ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΑΚΟΣ
Να φύγει και να μην ξανάρθει το αμερικανικό πλοίο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής

Εκ νέου διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι του Αστακού πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου και των Επιτροπών Ειρήνης Αγρινίου - Μεσολογγίου - Ναυπάκτου. Οι κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν μαζικά να φύγει το πλοίο, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία κατά μήκος του λιμανιού. Κόντρα στη βούληση των κατοίκων είναι η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ), προβάλλοντας επιχειρήματα για τη δήθεν αναβάθμιση που θα φέρει η παρουσία των Αμερικανών...

Το αμερικανικό εμπορικό πλοίο, με στρατιωτικό υλικό, επανεμφανίστηκε στο λιμάνι πριν από τέσσερις μέρες. Εκεί ήταν και στις αρχές του Ιούλη - για να φύγει μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη, στις 4 του μήνα, συγκέντρωση των κατοίκων - αλλά και άλλες μέρες μέσα στο χρόνο. Και χτες οι συγκεντρωμένοι έκαναν σαφές το μήνυμά τους να αναχωρήσει και να μην ξαναεμφανιστεί τέτοιου είδους πλοίο στην περιοχή, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για αμερικανικό εμπορικό πλοίο, από τα πιο σύγχρονα από άποψη εξοπλισμού, που μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και σύμφωνα με πληροφορίες είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα για φωτογράφιση της περιοχής, εξερεύνηση του βυθού, κλπ. Μαζί με το πλοίο εμφανίζονται κατά καιρούς και ασφαλίτες που «χτενίζουν» την περιοχή για λόγους δήθεν ασφαλείας του πληρώματος. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών, η επανεμφάνιση του πλοίου στο λιμάνι «εντάσσεται στους γενικότερους σκοπούς και στόχους που έχουν για την περιοχή οι ιμπεριαλιστές».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Διαπραγματεύσεις εν μέσω διεκδικήσεων

Συνεχίζονται τα επεισόδια στο σίριαλ της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την παγίδευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ονοματολογία της ΠΓΔΜ - με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού - διανθισμένης με μπόλικη εθνικιστική υστερία και σιωπώντας μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αλυτρωτισμούς που έσπειραν στα Βαλκάνια. Η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιμένει να θέτει μειονοτικό ζήτημα εντός Ελλάδας, ενώ ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σχεδιάζεται στις ΗΠΑ για το όνομα των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι αντιμετώπισε ως αποδοχή διαλόγου, για το θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έθετε και το θέμα αυτό.

«Παρά το γεγονός ότι η απάντησή του ήταν μάλλον μονόπλευρη, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι απάντησε και πως πρώτη φορά ένας Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε το διάλογο πάνω στο θέμα αυτό», είπε ο Μιλόσοσκι. Ερωτηθείς, μάλιστα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αν έχει ποτέ θέσει στην ελληνική πλευρά ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας», απάντησε ότι «συζητήσαμε αυτά τα διλήμματα με την κυρία Μπακογιάννη πέρυσι, στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Μαδρίτη».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη χώρα μας για χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών στην αντιμετώπιση των μειονοτήτων, συγκρίνοντας τους σλαβόφωνους που ζουν στη βόρεια Ελλάδα με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, παραβλέποντας την ύπαρξη της Συνθήκης της Λοζάνης. Υποβάθμισε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, χαρακτηρίζοντας παράλογη τη διαφορά, την οποία, όπως είπε, δημιούργησε τεχνητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα παραπάνω έδωσαν αφορμή στον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο, να δηλώσει ότι το κόμμα του «δυστυχώς, δικαιώθηκε όταν υποστήριξε (...) ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έπρεπε να απαντήσει στην επιστολή του κ. Γκρούεφσκι, διότι κατά αυτόν τον τρόπο (...) η Ελλάδα έμπαινε σε έναν διάλογο για ανύπαρκτα θέματα». Οτι τα θέματα αυτά έτσι «μετατρέπονται σε διμερή θέματα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια». Οτι «η "αλληλογραφία" των Σκοπίων με την Ελλάδα και τους διεθνείς Οργανισμούς είχε σκοπό την εκτροπή του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που αποτελεί το μοναδικό ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM». Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ για τον ισχυρισμό Μιλόσοσκι, ότι συζήτησαν θέματα μειονοτήτων: «Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εξηγήσεις και να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς βάζοντας στη θέση του τον ψευδόμενο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων».

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έχει καλέσει για τις 14 και 15 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, για ένα νέο γύρο συνομιλιών, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι διατηρεί στο τραπέζι το «Βόρεια Μακεδονία». Οτι δεν πτοείται από την εσωτερική κρίση στην ΠΓΔΜ (σύγκρουση του Προέδρου της χώρας με τον πρωθυπουργό) και την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων λόγω των διεκδικήσεων που εγείρει ο Γκρούεφσκι. Στόχος του φέρεται να είναι να προλειάνει το έδαφος για την κατάθεση συνολικής πρότασης το Σεπτέμβρη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Χριστόφια - Τζιντάο

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, Χου Τζιντάο, είχε χτες στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η «διαχρονική υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθεια και στον αγώνα της Κύπρου για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του «ευχήθηκε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και ευόδωση των συνομιλιών για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χου έχει τονίσει ότι η ΛΔ της Κίνας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προεξάρχοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίσει να τηρεί θέσεις αρχής και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε επίσης: «Εχω τονίσει, βεβαίως, και τη δική μας στήριξη για μια Κίνα και την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, θέση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διαχρονικά με πολλή συνέπεια». Υπογράμμισε ακόμη τη θέση ότι «και το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο μέρος της ΛΔ της Κίνας».

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν συγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στα τρία πιο δύσκολα θέματα, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και το περιουσιακό»...

«Εφυγε» ο Παναγιώτης Πασχάλης

Δημοσιογραφικό στέλεχος στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου

Φτωχότερη είναι από την Κυριακή η δημοσιογραφική οικογένεια της Χαραυγής και όλης της Κύπρου, μετά το θάνατο του συναδέλφου και αγωνιστή Παναγιώτη Πασχάλη. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, που διατέλεσε και βοηθός αρχισυντάκτη της Χαραυγής, έσβησε την Κυριακή το βράδυ, σε ηλικία 68 ετών στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Π. Πασχάλης γεννήθηκε το 1940 στη Λευκωσία και μετά το Γυμνάσιο σπούδασε κινηματογραφία και δημοσιογραφία στη Λ.Δ. Γερμανίας. Το 1960 εντάχθηκε στο συντακτικό προσωπικό της ΧΑΡΑΥΓΗΣ και παρέμεινε στην εφημερίδα μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Διατέλεσε βοηθός αρχισυντάκτης της εφημερίδας και ασχολήθηκε με το πολιτικό ρεπορτάζ, καθώς και με διεθνή θέματα, με επίκεντρο τον αγώνα των Παλαιστινίων για δικαίωση.

Κατά τη δημοσιογραφική του δράση πραγματοποίησε σειρά αποστολών στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, παρουσιάζοντας το έγκλημα κατά της Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί σαν κατάσκοπος, να καταδικαστεί στο Ισραήλ, σαν εχθρός του κράτους και να παραμείνει στη φυλακή για 2,5 χρόνια.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ρ», ο ίδιος περιέγραφε την κατάσταση στις ισραηλινές φυλακές λέγοντας ότι «τα βασανιστήρια και οι μέθοδοι δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Εκεί για τους Παλαιστίνιους και τους "εχθρούς του Ισραήλ" δεν ισχύουν ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο. Δεν ισχύει τίποτα». Το 1991 του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ, καθώς ήταν στη μαύρη λίστα και μέχρι το θάνατό του χαρακτηριζόταν από τους Ισραηλινούς «τρομοκράτης», ενώ ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «Μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος και περήφανος, να είμαι τέτοιος τρομοκράτης».

Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, το οποίο και υπηρέτησε με αφοσίωση. Ο Παναγιώτης Πασχάλης τα τελευταία χρόνια ήταν αναπληρωματικό μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Συντακτών και μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Το τελευταίο «αντίο» θα του πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς, ενώ ο «Ρ» εξέφρασε τόσο στη Χαραυγή όσο και στη σύζυγό του Μαρούλα, τη θυγατέρα του Αντρέα, τα αδέλφια του και σε όλους τους συγγενείς τα ειλικρινή συλλυπητήρια της διεύθυνσης και του προσωπικού...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ