Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης και τα τελευταία νοσοκομεία εν μέσω του μακελειού στη Γάζα

Πάνω από 23.200 οι νεκροί Παλαιστίνοι, τουλάχιστον 59.000 οι τραυματίες

Copyright 2023 The Associated

Με δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για 95η μέρα, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και προσφυγικούς καταυλισμούς, σε περιοχές νοσοκομείων και σε μέρη όπου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε την κλιμάκωση του μακελειού. Την ίδια ώρα, κατά τη νέα επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλάμβανε τη στήριξή του στο κράτος - δολοφόνο και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους Παλαιστινίους...

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 23.210 και οι τραυματίες τους 59.167, ανακοίνωσε χθες το παλαιστινιακό υπουργείο της Γάζας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν πάνω από 126 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 241, ενώ πολλά ακόμα θύματα των τελευταίων επιθέσεων παρέμεναν στους δρόμους και εγκλωβισμένα κάτω από ερείπια, καθώς οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις δεν επέτρεπαν στα ασθενοφόρα και στα σωστικά συνεργεία να τα προσεγγίσουν.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν μεταξύ άλλων τη Χαν Γιούνις και την περιοχή Κιζάν Αλ Ναϊτζάρ στη νότια Γάζα, προξενώντας μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν την περιοχή του Νοσοκομείου «Νάσερ» στη Χαν Γιούνις, καθώς και την περιοχή Αλ Ζαβάιντα στην κεντρική Γάζα.

Θανάτους και τραυματισμούς προκάλεσαν νέες επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, καθώς και ανατολικά της Ράφα στη νότια Γάζα.

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτύπησε ένα καταφύγιο της οργάνωσης για εκτοπισμένους στη Χαν Γιούνις, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εντολή εκκένωσης, τραυματίζοντας 4 Παλαιστίνιους, μεταξύ τους ένα 5χρονο κοριτσάκι, που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σταθερά στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και όλες οι δομές Υγείας

Σταθερά στο στόχαστρο της ισραηλινής βαρβαρότητας βρίσκονται τα νοσοκομεία και όλες οι δομές Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο με τις ανελέητες επιθέσεις όσο και με τον απάνθρωπο αποκλεισμό, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικά υλικά, ρεύμα, καύσιμα κ.ο.κ.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασαν χθες ανησυχία για πιθανή κατάρρευση της παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στη νότια και κεντρική Γάζα, με εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις ώστε να σωθούν.

Μόνο το ένα τρίτο περίπου των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας λειτουργούν, και ορισμένα από αυτά μόνο εν μέρει.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικά ανησυχητικό γύρω από το Νοσοκομείο Αλ Ακσα και μια αύξηση των εχθροπραξιών πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας και πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Νάσερ», είπε ο Σον Κέισι, συντονιστής των ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ στη Γάζα.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτές τις ιατρικές εγκαταστάσεις. Πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν. Αυτή είναι η τελευταία γραμμή Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας που έχει η Γάζα - από βορρά έως νότο χάνονται το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο», τόνισε ο Κέισι σε συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς διακινδυνεύουν σήμερα τη ζωή τους για να εισαχθούν σε νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια επίσκεψης στο Νοσοκομείο «Αλ Ακσα» στην κεντρική Γάζα πριν δυο μέρες, ο Κέισι διαπίστωσε ότι 70% του προσωπικού είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ενώ την ίδια νύχτα εκατοντάδες ασθενείς σε κατάσταση που μπορούσαν να φύγουν εγκατέλειψαν κι εκείνοι το νοσοκομείο.

Πολλοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Νάσερ» στη Χαν Γιούνις κατέφυγαν μαζί με τους ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που έχουν στριμωχτεί σε καταφύγια στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε.

Και εκεί, όπως υπογράμμισε, υπάρχει μόνο ένας γιατρός για περισσότερους από 100 εγκαυματίες...

«Εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας δεν μπορούν να πάνε στον τόπο εργασίας τους να φροντίσουν τους ασθενείς, διότι φοβούνται για τη ζωή τους... Ασθενείς και οι οικογένειές τους φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να σκοτωθούν καθ' οδόν», τόνισε ο Κέισι.

Κατά την ίδια ενημέρωση ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε ότι καθίσταται δυσκολότερο για τον ΠΟΥ να παραδίδει ιατροφαρμακευτικό υλικό εντός της Γάζας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εκτός από τους πάνω από 23.000 νεκρούς υπάρχουν και τουλάχιστον 59.000 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις, πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη.

Αναφέροντας πολλαπλές περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί τόσους ακρωτηριασμένους στη ζωή μου, ακόμα και μεταξύ παιδιών».

9 νεκροί στρατιώτες του κατοχικού στρατού σε μία μέρα

Μαζί με τους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κλιμακώνονται και οι σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αυξανόμενες απώλειες που παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός.

Χθες η ηγεσία του κατοχικού στρατού ανακοίνωσε τον θάνατο 9 Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα την περασμένη Δευτέρα, καθώς και τον τραυματισμό άλλων 27 το τελευταίο 24ωρο (23 στη Λωρίδα της Γάζας), από τους οποίους οι 7 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», οι 6 από τους 9 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη ενός φορτηγού με πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούσε ο ισραηλινός στρατός για την ανατίναξη τούνελ στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέι στην κεντρική Γάζα. Από την ίδια έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι 8 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Η εφημερίδα αναφέρει πως προκαταρκτική έρευνα του κατοχικού στρατού δείχνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από φίλια πυρά, από ισραηλινό άρμα μάχης, τα πυρά του οποίου ενεργοποίησαν εκρηκτική συσκευή που θα χρησιμοποιούνταν για την ανατίναξη τούνελ, πριν προλάβουν να εγκαταλείψουν την περιοχή οι Ισραηλινοί στρατιώτες που προετοίμαζαν την ανατίναξη...

Ο κατοχικός στρατός έχει ανακοινώσει επισήμως 180 θανάτους στρατιωτών στη Γάζα - αριθμός που από αρκετές πλευρές θεωρείται ιδιαίτερα υποεκτιμημένος - και έχει παραδεχτεί ότι πάνω από το 10% των θανάτων αυτών έχει προέλθει από φίλια πυρά. Επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός ότι η κόλαση πυρός και η κλίμακα του μακελειού που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων είναι τέτοια που δεν γλιτώνουν από αυτή ούτε καν οι Ισραηλινοί στρατιώτες...

Ισραήλ: «Μαύρο» στην είσοδο ξένων ανταποκριτών στη Γάζα

Την ίδια ώρα το Ισραήλ επιχειρεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει το μέγεθος αυτού του μακελειού, μεταξύ άλλων αυξάνοντας συνεχώς τις δολοφονίες Παλαιστινίων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και απαγορεύοντας την είσοδο ξένων ανταποκριτών στη Γάζα αν αυτοί δεν είναι «ενσωματωμένοι» στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και δεν αναπαράγουν ατόφια την ισραηλινή προπαγάνδα.

Μετά τους θανάτους άλλων 4 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 5 μέρες, με τους οποίους οι νεκροί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έφτασαν τους 112, σε μια παράλληλη εξέλιξη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η Ενωση Ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ (FPA) να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δικαστές «δικαιολόγησαν» την απαγόρευση με το πρόσχημα ότι η ελεύθερη πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις του ισραηλινού στρατού μέσα στη Γάζα, ενώ επανέλαβαν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να μπαίνουν στη Γάζα με τη «συνοδεία» του ισραηλινού στρατού.

Η Ενωση Ξένου Τύπου απέρριψε τις παραπάνω αιτιάσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν από τη Γάζα και ότι είναι ζωτικό για τα διεθνή ΜΜΕ «να έχουν πρόσβαση σε περιοχές όπου δεν υπάρχει παρουσία στρατευμάτων».

Προσθέτει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα μόνο ένας ξένος δημοσιογράφος έλαβε έγκριση εισόδου στη Γάζα ακόμα και με τη συνοδεία του ισραηλινού στρατού.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων

Το «μαύρο» που επιχειρεί να ρίξει το Ισραήλ στο έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τη συστηματική προπαγάνδα, τα fake news και την κατευθυνόμενη «ενημέρωση» των ιμπεριαλιστικών επιτελείων των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους, η οποία αναπαράγεται από αστικά ΜΜΕ και στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «The Intercept», αναλύοντας περισσότερα από 1.100 δημοσιεύματα των εφημερίδων «New York Times», «Washington Post» και «Los Angeles Times», ναυαρχίδων του αμερικανικού αστικού Τύπου, από τις 6 πρώτες βδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το διάστημα, και ενώ οι θάνατοι Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις είχαν φτάσει ήδη τους 14.800, η λέξη «σφαγή» (slaughter) χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά για να περιγράψει τους θανάτους αυτούς, αλλά χρησιμοποιήθηκε 60 φορές για να περιγράψει τους θανάτους Ισραηλινών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη. Η παρεμφερής λέξη «massacre» χρησιμοποιήθηκε 152 φορές για θανάτους Ισραηλινών και μόλις 2 για θανάτους Παλαιστινίων.

Ο δε όρος «φρικιαστικός» (horrific) χρησιμοποιήθηκε 36 φορές για να περιγράψει την επίθεση της Χαμάς στις 7/10 και μόνο 4 για να περιγράψει το μακελειό του Ισραήλ στη Γάζα.

Και ενώ χιλιάδες παιδιά της Παλαιστίνης δολοφονούνται από τις ισραηλινές επιθέσεις (περισσότερα από 6.000 στο διάστημα που εξετάζει η εν λόγω έρευνα), μόλις 2 από τα τουλάχιστον 1.100 άρθρα των τριών εφημερίδων έχουν σχετική αναφορά στον τίτλο τους...

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες θηριωδίες των κατοχικών δυνάμεων

Η στιγμή που ισραηλινό τεθωρακισμένο πατάει το σώμα Παλαιστίνιου στην Τουλκαρέμ
Η στιγμή που ισραηλινό τεθωρακισμένο πατάει το σώμα Παλαιστίνιου στην Τουλκαρέμ
Χωρίς τέλος συνεχίζονται οι θηριωδίες του ισραηλινού στρατού και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στην Τουλκαρέμ οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα φονική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό, καταστρέφοντας υποδομές με μπουλντόζες, ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους.

Μάλιστα όχι μόνο εμπόδισαν τα ασθενοφόρα να πλησιάσουν τους τρεις Παλαιστίνιους, αφήνοντάς τους να ξεψυχήσουν στον δρόμο, αλλά ένα από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα πέρασε πάνω από το σώμα ενός εκ των τριών θυμάτων!

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό.

Από τις 7 Οκτώβρη τουλάχιστον 340 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη, με 60 από αυτούς τους θανάτους να σημειώνονται στην Τουλκαρέμ.

Επίσης χθες Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε φυλάκιο του κατοχικού στρατού κοντά στη Ραμάλα, με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται ότι ο 31χρονος επιχείρησε να μαχαιρώσει στρατιώτες.

Ισραηλινή επιδρομή εξαπολύθηκε και στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκαρ, δυτικά της Ναμπλούς.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μεταδίδει επίσης ότι Εβραίοι έποικοι άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστίνιων αγροτών που εργάζονταν στα χωράφια τους στην πόλη Αλ Σάμου, νότια της Χεβρώνας, ενώ παράλληλα κατοχικοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο αγρότες, επίσης στην περιοχή της Χεβρώνας.

ΚΥΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Αμείωτες διαμαρτυρίες κατά της σφαγής

ΗΠΑ - Σαν Φρανσίσκο

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Σαν Φρανσίσκο
Συνεχίζονται σε πολλές χώρες οι διαμαρτυρίες ενάντια στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και στους συμμάχους του για να πάψει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, αλλά και για να μπορεί να παλεύει και να έχει ελεύθερη πατρίδα.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κοπεγχάγη, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Πάνω από 50.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση, που κατέληξε στο δημαρχείο της δανέζικης πρωτεύουσας.

Ογκώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Παρίσι, ενώ με χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν και οι δρόμοι του Μάντσεστερ.

Διαμαρτυρίες καταγράφονται και στις ΗΠΑ, όπου την Κυριακή το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν χιλιάδες να διαδηλώσουν μαχητικά στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Επίσης, ραβίνοι προχώρησαν χτες σε διαμαρτυρία μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ και στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αξιοποιώντας προγραμματισμένη τους επίσκεψη, άνοιξαν στον χώρο πανό που ανέγραφαν «Μπάιντεν: Ο κόσμος λέει "εκεχειρία"» και «Σταμάτα να ασκείς βέτο στην ειρήνη!».

Ξεχωριστή ήταν και η κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα στο δημαρχείο της πόλης. Με μπροστάρηδες υγειονομικούς της πόλης, οι διαδηλωτές ξάπλωσαν σε διαδρόμους και χώρους του κτιρίου, φέροντας πάνω τους ονόματα (κυρίως γιατρών και νοσηλευτών) δολοφονημένων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και απαιτώντας «Οχι άλλες κλεμμένες ζωές!».

Τον γύρο του κόσμου έκαναν και πλάνα από τη Νότια Καρολίνα, όπου τη Δευτέρα διαδηλωτές παρενέβησαν στη διάρκεια ομιλίας του Προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν, φωνάζοντας «Κατάπαυση του πυρός!» ενώ εκείνος προσπαθούσε να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως ακούραστη υπέρμαχο της ειρήνης... Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγκάστηκε να αναφέρει ότι «κατανόησε το πάθος» των διαδηλωτών που κατήγγειλαν το νέο έγκλημα στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, για να προσθέσει με θράσος ότι δουλεύει «αθόρυβα με την ισραηλινή κυβέρνηση για να τους κάνω να μειώσουν σημαντικά» τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τομ Τίλις και Mάρσα Μπλάκμπερν κατέθεσαν πρόταση για «Ασφαλείς και Ανοιχτούς Δρόμους», ώστε να χαρακτηριστεί έγκλημα η «εκούσια απόσπαση, καθυστέρηση ή επίδραση του εμπορίου, με τον αποκλεισμό δημόσιου δρόμου ή αυτοκινητόδρομου» όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, «φωτογραφίζοντας» όσους καταγγέλλουν τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

Στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, διαδήλωση έγινε χτες και στο Τελ Αβίβ, μπροστά από το ξενοδοχείο «Kampinski» όπου είχαν προγραμματιστεί οι συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν (βλέπε σχετικό θέμα). Οι συμμετέχοντες - στην πλειοψηφία τους συγγενείς ομήρων που δεν έχουν γυρίσει ακόμα σπίτια τους - κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνέχεια των εχθροπραξιών

Συνεχίστηκαν και χθες οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, στην πόλη Σαφέντ, ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, Ουισάμ Αλ Ταουίλ, και του υπαρχηγού της Χαμάς.

Είναι η πρώτη φορά που το στρατόπεδο αυτό δέχεται επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός την επιβεβαίωσε, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε υλικές ζημιές. Επίσης, ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στο χωριό Καφαρκέλα στον νότιο Λίβανο. Νωρίτερα έγινε επίθεση στο χωριό Χαντουριέχ, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, και το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Αλί Χουσεΐν Μποργκέι, διοικητή της μονάδας drones της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Ο Μποργκέι ηγήθηκε πολυάριθμων επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διανέμει όπλα και εξοπλισμό σε πολιτοφυλακές στις βόρειες κοινότητες στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης, με κινδύνους ανάφλεξης, οι Γερμανοί βιομήχανοι κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να διαθέσει στρατιωτική υποστήριξη «μαζί με τους συμμάχους μας για την προστασία των θαλάσσιων οδών που απειλούνται στο Κανάλι του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα», προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη περίοδος διαταραχών ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη γερμανική οικονομία.

Ο Β. Νίντερμαρκ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), επεσήμανε ότι η Γερμανία, ως η τρίτη ισχυρότερη χώρα στο παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Αυτή είναι η πιο ηχηρή παρέμβαση των γερμανικών βιομηχανιών μέχρι σήμερα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, καθώς ολοένα και περισσότερες ναυτιλιακές αποφεύγουν την περιοχή, λόγω των συνεχών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία.

Μέχρι σήμερα η Γερμανία δεν συμμετέχει στη λεγόμενη πρωτοβουλία «Φύλακας της Ευημερίας» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, αλλά το γερμανικό υπουργείο Αμυνας εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής της χώρας στον διεθνή συνασπισμό.

Στη Συρία, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκότωσαν τουλάχιστον 14 μαχητές υπέρ του συριακού καθεστώτος, σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε στρατιωτικό λεωφορείο στην έρημο της Παλμύρας, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός πυρετός για τις «πραγματικές ευκαιρίες» πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές και τα παζάρια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και συμμάχων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν μέσω του συνεχιζόμενου μακελειού στη Γάζα και πάνω στην πλάτη του παλαιστινιακού λαού, για την προώθηση σχεδιασμών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναμέτρηση με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τη νέα πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή και τις δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε πως πάνω στα αποκαΐδια της Γάζας έχει στρωθεί ήδη ένα σκληρό παζάρι για τους όρους που θα προωθηθούν παλιές και νέες συνεργασίες στην περιοχή.

Ηδη προχθές, από το Ριάντ, αναφερόμενος στα σχέδια «εξομάλυνσης» των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών της περιοχής με το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει «σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση»...

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Ριάντ «συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να χαράξουμε μια πολιτική οδό για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μακροπρόθεσμα».

Χτες, στο Ισραήλ, στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Ισραελ Κατζ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι για να αξιοποιηθούν «πραγματικές ευκαιρίες» για «συνεργασία» στην περιοχή, «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», σπεύδοντας παράλληλα να αναγνωρίσει προσπάθειες του Ισραήλ «για να οικοδομήσετε πολύ μεγαλύτερη ολοκλήρωση και σύνδεση στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν φρόντισε να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό στη Γάζα, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ, ότι... «δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό και παράλογο» από την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Την ίδια στιγμή, προκλητικές ήταν οι διάφορες αναφορές του περί ανάγκης για «βιώσιμες προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη σε αμάχους», όταν οι ΗΠΑ στηρίζουν πολύμορφα το Ισραήλ και το εξοπλίζουν μέχρι τα δόντια με αμερικανικά οπλικά συστήματα για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Από τη μεριά του, στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ συζήτησε και για «ενέργειες που στρέφονται κατά του Ισραήλ από ομάδες του ιρανικού άξονα», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός φέρεται να ανέλυσε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ την αποτελεσματικότητα που θα έχει η «αλλαγή τακτικής» του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Μίλησε δε για «τα διπλωματικά μέσα» με τα οποία το Ισραήλ θα προτιμούσε να αλλάξει την «κατάσταση στην ασφάλεια» στη μεθόριο με τον Λίβανο, απειλώντας ωστόσο ότι οι συνθήκες επιβάλλουν προετοιμασία και για στρατιωτικές «εναλλακτικές».

Ο Μπλίνκεν είχε ακόμα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ενώ αναμενόταν να συμμετάσχει και σε συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο και την επόμενη μέρα του πολέμου και της κατοχής στη Γάζα.

Αισιόδοξο για «αλλαγές» και το Ριάντ

Χαρακτηριστικές για το εξελισσόμενο παζάρι ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, Khalid bin Bandar, που μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι λίγο πριν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος στη Γάζα, το Ριάντ ήταν πολύ «κοντά» σε μια συμφωνία «εξομάλυνσης» σχέσεων με το Ισραήλ. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις «αξιοθρήνητες» απώλειες στη Γάζα, το Ριάντ εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάποια στιγμή μπορεί να διατηρεί ομαλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά όχι «σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

«Αναμφισβήτητα υπάρχει ενδιαφέρον», σημείωσε, κληθείς να σχολιάσει αν έχουν βάση οι σχετικές δηλώσεις Μπλίνκεν, προσθέτοντας κατά τα άλλα ότι «ενώ πιστεύουμε ακόμα - την επομένη της 7ης Οκτώβρη - στην εξομάλυνση (των σχέσεων με το Ισραήλ), αυτό δεν θα γίνει με κανέναν τρόπο σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», προσθέτοντας ότι η εξομάλυνση δεν μπορεί να έρθει χωρίς «ένα παλαιστινιακό κράτος». Τόνισε βέβαια με νόημα ότι «η σειρά με την οποία θα συμβούν αυτά, το πώς θα επιτευχθούν, αυτό είναι κάτι που συζητιόταν».

Σε ερώτημα για τον ρόλο της Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος απάντησε ότι αυτό «απαιτεί πολλή σκέψη» και τόνισε: «Υπάρχει πάντα περιθώριο για αλλαγή αν υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα. Αλλά όταν υπάρχει σύγκρουση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι είναι χαμένες και οι δύο πλευρές». Υποστήριξε δε ότι «με τη σημερινή κυβέρνηση στο Ισραήλ υπάρχει μια ακραία, απολυταρχική οπτική που δεν εργάζεται για συμβιβασμό και για αυτό δεν θα βρεθεί τέλος στη σύγκρουση».

Στο Κάιρο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφθηκε το Κάιρο, εμφανιζόμενη στις δηλώσεις της να ενδιαφέρεται για τα «βάσανα» των Παλαιστινίων στη Γάζα και λέγοντας πως δεν γίνεται να συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μίλησε και για την «υποχρέωση» της διεθνούς κοινότητας να οργανώσει την «ασφάλεια» στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μιλώντας - όπως και οι ΗΠΑ - για μια «μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» που θα πρέπει να «διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο» στο μέλλον του θύλακα, επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς πρέπει «να καταθέσει τα όπλα».

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε μαζί της, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, κατήγγειλε τις κινήσεις του Ισραήλ που «σπρώχνουν προς τον εκτοπισμό» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δει αληθινές προσπάθειες για να εμποδιστεί ο εκτοπισμός»...

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι στην Ακαμπα της Ιορδανίας θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', με θέμα και τον «πολιτικό ορίζοντα» για την μεταπολεμική περίοδο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον «θυμήθηκε» χτες να εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανά το Ισραήλ «έχει αναλάβει δράση που έρχεται σε ρήξη με το διεθνές δίκαιο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ