Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνεται το σφυροκόπημα της Πόλης της Γάζας, νέες εντολές αναγκαστικού εκτοπισμού χιλιάδων αμάχων

Εκθεση στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Lancet» εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα ενδέχεται να φτάνει τους 186.000...

Από τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ που αποτελούσε καταφύγιο χιλιάδων αμάχων, στην κεντρική Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Από τη νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο του ΟΗΕ που αποτελούσε καταφύγιο χιλιάδων αμάχων, στην κεντρική Γάζα
Με δύο ακόμα πολύνεκρους βομβαρδισμούς σε σχολεία στα οποία είχαν καταφύγει άμαχοι, με νέες εντολές αναγκαστικού εκτοπισμού και με ακόμα εντονότερο σφυροκόπημα ιδιαίτερα της Πόλης της Γάζας καθώς και άλλων περιοχών, το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Μετά από 276 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 38.193 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.903. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 75.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα ωστόσο είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεγαλύτερος, κάτι που κατά καιρούς έχει παραδεχθεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν, που παρείχε χιλιάδες αμερικανικές βόμβες στο Ισραήλ...

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της ΜΚΟ «Euro-Med Human Rights Monitor» ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός παρεμποδίζει την ανάκτηση των σορών των αγνοουμένων, μεταξύ άλλων με επιθέσεις εναντίον πληρωμάτων της πολιτικής προστασίας, ομάδων διάσωσης και οικογενειών που προσπαθούν να βρουν τα πτώματα των συγγενών τους, αλλά και με την παρεμπόδιση της εισόδου στη Γάζα του απαραίτητου εξοπλισμού και των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία βαρέων μηχανημάτων.


Copyright 2024 The Associated

Αντίστοιχα, έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Lancet», με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα, πέρα από τα άμεσα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων, περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμα θανάτους από τις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Συνυπολογίζοντας τον αριθμό των άμεσα σκοτωμένων, τις εκτιμήσεις για τους αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια, το μέγεθος της ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας και των υποδομών της, τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, καθώς και τα στοιχεία από άλλες πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο, η έκθεση τονίζει ότι «δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα»...

Δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε άλλα δύο σχολεία

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος βομβάρδισε άλλα δύο σχολεία που αποτελούσαν καταφύγια αμάχων.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) το Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, δήλωσε ότι πάνω από το 50% των 190 ιδρυμάτων της υπηρεσίας έχει χτυπηθεί και 520 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτά τα ιδρύματα του ΟΗΕ.

«Αλλη μια μέρα. Αλλος ένας μήνας. Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Λαζαρινί, τονίζοντας ότι το εν λόγω σχολείο φιλοξενούσε περίπου 2.000 εκτοπισμένους. Σύμφωνα εξάλλου με την UNRWA, τουλάχιστον 196 εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ.

Μόλις μία μέρα μετά, την Κυριακή, το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο που διαχειρίζεται το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Πόλη της Γάζας, στον τομέα αλ Τζαουνί, όπου φιλοξενούνται άμαχοι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων.

Το καθολικό Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι το σχολείο αυτό «από την αρχή του πολέμου υπήρξε τόπος όπου προσέφυγαν εκατοντάδες άμαχοι».

Το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά πως τάχα πήρε όλα τα μέτρα για να «προστατευτούν οι άμαχοι», όπως και ότι στοχοποίησε «τρομοκράτες»...

Σφυροκόπημα στην Πόλη της Γάζας και νέες εντολές εκκένωσης

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις σφοδρές επιθέσεις του στην Πόλη της Γάζας, εκδίδοντας παράλληλα νέες εντολές εκκένωσης για συνοικίες της πόλης, οδηγώντας χιλιάδες Παλαιστίνιους σε νέο αναγκαστικό εκτοπισμό, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε.

Μεταξύ άλλων, οι νέες εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν την Κυριακή περιλάμβαναν τις συνοικίες Σάμπρα, Ριμάλ, Τελ αλ Χάουα και Νταράτζ, ενώ χτες οι εντολές εκκένωσης επεκτάθηκαν και στους κατοίκους στα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίζονται ξανά κλήθηκαν από τον κατοχικό στρατό να κατευθυνθούν σε μια δήθεν «ανθρωπιστική ζώνη» στην περιοχή αλ Μαουάσι, στη νότια Γάζα, καθώς και στην Ντεϊρ αλ Μπαλάχ. Στην πραγματικότητα και αυτές οι «ανθρωπιστικές ζώνες» έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες εκτοπισμένους αμάχους...

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια, σε σύνολο περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε παράλληλα νέες επιδρομές στις νότιες και δυτικές συνοικίες της Πόλης της Γάζας, ενώ συνέχισε τις φονικές επιθέσεις στη συνοικία Σουτζάγια.

Σε ανακοίνωσή της, η Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ και της Μέσης Ανατολής κατήγγειλε το κλείσιμο του Αραβικού Αγγλικανικού Νοσοκομείου al Ahli στην Πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα της εκκένωσης πολλών περιοχών που διέταξε ο ισραηλινός στρατός.

Την Κυριακή σημειώθηκε μεγάλος αριθμός βολών από drone δίπλα στο νοσοκομείο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση (του ισραηλινού στρατού) ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί κόκκινη ζώνη και ότι όλοι θα πρέπει να εκκενώσουν αμέσως όλα τα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων όλων όσα βρίσκονταν στο νοσοκομείο», επισημαίνεται.

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, όπως στη συνοικία Tal as-Sultan, δυτικά της νότιας πόλης Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε συγκέντρωση ανθρώπων κοντά στον κόμβο Qadisiyah, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, από ισραηλινή επίθεση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους λίγο μετά την απελευθέρωσή τους, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν 3 Παλαιστίνιοι.

Οι κρατούμενοι είχαν συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις το Σάββατο, ενώ οι σοροί τους βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια με χειροπέδες, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οπως καταγγέλλει ο θείος ενός εκ των σκοτωμένων, βρήκε τον ανιψιό του και άλλους δύο νεκρούς παρατημένους στο έδαφος, κοντά στην περιοχή του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. «Δεν φορούσαν ρούχα και στα χέρια τους είχαν πλαστικές χειροπέδες που τους είχε βάλει ο ισραηλινός στρατός», πρόσθεσε.

Ενας από τους πολλούς Παλαιστίνιους που είχε συλληφθεί το Σάββατο και κρατήθηκαν για να ανακριθούν, ο Αμπού Τάχα, τόνισε ότι λίγη ώρα αφού αφέθηκαν ελεύθεροι, έγιναν στόχος πυροβολισμών. «Φτάσαμε στην οδό Καρκάρ (στη Λωρίδα της Γάζας). Δέκα λεπτά αφού βρεθήκαμε εκεί, μας πέταξαν βόμβα»...

Δυτική Οχθη: Κατεδάφιση σχολείου από τις κατοχικές δυνάμεις

Παράλληλα με το έγκλημα στη Γάζα, κλιμακώνεται διαρκώς η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα βαρβαρότητας, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν σχολείο ανατολικά της Yatta, νότια της Χεβρώνας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, στο σχολείο φοιτούσαν 70 αγόρια και κορίτσια δημοτικού.

Εβραίοι έποικοι από τους εποικισμούς Karmiel και Tzcharman είχαν επιτεθεί στο ίδιο σχολείο περισσότερες από μία φορές, προκαλώντας καταστροφές, τονίσει το WAFA, πιέζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας, 57 σχολεία στη Δυτική Οχθη έχουν δεχθεί επιθέσεις και βανδαλισμούς από τις κατοχικές δυνάμεις και εποίκους από τον περασμένο Οκτώβρη.

Χτες επίσης οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλους 30 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και πρώην κρατουμένων, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλλήψεων από τον περασμένο Οκτώβρη σε 9.580.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μέσα στο Ισραήλ, με τους διαδηλωτές να απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Την Κυριακή διαδηλωτές κατέβηκαν σε μεγάλους οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα, προχωρώντας σε αποκλεισμούς δρόμων, μεταξύ άλλων στην κεντρική λεωφόρο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται επίσης διαμαρτυρίες έξω από σπίτια υπουργών.

Χτες διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Τελ Αβίβ και αλλού.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και «προειδοποιήσεις» από το Ιράν

Συνεχείς επιθέσεις στον νότιο Λίβανο εξαπολύει το Ισραήλ, αυξάνοντας τους κινδύνους για μια μεγάλη πολεμική κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μια σειρά χτυπήματα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, κάνοντας λόγο για πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στην ορεινή περιοχή Τζαμπάλ Τούρα, στην Ταλούσε, στη Χούλα και στην Αϊτά ας-Σαμπ.

Ενα μέλος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κλάιλεχ του νότιου Λιβάνου, στην περιοχή της Τύρου.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο έπληξαν μια κτηνοτροφική μονάδα σκοτώνοντας περισσότερα από 700 αιγοπρόβατα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Οι επιδρομές στην περιοχή Τζεζίν κατέστρεψαν επίσης το σπίτι ενός βοσκού, Σύρου υπηκόου.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα υποστηρίξει τον Λίβανο έναντι οποιασδήποτε ισραηλινής επίθεσης, η οποία θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Το κανάλι «Al Mayadeen», με έδρα τη Βηρυτό, ανέφερε ότι ο Νάσερ Καναανί είπε πως μια επίθεση στον Λίβανο «θα αποτελούσε βάση για την αύξηση της έντασης στην περιοχή, θα απειλούσε την ασφάλεια και την ειρήνη εκεί».

«Η υπεράσπιση του Λιβάνου αποτελεί θεμελιώδη αρχή για το Ιράν, το οποίο αναμφίβολα θα υποστηρίξει τον Λίβανο απέναντι σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση. Το Ιράν δεν θα διστάσει να υποστηρίξει τον Λίβανο και να προστατεύσει την ασφάλειά του όταν χρειαστεί. Το Ισραήλ θα επωμιστεί τις συνέπειες οποιασδήποτε επίθεσης κατά του Λιβάνου», ανέφερε.

Αύξηση των επιθέσεων των ΗΠΑ και «συμμάχων» τους στην Υεμένη

Αύξηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους στην Υεμένη τον Ιούνη, σε σχέση με τον Μάη, κατέγραψε το «Yemen Data Project».

Συγκεκριμένα, κατέγραψε 26 πλήγματα τον Ιούνη σε σύγκριση με 15 τον Μάη, ενώ αναφέρει επίσης ότι από τα πλήγματα τον Ιούνη σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 9.

Την ίδια ώρα, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν 37 επιθέσεις εναντίον θαλάσσιων στόχων κατά τη διάρκεια του Ιούνη, με 6 απ' αυτές να πλήττουν επιτυχώς πλοία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Κυριακή κατέστρεψαν 2 drones των Χούθι, προσθέτοντας πως «συμμαχικές δυνάμεις» κατέρριψαν άλλα 2 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από τον Κόλπο του Αντεν. Η αναφορά στις «συμμαχικές δυνάμεις» αφορά την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά», η οποία κατέρριψε 2 drones στην περιοχή (βλ. σελ. 4).

ΙΡΑΝ
Νέος Πρόεδρος ο «μεταρρυθμιστής» Πεζεσκιάν

Ο φερόμενος ως «μεταρρυθμιστής» 69χρονος γιατρός Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη Πρόεδρος του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μετά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πεζεσκιάν έλαβε ποσοστό 53,6% (16.384.403 ψήφους), έναντι 44,3% του αντιπάλου του, Σαΐντ Τζαλιλί (13.538.179 ψήφους). Το ποσοστό συμμετοχής στον β' γύρο έφτασε σε 49,8%.

«Η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την 4η ή 5η Αυγούστου», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τον Μοτζτάμπα Γοσεφί, μέλος της προεδρίας του κοινοβουλίου. Κατόπιν, ο νέος Πρόεδρος της χώρας θα έχει στη διάθεσή του «15 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει τους υπουργούς για μια ψήφο εμπιστοσύνης».

Μία από τις πρώτες επικοινωνίες που είχε ο Πεζεσκιάν ήταν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν, που τον διαβεβαίωσε ότι «δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη φίλη και γειτονική μας χώρα Ρωσία και αναμφίβολα θα ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις».

Τον Πεζεσκιάν έσπευσε να συγχαρεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που σε συνομιλία μαζί του τόνισε τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, μιλώντας για «νέα εποχή», κατά την οποία «αυτές οι σχέσεις θα ανθίσουν από κάθε άποψη».

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων συγχαρητήρια στον Πεζεσκιάν έστειλε και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου.

Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν σε δικό του μήνυμα προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Τεχεράνης στη λιβανέζικη οργάνωση έναντι του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία ανέκαθεν στήριζε την αντίσταση του λαού της περιοχής απέναντι στο παράνομο σιωνιστικό καθεστώς» και δήλωσε «βέβαιος ότι τα κινήματα αντίστασης στην περιοχή δεν θα επιτρέψουν σε αυτό το καθεστώς να συνεχίσει τις φιλοπόλεμες και εγκληματικές πολιτικές του απέναντι στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και τα άλλα έθνη της περιοχής».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ευελιξία» αλλά και νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Χαμάς σε Ντόχα αλλά και Κάιρο, για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανολογούσαν διάφορα ρεπορτάζ, επικαλούμενα πηγές στις δύο πλευρές και στους «μεσολαβητές».

Στο Κάιρο φερόταν να κατευθύνεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ρονέν Μπαρ, αλλά και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Σε δηλώσεις του ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση αντιμετώπισε θετικά και με μεγάλη «ευελιξία» τις προτάσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, και ότι έδωσε θετική απάντηση. Η «μπάλα» βρίσκεται τώρα στο «γήπεδο» του Νετανιάχου, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αν η αμερικανική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, θα πρέπει να πιέσει τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί συμφωνία χωρίς να επιμείνει στον όρο για εξαρχής δέσμευση του Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, «αφού οι μεσολαβητές δεσμεύτηκαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάπαυση του πυρός θα παραμένει σε ισχύ», όπως δήλωσε ανώνυμα στέλεχος της οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Χαμάς θέτει πλέον ως όρους για την πρώτη φάση της συμφωνίας την καθημερινή είσοδο στη Γάζα 400 φορτηγών μεταφοράς βοήθειας, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, και στην τελική φάση απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο προαναφερθείς αξιωματούχος μίλησε για συνομιλίες που ίσως διαρκέσουν «από 2 έως 3 βδομάδες (...) αν το Ισραήλ δεν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, όπως στο παρελθόν», ενώ αναφέρθηκε και σε σχετικές «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της Τουρκίας, όπου - όπως είπε - βρέθηκε πρόσφατα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της οργάνωσης.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, επέμεινε ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους, όπως επίσης ότι πρέπει να απαγορευτεί το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χαμάς στη μεθόριο με την Αίγυπτο και να μην επιτραπεί σε χιλιάδες ένοπλους μαχητές να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς υποστήριξε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι «η Χαμάς καταρρέει και παρακαλά για εκεχειρία. Τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε στον λαιμό τον εχθρό, μέχρι να τον συντρίψουμε και να τον καταστρέψουμε. Θα είναι μια ανόητη τρέλα αν σταματήσουμε τώρα, λίγο πριν το τέλος, και του επιτρέψουμε να ανακάμψει και να μας πολεμήσει ξανά». Και περιέγραψε τη συμφωνία που η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να εξετάσει ως «ήττα και ταπείνωση του Ισραήλ», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα γίνουμε μέρος μιας συμφωνίας παράδοσης στη Χαμάς».

Αλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν (ανώνυμα) στο ισραηλινό δίκτυο «Kan» ότι «σοκαρίστηκαν» από τη στάση του Νετανιάχου, ο οποίος έκανε δημόσιες ανακοινώσεις για τις «αδιαπραγμάτευτες» ισραηλινές απαιτήσεις στις συνομιλίες, κατηγορώντας τον για «ανάρμοστη συμπεριφορά, που θα βλάψει την πιθανότητα να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ υποστήριξε ότι «η στρατιωτική πίεση δημιούργησε τις συνθήκες που επιτρέπουν να προχωρήσει η συμφωνία, και το κατεστημένο ασφαλείας θα ξέρει επίσης πώς να επιστρέψει στη μάχη οπουδήποτε στη Γάζα, όπως απαιτείται. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη στρατιωτική πίεση για να προχωρήσει η συμφωνία και να μην τη χάσουμε».

Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, είπε πως «δεν είναι αλήθεια ότι ο Νετανιάχου πρέπει να επιλέξει μεταξύ της συμφωνίας και της συνέχισης της θητείας του ως πρωθυπουργού (...) Του υποσχέθηκα ένα δίχτυ ασφαλείας και θα τηρήσω αυτήν την υπόσχεση». Ουσιαστικά αναφέρει ότι σε περίπτωση συμφωνίας για τους ομήρους, αν αποχωρήσουν σύμμαχοι του Νετανιάχου από τον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα του θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση.

Πάντως, αργότερα χτες η «Χαμάς» κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι βάζει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τη συνέχιση και κλιμάκωση των επιθέσεων και των εντολών εκκένωσης στην Πόλη της Γάζας (βλ. σελ. 22), και κάλεσε τους διαμεσολαβητές να παρέμβουν ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «ελιγμούς και εγκλήματα» του Νετανιάχου.

Ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είπε ότι η νέα εισβολή στην Πόλη της Γάζας μπορεί να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις στο «σημείο μηδέν», όπως ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές σε κατ' επείγουσα επικοινωνία μαζί τους.

Αμεση «κινητοποίηση» του Στάρμερ

Με το βρετανικό κεφάλαιο να διεκδικεί ενεργό ρόλο στις πυκνές εξελίξεις στην περιοχή και στα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ έσπευσε να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επαφές τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Μιλώντας στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, περιέγραψε ως «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ως μέρος μιας «ειρηνευτικής» διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, ενώ στον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μίλησε για τη «σαφή και επείγουσα» ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας.

Εκπρόσωπος του Στάρμερ ανέφερε ότι στις «άμεσες προτεραιότητες» του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται «μια αύξηση και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και η οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής», τονίζοντας ακόμα «τη σημασία για μεταρρυθμίσεις», αλλά και ότι πρέπει «οι μακροχρόνιες προϋποθέσεις για μια λύση δύο κρατών να υφίστανται, μεταξύ τους η βεβαιότητα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να λειτουργεί αποτελεσματικά».

Πρόσκληση στον Ασαντ εξετάζει ο Ερντογάν

Με φόντο τις πυκνές εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε στις σκέψεις περί «επαναπροσέγγισης» με τη Συρία, λέγοντας πως «μπορεί να στείλουμε πρόσκληση» στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ «ανά πάσα στιγμή» για μια μεταξύ τους συνάντηση.

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Ασαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια προσέγγιση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ