Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΡΙΑ
Νέος πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας

Δεκατρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή τον διορισμό πρέσβη της στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ο νέος πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό είναι ο διπλωμάτης Φαϊσάλ Μπιν Σαούντ Αλ Μετζφέλ. Ο νέος απεσταλμένος δήλωσε ότι σκοπός του είναι «να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο αδελφές χώρες», σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Επειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης, η Συρία με κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ επανεντάχθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάη του 2023. Η Σαουδική Αραβία, που υποστήριξε οργανώσεις αντικαθεστωτικών ενόπλων όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία και έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2012, πέρυσι αποκατέστησε τις σχέσεις αλλά μέχρι τώρα είχε μόνο διπλωματικό επιτετραμμένο. Αντίστοιχα, η Συρία διόρισε νέο πρέσβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νεκρός Αιγύπτιος στρατιώτης στο πέρασμα της Ράφα

Σοβαρή ανησυχία για παραπέρα πολεμική κλιμάκωση προκαλεί μεθοριακό επεισόδιο που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, στη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκε υπό συγκεχυμένες συνθήκες ένας Αιγύπτιος στρατιωτικός αξιωματούχος κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με Αιγύπτιους ομολόγους τους και αναφέρθηκαν σε «συμβάν πυροβολισμού» στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, με την εφημερίδα «Maariv» να αναφέρεται σε «ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των πλευρών που προκάλεσε έναν νεκρό Αιγύπτιο στρατιώτη». Κατά τις πρώτες πληροφορίες και την εκδοχή των Ισραηλινών, το επεισόδιο ξεκίνησε από Αιγύπτιους στρατιώτες.

Διαφορετική εκδοχή των γεγονότων δίνει η καταριανή εφημερίδα «Al Jadeed», κατά την οποία η ανταλλαγή πυρών ξεκίνησε από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να μειώνει τα στρατεύματα που έχουν καταλάβει το μεθοριακό πέρασμα από τη μεριά της Ράφα για «ανασύνταξη» και «εκπαίδευση».

ΙΣΡΑΗΛ
Διαδήλωσαν με θάρρος: «Αυτό είναι Γενοκτονία!»

Καταστολή και συλλήψεις σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Τελ Αβίβ
Τελ Αβίβ
Κόντρα στην καταστολή, στις απειλές και τις συκοφαντίες που επιστρατεύει το ισραηλινό κράτος για να καταστείλει κάθε φωνή που καταγγέλλει τη γενοκτονία στη Γάζα, κινητοποιήσεις ενάντια στο μακελειό δυναμώνουν και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ.

Μετά το νέο έγκλημα του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Ράφα, χτες πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ισραηλινές πόλεις.

Στη Χάιφα, όπως μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», περίπου 250 διαδηλωτές έκαναν πορεία ζητώντας να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη σφαγή!» και «Αυτό είναι γενοκτονία!», με φωτογραφίες με καταματωμένα παιδιά να κλαίνε τρομαγμένα...

Ο επικεφαλής της αστυνομίας κήρυξε την κινητοποίηση παράνομη και ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με τη συμμετοχή και έφιππων αστυνομικών, οι οποίες προχώρησαν και σε συλλήψεις.

Και στο Τελ Αβίβ, στον δρόμο βγήκαν διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τη Ράφα!» και «Αποχωρήστε από τη Ράφα και τη Γάζα!». Εκτός από τις αστυνομικές δυνάμεις, απέναντι από τους συγκεντρωμένους στήθηκαν και ορισμένοι «αντι-διαδηλωτές», που επιχειρούσαν να στήσουν προβοκάτσια φωνάζοντας «προδότες»...

Χάιφα
Χάιφα
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Ουμ αλ Φαχμ, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αραβες Ισραηλινούς.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Αντιδράσεις μετά από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, ενώ ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε χθες ότι γίνονται και ασκήσεις προσομοίωσης χερσαίας εισβολής με σενάρια διείσδυσης σε μεγάλο βάθος. Στο στόχαστρο των βομβαρδισμών με πύραυλο βρέθηκε και το Νοσοκομείο «Σαλάχ Γαντούρ» στο Μπιντ Τζμπέιλ, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα πολύ κοντά σε αυτό και τραυματίστηκαν άλλοι 10, οι 4 σοβαρά. Ως απάντηση, οι ένοπλοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» στο βόρειο Ισραήλ. «Εγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε το χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Αλλοι 8 πολίτες είχαν σκοτωθεί από την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές. ΜΜΕ του Λιβάνου μετέδωσαν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στην Αϊτά Αλ Σαάμπ, τρεις στη Χούλα, δύο στη Γιαρούν και ένας οδηγός, που η μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε έγινε στόχος κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου στη Νακούρα. Χτες, ισραηλινό drone σκότωσε άλλο ένα «επιχειρησιακό στέλεχος» της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Αϊνάτα, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις εκτοξεύσεις ρουκετών στην πόλη Μάλκια του βόρειου Ισραήλ νωρίτερα την ίδια μέρα. Η Χεζμπολάχ τις τελευταίες μέρες έχει εντείνει τις εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών σε βόρειο και κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας υλικές ζημιές και πυρκαγιές κυρίως σε οικισμούς κοντά στα σύνορα, όπως στην κοινότητα Safsufa.

Και νέες επιθέσεις από τους Χούθι

Το ίδιο διάστημα, οι Χούθι της Υεμένης σε χτεσινή ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι έκαναν τρεις επιθέσεις σε πλοία. Η πρώτη είχε ως στόχο το αμερικανικό πλοίο «Larego Desert» στον Ινδικό Ωκεανό, η δεύτερη στόχευσε το ισραηλινό πλοίο «MSC Mechela» στον Ινδικό Ωκεανό και η τρίτη το πλοίο «Minerva Lisa» στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα τρία πλοία κρίθηκε ότι παραβιάζουν την απόφαση απαγόρευσης εισόδου σε λιμάνια του Ισραήλ. Οι Χούθι υποστηρίζουν επίσης ότι χτύπησαν αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αποτροπιασμός για το νέο φρικιαστικό έγκλημα του Ισραήλ στη Ράφα

Σφαγή δεκάδων αμάχων σε καταυλισμό εκτοπισμένων από ρίψη αμερικανικής βόμβας δύο τόνων!

Copyright 2024 The Associated

Μία από τις χειρότερες σφαγές αμάχων προκάλεσε το βράδυ της Κυριακής το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος, εξαπολύοντας επίθεση στον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό Ταλ αλ Σουλτάν της βορειοδυτικής Ράφα.

Συνεχίζοντας τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έριξε μια αμερικανική βόμβα δύο τόνων, μετατρέποντας σε κόλαση φωτιάς και σκορπίζοντας τον θάνατο στον καταυλισμό όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Πάνω από 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι, βρήκαν φριχτό θάνατο και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Σοκάρουν οι εικόνες και οι μαρτυρίες για τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα...

Με τις ισραηλινές δολοφονικές επιχειρήσεις να εντείνονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων. Σε 234 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 36.050 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 81.026.

Μετά το δολοφονικό χτύπημα στον καταυλισμό στη Ράφα, αρχικά ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι πραγματοποίησε «επίθεση ακριβείας» εναντίον ανώτερων στελεχών της Χαμάς, «στη βάση ακριβών πληροφοριών»...

Ωστόσο, όταν άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου τα πλάνα από το μακελειό, το Ισραήλ παραδέχθηκε τον βομβαρδισμό του καταυλισμού που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA).


Copyright 2024 The Associated

Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση ότι θα διενεργήσει δήθεν «έρευνα», ενώ η στρατιωτική εισαγγελέας, υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι, εξέφρασε «λύπη» για «οποιαδήποτε βλάβη έγινε σε βάρος αμάχων στη διάρκεια του πολέμου». Η ίδια ανακοίνωσε επίσης τη διενέργεια έρευνας για τους θανάτους Παλαιστινίων αιχμαλώτων και φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τα απάνθρωπα βασανιστήρια από τις ισραηλινές αρχές.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε προκλητικά πως ό,τι έγινε στο Ταλ αλ Σουλτάν ήταν ένα «τραγικό δυστύχημα». Ονομάζοντας «απομάκρυνση» τον νέο βίαιο ξεριζωμό περίπου 1 εκατομμυρίου πεινασμένων και ταλαιπωρημένων Παλαιστινίων από τη Ράφα, πρόσθεσε με θράσος πως «παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα».

Καθημερινές σφαγές αμάχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Πέρα από το φριχτό μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν, το Σαββατοκύριακο εξαπολύθηκαν σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, σε Σαμπούρα και Νουσεϊράτ.

Η ίδια η Ράφα δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από αέρα και στεριά, με πλήθος θυμάτων, κοντά και στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο.

Επίσης βομβαρδίστηκαν ανατολικά προάστια της επίσης νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκ νέου ξεριζωμένοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Ράφα.

Ολες αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις, στο μεταξύ, διαπράττονται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, που διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Προεδρία καταγγέλλει τη «φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή» στον καταυλισμό Ταλ αλ Σουλτάν. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τον καταυλισμό εκτοπισμένων που διαχειρίζεται η UNRWA καθώς αυτές τις μέρες προωθείται στο ισραηλινό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της εν λόγω Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, παρά το μπαράζ των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων που έχουν ισοπεδώσει όλη τη Λωρίδα της Γάζας, οι δυνάμεις του εισβολέα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση.

Το Σάββατο, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι Παλαιστίνιοι μαχητές αιχμαλώτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από μάχη στην Τζαμπάλια. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο απήχθη στρατιώτης».

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο μεταξύ, εξαπολύθηκαν δεκάδες ρουκέτες από τη Χαμάς προς το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις του κεντρικού Ισραήλ.

Αντιδράσεις για το μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν

Το φριχτό μακελειό δεκάδων αμάχων στον καταυλισμό στη Ράφα προκάλεσε σειρά από διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από κυβερνήσεις χωρών που στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ - ο οποίος «χρειάστηκε» δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους για να αρχίσει μετά από μήνες να λέει κάτι για τις ισραηλινές επιθέσεις - «καταδίκασε δριμύτατα» την επίθεση στον καταυλισμό και επανέλαβε την έκκληση προς το Ισραήλ για παύση «στρατιωτικής δράσης», σύμφωνα με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «κανένα ασφαλές μέρος δεν υπάρχει στη Γάζα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε «εξοργισμένος» από την ισραηλινή επίθεση και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να σταματήσουν» γιατί «δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα για τους Παλαιστίνιους πολίτες». «Ζητώ σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άμεση εκεχειρία», κατέληξε.

Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκ. Κροσέτο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SkyTG 24, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός «δεν δικαιολογούνται πλέον». Το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συνάντησαν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μ. Μουστάφα, στη Ρώμη, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους για «εκεχειρία» και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ενόψει των επικείμενων βρετανικών εκλογών, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα πιέσει για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα (αρνούμενος να γενικεύσει το αίτημα για όλη τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι θα κάνει «καθετί δυνατό για να αναγορευτεί υπεύθυνος ο βάρβαρος Νετανιάχου» για τις φονικές επιθέσεις στη Ράφα.

Τραγικές ελλείψεις στο νερό και στα πιο στοιχειώδη αγαθά...

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα εντείνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συνεχή καταστροφή όλων των βασικών υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα νέα έκθεση για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

Οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται, ενώ εδώ και μέρες στη βόρεια Γάζα δεν λειτουργεί κανένα νοσοκομείο, με εξαίρεση το Νοσοκομείο αλ Αουντα που υπολειτουργούσε την Παρασκευή αλλά ήταν απρόσιτο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων απαιτήσεων σε νερό.

Σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερού τη μέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο, για πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καθαρισμό», αναφέρει το OCHA.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να αντιπροσωπεύει το 29% των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, το 33% των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας και το 28% της υδαρούς διάρροιας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα σε μαζικές ποσότητες, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν».

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στην περιοχή στις 6 Μάη.

Καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια δεν διανεμήθηκε χτες στη Γάζα, παρότι 123 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μέχρι το πρωί, ανέφερε το «Ρόιτερς» επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Η παραλαβή της βοήθειας ήταν αδύνατη λόγω των επιδρομών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο μεταξύ, το Σάββατο κατέρρευσε μέρος της πλωτής αποβάθρας που έφτιαξε ο αμερικανικός στρατός στις ακτές της Γάζας, υποτίθεται για να καταφθάνει από εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Η θαλασσοταραχή που επικράτησε στην περιοχή «έκοψε» μέρος της πλωτής αποβάθρας και την έσυρε ανοιχτά της ισραηλινής πόλης Ασντόντ...

Συνεχείς επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Ολο το Σαββατοκύριακο και χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τις επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, πραγματοποιώντας δεκάδες συλλήψεις.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως πέθανε 14χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί μετά από ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Σάιρ, βορειοανατολικά της Χεβρώνας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται η προκλητική επιχείρηση των ΗΠΑ να «ξεπλύνουν» το μακελειό

Τρόπους για να συνεχίσουν να «ξεπλένουν» τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αναζητούν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, συνεχίζοντας παράλληλα το ρεσιτάλ υποκρισίας για το δράμα του παλαιστινιακού λαού.

Ετσι, μετά τη διεθνή κατακραυγή για το νέο ισραηλινό έγκλημα, με τη ρίψη αμερικανικής βόμβας δύο τόνων εναντίον καταυλισμού αμάχων εκτοπισμένων στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αφού χαρακτήρισε «σπαρακτικές» τις εικόνες μετά το χτύπημα του ισραηλινού στρατού στο Ταλ αλ Σουλτάν, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως... το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς!

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, αλλά όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων», ανέφερε. «Συνεργαζόμαστε ενεργά με τον ισραηλινό στρατό και τους εταίρους επί τόπου για να αξιολογήσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, λες και υπάρχουν ερωτήματα για το έγκλημα...

Ο δε Καναδάς, με φόντο σχέδια του Ισραήλ για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε συνεργασία με «δυτικές» χώρες, ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει βίζα παραμονής και εργασίας σε 5.000 κατοίκους της Γάζας που έχουν συγγενείς τους στον Καναδά.

Σήμερα η αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Σε αυτό το φόντο, σήμερα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Οι ΥΠΕΞ των 3 χωρών έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, πριν τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία και τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Νορβηγός ΥΠΕΞ Εσπεν Μπαρθ Ειντε δήλωσε πως η επικείμενη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους είναι μέρος «του ειρηνευτικού οράματος για τη Μέση Ανατολή Οσλο 2.0».

«Δεν μπορούμε να επιμείνουμε στον τρόπο που θέλαμε να το κάνουμε αυτό τη δεκαετία του 1990. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε στο 2024 και πρέπει να αναβαθμίσουμε το μακροπρόθεσμο όραμα για ειρηνική διευθέτηση» είπε, σε μία έμμεση αναφορά στην «ειρηνευτική διαδικασία» Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Οσλο που οδήγησε το 1993 σε «ειρηνευτική συμφωνία», η οποία δεν είχε σχέση με το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, στη βάση δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν δήλωσε πως η «λύση των δύο κρατών για την ίδρυση αξιόπιστου παλαιστινιακού κράτους εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Παλαιστινίων» αλλά και της «ασφάλειας» του Ισραήλ. Κάλεσε δε το Ισραήλ να αποδεχθεί «πως δεν μπορεί να ζήσει δίχως ένα παλαιστινιακό κράτος... Το Ισραήλ δεν πρέπει να αποφασίσει εάν έχει δικαίωμα σε αυτοδιάθεση ένα παλαιστινιακό κράτος».

Αυτά ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες για το παζάρι ΗΠΑ - Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για μία «συμφωνία του Αβραάμ» μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα αλλά και για στρατιωτικό σύμφωνο «ασφάλειας» μεταξύ ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

Χτες βράδυ, για πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και έπειτα από τουλάχιστον 36.000 νεκρούς και πάνω από 81.000 τραυματίες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Σε σχετική δήλωση που έκανε ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ, Μ. Μάρτιν, τόνισε πως υπήρξε «σαφής συναίνεση για την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Επαφές για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Το Σαββατοκύριακο οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ είχαν νέες συνομιλίες στο Παρίσι, για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με αντικείμενο μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και προσωρινή εκεχειρία.

Το φριχτό μακελειό της Κυριακής στη Ράφα, ωστόσο, αυξάνει το ενδεχόμενο νέων εμποδίων στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στελέχη της Χαμάς επιφυλάχθηκαν να συνεχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, που αρχικά λεγόταν ότι θα συνεχιστούν σήμερα, με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών μεσολαβητών, που φέρονταν έτοιμοι να φέρουν «νέες προτάσεις».

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ, το «Κανάλι 12» μετέδωσε πληροφορίες ότι ο Ισραηλινός στρατιωτικός απεσταλμένος που συμμετείχε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις εξέφρασε «απελπισία» για τις ισχνές έως μηδαμινές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας όσο παραμένει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Τα σχόλια αυτά φέρεται να τα έκανε ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Νιτζάν Αλόν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, λόγω της άρνησης στελεχών της κυβέρνησης να συναινέσουν σε βασικά αιτήματα της Χαμάς.

Η διαρροή πληροφοριών διαψεύστηκε από εκπρόσωπο του αντιστράτηγου, που επικαλέστηκε «παραποίηση δηλώσεων». Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είπε ότι τέτοια σχόλια το μόνο που πετυχαίνουν είναι «σκλήρυνση της θέσης της Χαμάς, καθυστέρηση στην απελευθέρωση των ομήρων» και ζημιά στους συγγενείς τους.

Το Παλαιστινιακό στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών

Ξεκινά σήμερα στο Πεκίνο το 10ο υπουργικό Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, στο περιθώριο του οποίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στους ηγέτες της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ, για θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας αλλά και σε συνάρτηση με τις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, και τις προσπάθειες για αναβίωση της διπλωματικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, στο Φόρουμ θα επιχειρηθεί να ακουστεί μία «κοινή φωνή» για το Παλαιστινιακό.

Η Κίνα υποστηρίζει τις αποφάσεις για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΕΕΔΥΕ
Καταδίκη της νέας κτηνωδίας του κράτους - δολοφόνου

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει «με αποτροπιασμό» σε ανακοίνωσή της «την κλιμάκωση της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και την κυβέρνηση του εγκληματία πολέμου, Νετανιάχου», μετά και το νέο έγκλημα στη Ράφα (βλέπε σχετικό θέμα).

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η κτηνωδία και η φρίκη του ισραηλινού στρατού που βομβάρδισε σκηνές και παραπήγματα, στα οποία βρίσκονταν οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί το ίδιο το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει τον καταυλισμό Ταλ Αλ-Σουλτάν ''ασφαλή ζώνη'', με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 άνθρωποι, τους οποίους οι δολοφόνοι ξερίζωσαν από τη βόρεια Γάζα τους προηγούμενους μήνες να είναι στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί «να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού που συνεχίζουν να δίνουν το αισχρό άλλοθι της "αυτοάμυνας" στους εγκληματίες πολέμου του κράτους του Ισραήλ», ενώ επισημαίνει ότι «τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η πάλη για:

  • Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά - Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ