθείς και την προσπάθειά του να αποφύγει τη συνάντηση με γελοίες προφάσεις (ότι δήθεν το ραντεβού δόθηκε σε άλλο σημείο!), κάτω από την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων αναγκάστηκε να τους συναντήσει ο ίδιος και να λάβει τα αιτήματά τους.

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι από σήμερα Πέμπτη θα κινητοποιήσει μέσα προκειμένου να απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα νερά και λύματα και να απολυμανθεί η περιοχή, καθώς επίσης ότι θα προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για να επισκευαστεί το δίκτυο ομβρίων και να θωρακιστεί η περιοχή από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να συνεχίσουν με νέες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας

Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα
Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα
Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας προετοιμάζουν και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία Λάρισας, όπως αποφάσισαν στην προχτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ήδη γίνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης και για απεργία, όπως ήδη αποφασίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα (βλ. σελ. 9 - 11).

Τα σωματεία απευθύνονται στον εργαζόμενο λαό της πόλης καλώντας σε ένταση της συλλογικής διεκδίκησης και θέτοντας στο επίκεντρο την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων την επίθεση της εργοδοσίας, που βρίσκει «ευκαιρία» με την καταστροφή για να εντείνει την εκμετάλλευση. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή παίρνει και το ...δωράκι της κυβέρνησης με τις αναστολές εργασίας, οπότε απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται στις τραγικές καταστάσεις που ζουν.

Τα σωματεία αναδεικνύουν, για παράδειγμα, μια σειρά από περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε επιχειρήσεις, με την εργοδοσία να μην τους αφήνει να φύγουν, όπως στην κλινική «Ιπποκράτειο», στην PFS (Παπαγεωργίου), στην «Ολυμπος» και αλλού.

Με βάση τα παραπάνω, και εκτός από τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προβάλλουν μια σειρά από διεκδικήσεις, όπως:

-- Να διευκολυνθούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.

-- Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι.

-- Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.

-- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.ά. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», σημειώνουν. «Οπως κάναμε από την πρώτη στιγμή. Δεν σαστίσαμε. Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία, φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος. Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα όπως στους Αμπελόκηπους κ.α. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε την αλληλεγγύη. Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση, απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται. Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνουμε τη μάχη στο πλευρό του λαού μας. Να μπούμε μπροστά να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική».

ΖΑΓΟΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση που οργανώθηκε χτες από τον Αγροτικό Σύλλογο

Μαζική συγκέντρωση διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης των πλημμυροπαθών της Ζαγοράς Πηλίου πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή, σε σπίτια, υποδομές, δρόμους, αγροτική οδοποιία, καλλιέργειες, προϊόντα, σχολεία, άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Τα αιτήματα των πληγέντων διατύπωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Θοδωρής Γεωργαδάκης, που περιλαμβάνουν την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε όλους τους δρόμους και τους αγροτικούς, την παροχή όλων των αναγκαίων μηχανημάτων για τις εργασίες αποκατάστασης, τη λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, αποζημίωση στο 100% με ευθύνη του κράτους, 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, αχλάδια «έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε καθώς υπάρχει πρόβλημα βιοπορισμού».

Ο Θ. Γεωργαδάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα για έργα αποκατάστασης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή ότι δεν τα έχει ζητήσει. «Να παρέμβει το κράτος και να στείλει εδώ και τώρα μηχανήματα για τα έργα αποκατάστασης», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις πλημμύρες, ο Θ. Γεωργαδάκης τα χαρακτήρισε κοροϊδία, ψίχουλα, «σταγόνα στον ωκεανό», «στάχτη στα μάτια» των βιοπαλαιστών αγροτών, των κατοίκων και όσων έπαθαν ζημιά. «Το επιτελικό κράτος μάς έχει κάψει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός πρέπει να βγει να διεκδικήσει αποζημιώσεις στο 100%. Οι πληγέντες να ξεσηκωθούν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, να σηκωθούμε όλοι, οργανωμένα με τους συλλόγους και τα σωματεία μας και να παλέψουμε με πλαίσιο αιτημάτων για αποζημιώσεις απέναντι σε ένα κράτος που βάζει στη ζυγαριά τις ζωές μας ως "κόστος" και τα κέρδη κάποιων λίγων όπου μοιράζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο ως "όφελος" και τους στηρίζουν», κατέληξε.

ΣΤΟ... ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΠΡΟΤΥΠΟ» ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος» οι εξαγγελίες περί δήθεν αντιπλημμυρικής προστασίας

Περιοδεία του Κ. Μπασδέκη σε χωριά που χτυπήθηκαν

Τα «χάρτινα» έργα και στη Βόρεια Εύβοια, τοιχία χωρίς οπλισμό
Τα «χάρτινα» έργα και στη Βόρεια Εύβοια, τοιχία χωρίς οπλισμό
Περιοδεία στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία πραγματοποίησε την Τρίτη ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», διαπιστώνοντας από κοντά τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, που έχουν αφήσει απροστάτευτο τον λαό της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Μπασδέκης, συνοδευόμενος αρχικά από τον Νίκο Γεραλή, υποψήφιο δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, επισκέφτηκε χωριά στην περιοχή του Μαντουδίου, καθώς και τις Ροβιές. Στη συνέχεια μαζί με τον Βασίλη Παπασωτηρίου, υποψήφιο δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού, περιόδευσε σε χωριά της Ιστιαίας, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με συκοπαραγωγούς, που έχασαν μεγάλο μέρος από τη φετινή σοδειά από τη βροχή και την πλημμύρα. Επίσης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συλλόγων της περιοχής που αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ασφαλτομείγματος στην περιοχή του Ασμινίου.

Σε δήλωσή του σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, ο Κώστας Μπασδέκης αναφέρει:

«Για μία ακόμη φορά ο πολύπαθος λαός της Βόρειας Εύβοιας βιώνει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Βρίσκεται αντιμέτωπος με αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που νοιάζεται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει τον λαό απροστάτευτο στα καιρικά φαινόμενα.

Μια κακοκαιρία ήταν αρκετή για να καταρρεύσουν σαν "χάρτινος πύργος" οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής για τη δήθεν αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Για να ξεθωριάσει στα μάτια και του πιο καλόπιστου το κυβερνητικό σχέδιο "ανασυγκρότησης" και το "όραμα" Μπένου, το οποίο εκτός της κυβέρνησης της ΝΔ αγκάλιασαν και στήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποί τους στην Περιφέρεια και τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και όσοι σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι.

Στις Ροβιές χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά βροχής για να καταρρεύσουν τα πολυδιαφημισμένα φράγματα "βαρέως τύπου", καθώς, όπως φαίνεται, "ξέχασαν" να βάλουν σίδερα στο μπετόν, πνίγοντας το χωριό και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Το Μετόχι Μαντουδίου πλημμύρισε, καθώς άφησαν στη μέση υποτιθέμενο αντιπλημμυρικό έργο και παρά τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και κατοίκων του χωριού, ο δήμος δεν έκανε τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει ένα έργο "τυφλό", το οποίο παράλληλα μπάζωσε τα υφιστάμενα φρεάτια και πλημμύρισε το χωριό.

Στο Πήλι, το αναγκαίο γεφυράκι που ενώνει το χωριό, το οποίο παραδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και άλλες παρεμβάσεις που έγιναν, λειτούργησαν ως φράγματα και οδήγησαν στις πλημμύρες στο χωριό.

Στα χωριά της Ιστιαίας αγρότες και ιδιαίτερα οι συκοπαραγωγοί υπέστησαν ανυπολόγιστη καταστροφή. Οση σοδειά παρέμενε στα δέντρα χτυπήθηκε από τη βροχή, ενώ ποσότητες σύκων που ήταν προς ξήρανση παρασύρθηκαν από νερά ρεμάτων που φούσκωσαν.

Στο "ίδιο έργο θεατές" βρέθηκαν για μία ακόμη φορά και οι κάτοικοι σε Αγία Αννα, Βασιλικά και τα υπόλοιπα χωριά του παραλιακού μετώπου στο Αιγαίο, καθώς ρέματα φούσκωσαν και στις περισσότερες περιπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε περιοχές και σημεία που επαναλαμβάνονται σε κάθε δυνατή βροχόπτωση.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια στεκόμαστε δίπλα στον λαό της περιοχής και στηρίζουμε τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες.

Απαιτούμε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021 και παλαιότερες πλημμύρες, καθώς και να ξεκινήσουν άμεσα μελέτες και έργα για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας.

Καλούμε τον λαό της περιοχής στις 8 Οκτώβρη να καταδικάσει τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, την κυβέρνηση, τη δημοτική και περιφερειακή αρχή και τους συνδυασμούς που στηρίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται, την πολιτική που μας καίει και μας πνίγει. Να στηρίξει μαζικά και αποφασιστικά τη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμο και Περιφέρεια».

ΑΓΡΙΑ ΒΟΛΟΥ
Η οργή ξεχειλίζει για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων

Από τη συζήτηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους κατοίκους στην Αγριά Βόλου
Από τη συζήτηση κλιμακίου του ΚΚΕ με τους κατοίκους στην Αγριά Βόλου
Περιοδεία στην Αγριά Βόλου πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουτσινάρης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννα Παπαδημητρίου και Θόδωρος Καραγιάννης, καθώς επίσης οι υποψήφιοι Δέσποινα Ευαγγελινού, Δημήτρης Μαριετάκης και Φένια Ευσταθίου.

Η οργή ξεχειλίζει στους κατοίκους για την απουσία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στην περιοχή τους, με αποτέλεσμα να «πνιγούν» στα νερά και στις λάσπες.

Ενα ιδιαίτερο σημείο που τόνισαν οι κάτοικοι του χωριού είναι το υπερυψωμένο σημείο του παραλιακού δρόμου από την πλευρά της θάλασσας που περνάει η σιδηροδρομική γραμμή, το οποίο εμποδίζει τα νερά από τους κάθετους δρόμους να διοχετευθούν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια και καταστήματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, ενώ χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και η δημοτική αρχή Βόλου αγνοούν επιδεικτικά το δίκαιο αίτημα των κατοίκων να φύγει αυτό το υπερυψωμένο κομμάτι που αποτελεί ένα είδος φράγματος για τα νερά, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα στο χωριό κάθε λίγο και λιγάκι.

Το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε ότι καμιά ολοκληρωμένη μελέτη για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα δεν έγινε εδώ και χρόνια, αφού αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους, ενώ τόνισαν πως απαιτείται άμεσα ο καθαρισμός απ' τη λάσπη, τα φερτά υλικά κ.λπ., να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις, η αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο όλης της Μαγνησίας, η ενίσχυση με προσωπικό όλων των υπηρεσιών, άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν τα απαραίτητα έργα.

Συλλαλητήριο πλημμυροπαθών στη Λαμία

«Οι πλημμύρες που έγιναν και αυτές που έρχονται είναι έγκλημα!», τονίζει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών από το χωριό Κόμμα Λαμίας, καλώντας όλους τους κατοίκους της περιοχής στο συλλαλητήριο που οργανώνει σήμερα, Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πληγέντες της Φθιώτιδας και της Θεσσαλίας από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Το χωριό Κόμμα είχε πλημμυρίσει τον Δεκέμβρη του 2021 όταν ξεχείλισε ο Σπερχειός Ποταμός. Παρά τις διαβεβαιώσεις, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους, μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ουσιαστική τους προστασία. Μάλιστα, στις τελευταίες πλημμύρες και μπροστά στον κίνδυνο να φουσκώσει πάλι ο Σπερχειός, το χωριό εκκενώθηκε προληπτικά, επιβεβαιώνοντας τον φόβο των κατοίκων, αλλά και αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που τους έχουν αφήσει απροστάτευτους.

Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Μεγάλη Βρύση και τις υπόλοιπες συνοικίες της Λαμίας.

Ακατάλληλο το νερό, χιλιάδες τα νεκρά ζώα

Ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση, όπως μαγείρεμα και μπάνιο, παραμένει το νερό σε πολλές από τις περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες. Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε στη χθεσινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το νερό είναι ακατάλληλο στον Βόλο, στο νότιο Πήλιο, στον Παλαμά Καρδίτσας, στην Αργιθέα, στη Λίμνη Πλαστήρα, στα Φάρσαλα, στο Κιλελέρ, στην Πύλη και στη Φαρκαδόνα. Σε αυτές τις περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το πλύσιμο των αυλών. Στα Μετέωρα το νερό είναι κατάλληλο μόνο αν παρέχεται από γεωτρήσεις, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Επίσης ανακοίνωσε ότι 1.396 άνθρωποι επισκέφθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας για διάφορες ενοχλήσεις, από τους οποίους 65 διαγνώστηκαν με λοιμώξεις αναπνευστικού (41 παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη μέρα) και 48 με γαστρεντερίτιδα.

Στο μεταξύ λόγω της πλημμύρας υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου. Ο,τι κατάφεραν μέχρι στιγμής είναι οι ασφαλισμένοι από χθες να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους ψυγείου από το διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας, ο οποίος βρίσκεται στη ΒΙΠΕ του Βόλου.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη καταστροφή σε ζωικό κεφάλαιο στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, αυτές αποτυπώνονται στα νούμερα των νεκρών ζώων που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, ενώ δείχνουν και τους τεράστιους κινδύνους που υπάρχουν, 10 μέρες μετά τις πλημμύρες, με τα ζώα που αποσυντίθενται. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν «χαθεί» 49.050 αιγοπρόβατα (από αυτά περίπου 24.000 έχουν περισυλλεγεί), 19.295 χοίροι (7.500 έχουν περισυλλεγεί), 4.186 βοοειδή (35 έχουν περισυλλεγεί), 40.330 πτηνά (έχουν περισυλλεγεί 23.900) και 43.980 μελισσοσμήνη.

Η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι κλειστή, ενώ παραμένει το μεγάλο πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Στη μάχη για τον καθαρισμό των λαϊκών νοικοκυριών

Ο «Ριζοσπάστης» με τα συνεργεία μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο γεμάτο λάσπη χωριό Μεγάλο Ευύδριο

Η λάσπη έχει κατακλύσει τα πάντα
Η λάσπη έχει κατακλύσει τα πάντα
Σε ένα ακόμα χωριό, στο Μεγάλο Ευύδριο στα Φάρσαλα, βρέθηκαν συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμβάλουν στην τεράστια προσπάθεια των κατοίκων να απομακρύνουν τους τεράστιους όγκους λάσπης και άλλων φερτών υλικών που έχουν σκεπάσει τους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών.

Η πρώτη εικόνα που συναντά όποιος μπαίνει στο χωριό από το γιοφύρι που περνά πάνω από τον Ενιπέα Ποταμό είναι σωροί κορμών δέντρων που έχουν σταματήσει πάνω στο γιοφύρι και πιθανόν έχουν δημιουργήσει ζητήματα στατικότητας. Συνεχίζοντας σε αυτό που φαίνεται να ήταν κάποτε ο κεντρικός δρόμος του χωριού και τώρα μοιάζει με χωματόδρομο, αντικρίζει σωρούς λάσπης παραμερισμένους όσο γίνεται στην άκρη, ενώ σε πολλούς κάθετους δρόμους η «λάβα» λάσπης έχει κατακλύσει τα πάντα εμποδίζοντας οποιαδήποτε πρόσβαση. Οι κάτοικοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το «θηρίο» κυρίως με δικά τους μέσα αφού μόλις τις τελευταίες δύο μέρες εμφανίστηκαν μόνο δύο συνεργεία με μηχανήματα, ένα του Στρατού και ένα εργολάβου ύστερα από κλήση του δήμου.

Ιδια εικόνα και μέσα στις αυλές και τα οικόπεδα, ακόμα και μέσα στις αποθήκες και τα σπίτια.

Το χωριό αριθμεί περί τους 250 κατοίκους και με όσους μιλάμε δείχνουν να έχουν αποπροσανατολιστεί στον χρόνο, μην μπορώντας να προσδιορίσουν πόσες μέρες έχουν περάσει από την πλημμύρα, ακόμα και τι μέρα είναι, αποτέλεσμα της καταστροφής που βιώνουν. Στον δρόμο συναντάμε αγρότη από κοντινό χωριό που μέσα σε λίγες κουβέντες βγάζει όλη την απόγνωσή του. «Εχουν σκεπαστεί τα πάντα», μας λέει. «Τα χωράφια είναι γεμάτα κορμούς δέντρων, πέτρες, λάσπη. Η παραγωγή καταστράφηκε εντελώς. Μόνο από 10 στρέμματα αν βγει κάτι, αλλά και εκεί δεν νομίζω. Τι θα γίνει; Ποιος θα τα απομακρύνει όλα αυτά; Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Δεν ξέρω τι να κάνω. Με έχει πιάσει απελπισία».

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βοηθάνε τους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια τους στο Μεγάλο Ευύδριο των Φαρσάλων
Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βοηθάνε τους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια τους στο Μεγάλο Ευύδριο των Φαρσάλων
Ακριβώς σε αυτές τις στιγμές της οργής, της απόγνωσης και της απελπισίας είναι εξαιρετικά πολύτιμη η βοήθεια που προσφέρουν τα μέλη του ΚΚΕ και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βοηθώντας όχι μόνο να καθαρίσουν τις περιουσίες τους, αλλά να «πάρουν δύναμη» από τη δύναμη της συλλογικής δράσης, δένοντας έτσι την αλληλεγγύη με την οργάνωση και τον αγώνα για τη διεκδίκηση όσων απαιτούνται και έχει δικαίωμα να απολαύσει ο λαός, όπως η προστασία από τις πλημμύρες, τις φωτιές, τους σεισμούς.

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιμέτωποι με την αδιαφορία του κράτους, συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν

Ο πλημμυρισμένος κάμπος, όπου χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί

INTIME NEWS

Ο πλημμυρισμένος κάμπος, όπου χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί
Τους 16 έφτασαν οι νεκροί στην πολύπαθη Θεσσαλία, καθώς χθες μία σορός άνδρα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εντοπίστηκε από δύτες σε βραχώδη περιοχή της παραλίας Μουρτιάς στο νότιο Πήλιο.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία που βλέπουν τα σπίτια τους να βρίσκονται θαμμένα στα λασπόνερα, για άλλη μια μέρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Τα νερά υποχωρούν πολύ αργά, ενώ μεγάλες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό.

Στις περιοχές που τα λασπόνερα έχουν υποχωρήσει, οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που αντικρίζουν. Τα σπίτια - στις περισσότερες περιπτώσεις - δεν είναι κατοικήσιμα ακόμα κι αν καθαριστούν, καθώς έχουν καταρρεύσει στέγες και τοίχοι από την ορμή των νερών που έφερε η κακοκαιρία.

Παράλληλα μεγαλώνει η υγειονομική επιβάρυνση του λαού, με τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες να δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ετσι, μολυσμένα νερά παραμένουν στους δρόμους μέσα σε πόλεις και χωριά, τα περισσότερα νεκρά ζώα δεν έχουν μαζευτεί, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλά νεκρά ζώα δεν θάβονται στους κατάλληλους και προβλεπόμενους χώρους. Επικίνδυνες συνθήκες διαμορφώνουν επίσης η έλλειψη πόσιμου νερού, η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στους περισσότερους δήμους που επλήγησαν, όπως στην πόλη της Λάρισας, και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Αν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι σε κωμοπόλεις και χωριά, εξαιτίας των ζημιών στο οδικό δίκτυο, καταλαβαίνει κανείς πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού της Θεσσαλίας. Το ψυχολογικό αποτύπωμα είναι επίσης έντονο, αφού άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά και οριστικά.

Για ένατη μέρα χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος

Για ένατη μέρα χωρίς πόσιμο νερό παρέμενε χθες ο Βόλος, εξαιτίας της σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής του υδροδοτικού δικτύου από την κακοκαιρία, αλλά κυρίως εξαιτίας της έλλειψης μέτρων πρόληψης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας των υποδομών της χώρας, ακόμα και σε πρωτεύουσες νομών.

Ενα κομμάτι της πόλης υδροδοτείται κατά διαστήματα, αλλά με μη πόσιμο νερό, μόνο για τις ανάγκες της οικιακής χρήσης, ενώ οι εκτιμήσεις για τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος είναι δυσοίωνες.

Την ίδια ώρα, μέσα σε χιλιάδες τόνους λάσπης παραμένουν περιοχές της πόλης, όπως το κέντρο αλλά και οι συνοικίες Παλαιό Λιμεναρχείο, Παλαιά, Αγιος Παντελεήμονας, Νεάπολη, Παπαδιαμάντη.

Οι κάτοικοι της πόλης του Βόλου αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον πρόβλημα, την εξάπλωση λευκής σκόνης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα από την ξεραμένη λάσπη η οποία έχει συσσωρευτεί στους δρόμους και διαλύεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, και γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν στον πληθυσμό τη χρήση χειρουργικής μάσκας.

Οι οδικές συνδέσεις προς το Ανατολικό και Νότιο Πήλιο έχουν αποκατασταθεί προσωρινά, ωστόσο είναι αδύνατη η κίνηση μεγάλων οχημάτων και βαρέων οχημάτων,παραμένει έτσι ο προβληματισμός για το πώς θα μεταφερθούν στις αγορές οι χιλιάδες τόνοι μήλων και κάστανων που παράγονται στην περιοχή της Ζαγοράς, μετά την καταστροφή τόσων σημαντικών υποδομών και κυρίως της οδοποιίας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότερα από 250 αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ή έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και γι' αυτό δύτες έψαχναν τον βυθό της θάλασσας στον Πλατανιά, στο Μικρό και σε άλλες περιοχές, για να εντοπίσουν πιθανά παγιδευμένους.

Στον Παγασητικό η εικόνα είναι απογοητευτική από τις φερτές ύλες που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο συνεχίζει να εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται στην περιοχή, ενώ είναι αδύνατη η κολύμβηση σε πολλές ακτές και παραλίες από τη συσσώρευση των φερτών υλών που κατέβασαν οι χείμαρροι από τα βουνά.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Βόλου και Λάρισας, αφού έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές τόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και οι γραμμές στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου.

Μάχη με τις λάσπες στη Λάρισα

Στην πόλη της Λάρισας αυτό που συναντά κανείς στις πληγείσες συνοικίες είναι λάσπη παντού, ολική καταστροφή καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι σε απόγνωση, να προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, και ενώ γύρω από την πόλη οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, οδηγώντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε πλήρες αδιέξοδο.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Γιάννουλης, όπου η γέφυρα ακόμα έχει νερά, και έτσι για 7η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα.

Παράλληλα, χθες ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Μέχρι και χθες παρέμεναν αποκομμένοι από τη Λάρισα οι δήμοι Αγιάς και Τεμπών, καθώς εξακολουθεί να είναι κλειστό το οδικό δίκτυο.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πήραν πίσω την αθλιότητα των χαρατσιών για αιτήσεις αποζημίωσης

Μετά τη δημοσίευση στο πόρταλ «902.gr» και στον «Ριζοσπάστη», αλλά και τις αντιδράσεις χιλιάδων αγροτών, ο ΕΛΓΑ πήρε πίσω τις προκαταβολές - προαπαιτούμενα προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις αποζημίωσης από τις πλημμύρες.

Οταν ο λαός θέλει, μπορεί. Τώρα είναι η ώρα λοιπόν να γίνει η αγανάκτηση δύναμη οργάνωσης, αγώνα, διεκδίκησης! Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές που στήνονται σε κάθε περιοχή, να πάρει απάντηση η άγρια αντιλαϊκή πολιτική, που βάζει στο ζύγι του κέρδους τις ζωές μας, διεκδικώντας αποζημιώσεις 100%, πλήρη αποκατάσταση, πραγματική προστασία του λαού.

«Η λάσπη από τον Βόλο θα φύγει, από το στόμα του Μπέου ποτέ... »

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την προκλητική στάση του Αχ. Μπέου

«Εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή κάνοντας πράξη την προτροπή του Βλ. Μαγιακόφσκι: Ξελασπώνουμε το μέλλον!». Τα παραπάνω αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε σχόλιό του για τις αθλιότητες του Αχιλλέα Μπέου απέναντι σε μέλη της ΚΝΕ και κατοίκους στις συνοικίες του Βόλου προχτές, και τονίζει:

«Σε αντίθεση με τον Αχ. Μπέο, που κάνει τον τροχονόμο της μιζέριας και της καταστροφής, εμάς ο κόσμος μάς βλέπει κάθε μέρα δίπλα του. Δεν ..."στήνουμε" σποτάκια μιλώντας στο κενό. Οπότε του προτείνουμε να κρατήσει χαμηλά την μπάλα. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Μια ...παράγκα θα έλεγε κανείς. Γνωριζόμαστε!

Πάντως, επειδή ανησυχεί: Και τα Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε όλη την Ελλάδα έχουμε μετατρέψει σε μαχητικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης, και εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή κάνοντας πράξη την προτροπή του Βλ. Μαγιακόφσκι: Ξελασπώνουμε το μέλλον!».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνουν τρελό φαγοπότι για τους ομίλους στις πλάτες των πληγέντων

Με τροπολογία δίνουν 600 εκατομμύρια για τις... «πρώτες ανάγκες» των επιχειρηματικών ομίλων

Τον δρόμο για να στηθεί για άλλη μια φορά ένα τρελό φαγοπότι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτήν τη φορά στις πλάτες των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στις άλλες περιοχές, έρχεται τώρα να ανοίξει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όπως ανέφερε ο υπουργός Χ. Σταϊκούρας, θα μοιράσει στους ομίλους, δηλαδή στους αναδόχους των έργων, 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα αφορούν σύμφωνα με τον υπουργό σε οδικά και σιδηροδρομικά βραχείας αποκατάστασης και κάποιες γέφυρες. Δηλαδή καμία σχέση με αντιπλημμυρική προστασία ή αποκατάσταση εδώ και τώρα των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, με την ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα να διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχει αντίρρηση για άλλα άρθρα της, όπως είναι να δοθούν αποζημιώσεις στα κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους στις πληγείσες περιοχές, ή η αποκατάσταση χωρίς επιβάρυνση για τα ηλεκτροδοτικά δίκτυα στα σπίτια κ.ά. Ομως, όπως τόνισε, το άρθρο 1 της τροπολογίας έχει τη βαρύνουσα σημασία, γιατί είναι «πιστή εφαρμογή της πολιτικής που έχει ως θεό την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό αφήνει απροστάτευτο τον λαό, ενώ θυσιάζει στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή».

Τόνισε ότι η τροπολογία «είναι πρόκληση όχι μόνο γιατί είναι ανεπαρκέστατα τα μέτρα της, αλλά γιατί από πάνω στρώνει το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι που θα ακολουθήσει από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζετε την πρόληψη, στον ίδιο βωμό θυσιάζετε και την αποκατάσταση από τις πραγματικά τρομακτικές καταστροφές που προηγήθηκαν». Με δυο λόγια, σημείωσε, και για τα όποια έργα «το κριτήριο θα είναι η προστασία του επιχειρηματικού κέρδους».

Πιάσανε στασίδι και οι τραπεζίτες

Στο μεταξύ, με απόφασή τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να «ξοδευτούν» διαθέτοντας όλες μαζί - με τη γνωστή «πατέντα» της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» που τους επιστρέφεται με άλλους τρόπους στο πολλαπλάσιο - 50 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης ή ανάπτυξης υποδομών στη Θεσσαλία. Φυσικά, με αυτά ελάχιστα μπορούν να γίνουν σε πραγματικές υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα.

Οι αποφάσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανακοινώθηκαν μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μες στη «γαλαντομία» τους οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν ότι προσωρινά, έως το τέλος του χρόνου ...δεν θα πλειστηριάζουν τα βουλιαγμένα σπίτια!

Και βέβαια οι τραπεζίτες δεν παραλείπουν να συμπληρώσουν ότι «αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν», «πιάνοντας στασίδι» και για την επόμενη μέρα στο φαγοπότι.

Εισαγγελική έρευνα για την πλημμύρα

Εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διατάχθηκε για στοχευμένες έρευνες για συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων ζητείται «να γίνουν ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.» και να διερευνηθούν οι ευθύνες για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικό αντιπεριφειάρχη Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχο Βόλου και αρμόδιους αντιδημάρχους, δήμαρχο Καρδίτσας και αρμόδιους αντιδημάρχους, για μέτρα που πήραν, όπως και για τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και τις καταγγελίες για τη διαχείριση της κατάστασης.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Δυο γάιδαροι μαλώνανε»... στον τόπο του εγκλήματός τους

Ν. Καραθανασόπουλος: Συνυπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ομίλων

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής (όπου αναμενόταν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία) μετέφεραν χτες την προκλητική αντιπαράθεσή τους, πάνω στις πλάτες των πλημμυροπαθών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποπροσανατολίσουν και να «ξεπλύνουν» τις αιτίες και τους υπεύθυνους του διαχρονικού, προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, όπως αυτό που εκτυλίσσεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων του Θεσσαλικού κάμπου.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου, ο οποίος αφού εμφάνισε την ΕΕ «αγγελικά πλασμένη», απέδωσε στην κυβέρνηση «ανικανότητα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» και εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του αν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα κονδύλια του υπερμνημονίου σε βάρος των λαών, του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είναι δυνατόν να είναι αριστεία το ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Δεν έχετε την επάρκεια να διαχειριστείτε τους πόρους που έχει ήδη η χώρα μας».

Ομως, η μεγάλη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι ότι «υπάρχει αγωνία στην περιοχή και η διέξοδος στην έλλειψη απαντήσεων θα είναι ο θυμός, θα είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της κοινωνικής συνοχής», προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τον κίνδυνο μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων του λαού κι εμφανή την «αγωνία» ο αγώνας να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, το αστικό κράτος και την πολιτική που τσακίζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τις πλημμύρες.

Το ΠΑΣΟΚ, με μια παρεμφερή κριτική για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κακοδιαχείριση των κονδυλίων και αδιαφάνεια έκαναν λόγο τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και τα ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα από την Ελληνική Λύση έως τους «Σπαρτιάτες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας, εξέφρασε «ευχαριστίες στον κ. Φάμελλο γιατί εξέφρασε κάποιες εύλογες αγωνίες», που θα ληφθούν υπόψη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, αφού έκανε λόγο για «εθνική κλάψα», είπε απευθυνόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επειδή πολύ εύκολα σήμερα χρησιμοποιείται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το Ταμείο Ανάκαμψης, να πούμε ότι δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης», δείχνοντας και ποιες είναι και οι ...διαφορές τους.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε την κοινή γραμμή όλων να «κουκουλώσουν» το έγκλημα. Αναδεικνύοντας τον ένοχο αρχικά επισήμανε ότι «αντικειμενικά υπάρχουν οι δυνατότητες αποτροπής και περιορισμού των καταστροφικών συνεπειών ενός φυσικού φαινομένου. Επιστημονικά, πρώτα και κύρια, υπάρχει η δυνατότητα της πρόβλεψης έγκαιρα του πού θα εκδηλωθούν τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει η δυνατότητα να μελετήσουμε ολοκληρωμένα τον κάθε χώρο, την κάθε περιοχή και με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, με βάση την ένταση των φαινομένων και τα μοντέλα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σου βγάλει παραμέτρους με εκατομμύρια συνδυασμούς μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ταυτόχρονα, με βάση αυτήν την ολοκληρωμένη μελέτη, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, θωράκισης της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιακών στοιχείων του κόσμου. Βεβαίως, υπάρχουν και τα μέσα για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους σχέδια».

Στη βάση αυτών, τόνισε ότι «εμείς το λέμε καθαρά: Υπεύθυνοι για το διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο έγκλημα είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, καθώς επίσης και όλων των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζονται από τα ίδια τα κόμματα τα οποία κυβερνούν» γιατί έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και την κερδοφορία τους, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που μετατρέπουν τη γη σε εμπόρευμα και έργα για υποδομές που αφορούν τις ανάγκες του λαού χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμα γιατί δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι το αστικό κράτος που είναι «ανίκανο» για να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες και ικανότατο όταν πρόκειται για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Εφερε ως παράδειγμα «την εγκληματική για τους λαούς της Ευρώπης Οδηγία 2007/60», που την επικαλέστηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία έχει ως βασικά κριτήρια την «οικονομική αποδοτικότητα», δεύτερο την προσέλκυση επενδύσεων και επιχειρήσεων εκεί που θα κατασκευαστούν τα έργα ότι «πρέπει να είναι ενδεικτικός ο αριθμός των κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν - δηλαδή, εκεί όπου είναι αραιοκατοικημένες περιοχές, χωριά, επαρχία, δεν υπάρχει ανάγκη να παρθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας» - και «τον τύπο της οικονομικής δραστηριότητας που ενδέχεται να πληγεί. Οσο πιο μεγάλη η οικονομική δραστηριότητα και πιο ισχυρή, τόσο περισσότερη προστασία».

Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος αφιέρωσε «εξαιρετικά στους ευρωλιγούρηδες και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου», όπως ανέφερε, τη μελέτη της πλατφόρμας «FloodCBA», η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και λέει ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή οι εύπορες οικογένειες ή τα πολύτιμα εργοστάσια, από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». Λέει, επίσης: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται δίκαιες, αλλά η δικαιοσύνη» - λέει αυτή η μελέτη - «δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «μέσα από τις λάσπες γεννιέται μια ελπίδα, η δύναμη της αλληλεγγύης και του αγώνα», σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και συμβάλλουν έμπρακτα στην προσπάθεια του λαού να σώσει τα σπίτια του. Χαρακτήρισε συγκλονιστικό το κύμα αλληλεγγύης σωματείων και συνδικάτων από όλη τη χώρα και ντροπή το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ζήτησε να σταματήσει η αλληλεγγύη επειδή δεν μπορούν οι δήμαρχοι να τη διαχειριστούν.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να βγει στον δρόμο, να οργανώσει τον αγώνα για άμεσες αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις, για ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ